Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
peterszky
őstag
Kb egy 1 éves Népszabadság cikk volt, amit tavaly belinkeltem, azóta már biztosan elég sok változás volt.
Kephamos: csekket fizesd be, adatokat tavaly az A lapra vittük fel, mellé a fényképet. Idén nem volt a központba küldendő lapon ilyen rész?
Nekem 2-3 hét után küldtek borítékokat minden jelentkezési helyről, hogy felvettek/nem vettek fel és az ELTÉről jött egy vaskosabb levél, amiben minden tudnivaló le volt írva.
szvsz igen alacsonyak voltak idén a pontok, BME mérnökinfő 120 -> vicc
[Szerkesztve] -
peterszky
őstag
-
peterszky
őstag
Amit eddig megtudtam itt az ELTE-n:
Szakmai gyakorlat: elég sokan mehetnek a Nokiához, ott az InfoPark, elvileg ott is lehet gyakorlatozni.
Órai gyakorlat:
Első félévben nem igazán
A kötelező tárgyakból csak a ProgKörön van számítógéphasználat, ezen belül Unix (Linux) és VMS. Összesen 3 beadandó, ami igen meg tudja tréfálni a hallgatóságot ( 376-an vették fel, 179-en írtak zh-t és kb 140-en mentek át
)
Második félév:
C++ (Elemi alkalmazások fejlesztése), mellé én még felvettem a Webfejlesztés II-őt, amin Javascript és PHP a tananyag.
Elég sok speci van, amik között válogathatsz: C#, Szimbolikus programnyelvek (Maple?), Linux v MS Windows Server Admin, stb.
A matekos tárgyak igen szépek
Legalábbis, amikkel eddig találkoztam. Gyakorlatok nem annyira vészesek, de a vizsgákon csak az elméletre mennek rá, igazi hányinger, de átvészelhető.
Géppark:
rengeteg server, amin dolgozhatsz, tárhelyed lehet: caesar, panda, pandora, valerie, irx, ikon, stb... (Unix alapú)
csirke, ludens (VMS)
a legjobb gép, ami itt található (dolgozni nem tudom, hogy lehet-e rajta
):
4db Compaq AlphaServer 4100-as node
node-onként:
4x600MHz Alpha 5 CPU
9x18.2Gb + 4.3Gb = 168Gb diszk
8Gb memória
A node-okat 100MB/s full-duplex memory-channel köti össze egy HUB-on keresztül.
(aladar, kriszta, geza, paula)
Kb. 500millió forint...
idézet egy 2002-es ppt bemutatóból
aztán lehet, hogy hülyeségeket mondtak nekem, ezek hallgatóktól származó információk -
peterszky
őstag
azt azért vedd figyelembe, hogy 2005-ben még indult a progmat is az ELTE-n és csak kisérleti volt a proginf.
És nem csak az emberek száma a fontos, ahogyan a te gondolatmenetedet néztem (több ember -> kevesebb pont
)
Az is eléggé fontos, hogy a jelentkezők milyen pontszámmal érkeznek.
De szerintem is csökkeni fognak a ponthatárok. ELTE-IK-n pedig általában igen alacsonyak a ponthatárok, ami igen megtévesztő lehet, mert nem éppen egy büfé szak
-
peterszky
őstag
szerintem nemsokára itt fenn lesznek a megoldások: [link]
-
peterszky
őstag
sok sikert mindenkinek! ez az utolsó könnyű vizsgátok

-
peterszky
őstag
gondolom azért nem láttad, mert központi felvételin voltál
de lehet, hogy én írok hülyeséget
Felvételilapoknak a nagyrésze(90%) berögzítve,most fogják majd hívogatni a sok okosat,h ''te most mit is akartál amúgy irni oda,mert ami ott van az baromság''
ez tényleg szörnyű
[Szerkesztve] -
peterszky
őstag
válasz
concret_hp
üzenetére
pontosan
-
peterszky
őstag
Szerintem meg csak az emelt szintű érettségin dől el, hogy ki mit tud.
A középszint egyszerűen nevetséges minden tárgyból. Magyarból szinte nulla készüléssel értem el egy erős 4-est, történelemből pedig 90%-ot. Ott vannak a források, ha copy-pastezed az egészet már megvan a 3-asod. A matekról csak ennyit: 2x + 8 = 12x - 2
( próbaérettségin volt ilyen feladat )
Az emelt szint tényleg leméri, hogy mit tudsz és hogy azt fel tudod-e használni.
A jó öreg zöldgörényes érettségiből mi már kimaradtunk
Ha azt visszahoznák, akkor elég siralmas eredmények lennének, ebben biztos vagyok. -
peterszky
őstag
válasz
FehérHolló
üzenetére
ELTE-IK ProgKör ( Unix/VMS ): saját számolás, tehát nem hivatalos: 290/376 a bukták aránya
Ebbe biztos belejátszott az is, hogy 106 volt a ponthatár, de minden évben hasonlóak a statisztikák. -
peterszky
őstag
Így is mondhatjuk, de csak akkor kedves, ha te is normálisan viselkedsz. Egyszer csinálsz valamit előadás közben bárhol a teremben, ami zavarja az órát, akkor véged van. Olyan arcmemóriája van Fóthinak, hogy több év múlva is felismerne.
off: Lineáris Algebra zh-m 5ös lett
[Szerkesztve] -
peterszky
őstag
válasz
Kephamos
üzenetére
Kulcsszó: előkészítő, ha lehet valamelyik nevesebb. Csak így lehet kiküszöbölni az iskola hibáit, feltérképezni a gyengeségeidet. Igaz, hogy nem olcsó mulatság, de megéri, ha tényleg csinálod és nem csak eljársz rá.
Egyébként sajnálom, hogy ilyen helyzetben vagy, esetleg lépéseket kéne tenni az igazgatónál. -
peterszky
őstag
Lenne nékem egy jó tanácsom
:
Aki teheti, fel tud rá készülni, el ment előkészítőre az, ha érez magában némi erőt, menjen el emelt szintre matekból. Lehet, hogy nehéz lesz, lehet, hogy nem sikerül jól, de simán lehet annyi pontot szerezni vele, mintha középre mész. Nem árt a szóbeli se, egyetemen/fősulin is lesz. És végül az utolsó ok: többet ér nektek az egyetemi időszakhoz, mert az eleje full matek ( BME, ELTE, akármi ).
Példának az én tárgyaim ( ELTE-IK proginf ):
Matematikai alapozás -> Analízisre készít fel, előző évben túl sokan buktak el analból
ezért lett ez a tárgy ( sztem meg azért, mert nem tudtak volna 1000 embert levizsgáztatni
)
Lineáris Algebra -> vektorterek, mátrixok. eddig 2 félév volt a tárgy, most egy félévben adják le az egészet
Bevezetés a matematikába -> 20-30 tétel/bizonyítás/def per előadás
Amit eddig tudtál azt egy picit elbonyolítja, pont annyira, hogy ne értsd. Plussz bejönnek a komplex számok és egyéb finomságok
Bevezetés a programozásba -> érdekes tárgy, vitát róla lásd az ELTE-IK-s topicban. Elég nehéz.
ezek full matek tárgyak
van még 2 kötelező: Progkör ( UNIX, VMS oprendszer ) és SzGép Architektúrák.
Egy középszintű matektudással garantált az elvérzés véleményem szerint.
Persze, ha van kapacitás, akkor matek/infó emelt
jah szerk:
Paks zsír hely, én kétszer is voltam fizika fakttal
2. alkalommal pont kinyitották a vendégkalitkához közelebbi reaktort. Enyhén fostunk. Azóta is sugárzunk az örömtől 
[Szerkesztve] -
peterszky
őstag
A ''bibliában'' benne lesz, az tuti. Mondjuk az valamikor decemberben jelenik meg.
Ha jól emlékszem valahogy így néz ki a cumó:
90%+ -> fullpont ( talán 30, nem emlékszem már
)
ezután pedig 5%-onként ugrik egy pontod
tehát 85%-89% -> 29
80%-84% ->28
stb...
de ez nem 100%
Screammm: hála égnek engem még nem terhelt le annyira
( igaz, nem is ötösre írtam őket
) -
peterszky
őstag
azt jelenti, hogy szar a freemail és adna egy Gmail-es meghívót

sok sikert mindenkinek és addig örüljetek, amíg még gimnazisták vagytok
nálunk ( ELTE-IK ) egy ZH majdnem felér egy emelt matek írásbelivel
de ahogy láttam nálatok csak a BME jöhet szóba ( én 3 vagy 2 ponttal maradtam le mérnök infóról, de ELTE is jó hely ám, csak picit sok a matek ) -
peterszky
őstag
Tudom, hogy kicsit ( sőt nagyon
) korai ez a témanyitás, de úgy gondolom, hogy majd később úgyis felhozzák. Tehát a dolog ami ösztönzött a téma indítására az a mai Népszabadságban olvasható cikk az új pontozási rendszerről:
[link]
500-as skálán számolják a felvételi pontokat
Jövőre másképp rangsorolják majd a felsőoktatási intézményekbe jelentkezőket
Népszabadság • Varga Dóra • 2006. augusztus 17.
A tudás fontosabb a pontszámnál - felvételi előkészítő Budapesten
Kép: Domaniczky Tivadar
Az eddigi 120 plusz 24 pontos rendszer helyett jövőre egy 500-as skálán számolják majd a felvételi pontokat - értesült a Népszabadság. Az alapelv azonban változatlan: továbbra is az érettségi eredménye alapján rangsorolják a jelentkezőket.
Ismét újra tanulhatják a felvételizők a pontszámítást: az oktatási tárcánál készülő rendelet szerint jövőre a két éve bevezetett 120 plusz 24 pontos rendszert egy 500 pontos skála váltja föl. A dolog logikája azonban nagyjából változatlan marad.
Az úgynevezett hozott pontokat továbbra is a középiskolai eredményekből - a matematika, a magyar nyelv és irodalom, a történelem, egy idegen nyelv és egy választott tantárgy utolsó tanult két év végi osztályzataiból - számolják ki. Eddig ebből 50 pontot lehetett szerezni - úgy, hogy az osztályzatokat egyszerűen összeadták -, s ehhez járult még legföljebb 10 pont: az érettségi átlageredményének kétszerese. Jövőre azonban az érettségi már nem számít bele a hozott pontokba: az osztályzatok négyszereséből állhat össze maximum 200 pont.
További 200, úgynevezett szerzett pontot az érettségin lehet elérni, mégpedig úgy, hogy egy vizsgán legföljebb 100 pontot lehet kapni. Eddig az érettségi eredményeket százalékban értékelték, majd azt váltották át egy táblázat alapján osztályzatokra, illetve felvételi pontokra (a felsőoktatási intézmények két tárgyat írhatnak elő: egy vizsgáért korábban maximum 30 pont járt). Most ez a rendszer jelentősen egyszerűsödik: ahány százalékra teljesítette a diák az érettségit, anynyi felvételi pontot kap. Ha csak egy érettségi tantárgyat írt elő a felsőoktatási intézmény, akkor az ott elért eredményeket duplázzák. Két év múlva azonban mindenhol két tárgyat lesz kötelező előírni.
A pluszpontok száma az eddigi 24-ről 100-ra nő. A felsőoktatási intézmény által előírt, legalább 30 százalékosra teljesített emelt szintű érettségiért 40 pont jár majd, a középfokú C típusú nyelvvizsgáért szintén 40, a felsőfokúért 50 pontot kell adni.
Hiába van azonban valakinek két emelt szintű érettségije és egy középfokú nyelvvizsgája - ami együtt elméletileg 120 pontot érne -, akkor is csak 100 többletpont adható majd.
Ez a rendszer - amely a felsőfokú szakképzésben, a felsőfokú alapképzésben (bachelor) és az osztatlan (például orvosi és jogász) képzésekben lesz érvényes, a master és a doktori fokozatra az intézmények szabhatják meg a feltételeket - jobban széthúzza majd a mezőnyt. Eddig ugyanis 30 felvételi pontot kapott az is, aki 92 százalékot teljesített az érettségin, és az is, aki 100-at. Most ilyen esetben 92, illetve 100 pont jár majd, így kisebb eséllyel érnek majd el sokan azonos pontszámot. Az idén ez gondokat okozott: két szakon például kétszer-háromszor annyian érték el a maximális 144 pontot, mint ahány helyet meghirdettek, így pluszhelyek átcsoportosításával lehetett csak mindenkit fölvenni.
A korábban érettségizetteknél ugyanakkor nem lehet alkalmazni ezt a rendszert, hiszen a kétszintű érettségi bevezetése előtt még nem százalékban, csak osztályzatokkal értékelték az érettségi vizsgákat. Az ő esetükben a jelenlegi táblázat lesz a kiindulópont a szerzett pontok kiszámításánál: az adott osztályzathoz tartozó legmagasabb százalékos értéket, vagyis azzal megegyező pontszámot kapnak. A jeles érettségiért például így nekik száz pont jár majd, miközben a jeles alsó határa 80 százalék középszinten - tehát egy jövőre érettségiző akár húsz ponttal is kevesebbet kaphat egy ötösért, mint egy három évvel ezelőtt végzett.
Az érettségi-felvételi eredmények számítása az idén
Érettségi
Szerzett pont százaléka
90%-100%
30
85%-89%
29
80%-84%
28
75%-79%
27
70%-74%
26
65%-69%
25
60%-64%
24
55%-59%
23
50%-54%
22
45%-49%
21
40%-44%
20
35%-39%
19
30%-34%
18
25%-29%
17
20%-24%
16
0-19%
0
Hát szerencsére nekem már nem kell 500 pontot szereznem a felvételin, de egy kicsit komikusnak tartom, hogy 2-3 évente ilyen reformokat hoznak. Már várom, hogy a bolognai rendszer eltörléséről is felröppenjenek a hírek
Új hozzászólás Aktív témák
- Kuponkunyeráló
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Milyen TV-t vegyek?
- OLED TV topic
- LEGO klub
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Gaming notebook topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i5-1135G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256-1TSSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3677
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 10700 / 32GB DDR4 / RX 6700XT 12GB / 512 SSD + 1TB HDD
- iPhone 14 128GB 100% (GARANCIÁBAN CSERÉLT)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3951, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

A kötelező tárgyakból csak a ProgKörön van számítógéphasználat, ezen belül Unix (Linux) és VMS. Összesen 3 beadandó, ami igen meg tudja tréfálni a hallgatóságot ( 376-an vették fel, 179-en írtak zh-t és kb 140-en mentek át