Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• PumpkinSeed

addikt

válasz bandi0000 #3662 üzenetére

Egy jó tanács a kezdetekre. Vannak a változóid: int i2, db, ossz2=0, jegy[20], jelesdb=0; Ha a jövőben programot írsz akkor törekedned kell arra, hogy a változónevek egyértelműen a funkciójuk alapján legyenek elnevezve. Ez az egyik legnehezebb része a programozásnak. Én például van, hogy 10 percet ülök egy változónév felett.

Miért kell ez a baszakodás? - Teszed fel magadban a kérdést. A programozásnak nem az a lényege, hogy egy kódot megírsz, elkészítesz, vagy álmatlan éjszakádon kiokomulálsz és az a végtelenségig tökéletesen fog működni. Olykor-olykor megesik az, hogy fél évvel később vissza kell térned, hogy változtass valamit, és nézed a kódot, ami majd 5000 sor, ahol olyan változók vannak mint a jegy[20] vagy a barátai mellette. Na ebben az ilyen esetekre kell normális változó és később függvény, metódus neveket adni.

Általában a for ciklus index változóit ami ebben az esetben "i2" (el nem tudom képzelni miért), i-vel szoktuk jelölni, ha véletlen egymásba ágyazott ciklusaid vannak, ami amúgy kerülendő a komplexitás növekedésének elkerülése végett, akkor használhatsz j-t vagy a következő betűket az angol abc-ből.

Törekedni kell az angol elnevezésre is, de ez opcionális. Illetve a camelCase használata változók, függvények és metódusok közben. A camelCase azt jelenti, hogy az első szó kis kezdőbetűs míg a többi nagy, pl.: mintEzItt. Ezt a metodikát követve, illetve értelmesebb neveket adva a változóidnak:

db -> pieceOfSomething // El nem tudom képzelni minek a darabja
    ossz -> countOfSomething // Szintén nem tudom minek az összege
    jegy -> marks[20] // Mivel tömb ezért többesszámba kell tenni
    jelesdb -> countOfALevel // Ez godolom a meglévő ötös érdemjegyek darabszámát jelzi.

Ha valaki jobb neveket tud a kód mivoltának tudatában, akkor javítson ki.

Új hozzászólás Aktív témák