Új hozzászólás Aktív témák
-
Alusky
senior tag
válasz
lajafix #1097 üzenetére
Már nem tudom, szerintem Merlot.
Tegnap egy Teleki Pinot noir-t vettem szárazban (más néven Csányi), 1200 pénzért, bár ez a Teleki egy Varga szintű borászat, viszont meglepően iható volt és jó illata, 14 százalékos.
Persze közrejátszik, hogy minden palackozás más lesz attól függően mennyire ratyi a szőlő minősége ami épp fel van dolgozva, meg eleve a szőlőfajták között is nagy ízkülönbség van, vagy érzékenyebb adott fajta a gagyi feldolgozásra, szóval simán lehet ihatót csinálni 1200-ért, de könnyen lehet, ha veszek még egy üveggel más boltba ahova más kamion vitte az rosszabb lesz, mert másik palackozás volt.Borvidéken élek, 2000-2500 a legolcsóbb fehér, ez nagyjából reális is, vörösre meg mehet a duplája. Ez alatt csak tömegtermelt kommersz van amikből kifogható jobb széria vagy olyan ízvilág ami elbírja az alsópolcot, alsóközép polcot. Pl egy édes Hárslevelű az üdítő ízű lesz ígyis-úgyis és simán iható 1500-ból.
Aldiban meg ilyen helyeken nem is kap jobbat az ember ennél.
Príma CBA-ban van egy nagyon felső polc ott vannak a 8-10 ezres borok, ott már gondolom kapható tényleg jó. Csak azért nekem az drága. Meg persze ott van a rengeteg borszaküzlet, ha valaki tényleg komolyan gondolja, bort nem is ott kell venni ahol a WC papírt is szoktuk.Fröccsözni folyóborral érdemes, ha spórolni akar az ember. Viszi magával a másfeles ásványvizes palackokat (nem kólásat) aztán kér bele csapról valami száraz fehéret. 500/700 Ft literáron már kaphatóak jók itt is. Meg rendes szóda, nem a sodastream meg nem az extradús szentkirályi.
Ásványvizes palack összenyomható ahogy fogy belőle és akkor nincs fölötte levegő se. -
fererencz89
őstag
válasz
lajafix #1079 üzenetére
Belegondolva jogos amit írsz. Látható, hogy nem vagyok gourmet.
Mentségemre szóljon, hogy tavaly nyári lövedelem, pincében, fénytől védve, állandó hőmérsékleten tároltam. Nem tapasztaltam rajta kellemetlen elváltozást, amit ilyen boroknál lehetne tapasztalni polcon tartás miatt. Valószínűsíthető, hogy "frissebben" más íze lett volna.
Talán az idő miatt nem éreztem a rozé jelleget, inkább egy kicsit "vizezett siller" hatása volt, de számomra jó értelemben. Nem is tudom, hogy lehet-e kapni bárhol. Csak leírtam a benyomásomat.Egyébként általában törekedni szoktam a nem vörös borokat nem sokáig tartogatni.
-
Integra
titán
mér'? tescoban ott figyel már két éve a polcon a fehér borok között, és a tramini is, és ha minden jól megy, ismét hosszabbítani fognak
amúgy balatononboglárra szoktunk átmenni rosé borért fröccshöz, amit tényleg nagyon szívesen iszom és bátran ajánlom. remélem leolvasható a név és cím a fotóról
-
szmatyi93
tag
Ezt az édes mániát nem értem én sem amúgy, ami engem a legjobban bosszant hogy az emberek megkóstolni se akarják, borfeszten is voltam kiállítóként és odajönnek h van édes bor, mondom csak 1 félédesünk van és már mennek tovább, 10 ből 1 et ha rá lehet venni hogy kóstoljon mást de akkor annak általában bejön amit mutatok, kicsit zavaró ez a beszűkültség mondjuk azoknak nem egy barrique chardonnay-t kell mutatni de van olyan ami szinte mindenkinek bejön...
-
szmatyi93
tag
Ajánlottam inkább én is neki a saját borunkat de neki az kell, én megtettem ami tőlem tellett, én maradok a saját bornál számomra az a legjobb meg nem is vagyok egyedül ezen a véleményen,
Olvastam h van jó hatása de arról nem írt h más mértékben meg leépít, köszi a segítséget -
j.bravo
addikt
Majdnem vettem most a Pannónia utcai kis szaküzlet februári nagy akciójában, de elfogyott mire odajutottam
Azért sikerült venni néhány kellemesnek ígérkező tételt így is (2HA CF, Bolyki MetaThema '07, Jekl Kadarka. Első kettő még megvan, a harmadik nincs. Rendben volt.)
A félédes Bussay Traminiből még találni, azt begyűjtöm; a száraz talán kissé nehezebb feladat (sokak szerint szinte sehol sincs már)
Az azóta keletkezett hsz-ek között láthatod az anno említett portugieser pontos személyazonosságát. Megérte, nagyon rendben volt.
Tényleg nagyon jó kis fehérborokkal sikerül találkozni itthonról - csak nem nagyon fogynak mert az asszony ilyenkor télen/tavasszal még csak a vöröset, néha sillert kívánja; fehéret, rozét majd nyáron. Egyedül viszont nemigen nyitok bort
(persze nem muszáj ugyanazt inni, de azért csak jobb úgy)
-
j.bravo
addikt
Ilyet játszottunk a hétvégén, a feladat (mivel senki se látta csomagolás előtt az összes címkét, na meg mert egyébként is most csináltunk először ilyet), egyelőre csak összehasonlítás és "mennyire ízlik?" sorrend felállítása volt.
Anélkül hogy igazából győzködtük volna egymást (persze megbeszéltük azért), mind a négyen hasonló következtetésre jutottunk.
Az A és a C jobban hasonlított egymásra, a B más jellegű volt. Az is ízlett, de egész másfajta ízeket éreztünk benne. Gyümölcsös volt, de nem a szokásos pirosbogyós-erdei gyümölcsös történet, hanem inkább kis cseresznyés-meggyes, illetve kissé aszalt vörösáfonyás. Jóval vékonyabb volt a másik kettőnél (de ez nem jelenti azt hogy egyáltalán ne lett volna teste). A korty ízének még így is komoly hossza volt.
Tehát az A és a C volt vastagabbak, testesebbek. Az A komplexebbnek hatott, gyümölcsösebb is volt, de a tannin a C-ben volt több, nekem az A-ban is elég volt, az egyik kolléga kevesellte, a C-be ellenben szerintem kissé sok is jutott. Kissé húzós is volt a vége nekem, de a határon volt, szóval ízlés dolga.
Végülis az A, C, B sorrendet állapítottuk meg, ahol a C és a B között kisebb volt a különbség (illetve nehezen megítélhető az eltérő jelleg miatt).
A csomagolás lehántása után:
Sikerült meglepődni.
Csak a címkék alapján a C-t vártam volna összetettebbnek, mégiscsak küvé...
Talán lehet hogy már túl volt a csúcson (2003-as), és jó két évvel ezelőtt kellett volna kinyitni?
A 2008-as Jackfall Portugieser pedig nagyon kellemes meglepetés volt (ez volt amit anno említettem). Inkább villányi, mint portugieser. De ettől még jó. Nekünk legalábbis nagyon tetszett.
A másik kettő is jó volt persze.A - Jackfall Portugieser Gesztenyés 2008
B - Pók Tamás Négykezes 2008
C - Chateau Kajmád Cuvée 2003 -
j.bravo
addikt
Kissé megkésve
A múlt héten akartam venni Bussay Traminit, és felhívták a figyelmem (személyesen vettem volna, nem a linkelt webshopban (amivel egyébként jó tapasztalataim vannak)) hogy amit adni tudnak az a félédes Tramini, 2008-ból. Arra gondoltál, vagy a 2007-es, szárazra?Vagy mindkettő tetszene?
-
-
j.bravo
addikt
Köszi!
Ha azt mondod, hogy az alant linkelt nem is drága, akkor
a) lemondok a dologról és iszom a 10eur és azalatti kategóriából ami ízlik, anélkül hogy nagyon a mélyére másznék, miért is finom
b) majd pár év múlva, ha valamely csoda folytán eléggé megtollasodom ahhoz hogy kiművelt borélvező lehessekTényleg hasznos infók ezek, köszönöm!
(a borfesztivállal mondjuk az a "baj" hogy addig jutottam el hogy X pince Y bora ízlik, nem továbbaz összevetés nem annyira egyszerű)
-
ha jólemlékszem hoztam énis egy ilyet egy barátom kereskedéséből
most a füredi borhetekről tértem vissza, rengeteg mindent kóstoltunk, vagy 15 féle rizlinget biztosan. mivel még kezdő vagyok, nem is próbálgattam mást, ezeket igyekeztem összehasonlítani. a legjobban a 2008-as balatonfüredi olaszrizling ízlett Gyukli Gyulától. Ebből hoztam is magammal. annyira különbözött a többitől, sokkal frisebb, zamatosabb. lehet ma meg el is fogyasztom. bár az igaz, hogy duplaannyiba kerül, mint a kiállított rizlingek közül bármely másik
-
Lortech
addikt
Mostanában jó pár üveggel elfogyasztottunk belőle. Tényleg jó, de nekem az irsai mindig csak mellékszereplő lehet.
Éppen tart a balatonlellei borhét, hétvégén kint voltunk, jónéhány bort megkóstoltunk, nem lehet panasz, volt néhány nem nekem való, de mind jóféle volt. Végigkóstoltam a Rizlingeket, sajnos szinte mindegyik késői szüretelésű volt, én inkább a fanyar, zöld, nyers rizlinget szeretem. Talán a szent anna pincétől volt a leginkább nekem való. Irsaiból is volt sok helyen, sok Királyleányka is volt. A nyertes nálam a Trunkó pincészet chardonnay-ja lett, a sauvignon blanc-juktól többet vártam (de azért tetszett persze), a Szent Anna pincészet fehér cuvée-je is. Hoztunk két kishordó Irsai - Királyleányka cuvée-t, ez meglepően jól sikerült a kategóriájában (Borbár nevű bódéból való). Trunkóék pinot noir roséja jut még eszembe, ami említést érdemel, persze a teljesség igénye nélkül, nem volt elég idő mindent végignézni. Vörösekhez nincs mostanában kedvem, de nem mehettem el egy jó cabernet kóstolása nélkül a végén, sikerült, szép kerek volt. Pincét már nem tudom.
Jut eszembe, vörös a legjobb az éven nálam a Egri korona borház bikavére elég jutányos 1500 HUF körüli áron, pedig volt néhány húzósabb vörös (>3k ) próba is.
A szokásos borom mostanában az Egri korona borház fehér korona cuvée-je (chardonnay - rizling -zenit). Jó ár / érték aránnyal rendelkezik (800 körül tescoban). Fröccsnek nem az igazi sajnos.
A legutóbbi szépasszonyvölgyi kiruccanás nyertese nálam a Hagymássy pincészet Életfa cuvée-je volt (chardonnay - olaszrizling - pinot blanc), a folyó rizlingje és cabernet-je is jó. -
as_Rock
őstag
Alapvetően én is szíveen olvasgatom őket, de ezek a pincészeti marketing területről indított projektek elég siralmasak
Na igen, ez a különbség a hazai és a külföldi borászatok között, a kevésbé sztárolt cotes du rhone vidéken már 500-ért adnak olyan bort, amit nálunk 1500-ért is képesek eladni, azt már nem is írom le, hogy 1500-200 körül cotes du rhone-ból már elég jó borokat lehet venni
És jönnek kifelé a nagyon jó 2007-es évjárat borai
-
as_Rock
őstag
Igen láttam, az összeesküvéselméletes kommenteken röhögtem hatalmasakat
Szűztermés és jó kritikák ellenére lehet, hogy kihagyom, és veszek helyette radovinnél Borműhely De Facto-t és Merfelsz Tsokolátát. Jókat olvastam erről a két borról és azok mellett már nem marad keret a Buttlerre
-
lajafix
addikt
'megvolt' Szeremley Rizlingje 2007ből, korábban szemelt rizlingre hallgató alapbora. Rizlinges illat, van sav! ez 2007ben nem egyértelmű, szájat kitölti a korty és van valami régi fahordós stichje. Nem zavaró, de van. 1200at simán megér.
Kár hogy 1700ért adják.Ennyiért már száraz furmint is van...
-
Lortech
addikt
Olaszrizling. Tudom hogy te is szereted, ezért kérdezném.
Van valami tipped olcsó, de vállalható 2007-es Olaszrizlingre? Nincs semmi "extra" minőségi igény, csak egy egyszerű korrekt olaszrizling kéne, ami hordozza a fajtajegyeket ( illat is fontos), 1000 alatt vagy ekörül kéne és lehessen kapni bevásárlóközpontokban. Mai budget szerzemények elég gyászosak voltak: Varsányi pincészet ( Verpelét) OR 2007, rizlingnek rizling, de elég jellegtelen... épp elmegy, valamint nagyrédei OR 2006 (Szőlőskert zrt.) pancsolt borzadály... fröccsnek se szivesen.zsid te igyál hercegkúti félédest, a sport büfében két literes kiszerelésben lehet kapni jutányos áron. Szar, de legalább úgy csúszik lefelé mint a víz, és hiphop fejreállsz tőle.
-
as_Rock
őstag
Melegben meló volt
, napnyugta után nyíltak a vörösek, ahogy egyre hidegebb volt, hétvégén meg flekkenezés volt dúrva 30-40 dekás hátszínekkel, ahhoz kevés lett volna a fehér
Antinori: Kaiser, vagy interspar, volt valami akció és 2 kartonnal bedobtam a csomagtartóba, azóta erősen megfogyott a készlet
-
as_Rock
őstag
Naparany tényleg jó, de kicsit ha melegszik fickós lesz az alkoholérzete
azt a szentmartint valamikor én is megkóstolom, de most vörös napokat tartok
Weninger Frettner 2004 még mindig az egyik nagy kedvenc, a másik ami hétvégén elfogyott Antinori Santa Christina 1600-ért bestbuy
-
N4r4ncs
aktív tag
a tőke kivágása csak lehetőség, nem kötelező élni vele
Sőt,én nem is engedném kivágatni csak ha nyomós oka van rá az illetőnek. Nálunk majdhogynem semmi szükség nem lenne rá ha elvégeznének bizonyos módosításokat és ellenőrzéseket. Csak a dolgozó általában nem tud semmit és csak ész nélük vágatja ki aminek nem tudni milyen következményei lesznek. Az unio is erre ösztönöz mert évente csökkentik az erre fordított összegeket.Bár javul a dolog de nagyon lassan. pl. A Kékfrankos Open teniszbajnokságot is felesleges bohóckodásnak tartom mert ezt már a 8 ft-ból hozták össze...
-
as_Rock
őstag
Igen, tudom, hogy van ilyen dűlője, azért tetszik különösen. Egyébként maga a bor se rossz, bár ez nem meglepő.
Mindenütt egyébként nem lehet használni, most mesélte boltos srác, hogy feltehetően Kopar néven fog kijönni a Gere bor a Villányi eredetvédelmi szabály miatt
Megkaptam a bortársaság jövőhavi szórólapját, amit rosé árakkal művelnek a pincészetek az már bicskanyitogató, a tavalyi 1+1/2 borok szállitója kijött 1 voros, fehér, rosé szortimenttel 0,7 l-es üvegben 11xx Ft-ról induló árral
-
lajafix
addikt
Szepsy Úrágya furmint 2006:csak dícséret illeti, szuperlatívuszok. A palack végéből csíptem el kortyot, illata körte, narancs, meg minden hasonló, íze meg...
Buttler 2005 Pinot Blanc: zöldessárga, 13% szesz, kicsi szénsav, ami elmegy hamar, érzik rajta enyhén a hordó, ha nem látom a palackot, akkor furmintnak hiszem. De: illatbomba...
-
lajafix
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
- Studiologic SL88 Studio MIDI billentyűzet
- DJI Air 2s Fly More Combo drón szett (FMC) 3 akkuval, ND és NDP szűrőkkel - megkímélt állapot
- DJI AVATA 2 Fly More Combo drón - 3 akku, garancia, FPV RC 3, ND szűrők
- DJI Mavic 3 Pro Fly More Combo RC Pro - drón szett újszerű állapotban - Garancia +Care Refresh
- Peugeot PHE200 Mont Blanc - kerékpár
- BESZÁMÍTÁS! AOC 24P1 24 FHD 60Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 MAGYAR - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Asus Prime A320M R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA TT 500W
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest