Hirdetés
- Computex 2025: sok kilowattos táp a Seasonic standján
- Computex 2025: alulról karcolja a 15 GB/s-ot a Phison SSD-vezérlője
- Computex 2025: az űrben is megállja a helyét a Kingston Fury család
- Computex 2025: három új szerverprocesszort mutatott be az Intel
- Saját vezérlőpultot tervezett a Snadragon X IGP-jéhez a Qualcomm
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen házat vegyek?
- Milyen videókártyát?
- MILC felhasználók szakmai topikja
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Házimozi haladó szinten
- Apple asztali gépek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
sb
veterán
Én is értem mit írsz, de szerintem nem jó a gondolatmenet. Pont arra utalok, hogy nem így kellene nézni. Az, hogy "vissza van fogva" igazából nem létező fogalom, legalábbis ebben a kategóriában.
TDP-re lehet optimalizálni, van egy adott gép/méret: mi hűthető le benne és mi a feladat. X Watt: akkor max annyit (vagy kevesebbet) tudsz belerakni... minél több multicore kraft: több mag, hiába alacsonyabb órajel, nagyobb teljesítmény. Kevesebb szál és nagyobb órajel kell: kevesebb magos cpu.Amiben igazad van, hogy az alja valóban kicsit túllőtt. De nem sokkal. Négycsatornás cuccok, uncore részt az egyszerűség kedvéért terhelve számoljuk 50W-nak, marad 300 a magoknak. 12 magra az 25W/core. Ez nem a sweet spot, inkább a Zen magok teteje, üveghangon... De ugye ez csak TDP osztály, kevesebbet is fogyaszthat.
96 magra pedig 3.125W/core. Az meg bőven a sweet spot alatti. De perf/W nem rosszabb mint mondjuk fentebb, 5-10W körül.
Ebből látszik igazán, hogy itt nem az órajel, az architektúra határait nézik. Ha 96 mag akkor senki nem tervez belőle 20W/core-os kivitelt mert nem tud, nem lenne használható. Innen gondolom azt, hogy nem lehet "visszafogásról" beszélni.Vagy másik, szerintem tök hasonló példa, tök más területről. Noti: fizikai limit, belefér mondjuk tartós hűtésre 35W (és akkor még egy izmosabb notiról van szó
). Mi a korrekt bele? Egy kétmagos cpu, hogy ne legyen "visszafogva"? Oda a jó megoldás mai perf/W mutatók alapján minimum 6, de inkább egy 8-12 magos cpu. Single core ugyanazt fogja tudni mint a kétmagos. Allcore meg sokkal erősebb lesz annál. Allcore órajelekben meg sehol nem lesz ahhoz képest. Nem visszafogták - max a 150W-os asztali 8-12 magoshoz képest - de oda direkt ez a jó megoldás.
-
opr
nagyúr
A TDP az nem egy egzakt szám, hanem egy osztály egy ideje.
Tehát van mondjuk (nem tudom fejből pontosan) 65, 90, 125, 200, 350w osztály. Tehát minden, aminek az átlagos fogyasztása 200w felett lesz, 350w-os TDP besorolást fog kapni, akkor is, ha 210w lenne az "igazi" szám.A fenti tdp osztályokat gyakorlatilag hasraütésszerűen írtam, fingom nincs, mik a valós osztályok, csak a rendszer bemutatására mentem rá.
-
sb
veterán
Fordítva kell nézni. 350W-ból feladathoz mérten jobb a kevesebb mag, magasabb órajel, vagy fordítva.
Felesleges elengedni 5GHz-ig 96 magot, sőt nyilván fizikailag sem lehet, hiszen olyan fogyasztása lenne amivel nem bírnak el. Viszont ha skálázódik akkor több kraft kijön belőle alacsonyabb órajelen is mint mondjuk 32 magból magasabb órajelen. Itt valahol a skála közepére lőtték be szvsz a TDP-t és nem szaroztak vele. A 96 magos, ha visszaosztod nyilván le van fojtva, de 96 maggal szvsz ez a normális/használható szint.
-
Chiller
őstag
Hát ez van a hivatalos slide-on, szóval amíg nem jön ki fizikai valójában a proci, addig csak ennyit tudunk.
Amúgy a CCD-ket is válogatják, és persze a jobban sikerültek mennek a drágább procikba. A leggyengébbek meg a low-endre.Személy szerint én is sokallom kicsit a 350W-ot 12C/24T procinak (valószínűleg inkább max 150W lesz az) - de hát ez van. A hivatalos adattal nem lehet szembe menni. Itt inkább feltehetően egy max. keret van megadva, amit a socketnek el kell bírnia.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motoros topic
- BestBuy topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Hálózati / IP kamera
- Elektromos autók - motorok
- Építő/felújító topik
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 9 9950X 16-Core 4.3GHz ( 64M Cache, Up to 5.7 GHz) AM5 Box Processzor! BeszámítOK
- Intel Core Ultra 9 285k /// Teljesen ÚJ // Üzletből, számlával és 2 ÉV Garanciával
- Intel Core I3 9100F Eladó!
- AMD Ryzen 9 3900X 12-Core 3.8GHz (64M Cache, Up to 4.6GHz) AM4 Box Processzor!
- Intel Core i7-6700K 4-Core 4GHz LGA1151 (8M Cache, up to 4.20 GHz) Processzor
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
- BANKMENTES , KAMATMENTES részletfizetés Laptopok
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest