- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
- Milyen házat vegyek?
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Billentyűzet gondom van
- Samsung LCD és LED TV-k
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen széket vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
proof88
addikt
ehh, úgy döntöttem, mivel tanulás közben mehet a memtest, ezért jövő héten megnézem a múltkor kibeszélt mushkin ascentjeimet egy p35ds3-ban, hátha ott többet kihozok belőlük... mindenesetre jövő héten meghirdetem őket eladásra, kérdés mennyiért... mert túl sokat nem tudtam kihozni belőlük... 2x2GB 1066 MHz 5-5-5-15 Mushkin Ascent, 2.05V-on tudja ezt asszem... meg 1101 MHz-et is tudott ezen a feszen, de többet nem tudott nagyobb feszen sem... legalábbis nálam... de lehet fsb-mem-arányt is állíthattam volna, de mindegy már... berakom abba a lapba, megnézem tud-e ott többet... de ha nem tud, akkor eladni sem tudom olyan jó pénzért... itt ph!-n most a legolcsóbb 2x2 gigás cucc 1066-on kingmax volt 10-ért... na de ezen mégiscsak van vapor chamberes hűtő, még ha nem is ér olyan sokat, de van és kész.
meg a neve mushkin... indítom majd 18-ról, aztán lesz ami lesz...
-
proof88
addikt
válasz
pisti88+ #5695 üzenetére
szerintem próbálja meg gariztatni... mondjuk ha Western Digital lenne, az tuti kicserélné... külföldi fórumon olvastam, hogy gyereknek volt 2 db ADFD Raptora, az egyik 8 ms körüli elérési idővel rendelkezett, a másik viszont 8.6 körül, visszaküldte a gyárba h ez neki így nem jó és küldtek helyette egy másikat.
a winyónak amúgy nem volt baja és természetes h vannak ilyen kis eltérések, de azért kicserélték neki.
mondjuk mintha CSX-ről is olvastam volna vmi ilyet, hogy bocsánatkérő levéllel küldtek új kitet, amikor visszaküldtek nekik egy meghibásodott kitet... szóval sztem érdemes lenne visszaküldeni, de lehet boltban ahol vette, ott is cserélnék... de a gyártó sztem nagyobb eséllyel cseréli ki... -
proof88
addikt
válasz
pisti88+ #5691 üzenetére
áhh visszaszívom, írtam laci666-nak és azt válaszolta, hogy azok más ramok voltak és 2x1-es kit volt... nos igen, álom lett volna 2x2-es kitnél ilyen sebesség...
5-4-4-4-12: bizonyos lapoknál vagy bios-szal a 3. értéket külön választva lehet állítani... vagy a 2. értéket, már nem tudom, ezért nme 5-4-4-12, hanem 5-4-4-4-12.várj, én nem próbáltam cl4-ben, minimum 5-ösöket adtam neki és nem hiszem h degradálódtak volna, eleve ilyenek voltak, mert először csak 2.1V-ot adtam nekik, ez az előírt feszük, ezen próbáltam emelni órajelet, nem ment, ekkor emeltem 2.2V-ra, de ott sem ment elég jól. Aztán feladtam, de itt a topikban írták, hogy 2.35V-ig még biztonságosan el lehet menni, mert 2.4V körül kezdődik a degradálódás... szóval először kipróbáltam 2.3V-on, majd 2.36V-on (2.35-öt nem tudok adni, csak 2.36-ot). De úgy sem ment... sőt volt olyan is, hogy kómás lett a gép, úgy indult el, hogy lassan post-olt, de ez csak bizonyos frekvencián volt... többet vártam ettől a ramtól, mert nem volt olcsó és hőkamrás a hűtése... lehet hogy rosszat fogtam ki... mondjuk OCZ Reaperrel sem mentem sokra, tudja a ráírt 1150-et 5-6-6-18-on, azt szevasz... jobbat ebből sem tudtam kihozni... sőt megnéztem a CSXO-CEC kitet is, azzal sem értem el sok eredményt...
bezzeg a 2x1-es kitek a CSX-től, azok mennek mint állat.
bár tudom, vehetnék olyan kitet, ami 1200-at tud 5-5-5-15-ön gyárilag tesztelve, csak hát... ezek voltak kéznél...szerk.: a tervem az, hogy 8 giga ram legyen a gépben, és akkor csinálok egy 4 gigás ram disket, és még marad 4 giga szabad ram. A RAM disk plus 9 tudja kezelni 32 bites rendszeren is a 4 giga feletti memóriát, szóval ezt meg lehet csinálni. Az első 4 gigát használja majd a WinXP, ahogy gondolja, a felső 4 gigán meg lesz a ram disk, erre lesz beállítva a temp könyvtárak, valamint a lapozófájl. Lapozófájl a biztonság kedvéért kell, ha pl megy egy memória éhes játék nálam, otthagyom a gépet pár órára, közben bnőm átjelentkezik és ő is játszik vmi gémmel... és 1200-on menne a 8 giga ram 5-5-5-15-ön, ezzel elégedett lennék, feltéve ha sikerül szerezni egy tuningos quad procit, 600-as fsb-vel menne 1:1-ben, 8-as szorzót talán nem kérek, de egy 7.5-öst, hmm... 4.5GHz-en, na ilyet szeretnék...
-
proof88
addikt
válasz
dokee78 #5680 üzenetére
állj-állj! A performance level NEM RAM időzítés! Az északi hídhoz tartozó késleltetési idő (?), az igaz, hogy a memória kezelést javítja, minél alacsonyabb, mert az északi híd kezeli azt is ugye, és annak a paramétere ez. Tehát minél alacsonyabb perf. levelhez az északi híd feszültségét kell növelni. Én viszont nem játszom vele, mert ha alacsonyabbra vettem, nem tudott elindulni a gép, olyannyira, hogy a pót biost rakta vissza, én meg flashelhettem újra a netről... szóval időigényes lenne, ha folyton ezt kéne tennem. P5Q-E-vel jártam így, úgyhogy én nem nyúzom, de elég fontos tényező ez P45-nél, lehet vele javulni... úgy hallotttam, többet ér, mintha a ramnál állítanál kisebb késleltetést. Régebben is volt ilyesmi a biosokban, de nem volt állítható, csak ki-/be lehetett kapcsolni, aztán maga állított egy kisebb értéket, aztán ment vagy nem... Talán ez volt ASUS-nál, pl. a P5WD2-n az Ai Transaction Booster... egyébként talán már P35-nél is volt ilyen, hogy manuálisan lehetett állítani, de hülyeséget nem akarok mondani ...
Másik: Mushkin Ascent XP2-8500-ról szeretnék infókat! Van egy ilyen kitem, 2x2GB, nem volt olcsó, de úgy látszik, pont rossz darabot fogtam ki...
Nem nagyon tudom húzni, 2.36V volt a max, amit adtam neki, de 1150 körülre sem tudom emelni, max ha idióta időzítéseket adnék neki, pl. CL6-6-... A kérdésem az, hogy van vmi trükkje neki, vagy így jártam, másikat kéne szerezni? Szöget ütött a fejembe laci666 mondata, hogy neki vitte ez a kit az 1200-at 5-4-4-4-12-be!
szerk.: el szerettem volna adni a ramokat, de most még várok, lehet még van valami esély, kicsalni ebből a kitből, ami egyelőre nem jön...
-
proof88
addikt
MCH latch, az ASUS lapoknál az FSB Strap?
szerk.: kerestem.
itt volt, aki azt hitte, hogy annyin megy a ram, amennyin...
meg van ezde konkrétumot nem tudok...
-
proof88
addikt
válasz
kovacsroli #5564 üzenetére
Celeron 3.2 GHz, 512 MB DDR RAM egyedül (333 MHz-es), Radeon X300 SE PCI-ex, WinXP SP2-vel, NFS:Most Wanted néha be-beakadt, amúgy jól ment. Szereztem 2 db 256-os RAM-ot, amik szintén 333 MHz-esek voltak, különböztek a gyártók is. Úgy sikerült dual channelt elérnem, hogy a 2 db 256-os volt két külön csatornán, ezt kezelte egyszerre, a 3. 512-es modul meg egyedül volt. Így ment 1 giga rammal, és a mem. olvasási sebesség megnőtt 3000 körülről 4000 MB/s-re. Ha Intel chipsetes a lapod, akkor az elég rugalmas ilyen ügyben, azaz nagy valószínűséggel, ha beraksz még egy 800 MHz-es, 1 gigás modult a már meglévőd mellé, az dualban fog menni. Baj maximum akkor lehet, ha eltérő időzítésű a két modul, sőt talán ez biztos így lesz, azt hiszem... de ha van rá lehetőséged a biosban, akkor beállíthatod a lassabb ram időzítéseit a másik ramnak is, és kész, menni fog.
Egyébként azért írtam le a fenti konfigot, mert az még hozzátartozik a sztorihoz, hogy ez volt bnőm gépe 2006-ban, és az említett néha megakadások megszűntek a játékban, amikor az 1 modult cseréltem 2 db-ra, azaz a dual channel segített a játékon.Tehát ugyanannyi ram, csak 1 x 512 helyett 2x 256. Persze aztán beraktam az 512-est is, hogy legyen 1 giga ram a gépében, így legalább simán tudott ALT+Tabozni, mikor Sims 2 közben akart msnezni is, nem használta már annyit a lapozófájlt a win...
-
proof88
addikt
válasz
eladohardver #5562 üzenetére
asszem 2 év múlva már nem lesz garija.. mondjuk talán nem lenne olyan nagy a javítási költség, feltételezem nem a panellal van ilyenkor probléma, ami a monitor árának nagy része, valami más bug lehet... mindegy remélem ez volt az utolsó, tapasztalatszerzésnek azért jó volt.
-
proof88
addikt
Megpróbálkoztam a 2x2-es CSX-szel, hát elég antituning darabnak néz ki. Mondjuk sokat nem próbálkoztam vele, de 1101-et nem visz 5-5-5-15-tel. Persze most is voltak érdekes dolgok, ugyanazt produkálta, mint anno a Mushkin Ascent, hogy bár elindult a gép, kómásan viselkedett, a POST-képernyő is ilyen darabosan jön be, stb.
Viszont most 1 órát elhúztam egy iszonyat idegesítő dologgal, leírom hogy okuljatok belőle: nem sikerült a húzás, nem indult a gép, viszont a CPU Parameter Recall miatt a tépegység ki-/bekapcsolása után el kéne indulnia... nos nálam nem indult, legalábbis azt hittem, mert a képernyő ledje sárga maradt és nem adott képet. Próbálkoztam jumperes cmos clearrel, de utána sem volt jó! Már kétségbeestem, azt hittem, hogy annyi az alaplapnak, pedig a memóriákat is kicseréltem, de semmi! Aztán gondoltam, rádugom a csipogót, amit most kaptam vissza, ugyanis le volt szakadva az egyik (később mindkét) vezeték róla, és odaadtam, hogy forrasszák vissza őket. Ezen a héten kaptam vissza, gondoltam rádugom, halljuk, mit mond a gép. Nos a gép sima, oké csipogást csinált csak, majd boot előtt (érzésre ekkor) csipogott még egyet, ami ugye tapasztalat alapján az, amikor kiírja a gép, hogy nem sikerült az OC, F1 belépés a biosba, ezért megnyomtam, majd emlékezetből rámentem a Load Defaultsra (gyakorlatilag hülyeség, mert a cmos clear már megcsinálta, de próbálkoztam, hiszen kép nem volt), majd Save and exit és valóban eltaláltam, mert ekkor kikapcsolt a gép és újraindult (ASUS lapoknál ez így megy bizonyos beállítások változtatása után). És ekkor sem volt kép, de már indult az oprendszer (a winyó alapján hallottam, bár ssd-nél nem lett volna ilyen előnyöm), tehát a gép működik, de kép nincs, tehát vagy a kártyát sikerült kinyírnom OC közben, vagy a lap egy része halt meg...
Megjegyzem, én sosem hagyok semmi beállítást auto-n, minden fix értékre van állítva, szóval elég morcos voltam... Szerencsére pont itt van elfekvőben, monitor nélkül az előző gépem... gondoltam nézzük meg, hogy mi halt meg, viszont kapásból a gépre dugtam a monitort, mielőtt vga-t cseréltem volna, mert ahhoz lustább voltam... és jéé, nem volt kép itt sem!!! Először azt hittem, meglazult a DVI-kábel, habár mindkét végén csavarozva van rögzítve, mindegy kihúztam, bedugtam, semmi! Nos a megoldást a monitor ki- és bekapcsolása jelentette. Magyarul nem történt semmi baj a húzott géppel, a monitor megmakacsolta magát és nem adta a képet! Ilyennel még nem találkoztam, meglepett a dolog... és ezzel ment el egy óra, igaz közben hasmenésem is volt, mert olyat ettem, amit nem kellett volna.
Ez lett volna a tanító sztorim. -
proof88
addikt
Üdv!
Tegnap gondoltam, hogy játszok kicsit a tRD-vel (Performance Level). Nos, 400-as FSB alatt voltam, amikor 7-es tRD-vel stabil volt a cucc, egyébként a lap egy P5Q-E. Beraktam 6-osra, a gép eleve úgy indult már el, hogy logoval, hangos ventijáratással, majd bejött automatikusan az EZ Flash program, mert szerinte korrupt a bioszom és ő most szeretné az eredetit visszarakni. Megcsinálta, aztán frissíthettem újra a biost netről a legújabbra... Biztos, ami biztos alapon ezt még egyszer eljátszottam és tényleg a Performance Level állítása okozza ezt, ilyet még nem láttam... Ki is kapcsoltam a gépet, de továbbra is az eredetit akarta visszarakni, újra visszarakattam vele majd megint az újat fel.
Úgyhogy nekem most elment a kedvem ettől, pedig kb ez az egyik legjobb dolog, amit még lehet állítani...
Egyébként tudom, hogy ez nem memória tuning, mert az északi hídtól függ ilyenkor a dolog, de ma megpróbáltam elérni CL3-at 800-on, na ugyanígy jártam... úgyhogy mostantól hanyagolom a túl alacsony értékekkel való játszadozást.
Egyébként hátha valaki járt már így itt, nincs valami megoldás? Mert a P5Q topicban nem kaptam választ.Más: ma sikerült CSX+Metal Coolerrel elérnem az 1252-t 5-5-5-15-ön, 2x1 GB. Mondjuk 2.36V kell neki, de én többet nem adok RAM-nak, mert 2.4V-nál mondják, hogy degradálódik a memória, 2.35V-ot tartom a határ esetnek, de a lapom 2.36V-ot tud adni .35 helyett. Nem mennek rosszul ezek a CSX-ek, 2.2V-on sikerült elérnem 1198-at, de régebbi kittel 2.2V-on 1249 is megy, 5-5-5-15-ön. Mondjuk csak 5x futtattam IBT-t és pár percig Large FFT tesztet, de majd ma éjjelre bent hagyom futni a memtestet, aztán eladóvá válnak ezek a RAM-ok.
Beszereztem 2x2 gigás verziót ebből a metal cooleres CSX-ből, alig várom már, mert csalódtam a 2x2-es OCZ Reaperben és a Mushkin Ascentben. Igaz, a Mushkin Ascentem csupán 2.06V-tal megy 1111-et 5-5-5-15-ön, viszont 2.36V-tal az istenért sem akar jobban menni, vagy én voltam türelmetlen hozzá... mondjuk a hűtése biztos jó, vapor chamberes, de talán gyengébb gyártmányt fogtam ki. A Reaperek sem mennek elég jól, bár azt csak 2.2V-tal néztem, 2.36V-tal még nem. Igazi áttörést mondom, a 2x2-es CSX-től várok.
Milyen szép is lenne huhh, 2x2-vel 1200 5-5-5-15-ön, mondjuk 2.2V-tal. -
proof88
addikt
No keresgéltem a topicban és találtam külföldi (angol) írásokat, amik nagyon kivesézik a tuningot ezekkel a lapokkal, csak több idő tanulmányozni és megérteni őket, de biztos el fogom olvasni az egészet!
Egyébként P5Q-hoz azt mondják, felesleges tuning ramokat venni, mert a CSX-ekkel nagyon brutálul mennek, legalábbis a hűtőbordásokkal, legyenek azok 2 vagy 1 gigás modulok... és hát én is ezt tapasztaltam, de a topicban is volt hasonló jó eredmény... de azért majd még próbálkozom majd az ascenttel meg a reaperrel is. -
proof88
addikt
Én itt vettem, a listán a legolcsóbbat. Nem értek ezekhez, de gondolom amire nekem kell, arra jó.
Mondjuk nem szokásom kiadni pénzt olyan dolgokra, amiket ritkán használok és nem is nagyon van szükségem rá, de azért szeretek méregetni és kíváncsi vagyok hőmérsékletekre.
Szívesen kipróbálnám ezt, csak más árban van.budo82: köszönöm az infót, megnézem majd így.
Igazából nem mertem egyiknek sem adni 2.3V-ot. 2.2V a max.
Csodálkozom ezen az "éppen langyoson". Egyszer egy haverom mondta, hogy 70°C az kb., amit már nem tudsz fogva tartani. Nos, ez szerintem kb 55-60°C, legalábbis nálam. Terhelve fogtad? Mert akkor forrósodnak igazán. -
proof88
addikt
Közben ide is leírom, hogy:
jól benéztem a BIOS-ban, mert van két beállítási lehetőség, hogy DRAM Static Read Control és DRAM Read Training, nos félreolvastam és ezért Enableden voltak, de pont Disableden kell lenniük, hogy jobban lehessen a memóriákat húzni. Nos, így kipróbáltam megint a memóriákat (nem kis idegességgel karöltve, hogy megint elmegy az idő....) és javultak az eredmények az alábbiak szerint:
- 2x2 GB OCZ Reaper 1191 MHz (FSB: 372 MHz), 5-6-6-18, 2.2V.
- 2x2 GB Mushkin Ascent 1101 MHz (FSB: 344 MHz) 5-5-5-15.
- 2x1 GB régebbi CSX kék bordás, 1242 MHz (FSB: 388 MHz), 5-5-5-15, 2.2V.
- 2x1 GB újabb CSX kék, magas bordás, nem változott, 1197 MHz, 5-5-5-15, 2.2V.A Reaperre sajnos nem mondom, hogy jó, mivel alacsonyabb időzítéssel hibázik... Ascent meg azért nem jó, mert 1101-nél nem akar jobban menni még 6-6-6-18-cal sem, sőt olyat csinál pl 1152-n, hogy kómás lesz tőle a gép, lomhává válik a bootolás, esetleg meg is fagy, pedig 2.2V-ot adok neki és hozzáteszem, hogy CSAK 2.05V kell neki ehhez: 1066 5-5-5-15. A hűtése gyárilag ilyen vapor chamberes, jó masszívnak tűnik. Úgyhogy nem tudom, most melyikben csalódtam nagyobbat, az Ascentben vagy a Reaperben. Bár az is igaz, hogy lehet én nem értek hozzá, és egy mester jobban be tudná lőni őket.
Szerintetek hogyan tudnám a Reapereket jobban meghúzni, ill. Ascentek? Milyen Reapert lenne érdemes venni, ami gyorsabb?
Természetesen MEM. OC Charger be van kapcsolva, ill. van az AI Transaction Booster, de az Auto-n van, nem értek hozzá. -
proof88
addikt
Üdv!
Én most kicsit csalódtam, mert eddig 4x1 giga CSX OC moduljaim voltak, de valami über tuningot szeretnék 8 giga rammal, ezért le szeretném cserélni őket. Próbálkoztam Mushkin Ascenttel és OCZ Reaper1150-nel. Ezek 2 gigás modulok, tehát elvileg kevésbé lehet tuningolni őket, mint az 1 gigás CSX-eket. De az is lehet, hogy a CSX-ekből fogtam ki jókat?
Eredményeim a következőek: ASUS P5Q-E,
- 2x2 GB OCZ Reaper 1152 MHz, 5-6-6-18, 2.2V, 51°C max. bordahő.
- 2x2 GB Mushkin Ascent 1066-nál nem sokkal mennek többet 2.2V-tal, csodálkoztam, 5-5-5-18, ráadásul 55.6°C.
- 2x1 GB régebbi CSX kék bordás, 1232 MHz, 5-5-5-15, 2.2V, 52.5°C.
- 2x1 GB újabb CSX kék, magas bordás, csak 1197 MHz, 5-5-5-15, 2.2V, 48.5°C.Tényleg ennyivel nehezebb 2 gigás modulokat húzni, mint 1 gigásokat? Mindig csak 2 modul volt benn a lapban. NB 1.3V, FSB Term. 1.3V, SB 1.2V, proci mindegy, de 1.2V (E8400 E0), meg ezek amúgy is kis fsb-k voltak.
Sajnálom, hogy nem mennek jobban ezek a Mushkin Ascentek, pedig sokat vártam tőlük ...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
- Politika
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Milyen házat vegyek?
- Itt a Redmi Turbo 4 Pro, az első készülék Snapdragon 8s Gen 4 alapokon
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Windows 10
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Ukrajnai háború
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- DDR5 Hibás ramok eladók ha egyben viszed INGYEN FOXPOST+Olcsóbb
- Kingston FURY Beast DDR5 RGB 32GB (2x16GB) 6000MT/s DDR5 CL36 INGYEN FOXPOST
- Gigabyte Z590I VISION D / Intel core i5 11600KF / Kingaston Fury 32GB DDR4
- Puskill Fuse 16GB-os modulok DDR5-4800 Új! Több is van! 2x16GB 25eFT
- Corsair Vengeance RGB RS 16 GB (1 x 16 GB) DDR4 3.200MHz C16 Intel & AMD INGYEN FOXPOST
- ASUS ROG Zephyrus G14 GA403UI-QS033W Notebook - Kamatmentes részletfizetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Update 04.24. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG MAXIMUS Z790 HERO alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB CM CMP 510 Corsair 650W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest