Hirdetés
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
easy...rider
őstag
-
-
-
-
-
-
Üdv !
1. FM socketes lapokon relativ eléggé fűt a VRM, pláne a nagyobb 4 magos prociknál.
Hogy a passziv borda miért forró ? Nos, ez érdekes (illetve azt jelenti hogy a hő átadódik a bordára, ami meg jó dolog), de az még jobban hogy a borda nélküli meg csak langyos.
2. Én úgy tapasztaltam (P35,P45,X38,X58, AM2+, AM3, AM3+ és 1151-es socketes lapokon), hogy egy átlagos CPU esetén - semmi tuning a legjobb a top-flow hűtés, illetve sosem volt abból bak, ha meg volt támogatva a VRM és az északi hid is egy-egy extra aktiv hűtéssel.
A jól szellőző/átszellőző ház szerintem alap.
Amennyiben a CPU-n folyadék hűtés van, szinte kötelező a VRM-et és az északi hidat aktivan hűteni.
3. Ehhez nem tudok hozzászólni.
4. Fast boot (szerintem) adott esetben hatalmas öngól tud lenni, egy rendes inditásnál 2-3 másodperc előny nem egy nagy valami (saját vélemény).
A bővitő slotos vezérlő kártyáknak saját BIOS-uk van (régebbi alaplapokon a külön chipes mindenféle vezérlőknek-sata, sas, scsi, stb. is), tudomásom szerint az nem megkerülhető, de majd kijavitanak ha rosszul tudom.
-
-
Isador
csendes újonc
Még egy kérdésem lenne: ezzel a beállítással 1,65V-ra emelődött a fesz, ami enyhe (2-3 °C-os) hőemelkedéssel járt a CPU/VGA-nál. Mindkettő 40-41 °C körüli alapjáraton, az alaplap pedig 30 °C-ra emelődött a 28-ról. Magasabb teljesítményű műveletekkel egyelőre még nem teszteltem. Hosszútávon elfogadhatóak ezek az értékek szerinted? (Főleg a feszre gondolok most)
-
Isador
csendes újonc
Köszönöm szépen a tippet! Sejtettem, hogy külön kell összeügyeskedni a feszkókkal az UEFI-ben, de aztán ahogy jobban megnéztem a beállításokat, szemet szúrt nekem a "D.O.C.P." nevezetű menüpont - talán ez volna az a bizonyos általad említett XMP AMD-s verziója (https://dlcdnimgs.asus.com/websites/global/products/zDRJFj2HfjDphY4C/New_UEFI_3.jpg) -, melyen belül kíváncsiságból kiválasztottam a "Profile #1" opciót, és lásd a csodát, rögtön beállította magának a 2133 Mhz-et, a Latency-t és a feszkót! Így most már magasabb órajelen ketyegnek a modulok. Csak tudnám, hogy ez miért nem jutott előbb az eszembe, holott nem most látom először...
-
tlac
nagyúr
-
dugo_
veterán
Nem kell ehhez gparted.
Win telepítő adott állomásán Shift+F10, parancssor feljön, Diskpart elindít és mehet is a konvertálás.
daginyomigec
Ugyanez a probléma a Flash SSD topikban is, és egyelőre nem lett megoldás rá.
Húzz le minden meghajtót a lapról, esetleg bios reset mehet, SSD a SATA0 porton legyen, ha van rajta partíció, azt a Win telepítésnél töröld, hagyd, hogy a Win csinálja meg magának.
Azt is ki lehetne deríteni, hogy az SSD telepíthető-e másik gépben.rita7107
Ezek a brand lapok sokszor csak a saját ventilátorukkal működnek.
-
Viktor77
titán
-
04ahgy
nagyúr
Lehet szabályozni. Egyébként nem érdemes erre alapozni a válasdztást, mert ahol szűkebbre van véve, általában ott jelentkezik hátrány is: háklisabb a RAM-okra, sok BIOS frissítés jelenik meg, akár hetente: "Improve System Stability", ahol szépen visszaszedegetik a teszteléskori előnyt.
HGyu
-
törölt tag
Az alapértelmezett memóriabeállításokban van eltérés. Csak ezekhez lehet nem is férsz hozzá. De láthatóan ott van komoly eltérés, ahol a memóriasávszélesség számít. Ezt alátámaszthatta volna pár IGP-s játékteszt is, de azok ugye nincsenek a tesztben.
Illetve ami még befolyásoló tényező, az az EC valós órajele. Régebben ez szerepelt is minden tesztben, mert egyes gyártók (pl az Asus és az Abit) minden esetben 1-2MHz-cel magasabbra állította azt be. Magas CPU szorzó esetén ez akár 50-60MHz órajelkülönbséget is okozhatott, illetve a RAM-ok is magasabb órajelen üzemeltek emiatt.
-
IstvánLászló
senior tag
-
04ahgy
nagyúr
Azokat nem kell hűteni, illetve nem is tudod. A rézen keresztül az alaplap NYÁK irányába sokkal jobb a hőelvezetés, mint a ferriten át. A lapot kell megfelelő légárammal hűtened. Maga a tekercs egyébként 200-220°C hőfokot is elvisel.
Ha nem biztosítasz légáramot, akkor a ráragasztott bordát a hajadra kenheted, átmelegszik az is, és ugyanott vagyunk, úgy, hogy a NYÁK szintjén mégjobban megreked a meleg levegő, a FET-ek még nagyobb hősokkot kapnak, és csak hamarabb pukkan el valamelyik hőmegfutás miatt. Tehát, a legfontosabb: a PCB közvetlen szintjén megfelelő légáram biztosítása.
HGyu
-
szacsee
nagyúr
CMOS Reset + elem kivétel után próbáld ki VGA és Ram nélkül indítani.
Ne legyen rádugva HDD, ODD stb csak egy PS/2-es bill és speaker + monitor... bár ha a VGA-t veszed ki az sem kell. Ram nélkül is próbáld ki.
Ha nem csipog, akkor az önteszt sem fut le. Ilyenkor két dolog lehet, vagy a deszka KO, vagy a proci KO.
Ha egy proci hal le, akkor az alaplap nem tudja az öntesztet végigfuttatni, legalábbis nálam régebbi gépeken ez volt. Azon a deszkán nincs ATX kieg csati (4-Pin)? Ha nincs rádugva akkor is ezt csinálja, vagy fel sem pörög a venti.
Bekapcsolás után ha a procihűtőről lehúzod a ventit és hideg marad, akkor esetleg megér egy misét, hogy a hűtőt leveszed és nagyon óvatosan megnézed, hogy melegszik-e a proci kupakja. Ha hideg marad, akkor valszeg lap.
Ha melegszik akkor nagy vonalakban a proci jó is lehet, bár a több millió tranyóból ki tudja mi szállhat el még.
Ezt a régebbi motorosok szokták alkalmazni olyan gépeknél, amiknek a procijában van hővédelem és nagy valószínűséggel a táp miatt nem halhatott le.Minap volt nálam egy M2N-E ami nem indult. Kiderült, hogy minden komponens jó, csak a táp védelme nem engedte működni a deszkát, mert valami nem smakkolt vele. Azóta egy K9N Neo V2-ben ketyeg az összes cucc azóta is.... igaz itt nem pörgött fel a proci venti sem.
Fentiek csak tippre jók, mert 100%-osan csak cserealkatrésszel tudsz megbizonyosodni a hibás alkatrész mivoltáról, de majd jön egy hozzáértő és leírja, hogy mit kell tenned.
-
lakisoft
veterán
én is pont ilyet akarok az enyémbe tenni csak nekem fm1-es a konfig. Biztosan menni fog vele. 120W-os fogyasztást mértem az A6-3500-es CPU-val. Kérdés az hogy hogyan oszlik meg ez a terhelés az ágak között.
A nagyon príma javított 450W-os M-tech táp nem bírja a gyűrődést
.
Ma hoznak egy 350W-os FSP-t nekem is ideiglenesen, de a végleges ez lesz : FSP 550W Raider 80+ 16-18k körül meg lehet kapni és nem lesz több gond a táppal. -
BSR
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Metal topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- hmzs: Futro S720 - olcsó pc alapú router (frissítve)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Hővezető paszták
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest