Hirdetés

Hirdetés

!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Aktív témák

• hajbazer

újonc

válasz MaCS_70 #748 üzenetére

Ha úgy gondolja, akkor nem kell másra is használnia, és akkor fogja fel úgy, hogy ez egy céleszköz, amelyet kizárólag ezekre a szolgáltatásokra használ

Ez pont a DÁP-nál nem járható út, ugyanis az arra való átállással, megkapod ajándékba a kényszert is, hogy onnantól mindent digitálisan kell intézned és a hivatalos kiértesítéseket is már csak azon keresztül kapod meg, egészen addig, amíg DÁP-regisztrált vagy. Ha működhetne úgy, mint az Ügyfélkapu+, hogy akkor használom, amikor akarom és tudom csak és kizárólag aláírásra használni (amire most az ÜK+-t nem használhatom), akkor lehetne úgy felfogni, ahogy a beszélgetőpartnered mondta.

de a "nem akarom" szempontot pont le kell szarni.

Ez a gondolkodásmód nem más, mint a felhasználói táboron belüli kisebbségek érdekeinek lábbal tiprása, ami mondanom sem kell, mennyire ellentétes a digitalizáció alapvető céljaival. Ez lehet, hogy megáll egy tech-multinál, de egy közszolgáltatást adó cégnél nem szabadna, hogy bárkinek is eszébe jusson, mert az igazságosság/esélyegyenlőség elvének alapon ellentmond. Ebből a fajta gondolkodásmódokból születnek az olyan förmedvények is, mint az ukrán/szlovák nyelvtörvény és minden más, a kisebbségek jogait lábbal tipró intézkedés. Csak ezen most még lehet, hogy nevetünk, mert "csak egy okostelefonról" van szó, de nyelvtörvényre is lehet mondani, hogy tanuljon meg az illető szlovákul/ukránul/románul, vagy vegyen okostelefont és használjón fordító appot. ;]

Havi pár száz forintból meg lehet úszni egy alapkészüléket, úgyhogy erre senki ne hivatkozzon.

Havi pár ezer akart lenni az szerintem, és de igen, hivatkozom rá, mert az az alapkészülék™ kell, hogy frissítéseket kapjon, és az olcsó kínai szarok van, hogy 2 évig se kapnak. Azt az okostelefont, amikor már nem kap frissítést, X évente újra kell vásárolni, mert a DÁP-nak biztonsági™ okokból fölemelik a rendszerkövetelményét, valamint nem lesz hajlandó elindulni alternatív vagy open-source rendszeren. Annak az okostelefonnak egy csomó más járulékos költsége is van amellett, hogy mindenféle tech-multik elfogadtatnak velem egy tucatnyi egyoldalú adatvédelmi szerződést ahhoz, hogy egyáltalán a Play/App Store-ba be tudjak menni és fel tudjam telepíteni a DÁP-ot. Mindemellett pedig egy olyan rendszert kapok, ami fölött az azt karbantartó multinak nagyobb jogosultsága van, mint nekem, felhasználónak. Ha root-olom, akkor meg biztonságra™ hivatkozva nem fog futni rajta a DÁP.

De az "elvi okokból nem akarom" és a "hülye vagyok ehhez és nem vagyok hajlandó megtanulni" nem érv.

Mindkettő érv, mert létezik a világon felhasználói szabadság is. Emellett, valakinek anyagi szempontok is közrejátszanak, valaki nehezen kezeli az érintőképernyőt, míg egy számítógépet könnyedén kezel és lehetne a végtelenségig sorolni a szempontokat.

Próbáld meg onnan is megközelíteni, hogy két külföldi multi zárt platformjára (Android, iOS) akarjuk korlátozni a teljes magyar digitalizációt, miközben van több tucat platform, amin mindegyiken van egy vagy több böngésző, amik minden szempontból alkalmasak azokra a feladatokra, amit most egyetlen okostelefonos alkalmazásba megpróbálnak belegyömöszölni, na jó, leszámítva azt, hogy asztali számítógéppel nehéz lenne igazolnom magam a rendőrnek. :))

Aktív témák