- Vezetékes FEJhallgatók
- Vezetékes FÜLhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Durva lett a Lian Li motorizált asztala
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen notebookot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kansas
addikt
"A Windowsokból minden fölösleges kacat és limlom ki van gyomlálva, valamint ezen dolgokat beállítottam rajtuk, így a sebességük elfogadható mind boot valamint napi működés szinten is."
Azért a linken levő tuti tippek közt van pár baromság meg elavult dolog is.
Pár példa:
- A swap beállítás 4GB RAM-nál még értelmes, 16-32GB RAM esetén ugyanígy beállítani marhaság(nekem 32GB RAM mellé 2GB swap több mint elég).
- Search indexert kikapcsolni akkor érdemes csak, ha nagyon ritkán keresel a Windows Search-csel, illetve ha a gyakran keresett cuccok gyors SSD-n vannak, HDD-n nagyon jól jön, hogy töredék időn belül megtalál mindent.
- Registry cleanereket qrvára el kéne már felejteni, azon a pár megán nem sok múlik, amúgy meg az OS sokkal jobban tudja, mi a jó neki, nem véletlen, hogy a Win10/11 már nem "igényli" az éves újratelepíttést, ami még Win9x-Xp-n szinte kötelező volt...
- A szolgáltatások letiltogatását is nagyon ésszel érdemes csinálni, nem tippelgetve, mert gyakran a nevükből nem triviálisan következik, hogy mikor/mire jók.Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka... A Föld erőforrásai közül a legjobban az ész van elosztva - mindenki meg van róla győződve, hogy több jutott neki, mint másoknak.
-
ddekany
veterán
De a "Vizuális hatások"/"Legjobb teljesítmény" is vicces, bár legalább nem veszélyes... Pl. nosztalgikus élmény, mikor húzod az ablakot, és egy keret mozog csak. Miközben desktop composition mellett semmit nem takarítottál meg vele. Az írás simításának lekapcsolása is hozza a retró érzést (bár van aki úgy szereti, de nem a teljesítmény kedvéért).
[ Szerkesztve ]
-
Swappal óvatosan mert rakás program igényli. Nálam Starfield kivág a fenébe 8gb swappal (meg még volt pár ilyen progi/játék), ez azért is vicces mert mellette van 128gb ramom. Én úgy állítottam be hogy mindegyik SSD-re raktam 8gb-ot. (4db ssd-m van) így eloszlik, és talán gyorsabban is kezeli valamivel.
Alapesetben nem szokás piszkálni csak ha nagyobb kontrollt akarsz a szabad hellyel.[ Szerkesztve ]
-
ddekany
veterán
válasz MasterDeeJay #103 üzenetére
Erre van épelméjű magyarázat?
-
-
válasz fatpingvin #106 üzenetére
Starfieldnél konkrétan a konzolok miatt kell, takarékoskodik rammal és vrammal is. PC-n nincs sok értelme de így írták meg a motort. Még az olvasási gyorsítótárazást is tiltották hogy ne használjon ramot (erre már szerencsére van mod)
Ez miatt takarékosság átcsap pazarlásba hiszen nincs kihaszálva a ram. Ugyanakkor konzolokon meg kötelező a hardverre méretezni.
Az lenne a jó ha vennék a fáradságot a programozók és nem raknának ilyen limitációkat a pc verziókba.
Star citizen meg simán memory leakes, ott azért kell swap file.[ Szerkesztve ]
-
veterán
Így van, néhány alkalmazás is háklis volt rá a múltban, én is leszoktam a babrálásáról emiatt.
-
Kansas
addikt
Nem igazán, a modernebb programok közül nagyon kevesen igénylik, leginkább az ilyen Star Citizen meg Cities Skylines félék, a többi csak akkor, ha kevés a RAM.
De ez a swap=2xRAM egy olyan szakállas ajánlás, ami még a 4GB alatti RAM mennyiségek korából maradt meg, de néhányaknál annyira becsontosodott, hogy láttam szervert 64GB RAM-mal 128GB swap mellett(200! gigás rendszerpartíción), ami a RAM-nak is csak a harmadát ette meg, a swap meg gyak. használaton kívül volt. Ez azért elég nagy pazarlás...
A Windows maga kb 0,5-1GB swap-ot igényel, de azt is leginkább a crashdump generáláshoz, egyebekben ha van elég fizikai RAM-od, akkor hozzá se nyúl a swap-hez.Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka... A Föld erőforrásai közül a legjobban az ész van elosztva - mindenki meg van róla győződve, hogy több jutott neki, mint másoknak.
-
worxland
addikt
Szintén Starfield. 64 giga RAM, nulla swap. Rendesen működik, egyszer se dobott ki.
''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q
-
-
Bogyi007
veterán
Srácok most komlyan. Starfield? Star Citizen? Leírtam mindkét gép paramétereit, szerintetek ezeken én BÁRMIT is játszom?
Természetesen csak bizonyos mértékig nyúltam bele a beállításokba. Előtte azért kicsit karcos volt a Win 10 rajtuk, most sokkal jobb a működésük - nem született rendszergazda vagyok, de azért az átlagnál kicsit jobban értek a gépekhez, ezért is van a Linux is a gépeken.
Xbox GT: Hun Bogyi007; PSN ID: Bogyi007 - TCL 55C735 és 55C645 tévékhez is felhasználható beállítások: https://youtu.be/IgyOiQz8Fzo?si=Zv-LkNcsh7JQ7fE9 valamint https://youtu.be/8nBzpLA-sZw?si=QNRPJ4k8yxtFdzUi
-
King Unique
titán
Megoldható a Windows 11 tiszta telepítése és a Windows 10
—►
Windows 11 in-place upgrade akár nem támogatott hardverkonfigurációnál is, meg lehet Windows 10 & Windows 11 dual boot is, ha esetleg nem lettek volna meg ezen infók.Ebben akad pár hasznos tipp, ellenben egy része eleve felesleges vagy hülyeség, alapesetben pedig nyilván nem kell a felhasználónak egyiket sem feltétlen babrálni. Bár már az is valami, hogy legalább nem akarja szerző a lapozófájlt kikapcsoltatni, amit eleve nem javasolt még sok RAM esetén sem.
Ha majd sikerül SSD-re váltani, akkor ott pedig lehetőleg max ezen leírást kell átnézni és nem pl. ezt követni, amely utóbbi javaslatok miértje és értelme emiatt is rejtély.Aktiválás szempontjából pedig oké mind az asztali PC, mind a laptop, mindkettőnél megvan már a leírtak alapján a digitális licenc, ami az ahhoz tartozó Windows-kiadásnál eleve automatikus és tartós aktiválást biztosít.
[ Szerkesztve ]
-
Bogyi007
veterán
válasz King Unique #114 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm ezt a bejegyzést volt benne újdonság számomra.
Xbox GT: Hun Bogyi007; PSN ID: Bogyi007 - TCL 55C735 és 55C645 tévékhez is felhasználható beállítások: https://youtu.be/IgyOiQz8Fzo?si=Zv-LkNcsh7JQ7fE9 valamint https://youtu.be/8nBzpLA-sZw?si=QNRPJ4k8yxtFdzUi
-
Necroman_Mk2
őstag
Mivel ezek a W7 és W8 kulcsok legalább 10 évesek, ezért nem csodálom, ha a MS "tisztogatást" akar, és be akarja zárni ezek felhasználásának a lehetőségét. Pláne, hogy szvsz egyre nő az olcsón, másodkézből vásárolt, de előzetes aktiválsá miatt használhatatlan kulcsok miatti "balhék" száma. No, ez a kevésbé rossz hír a vevőknek, de nagyon rossz az ezt árusítóknak. Amikor vettem a mostani gamer laptopomat Win nélkül, akkor én utólag vettem egy eredeti MS licencet rá. Fene se fog filléreskedésen szívni egy használt kulcs miatt, pláne, ha anyagialg megengedheti magának az ember
A Windows vs. Linux témára: ha nagyon régi, azaz 2010 előtti gépre kellene valami aktuális oprendszer, akkor szvsz egy felhasználóbarát Linux disztró jobb választás, mint a W10. Az alapszintű műveletekhez (netezés, filmnézés, stb.) az is elég.
#59 Kansas Ezeknek a lépéseknek az XP idejében még láttam létjogosultságát, de a W10 megjelenése óta már nemigen, mert szvsz nem nyer vele az ember %-ban olyan sok teljesítményt.
"Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"
-
Kansas
addikt
válasz Necroman_Mk2 #116 üzenetére
Pont ez az, hogy a mai napig sok Windows 9x és WinXp időkből származó tanácsot terjesztenek a mai napig, mint "tuti tipp", miközben ezek többsége már rég elavult, és egy része(pl. update kikapcsolása) már újkorában is baromság volt.
Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka... A Föld erőforrásai közül a legjobban az ész van elosztva - mindenki meg van róla győződve, hogy több jutott neki, mint másoknak.
-
Diopapa
addikt
Bár én sosem kapcsoltam ki az update-et, de XP-nél érezhető volt a lassulás a korabeli gépeken az SP1 --> SP2 --> SP3 között.. (SP1 elvolt 256-512MB RAM-al, az SP2 min 512, az SP3 1GB alatt halott volt)
Citizen Diopapa / Commander Diopapa "SC csomag olyan, mint a barackfa, unokáidnak veszed - .tnm / De pálinkát nemlehet főzni belűle - *SkyS1gn"
-
Kansas
addikt
Az nem az update miatt volt... SP-ket pedig illik feltenni. Arra mondjuk nem emlékszek, hogy valaha RAM gondjaim lettek volna Xp-n...
Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka... A Föld erőforrásai közül a legjobban az ész van elosztva - mindenki meg van róla győződve, hogy több jutott neki, mint másoknak.
-
Dr. Akula
félisten
Nem is volt. Valakinek egyszer valami program rosszul futott, és kitalálta, hogy windows... Emlékszem amikor az SSD-k hajnalán a Microsoft nagyon mondta, hogy a Win lassúság 50%-a driver eredetű. Persze senki nem hitte el. Aztán jött a Lenovo, bekérette a drivereket (nyilván a Thinkpadhez valókat) a gyártóktól, átnézte, kijavította, és fél-1 perc helyett <10 sec lett a bootidő. A Microsoftnak nem hitték el, a Lenovo viszont bebizonyította. A többi ilyen legendát is el kell osztani kettővel.
[ Szerkesztve ]
-
movax
őstag
válasz EquinsuOtcha #100 üzenetére
User szinten pont a linuxos gépekkel van a legkevesebb gondunk, vagyis nulla. Van 4 darab 5 éves átlagos gépünk i5-össel, 8 GB memóriával, 256 GB-os ssd-vel, Linux Mint van rajtuk. Nem cirkálórakéta-oprendszer fejlesztése megy rajtuk, csak átlagos használat, szöveg-, kép-szerkesztés, PDF-ezés, fájlműveletek, honlap-admin, ilyesmi, napi 8-10 órában. Az égvilágon semmi gond nincs velük a maximálisan hozzá nem értő userek szintjén sem. Néha mondom nekik, bökjetek a frissítésekre, ha ott a jelzés, és amíg elszívnak egy cigit, máris frissül minden naprakészre, még a nagyobb verziófrissítések is megvannak 15 perc alatt. Ott van a user-mappa, mindennek az a default mentési helye, vedd úgy, hogy az a gyökérkönyvtár, Documents-folder, ahogy tetszik, a többi nem érdekel téged, oszt szevasz. Mindig működnek a perifériák, soha nincs semmilyen driverprobléma, kékhalál, akadozás, kártevő, ilyesmi. Kérdezem néha a kollégákat, minden rendben, működik a gép? Persze, soha nincs semmi gond, és ez 5 éve. A többi, windowsos céges gépet már többször kellett újrahúzni ilyen-olyan okokból. Szülők, anyóspajtás gépén is Linux Mint van évek óta, észre sem veszik, csak használják.
-
Sirus86
tag
Sajnos mar az aktivilas nem fog uzemelni, legalabbis Nemetorszagbol. Kar, mert kaptam egy rakat gepet, amit karitativ celra adtam, es az ujjabakat adnam tovabb. eddig tok jo volt, mert wind7 proukt key bead, aktival win 10 es felment a win11 is. Igy meg win10 sem Vehetek majd par win 10 licenset majd :S (Okes, van mas modszer is, de en azzal nem szeretnek elni) A gepek pedig meg a mai napig eleg zoomra, nyelvet tanulni, vagy tanulni.
És mondá az Úr: És legyen immáron a kocka, tetraéder!
-
himpike
aktív tag
Hogyne lett volna gond a hibásan működő update miatt... megette az legelső magot és gyökkettőre lassult a gép miatta. Az svchost.exe volt a hiba okozója, soha nem lett megoldva Microsoft oldalról és random jött be bizonyos konfigurációkkal. Ha letiltottad az updatet megszűnt a gond, persze próbálkozhattál 25 másik dologgal is ami 300-ból egyszer segített szóval a végén már nem is próbálkozott senki. Reinstall sem oldotta meg, még csinálhattad azt hogy ott hagytad 2 napra és össze szerencsétlenkedte az updatet.
Voltak akik a vége felé valami nem microsofttól származó programmal frissítették a vasakat de ott meg a letöltés közben volt lassúsák stb. -
Sirus86
tag
válasz Necroman_Mk2 #125 üzenetére
Probaltam extra gyorsan megcsinalni, de Oktober 1 ota nem tudom mar. Van vagy 20-30 gep, ami igy maradt. Elmegy az MS a francba, ezeket a gepeket tenyleg olyan emberek kapjak, akiknek meg 100 Euro is rengeteg. Sebvaj, majd veszek licenszeket, mikor asszony nem figyeli a bankszamlamat XD
-
King Unique
titán
Ennyi volt: Elkezdte blokkolni a Windows 7 és 8 kulcsokat a Microsoft
Tehát akkor most már ténylegesen is elkezdték blokkolni a Windows 7/8/8.1 termékkulcsokkal a Windows 10/11 aktiválását és nem feltétlen menne az újra, ami nemrég másnak.
"Bár a Microsoft a változást már szeptemberben bejelentette, egészen a hét elejéig még lehetett aktiválni az újabb Windows-ok stabil kiadásait is a régiekhez adott egyedi kódsorokkal."
"Azoknak, akik korábban aktiválták Windows 10-ük vagy 11-ük egy Windows 7-es vagy 8-as kulccsal szintén nem kell aggódniuk, hiszen az ő rendszereik is aktiválva maradnak."Vagyis akik elég gyorsak voltak és a Windows 7/8/8.1 termékkulcsot megadva beaktiválódott náluk a Windows 10/11 digitális licenccel, akkor nem kell aggódniuk, mivel ott eleve tartósan megmarad az aktivált állapot.
+ Ha esetleg újratelepítenék ugyanazon PC-n a Windows 10/11-et, akkor sem, mivel digitális licencnél eleve automatikusan aktiválódik az ahhoz tartozó Windows-kiadás (pl. Home / Pro) és nem kell újra megadni a termékkulcsot, amit a telepítő is világosan leír az aktiválásnál. Sőt, akár még jelentős hardvermódosítás (pl. alaplapcsere) után is megoldható az újraaktiválás, ha Microsoft-fiókhoz van kapcsolva a digitális licenc, + a telefonos automata ügyfélszolgálattal is, stb.[ Szerkesztve ]
-
Necroman_Mk2
őstag
válasz King Unique #128 üzenetére
Szerintem olyan bődületesen sok kulcs nem maradhatott világszinten, amit már ne használtak volna fel a W10-hez vagy W11-hez.
-
veterán
válasz King Unique #128 üzenetére
" Sőt, akár még jelentős hardvermódosítás (pl. alaplapcsere) után is"
Erre nem árt majd figyelni. Néhány hete már SATA >> M.2 SSD váltásnál is ugrott az aktiváció, korábban meg alaplapot, processzort, SSD-t is cseréltem aktivált Windows alatt. Mégohzzá, nem is egyszer. Most ezen szigorítottak, ez biztos. XP idejében is ez volt, aztán egészen engedékenyek lettek, nyilván megunták. Egyszer kell online fiókba belépni, oda felszinkronizáltatni a kulcsot, újratelepítés után ismét belépni, és utána mehet tovább a buli lokális fiókkal is.
@Necroman_Mk2: szerintem rengeteg ilyen kulcs volt még kisvállalati felhasználásból, de bőven elég idő volt rá adva, ez tény.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Dehogy ugrik az aktiválás egy szimpla meghajtócserénél, annak soha kb. semmi köze nem volt a Windows 10/11 aktivált állapotához, de Windows 7/8/8.1 esetén sem rémlik. Az aktiválást befolyásoló jelentős hardvermódosítás = alaplapcsere, komplett PC cseréje, esetleg a BIOS frissítése, ellenben a CPU, RAM, SSD, stb. hardverelem cseréjének kb. semmi köze hozzá. Ha esetedben a PC-ben csak az SSD lett cserélve és úgy ugrott a Windows 10/11 aktivált állapota, akkor teljesen nyilvánvaló, hogy ott valami eleve nem stimmelt az aktiválással, a termékkulccsal...
[ Szerkesztve ]
-
Sirus86
tag
válasz Necroman_Mk2 #127 üzenetére
Nemzetkozi szinten sincsen nagyon Linux oktatas. Altalaban gyerekek/menekultek kapjak a gepeket, ott pedig a linux, mint olyan... Jo lenne, de a nyelvtanulos appok sem mennek onnan.
-
veterán
válasz King Unique #131 üzenetére
Az azért lenne mókás, mert hazai kiskertől aranyáron vásárolt OEM licenc volt. Majd meglátjuk, mert van még százvalahány kliens a kezeim alatt, előbb-utóbb lesz még SSD csere.
-
Necroman_Mk2
őstag
Ha csak netezéshez (beleértve videonézés) meg alapszintű szövegszerkesztéshez kell nekik a gép, akkor szvsz egy felhasználóbarát Linux is elegendő kell legyen. A kezelése nem sokkal bonyolultabb, mint egy Windowsé, legalább is pl. egy Mint vagy Ubuntu esetében.
Ezek a nyelvtanulásos appok is elvileg futtathatóak a Wine segítségével, már ha .exe programok, és nem online elérhető anyagok. Bár tény, hogy nem próbáltam meg ezekkel mókolni, azaz nincs tapasztalatom.#130 Timer Pláne, hogy se a W7, se a W8.1 nem támogatott rendszer már a MS részéről.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Windows 10 and Windows 11 Digital Licencing explained
"The Windows 10 and 11 Digital License is based on HWID 3. As long as the Windows edition, motherboard and CPU remain the same, once the computer has been activated, all future clean installs with the same edition on that computer will activate automatically. Note that all HWIDs exclude storage media entirely. Thus, on a PC with Windows 10 or 11 activated, you can replace its storage (HDD / SSD) devices with one or more new ones and clean install Windows 10 or 11 on a new disk. Even so, the PC will activate automatically based on that machine’s existing digital license."
Vagyis még itt is világosan le van írva, hogy a digitális licencnél generálódott hardverazonosítóhoz semmi köze nincsen a HDD / SSD rendszermeghajtónak és annak cseréjének, az nem befolyásolja a Windows 10/11 aktivált állapotát.
-
veterán
válasz King Unique #135 üzenetére
Passz, akkor csak peches voltam. Mindenesetre, adott gépen semmilyen mágiával nem tudtam újraaktiválni, szerencsére nem hányt be a régi SSD, így visszaszerelve, MS fiókhoz rendelve a kulcsot már a klónozott SSD-n is aktiválta az MS a rendszert.
-
Dr. Akula
félisten
válasz King Unique #135 üzenetére
Ezek szerint nem csak az alaplaphoz van kötve a licensz, mert "and CPU"... Mondjuk upgradenként egy román 2500 Ft-os win licensz ára még kibírható (már ha nem lehet ezt is 3 havonta újraaktiválni, mert akkor az se kell), de teljes áron, 30+ rongyokat már nem érne meg.
-
King Unique
titán
válasz Dr. Akula #137 üzenetére
A hardverazonosítók eleve több komponensből tevődnek össze mint a linkelt és az eredeti microsoftos leírás is szemlélteti, ahol a legmeghatározóbb eleve az alaplap, a CPU csak kiegészítés, szimplán az utóbbi cseréjénél nem szokott újraaktiválás kelleni.
Az újabb Windowsoknál normál esetben 1x kell csak megvenni az adott Home / Pro / egyéb kiadáshoz a jogtiszta és biztosan működő OEM / Retail termékkulcsot, aminél utána akár szoftveres (pl. W10—►
W11) és hardveres (pl. alaplapcsere) upgrade-nél is megtartható az aktivált állapot (szükség esetén újraaktiválással) új termékkulcs vásárlása nélkül. A pár ezres változatoknál ha az előzőleg szemléltetett szemetek, akkor viszont nem meglepő, ha nem feltétlen úgy működik az aktiválás, az aktivált állapot megtartása, mint kellene.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz King Unique #41 üzenetére
2 dologban is teljesen igazad van.
1. Linux huszároknak semmi keresnivalója egy windows-os topicban.
2. A mai hardvereknél a Windows tárhely és a memória igénye (szinte) lényegtelenViszont ami nem mindegy, az a rendszerterhelés(fogyasztás) => melegedés.
Nemrég vettem egy mai "karcsúsított" gépet, amin a Win11 kb. 10 fokkal melegebb (érzésre is) ugyanolyan terhelés mellett mint a linux. (Meg ennyivel hangosabb is). - Értsd linux alatt hideg és csendes, Windows alatt melegszik és hangos. - Ez viszont szerintem már nagyon nem mindegy. Márcsak a gép élettartama szempontjából sem. Ez szerintem már jogos érv a linux mellett egy olyan topicban, ahol arról beszélünk, hogy egy rakás gépet nem lehet majd Win11-re frissíteni. Friss linux viszont mehet rá.
-
Kansas
addikt
válasz #82595328 #140 üzenetére
1. azért érdekelne, miből gondolod, hogy a terhelés ugyanolyan(és persze minden egyéb körülmény is, az OS-t kivéve), vagy hogy a Windows-t használva általad megfigyelt jelenség nem hibás beállítás eredménye-e...?
2. szó sincs arról, hogy ne lehetne frissíteni Win11-re. Arról van szó, hogy innentől ez nem lesz ingyenes. Nem mindegy...
Aki akar frissíteni az továbbra is tud, egy refurb OEM license kb egy hamburger árából megvan jogtisztán is.Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka... A Föld erőforrásai közül a legjobban az ész van elosztva - mindenki meg van róla győződve, hogy több jutott neki, mint másoknak.
-
törölt tag
1. Pont erről beszélek, nem ugyanaz a terhelése a két oprendszernek. Win11 alaptelepítés + minden frissítés fenn van. Mégis milyen beállításra gondolsz? Max a Steam kliens szokott futni a háttérben, most a tesztelés céljából azt is kilőttem.
A Win 60 fokkal indul, egy nyitott böngészőablaknál 35-40 fok.
Linuxon 35 fokkal indul ez lement 28-32 fokra. Nagyobb terhelésnél is marad ez az eltérés. Persze tudom én csinálok valamit rosszul. -
Kansas
addikt
válasz #82595328 #142 üzenetére
Driverek, energiagazdálkodási profilok, stb... számítanak. Nem tudom, milyen proci van a szóban forgó gépben, de 5000-es széria előtti Ryzeneknek pl musthave a chipset driverből feltelepülő Ryzen-es profil(amit sajnos nem feltétlenül állít be automatikusan)... pl ilyesmikre gondoltam.
-
törölt tag
Bocs, de szerintem rosszul közelíted meg a dolgot.
Nem tudom van-e még olyan aktívan fejlesztett linux ami elfér egy floppy-n, de beágyazott rendszereken: pl routereken is fut linux. Azaz olyan hardvereken, amik messze a Windows rendszerkövetelménye alatt vannank. Szóval kezeljük már tényként, hogy egy átlag desktop linuxnak kisebb a rendszerterhelése mint a legújabb Windowsnak. Ez mindig is így volt. Legalábbis a Vista óta biztosan. De szerintem ez már offtopic. -
Kansas
addikt
válasz #82595328 #144 üzenetére
Szerintem meg a tényeket kezeljük tényként, a városi legendákat meg városi legendaként.
A desktop Linuxoknak pedig annyi köze van a routerek firmware-jéhez, mint a desktop Windowsnak a bankautomatákon futó embedded Windows-hoz. Vagy annyi sem.Az megint más kérdés, hogy nem csak hatékonyság van a világon, hanem hatásosság is. Egy LXDE hiába kér sokkal kevesebb vasat mint egy Win11, nagyságrendekkel kevesebbet is tud cserébe. Ezt is számold bele az azonos feltételek közé, mert lehet hogy neked nincs szükséged arra az extrára amivel többet tud a Windows alapból(mert hát valóban sokaknak nincs), de másoknak meg esetleg hiányzik, és ha feature-paritáson van futtatva a két OS, akkor esélyesen a Linuxra még felkerül pár daemon és egyéb háttérfolyamat, mi természetesen befolyásolja a fogyasztást, illetve ha a Windows telepítést igények hiányában slankítod kicsit(letiltva/uninstallva pár feature-t és háttérappot), és rendesen beállítod, esélyesen csökken a különbség.
Arról nem beszélve, hogy ha nem LXDE-hez hasonló disztróval van hasonlítva, hanem valami jó kis plazmoidos KDE-s cuccal, azt se zárnám ki, hogy egyáltalán nincs érdemi különbség.Persze ezek sem tények, csak "tanult tippek", mert nem mértem ki és nem is fogom soha, de talán érted ennyiből, mire akarok kilyukadni.
Amúgy pedig a Windows egy olyan szinten standard OS, amilyen szinten a Linux soha nem lesz standard(nem kis részben azért, mert nem is szeretne), és itt kifejezetten nem a beágyazottságra, hanem az "egyféleségre" gondolok(és a Windows se kifejezetten egyféle, már csak attól is sok függ, hogy Home, Professional vagy Embedded), így az olyan sommás kijelentések, hogy "a Linux" milyen vagy mit tud "a Windows"-hoz képest, teljesen értelmetlenek és alaptalanok, az olyanok akik gyakran tesznek ilyen kijelentéseket, hamar válhatnak komolyan vehetetlenné és vitaképtelenné a témában...
-
törölt tag
Erre csak annyit tudok mondani, hogy mikor hazavittem a gépet (előtelepített Win11 volt rajta), bekapcsolás, elkezdte letölteni a frissítéseket, => a gép olyan forró lett, hogy azt hittem kigyullad, és úgy zúgott mint a porszívó. 5 perc se kellett, hogy megbánjam, hogy megvettem. De gondolom ez is az én hibám volt, rossz gombbal kapcsoltam be. Vagy gyárilag szarul telepítették. Vagy valami ilyesmi.
de talán érted ennyiből, mire akarok kilyukadni.
Annyi lejött, hogy még életedben nem használtál linuxot. Ez nem baj, csak így nincs miről beszélnünk. Amúgyis leírtam már, amit akartam. Remélem akiket érint a téma, ők hasznosnak találták. -
Pikari
addikt
Az LXDE tényleg nagyságrendekkel kevesebbet tud, mint a windows. Például nem tud tőzsdei információt a tálcára rajzolni, vagy lovaspornót a start menübe.
Abban igazad van, hogy a KDE egy hányadék. Sajnos ha valami túl népszerű, akkor rárepülnek a paraziták, akik addig fejlesztik, amíg 2 giga ramot csócsál ahhoz, hogy ikonokat rajzolgasson.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Kansas
addikt
válasz #82595328 #146 üzenetére
"Annyi lejött, hogy még életedben nem használtál linuxot."
Annál láthatólag többet, mint te amennyi tisztességesen karban tartott Windows-t...Semmi gond, ha másokat dilettánsnak tartasz Linux fronton, csak nem ártana észrevenni, hogy a te állításaid pedig láthatólag Windows kapcsán mutatnak annak.
Értem én, hogy pár Linux-mániásnak minden Windows-os topicba be kell böfögnie, hogy "de majd a Linux", de attól még hogy ez menetrendszerúen megtörténik, nem lesz igazabb az állítás, csak a magad hitelét erodálod a trendre való csatlakozással.
Légy nyugodt, akit az a téma érint, hogy innentől nem lehet 5-10 éves Win licenszekkel ingyen a legújab Windows verziót jogtisztán aktiválni, az az általad feszegetett jelenség kapcsán aligha lesz érintett(legalább is azon a gépen nem, amire Win-t akar aktiválni)Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka... A Föld erőforrásai közül a legjobban az ész van elosztva - mindenki meg van róla győződve, hogy több jutott neki, mint másoknak.
-
Kansas
addikt
"Az LXDE tényleg nagyságrendekkel kevesebbet tud, mint a windows."
Nem, a Windows XP-vel határozottan versenyképes...Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka... A Föld erőforrásai közül a legjobban az ész van elosztva - mindenki meg van róla győződve, hogy több jutott neki, mint másoknak.
-
törölt tag
Annál láthatólag többet, mint te amennyi tisztességesen karban tartott Windows-t...
Bocs, de el nem tudom képzelni, hogy egy friss win telepítés + driverek + update után mégis mi a f@szt kellene csinálnom még, hogy szerinted jól karban tartott legyen. Ja és pont ugyanezt csinálom Linuxon is. Ellenben te azt állítod, hogy én vagyok béna, mert a saját gépemen a Win szubjektívan és objektívan is jobban terheli a rendszert mint a Linux. Amit nem értek, miért fáj ez neked? Ez az elmúlt majdnem 20 évben - amióta dualboot-osak a gépeim - így volt. Talán az Xp volt kivétel. De ott nLite-tal csináltam telepítőt. Futtassak a háttérben pár virtuális gépet, csakhogy neked legyen igazad? Nem fura, hogy jobban tudod mi történik a gépemen mint én?! Kicsit magadba szállhatnál. Nem kell válaszolnod. Azt sem értem minek kellett hozzászólnod. Egyértelműen nem neked szántam, amit írtam. -
Pikari
addikt
válasz #82595328 #150 üzenetére
mégis mi a f@szt kellene csinálnom még, hogy szerinted jól karban tartott legyen
Végleg letörölni
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Kansas
addikt
válasz #82595328 #150 üzenetére
"Azt sem értem minek kellett hozzászólnod"
Az érzés majdnem kölcsönös, kivéve hogy én részben értem: valamiért kényszeres nárcizmus/jólmegmondás szállja meg a Linux-fanokat ahányszor nincs róluk szó egy OS-sel kapcsolatos cikk kapcsán(bár MacOS kapcsán nincs reprezentatív mintám, szóval lehet hogy csak a Windows a trigger)."Ellenben te azt állítod, hogy én vagyok béna"
Alapvetően nem. Azt állítottam, hogy az általánosításod nem állja meg a helyét, elégtelen információból vonsz le általános érvényű következtetést, miközben körtét hasonlítasz birsalmához. Illetve azt, hogy Linux-huszárok esetében nem indokolt abból kiindulni, hogy mindent helyesen be tudnak állítani Windows-on, érdemes valahogy megpróbálni megbizonyosodni róla.Abszolút nem fáj nekem, bármit csinálsz a saját rendszereddel.
Az bosszant, hogy idejössz trollkodni meg téríteni mintha körülötte forogna a világ, egy olyan cikk alá amihez a vélt vagy valós problémádnak a világon semmi köze.
Tulajdonképp az a rejtély, hogy te mi a francért szóltál hozzá... főleg úgy, hogy rögtön az első hsz-edből kiderült, azt nem érted, miről szól a cikk, ellenben azzal mintha egyetértettél volna, hogy Windows-os topikban nem kéne Linux-huszárkodni. Valamiért mégse bírtad megállni...
Én viszont azt hiszem, innentől valahogy megpróbálok tartózkodni a szándékolatlan trolletetéstől...Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka... A Föld erőforrásai közül a legjobban az ész van elosztva - mindenki meg van róla győződve, hogy több jutott neki, mint másoknak.
-
Thrawnad
senior tag
Eddig se sikerült mindenkinek aktiválni rendesen...
Hardver hibára ritkán van jó szoftver...
-
Csabis
aktív tag
Legtöbb biost frissítettem, utána új gépben kezelte a cucost teljesen.
Viszont nem aktíválodott a win. És utólag kiderült hogy elértem a 20 limitet na de hogy mikor 2012.12. Hó óta cirka max 10 tettem újra win.
És digitális licence van. Szóval óvatosan a Bios frissitéssel.
20 limit a plafon de csak úgy tudod meg mennyi van ha ügyfelszolgálatott felhívod.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest