Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
draff
aktív tag
-
rikacs
csendes tag
Sziasztok! Az izopropil alkoholt többen, több helyen ajánlották a paszta eltávolítására. A gyógyszertárban kapható kiszerelés megfelel (=valaki használta már, van vele tapasztalata)? Az üvegre nincs ráírva, hogy hány %-os, és a patikus sem tudta ezt megmondani. A neten sem találtam erről infot, hogy a standard patikai izopropil alkohol milyen tömény, és nem szeretném vízzel kenegetni a procit...
-
Zozzant
addikt
Isopropyl Alcohol Ez legjobb leszedni a trutyit, van még egyéb kérdés?
-
Shady313
aktív tag
Egy komoly kérdés: érdemes azzal szórakozni, hogy most lekenem a prociról a pasztát és vennék helyette ezüst alapút? :S Jobban vezeti a hőt, rendben, de a proci hűvősebb is lesz? Ez gondolom nagyban függ a bordától és annak anyagától is.
A választ előre is thx
-
Shady313
aktív tag
Száraz zsebkendővel szoktam fél órán át polírozni
Ha megunom adok hozzá egy kis nyálat, persze h a bordáról van szó XD Ha a prociról akkor bedobom a ruhák közé amikor anyám éppen mos, csak néha aggódok h elveszíti a színét
Nah jó, csak a száraz zsepis polír az igaz
de ajánlom h a zsepi illatos legyen
A nyál nem sokat segít és büdös is lesz
-
k2ati
csendes tag
Sziasztok!
Most vettem új gépet, a proci: C2D E7200-as. Nem nagyon mellékeltek hozzá semmilyen pasztát.
De azért vegyek mindenképp vagy az itt olvasható egyéb dolgok is beválhatnak mint pl. aceton, sebbenzin. Ill. a lényeg! Valamit mindenképp kenjek oda ugye? Tehát csak így "natúr" ne tegyem össze...
Köszi a válaszokat! -
KMT
addikt
válasz
BlackDragon1 #92 üzenetére
Érdemes újrapasztázni.
Érdemes megtanulni normálisan, tagoltan írni.
-
finest
addikt
válasz
BlackDragon1 #92 üzenetére
A gyári paszták hidegen nagyon tapadnak, járasd a gépet picit, h felpuhuljon a paszta, nehogy kirántsd a proccot is a hűtővel. Utána rajtad múlik, h újrapasztázod-e, bajt végülis nem okozna.
-
BlackDragon1
csendes tag
Sziasztok!
Az lenne kérdésem, hogyha van egy teljesen gyári hűtőm + proci és ki akarom cserélni az egészet a procit és a hűtőt egy másik am2+ra akkor mielött amikt kiszedtem átraknám a másik gépembe aakor az elött a procit lekell mosni vagy úgy lehet hagyni és vissza rá a saját hűtőjét? Vgay újra kell pasztázni...? -
zsolt1129
addikt
Én alkohollal szoktam ,de ha nincsen itthon akkor meg arcszesszel
De tényleg a gyógyszertári alkohol nem alkalmas??Csak kérdezem mert én azzal szoktam,de lehet nem tettem jól. -
IDZ
tag
én is acetonnal csinálom. a kerámiát nem fogja megmarni az biztos
-
bence199307
csendes tag
a legyegyszerübb mod a fültisztító és zsebkendö
-
bence199307
csendes tag
a legyegyszerübb mod a fültisztító és zsebkendö
-
draff
aktív tag
válasz
hastalavista #85 üzenetére
Még a legjobban polírozott felületek között is ott van a levegő, ami KOMOLYAN szigetel!
Bármely folyadék vagy a zsírok jobb, sokkal jobb hővezetők annál. Nem azért kell ám bepasztázni, mert olyan olcsó a paszta és utána majd nehéz legyen lemosni róla, hanem pontosan azért hogy bármi legyen ott, csak ne a levegő!
-
miim113
csendes tag
Hello Mindenkinek!
Van egy nagy problemam!Van 2 alaplapom, egy asus A7VBX-X s egy K7S5A!De nincs eggyikbe sem procim!Ha valakinek lenne egy elado hozzaferheto aron, szivesen megvennem!Socket A(socket 462)-os kellene!Legyszi segitsetek rajtam!Ha valaki tud segiteni, megkerem minel hamarabb irjon a miklosimike@citromail.hu -ra!Koszik elore is!Hello -
Rive
veterán
Én azt a fehér - eléggé ragaszkodó - trutyit használom hővezetőpaszta gyanánt, ami a hűtőventivel vagy tán az alaplappal (már nem is emlékszem rá pontosan) egy kis tasakban volt mellékelve.
Az is egy hővezetőpaszta. Prímán megfelel.Shell Darina Greese volt, az 160 C fokon még nem folyt meg és csodálatosan megtapadt a felszínen. Szép sárga szine volt, kurva jól vezette és bírta a meleget.
Nem zárom ki a lehetőségét, hogy némelyik trutyi mellett kibírhatja a proci, de garancia nincs rá. Volt már a kezemben procc, ami atom hűtőborda mellett ment tönkre valami átlátszó zsírszerű valamitől. Szóval ragaszkodjunk szépen a hővezetőpasztákhoz, abból senkinek se lesz baja.SZVSZ:= SZerény Véleményem SZerint
azt hogyan csinálta?
Ha babratolom is a proccom beállításait, azt inkább fordítva, az alacsonyabb sebesség és fogyasztás felé teszem. Ennek megfelelően nem sokat tudok a tuningról: valamelyik szaktopikban kérdezősködj.A hőtermelés első közelítésben a frekivel egyenes arányban, a tápfeszültséggel pedig négyzetesen nő.
-
draff
aktív tag
Én azt a fehér - eléggé ragaszkodó - trutyit használom hővezetőpaszta gyanánt, ami a hűtőventivel vagy tán az alaplappal (már nem is emlékszem rá pontosan) egy kis tasakban volt mellékelve. De szeintem egy hőálló gépzsír ugyanúgy megteszi. Régebben a melóhelyemen kisérletezve használtam egy speciális gépzsírt, a neve Shell Darina Greese volt, az 160 C fokon még nem folyt meg és csodálatosan megtapadt a felszínen. Szép sárga szine volt, kurva jól vezette és bírta a meleget.
Megkérdezném - itt sokan - köztük Te is - hivatkoznak az SZVSZ-re - az micsoda?
Nézegettem egy weblapon a tunningolók felrakott eredményeit, egyik másik nagyon kiváncsivá tett. Például ami nekem van - egy 2,4MHz-es cerka - szépen fel volt húzva 3,3 MH-re. azt hogyan csinálta?
Múlik ez tán az alaplapon vagy a memóriákon vagy ki kell fogni egy olyan procit, ami ennyire hagyja magát? És akkor a léghűtés már nem is lenne elég, hisz ha jól értelmeztem a fizikai törvényszerűsége okán - a sebesség növelése a hőtermelésnél már annak négyzetes növekedését vonja maga után.
És akkor érthető a túlhuzatott, agyontunningolt gépek folyadékhűtésének esete.
Nem csak a "gépcsend" imádata a főszereplő benne. -
Rive
veterán
Ezek a hővezető paszták mind olyanok hogy van a nagy duma, a nagy reklám, közben a hatása?
Nem. Nem csak duma. A sima szilikonzsírhoz képest a hővezetőpaszták határozottan jobban vezetik a hőt. Egyes esetekben - pl. a régebbi K7 sorozat egyes kisebb magú, nagyobb étvágyú darabjainál - a különbség dönthetett akár a procc élete/halála felől is. Azaz a hővezetőpaszta vagy más trutyi kérdésben egyértelműen a hővezetőpaszta nyer.Ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy hővezetőpaszták egymás között, akkor már picit más a helyzet. SZVSZ az ezüsttartalmú vagy más tuningra ajánlott izémicsodák felsőbbsége végülis nem kérdés, de ténylegesen csak akkor 'érik meg' a sima, elektronikaboltban is kapható kommersz cuccokhoz képest, ha a procc hőmérsékletében 4-6 fok különbség már számít.
Azaz tuning esetén. -
draff
aktív tag
Az eremet meg aranypasztával. És akkor aranyerem lesz, hehehe.
De komolyra fordítva a témát.
Ezek a hővezető paszták mind olyanok hogy van a nagy duma, a nagy reklám, közben a hatása?
Elvileg a levegő egy nagyon rossz hővezető. Vagyis szigetel. És mivel az összeillő felületetek a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetőek simának (ha nagyítóval vagy mikroszkóppal kezdjük vizsgálni, nagyon meglepődünk), hát a hőátadás egy rakás szr. erre szokták a mindenféle pasztákat alkalmazni, hogy ott ne levegő legyen. Ebben a pasztában aztán lehet szilikon, ezüstpor és mindenféle más varázsszer, az eredményét tekintve valamelyest javulhat a hőátadás. Némely esetben C fokban mérve csak tizedekkel, századokkal. Sohasem méri komolyabban házilag senki, vagy ha igen, az már orvosi eset.
Én úgy vettem észre, a lényeg a felületek között maga a levegő eltüntetése.
Tehát ha csodapaszta helyett csak valami hőálló traktorzsirral kenem be, szerintem még az is megteszi. És az tutira nem fog zárlatot csinálni, kell belőle egy késhegynyi.
Bár akkor a mindenféle csodaszergyártók hamar éhenhalnának, mert ha mindenki elhinné mint a Calgon reklámot, vagy az intelligens mosószermolekulákat vagy az aktív oxigént ami szintén egy nagy baromság, hát ennyit a reklámzabálásról. -
buherka
addikt
Én ezüstöt használok mindenhohá, procira, vga-ra, és chipset-re is.
7-8-fok eltérést is mértem fehér(Zalmi) és ezüst paszta között, persze az ezüst javára.
Valóban vigyázni kell az ezüstel, mert ha zárlatot csinálsz vele akkor végleg ki is nyírhatod a terméket.
Nyugodtan rakhatsz VGA-ra ezüstöt szerintem, én a GTX-emet is átpasztáztam ezüstel és 6 fokot esett a fehérhez képeset. Ezüstből Aero Cool Silver használok, ez naon bejött nekem.
Nem kell túlzásba vinni a pasztát, mert amikor rápaszírozod a hűtőt, akkor úgyis szétterül, de ezt már gondolom te is tapasztaltad.
Tisztításra meg sima sebbenzint használok, aztán lefújom kontaktspray-el.
Két évet dolgoztam számtech szervízben, ott is ezt használtuk. Soha semmi gond nem volt. -
barnam_
nagyúr
válasz
Jim Tonic #73 üzenetére
Akkor kipróbálom hétvégén.
Van otthon ezüst pasztám, meg sima, és eddig procin próbáltam. Először az ezüstöt raktam fel, utána kipróbáltam simával, és az utóbbi jobb volt (lehet sokat raktam az ezüst pasztából).
Ha vga-ra teszem, nem lehet baj, ugye? Mert a procin van kupak, de a vga-n nincs. -
barnam_
nagyúr
Az ezüst paszta mennyivel jobb, mint a sima fehér paszta?
Bocs ha nem ide való, de nem találtam más topicot -
draff
aktív tag
Az átlaglúzerekről nem lehet beszélni.
Egy városi átlaglúzer már gyerekkorában arra nevelődik hogy a tehén lila, mert hisz csak azt látta a Milka csokin.
Az ablakmosóról meg csak annyit.
A szegedi Medikémia szépen megveszi ezt az izopropilalkoholt a gyártótól (mondjuk a Szászhalombattai finomítótól vagy a Tiszai Vegyikombináttól) fillérekért, aztán mondjuk -10 literbe beold egy golyóstollbetétet és máris kész a kék szinű téli ablakmosófolyadék. Szép formatervezett flaskában 2 vagy 5 literesre kiszerelve máris viheted a Tescóból ... akciósan ... az eredeti ár 20-30-szorosáért. És boldog vagy hogy nyáron meg zöldet vihetsz ugyanabból. Mint azt a sima filléres etilénglikolt, ami megszinezve máris fagyállónak van az autósoknak eladva. Szinezve csak azért, nehogy megigyák mint fagyállót vagy ne tegyék bele a borba édesítőszernek, mivel erősen mérgező.
Az osztrákok egyszer ezen már megborultak, amikor nagyon spórolni akartak a lőrekészítésnél. A glicerin (ami drága) de fogyasztható édes alkohol, hát helyettesítették azt a sz@r boruk feljavításában a jóval olcsóbb etilénglikolra (ami szintén édes, de inkább nem jó meginni)
Tehát átlaglúzerek, azért gondolkodni nem szégyen!
És kérdezni sem. (Amihez nem értek, azt én is megkérdezem. És sok olyan van.) -
Rive
veterán
nekem ez a szakmám és 35 éve ebben is dolgozom.
Én meg - bár jóval kevesebb idő óta - de a topiktéma dolgában (is) dzsalok. És bár szívesen olvasgatok érdekes adalékokat a témából: tapasztalatból tudom, hogy ha felmerül egyáltalán annak az omminózus ablaktisztítónak v. mifenének az összetétele, akkor néhány héten belül már vissza fogom hallani, hogy az izopropil az kék, teccóban kapni, és ablaktisztítóMeg azt is tudom, hogy mostantól figyelnem kell, hogy cifes-e egy behozott procc, vagy sem. (Nem Te mondtad, csak itt van valahol fentebb ez is, OMG...)
A segíteni akarásod elvitatása nélkül - tényleg szívesen olvasgatok effélét! Pláne, ha látszik, hogy van mögötte valami... - csupán annyit közvetítenék, hogy a prakticizmushoz és az egyszeri átlagj(l)úzer szintjéhez igazítva több és jobban 'átmegy'.
-
draff
aktív tag
Metilalkohol mindig van a saját főzésű páleszokban, csak azt főzéskor az úgynevezett "rézelejével" nagyjából leveszik. Tehát ez talán ne legyen annyira vitatéma.
A másik ... nekem ez a szakmám és 35 éve ebben is dolgozom.
Tehát én nem a vegyszerboltban nézelődöm holmi anyagok okán hanem csak felmegyek a laborba, a vegyszerraktárba vagy egyenesen az üzembe ..és nekem bármelyik kéznél van. Az összes alapvető sajátosságával, általános ismertetőjével, előnyével és minden veszélyével egyaránt.
Mellesleg igazad is van! Ez valóban nem topiktéma.
Bár valaki nekiállt ennek még az elején mindezekkel foglalkozni valami ezüstpaszta eltávolítása és a közismert vegyszerek okán. Én csak segíteni akartam. -
Rive
veterán
Metilalkohol eleve nincs a saját főzésű pálinkában
#1.: ha szerencsés vagy.
#2.: ezzel szokták csúfolni, a rettenetesen elb@szott házipáleszeket, akkor is, ha kémiailag nincs benne. Mint közismertA többi - bár érdekes adalék- a topik szempontjából irreleváns. A felsorolt anyagokkal - azaz: finomszesz, körömlakklemosó, sebbenzin, izopropil - a gyakorlatban mind kipróbált, bevált cuccok. Mondjuk nem gondolnám, hogy az izopropil dolgában valaki a vegyszerbolt helyett - én ott veszem, literrel - a teccó polcait zaklatná, a feliratokat szőrözve, majd valami kék izémicsodás flakon láttán felkiált, hogy heuréka
Az ilyen mondjuk meg meg is érdemli, amit kap. Szerintem az ember bemegy a patikába, drogériába, vegyszerboltba és finomszeszt, sebbenzint, körömlakklemosót, izopropilt kér. Így, név szerint.
[OFF]Mondjuk mostmár - miattad
- meg kell említeni, hogy nem ablakmosó, hanem izopropil. Eddig ez fel se merült...
A finomszesz víztartalma elvileg lehetne problémás. Mint írtam, probléma nem szok' vele lenni. [/OFF]
-
draff
aktív tag
Na, egy "ős-szakértő" bejött a képbe. De inkább letisztázom.
Metilalkohol eleve nincs a saját főzésű pálinkában,illetve egy kevéske de legfeljebb a "réz elejében", mert ha valóban volna, akkor már mindenki vakon és halottként lenne, ha megitta. Amúgy faszesz a közismert általános neve és eléggé "vad" illata van. Az ivása már elsőre gyors megvakulást majd később halált okoz, tehát erősen MÉRGEZŐ "ital"! Idegölő hatású.
A spiritusz az megint más kategória, az egy kimondottan háztartási felhasználásúra gyártott ipari szesz, röviden ipari etilalkohol, amit aztán metilalkohollal denaturálnak és piridinnel szagosítanak (büdösítenek) hogy többé ne lehessen meginni - viszont így nincs rajta az iható szeszekre kötelező jövedéki adó, ezért jóval olcsóbban kapható. Tipikusan háztartási oldószer, régebben az asztalosok, kárpitosok használták a bútoraik politurozásánál. A tiszta alkoholok mind maradék nélkül elpárolognak, de amiben van valami (oldott szilárd) az bizony nyomot hagy, foltos maradékkal jelzi a nyomát.
Az étkezési finomszesz többnyire 96%-os és pálinkafőzőben lefőzött szesz, tehát nem földgázból meg kőolajból, hanem erjesztett cukros vagy cukortartalmú szeszes cefréből készül. Ezért is lehet csak 96%-os, mert fizikailag 4% vizet tartalmaz, amit desztillálással már nem lehet belőle eltávolítani. (vizes azeotrop). Ha vegyszeresen megszárítják, akkor el lehet még érni a 100%-os tartalmat is, de ez nem igazán szokás. A patikai tisztaszesz az eléggé híg lötty, olyan 60-70%-os alkoholtartalmú lehet.
Emberi fogyasztásra többnyire bőven jó az 52% alatti alkoholtartalom, a főzött pálinkák 40-45-51%-osak, a kommersz italok (szeszesital kategória) pedig 30-40% alkohollal bírnak. A likőrök (pl. az Unicum) az már csak 28-36%-os.
A Tükör ablaktisztító meg úgy jön ide hogy az izopropilalkohol, tehát az alkolholok családjába tartozik csak egy kissé más. Édeskés íze és jellegzetes illata van, általában nem szokásos meginni. Ablak- és üvegholmi tisztításához viszont ideális.
Az autókhoz kapható ablakmosó folyadék is tökre ebből áll, (vagy a mindenféle magnófejtisztító, lemezlemosó folyadékok) amelyeket télen kékre, nyáron zöldre (vagy fordítva) szinezik be és utána ezt a szinte filléres értékű anyagot a majom autósoknak nagy pénzekért eladják.
A sebbenzin már egészen más kategória és mint hexán egyáltalán nem elegyedik a vízzel mint az eddig felemlegetett alkoholok, melyek szinte mind korlátlanul.
A műanyagok közül talán csak a kaucsuk-alapúakat (gumifélék) oldhatja vagy bánthatja.
A körömlemosó az megint "más tészta", ugyanis az már ketonféleség, vegyileg dimetilketon, csak röviden és köznyelvűen megnevezve - aceton.
A régebbi körömlakk lemosókban valóban használták, a vizzel korlátlanul elegyedik, jól oldja a zsírokat és pont ezért nagyon szárítja a bőrt. Ennek ellensúlyozására a körömlemosós gyári kiszerelésben néha etilacetáttal és glicerinnel keverik össze. A glicerin az megint egy másik alkoholféleség (háromértékű), az etilacetát pedig egy sima észter. Tehát megint újabb vegyi oldószerek a palettán. Ezek közül a glicerin vízoldékony, az etilacetát nem.
Az acetonmentes körömlakklemosó már többnyire inkább csak etilacetátot tartalmaz.De a finomszesz víztartalma neked miért problémás? A 96%-osnál azt a kevés vizet már észre sem lehet venni. Ha mégis zavarna, hát tegyél bele izzított kálciumkloridot vagy tömény kénsavat. Az aztán kiszedi belőle a vizet rendesen, bár az utóbbit - a kénsavas víztelenítést én házilag inkább nem ajánlanám.
Lehet még beletenni benzolt és egy azeotróp desztillációval levízteleníteni, de az akkor annyira benzolízűvé lesz, hogy szinte megihatatlan.
De a fő kérdés az marad ... minek a vízmentes? Kit zavar az a 4% víz? -
Rive
veterán
Bocs. A metilalkohol max. saját főzésű pálinka kapcsán merül fel, a felsorolt 'köztudatú' nevekhez nulla köze. A spiritusz gyantával vagy más szmötyivel fogyaszthatatlanná tett etilalkohol. Elpárolgás után nem jelentős a visszamaradó anyagmennyiség, de aki allergiás a hamvas színre, az tényleg jobb, ha nem használja. Az étkezési- és patikai finomszesz desztvizes etilalkohol. A tükör ablaktisztító nem tudom, hogy jött ide - de amit izopropil néven kapsz, az tiszta izopropil, oszt' kész.
Attól, hogy a sebbenzin tiszta hexán, meg, hogy gyorsan párolog, vígan oldhat műanyagokat. Néhánnyal meg is teszi. Spec procik kapcsán még nem volt vele problémám, meg nem is tudok ilyenről. Mondjuk nyilván nem szokták áztatni.
A körömlakklemosó tózse. Akár a régifajta acetonos, akár az újfajta acetonmentes kiadásban.
A fentiek szerint a legproblémásabb még a finomszesz, a víztartalma miatt. De ezzel se szokott gond lenni.
-
draff
aktív tag
válasz
#65675776 #23 üzenetére
Soroljál már fel olyan műüanyagokat, amiket a sebbenzin felold, mert én biza úgy tudom, ez többnyire csak vegytiszta normál hexán ami eléggé gyorsan párolog.
Még a gumit sem igazán viszi, nemhogy a műanyagokat. Az acetonnal viszont már jobban vigyáznék.
Az alkoholok (metil-, etil-, izopropil -) szintén óvatosságra intenek, mert nem mindenkor vegytiszták. A köztudatban ezek ilyen néven futnak:
spiritusz, étkezési- vagy patikai finomszesz (ez csak kb. 90-92 %-os), Tükör ablaktisztító.Meg lehet próbálkozni még esetleg a xilollal, az a felszóródott kátrányt is leviszi a kocsiról.
-
GReddy
tag
Ennyi ökörséget valóban régen olvastam. Újabb tanulsággal lettem gazdagabb. A bitagyú hozzászólót hagyjuk már, ha fel sem fogja a kis buta fejével, mire való a hővezető paszta. A miértre egy bitet sem vagyok hajlandó pazarolni.
A Megoldás: Oldószer. Olyan oldószer, ami nem károsítja az adott processzor alkotóelemeit, és MARADÉKTALANUL elpárolog. Én valszeg valamilyen alkoholbázisú oldószert ( mondjuk etilalkohol), és utána egy JÓ minőségű kontaktsprayt használnék. A jó kontaktspray azért kell, mert törött a mag, és szerintem nem tudod belőle kiszedni maradéktalanul. A kontakt maradéktalanul kioldja, és nagy nyomással kifújja a felesleget. De miért szenvedsz egy kb 0 Ft.- bruttó értékű törött öreg AMD-vel?
Intel CPU-k: Vazz, amit az intel a gyári bordák aljára tett (tesz!) tudjátok mi? Az bizony NEM hővezető paszta, és ha valaha valaki vette volna a fáradságot, hogy elolvassa a gyári használatit, akkor tudná, hogy a rózsaszín ragacs (meg a szürke alucsík, gumírozva, meg a szürke gumiszerű vacak mostanában) arra való, hogy a gyári polírozott heatsink ne sérüljön! MARADÉKTALANUL ELTÁVOLÍTANDÓ! Utána (UTÁNA) vékony hővezető paszta, és lehet összeszerelni.. Egyébként csak én vettem a fáradságot, hogy megmérjem az ohmikus ellenállását az ezüstpasztának?? Barátom, NEM ELEKTROMOS VEZETŐ. (Egy Zalman, és egy Arctic Cooling pasztát mértem meg) Na, öljétek nyugodtan egymást tovább.
-
mc-4
aktív tag
Hali!
Én a denaturált szeszre esküszöm!
1 lütyit már adnak 3-500 huf-ért és azzal el lehet mosogatni egy darabig. -
Zozzant
addikt
válasz
#65675776 #56 üzenetére
Az igaz, de sajnos a környezetünkben lévő szinte minden víz tele van oldott anyagokkal, ezért vezeti, ha elméletben nem vezeti attól még bele lehet halni a gyakorlatban, és az elektromos cuccoknak sem az elmélet számít, azaz ne pucoljunk vízzel már procit, arra jó lesz az isopropyl alcohol is.
-
Zozzant
addikt
válasz
#65675776 #52 üzenetére
Hát spec ez ebben a formában nem annyira igaz, a testedben is a víz vezeti az áramot, a desztillált víz nem annyira vezeti mert tiszta, nincsenek benne oldott sók, de pl az átázott ruha is vezeti, és azt is gyanítom hogy a tisztító cuccok is vezetik mert azok pláne nem tiszták vegyileg. Az valóban igaz hogy az érintetlen víz nem vezeti, de ilyen valljuk be nem sok van a környezetünkben.
-
Dartimperial
tag
Nagy multu forum társaim!
Minden tiszteletem a tiétek!
De ugye nem gondolja senki komolyan ,hogy vizzel bármilyen elekronikai alkatrész szabad pucolni?!
Erre külön termékeket lehet vásárolni.
Ha valakit konkrétan érdekel segitek megkeresni ami neki kell. -
Dartimperial
tag
válasz
animatrix11 #48 üzenetére
Ez ugye csak vicc volt?
-
Rive
veterán
válasz
animatrix11 #48 üzenetére
Vazze, ezzel az erővel az ecetes baltát is beajánlhatnád
Alap, hogy vizet tartalmazó cuccal elektronikához nem érünk. A Cif és az ablakmosó is elég sok vizet tartalmaz.
-
animatrix11
őstag
tudjátok mivel lehet leszedni jó az ezüst pasztát, van a felület tisztitó cif vagy mi a franc (az a fajta mai csak trutyi és nem karcol) , vagy ablaktisztitóval, és az első verziót próbáltam simán lejött
-
RasHaN
aktív tag
Körömlakklemosó, és egyéb bolti szereket elvből nem használok, mert különböző színező/illat/stb anyagokat is tartalmaznak, amik párolgás után ottmaradnak a felületen. Tudom, elenyésző, de maximalista szenny vagyok ha erről van szó
Sebbenzin vagy izopropil-alkohol a legjobb.
elektronikai cégeknél ipari szinten hasznájlák nyáklapok tisztítására, stb./csak egy vélemény
/
-
Invoker
tag
Sziasztok!
Nekem tök egyszerűen lejött az ezüstös paszta, acetonmentes körömlakklemosó és fültisztító pálcika segítségével
-
Dartimperial
tag
Mindenkinek a izopropilalkoholt vagy azzal átitatott törlökendöt ajánlom a paszta eltávolitására.
Gyárilag ezt szokták törlökrndö formályában adni a jobb alaplap(de inkább a szerver) gyártok.Itt egy gyárto:[link]
Itt lehet találni mindenféle tisztito cuccot amit a számitástechnikában használataos.
-
Hequila
őstag
válasz
turbodiesel #41 üzenetére
No bitágyú, tippelj, mi van a "fém nélküli", fehér pasztában!
És elárulok egy titkot; amit ráégett pasztának véltél, az az Intel gyári hővezető pasztája volt... Legalább ne terjesztenéd ilyen lelkesen a baromságaidat... Van valami olyasmi mondás, hogy a legpusztítóbb dolog, ha a hülyeség szorgalommal párosul -
Brae
őstag
válasz
turbodiesel #41 üzenetére
Inkább nem szólok
-
törölt tag
válasz
turbodiesel #37 üzenetére
A fém-fém kapcsolat tényleg jó hővezető. A pasztát viszont csak akkor teszi szükségtelenné, ha az átlagos felületi érdesség nem haladja meg a 0,015-0,020μm-t, az érdességmagasság pedig a 0,050-0,060μm-t. A procik felülete esetén az Ra tipikusan >0,200μm, a bordák esetén (heatsink és nem headsink) ennek több mint duplája az általános, homemade sem fogod 0,150μm alá vinni (ehhez már nagyfordulatú köszörűkorong kell, de az sem garantál semmit). Így viszont nagyon is rossz a hőátadás a két felület között paszta nélkül.
Ezüstpasztákban tipikusan ezüstoxid szemcsék vannak, az meg nem vezeti az áramot.
A gyári intel hűtőkre akkoriban felszitázott paszta egyébként tényleg szar volt.
-
Rive
veterán
Tényleg van olyan, amikor a fém-fém közvetlen kapcsolat jobb hővezető, mint amit hővezetőpasztával el lehet érni. Ilyenkor célgéppel polírozzák síkra az illesztendő felületeket, és az összekapcsolás is speciális technikával történik, hogy ne maradjon semmi levegő a felületek között. Ilyen illesztésnél a két felület rögtön összetapad, és később csak igen nagy erővel lehet őket szétszedni - tekintve, hogy a két fémfelület közül hiányzó levegő technikailag vákumot jelent, és a két fémet a külső légnyomás teljes ereje szorítja össze.
Jellemző, hogy a dolgot már egy kezdő oxidréteg vagy egy ujjlenyomat is befuccsolja.
Szóval, "kedves" bitagyú, amíg nincs célgéped a polírozáshoz, nem ismered a megfelelő technikát és halovány lila fingod sincs a dologról, addig legalább ne terjeszd a hülyeségeket. -
mycso
veterán
válasz
turbodiesel #37 üzenetére
Hűtő alján és proci kupakján lévő egyenetlenségek esetleg????
Kicsit méregesd, nézegesd....
Illetve próbáld ki hővezető pasztával és nélküle JA és figyel-jegyezd fel a hőfokokat is ;)Természetesen ha 100%-osan sima lenne a kupak+borda laja és 100%-osan egymásra tudnád illeszteni akkor nem bizti, hogy kéne a hővezető paszta....de ilyen nincs!
Egyébként itt ph-n van kb. 125.000 tag (sok embernek több gépe is vagy) na ebből egy az TE vagy és szerinted felesleges a hővezető paszta (ezen is érdemes elmerengeni...)
Amiket meg az ezüstpaszta "hatásáról" eltávolításáról írsz...hagyjuk inkább
-
turbodiesel
csendes tag
Idefigyeljetek ti iparicsapágyas ÁLLATOK! Áruljátok el nekem, miért van szükség egyáltalán pasztára, mikor a fémeknél nincsen jobb hővezető??? A procik HeadSinkjei olyan puhafémből készülnek, amik nagyon jól vezetik a hőt, (vagy inkább adják le). Minden másnemű hővezetőnek mondott anyag, aminek ráadásul az (ezüstpasztán) kívül nem tartalmaz fémet, már eleve kapacitíve is fékezi a hőleadást, megcáfolja ezt az egész hűtéses dolgot. Ha belegondoltok ezt is azért találták ki, hogy egy elektronikai boltba hagyjatok ott 500 Ft-ot.
A másik: az ezüstpaszta valóban egy új generációs alternatíva üzleti fogás és az idíótizmus piacán. Vedd meg, tuti vezeti a hőt mert ezüst"dara" van benne. Aztán ha alkalmazod, jól megszívod, mert a sírkövét kened ki vele a procinak, és az eltávolításához is drasztikus anyagok kellenek, ami megint plusz költség. Valaki ügyelt arra, hogy ő is, a procigyártók, a festékboltok, és a patikák is jól járjanak veletek. Én nekem a következő az OK-OKOZAT ami miatt ezt mondom ilyen felharmónikusan: volt egy P4-em, 1700-es Cerkával. Miután igencsak elkezdett újraindulgatni a P4S333/C alaplapom, amibe ez a védőmechanizmus, arra gondoltam, talán takarítani kéne a bordát meg a dolgokat. Szétszedtem a gépet, procit kivettem, és rá volt sülve valami fekete gedvapaszta. A legjopbb oldószer szerintem is a sebbenzin, (ami igaz néhány polipropilén fajtát sajna ténylegesen old) tökéletesen lerántottam vele a rásült pasztát. Letekarítottam a borda alját, ami egy eleve finom alumíniumlapkával volt ellátva (tükörfényes) és paszta nélkül visszatettem az egészet a lapra. Lássatok csodát paszta nélkül hidegebb volt a proci. De ha tudtok a fémnél jobb hővezető ingyombingyom pasztákat, főleg ezüstöt ugye, akkor dobjatok mailt gyerekek. Na további jó pasztázást! -
Dagaddt
aktív tag
Ha eltávolításról van szó, én is a szappanos vízre esküszöm!
Nem veszthetsz semmit az tuti nem oldja szét!
De nekem 4 nappal ezelőtt le szedte az ezüst pasztát! -
-Nemtom-
őstag
hi, van 1 1700+-os athlon xp procim, volt rajta 1 adag ezüst paszta, ami megfolyt és ezért nem indult, le lett róla szedve elvileg teljesen (körömlakk lemosóval) de így se indul.... érdemes még vele csinálni még vmit v. kuka? külsérelm nyom nincs rajta...
-
Hoek
tag
Nekem minden leviszi amiben van alkesz. Amiben több az jobb. Jelenleg valami borzalmas rumutánzatot használok, nem a legjobb, de így nem vész kárban mert humán felhasználásra alkalmatlan.
-
Bumbee
tag
Kromofággal
-
Jester01
veterán
Úgy hallottam, az ezüst paszta vezeti az áramot.
Az attól függ milyen. A minőségi az nem vezet, lásd pl. Arctic Silver.
Ugyanakkor ezt sem ajánlott vezető felületekre kenni:Not Electrically Conductive:
Arctic Silver 5 was formulated to conduct heat,
not electricity. (While much safer than electrically
conductive silver and copper greases, Arctic Silver 5
should be kept away from electrical traces, pins, and
leads. While it is not electrically conductive, the
compound is very slightly capacitive and could potentially
cause problems if it bridges two close-proximity
electrical paths.)
[link]
[Szerkesztve] -
zsiga667
addikt
Vicces ez a topic... Nitrohígító, mi?
Akkot már csináljuk alaposan, flexet neki fémvágó koronggal.
A 97%-os etilalkohol tökéletesen leszedi. -
Arnold2
őstag
Plusz egy szavazat a sebbenzinnek.
Nálam úgy vitte mint a húzat.Nyoma sem maradt. -
törölt tag
Az ODD-k optikája tipikusan műanyag lencséket tartalmaz, ezért lehet hazavágni acetonnal.
A sebbenzin szintén kikezdi a műanyagokat, ezt saját magam is tapasztaltam (makettezés rulez).
Haverom nemes egyszerűséggel szappanos vizet használt erre a célra!
És még valami: nem minden pasztának azonos az összetétele! van amelyiket ez, van amelyiket az oldja le.
A nitrohígítót én sem tudom javasolni senkinek sem, az már overkill lenne.
Az áztatás a #4-ben merült fel a topicindítóban.
[Szerkesztve] -
ABnormal
őstag
100%-os alkohol spray,300ml 1140forint ez a legjobb anyag.100%izopropilalkohol.
-
MrSealRD
veterán
Na akkor összegezve és tisztázva néhány dolgot.
Én 700-as Duron-t és 900-as Cerkát takarítottam.
Ami nekem van alkohol itthon az ipari alkohol és hirtelen nemtom pontos %-ot, de nemigazán vitte a pasztát ami már beton keménységűre száradt a tokozáson.
A seblemosó benzin pedig azonnal oldotta a makacs foltot
ÉN NEM MONDTAM, hogy áztatni kell benne. Ki találta ki ezt a baromságot???????
Ahogy azt már előttem mondták fültisztító pálcika a legtökéletesebb a feladatra.
Az, hogy az ACETON mit old még a műanyagokon kívül nem tudom pontosan.
Mindenesetre már elég esetet hallottam arról, hogy pl CD/DVD meghatjók optikájának nekiestek ACETONNAL....aztán annak az optikának vége lett mint a botnak.
A nitrohigító ami még 100%osan leviszi de már az is az ACETON-nal van közel egy szinten. Nitrohigítót csak ritkán használok de az tényleg mindent visz és az olyan műanyagokon amikből a monitorok doboza van ezeken kívül mást nem nagyon old.
Mondjuk érdekes hogy az üvegszálas anyagokra milyen hatással van. Pl: Nyáklap nitrohigítóba áztatva olyan hajlékony lesz mint a papír, de elég a kémia órából. -
killahdrums
senior tag
-
aXXon
őstag
nem tudom volt e mar (nem olvastam vegig) : KOROMLAKKLEMOSO!! tobben irtak az acetont (ezt olvastam azert) nos ebben van, ha olyat vesz az ember, mert mar van belole acetonmentes is. evek ota ezzel mosom a porcikat es soha semmi para nem volt
-
Trak
addikt
Tudom ajánlani a WD40 nevü remek kis terméket.
Mindent azzal tisztítok, és tökéletesen bevált. Nyomtatott áramköröket is lehet nyugodtan, nem lesz semminek semmi baja tőle. -
rizsaxx
csendes tag
Na akkor ismét köszi az infót, megpróbálom!
Mennem kell, kösz mindent! -
misu
senior tag
Hy!
CSatlakozom, az alkohollal lejön!
2-3x egymás után, de szépen lehozza!
Aztán papírzsepivel letörlöd tisztára, és megszárítod!
Az aceton veszélyes!
én is úgy tudom, hogy a prociműanyag tokját megoldja!
Szóval, ha lehet azzal inkább NE!!!!
Bye! -
Szabesz
őstag
Aceton, ha nem jön be metilalkohollal próbálkozz.
(Sebbenzint most fullra nem vágom hogy miből áll, kémia tanárom le fog ütni ezért)
Ez lesz a baj valószínűleg, én is belefutottam ebbe a szarvashibábade hosszas tisztogatás után működő képessé tudtam varázsolni
[Szerkesztve] -
Yaye
őstag
Pontosabban bizonyos műanyagokat old. De a szilíciumot meg a rezet tuti nem, és a procitokozást meg az smd-ket sem valószínű.
Ha valóban arról van szó hogy a sarkazásnál zárt össze valamit (ami nem elképzelhetetlen, de elég valószínűtlen, szerintem), akkor erős cuccal próbálkoznék, mert tökéletesen el kell távolítania minden kis maradványt. -
rizsaxx
csendes tag
Na kösz, akkor majd megpróbálom a fenti módszereket!
-
Ati9500
senior tag
Én a gyógyszertárban kapható 90*** % os alcohollal mosom..
simán leszedi..
% -os arányt lehet kérni, a legerősebbet kérd! -
MrSealRD
veterán
Üdv!
Óvatosan az oldószerekkel.
Az alkohol nemigazán vitte nekem a pasztát.
A patikában kapható seblemosó benzin viszont mint a huzat...Ezzel tuti leszeded.
A legtöbben akiket hallottam hogy takaritanak ilyesmit mindenki ACETON-t használt.
Ezt felejtse már el mindenki. Ez egy baromi erős oldószer még a műanyagot is oldja ezzel ne próbálkozzon senki!!! -
rizsaxx
csendes tag
Üdv!
A helyzet a következő:
Van egy 800-as AMD procim. Az egyik sarka le van törve a magnak, de az érdekesség, az, hogy így ment a gép vele 2 évig. Kiszedtem nemrég a procit, átraktam másik alaplapba, és bekentem ezüst pasztával. Ettől kezdve nem indul, csak csipog az alaplap. Ha teljesen döglött lenne a proci, akkor semmit sem csinálna, de ez csipog. Úgy hallottam, az ezüst paszta vezeti az áramot. Lehet hogy ezzel valamit összezártam a prociban? Akkor lehet hogy ha le lehetne szedni a pasztát róla, akkor működne? De mi oldja a pasztát, úgy hogy a proci nem sérül?
Ha létezik ilyen akkor írjatok valamit!
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G1 - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W10 I Gari!
- Sennheiser Momentum True Wireless 3 (2222132) (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest