Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen videókártyát?
- Milyen TV-t vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Projektor topic
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
Új hozzászólás Aktív témák
-
batagy
őstag
válasz
üzenetére
"Az OS-t szabad-e pendrive-on vagy eUSB-s SSD-ről üzemeltetni? Logolás nem árt ezeknek hosszútávon?"
Én korábban egy 8 GB-os sima USB pendrive-ról üzemeltettem NAS-t, rajta minimál OpenSUSE futott (először D525 Atom ment egy USB2.0-ás pendrive-ról, később egy Asrock Brazos USB3.0-ás pendrive-ról).
Persze szabad üzemeltetni flash alapú cuccról. Én emlékeim szerint 3 dolgot állítottam be rajta, az írási műveletek csökkentésére:
- /var/log -ot tmpfs-re mountoltam.
- /tmp -t tmpfs-re mountoltam.
- a fájlrendszerben tiltottam az "atime" flag-et.Szóval a logolást én TMPFS fájlrendszerre téve ajánlom, akkor nem írja. A hátránya, hogy shutdown-kor elveszik a tartalma.
Később csináltam olyat is, hogy a Squeezebox server adatbázisát (sqlite) kiraktam HDD-re, mert igazából amiatt volt lassú, hogy az SQlite-ot az USB-s pendrive-on lassan írta.
Egy darabig biztosan bírnia kell. Nálam a (brazos) lap USB-je tönkrement nem egészen 1 éves használat után, de nem hiszem, hogy összefüggés van a pendrive írása és eközött, bár érdekes, hogy a pendrive is utána olvashatatlan lett. De szerintem nálam Elmű karbantartás okozta áramlökés okozta a gondot, tudniillik utána romlott el.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 2700X / 16GB DDR4 / GTX 1080Ti 11GB / 256SSD + 2TB HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Több darab! MacBook Pro 14" M1 32GB RAM 27%-os áfás számla
- Apple iPhone 14 Pro 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Dell Latitude 7210 2-in-1 12" FHD touch, i7 10610U, 16GB RAM, 512GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest