Új hozzászólás Aktív témák
-
Dartimperial
tag
válasz
animatrix11 #48 üzenetére
Ez ugye csak vicc volt?
-
Rive
veterán
válasz
animatrix11 #48 üzenetére
Vazze, ezzel az erővel az ecetes baltát is beajánlhatnád
Alap, hogy vizet tartalmazó cuccal elektronikához nem érünk. A Cif és az ablakmosó is elég sok vizet tartalmaz.
-
animatrix11
őstag
tudjátok mivel lehet leszedni jó az ezüst pasztát, van a felület tisztitó cif vagy mi a franc (az a fajta mai csak trutyi és nem karcol) , vagy ablaktisztitóval, és az első verziót próbáltam simán lejött
-
RasHaN
aktív tag
Körömlakklemosó, és egyéb bolti szereket elvből nem használok, mert különböző színező/illat/stb anyagokat is tartalmaznak, amik párolgás után ottmaradnak a felületen. Tudom, elenyésző, de maximalista szenny vagyok ha erről van szó
Sebbenzin vagy izopropil-alkohol a legjobb.
elektronikai cégeknél ipari szinten hasznájlák nyáklapok tisztítására, stb./csak egy vélemény
/
-
Invoker
tag
Sziasztok!
Nekem tök egyszerűen lejött az ezüstös paszta, acetonmentes körömlakklemosó és fültisztító pálcika segítségével
-
Dartimperial
tag
Mindenkinek a izopropilalkoholt vagy azzal átitatott törlökendöt ajánlom a paszta eltávolitására.
Gyárilag ezt szokták törlökrndö formályában adni a jobb alaplap(de inkább a szerver) gyártok.Itt egy gyárto:[link]
Itt lehet találni mindenféle tisztito cuccot amit a számitástechnikában használataos.
-
Hequila
őstag
válasz
turbodiesel #41 üzenetére
No bitágyú, tippelj, mi van a "fém nélküli", fehér pasztában!
És elárulok egy titkot; amit ráégett pasztának véltél, az az Intel gyári hővezető pasztája volt... Legalább ne terjesztenéd ilyen lelkesen a baromságaidat... Van valami olyasmi mondás, hogy a legpusztítóbb dolog, ha a hülyeség szorgalommal párosul -
Brae
őstag
válasz
turbodiesel #41 üzenetére
Inkább nem szólok
-
törölt tag
válasz
turbodiesel #37 üzenetére
A fém-fém kapcsolat tényleg jó hővezető. A pasztát viszont csak akkor teszi szükségtelenné, ha az átlagos felületi érdesség nem haladja meg a 0,015-0,020μm-t, az érdességmagasság pedig a 0,050-0,060μm-t. A procik felülete esetén az Ra tipikusan >0,200μm, a bordák esetén (heatsink és nem headsink) ennek több mint duplája az általános, homemade sem fogod 0,150μm alá vinni (ehhez már nagyfordulatú köszörűkorong kell, de az sem garantál semmit). Így viszont nagyon is rossz a hőátadás a két felület között paszta nélkül.
Ezüstpasztákban tipikusan ezüstoxid szemcsék vannak, az meg nem vezeti az áramot.
A gyári intel hűtőkre akkoriban felszitázott paszta egyébként tényleg szar volt.
-
Rive
veterán
Tényleg van olyan, amikor a fém-fém közvetlen kapcsolat jobb hővezető, mint amit hővezetőpasztával el lehet érni. Ilyenkor célgéppel polírozzák síkra az illesztendő felületeket, és az összekapcsolás is speciális technikával történik, hogy ne maradjon semmi levegő a felületek között. Ilyen illesztésnél a két felület rögtön összetapad, és később csak igen nagy erővel lehet őket szétszedni - tekintve, hogy a két fémfelület közül hiányzó levegő technikailag vákumot jelent, és a két fémet a külső légnyomás teljes ereje szorítja össze.
Jellemző, hogy a dolgot már egy kezdő oxidréteg vagy egy ujjlenyomat is befuccsolja.
Szóval, "kedves" bitagyú, amíg nincs célgéped a polírozáshoz, nem ismered a megfelelő technikát és halovány lila fingod sincs a dologról, addig legalább ne terjeszd a hülyeségeket. -
mycso
veterán
válasz
turbodiesel #37 üzenetére
Hűtő alján és proci kupakján lévő egyenetlenségek esetleg????
Kicsit méregesd, nézegesd....
Illetve próbáld ki hővezető pasztával és nélküle JA és figyel-jegyezd fel a hőfokokat is ;)Természetesen ha 100%-osan sima lenne a kupak+borda laja és 100%-osan egymásra tudnád illeszteni akkor nem bizti, hogy kéne a hővezető paszta....de ilyen nincs!
Egyébként itt ph-n van kb. 125.000 tag (sok embernek több gépe is vagy) na ebből egy az TE vagy és szerinted felesleges a hővezető paszta (ezen is érdemes elmerengeni...)
Amiket meg az ezüstpaszta "hatásáról" eltávolításáról írsz...hagyjuk inkább
-
turbodiesel
csendes tag
Idefigyeljetek ti iparicsapágyas ÁLLATOK! Áruljátok el nekem, miért van szükség egyáltalán pasztára, mikor a fémeknél nincsen jobb hővezető??? A procik HeadSinkjei olyan puhafémből készülnek, amik nagyon jól vezetik a hőt, (vagy inkább adják le). Minden másnemű hővezetőnek mondott anyag, aminek ráadásul az (ezüstpasztán) kívül nem tartalmaz fémet, már eleve kapacitíve is fékezi a hőleadást, megcáfolja ezt az egész hűtéses dolgot. Ha belegondoltok ezt is azért találták ki, hogy egy elektronikai boltba hagyjatok ott 500 Ft-ot.
A másik: az ezüstpaszta valóban egy új generációs alternatíva üzleti fogás és az idíótizmus piacán. Vedd meg, tuti vezeti a hőt mert ezüst"dara" van benne. Aztán ha alkalmazod, jól megszívod, mert a sírkövét kened ki vele a procinak, és az eltávolításához is drasztikus anyagok kellenek, ami megint plusz költség. Valaki ügyelt arra, hogy ő is, a procigyártók, a festékboltok, és a patikák is jól járjanak veletek. Én nekem a következő az OK-OKOZAT ami miatt ezt mondom ilyen felharmónikusan: volt egy P4-em, 1700-es Cerkával. Miután igencsak elkezdett újraindulgatni a P4S333/C alaplapom, amibe ez a védőmechanizmus, arra gondoltam, talán takarítani kéne a bordát meg a dolgokat. Szétszedtem a gépet, procit kivettem, és rá volt sülve valami fekete gedvapaszta. A legjopbb oldószer szerintem is a sebbenzin, (ami igaz néhány polipropilén fajtát sajna ténylegesen old) tökéletesen lerántottam vele a rásült pasztát. Letekarítottam a borda alját, ami egy eleve finom alumíniumlapkával volt ellátva (tükörfényes) és paszta nélkül visszatettem az egészet a lapra. Lássatok csodát paszta nélkül hidegebb volt a proci. De ha tudtok a fémnél jobb hővezető ingyombingyom pasztákat, főleg ezüstöt ugye, akkor dobjatok mailt gyerekek. Na további jó pasztázást! -
Dagaddt
aktív tag
Ha eltávolításról van szó, én is a szappanos vízre esküszöm!
Nem veszthetsz semmit az tuti nem oldja szét!
De nekem 4 nappal ezelőtt le szedte az ezüst pasztát! -
-
-Nemtom-
őstag
hi, van 1 1700+-os athlon xp procim, volt rajta 1 adag ezüst paszta, ami megfolyt és ezért nem indult, le lett róla szedve elvileg teljesen (körömlakk lemosóval) de így se indul.... érdemes még vele csinálni még vmit v. kuka? külsérelm nyom nincs rajta...
-
Hoek
tag
Nekem minden leviszi amiben van alkesz. Amiben több az jobb. Jelenleg valami borzalmas rumutánzatot használok, nem a legjobb, de így nem vész kárban mert humán felhasználásra alkalmatlan.
-
Bumbee
tag
Kromofággal
-
Jester01
veterán
Úgy hallottam, az ezüst paszta vezeti az áramot.
Az attól függ milyen. A minőségi az nem vezet, lásd pl. Arctic Silver.
Ugyanakkor ezt sem ajánlott vezető felületekre kenni:Not Electrically Conductive:
Arctic Silver 5 was formulated to conduct heat,
not electricity. (While much safer than electrically
conductive silver and copper greases, Arctic Silver 5
should be kept away from electrical traces, pins, and
leads. While it is not electrically conductive, the
compound is very slightly capacitive and could potentially
cause problems if it bridges two close-proximity
electrical paths.)
[link]
[Szerkesztve] -
zsiga667
addikt
Vicces ez a topic... Nitrohígító, mi?
Akkot már csináljuk alaposan, flexet neki fémvágó koronggal.
A 97%-os etilalkohol tökéletesen leszedi. -
Arnold2
őstag
Plusz egy szavazat a sebbenzinnek.
Nálam úgy vitte mint a húzat.Nyoma sem maradt. -
törölt tag
Az ODD-k optikája tipikusan műanyag lencséket tartalmaz, ezért lehet hazavágni acetonnal.
A sebbenzin szintén kikezdi a műanyagokat, ezt saját magam is tapasztaltam (makettezés rulez).
Haverom nemes egyszerűséggel szappanos vizet használt erre a célra!
És még valami: nem minden pasztának azonos az összetétele! van amelyiket ez, van amelyiket az oldja le.
A nitrohígítót én sem tudom javasolni senkinek sem, az már overkill lenne.
Az áztatás a #4-ben merült fel a topicindítóban.
[Szerkesztve] -
ABnormal
őstag
100%-os alkohol spray,300ml 1140forint ez a legjobb anyag.100%izopropilalkohol.
-
MrSealRD
veterán
Na akkor összegezve és tisztázva néhány dolgot.
Én 700-as Duron-t és 900-as Cerkát takarítottam.
Ami nekem van alkohol itthon az ipari alkohol és hirtelen nemtom pontos %-ot, de nemigazán vitte a pasztát ami már beton keménységűre száradt a tokozáson.
A seblemosó benzin pedig azonnal oldotta a makacs foltot
ÉN NEM MONDTAM, hogy áztatni kell benne. Ki találta ki ezt a baromságot???????
Ahogy azt már előttem mondták fültisztító pálcika a legtökéletesebb a feladatra.
Az, hogy az ACETON mit old még a műanyagokon kívül nem tudom pontosan.
Mindenesetre már elég esetet hallottam arról, hogy pl CD/DVD meghatjók optikájának nekiestek ACETONNAL....aztán annak az optikának vége lett mint a botnak.
A nitrohigító ami még 100%osan leviszi de már az is az ACETON-nal van közel egy szinten. Nitrohigítót csak ritkán használok de az tényleg mindent visz és az olyan műanyagokon amikből a monitorok doboza van ezeken kívül mást nem nagyon old.
Mondjuk érdekes hogy az üvegszálas anyagokra milyen hatással van. Pl: Nyáklap nitrohigítóba áztatva olyan hajlékony lesz mint a papír, de elég a kémia órából. -
killahdrums
senior tag
-
aXXon
őstag
nem tudom volt e mar (nem olvastam vegig) : KOROMLAKKLEMOSO!! tobben irtak az acetont (ezt olvastam azert) nos ebben van, ha olyat vesz az ember, mert mar van belole acetonmentes is. evek ota ezzel mosom a porcikat es soha semmi para nem volt
-
Trak
addikt
Tudom ajánlani a WD40 nevü remek kis terméket.
Mindent azzal tisztítok, és tökéletesen bevált. Nyomtatott áramköröket is lehet nyugodtan, nem lesz semminek semmi baja tőle. -
rizsaxx
csendes tag
Na akkor ismét köszi az infót, megpróbálom!
Mennem kell, kösz mindent! -
misu
senior tag
Hy!
CSatlakozom, az alkohollal lejön!
2-3x egymás után, de szépen lehozza!
Aztán papírzsepivel letörlöd tisztára, és megszárítod!
Az aceton veszélyes!
én is úgy tudom, hogy a prociműanyag tokját megoldja!
Szóval, ha lehet azzal inkább NE!!!!
Bye! -
Szabesz
őstag
Aceton, ha nem jön be metilalkohollal próbálkozz.
(Sebbenzint most fullra nem vágom hogy miből áll, kémia tanárom le fog ütni ezért)
Ez lesz a baj valószínűleg, én is belefutottam ebbe a szarvashibábade hosszas tisztogatás után működő képessé tudtam varázsolni
[Szerkesztve] -
Yaye
őstag
Pontosabban bizonyos műanyagokat old. De a szilíciumot meg a rezet tuti nem, és a procitokozást meg az smd-ket sem valószínű.
Ha valóban arról van szó hogy a sarkazásnál zárt össze valamit (ami nem elképzelhetetlen, de elég valószínűtlen, szerintem), akkor erős cuccal próbálkoznék, mert tökéletesen el kell távolítania minden kis maradványt. -
rizsaxx
csendes tag
Na kösz, akkor majd megpróbálom a fenti módszereket!
-
Ati9500
senior tag
Én a gyógyszertárban kapható 90*** % os alcohollal mosom..
simán leszedi..
% -os arányt lehet kérni, a legerősebbet kérd! -
MrSealRD
veterán
Üdv!
Óvatosan az oldószerekkel.
Az alkohol nemigazán vitte nekem a pasztát.
A patikában kapható seblemosó benzin viszont mint a huzat...Ezzel tuti leszeded.
A legtöbben akiket hallottam hogy takaritanak ilyesmit mindenki ACETON-t használt.
Ezt felejtse már el mindenki. Ez egy baromi erős oldószer még a műanyagot is oldja ezzel ne próbálkozzon senki!!! -
rizsaxx
csendes tag
Üdv!
A helyzet a következő:
Van egy 800-as AMD procim. Az egyik sarka le van törve a magnak, de az érdekesség, az, hogy így ment a gép vele 2 évig. Kiszedtem nemrég a procit, átraktam másik alaplapba, és bekentem ezüst pasztával. Ettől kezdve nem indul, csak csipog az alaplap. Ha teljesen döglött lenne a proci, akkor semmit sem csinálna, de ez csipog. Úgy hallottam, az ezüst paszta vezeti az áramot. Lehet hogy ezzel valamit összezártam a prociban? Akkor lehet hogy ha le lehetne szedni a pasztát róla, akkor működne? De mi oldja a pasztát, úgy hogy a proci nem sérül?
Ha létezik ilyen akkor írjatok valamit!
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung S23 128GB Fekete /+AJÁNDÉK ÜVEGFÓLIÁVAL/normál állapotban / 12 hónap jótállással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Zalman Z1 Plus Enermax 750W
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest