Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Proci85

    senior tag

    válasz FecoGee #13382 üzenetére

    Szia!

    Köszönöm, ez megnyugtató. Akkor ki lehet kicsit tolni ezt a folyamatot :)
    Így, hogy elmondásod szerint több a gyakorlati rész, nagyobb lelkesedéssel vágok majd neki a folytatásnak, mert a CCNA vizsga kicsit csalódás volt.

    És akkor itt egy beszámoló a többiek okulására:
    A Training360 CCNA bootcamp tanfolyamán vettem részt tavaly decemberben, ami 5 napos. 1 nap ICND1 gyorstalpaló (ideális esetben a jelöltek már tudják az anyagot, ismétlés), 4 nap ICND2. Én úgy mentem oda, hogy Ciscoval sosem foglalkoztam.
    Az oktatás jó, a kapott anyag pedig baromi jó, hatalmas érték. Tartalma:
    - 2db OCG könyv
    - Online videó sorozat a belső portálukon, ami szájbarágósan elmagyarázza a hogyanok mellett a miérteket is. 16db 2.5 órás videó feldolgozza az előző CCNA anyagot (van még FrameRelay) majd sok kisebb videó, de hasonló össz. hosszban az új CCNA v3-at.
    - Hozzáférés a ciscos online ICND1 és ICND2 tananyaghoz, ami a cisco online labor feladatokat is feldolgozza (lásd következő)
    - 4200 perc hozzáférés a https://cll1.cisco.com/users/pblogin online labor felülethez, ahol 25 discovery gyakorló feladat van szájbarágós magyarázattal és 19 challenge van próbáld ki magad jelleggel, amihez a 2 féle keyt is ad. Egyikkel súg, hogy merre nézz szét, a másikkal konkrétan leírja lépésről-lépésre a megoldást, miérteket. Ha végigcsinálja az ember, később a keyt átnézve is sokat tud tanulni, hogy jaj, hogy itt ilyen csalafintaságot követett el és ezzel javította, oké, most már tudom.

    Ez így egyben egy hatalmas tudásbázist adott. Látszólag 50-50% hangsúlyt fektet a gyakorlatra és az elméletre. Ezt jónak találtam, e szerint készültem.

    Minden Training360 által adott anyagot feldolgoztam.
    PT-n tesztelgettem. Majd miután több félresiklás volt benne, inkább szereztem több IOS15-tel rendelkező eszközt (1812, 2960, 881G) és azokon is gyakoroltam.

    Ehhez képest a vizsgán sok olyan kérdés volt, ami lexikális tudásra épített. Pl. mi a neve annak a tcp/ip header flagnek aminek a mérete x bájt? Létét, értelmét megtanulja az ember, össz. header méretét oké, de lebontva eszembe nem jutott volna.
    Volt olyan kifejezés, amire nem emlékeztem. Rákerestem a könyv pdf változatában és vagy nem is szerepelt a szövegben vagy nagyon a folyószövegbe volt kiemelés nélkül. Pedig ugye kulcsszó a vizsgán.
    Egyetemeken megszoktam, hogy vannak szivatós tanárok, de legalább a kiadott anyagban ott volt a válasz. Ezt a Ciscotól kicsit inkorrektnek éreztem.

    Persze, ez nem gáz. Ha tudja az ember, hogy mire számíthat és akkor szóról-szóra megcsámcsogja az olvasottakat.

    Az én javaslatom időbeosztásra a fentiek tükrében:
    20% gyakorlat, 80% elmélet. Sajnos ez a vizsga ezen a szinten elméleti szakembereket vár.

    PT vs. HW:
    Én inkább HW-n teszteltem, mert PT-n 2 VLAN interface-t felhúzhattam L2 switchen, ami egy témában járatlant meg tud vezetni, mikor még nem tud igazán különbséget tenni a vlan és a vlan interface között.
    HW-n meg levágta rögtön az egyiket, amikor UP-ba tettem a másikat.
    PT-n több paraméter hiányos. Amikor a könyv beszélt egy parancsről, témáról, HW-n mindig ? -vel körbenéztem a "parancs fában", hogy tájékozódjak.

    Összességében meglett, aminek nyílván örülök, de főleg annak, hogy hatalmasat adott az elmúlt fél év nem csak Cisco témában, hanem mélyebb hálózati ismeretekben is. Aki filózik rajta, már csak ezért érdemes belevágni.

    Köszönöm a fórumtársaknak menetközbeni segítségét is! :R

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák