Hirdetés
- Notebookosított mini PC-t leplezett le az AOOSTAR
- Vélemény: más cég lenne az Intel, ha korábban nevezik ki Lip-Bu Tant
- Barátságot teremtene az ARM és az Anti-Cheat rendszere között az Epic Games
- Hamarosan foghatja a kezét a Copilot a játékosoknak
- Az NVIDIA szerint a nagyobb készletek stabilizálják majd az új GeForce-ok árait
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Apple asztali gépek
- OLED TV topic
- Megkapja az FSR 4-et a PlayStation 5 Pro
- Elektroncsöves Hi-Fi
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- iPad topik
- Azonnali notebookos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
didyman
őstag
válasz
Winner_hun #357 üzenetére
jahm, külső hőfokszabályzós? Akkor nem. A TCP-S-nél a hegy adja a hőfokot, nélküle nem old le a mágneskapcsoló (am egyébként, Veriakilisnek címezve, könnyen javítható és nem kell cserélni, tehát valószínűleg van mg egy jó Weller-ed ;) )
A 15W-os Weller finommunkához való, a többrétegű panelekhez az 50W már majdnem kevés szokott lenni helyenként. -
Veriakilis
senior tag
válasz
Winner_hun #350 üzenetére
Kösz, jó ez a link.
-
Rive
veterán
válasz
Winner_hun #332 üzenetére
Nomost, nagy vonlakban.
A folyasztószer az sima (fenyő)gyanta, illetve mostanában inkább már valami szintetikus takony. Cirka 150HUF a Lomexben egy adag. De tipikusan a huzalformában árult ón közepébe is töltenek. Az a feladata, hogy leszedje a forrasztandó területről az oxidot, illetve a forrasztás alatt a folyós ón oxidációját gátolja. Továbbá csökkentse az ón felületi feszültségét, hogy az nagyobb területen futhasson szét.
A sósavba áztatot cink leve inkább előónozó és rozsdamaró, bádogosmunkához. Az a feladata, hogy a bádogot könnyebben forrasztható állapotba hozza.
Az elektronikai alkatrészek lábait többnyire előónozzák. Az ón könnyen befutja, tehát csak folyasztószer kell hozzá, előónozás nem.
Nagyjából. -
Rive
veterán
válasz
Winner_hun #330 üzenetére
...sósav...
Vazzeg, ez nem ereszcsatorna... Elektronikához tilos sósavat vagy más efféle erősen maró vegyi anyagot használni forrasztás során. -
didyman
őstag
válasz
Winner_hun #328 üzenetére
Mit forrasztottál? Bizonyos fémeket, vezetősávokat az ónban lévő folyasztószer, vagy maga az ónnal/ólommal létrejövő reakció korrodálhat, illetve a magas hőmérséklet, vagy a folyasztószer képes lehet felmarni, elégetni olyan bevonatot, ami a korróziót gátolja.
-
Cody_33
csendes tag
válasz
Winner_hun #308 üzenetére
hy! nem tom lehet-e baja de Vater aki mellesleg elektronikai műszerész és már sok száz Ic-n van tul.. Neki igy még sosem ment tönkre ő egy 24-es Wellerel dolgozik mert szerinte az eggyik legjobb...
-
Csaba_20_
őstag
válasz
Winner_hun #306 üzenetére
Legyen a páka hegye A pont és a kezed B pont. Ha A és B pont közé nyitó irányba kötöd a LED-et, akkor azon keresztül áram fog folyni. Áram csak akkor tud folyni, ha A és B pont között(a LED két kivezetése közt) feszültség van(meg természetesen a LED nyitó irányú előfeszítést kap). Ha elveszed onnan a LED-et, akkor áram nem folyik tovább, de a feszültség ugyanúgy megmarad.
Egyik kollégám felkiáltott, amikor bedugta a 3 fázisú hosszabbítót, hogy ''Áram alá helyeztem''. Mire kijavítottam, hogy nem áram alá, hanem feszültség alá. Sajnos nem értette, hogy miről beszélek.
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
válasz
Winner_hun #304 üzenetére
Szerintem van rá esély, igen.
Most mondjam, hogy feszültség nélkül meg nincs áram? Áhh, lényegtelen, arról nem fogok vitatkozni, hogy feszültségről vagy áramról van-e szó. -
Csaba_20_
őstag
válasz
Winner_hun #302 üzenetére
Márpedig akkor a te pákád hegyén is van feszültség, méghozzá egyenfeszültség, mert csak egy irányban nyit ki a LED.
Megjegyezném, hogy feszültség csak valamihez képest értelmezhető. Tehát az, hogy a páka hegyén feszültség van, csak akkor helyes kifejezés, ha valamihez viszonyítva van. Például a dióda másik végéhez viszonyítva, ami a te kezed potenciálján van.
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
válasz
Winner_hun #299 üzenetére
Én még életben nem próbáltam úgy forrasztani SMD LED-et, hogy az a kezemben volt, nincs kevlár kezem.
Vagy feszültség hatására kezd el világítani a LED, vagy hő hatására. Utóbbit megmagyarázni nem tudom, meg se próbálom. Előbbinek pedig nem hiszem, hogy üzemszerűnek kellene lennie. Ha mindkét irányban(záró, nyitó) odatéve a forrasztópákát világít, akkor nem hiszem, hogy feszültségről van szó. -
Winner_hun
félisten
válasz
Winner_hun #299 üzenetére
-
Nimda
addikt
válasz
Winner_hun #280 üzenetére
Kevés az a 150 fok...adj neki még ampert...
...majd kitapasztalod a kellö nedvességet...
-
Nimda
addikt
válasz
Winner_hun #274 üzenetére
Mekkora höfokon használod a pákát?Mi olyan 280-350C fok között használjuk és nincs ilyen probléma...a szivacs meg legyen csak enyhén nedves,mert a sok viz lehüti a pákahegyet...
No meg gyors mozdulatokkal kell az óntol megszabaditani a hegyet,nem szabad legeltetni rajta..
Hoppá...szenyor lettem...bontok egy pezsgöt!..
[Szerkesztve] -
Nimda
addikt
válasz
Winner_hun #272 üzenetére
Igen hagyhatod kiszáradni...ha meg szükség van rá a késöbbiekben,tudok szerezni...
...bár sokáig használható egy ilyen szivacs...csak mindig nedves legyen és szárazon ne nyomd bele a pákahegyet...
[Szerkesztve] -
Nimda
addikt
válasz
Winner_hun #270 üzenetére
Igen maradjon benne némi csapadék..
...ne csont szárazra csavard...
-
Nimda
addikt
válasz
Winner_hun #268 üzenetére
Miután felszivtad vizzel a szivacsot,csavard ki,hogy pont annyi viz maradjon benne,hogy nedves legyen...(mi a cégnél igy használjuk)
-
Ja no
aktív tag
válasz
Winner_hun #266 üzenetére
már kifejtették részletesen előttem többen is.
Az igazat megvallva kissé ódzkodom tőlük, mert nem tudom milyen reaktív anyagok maradnak a forrasztás után belőlük, mert ugye DIY-ben nem nagyon szoktuk mosogatni utólag a panelokat, hanem örülünk hogy végre műxik már.
-
Ja no
aktív tag
válasz
Winner_hun #264 üzenetére
a gyanta egyfajta általános folyasztószer. Ehhez jönnek még a ''hardcore'' anyagok.
(kár hogy nem ócsóbb kicsit, akkor kértem volna, de ennyiért mifelénk is van. De azért köszi) -
Msanko
tag
válasz
Winner_hun #260 üzenetére
Hát igen nagyon sok múlik a forrasztó ónon.
Nem nagyon javaslom a környezetbarát folyajtószerrel ellátott ón típusokat nekem nagyon sok bajom volt velük.
De azért van megoldás, van egy szer amit a csőszerelől használnak amikor a rézcsöveket forrasztják Degufit 3000 a neve és nagyon jól bevált a forrasztópáka hegy karbantartásnál.
Megas az ón tartalma ezért rögtön beónozza a hegyet és eltávolítja a lerakódásokat.
Fontos még a páka hegyet csak akkor tisztítsd le amikor forrasztasz vele amikor lerekod mindíg hagyj rajta egy kis ónt ez megakadájozza az oxid képződést. -
Ja no
aktív tag
válasz
Winner_hun #260 üzenetére
...és hol vetted, meg mennyiért?
-
Ja no
aktív tag
válasz
Winner_hun #258 üzenetére
mi a tipusa, crown?
-
Winner_hun
félisten
válasz
Winner_hun #257 üzenetére
Na megnéztem ezt az új ónt, ezzel királyság van
-
Ja no
aktív tag
válasz
Winner_hun #255 üzenetére
vagy gagyi a pákahegyed, vagy az ón amit használsz nem megfelelő, mert a benne lévő gyanta -elégve- vékony réteget képez a hegyen. (nekem a retkes weller hegyen is megfut az ón)
-
LukE
veterán
válasz
Winner_hun #253 üzenetére
akkor meg nem ertem, hogy mi a gond vele...
-
LukE
veterán
válasz
Winner_hun #249 üzenetére
figy, miert minimumra tekerted a pakat?
183°C a normal 60-40-es on-olom olvadaspontja. Olommentes forraszoke meg 210°C kornyeken valahol. Ha jot akarsz magadnak, akkor 250°C ala nem allitod a pakadat. Mert a forrasztando targy minel kisebb reszet kellene minel gyorsabban az on olvadaspontja fole melegiteni. -
Bubu79
addikt
válasz
Winner_hun #249 üzenetére
A pákacsúcsra - itt most ugyanaz a cél, mint egyébként a forrasztásnál, hogy megfelelő legyen a felület.
Lekezeled forrasztóvízzel, majd beónozod.
A vékony ónban is van gyanta, nem csak a vastagban -
Bubu79
addikt
válasz
Winner_hun #245 üzenetére
Én gyantát szoktam használni erre a célra - ebbe belenyomom és utána már be is futja az ón.
Jó lehet a forrasztóvíz is, ezzel előkészítve a felületet szintén megfelelő eredményt kaphatsz; az ónban lévő gyanta pedig segíti a megtapadást.
Nagyon szutykos pákacsúcsnál egy kis polírpapíros dörgölés szokott segíteni, de ez csak a legvégső megoldás, mert megsérülhet a felületkezelése a pákacsúcsnak -
bandiras2
senior tag
válasz
Winner_hun #245 üzenetére
Beizzítod, majd mikor meleg nagyhirtelen nekiesel reszelővel, és megkapirgálod kicsit. Majd rögtön ez után tolod neki a gyantás ónt. Ekkor elméletileg ragadnia kell az ónnak. Nálam legalábbis a rézhegyű pákáimnál eddig bevált.
-
Bubu79
addikt
válasz
Winner_hun #242 üzenetére
Tudnak valamit ezek az oroszok...
-
Bubu79
addikt
válasz
Winner_hun #240 üzenetére
A cserélhető hegy végén van egy porkohászatilag előállított kis henger, ami arányaiban leginkább a pogácsára emlékeztet. Ennek az anyaga határozza meg a pákacsúcs hőfokát.
A Weller páka úgy működik ( az enyém legalábbis ), hogy a nyelében van egy mágneskapcsoló, ami egészen addig meghúzva marad, amíg a hegy el nem éri a hőfokot. A kapcsoló szára érintkezik a csúcs végével. A csúcs végén lévő anyag az adott hőfokon elveszíti mágneses tulajdonságát ( mágnesezhető ), emiatt a kapcsoló kiejt és a betét nem fűt tovább.
Van valamennyi hiszterézise a dolognak, úgyhogy a páka nem kapcsol vissza azonnal, hanem egy kicsit visszahűl.
Azt hiszem a csúcsok 270-400 fokig vannak és 5-8-ig van a számozás ( 5-270, 6-300, 7-360, 8-400 fokos, de ezt már baromi régen tanultam, úgyhogy nem biztos )
Fogalmam sincs, hogy most mennyibe kerül - én tizen pár éve vettem az enyémet használtan 6000HuF-ért trafó nélkül ( 24V/50W-os ) . -
Bubu79
addikt
válasz
Winner_hun #238 üzenetére
Attól függően, hogy mit forrasztok cserélgetem - van három különböző vastagságú és hőfokú.
Az utóbbi egy-két évben csak úgy hetente/kéthetente egyszer használom, de előtte jobbára minden nap ment( Jó kis masszív német technika
)
[Szerkesztve] -
Bubu79
addikt
válasz
Winner_hun #236 üzenetére
Azt látni fogod, hogy mikor kell törölni - amikor a csúcson lévő ón már nem fényes, akkor érdemes.
Egyes pákák viszont nem szeretik a sok törölgetést: A Welleremen lévő pákacsúcs védőrétege a sok törölgetéstől megrepedezett ( csak zárójelben // jegyzem meg, hogy már vagy 10-12 éve használom ). Ilyenkor ugyanis ( amikor a vizes szivaccsal érintkezik ) ''hősokk'' éri a csúcsot - hirtelen visszahűl.
-
turho
addikt
válasz
Winner_hun #234 üzenetére
Ha túl meleg, a hegyen maradt vékony réteg hamar megég, és nem tapad rá rendesen a friss. Hőfokszabályzás nélküli pákán még sűrűbben kell vizes szivaccsal törölni a hegyet (nem műanyag).
-
fasyrt
őstag
válasz
Winner_hun #163 üzenetére
Alufólia matt oldalát nem is, mert azon direkt van 1 jóó vastag oxidréteg...
-
hummerdikk
őstag
válasz
Winner_hun #163 üzenetére
Szerintem siman lehet forrasztani az elektronikai onnal minden kabelfajtat! Ha meg megmakacsolna magat (pl tiszta alu vezetek (ezalatt azt ertem, hogy olyan mint ami a falba van rezbol csak alu)) akkor egy keves forraszto gyantat felviszel es ugy mar mennie kellene!
Megforrasztottam a masodik kort a ventiszabalyozobol! Nagyon tetszik nekem ez a weller. Mostmar csak siman bedugtam az alkatreszeket es ugy forrasztottam. Hogy ertesetek mire gondolok: A probanyakon vannak azok a lyukak. Na mar meg tudom azt csinalni, hogy nem zarok ossze 2 pontot se. Mig a masik pakaval csak szenvedtem, mert oxidos lett az on meg kormos stb Szal most oda meg vissza vagyok!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NBA és kosárlabda topic
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- EVGA 850 BQ 850W 80Plus Bronze félmoduláris táp, összes kábelével,nagyon keveset használt
- Használt prémium miniITX számítógépházak - COOLER MASTER Elite 120 Advanced - THERMALTAKE Core V1
- Hűteni MIndig Kell! Jonsboo CR-2000GT am4-re is INGYÉ FOXPOST
- be quiet! DARK POWER 13 850W 80 PLUS TITANIUM - Garancia 2033.08.06.
- Be Quiet Straight Power 11 750W Full modular
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest