Új hozzászólás Aktív témák
-
Csaba_20_
őstag
Végül valóban rossz IC-t adtam meg, ADP3336-ot szerettem volna.
Az LM317 pedig azon IC-k közé tartozik, amire a ''számtalan'' alatt is gondoltam pl. Nekem csupán a potméretes tökölődés szúrta, úgymond a szemem. Az 500mA pedig nem kevés, olvasd el, milyen ventilátort kell vele üzemeltetni:
---Lasali--- írta:
A mostani venti meg 12 centis 0.12A-s és 1600 forog a papír szerint.
Itt 120 mA-ről van szó. -
fap333
aktív tag
válasz
Csaba_20_ #197 üzenetére
Hali!
Bocs, hogy ellentmondok de én nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez lenne a legjobb megoldás. Az IC leírásában az áll, hogy 2,6-11V-ig bemenő feszt adni, a géppben meg kapásból 12V van, és szerintem a 500mA is kevésnek tűnik. Hozzá kell tenni, hogy nem ismerem ezt az IC-t, nem tudom mire képes. Én régebben írtam, hogy mit is szeretnék csinálni, az azóta is pöpecül működik, és ezt javasolnám: [link]. Csak én még raktam elé egy hárpmállású kapcsolót, hogy ki is tudjam kapcsolni .
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
válasz
---Lasali--- #196 üzenetére
Ha végképp nem menne, akkor 1 IC, 2 kondi, 1 poti megoldással akár egy ilyen kapcsolást is összedobhatsz: [link] Az IC 700+fa az SMD Kft-nél. Azért ez az IC, mert most épp ez jutott eszembe, de számtalan létezik.
-
And
veterán
válasz
---Lasali--- #194 üzenetére
Pedig azokhoz a ventikhez egy 100..150Ω értékű (huzal)potméter ideálisnak tűnik, ha valóban minimum 1W a terhelhetősége. A valóságban a max. fél W-ot sem tudja meghaladni a potméter által disszipált hő, tehát elvileg - ha csak nem eleve extrém magas hőmérsékletű helyre szereled - nem mehet tönkre.
-
And
veterán
válasz
---Lasali--- #192 üzenetére
Ha az előző, 150Ω -os potmétert megfőzted, akkor két kérdés maradt: mekkora a teljesítménye (vagy a névleges árama) annak a ventilátornak és mekkora terhelhetőségű (hány W-os) volt a potméter? Az 1W feletti potik általában huzalpotméterek, de azokra is igaz, hogy csak a teljes ellenállásukat használva terhelhetők maximálisan.
-
---Lasali---
Közösségépítő
Fú.. köszi.
Aszem jobb lett volna ezeket előbb tudni akkor nem fogyasztok el több kiló pótmétert meg nem huzom a saját időm
''Ezért ha pl. 500 ohm körüli potmétert kötsz a ventivel sorba, akkor csak a teljes ellenálláspálya max. 20%-át (vagy még kisebb hányadát) fogod kihasználni.''< Igen ezeket észre is vettem...
Na most akkor a megoldás ez a huzalpotméter vagy teljesítmény potméter ahogy előtted említették, na most a 150 es az ilyen volt de az meg elmelegedett pár nap alatt most akkor ebből milyet kéne venni? -
And
veterán
válasz
---Lasali--- #187 üzenetére
''Na most pótmétereket használtam eddig... próbáltam 100 ast az azonnal füstévált a 8 centis ventitől is, aztán 150 est na az se birta sokáig de az egyébként valami tekercses volt szal aszondták az strapabiróbb [..]''
Pedig több W-os nagyságrendű ventikhez nem érdemes 100 ohm-nál nagyobb ellenállású potmétert használni (de különben is lehetőleg huzalpotmétert illik betenni, a ''tekercsest'').
Azzal, hogy egyre nagyobb értékű potikat kötöttél be, csak elősegítetted azok gyors elfüstölését, vagy az érintkezők ''berohadását'', ahogy Te nevezted. Hiába több Watt terhelhetőségű ugyanis egy potméter, azt a névleges teljesítményt csakis az egész ellenálláspálya mentén lehet elfűteni, nem pedig annak kis töredékén. Márpedig az említett teljesítményű / áramfelvételű (200mA feletti) ventiknél a leszabályozáshoz nagyságrendileg 100 ohm-nál kisebb ellenállás kell. Ezért ha pl. 500 ohm körüli potmétert kötsz a ventivel sorba, akkor csak a teljes ellenálláspálya max. 20%-át (vagy még kisebb hányadát) fogod kihasználni. Hiába - példának okáért - 1W-os egy ilyen potméter, az említett ellenálláspálya-szakaszon csak a poti névleges teljesítményének hasonló arányú hányadát tudod eldisszipálni, különben a potméter túlmelegszik, besül. -
mísz
csendes tag
válasz
Ha nem akarod szabályozni, hanem elég levinni egy fix fordulatszámra, akkor a teljesítmény-potméternél sokkal olcsóbb a fix ellenállás. Veszel mondjuk 5 darab 470 ohmos ellenállást (minimum 2 wattosat) és sorbakötöd a ventilátorral. Ha nagyon lelassul, akkor az ellenállással párhuzamosan kötsz további 470 ohmos ellenállásokat addig, amíg fel nem gyorsula kívánt fordulatszámra. A 470 ohm csak példa, lehet több is vagy kevesebb, ki kell próbálni.
-
Dare2Live
félisten
válasz
mivel a sima potméterek baromira nem ilyen teljesitményhez vannak méretezve.
Vegyél teljesítmény potmétert azok 2-5Wot is eltudnak diszipálni, igaz nem 50Ftok min egy sima potméter de évek múlva se füstölnek el. -
---Lasali---
Közösségépítő
Hello all!
Remélem valami okos dolgot össze tudtok hozni a problémámmal kapcs, mert én már feladtam...
Lényeg hogy van egy 1500-1600 at forgó 12v os venti, ford szám mérős, na most ezt szeretném leszabályozni ilyen 1000 fordulat környékére, mert a fő zaj forrás a gépben ez, de viszont kiiktatni se lehet mert akkor megszűnik kb mindennek a hűtése...
Na most azt csináltam hogy be van kötve a fekete meg a sárga vezetékecske az alaplapba igy látom a fordulatszámot, na most a pozitiv ág az meg egy molex csatiról lett leszedve, mert az alaplap már nem ad ki azon az ágon semmit... működésközbeni barkácsolások stb megadta neki az uccsó lökést és a két plusz kimenetre kötött ventik megálltak egy kis pattanás hallatán meg egy durva gépfagyás közepette
Na most pótmétereket használtam eddig... próbáltam 100 ast az azonnal füstévált a 8 centis ventitől is, aztán 150 est na az se birta sokáig de az egyébként valami tekercses volt szal aszondták az strapabiróbb, aztán 500 ast használtam a 8 centishez ott be is jött, de mondjuk magába az ellenállás anyagába a kis érintkezők eléggé beletudtak rohadni egy idő után... na most ez kissé a 12 centis venti esetében eldurvult.. ez folyamatosan besüti a pótmétereket... próbáltam 2 és fél kilóomosat de annál még rosszabb volt a helyzet...
Ilyen spéci tranyós áramkörökkel meg nem nagyon akarok foglalkozni... na meg ugye ezzel ki is van lőve a fordulatszámmérés lehetősége... -
And
veterán
Mivel az LM317 egy fesz.-stabilizátor, ezért az azt körülvevő alkatrészek értéke elvileg nem függ a használt ventilátortól (a feszültséghatárok értéke mindenféle terheléssel azonos marad). Azért én javasolnék a 10kΩ -os potméterrel sorban egy kábé 2.7kΩ-os ellenállást (a GND vezeték felé), hogy ne lehessen a vezérlő feszültségét a minimum 1.25V -os szintre állítani, hisz a venti azon már biztosan leáll. A linken leírtaknak megfelelően a stab. IC hűtéséről is gondoskodj, mert akkora ventivel tud melegedni rendesen. Arra számíts, hogy a maximum 12V-ot nem fogod elérni ezzel a módszerrel, csak 1-2V -tal kevesebbet.
Ebben a - sajna már bezárt - topikban anno ki lett tárgyalva az LM317: [link]. -
fap333
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Úgy döntöttem, hogy készítek egy venti fordulatszámszabályzót [link]. Ez tűnik a legszimpatikusabnak. Majd egy Adda 12V, 0,5A-es ventit szeretnék vele leszabályozni. Csak még mielőtt elkezdeném, azt szeretném megkérdezni, hogy ezek az ellenállás és kondi paraméterek jók-e ehhez a ventihez, vagy esetleg lehetne jobb is?
Előre is kössz a válaszokat. -
ANT
őstag
Na, összeraktam a művet: a ventivel sorba kötöttem egy 33 Ohmos ellenállást, így a ford.szám kb.kétharmadára csökkent (17xx-ről 1200-re). Ez így nekem nagyon megfelel! (Nincs a ventinek ilyen morgásszerű hangja)
Ráadásul leszabályozás után is működik a Thermal Control (hőmérs. függően változik a fordulat: 1200 a max, de bekapcsoláskor kb. 1050-ről indul.)
-
didyman
őstag
És még ez sem igaz: Sorbakötésnél a venti működési elvéből és egyedi sajátosságaiból adódóan előfordul, hogy az egyébként 4-5V-ról is elinduló ventik nem fognak elindulni, a két venti ''megfogja'' egymást, a (ha úgy tetszik, ellenállás-) görbéik ugyanis induláskor pláne és működés közben sem lineáris, egyenes vonal, hanem egy fűrészes valami. A Sunon Maglev is ilyen. Sorbakötésnél és potméterezésnél is illik a venti kapcsaira egy pártíz mikrós kondit rakni, mert belül ezt sokszor kispórolják, ez az ilyenkor esetlegesen fellépő morgást megszünteti. PWM-es szabályzásnál viszont csak pár mikró legyen, vagy annyi se.
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Új Apple iPhone 16 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- Honor 8 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest