Aktív témák

• c41r0^

őstag

Ez a 3-as verzió jóval felhasználóbarátabb, már nem kell "értenie" a usernek protokoll és port szintjén a rendszeréhez, mert be lehet úgy állítani, hogy az adott alkalmazás automatikusan kerüljön be a megbízható alkalmazások közé (és meg is jegyzi ezt!), és minden forgalmat enged ki és be is az adott alkalmazáshoz. Ez a "Train In Safe Mode" (középső) állás a tűzfalnál.

Így leegyszerűsít mindent, mint a Kerio tette. Ez nagyon pozitív. Persze a hardcore userek számára két további felsőbb védelmi szint is van a tűzfalnál, és megmaradhat a 2.4es verzióból ismert manuális port- és protokoll be-ki forgalom szabályozása is.

A Defense+ modulja a rootkitek ellen, registry és fájlvédelem miatt, valamint a futtatható fájlok ellenőrzésére van, szintén automatikus és manuális (user friendly / hardcore )szabályrendszerrel.

Nagyon széles skálán konfigurálható a tűzfal, de mint minden tűzfallal, így ezzel is egy a bibi (ami persze igazán nem is baj): ha mindent a legnagyobb szintre veszünk, nincs olyan másodperc, hogy ne kérdezne rá vmire és iszonyat időigényes, sérül az elv, miszerint a gép van értünk és nem fordítva.

Én tudom, mit csinálok a gépen, ezért a tűzfal (a fent írt módban) közepes módban megy (nem kell manuálisan szabályokat definiálni, pl. elindítasz egy DC++-t, rákérdez, hogy mi legyen, azt mondod, hogy legyen megbízható, és máris engedélyez mindenféle forgalmat minden protokollon és porton ki/be a DCplusplus.exe számára).

A Defense+ pedig egyszerűen ki van kapcsolva nálam. No nem azért, mert nem jó, hanem mert valamicskét konyítok a gépemhez - szakmámból kifolyólag - és tudom, hogy mi futhat és mi nem, kvázi megbízok magamban, hogy nem engedek be kártevőt.

Eddig ez a legjobb Win-es guis tűzfal, amit valaha láttam (2.4 is nagyon jó volt), ráadásul free is. 9.9/10-est adnék rá, mivel nincs magyar nyelv egyelőre, ezért nem 10est :)

Aktív témák