Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
KMan
őstag
válasz
FehérHolló
üzenetére
FER-t 2k8-tol vezetik be nem?

-
válasz
FehérHolló
üzenetére
Én kb. 0 infoval rendelkezem erről a tandíjbevezetésről, de sztem ez hülyeség, hogy mostantól mindenki perkál. Annyira nemhülye senki, hogy ezt így bevezesse, eben az országban ez kivitelezhetetlen. Sztem valami olyasmi lehet a költségtérítéses és az államilag finanszírozott között a különbség, hogy ez utóbbi jóval kevesebbet fizet.

-
FehérHolló
veterán
Most esett le, hogy nektek már fizetni kell a felsőoktatásért (a BSc-ért is). Tehát a tavalyi felvételi pontok nézegetése teljesen értelmét veszti, hisz már nem lesz állami és költségtérítéses képzés között különbség. Hogy ez utóbbinak milyen hatása lesz a ponthatárokra, csak találgatni lehet.
Különben pedig részvétem! Bár nekem is azt ígérte az állambácsi kb 5 hónapja, hogy 12 félévet fizet, ebből már maximum csak 9 marad, de MSc-t már alapban nem fizet (BSc pedig 7 félév). De ez mégiscsak jobb, mintha nem fizetne semmit. -
KMan
őstag
erettsegi idoszakokrol ki mit tud? elorehozottat mikor is lehet tenni?

-
Szerencsére csak jővőre érettségizek
De az biztos,hogy ez a rendszer(500)sokkal jobb az iskoláknak,mert így nem kell majd feltételezhetően sokkal több embert felvenniük mint amennyit tudnának.
Amúgy én is a BME-re vagy BMF-re mennék vill.kar-ra.Majd ahova felvesznek,mert elméletileg ugyanazt tanítják csak máshol és más tanárokkal. -
birka1337
tag
valaki esetleg BGF el nem szemezik?

-
birka1337
tag
Én viszont még teljeseen tanácstalan vagyok h merre hova...Esetleg adhatnátok még 5leteket

-
Még egy jelentkező a BME-re
Valami mérnöki cuccra gondoltam, mecha vagy gépész, de még nemtudom pontosan 
-
Drizzt
nagyúr
válasz
FehérHolló
üzenetére
Pont azért akarnak 500 pontos rendszert, hogy jobban tudjanak differenciálni, ne legyen az, hogy 3* annyi embert fel kell venniük, mint ahogy te is írtad.
-
FehérHolló
veterán
Fizikán írásbelin tavaly közép szinten teszt és nagyon könnyű feladatmegoldás (csak egy képletbe kell behelyettesíteni és fv-táblát is lehetett használni) volt. Szóbelin pedig tétel + egy hozzá kapcsolódó kísérlet, amit a saját tanárod (vagy az iskoládban tanító tanárok) állítanak össze.
Emelt szinten írásbelin teszt + nehezebb feladatok (még mindig csak képletbehelyettesítés) + esszé. Szóbelin pedig központilag összeállított tételsorból egy tétel + hozzá kapcsolódó mérés.
Emelt szintre tételeket érdemes minél előbb elkezdeni kidolgozni, különben meg a felvételi rendszerről és az érettségiről úgyis lesz hamarosan egy elég hosszú tájékoztatótok, ott majdnem minden kérdéseteket meg fogják válaszolni, addig viszont nem érdemes itt feltenni őket.
[Szerkesztve] -
-
Foxi
senior tag
Hát a töri főleg középszinten nem hiszem, hogy gáz lenne
Mondjuk én könnyen beszélek mert szeretem, meg viszonylag tudom is
De tényleg nem nehéz legalábbis a korábbihoz képest van egy rakás könnyítés, van elég sok atlasz használat amiben szerepel egy rakás évszám és információ. -
rOwLeY
őstag
Vehh!SZünetben állhatok neki dolgozni a tételeket, magyart, törit, meg fizikát már toljuk neki rendesen

-
Fermat
tag
válasz
FehérHolló
üzenetére

-
Fermat
tag
válasz
FehérHolló
üzenetére
igen ezeket lattam.Neked megvannak a kidolgozott tetelek vagy mar letorolted ?

Ha meg esetleg van valami akkor profilomban email. -
FehérHolló
veterán
-
Fermat
tag
válasz
FehérHolló
üzenetére
Tetelsorokat megtalalom, dea kovetelmenyrendszert meg amiket mondasz nem talalom se matekhoz se infohoz.
-
Foxi
senior tag
válasz
FehérHolló
üzenetére
Én úgy tudom, hogy pl töriből egy bizonyos szerző páros alkot keze nyomát viseli az egész nagyrészt. Mondjuk az biztos, hogy nagy pénz van a dologban, ha azt nézzük csak, hogy mennyi gyakroló könyv, miegyéb kapható. Lehet írni kéne egyet
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Fermat
tag
válasz
FehérHolló
üzenetére
Tudom,mondom nalunk a matektanar nem egy ''befolyasos'' baratja van .(befolyasos matematikusok,ez olyan vicces
) Meselt sok mindent, és ilyen szellemben iratja meg a Tzket.Ugy pontoz ahogy erettsegin pontoznanak. nyam-nyam 
-
FehérHolló
veterán
Utolsó bekezdére:
Szerintem pedig állambácsi rögzítette, hogy milyen típusú és témájú feladatokat kell az érettségin feladni. Különben az összes emeltszintű feladatsort egy X fős középiskolai tanári gárda (akik tényleg értenek a dolgukhoz) ellenőrzi megoldókulccsal, meg mindennel együtt. A volt fizikatanárom folyamatosan tagja volt eddig a fizika ellenőrzőbizottságának. Nagyon durva dolgokat mesélt, de sajnos nem írhatom le ide őket.
[Szerkesztve] -
FehérHolló
veterán
-
Fermat
tag
atlehetne irni a topikot:
''Hogyan juthatok be a BMEre ?'' topikcímmel

-
Foxi
senior tag
Hát én még azzal nyugtatom magam, hogy csak nem olyan sötét az ördög mint amilyennek mondják
Most épp a közepén vagyok egy angol emelt érettséginek remélem összejön, a lényeg a nyelvvizsga megszerzése
Utána meg meglátjuk de valószínűleg matek+info lesz de szerencsére csak tavasszal 
Én sokat vacilláltam, hogy mi legyen lévén mivel most egy közgazdaságinak nevezett osztályba járok de olyan sok pontom úgyse lesz amennyi kellene egy ''nevesebb'' helyre (mert majd jól elszúrom az érettségiket
), illetve miért tanuljam egy általam igencsak kevéssé kedvelt rendszer kiszolgálását?
Úgyhogy marad ez ha beledöglök is ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
MOD: Amúgy van egy nagy előny. A feladatsorokat az érettségin évről évre ugyanolyan szellemben rakják össze így nem nagyon van variáció, pl az angolon érdekes módon mióta ez a rendszer van, azóta ugyanolyan jellegű feladatok vannak, de még pl a levélírásnál is mindig volt egy álláskereső/ tanácsadó levél
[Szerkesztve] -
Fermat
tag
válasz
FehérHolló
üzenetére
hmm errol nem is hallotam, megnezem most mert felraktak a 2007es tetelsorokat és ua mint a tavalyiak.Nyam-nyam

Matek: Konsept-H kiadonak van egy nagyon jo konyve(matektanarom emelt szinten szokott erettsegizetetni ezert nagyon nagy segitseg, raadasul meg jol is tanit.O ajanlotta ezta konyvet,abban benne van minden).Ha mar a konyvekrol beszelunk
[Szerkesztve] -
FehérHolló
veterán
Szerintem nem érdemes venni kidolgozott tételeket. Sokkal többet ér, ha az ember saját maga dolgozza ki az összeset, másrészt pedig az emelt szintű követelményeket és tételsort le lehet tölteni majd om.hu-ról. Abban meg lehet majd találni az ilyen elvetemültségeket is (kidolgozva, ami nagy szó), amit órán nem is tanítanak, de magadtól meg tudod tanulni alapon beleteszik.
Szerk: Mondjuk én voltam olyan őrült, hogy matek szóbelire bementem úgy, hogy nem volt egy tételem sem kidolgozva, de ezt nem ajánlom senkinek (=nem követendő példa).
[Szerkesztve] -
Fermat
tag
válasz
FehérHolló
üzenetére
Na most ezt jol megmondtad

akkor megnyugodtam, szoval vegre porog majd az angol. Ez kipipalva.
Ne feledd ,mindig a kis reszleteken csusznak el a dolgok ;)
Bar ezt te gondolom tudod
[Szerkesztve] -
Fermat
tag
válasz
FehérHolló
üzenetére
Lehet kapni 100 oldalas (kismeretu konyv , A5os) nemtudom kiírta de az infor tanarunk nagyon dicserte, mert normalisan ki van benne dolgozva az osszes tetel.
most azert ketlem hogy infora 60 oldalas tetel kellene(HDDkrol is tudnek irni egy 200oldalas elbeszelo olvasmanyt
)
Helyben ne írjak neki egyet freeben ?
-
Fermat
tag
válasz
FehérHolló
üzenetére
tenyleg a nyelvrol. En most jelenelg olaszt es nemetet tanulok de valahogy angolra vagyodika szivem. Ezt ott meg lehet oldani vagy tovabb nemet ?
-
FehérHolló
veterán
Hát infósoknak és villanyosoknak is heti 30 órájuk van (+2 tesi +4 nyelv). Ebből egyedül az anyagtudomány az, ami nem matek. Minden más tiszta matematika, csak álnéven. Progon is többet tanulunk a belső ábrázolásról, mint magukról a kifejezésekről, de ezt a heti 4 órát le is vonhatjuk akár... Marad 26 óra matematika.
Szerk: #56: Akkor azok nincsenek túlzottan kidolgozva. Vannak asszem kidolgozott tételek is az OM.hu-n (abban van a kidolgozva 60 oldalas könyvtárismeret
).
[Szerkesztve] -
Fermat
tag
válasz
FehérHolló
üzenetére
4 és fél oldal(A4) lett
(tomor,gyonyor) de ha kihuzom
egyedul a SZIRENT lattam,lennt a suliban.
Nekem ezek erettsegire kellenek,utana eleg bajlodnom a BMEvel.
Eloszor vegyenek fel
[Szerkesztve] -
KMan
őstag
en miskolci vagyok, apum me-gek-et vegezte, neki bejott a campus
szeretem miskolcot, csak sajna egyre sullyed
ha 2007ben jelentkezel akkor neked meg a 120+24-es rendszer lesz. (tudtommal)
#54: ja es akkor dmat-ot meg nem is emlitettem. ami a ppke-itk-n megy az viszi a palmat. elso felevben anal1-4/4/0/10 es dmat1-4/4/0/10 Sum: heti 16ora matek 20kreditert. na?
hehh. miert a ~600 fos gtk-s evfolyamot mar lattad kitantorogni a ch maxbol?![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
FehérHolló
veterán
MySQL-re nem lesz az elején nagy szükséged. Pascal előismeret azonban nem árt, bár nem fogtok tanulni.
Megvannak a tételek? Hogy tetszik a 60oldalas könyvtárismeret tétel?
De ne aggódj, 20ból csak egy ember húzza ki, nem lehet akkora szerencsétlenséged, hogy belenyúlj.
#52: Villanyos vagyok, nekünk a második legdurvább a prog.
Építőknek meg még szép, hogy keményen kell tanulniuk ábrázoló geometriát... Anal és linalg meg alapból nem könnyű, de ez infósoknak első félévben (valakinek tovább is
) ez a fő tárgyuk.
Szerk: Pécsi vagyok, de részeg jogászokat 600 fős csoportokban még nem láttam legurulni a Mecsekről...
[Szerkesztve] -
KMan
őstag
válasz
FehérHolló
üzenetére
ferfiak/nok aranyarol annyira sokat nem tudok, de pl. progi eleg durva szinten van a villanyosoknak (C, pic) epitoknek matlab prog, linalg es abgeo se lehet vmi tul konnyu. de most nemcsak bme-re gondolok. pl. bmf, me, stb.
szerk: hamar koli pl. ppke piliscsaban vagy esetleg pecs jog, szted van kulonbseg? mindenki pial, senkisem tanul.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
[Szerkesztve] -
Fermat
tag
válasz
FehérHolló
üzenetére
Pesti vagyok.bulik vannak rendesen, raadasulrengeteg csaj ismerosom hal istennek.(ezek szamitanak mentem volna AVFre
)
Hat igen ez igy elsore eleg huzosnak tunik.
Derivalas mar volt tavaly,az nem meg elegtokeletesebben.Kombinatorika 4-5os most.Integralas meg meg csak most lesz.
De mondom en mar annak orulnek ha most felvennenek.
A legnagyobb problemam hogy szeretem az infot de a mysql és a Free Pascal(tavaly sikerult elhulyeskedni) nem nagyon megy, kellene valami hasznalahato ebook.
De legalabb a szobeli teteleim megvannak.ezaz !
[Szerkesztve] -
FehérHolló
veterán
Hát nem igazán, az építők és az építészek több, mint fele, a vegyészek több, mint 2/3-a lány.
A programozást meg nem kérik annyira számon senkitől, csak a villamosmérnököktől és a mérnök infósoktól. Matek (algebra) pedig a mérnök infón a legkeményebb tudtommal.
Másrészt pedig a koli... Az SCH-ban van a BME legjobb közössége, de szerintem BME-csúcstartók piálásban is.
[Szerkesztve] -
Kephamos
addikt
Most hogy megy ez a pontszámítás? Mely pontokat veszik figyelembe? Mi az a duplázás? Hirtelen ennyi jutott az eszembe. Amúgy énis valami műszaki pályára készülök. Fizikából mindígis jó voltam, matekból már kevésbé, de szerintem csak a szorgalomhiány miatt. Én a BME-re és Miskolcra fogom beadni.
-
KMan
őstag
válasz
FehérHolló
üzenetére
amit igy most leirtal a muszaki kepzesekre jobb helyeken szinte kivetel nelkul igaz.
-
FehérHolló
veterán
Akkor kis ízelítő, hogy mi vár rád: 400 fős évfolyamon lesz körülbelül 15 lány (jelenleg asszem az első évfolyamon 20 van), ez az arány az idő előrehaladtával elég erősen csökkenni fog, az ''igényszinteddel'' együtt.
Minden héten azért fogsz imádkozni, hogy meg ne vágjanak analból, vagy BSZ-ből (bevezetés a számítástudományba) (40% fölötti bukási arány), de legalább a ZH-id meg legyenek 2esre, hogy legyen aláírásod, és a következő féléves tárgyak nagy részét fel tudd venni. Programozáson idegtépő kis figyelmetlenségeken és elszámolásokon fog majd múlni, hogy megvan-e egy pont a dolgozatban, vagy sem. Közben ha kolis leszel, akkor folyamatosan buli buli hátán, azt ha nem vigyázol, akkor el fognak úszni a kreditek.
Néhány jótanács: Kezdj el ismerkedni a C vagy a C++ nyelvvel, amíg még nem kényszerből kell csinálod, 12dikben matekon nagyon figyelj a deriválásnál, integrálásnál és a kombinatórikán. És talán a legfontosabb: kezdd el szoktatni magad a folyamatos tanuláshoz, ha még nem tetted volna meg. Az anyagmennyiség olyan hatalmas lesz, hogy fél hét alatt, vizsga, vagy zárthelyi előtt nem lehet megtanulni, év közben meg senki nem kényszerít rá, hogy tanulj.
De a legegyszerűbb: inkább ne is érettségizz le, én is megbántam.
Szerk: helyesírás
Szerk2: Ahogy egyik kedves barátom szokta mondani, amikor sétálunk haza digitális technika után: ''Miért nem mentem inkább péknek?!''.
[Szerkesztve] -
KMan
őstag
válasz
FehérHolló
üzenetére
akkor meg kemenyen vegigcsinaljuk!

#45: kizart

[Szerkesztve] -
Fermat
tag
válasz
FehérHolló
üzenetére
marhara orulnek ha felvennenek mernok informatikusnak. Meg az is lehet hogy lesz belolem valaki

-
FehérHolló
veterán
Volt ismerősöm, akit azért nem vettek fel 2 éve, mert ''hátul volt a névsorban''. Lehet, hogy az illetőnek csak a szája volt nagy, mert valamivel kellett magyarázkodnia, de ez másik kérdés. Tavaly viszont ez senkivel nem fordult elő a környezetemben. Lehet, hogy azóta már megjött az eszük ott fenn... Különben ellenpélda a 144-es ponthatáros helyek. 40es évfolyamlétszám mellett fel kellett venniük 120 embert, mert mindnek 144 pontja volt (ez 2 éve történt).

#40: Ezért mentem BME-re. Különben szerintem a veszprémi vegyészmérnökképzés is elég jó, legalább a BME-s színvonalon van.
[Szerkesztve] -
Foxi
senior tag
válasz
FehérHolló
üzenetére
Jó nekünk ez a 125/126 pont bőven
Hogy én mennyire fogom utálni a következő félévet
Ja és nálam is a bme mérnök info van megcálozva aztán meglátjuk összejön-e 
-
Drizzt
nagyúr
válasz
FehérHolló
üzenetére
Aki eléri a ponthatárt, azt mindenhol fel kell venni Mo.-n... Szépen is néznénk ki, ha név alapján válogatnák az embereket.
-
KMan
őstag
válasz
FehérHolló
üzenetére
BME-t viszont érdemes jól meggondolnia az embernek. Ha nincs elhivatottságod a műszaki pálya iránt, akkor inkább hagyd ki! Embertelen, ami itt megy. Nincs semmilyen szünet (na jó, Húsvét két napja), heti 36 óra tanítás, erős követelményrendszer. Cserébe persze egy kegyetlen jó mérnököt kupálnak belőled.
ha mernok akarsz lenne, akkor egyertemuen csak bme. legjobb mernok diplomat adja itthon, es kulfoldon is el tudsz vele helyezkedni.
Különben meg undorítónak tartom, hogy az intézmények 98%-ába be lehet kerülni 2 középszintű nyelvvizsgával.
2 eve BGF es BKF volt olyan , hogy a felveteli targy 2 nyelv lehetett es a nyelvvizsga kivaltotta az erettsegit. tehat ha volt ket nyelvvizsgad, nem kellett erettsegizned es alapbol jart a 30*2+30*2+10*2 ill. 7*2 pont, ami 140 ill. 134

-
Fermat
tag
válasz
FehérHolló
üzenetére
mernok informatikus :]
Jojjon aminek jonnie kell
[Szerkesztve] -
alitak
senior tag
Én is idén végzek, és valszeg Magyarországra megyek fősulira. Viszont ezt a a számolgatós részt nem nagyon értem, valaki segíthetne, hogy mennyi pontot kapnék ebben az esetben:
Győrbe adom a jelentkezést, mérnök-informatikus szakra, ahova kérnek matek és informatika érettségit. 5 tárgyból érettségizem: matek (A), informatika (A), magyar (B), szlovák (B), angol (B). Azt mondták Győrött, hogy el fogadják az angol, szlovák érettségit nyelvizsgának (középfokúnak), ha legalább hármasra megcsinálom. Matekból legroszabb esetben 4est kapok, informatikából meg lesz az 5ös. Ha a három nyelvből 3ast kapok, akkor mennyi pontom lesz? -
Megvan adva egy táblázatban, hogy mondjuk milyen százalékérték hány pontot jelent. Pl:100%-90%=30pont, 85%-90%=29pont (asszem). Ha a régi rendszerben érettségiztél, akkor a jegyed automatikusan a legmagasabb százalékot éri (5=100%, 4=80%, stb..), és az ennek megfelelő pontszámot kapod érte.
-
FehérHolló
veterán
Melyik szakra volt 126 a ponthatár a BME-n?

Két emelt érettséginek és egy nyelvvizsgának szerintem bőven elégnek kell lennie.
Abban igazad van, hogy 126 ponthatár, akkor a 126pontosakat névsor szerint nézik, ha jól tudom. Tehát mondjuk volt X ember 126-nál több ponttal, akkor 400-X lesz az, akit a 126 pontosok közül felvesznek (feltéve, ha összesen 400 embert vesznek fel), és őket névsor szerint válogatják. Különben BME-n szerintem nem szórakoznak ilyennel. Mindenkit, aki súrolja (=eléri) a ponthatárt, felvesznek. De általános esetben a fent leírt módszer az irányadó tudtommal.
BME-t viszont érdemes jól meggondolnia az embernek. Ha nincs elhivatottságod a műszaki pálya iránt, akkor inkább hagyd ki! Embertelen, ami itt megy. Nincs semmilyen szünet (na jó, Húsvét két napja), heti 36 óra tanítás, erős követelményrendszer. Cserébe persze egy kegyetlen jó mérnököt kupálnak belőled.
Szerk.:
Különben meg undorítónak tartom, hogy az intézmények 98%-ába be lehet kerülni 2 középszintű nyelvvizsgával.
[Szerkesztve] -
NorDezs
senior tag
Ha már megvan az éretségim, akkor hogy működik a felvételi? Az alapján számolják a pontokat, vagy újra kell éretségiznem?
-
KMan
őstag
mar 2007-tol 500 pontos rendszer lesz, nem ugyvolt hogy csak 2008-tol?
szerk: ja es a szerzett pontokat tovabbra is lehet duplazni?
[Szerkesztve] -
Fermat
tag
Enis orulok neki.Nekem emelt matekbol és infobol lenne + nemet nyelvvizsga. Info szoveli kovetelmenyeket mar feltettek ki is dolgoztam oket.
Csak meg kellene egy nyelvvizsga arra a francos BMEre.
Vizsont sajnos ezeket a pontokat nem ertem. Azt írjak a minimalis ponthatar 126,akkor ha nekem 127 pontom van biztos felvesznek, de ha 126 akkor nem biztos mivel ez elso 4xx embert sorba rakjak és a legalso ponthatart nezik ? -
Nos, akit érint biztosan hollotta már, hogy idén még marad a 144 pontos rendszer, és csak jövőre vezetik be az 500 pontosat. Gondolom vagyunk itt néhányan végzősök, érdekelnének a vélemények
Talán számomra kedvezőbb ez a rendszer, a 4-es szorzóval már a hozott pontoknál sokat veszítettem volna. két emelt szintű érettségit fogok tenni, matekból és fizikából, van egy középfokú angol nyelvvizsgám. A végelszámolásnál 130-135 pontra számítok, de majd meglátjuk 
A konkrét dolog amiért postoltam, az érettségi követelmények kellenének emelt matekból és fizikából. Az om honlapján nem találtam meg őket. Jó lenne tudni, hogy pontosan mit kérnek, így össze tudnám állítani az ismétlési tervezetem
-
Ez a topik csak a felvételinek van és nyissunk egyet külön az érettséginek, vagy majd elfér ide is az ezzel kapcsolatos hozzászólások tömkelege, amit február-március környékén ide fogunk zúdítani?

-
tracky
csendes tag
Én ezt vettem a ki a NOLbol és a Magyar Nemzetből.
''Az úgynevezett hozott pontokat továbbra is a középiskolai eredményekből – a matematika, a magyar nyelv és irodalom, a történelem, egy idegen nyelv és egy választott tantárgy utolsó tanult két év végi osztályzataiból – számolják ki. Eddig ebből 50 pontot lehetett szerezni – úgy, hogy az osztályzatokat egyszerűen összeadták –, s ehhez járult még legföljebb 10 pont: az érettségi átlageredményének kétszerese. Jövőre azonban az érettségi már nem számít bele a hozott pontokba: az osztályzatok négyszereséből állhat össze maximum 200 pont.''
Hmmm.Ugy volt a hozott pont hogy jegyek atlaga mellet az erettségi atlaganak a 2x is beleszamit
és lehet hogy erre vontakozik az hogy az erettségi nem szamit bele a hozott pontokba.
ennek nagyon orulnek.
Csak mivel Hiller bizonyitani akkora hogy o majd feltalalja a spanyol viaszt,ketelekedek ebben. -
tracky
csendes tag
megint sikerult keresztbetenni.
1 éve keszulok az erettségire.DIREKT azta két tantargyat tanulom amit kell , évvégi osztályzataim szarok(foleg a tanarok miatt is).DIREKT a duplazasra készultem.Éjjel nappal matekozok,pascalozok.erre olvasom ezt a mocskot.
kezdek kicsit merges lenni.
most szamoltam hogy -52pontot a 3ikos jegyeimmel(2-2-3-5)

-
Oliverda
félisten
Azt jó lenne tudni hogy vajon a választás lehetősége megmarad-e. Tehát ha az adott szakhoz 2 tárgyból kell érettségizni, akkor lehet-e duplázni a pontokat.
Pl.: mindkét tárgyból 90%os eredményt ér az ugye 2x90 pont=180. Vajon ezt majd lehet duplázni, vagy majd hozzá kell adni a 3. ill. 4. év végi tárgyakból összeszedett pontokat? -
Drizzt
nagyúr
Az igazságossága nem nő bizony. :8 Inkább gazdasági megfontolás látszik a dologban, mert az állam nem akar több diák után fizetni, mint amennyit keretszámban megszab. A legigazságosabb talán az lenn, ha a ponthatárok közötti átlagot kapnák meg alapból, de ha akarnának, újra érettségizhetnének.
-
Tithian
őstag
Szerintem örülhet az egyetem, hogy kiváló teljesítményű felvételizők közül válogathatott, 144 pont nem kis eredmény.
Lenne értelme az alaján meghúzni a határt, hogy valakinek 92%-os a történelem érettségije, másnak pedig 93%-os? A mostani maxpontosok esetén a nyelvvizsga adott pontszámot fog érni jövőre is, ráadásul a legtöbben a szerzett pontokat duplázzák, tehát csak ilyen pár százalékos kukacoskodással lehetne őket szétválogatni. Szerintem nem érdemes, 1-2% különbség az érettségi eredményben nem mond el semmit az illető alkalmasságáról, a maxpontosok pedig olyan nagy problémát nem jelentenek.
A másik lehetőség a nem maximum pontszám esetén bekövetkező ''döntetlen'', amikor mondjuk 100-as keretszámnál van 5 126 pontos 50 125 pontos, 150 124 pontos, és 10 123 pontos felvételiző. Ekkor bármerre lép az egyetem, nagy mértékben el kell térnie a keretszámtól, az új rendszerben az ilyen helyzetek elkerülhetőek lesznek, de nem biztos, hogy megéri ennyire aprólékosan differenciálni a diákokat.
Hogy fel fognak háborodni a felvételizők, ha a pl. 467 pontos határról egy ponttal csúsznak le, miközben akár 38 (duplázva 76) pont előnye is lehet annak, aki a régi rendszerben érettségizett, s így mindkét érettségi tárgya maximális eredménnyel lett elszámolva... A rendszer igazságossága így nem nőne.
[Szerkesztve] -
Drizzt
nagyúr
''Bár nem értem, miért lesz jobb - ha így lesz - az új rendszer.''
Pl.: Corvinuson a maxpontszámmal azt érték el, hogy 2-szer annyi embert kellett felvenni, mint a keret volt, mert annyi jelentkező elérte a maxpontot. Márpedig valahogy differenciálni kell a dolgokat azon a szinten is. Így jobban fog konvergálni a felvett hallgatók száma a keretszámhoz. -
Tithian
őstag
Ezúttal én is részt veszek majd a felvételi játékban (már másodszor), ha a mostani pontszámítás lényege nem változik (pl. továbbra is jár pluszpont 2 nyelvvizsgára), felvesznek.
Márpedig egy szűk évvel a felvételi előtt nem változhatnak az alapelvek, ugye?
A törvényben benne van, hogy 2008-ban lesz a ''nagy változtatás'' (mert +2 verselemzés és némi extra irodalmi témájú lexikális tudás többet is ér, mint egy második idegennyelv ismerete), de amikor azt hozták, 500 pontról szó sem volt. Bár nem értem, miért lesz jobb - ha így lesz - az új rendszer. Továbbra is megmarad viszont a régebbi és a friss érettségik értékének egyenlőtlensége.
[Szerkesztve] -
Drizzt
nagyúr
Nehezedni ettől nem fog, viszont megint kapnak eg kis plusszt a korábban érettségizők, ami szopó. Mellesleg Mo.-n akármennyi is legyen az alkoholfogyasztás korhatára, szerintem BP. központi szórakozóhelyein kívül nincsen olyan szórakozóhely, ahol ne kapnál piát, ha feléred a pultot, ami egyébként szerintem nem jó. Túlzás a Mo.-i alkoholizálás mértéke fiatalkorban szvsz.
Az elkeserésed megértem, de attól ne félj, hogy nehezebb lesz.
[Szerkesztve] -
peterszky
őstag
Tudom, hogy kicsit ( sőt nagyon
) korai ez a témanyitás, de úgy gondolom, hogy majd később úgyis felhozzák. Tehát a dolog ami ösztönzött a téma indítására az a mai Népszabadságban olvasható cikk az új pontozási rendszerről:
[link]
500-as skálán számolják a felvételi pontokat
Jövőre másképp rangsorolják majd a felsőoktatási intézményekbe jelentkezőket
Népszabadság • Varga Dóra • 2006. augusztus 17.
A tudás fontosabb a pontszámnál - felvételi előkészítő Budapesten
Kép: Domaniczky Tivadar
Az eddigi 120 plusz 24 pontos rendszer helyett jövőre egy 500-as skálán számolják majd a felvételi pontokat - értesült a Népszabadság. Az alapelv azonban változatlan: továbbra is az érettségi eredménye alapján rangsorolják a jelentkezőket.
Ismét újra tanulhatják a felvételizők a pontszámítást: az oktatási tárcánál készülő rendelet szerint jövőre a két éve bevezetett 120 plusz 24 pontos rendszert egy 500 pontos skála váltja föl. A dolog logikája azonban nagyjából változatlan marad.
Az úgynevezett hozott pontokat továbbra is a középiskolai eredményekből - a matematika, a magyar nyelv és irodalom, a történelem, egy idegen nyelv és egy választott tantárgy utolsó tanult két év végi osztályzataiból - számolják ki. Eddig ebből 50 pontot lehetett szerezni - úgy, hogy az osztályzatokat egyszerűen összeadták -, s ehhez járult még legföljebb 10 pont: az érettségi átlageredményének kétszerese. Jövőre azonban az érettségi már nem számít bele a hozott pontokba: az osztályzatok négyszereséből állhat össze maximum 200 pont.
További 200, úgynevezett szerzett pontot az érettségin lehet elérni, mégpedig úgy, hogy egy vizsgán legföljebb 100 pontot lehet kapni. Eddig az érettségi eredményeket százalékban értékelték, majd azt váltották át egy táblázat alapján osztályzatokra, illetve felvételi pontokra (a felsőoktatási intézmények két tárgyat írhatnak elő: egy vizsgáért korábban maximum 30 pont járt). Most ez a rendszer jelentősen egyszerűsödik: ahány százalékra teljesítette a diák az érettségit, anynyi felvételi pontot kap. Ha csak egy érettségi tantárgyat írt elő a felsőoktatási intézmény, akkor az ott elért eredményeket duplázzák. Két év múlva azonban mindenhol két tárgyat lesz kötelező előírni.
A pluszpontok száma az eddigi 24-ről 100-ra nő. A felsőoktatási intézmény által előírt, legalább 30 százalékosra teljesített emelt szintű érettségiért 40 pont jár majd, a középfokú C típusú nyelvvizsgáért szintén 40, a felsőfokúért 50 pontot kell adni.
Hiába van azonban valakinek két emelt szintű érettségije és egy középfokú nyelvvizsgája - ami együtt elméletileg 120 pontot érne -, akkor is csak 100 többletpont adható majd.
Ez a rendszer - amely a felsőfokú szakképzésben, a felsőfokú alapképzésben (bachelor) és az osztatlan (például orvosi és jogász) képzésekben lesz érvényes, a master és a doktori fokozatra az intézmények szabhatják meg a feltételeket - jobban széthúzza majd a mezőnyt. Eddig ugyanis 30 felvételi pontot kapott az is, aki 92 százalékot teljesített az érettségin, és az is, aki 100-at. Most ilyen esetben 92, illetve 100 pont jár majd, így kisebb eséllyel érnek majd el sokan azonos pontszámot. Az idén ez gondokat okozott: két szakon például kétszer-háromszor annyian érték el a maximális 144 pontot, mint ahány helyet meghirdettek, így pluszhelyek átcsoportosításával lehetett csak mindenkit fölvenni.
A korábban érettségizetteknél ugyanakkor nem lehet alkalmazni ezt a rendszert, hiszen a kétszintű érettségi bevezetése előtt még nem százalékban, csak osztályzatokkal értékelték az érettségi vizsgákat. Az ő esetükben a jelenlegi táblázat lesz a kiindulópont a szerzett pontok kiszámításánál: az adott osztályzathoz tartozó legmagasabb százalékos értéket, vagyis azzal megegyező pontszámot kapnak. A jeles érettségiért például így nekik száz pont jár majd, miközben a jeles alsó határa 80 százalék középszinten - tehát egy jövőre érettségiző akár húsz ponttal is kevesebbet kaphat egy ötösért, mint egy három évvel ezelőtt végzett.
Az érettségi-felvételi eredmények számítása az idén
Érettségi
Szerzett pont százaléka
90%-100%
30
85%-89%
29
80%-84%
28
75%-79%
27
70%-74%
26
65%-69%
25
60%-64%
24
55%-59%
23
50%-54%
22
45%-49%
21
40%-44%
20
35%-39%
19
30%-34%
18
25%-29%
17
20%-24%
16
0-19%
0
Hát szerencsére nekem már nem kell 500 pontot szereznem a felvételin, de egy kicsit komikusnak tartom, hogy 2-3 évente ilyen reformokat hoznak. Már várom, hogy a bolognai rendszer eltörléséről is felröppenjenek a hírek
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox Elite Series 2 kontroller 3 hó garancia, számlával!
- iPhone 14 Pro 128GB gyári független szép állapotú
- Sosemhasznált! HP OmniBook 5 i7-1355U 16GB 512GB 16" FHD+ Gar.: 1 év
- Samsung Odyssey G5 C32G55TQWR 32 Ívelt 1000R WQHD Gamer Monitor 6 hó garancia Házhozszállítás
- Playstation Portal 6 hó garancia, számlával!
- KÉSZLETKISÖPRÉSI ULTRA GIGA AKCIÓ! CTO 0perces SKY MacBook Air 15" M4 10C/10G 16GB 1000GB 1 év gar
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen
- HP Thunderbolt-dokkoló, 120W G4 (4J0A2AA)
- HP ProDesk 600 G5 i5-9500 16GB 512GB 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 4650G 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

tökjó, h ennyien szeretnénk bme-re menni, legalább ha máshonnan nem, innen a fórumról lesznek ''ismerősök''

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

ha 2007ben jelentkezel akkor neked meg a 120+24-es rendszer lesz. (tudtommal)