Hirdetés
- CES 2026: kvantumpontos OLED monitorok az MSI boszorkánykonyhájából
- CES 2026: rackezhető munkállomás Razer recept szerint
- CES 2026: ténylegesen megoldotta a leégő tápkonnektorok gondját a Cooler Master
- Indul a ChatGPT Health
- CES 2026: a Gigabyte legfrissebb csúcs-VGA-ja mindenképp kitűnik a tömegből
- NVIDIA® driverek topikja
- Milyen széket vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen egeret válasszak?
- OLED monitor topic
- Apple asztali gépek
- OLED TV topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Végre 120 Hz-es lesz az Apple következő monitora
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Microsoft Flight Simulator (MSFS vagy FS) és Prepar3D (vagyP3D) összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
vzsolo2225
tag
Sziasztok!
Problémám adódott.
Új vas, új op. rendszer: Win 7 64 bit. Új FS9...lenne, de nem megy fel a 9.1-es patch. Azt mondja nekem, hogy "Callback 0D". Keresgéltem, nézelődtem, de amilyen megoldásokat írtak, az nem oldja meg a problémámat. Nincs crackelve az FS, a mappájába másoltam a patchet, rendszergazdai jogokkal futtatom, sőt még kompatibilitást is állítgattam, de semmi.
Mitől van, vagy mit lehet ezzel csinálni? -
vzsolo2225
tag
válasz
cintula187
üzenetére
A 31L ILS frekije 111.5, nem pedig 111.05.
-
vzsolo2225
tag
válasz
cintula187
üzenetére
Nem a földtől, vagy a cruise-tól függ, hogy hidegben kell-e anti-ice, hanem, hogy jegesedési körülmények vannak-e.
-
vzsolo2225
tag
válasz
cintula187
üzenetére
Hát On-ra az 1-es meg a 2-es Engine Bleed kapcsolót. Ezekkel kapcsolod be, hogy a hajtóművek biztosítsanak bleed levegőt a légkondinak.
-
vzsolo2225
tag
válasz
cintula187
üzenetére
Engine Bleed?
-
vzsolo2225
tag
De ezen azért nem látni semmit a PAPI-ból, mert szar a videó minősége, és nem azért, mert akkora pozitív irányú bólintása lenne a gépnek, hogy emiatt kitakarja a műszerfal. Szerintem továbbra is arról lehet szó, hogy túl kevés a sebességed.
Régen 17"-os monitoron repültem és mindig láttam a PAPI-t. -
vzsolo2225
tag
Mitől nem látod 2D nézetben a PAPI-t? Annyira húzott orral süllyedsz? Mert ha igen, akkor valószínűleg nem haladsz elegendő sebességgel a géped tömegéhez és fékszárnyállásához mérten.
ILS-en kívül van VOR/DME, és NDB megközelítés is. Értelemszerűen ilyen chartokat kell keresned az adott reptérhez, és azokról szépen leolvashatod, hogy mi alapján kell süllyedned (pl. VOR/DME esetén a DME-től X távolságra Y lábon kell lenned).
EZEKET érdemes elolvasni. -
vzsolo2225
tag
válasz
GrooveHero
üzenetére
A 9-11 ezer métert a repülők utazómagasságára értik, de ettől még nem biztos, hogy minden körülmények között lesz azon a magasságon kondenzcsík, vagy hogy alkalomadtán ennél lejjebb ne lenne.
Nem sok időm van mostanság, repülni meg pláne, de azért nyomtam vele pár iskolakört, meg LHSM-LHBP-t. Nekem bejön. A PMDG már fel sincs rakva, azt hiszem ez sokat elmond.

-
vzsolo2225
tag
válasz
GrooveHero
üzenetére
Ez erősen időjárásfüggő, ergo változó. Van, hogy utazómagasságon sem húznak csíkot, az sem ritka, hogy mikor szárazabb légrétegbe repülnek bele, akkor megszűnik a csík, majd pár kilométerrel arrébb ismét lesz.
Szóval szerintem ezt így nem lehet magassághoz kötni. De ITT írnak róla részletesebben.
Jól láttad, rég írtam ide, de azért olvasom a topicot.
-
vzsolo2225
tag
válasz
GrooveHero
üzenetére
Ahol a levegő hőmérséklete alacsonyabb, mint a harmatpont.

-
vzsolo2225
tag
válasz
GrooveHero
üzenetére
Szia.
"Lehet, hogy nem kellene a spoilert, meg fékszárnyat visszaállítani" - de vissza kell.
Amire "hátsó szárny" kifejezés alatt gondolsz, az az oldalkormány, és szerintem valami vezérlő beállítási problémád lehet.
"(...)de vki elmondhatná hogy mikor hogyan hova kell állítani" - az a valaki az ATCO, ő mondja meg, hogy a leadott repülési tervednek és az aktuális forgalmi helyzetnek megfelelően milyen magasságon kell repülnöd.
Adatbázisnak pedig ajánlom pl. a Jeppesen chartjait. -
vzsolo2225
tag
válasz
GrooveHero
üzenetére
"Felszállásnál a sidnél vannak felszállási eljárások." - a SID maga a felszállási eljárás.
Egyáltalán nem mindegy, hogy GILE01D, vagy GILE03D. A nevében szereplő szám a pályairánnyal van összefüggésben. Ha 31-es pályáról szállsz fel, akkor GILE03D kell, ha 13-as irányú pályáról, akkor pedig a GILE01D. Ugyanez igaz a transition-ökre is.
A leszállást meg már érintettem EBBEN a "hozzádszólásomban"... -
vzsolo2225
tag
válasz
GrooveHero
üzenetére
Megtudod a leszállási futópályát az ATC-től/METAR-ból, majd meg kell adnod a TMA belépőponttól (ami az utolsó útvonalpontod) a kapott futópályához vezetó STAR-t és/vagy Transitiont, így - ha minden oké - olyan útvonalon jutsz el a végső egyenesig, ahonnan le kell tudnod rakni a gépet műszeres leszállító rendszerrel, vizuálisan, vagy akárhogy (feltéve persze, hogy a reptér képes ekkora gépek fogadására, és ennek megfelelő eljárásokat dolgoztak ki).
"Mert ugye azt még nem látom a műszerfalon, mert messze van, meg amúgy sem lehet ránagyítani" - kapcsold Plan módba az ND-t és az MCDU-val egyesével végig tudsz lépegetni az útvonalpontokon.
Az FMC-ben beállított szél arra vonatkozik ahol megadod (Take Off oldal, Climb és Descent Forecast oldal, vagy az útvonalpontok), és a robot repülési profil, hajtómű-teljesítmény, sebesség- és fogyasztáskalkulációjához kell. A leszállási futópályához semmi köze az FMC-ben megadott szélértékeknek. A leszállási futópályát a légiforgalmi irányítás határozza meg a futópályán mért szélirányból, és szélsebességből.
"Amúgy a multkor írtál egy dologról, nevezetesen arról, hogy amikor a gép száll le, a hátsó futóműnek kell előbb leérni, mert csak akkor kapcsol be a sugárfordító." - inkább azért kell a főfutónak előbb leérnie, mert ha nem az ér le előbb, akkor azt nem leszállásnak, hanem becsapódásnak hívják.
A sugárfordító, auto brake, stb. a főfutó berugózását érzékeli, tehát azt, ahogy a gép ránehezedik a futóműre. -
vzsolo2225
tag
válasz
GrooveHero
üzenetére
ATS-t lekapcsoltad? Vagy leszálláskor FMS SPD módban volt?
-
vzsolo2225
tag
válasz
BinLaden
üzenetére
Egyrészt az a gond, hogy gyorsan mész. Alapfalon 210-190 csomó, végsőn 180 és az alatt legyen a sebességed maximum. Továbbá előbb kell lassítani, és ha lelassultál arra a sebességre ami alatt már engedheted ki a következő fékszárnyfokozatot, csak azután tedd ezt meg, és akkor elkerülhető a 3. képeden látható FLAP DISAG, illetve az is, hogy károsodjon a fékszárny. Ne a fékszárnnyal akarj lassítani, legalábbis ne ekkorát. Nem arra való.
Másrészt valami nem klappol nálad, mert a gép "nem látja" az ILS-t (NO GS, NO LOC). Biztos, hogy az FS-ben is 109.75 MHz a 28-as pálya ILS-ének frekvenciája?
Ez a 0-ra tekert magasság is elég érdekes.
Állítsd be rendesen az ILS frekit, és irányt az FMC NAV RAD oldalán (vagy egyáltalán ne nyúlj hozzá, és akkor automatikusan beállítja a frekit, ha stimmel az AIRAC és az FS), élesítsd az autolandinget (APPR/LAND gomb az FCP-n), süllyedj addig a magasságig, ahol a reptér chartja szerint el kell kapnod az ILS-t, és kész. Onnantól kezdve csak a sebességet kell variálnod, ill. azt sem, ha megnyomod az FMS SPD-t, akkor Vapp-ra lassít, és azt tartja (persze előtte ki kell választani a TO/APPR oldalon).
Mondjuk az FMA-n eddig egyik képeden sem volt semmi a sebesség és magasság részben, ergo ezeket sem megfelelően használod. -
vzsolo2225
tag
válasz
BinLaden
üzenetére
Az FMC TAKE OFF oldalán a STAB alatt látható értékre kell beállítanod a vízszintes vezérsík (stabilizátor) állásszögét. Az SD ENG oldalán láthatod a stabilizátor állásának aktuális értékét.
Ha minden igaz ennek elmulasztása miatt nem emelkedik rendesen. Ugyanis a stabilizátorral egy alap "lehajtóerőt" hozol létre a vezérsíkon, a magassági kormánnyal ezt növeled tovább, hogy együttesen fel tudják emelni a gép orrát. Mivel most nem állítottad be az aktuális tömegednek, és súlyelosztásodnak megfelelő alapértéket, ezért a magassági kormány csak nagyobb sebességnél volt képes akkora erőt kifejteni, hogy megemelje a gép orrát.A komolyabb repülők saját navigációs adatbázist használnak, ezek frissítését ITT találhatod. Mondjuk most elbizonytalanítottál. Csak, hogy világos legyen: PMDG MD-11-gyel repülsz?
-
vzsolo2225
tag
válasz
BinLaden
üzenetére
Naná, hogy kell a reverz! Földet érés után nyomd az F2-t. Előtte oldd le az ATS-t. Ha 60 csomóra lassultál nyomd meg az F1-et. Az auto brake mehet magasabb fokozatba, vagy te magad fékezz. De szerintem először egy hosszabb futópályára próbálj leszállni, a 28-as hossza nagyon közel van az MD-11 minimálisan engedélyezett leszállási futópályahosszához.
Felszállás előtt a stab trimet beállítod az FMC által kiszámolt értékre? A pálya végén éred el a Vr-t, vagy előbb, de hiába húzod nem emelkedik?
Az AIRAC-ot frissítsd, ha hiányoznak navigációs pontok. -
vzsolo2225
tag
válasz
BinLaden
üzenetére
Szia!
"felszálláskor is én a pálya végén tudok csak felemelkedni" - vagy nagy a géped tömege, vagy nem megfelelő a felszállási konfigurációd (fékszárnyak, FMC beállítás, tolóerő), vagy hátszélben próbálkozol.
Leszálláskor szintén: megfelelő a sebesség, pályairány (szél miatt), fékszárny, spoiler élesítve? A touchdown zone-ra érkezel? Fékezel rendesen? Sugárfordítót aktiválod? Spoiler kinyílik?
Ha a 10/28-as irányú futópályára próbálsz leszállni LSZH-n, akkor adódhatnak problémák, ha elnyújtod a kilebegtetést. Elég rövid.
Azt viszont nem értem, hogy a robot hogy szállhat le előbb, mint kellene. -
vzsolo2225
tag
válasz
Shrike7973
üzenetére
Szerintem ez csak annyira bonyolult, amennyire te szeretnéd, hogy az legyen. Óriási határok között lehet mozogni ezen a téren, bár szerintem hamar unható az ész-, és szabályok nélküli össze-vissza repkedés. Pl. az FS-ben lévő alap repülőgépekkel egy kezdő is el tud bánni, direkt úgy vannak megcsinálva - bár annál mindenképp több tudás kell hozzájuk, mint egy arcade, 1 gombos NFS-nél a fékezéshez -, az már más kérdés, hogy ezzel megkapod-e a kívánt repülési élményt, vagy sem.
Vagy ott van pl. a Condor, bár az vitorlázórepülő szimulátor. Na, ott aztán végképp nincs sok kezelőszerv, és gépigény.
Olcsó joysticknak ott van pl. a Genius MaxFighter F-16U. De ha körülnézel a boltok árlistáján, tuti találsz még hasonlókat.
Oktatókönyv kifejezetten az FS-ről nincs. A repülésről vannak szakkönyvek, meg kevésbé szakkönyvek, leírások, de az FS-ben is van beépített oktatás. -
vzsolo2225
tag
Sziasztok!
Most, hogy új monitort vettem, nekiálltam 16:10-re "wideosítani" a repülők paneleit. A PMDG 747-hez, Wilco 737 Classichoz kész, most a PMDG 737NG van soron, de ehhez sajnos a MainBackLight (ez tölti be az esti háttértextúrát) helyett új gauge-t kell szerkesztenem. Az imént kitanultam annyira az XML gauge készítésének módját, amivel már majdnem megoldhatnám a dolgot, csak annyi a gond, hogy nem tudom pontosan meghatározni a napszakot, azaz, hogy mikor vált nappaliról, esti textúrára az FS.
A PMDG műszerei, és az LHBP scenery egy időben (ma ez 19:55) váltanak esti textúrára, a "TIME OF DAY" paraméter azonban nekem már 17:50-kor azt mondja, hogy este van. Február 1-re állítva a dátumot, a textúrák 17:00-kor váltanak estire, azonban a "TIME OF DAY" csak 19:05-kor jelzi azt, hogy este van.
Van olyan paraméter, ami a helyi napszakot adja vissza (mint pl. ahonnan a PMDG műszerei, vagy a scenery is veszi), vagy ezt a "TIME OF DAY"-t kell valahogy megvariálni, hogy jó legyen? -
-
vzsolo2225
tag
Ha megfelelően felprogramozod az FMC-t, a Cruise oldalon kiírja.
-
vzsolo2225
tag
Az FMC nem mondja meg?
@Taylory: Azért ez kicsit több tényező függvénye, mint a két reptér távolsága, tehát elég vicces lenne, ha az induló-, és a célreptért megadva kaphatnál egy olyan értéket, ami minden géptípushoz, minden GW, CI, szél, hőmérséklet, stb. értékhez megfelelő lenne.
-
vzsolo2225
tag
-
vzsolo2225
tag
válasz
izomhod
üzenetére
Nem, a flaps az a fékszárny. A szárny kilépőélénél lévő ívelőlapok, melyek plusz felhajtóerőt biztosítanak, ha pl. az alacsony sebesség okán a szárnyakon nem keletkezne elegendő felhajtóerő.
[link]A vízszintes vezérsík a gép farkán van. Ezen helyezkedik el a magassági kormány lapja, olyasmi mint a szárnyon a csűrőlap.
A trim vagy az egész vízszintes vezérsíkot mozgatja, vagy külön trimlapokat.
A függőleges vezérsíkon lévő "billegő" az oldalkormány, rudder. -
vzsolo2225
tag
válasz
izomhod
üzenetére
Szia!
Lehet, hogy nem értelmezem jól amit írsz, de...
A szárnyakon keletkező felhajtóerő nagysága nem csak a szárny alakjától, hanem a szárny megfújásának irányától, ill. a légáramlás sebességétől is függ. Ha vízszintesen szeretnél repülni, olyan állásszöget kell beállítanod, amelynél adott sebesség mellett a szárnyon keletkezett felhajtóerő megegyezik a gépre ható gravitációs erővel. Az állásszöget a műhorizontról, a süllyedés/emelkedés mértékét pedig a variométerről olvashatod le.
Ahhoz, hogy adott állásszöget tarts, a magassági kormányt használod. Ez azonban jelen esetben azt jelenti, hogy folyamatosan magad felé kellene húzni a kormányt, ami nem célszerű, ezért a magassági trim segítségével a trimlapot, ill. az egész vízszintes vezérsíkot úgy kell beállítani, hogy a magassági kormány tartása nélkül is a kívánt állásszöggel repüljön a gép.
Ha a kérdésed a robotpilóta használatára irányult, akkor ahhoz tudni kellene, hogy milyen típusról is beszélünk, mint ahogy a ground speedes kérdéshez sem ártana ez az info. Egyes típusokon van GS kijelzés, másokon nincs. -
vzsolo2225
tag
válasz
cintula187
üzenetére
Azt a gépet pont láttam.
Túl jól sikerülhetett az ereszkedés, mert jó alacsonyan jöttetek be. Hirtelen nem is tudtam, hogy milyen gépet látok, mert olyan nagynak tűnt mint egy 767-es, de mikor radaron ránéztem, akkor láttam csak, hogy az bizony 737-800, ami kicsit alacsonyan van.
Egyébként 31R-re VOR approach volt akkor, később a WOA MD-11-ese pl. a pályatengelyt nem nagyon találta.
-
vzsolo2225
tag
Igazából van neki "rendes" ground spoiler-e is a szárnyak tetején, melyek földetéréskor nyílnak ki, mint más gépnél, amelyeknél ezt a két feladatot ugyanaz az elem látja el. Egyébként a Fokker 70/100-nak is külön van.
-
vzsolo2225
tag
válasz
AirBooms
üzenetére
Persze de ha megnézed boeing kollega videoját, ő már félpályán is túl jár, mire bekapcsolja a reverzt (pedig előtte már másodpercek óta a futópályán gurul), többek közt ebből kifolyólag kell a pálya végéig, 60 csomó alatt is használnia, hogy meg tudjon állni.
Viszont a te képeiden lévő BAW sem sugárfordítózik a pálya elhagyásakor, egészen megállásig.
boeing: Ismerem.
-
vzsolo2225
tag
Tippek tőlem is: várd meg, míg lelassul a gép a következő fékszárnyfokozat kibocsáthatósági sebessége alá, elkerülve így a Flap Limiting System beavatkozását. A kilebegtetésen is lenne még mit finomítani, elég embereset pattantál vissza a pályáról az első impact után, továbbá 60 csomó alatt már illene kikapcsolni a reverzt, vagy legalább idle-be állítani azt.
Nem beszélve a hangulatfokozó GPWS figyelmeztetésekről...
FMC nélkül hajtottad végre ezt a hosszú repülést, vagy a replay miatt nincs felprogramozva?
-
vzsolo2225
tag
Szevasztok!
Megpróbálkoztam a PMDG MD-11 új, Advanced tutorialjának lefordításával. Elérhető ITT. -
vzsolo2225
tag
válasz
Korcsii
üzenetére
Na, úgy néz ki, hogy meg van a megoldás. Az index fórumon is felmerült ez a kérdés, és mint kiderült, a Malév gépekből hiányzik valami, ami a Wizz Airekben megvan, így a Malév Boeingok csak CAT IIIA-t tudnak a Wizz Air Airbusainak CAT IIIB-jével ellentétben.
-
vzsolo2225
tag
válasz
Korcsii
üzenetére
Sajnos ezt én sem tudom. ILS kategóriabeli különbségre gondolok, de most nem találtam erről semmi lényegeset. Majd még folytatom a kutakodást, mert ez engem is kíváncsivá tett.
Mondjuk érdekes, mert később jött a WZZ210C is, aki viszont nem szállt le 200 méteres RVR-nél. -
vzsolo2225
tag
válasz
AirBooms
üzenetére
Nálam ez elég érdekes működik. Az FS-ben ki van kapcsolva, mert nem ér semmit. CCC-ben fel van húzva 8X-ra, és működik is az FS-ben, ha a számítógép bekapcsolását követően először indítom. Viszont, ha az FS előtt már indítottam egy másik játékot, vagy ha kilépek az FS-ből és újra elindítom, vagy csak szimplán kijövök Alt+Tab-bal, és visszamegyek, már nincs AA. Ha ezután CCC-ben ismét állítok az AA-n, akkor megint jó lesz a következő kilépés erejéig.

Nálam ennyi a történet.
-
vzsolo2225
tag
válasz
cintula187
üzenetére
Az IRS hangolódása után össze kell hasonlítani az általa meghatározott koordinátát a legközelebbi valós referenciaértékkel.
-
vzsolo2225
tag
Boldog Karácsonyt!
-
vzsolo2225
tag
Pedig az nagyon nem mindegy ám...

Arra a transitionre van szükség, ami a STAR végétől, vagyis az IAF-tól (tudom, feljebb elírtam!), azaz PSA3E esetén RID-től a FAF-ig elvezet, ahonnan már az ILS lehoz.
Az a legjobb, ha keresel EDDF-hez chartokat és szépen megnézed ott mi, merre, hány méter, mert az FMC vaktában történő nyomogatása többször vezet olyan kijelentésekhez hogy, "Ekkora AIRAC bugot", mint pl. olyanhoz, hogy "Sikeresen leszálltam Frankfurtban".
-
vzsolo2225
tag
Nem tudom a valóságban hogy megy, de nekem mindig is benne volt, ami logikusnak is tűnik; ne kelljen már GA közben útvonalat pötyögni.
Viszont megnéztem, és nálam EDDF-nél nincs PSA7E, csak 3E és 3W. Szakadás meg azért lehet nálad, mert transitiont is kell még választani, mivel ott a STAR csak a FAF-ig vezet.
0911-es AIRAC-od van? -
vzsolo2225
tag
Sziasztok!
Megpróbáltam magamnak magyarra lefordítani a PMDG MD-11, és a DA Fokker 70/100 oktatórepülését. Aki igényt tart rájuk, megtalálhatja ITT.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Ryzen 7 3700X / RTX 2070 Super / 32GB DDR4
- 160 - 177 - 178 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i7-13650HX, RTX 4060 (ELKELT)
- Dell Latitude 5400 14" FHD IPS, i7 8665U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Lian Li Lancool 207 GIGABYTE 750W
- LG 27UL500P-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Túl jól sikerülhetett az ereszkedés, mert jó alacsonyan jöttetek be. Hirtelen nem is tudtam, hogy milyen gépet látok, mert olyan nagynak tűnt mint egy 767-es, de mikor radaron ránéztem, akkor láttam csak, hogy az bizony 737-800, ami kicsit alacsonyan van.