- Multifunkciós adattároló érkezett a Patriot színeiben
- Egyedi megjelenésű Radeon VGA a Yeston és a GravaStar keze nyomán
- 5:4 képarányú SXGA monitor jön ősszel az EIZO berkeiből
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- A hírek szerint a jövő év végére érkezhet a sokat pletykált NVIDIA N1X SoC
- Milyen videókártyát?
- DUNE médialejátszók topicja
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Bluetooth hangszórók
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Melyik tápegységet vegyem?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Friczy
senior tag
Pár éve visszaszoktam a Debianra desktopon
Korábban testinget használtam, mert a három éves programokat desktopon túl réginek tartottam, és amikor az Ubuntu először megjelent, megdöbbentő volt, hogy elsőre működik sok minden, amit Debianon külön reszelni kellett - több-kevesebb sikerrel.
Aztán az Ubuntu valahogy kezdett egyre gépigényesebb lenni, párhuzamosan pedig időnként meglepő bugokat produkált, és egyre inkább az volt az érzésem, hogy kevesebb a kontrollom a rendszer felett. Kerestem ismét mást, találtam is egy nagyon jót: Arch. Ez egy szép kitérő volt, aki szereti időnként low-level szinten konfigurálni a rendszerét, cserébe átlátható, annak nagyon jó, feltéve, ha hajlandó is rászánni az időt, mert ha mondjuk fél évig nem frissíted a rendszered, utána már nagyon nehéz dolgod lesz. De mindegy, arra jó volt, hogy megszeressem a rolling-release rendszert, viszont sok gépen egyszerre nem szeretnék Archot használni, túl sok időt venne el a karbantartás.
Így aztán jött a kompromisszum: vettem egy mély levegőt, és Debian unstable. Kicsit valóban észnél kell lenni, és ha pl. úgy látszik, hogy függőségi gondok vannak, akkor frissítés stop. apt-listbugs csomag életmentő, frissítéskor átnyálazza a bugokat, ha van nyitott bug a felrakandó verzióra, akkor szól, eldöntheted, hogy az egész frissítést megállítod, a hibás csomagot rögzíted (pin) a korábbi verzión, vagy a hiba ellenére mégis felteszed. Pinning esetén a cron napi futáskor átnézi, hogy még megvan-e a hiba, ha nincs, akkor leszedi a pinninget automatikusan, szerintem zseniális
További óvintézkedésként etckeeper minden frissítéskor egy újab git verziót készít az /etc könyvtárról, könnyű visszatérni korábbi konfigurációra - bár ezt a feature-t még nem kellett életmentésre használnom.
Jó egy-másfél éve használom így a desktopot, kellően friss, és ritkán futottam bele tényleg idegesítő problémába.
Flash - működik, bár a Flash maga helyből megérett a kidobásra oprendszertől és disztribúciótól függetlenül.
Iceweasel-Firefox: bár az Iceweasel elvileg minimálisan különbözik a Firefoxtól, én is tapasztaltam furcsa viselkedéseket, így inkább a bináris FF-et használtam, ugyanígy a Thunderbirdöt az Icedove helyett.
Viszont a Debian-Mozilla vita megegyezéssel zárult, ennek eredményeképpen eltűnt/eltűnik az Iceweasel, és ismét Firefox van a Debianban, és valamikor a közeljövőben a Thunderbird is visszatér.
Új hozzászólás Aktív témák
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen videókártyát?
- BestBuy topik
- Kuponkunyeráló
- DUNE médialejátszók topicja
- iPhone topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autós topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB SilentiumPC Signum SG1V TT 500W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest