Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • soma314

    tag

    válasz BlackJapan #14435 üzenetére

    Szerintem kétféle út van otthoni labor épitésére:

    1 - minél olcsóbban megúszni a dolgot, hiszen, nem tudni biztosan, hogy pár év mulva mi kell majd és mi nem.
    Ebből a szempontból én vennék egy darab sima router-t (nekem 2600 valamik voltak és CCNA-re teljesen elég volt. Vennék egy multilazer switch-et. Én egy 3550-est vennék az olcsó vonalon. Nekem is volt 2 db és emlékeim szerint "mindent tudtak" amire akkoriban szükségem volt. Ebből vennék 2 db-ot. Úgy rémlik a routing dolgokat egy jó IOS verzióvan és megfelelő SDM beállitásokkal tudta CCNP vizsga szintjén. Talán IPv6 és vrf aware területeken voltak hiányosságok. Már nem esküszük meg rá ha valakit érdekel, akkor a cisco feature navigátor tud segiteni a konkrét tipus tekintetében.
    Vennék emellé egy darab 2950-eset.
    Ezzel a szettel lesz ugye 3 db routolni és 3 db switch-elni képes eszköz ami 4 dobozban testesül meg.
    Én is nagyon ösztönzöm a kábelteszter, krimpelő beszerzését. Egy "vagyont" lehet spórolni, ha 10 2 m-es kábel helyett 1 20 métereset veszel és darabolod. Mégha kell venni ugye RJ45-ös dugókat is.

    Ezek a régi eszközök ugyanis nem ismerik fel a másik oldalt (mdix). Ezért attól függőn, hogy router-t kötsz össze switch-el (straight) vagy router-t router-rel, switch-et switch-el (cross) másfajta kábel kellhet.

    Ennek a modern eszközöknél már egyre kisebb relevenciája van.

    Amit még vennék az pár darab valamilyen kábel toldó: https://ipon.hu/shop/termek/startech-utp-toldo-feher-3cm-rj45coupler/703635
    A linken rendkivül drágán adják szerintem. Én kb 250 Ft vettem darabját amikor kellett. Ez akkor jó, ha kellene egy hosszabb kábel, de csak több rövidebb van, illetva, ha egy straight kábelt toldasz egy cross-szal, akkor lesz egy hosszabb cross kábeled. De lehet vele toldani a konzol port rollover kábelét is.

    Amit hanyagolnék, az a soros DTE-DCE kábel és a soros (pl T1) portok. Régebben nagyobb jelnetősége volt ezeknek is a fram relay miatt. Ma még talán van frame relay a CCNP RS aktuális anyagban, de biztos,ki fog kerülni. CCNA RS-ből már kikerült. Ahogy a CCIE RS-ből is.

    A PPP dolgok gyakorlására pedig ott van a PPPoE (ppp over ethernet). Ehhez persze kell egy kicsit konfigolni, de ha van rá igény szivesen leirok egy template-et, amit csak be kell másolni.

    Persze ha az olcsó router-ben van ilyen, az nem baj, de hogy használ is tudd, ahhoz minimum két router és a DTE-DCE kábel. Szerintem nem éri meg a befektetést.

    No meg lehet a soros portos dolgokat gyakorolni a packet tracer-ben, GNS3-ban, EVE-NG-ben....szóval szimulátoron illetve virtuális eszközökön.

    2 - a másik út a kicsit előre gondolkodós. Mondjuk készülsz a CCNA RS-re, de tudod, hogy akarsz majd a CCNP RS-re is menni elég jó eséllyel.
    Ebben az esetben 3560-ast vennék. min 3 max 4 db-ot. Router-ből maximum valami nagyon olcsót, de akár nem is vennék router-t.

    Amire én nem költenék az a 3750. (Nekem 2 db 3560 és 2 db 3750-esem van).
    A 3750 annyival "több" hogy úgynevezett stack-elhető eszköz. Ez a CCNP-ben téma, de kb 2 parancs az egész és a lányeg a technológiai koncepció megértése, nem a konfigurálása.
    Ez a feature az életben viszont hasznos, ezért a 3750-esek jellenzően jóval drágábbak.

    CCIE szinten elvileg olyen 3560-ra, illetve 3750-re lenne szükség, amin ISO 15 futtatható. Sajnos amik hivatalosan támogatják az IOS 15-öt, azzok iszonyú drágák.

    Maradnak azok, amik nem. Ilyen az összes PoE-es. Nekem csak ilyenek vannak. A PoE ugyanis téma a CCNP RS-en is. Persze ez sem több 2-3 parancsnál.

    A CCIE laborra készülök és teljesen megteszik. 12.2 IOS-el mindent tudnak az IPv6 first hop security kivételével.

    Azközök flash memóriájának mérete nem teszi lehetővé a 15-ös IOS feltolását rájuk. No de van rá mód, hogy a konyol porton keresztül töltszük fel az IOS-t és akkor működnek 15-össel is. No ez persze eltart egy darabig mégha az ember fel veszi a konyol port sebességét a maximális 115200 boud-ra, akkor is vagy 15 perc switch-enként.

    A 3560/3570-esek vs 3550 témában még megfontolandó, hogy az újabbak tipusok lényegesen csendesebbek mint a 3550. Sőt én dolgoztam 3560-C-vel ami állom switch lenne az itthoni laboromba. Kicsi és passziv hűtése van! igaz portszámban nem tűl sok, de ami egy otthoni laborba kell, arra bőven sok.

    3 - ez igazából a második út "oldalazó" verziója . Vagyis, ha készülsz a CCNA RS-re, de sejted, hogy érdekel majd utána más téma: wireless vagy collaboration (video, voice)
    Ez esetben olyen switch kell ami tudja a PoE-net, hiszen az Access point-okat, telefonokat, ip kamerákat táplálni kell árammal is.

    Amire még érdemes gondolni a laborépités előtt:
    - ha elmerűlsz a témában, akkor óhatatlanul egyre többet fogsz GNS3-t vagy Eve-NG -t használni. Bár az utóbbi időben sok előrelépés történt, de switch-et még mindig nem lehet teljesen virtualizálni. Ezért amikor a legelső laborodat is épited, akkor az lebegjen a szemed előtt, hogy a router csak átmenetileg fog búgni nálad, a switch-ek viszont sokáig.

    - vannak nagyon olcsó eszközök, de nagy részük lehet kidobott pénz. Sőt vannak drágák, amik kidobott pénzek. Én soha nem vennék például terminál server-t revers telnetre. Ezek olyan router-ek, amikre lehet "oktopusz kábelt" csatlakoztani, amit több eszköz konzol port-jába lehet csatlakoztatni. A terminál szerverbe betelnetezve pedig elérheted a többi eszközödet konzol port szinten. ("Reverse telnet") Ez nem feltétlenül butaság, ha a laborod a garázsban búg, mig te a hálóban konfigurálod. Viszont iszonyat pénzt kérnek értük.
    Egyrészről ha már kicsit jobban ért már hozzá valaki, akkor egy 2 eFt-os switch-el és eszközönként egy-egy ethernet port beáldozásával simán lehet telnetezni közvetlenül minden eszközbe. Persze nem árt ha vrf aware az eszköz és a management port-ot külön vrf-ba hagyjuk.
    Ha régebbi eszköz van és nem akarunk lemondani a konzolos kapcsolatról, akkor pedig egy olcsó számitógép (kb 5 eFt-os P4-es) 4 soros port-tal mér rádugható a 4 switch-re. A P4-esbe belépünk SSH-val és a minicom-mal meg a konzol port-jára az adott switch-nek. Ha valaki windows-os, akkor remote desktop vagy VNC és a P4-esről Putty.

    Ami viszont mindent ver ebben a kérdésben, az a már korábban emlitett RJ45 toldó csatlakozó. Ha van lehetőség fizikai kábeleket behúzni az eszközök (router-ek, switch-ek) és a munkaállomásod közé.
    Búg a garázsban 4 switch (vagy akár sokkal több eszköz). Mindegyik konzol portjába bedugsz egy sima straight kábelt és behozod a hálószobába amol a számitógéped soros portjára dugtad a szép kék rollover kábelt. A toldót felhasználva pedig éppen arra az közre csatlakozol, amelyikre akarsz.
    olcsó, semmi perc alatt megvan, de ezt nem lehet wifi-n ál használni.

    Amire szintén gondolni kell, hogy bár az igazi vas mindig a legjobb, de CCIE szinten egy full size lab 20 router + 4 multilayer switch. Ez nem csak egy kisebb vagyon, de még a biztositékot is leveri a legtöbb helyen. Ha meg nem, akkor bizony megpörgeti a villanyórát! no meg a feleségbarát elhelyezésükről ne is beszéljünk.

    A másik ilyen felesleges dolog a hub. Van aki a csomagelemzések miatt minden eszközét egy hub-ra köti és arra dugva egy számitógépet lehet szépen elemezni a wireshark-al. Ez megint nem butaság, de egy hub az eszközök között bizony kihat pár dologra (pl spanning-tree-nél share media lesz a port). Erre a célra mondjuk pont jó egy sok portos 2950-es switch, amit úgy dobnak ma már az ember után, de tudja a portok kitükrözését. Persze ezt megint konfigurálni kell, de csak egyszer és nem ördöngősség. Erre is szivesen adok template-ek ha kell valakinek.

    Szóval visszafogottan az elején max 1 db router, max 1 db layer 2-s switch és 2-4 multilayer switch.

Új hozzászólás Aktív témák