- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Projektor topic
-
PROHARDVER!
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gilfoyle
őstag
Ez szerintem is teljesen jó kezdő cucc.
Egy-két helyen kiegészíteném...
A HEQ5 sorozatra semmiképp nem tennék 150-nél nagyobb newtont fotózáshoz még szeretgetve sem, egyszerűen nem atra való.
Az említett 80-as SW apo teljesen jó javaslat, van még jó áron a Lacerta 72/432-es apoja - nekem ilyen van.
Nagyon mobil fotós felszerelést lehet ezekkel összerakni.
A mobilitàshoz hozzátartozik, hogy ne kelljen sok cuccot cipelni pl notebookot se, ezért írtam az MGEN-t egyrészt a DSLR-t vezérli (expó hossz, kép darabszám, stb...), másrészt a vezetés is pipa.
A nagyon pontosan pólusra állásban is tud segíteni.
Hozzáteszem, 5 perces expóknál továbbra sem tartom szükségesnek a nagyon pontos pólusra állást. A szükséges pontosság amúgy is jön majd magától, ahogy megszerzed a rutint.
Az említett APT nem fizetős, lehet adakozni, anélkül is megy. Nagyon jó és használható szoftver, DSLR--hez is, de lehet létezni nélküle.
A DSLR-nél a Digic4+ vagy újabb procis gépek az ajánlottak, ha az APT-t használod.
Szoftveresen nem kell piszkálni a fényképezőt szerintem, jó az alap os, majd feldolgozod úgyis a képeket. -
radi8tor
MODERÁTOR
-
ati3x
Topikgazda
válasz
robi212 #5094 üzenetére
Szóval, összeszedem neked gyorsan mi kell kezdéshez:
-HEQ5, szerintem ez teljesen elég.(próbálj használtan "lőni") Gondolkodtam EQ6-on, de jóval nehezebb kevésbé mobil. Egy 20 cm-es newtonig elvisz mindent (föleg egy kicsit "szeretgetve" plusz szíjhajtással).
-Távcső: Kezdésnek bőven elég egy 150/750. Vagy egy 80/600 SW ED. (használtan olyan 90 körül megy). Ez utóbbi nagyon könnyű korrektorral kb 500mm fókusza van, ami egész szép látómezőt ad. Másrészt atomstabil, és nagyon "mobil" szet.
-Vezetéshez: egy 50-es SW kereső, amit alapból adnak, bőven elég. PHD2 ingyenes szoftver, és persze laptop.Ja és egy vezető kamera, pl ASI120..
-Fényképező vezérléshez ha EOS-al kezdesz akkor backyard EOS, de inkább Astro photography tools, mert ez ismeri a CCD kamerákat is. Ezek fizetős progik, kb 20-40 dollárba kerülnek..(én Backyard eost használok).
- Fényképező: Egy használt 450-500D apróról bőven elég.
Később szűrők, Dedikált CMOS vagy CCD kamerák, motoros fókusz, szűrőváltó stb.. Azaz határ a csillago ég
-
ati3x
Topikgazda
válasz
robi212 #5094 üzenetére
Igen ez. Ez HEQ5-höz való, de van EQ6-hoz is. Sokat dob, a holtjátékot eléggé leminimalizálja, ráadásul halkabb is lesz a mechanika. Nem lesz az a jellegzetes kávédaráló hangja...
Igazából az EOS500d-t már ritkán használom. Saját kezüleg alakítottam át, és nem raktam bele szűrőt. Igazából sok jelentősége nincs, Igaz fényszennyezzésre így érzékenyebb.. Meg esetleg akkor jön jól, ha a gépedet, még akarod AF-es obikkal használni, akkor a baader IR/uv cut szűrő olyan vastag mint a gyári.( szóval menni fog az AF. Természetesen a Baader átengedi a H alfát, és csak utána vág, nem mint a gyári, mert annak szűkebb a spectruma). Másrészt az IR/UV cut szűrőnek ott van jelentősége, ha lencsés távcsővel fotózol. Mert a lencsés távcsövek java része csak vizuális tartományban van korrigálva. Azaz az Ir-ben, és UV-ben máshova eshet a fókusz, azaz felfújja a csillagokat. LEgtöbbet egy CAM86-os "házi" gyártású hűtött CCD kamerát használok (nikon D40-es szenzora van benne) Nomost annál a szenzor előtt volt egy olcsóbb UV/IR cut szűrő, ami legfőképp elszigetelte a hűtött részt a környezetétől. Nomost a probléma az volt, hogy a reflexió csökkentő bevonat elég rossz minőségű volt, és hatalmas halókat okozott a fényesbb csillagoknál. (lófej, M45). Az most ki lett cserélve Astronomik L2-re. (nem volt egyszerű mutatvány a csere
) Viszont a srác aki csinálta mutatott egy olyan szűrőt, amire Schné Attila felgőzölt egy antireflexiós bevonatot, no ahhozképest az astronomik szűrő is elbójhatott..
Nem, nem belecsaki vagyok, Svédországban élek, csak szabadságon vagyok. (Nálunk Áprilistól szeptemberig nem lehet asztrófotózni, ugyanis nem sötétedik be teljesen.. Belecskán a Magyar Asztrofotósok Egyesületének van egy észlelő rétje, egyenlőre infrastruktura nélkül, de már megvannak a tervek távcső boxoknak és egy 40 cm-es RC telepítése is tervben van. Bővebben
Lóránd: Én még bőven messze vagyok a szintedtől, Tehát nekem a pólusraállás bőven elég. (amúgy elég jól be lehet lőve a pólustácső mert PHD2-ben rá szoktam nézni, és kis eltérések szoktak lenni, másrészt már elég korán pólusra állok, és többször "rácsekkolok" a fényképezés kezdetéig, és korrigálom ha kell) Másrészt a vezetésem is elég jó szokot lenni általában.
OAG: Azaz Off axis guiding. Na ez is "expert" szint. Vannak előnyei, sőt.. Viszont kicsit macerásabb a használata, a szűk látómező miatt, nem mindig lehet vezető csillagot találni, azaz igen de akkor egy nagyon érzékeny vezető kamera nem árt. (no az én vezető kamerám nem igazán érzékeny...) Szóval kezdésnek nem létszükséglet...
-
f.lorand
Topikgazda
válasz
robi212 #5094 üzenetére
OAG: Off-Axis guider, vezetőtávcső helyett használjuk, segítségével a maga a távcső használható saját maga vezetésére. Ez több szempontból jelent előnyt: 1) a főműszerben keletkező elmozdulásokat korrigáljuk, nem a vezetőtávcső saját mozgását, 2) kifejezetten ajánlott tükrös távcsövekhez, ahol a tükörmozgás problémáját küszöböli ki.
Pólus lehetőségek: 1) kitelepülésnél pólustávcsőből az újabb szállemezes, a lehető legprecízebben - ez gyors 2) kitelepülésnél a QHY polarmaster - ez is gyors és igen pontos többek szerint, én nem használtam, 3) kitelepülésnél és helyben is a PHD Guiderrel keleti és déli rálátással - picit lassabb, de 15 perc alatt megvan, nagyon pontos, notebook kell hozzá 4) King módszer: a legpontosabb, de marha sok időt vesz igénybe, csak akkor érdemes, ha fix helyre telepítünk.
Én a 3) szoktam.
Lóránd
-
robi212
tag
@monguz és @ati3x: köszönöm szépen a hasznos információkat.
@ati3x a Rowan szíjhajtás az ez, ugye?
Ha nincs szűrő a szenzorod előtt, akkor utólag vágod ki az IR és UV-t valamelyik képszerkesztőben?
Ha jól értem a gyári szűrő több mindent enged be, mint a módosított. Ezek hogyan jelennek meg a képen?
Említed Belecskát. Oda valósi vagy, vagy csak fotózni jársz oda?@f.lorand OAG-ot nem ismerem, tudnál róla pár szót mondani?
Hogyan állsz sokkal pontosabban pólusra?Köszi előre is.
-
ati3x
Topikgazda
válasz
f.lorand #5092 üzenetére
Hát igen. A koollimáció nem egyszerű, de eddig ez a legjobb. Annak ellenére, hogy a távcső majd 2000 km urazott. Amúgy a legnagyobb probléma nem ez volt, hanem kipakoltam, és a heq5 megmakacsolta magát. Mire rájöttem, hogy szállításhoz nem oldottam ki a csigakerekeket, és szorult a tengely mint a fene. A vezetés sem működött. Szóval vicces volt piros lámpánál szétszedni az állványt, és javítani. De megoldottam!
-
f.lorand
Topikgazda
Nekem más a véleményem a pólusra állásról. Ha tökéletes képeket akarunk csinálni, akkor van különbség a hevenyészett és pontos pólus között még vezetéssel is. Legalábbis hosszú fókusznál, nekem ez a tapasztalatom. De én elég aprólékos vagyok, csak a teljesen hibátlan nyers képekkel dolgozom.
A vezetésnél még meg kell említeni az OAG-ot, ami sokkal pontosabb munkát biztosít, mint a független vezetőtávcsöves.
-
ati3x
Topikgazda
válasz
robi212 #5086 üzenetére
Nálunk olyan 5000 SEK körül megy használtan. Az olyan 160 ezer. Habár most van fent 4400-ért az pedig olyan 145 ezer. A bolti ára itt kb 11000 SEK. Azaz svéd korona. Én pl 6000-ért vettem, de ebbe az árba már belealkudtam egy SW flatener/reducert az SW 80 ED-mhez. A tuningon pedig minimum egy szétszerelést/átzsírozást értek, minőségi zsirral. (én pl supelube-t használtam) Viszont én még vettem egy Rowan szíjhajtás "modot" is. Ami azért elég jó..
Vezetés: Pontosan az amit leírtál. Mgen. Frankó, sokan használják. Én nem, egyrészt drágállom, másrészt, én általában CCD kamerával fotózom, tehát mindenképp kell a laptop. Viszont az MGEN-el tudod vezérelni a Canon kamerákat. Nyugodtan vegyél egy használt Canon 450-500D-t. Én simán szétszedtem, és átalakítottam (igaz én nem tettem be baader IR/UV cut szűrőt, hanem a "meztelen"szenzor gyűjti a fotonokat.Szóval MGEN, helyett én PHD2-el vezetek, laptoppal.
Pólusra állás. Egyetértek Monguzzal. Nem kell belőle nagy faxnit csinálni. Én simán pólusra állok a pólus távcsővel aztán sanyi. A vezetés majd kikompenzál. Azért nem árt lecsekkolni a pólustávcső párhuzamra, De a HEQ5 ebből is jobb.. Az EQ5-öm sose tudtam rendesen beállítani, mert mindig "ütött". Szerintem polemaster meg az ilyen cuccok csak felesleges pénzkidobás.
Távcső, objektív. Szerintem a 150/750 elég jó kezdés. De ha le tudsz csapni egy SW 80ED-t az is szuper tud lenni. Nekem egy 152/740-es Makszutov newton van, ami nem egy túl gyakori "cső" Mellé egy 80/600 SW ED. Most csiszolok egy 200/590-es tükröt... Még nem biztos, hogy sikerül kellő minőségüre csinálnom.. Ez majd még kiderül..
Bolygózás..: Az egy teljesen más műfaj. Igazából ahhoz elég egy jó kamera (legfőképp valami "dedikált" bolygó kamera minimum ZWO asi 120. ) Itt nem szükséges a vezetés szóval bizonyos szempontból jóval "egyszerűbb"..
Ha kérdés van, akkor írj nyugodtan. Amúgy én is nyaralok..
Amúgy meg lehet használni mindenféle szűrőzést, de az igazi sötét fényszennyezés mentes égnek nincs párja...
itt egy darab 5 perces expó belecskáról, a trifid ködről:
M20 iso800 300sItt csak a WB állítottam, semmi mást. Majdhogynem egy feldolgozott képpel vetekszik.. 2 éjszakát szántam rá, kb 4-5 óra nyersem van, amit akkor dolgozok fel ha hazaérünk...
-
gilfoyle
őstag
válasz
robi212 #5086 üzenetére
Próbálok válaszolni a kérdéseidre...
A GoTo kell az asztrofotózáshoz, sőt a vezetéshez sem mindegy milyen verziójú a fw a mechanikádban, vagy a kézivezérlőben.A vezetés gyakorlatilag az amit leírtál.
Vezetőtavcső, azon egy, kamera, majd mindez egy vezérlőegységhez csatlakozik, ami a nem kívánt elmozdulásra korrigál.
Ez lehet egy rezgés, pl a kutya nekimegy a mechanikának vagy elmész a távcső mellett, vagy akár a mechanika összeszerelési, megmunkálási pontatlanságaiból adódó periodikus hiba.
MGEN az ajánlott vezető rendszer, legalábbis amatőr célra.A nagyon pontos pólusra állás csak vezetés nélkül szükséges, persze minél pontosabb, annál jobb. Bőven elég az, amit a mechanikád pólustavcsövének a szállemeze megkíván.
Az amatőr fotózásban használt néhány perces expozíciós időkhöz vezetéssel ez bőven elég.DSLR, távcső, objektív, kamera...
Távcső vagy objektív... Ha részleteiben szeretnél valamit fotózni, akkor távcső.
Hogy milyen, az pénztárcafüggő.
Az említett 150/750 jó elindulni, hosszú-hosszú ideig nem az lesz a korlátja a fejlődésednek.
Persze ha nagyon tehetséges vagy, akkor igen.Ha kamera, ahhoz egy notebookot is cipelni kell kitelepüléskor. Az lesz a jövő, a feldolgozó szoftverrel is egyre inkább támogatják. Sok minden kell ehhez, még hogy működő rendszer legyen. Mono vagy színes kamera, szűrők, adapterek...
DSLR. Először nem szükséges, de később megjön az igényed az átalakításra, hogy teljes mertekben le tudd fotózni az objektumokat - a gyári IR/UV szűrő ki, egy módosított szűrő be....
Aztán a 150/750-hez később kell egy kómakorrektor, hogy ne legyenek oválisak a csillagok. Elindulni enélkül is lehet.
Persze kell adapter is, amivel az okulárkuhuzatra csatlakoztatod a fényképezőt.
Ha nem newton távcsöved lesz, képsíkkiegyenesítő (flattener) kell a kómakorrektor helyett.
Bolygófotózáshoz még fókusznyújtó kell, hogy értékelhető képet kapj.Kutyafuttában ennyi, épp nyaralunk és elfogyott a söröm... Aztán ha vannak még kérdések, hajrá!
-
robi212
tag
A HEQ5 tuning alatt mit értesz?
Én mindeközben keresgélek, hátha befut egy jó ajánlat legalább egy HEQ5-re. Úgy láttam annak 2 változatát árulják és ha minden igaz, a különbség csak a GoTo tudás. Azon kívül, hogy gyorsabban megtalálok vele egy objektumot, van bármi más előnye?
Addig is szeretnék felszedni némi tudást a fotózásról, hogy ne teljesen vakon álljak hozzá. Persze már régóta érdekel és olvasgatok, van is némi részismeretem, de messze nem áll össze egésszé.
Pl. vezetett, nem vezetett fotók.
A vezetés lényege, hogy egy távcső+kamera+szoftver segítségével a fotózandó objektumot vagy más vezetőobjektumot mindig ugyanabban a pontban tart úgy, hogy ha elmozdulást észlel a szoftver, akkor a mechanikát utánaállítja?És persze mindezt megelőzi egy pontos pólusra állás, ugye? Annak van esetleg bármilyen trükkje, hogy minél pontosabb legyen?
Aztán pl. lenne olyan kérdésem is, hogy mivel jobb fotózni? Dedikált asztrofotós kamerával vagy (átalakított) DSLR-el? Illetve, ha DSLR, akkor hozzá távcsővel vagy objektívval lesz jobb végeredmény?
Gondolom mindezek függnek attól is, hogy mit szeretnék fotózni. Mert bolygófotózáshoz stackelt videóframe-ek kellenek, ahhoz talán egy kamerával jobb eredmény érhető el?Lehet, hogy kicsit sok a kérdés így egyszerre, bocsi
Köszi előre is.
-
radi8tor
MODERÁTOR
A szerdai napfogyatkozás közben készített képet a Földről a Hold körül keringő kínai Lungcsiang-2 nevű mikroműhold:
-
gilfoyle
őstag
válasz
robi212 #5075 üzenetére
Vizuálisan jó lehet.
Asztrofotózásra HEQ-5 PRO, SynScan GoTo a minimum szerintem - egy ilyen szépen megy ismerősnél 150/750-nel, MGEN vezetéssel. Arra készülj, hogy ezek között is nagy a szórás.
NEQ-6-tól fölfelé vannak az igaziak, ha komolyan gondolod az asztrofotózást.Esetleg a hónap végén Tarjánban az MTT-n nézegethetsz, kérdezgethetsz, hogy ki mivel fotóz, mit ajánl.
És ne feledd, hogy a legdrágább távcső a kétszer megvett távcső...
-
robi212
tag
Sziasztok,
Érdeklődni szeretnék, hogy egy EQ-5 Goto Advanced mechanikát ajánlotok-e egy kezdőnek?
Szeretnék vele vizuálisan is észlelni (erre kezdésnek egy 150/750-es Newton megfelelne), és az asztrofotózásba is szeretnék belekóstolni. Kezdetben egy átalakítatlan DSLR+objektív kombóval, később persze távcsővel is.
Vizuálisan biztosan elegendő, de fotózni nem túl kompromisszus megoldás?
Laikusként úgy gondolom ahhoz elegendő, hogy megismerkedjek az asztrofózással, belelássak, legyen kicsi sikerélményem.Köszi előre is a segítséget.
-
f.lorand
Topikgazda
Nem akarok nagy szavakat használni, de szerelmese vagyok a gömbhalmazoknak. Egészen elképesztőnek tartom magát a tényt: hogy napok százezrei ennyire szabályos látszó formában, csillagászati léptékben ennyire közel egymáshoz, ilyen gyönyörű formációt alkotnak. Mind fotografikus, mind vizuális észlelésük élményszámba megy. Az M92 gömbhalmaz csodás ékszer a Herkules csillagképben. A jóval ismertebb M13 nagy gömbhalmaz elhomályosítja a rá vetülő figyelmet – helytelenül. A formája, a szerkezete számomra sokkal tetszetősebb, mint a nagy testvéré.
-
updog
őstag
Minden nyáron kedvet kapok hozzá, hogy megpróbáljak megörökíteni egy Tejutas képet.
Bár én nem értek hozzá de laikusként azt mondanám, ma este egész jól lehetne próbálkozni. Kár hogy most Zugló közepében vagyok, megittam pár whiskyt, és holnap meló
Most szívesen autóba pattannék és keresnék valami jó helyet.
Amúgy ISO5000-n, 15" / f2.8-ból visszahúzva már itt is dereng a Tejút, de sajnos a város fényei (és gondolom a párás levegő) miatt az ég fele így is bebukik. Persze ez most csak ilyen kiraktam a párkányra a gépet hogy megnézzem mi van próbálkozás
De remélem a nyár végére talán 1-2 képet én is megoszthatok veletek (amúgy ámulok-bámulok a felrakott képeken
)
-
tvamos
nagyúr
Valaki nézi a Merkúrt?
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
Matska
senior tag
Köszi
-
radi8tor
MODERÁTOR
Erre ma bukkantam rá egy másik külföldi cikk alapján: 29450 km-re fog elhúzni mellettünk egy 325 m átmérőjű kisbolygó 2029. április 13-án (péntek)
Nagyon remélem, hogy látható lesz.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Mesterséges intelligencia topik
- Filmvilág
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Hobby elektronika
- Peugeot, Citroën topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Gold Edition! Olvass!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB CM CMP 510 Corsair 650W
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest