Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- SSD kibeszélő
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen TV-t vegyek?
- 3D nyomtatás
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hobby elektronika
- E-book olvasók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
Új hozzászólás Aktív témák
-
ludsimon
veterán
Sziasztok!
Bemutatkozást inkább későbbre hagyom, de azt elárulom, hogy leendő szakmabeli leszek.
Melyik a legerősebb 2 komponensű ragasztó?
undefined
-
Sanyabá
senior tag
válasz ABnormal #3794 üzenetére
HOLZMANN gyártmányú KS 2000 tip. élcsiszológép
Műszaki adatok:
- motorteljesítmény: 1,5 kW
- csiszolópapírhossz: 2010 mm
- csiszolószalag szélesség: 150 mm
- a csiszolóegység dönthető (vagy vízszintesen, vagy függőleges állítható)
- hengerátmérő: 70 mm
- ALU munkaasztal mérete: 790x221 mm
- kiegészítő ALU asztal íves elemek csiszolásához, mérete: 510x221 mm
- mindkét asztal dönthető 45° -ig
- elszívási lehetőség az egyik oldalon,
- végütköző, szögvonalzó
- tömege:86kg A képet nem tudom belinkelni
[ Szerkesztve ]
A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.
-
Sanyabá
senior tag
No lenne itt egy élcsiszológép:[link] mi a vélemény?
Az ára 120+Áfa lenne.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz Dízeles #3790 üzenetére
"Nem sír a szám de ez már több éve így megy"
...és még több évig ezután is így marad. De gondolj arra, hogy sokan mennyire örülnének a helyzetednek, akiknek bizonytalan a munkájuk, a megélhetésük.
De szép is lenne a világ, ha mindenkinek lenne munkája, és senkinek nem kellene megszakadni se a munkától. Matematikailag ez szépen ki is jönne, de ez az áldott kapetalezmus másról szól."Pedig Google Sketch Up kezelését szerettem volna elsajátítani."
Ember tervez, az isten meg ...
Csak elsőre tűnik soknak a SU elsajátítása. Én tavaly csak esténként (jó, néha éjszakánként is) foglalkozhattam vele, és úgy két hónap alatt oda jutottam, h már mindenre volt elképzelésem, hogy miként tudnám megoldani. Ha igényled, megpróbálok majd segíteni - ám én is el vagyok szeptemberig árasztva munkával.Több fa van, mint asztalos!
-
Dízeles
aktív tag
Vazze .Két hete elkezdődött a az év végi dili.Minden mindegy csak legyen kész idén.
Nem sír a szám de ez már több éve így megy .Hála istennek pár melót át tehettem jan -febre.
De nyalván dec 30-án egy konyha beszerelés még lesz.
Pedig Google Sketch Up kezelését szerettem volna elsajátítani.Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.
-
thyeby
őstag
"egyáltalán kilehet gőzölni belőle?"
A gőzölés biztosan nem oldja ki a gyantát. Hogy milyen eljárások léteznek gyanta kinyerésére, nem tudom felsorolni. Tippelek most kettőt:
A brácsás, a biliárdbajnok gyantázza a vonót, a dákót. Ma már szerintem valami szintetikus anyaggal, de régen valódi gyantával. Ilyen gyanta nekem is volt már a kezemben. Szerintem azt úgy lehet kinyerni a fából, hogy felsérted, és "kisírja" - ahogyan a kaucsukot termelik.
Egy másik eljárásnak a sajtolást tippelem, mert véleményem szerint egy nagyerejű prés biztosan kiszorítja a gyantát a rostok közül.
El tudom még képzelni, h vegyi úton kioldják, majd az oldószert (pl denaturált szesz) elpárologtatják.Egy biztos: Amelyik fából kivarázsolták a gyantát, abból már nem lesz láda.
"ha látnátok,sajnálnátok eltüzelni ez bizti."
Persze, ismerem az érzést, és egyet értek, hogy isten mentse meg a ládáidat a tűztől, de még az esőtől is!
Ám nem hiszem, h szögtelen. Láda szeg nélkül a világon sincs. Az esetleg egy szerencsés eset, amikor nem tettek rá átlós merevítést, és csak a végeit kell levagdosni, h tiszta anyagunk maradjon.
Ha az enyémek lennének a ládáid, akkor építenék egy garázst belőle, de nem lambériának gyalulnám ki. Ettől persze Te még kigyalulhatod. A lambéria göcsmentes, asztalos minőségű fából szép, ládát pedig építő minőségből szoktak gyártani.
Volt itt a fórumon régebben egy srác, aki a padlást akarta lepadlózni (meg is tette). Oda biztosan megfelel a Te anyagod. Ezt azért írtam, hogy ötletet adjak: Lám az a srác adott volna annyi pénzt a fádért, amiből megvehetted volna készen a lambériát.Minden esetre a következőt javaslom:
Mihamarabb szedd szét a ládákat, húzgáld ki a szegeket, és rakd léc közé a deszkákat, (a léc a széleihez közel legyen, és egy középen se árt) hogy szellőzzön, de ne vetemedjen. És az egészet takard az eső elől.[ Szerkesztve ]
Több fa van, mint asztalos!
-
L.Szilárd
csendes tag
Üdv!
Tegnap nem reagáltam a hozzászólásodra. De most megteszem, mégpedig a te gondolkodásod mellett kiállva. Mivel ilyen anyagot én is használtam már fel. Méghozzá pince ajtót gyártottam belőle. Mondjuk egy kínszenvedés volt belőle kiszedni a szögeket, de megérte. Azóta is, ha valakitől megkérdem miből készült a pinceajtóm, nem jönnek rá. Pácolva lakkozva, már látthatatlan. Úgy hogy sok sikert kívánok az anyag felhasználásához.
Csáó!
Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P
-
falkó
újonc
Üdv tisztelt fórumozók.Köszönöm a válaszokat.A vasiparban dolgozom (nint lakatos), és egy gépsor alkatrészei volt becsomagolva.Kicsomagolás után egy részét hazavihettük.Az euból érkezett.A gyantát(gazdasági megfontolásból) egyáltalán kilehet gőzölni belőle?Mindenesetre rátok hallgatok,asztalos mesterek.Igen, lambéria,de sok lenne belőle,mivel szögtelen.Ettőlmég átkell néznem.Ha látnátok,sajnálnátok eltüzelni ez bizti.Üdv.
-
thyeby
őstag
válasz kalman7 #3784 üzenetére
"szétszedve nem nagy."
Én sem arra gondoltam, hogy egy tűzoltókocsit kihúzott létrákkal akarnak a homokkádba dugni.
"Egy pici dobozba bezsúfolható."
Ha a doboz vastagságát tekintjük, az biztosan befér minden fúvótérbe. Ám a másik két dimenzióra azt mondani, h pici, az egy picit túlzó.
Egyébként a puding próbája az evés: Kérdezd ki a közeli homokosokat varrógépileg!
-
kalman7
csendes tag
válasz L.Szilárd #3781 üzenetére
A lakkozástól én is fázok, nem megyek vissza oda. A festéssel nem akarok problémát csinálni a fényezőnek, mert ha lepucolom a cuccot, akkor is látszik hogy régi, nem kell úgy lefesteni, mintha régi volna. :-)
Thyeby, szétszedve nem nagy. Mint egy lapra szerelt cucc. 3 nagyobb lap: 2 láb + egy keret középen. Pedál, "lendkerék", egy védő burok és pár kicsi alkatrész. Egy pici dobozba bezsúfolható.
-
thyeby
őstag
válasz kalman7 #3778 üzenetére
"Homokszóró van a környéken. Jobb minőséget is ad, vagy csak kényelmesebb, gyorsabb?"
So, so.
Léptékkel jobb minőséget ad a homok. Gyakorlatilag abszolút fémtiszta. Ezt drótkefével, drótkoronggal nem lehet elérni. Ölég gyors is a homokszórás. Azonban akkora homokkád, amibe befér egy Singer, nincs minden utcasarkon.
Kétféle homokfúvás létezik. Az egyik esetben egy fúvókán keresztül a tisztítandó felületre irányítják a nagynyomású homokport. A másik esetben egy kádba homokot tesznek, s a kád alján át addig fújják a levegőt a homokba, míg az látszólag forrni kezd. Ezt fluidizálásnak nevezik. A levegő ugyanúgy forgatja a homokot a tartályban, mint ahogyan a víz fő a lábasban. Ez piszokgyors. Bármit beleteszel, néhány perc alatt újjá varázsolódik.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
".A kolléga szerint nemjó semmire,mert kivonták belőle a gyantát."
Egy logika mentén érthető csak ez az állítása a kollégádnak: Szakmád tejipari szakambuláns (mert ott kivonják a tejet a tejből, a vajat a vajból, sajtot a sajtból, és eladják nekünk a végterméket úgy, hogy ez fitnessz, welnessz kaja, amiből nagyon drágába került a káros dolgokat kivonni, és hozatni helyettük amerikából egészséges szóját), így kollégád szintén tejmérnök.
A faiparban ekkora sületlenséget még olyantól se hallottam eddig, aki pályát tévesztett.
Ládáid anyaga felhasználható. Az évgyűrűk sűrűsége határozza meg, mennyire tartós ládákra tettél szert, de én még nem hallottam olyanról, hogy valaki sebtiben ébenfából gyártott volna ládákat, mert nem volt nála hirtelen semmi gagyi lucfenyő.
Belső burkolás az lambériát jelent?
Ezekkel a láda anyagokkal a következő lesz a bajod:
Szépen szétszeded, osztályozod, tárolod, számolgatod, majd rájössz, hogy senki nem hajlandó Neked meggyalulni. Gyalulatlan belső burkolásról meg nem nagyon hallottam még eddig. Ha asztalos a szakmád, akkor tudod, h miért. Ha valóban tejesbácsi vagy, hát elmondom, hogy tudd: Egy beletört szeg a gyalukést a percen kivégzi. Jó, betesz egy új kést sietve fél óra alatt, és egy másik beletört szeg az újabb kést is hazavágja. Ekkor elővesz egy bicskát, és számodra szerencsés esetben azonnal tökönszúrja magát. Ha viszont feléd indulna meg, hát akkor fuss, Forest, fuss!Több fa van, mint asztalos!
-
L.Szilárd
csendes tag
válasz kalman7 #3778 üzenetére
Üdv!
Egy jó tanács! Simán matt lakkal ne engedd festesd le. Mert utána te fogsz szívni, és szidni magadat, hogy lehetél ilyen hülye. Mivel egymagában a lakk nem meg a sima fémen. Rövid idő alatt levelekbe fog leperegni róla, de nem mindenhol, és azt letakarítani az igazi művészet. A homokszoró azért jó mert egyenletes felületett ad, de viszont van egy veszélye is. Ha rosszul kezelik a gépet akkor tönkre is tehetik, a finom mintákat vele. Utána viszont minnél előbb kezelni kell a fémet, akkor órák alatt képes megrozsdásodni a felület. Tehát ha nem akarod festeni egyenlőre, akkor azt jánlom neked, hogy maradj a drótkefénél, vagy drótkorongnál. Mert az nem tisztítja le annyira a felületet és lassaban kezd el rozsdásodni.
Amúgy meg egy ügyes fényező tudja utánozni az idő vasfogát. Lelehet azt úgy festeni, hogy úgy nézen ki mintha régi lenne.Csáó!
Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P
-
kalman7
csendes tag
Mdk01! Mindig lassú kötésű ragasztót keresek, aztán a boltban nem értik miért nem az új büszkeségüket veszem meg, ami egy perccel gyorsabb, mint ami eddig volt. Mondjuk a röpke hobbista korszakomban kettő flakon ragasztót vettem, az egyik lejárt, a másik még félig van. ... hát ez érdekes volt.:-)
-
kalman7
csendes tag
Thyeby! Szerencsére nem kell kromofág, festék alig van rajta. Nagy részén alározsgált, így levelesen lejön, máshol meg olyan rideg lett, hogy elég könnyen lepattog drótkefével is. Festeni első körben nem szeretném. Kérdezgettem mindenfelé, autófényező megcsinálná matt színtelen lakkal. Hétvégén lepucolom, addig eldöntöm mi legyen. Lehet hogy fémtiszta marad és egy év múlva újra gondolom a felületvédelmet.
ABnormal! Homokszóró van a környéken. Jobb minőséget is ad, vagy csak kényelmesebb, gyorsabb? -
mdk01
addikt
Hát pl az sem mindegy milyen fenyő.
Vegyük a két legegyszerűbbet és legelterjedtebbet a lucot és a borovit.
A luc alapból közel sem annyira gyantás mint a borovi.
Megállapítani ránézésre, illatáról, vagy súlyából lehetne hogy mennyire gyantás.
Ezt így látatlanba nem lehet megállapítani.
Ha egy öreg bontott fenyődeszkáról van szó akkor valószínű nem sok gyanta van már benne főleg ha napon volt. Valszeg igaza lesz a kollegának.Na majd jönnek a többiek hátha tudnak vmi okosságot.
Amúgy hogyan lehet "kivonni" a fából a gyantát? Egyáltalán mi értelme van kivonni?
A fenyőt az asztalos ipar részére a gyanta teszi használhatóvá, anélkül semmit sem érne.Lehet érdemesebb lenne csinálni rajta egy jó pörköltet.
Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
falkó
újonc
Üdv minden kedves fórumosnak.Itt még uj vagyok, és segítségeteket kérném.Több faláda szétbontásából válogatás után jó minőségű fenyő deszkákat és gerendákat akarom,belső burkolásra fölhasználni.A kolléga szerint nemjó semmire,mert kivonták belőle a gyantát. Igaza lehet?Hogyan lehet megkülönböztetni egyiket a másiktól? Üdv.
-
mdk01
addikt
Ha hosszabb távon gondolkozol csak akkor érdemes csiszolóba beruházni.
Azt se felejtsük el,hogy sokféle fajta excenteres csiszoló van. Lehet kapni 10.000,-ért is meg 100.000,- -ért is. Két dolog van ami azonos a kettőben az hogy forog és rezeg. Egy kalap xart érnek ezek a 10.000 forintos vackok.
Ha dolgozni szeretnél a géppel és nem csak simogatni a lakkot akkor kölcsönözz ki egy ilyen felső kategóriás gépet napi 2000,-ért.
Hiába raksz 60-as papírt a gépre lefullad és csak karistolja a lakkot nem csiszolja.
Szorgalmasan 1 nap alatt körbecsiszolod az alkatrészeket, de lehet még 2 nap is és még mindig csak párezer forintodba került.Pisztoly:
Jól tudod magas nyomáson jobban lehet porlasztani a lakkot csak az alsó kategóriás pisztolyok szana-széjjel porlasztják a lakkot a levegőbe és simán elmehet 10-15% is pocsékba. Ha alacsony nyomáson szeretnéd jól porlasztani a lakkot akkor mint írta is Winner, HVLP (High-Volume, Low-Pressure)pisztoly-ra van szükséged. Ezek olyan 20k-tól indulnak felszereltségtől, márkától függően.
Az enyém is vmi ilyesmi csak van még hozzá 3 dűzni meg pácoló tartály, így volt 43k-ról leárazva.
HVLP-ből igazán jót olyan 60k fölött lehet kapni és határ a csillagos ég.Ettől független ha neked csak erre a munkára kell én nem vennék semmilyent, mert kompresszorostól, pisztolyostól, légszűrőstől, olyan 40kba fog fájni ha mindenből az alapot veszed és akkor még nem vettél lakkot és egyéb kiegészítőt.
Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
"több kell a lakkból akkor ha fújóm de mégis mennyivel ??"
Fújjad csak!
Majd meglátod az első padnál, h mennyivel. Ne arra gondolj, h kétszer annyi lakk kell.
Azért irányított szórás az, a lényeg oda megy, ahova kell.
Egy jókezű mester alig fúj 10%-al, vagy még annyival se többet, mint ha kenne. A nagy sík felületeknél Neked is sikerülni fog pazarlás nélkül fújni. Egy jó pisztoly kérdése ez elsősorban. (25 és 70 ezer között vannak a jó pisztolyok) Valamikor a kezdetekkor egy elektromos Wágner-al fújtam soksok radiátort. Kevesebb festékből úsztam meg rendre, mint az a piktúr, aki ecsettel pingálta.Egy dologra figyelj: Ha nincs a kompresszorodon vízleválasztó, akkor csak diszperziós lakkot, lazúrt, mittudommicsodát válassz!
-
thyeby
őstag
Ne vegyél semmit! Már megvetted, ami kell: A sarokcsiszoló.
Veszel rá gumitárcsát, abba jóféle parírt. Nem legyezőkorongot, mert az is eltömődik a lakktól.(padonként vagy három papírt - szerintem 60-as szemcsenagyságút)
Ez nem tömődik el, gyors, hatékony. Pormaszkban dolgozz, mert a lakk kilyukasztja a tüdődet! Kezdd a deszkák aljával a munkát. Ott nem látszik, ha rontol, és mire azzal elkészülsz, a kezedben lesz a profi mozdulat.Ha mégis venni akarsz szerszámgépet, akkor szalagcsiszolót vegyél (de 40 ezer alatt semmilyet!). Esetleg kölcsönözz egy Makitát, ha nincs pénzed jobb gépre. Azzal a már lecsiszolt deszkát szálára tudod simítani, és gyönyörű felületet kapsz.
Mégvalamit:
A rezgőcsiszolót nem ilyen munkákra találták ki. Rém lassan oldaná meg, viszont nagyon szépen.Az excenteres is rezeg, de az forog is közben - emiatt jóval hatékonyabb. Egy jobbféle excenteres a nyomóerő hatására megy át forgásból fokozatosan rezgésbe. Ha nem nyomod, akkor harap, ha meg nyomod, akkor fényesít.
Jó munkát!
-
dany27
őstag
válasz Winner_hun #3768 üzenetére
háth akkor ezek szerint ma is tanultam valamit.
Pedig totál abban voltam ha nagyobb a nyomás akkor jobban porlaszt és úgy kevesebb fogy. Kössz a felvilágosítást
Am nekem eddig skilből össz vissz egy akkus csavarozóm van, tökéletesen megvagyok vele elégedve pedig már elég sokat kapott..
-
Winner_hun
titán
Nagyobb nyomáson fogy jobban az anyag
Én kb. 1 éve vettem Skil excenteres csiszolót, eddig ha 3x használtam lehet sokat mondok. Erre neked meg fog felelni.
A szalagcsiszolónk Skil, elég régi már, most kezdi megadni magát az egyik csapágy, azt kéne cserélni és semmi baja.
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
dany27
őstag
válasz Winner_hun #3766 üzenetére
tényleg a levegőnyomás, pont ezt magyaráztam máma faternak is hogy ahhoz vmi jó féle kompresszor is kell mert ha nem elég nagy a nyomás akkor több festék is fogy mivel nem porlaszt úgy, no meg télleg a pisztoly jó hogy mondtad ez nekem eszembe se jutott.
Am Skil cuccokról vélemény? ebbe az árban ugylátom abból kapnék olyan 400W körülit míg Boschból van egy szint úgy 15k körül de az csak 220Wos. Am úgy tudom Bosch gyártja a skil-t is.
Am a felületröl annyit h némely pad meg asztal már kicsit megszürkült némely részen. Így lesz azokkal meló rendesen hogy szépen nézzenek ki, a köv szezonra. De egy részen próbáltam kézzel felcsiszolni és alatta már szépen nézz ki.
-
dany27
őstag
válasz Winner_hun #3762 üzenetére
Szalagcsiszolót nem is akartam. Oda is írtam zárójelben.....
Csak az excenter meg a rezgő között gondolkodtam de akkor lehet h egy excentert veszek.
Am azt gondoltam hogy több kell a lakkból akkor ha fújóm de mégis mennyivel ??(Főleg a rácsos résznél fog kárba menni egy csomo gondolom)Am milyen márkát tudtok javasolni ami olyan 12k-ból kijön kb?? Vagy rakjak hozzá még1 kicsit és akkor kapok egy frankó kis gépet?
Sanyabá: szétszedni macera, meg vastagságija senkinek nincs a közelben, mint mondtam nem vok asztalos, csak hobbi barkácsoló.
[ Szerkesztve ]
-
Sanyabá
senior tag
A kérdés,nem lehet leszerelni a vázról? Mert ha ha lelehet ,akkor a legegyszerűbb vastagságin átengedni. Én garázsajtómmal így csináltam,mivel előtte lenolajjal volt beeresztve és a csiszolás reménytelen volt. Mivel mondtad hogy sok darabról van szó,érdemes elgondolkozni ezen a megoldáson is.
-
Winner_hun
titán
Szalagcsiszolót nem vennék ilyen munkához mert a régi lakk könnyen beleéghet a szalagba, igaz ki lehet tisztítani de sok vele a meló. Rezgőcsiszolót sose szerettem, lassú. Excenteres jó lehet.
Lakkot ha van rá lehetőség én az egészet fújnám. Igaz hogy több megy kárba mint kézzel, de szebb és sokkal gyorsabb. Rácsos részt meg biztosan nem kézzel kenegetném, az a leg időigényesebb, ha már kézzel akarsz kenni akkor a nagy felületet.
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
dany27
őstag
hi
igaz hogy nem vagyok asztalos, de viszont lenne egy kérdésem.
Jövőre szeretném lelakozzni a padjainkat és némelyik már egy kicsit nagyon oda van így azokat mindenképpen felkellene kicsit csiszolnom, de mivel elég sok padról van szó, így gondoltam veszek hozzá gépet. Csak nem tudom hogy számomra milyen fajta lenne jó, rezgő csiszoló vagy excenter??(szalagcsiszoló gondolom nem mert az nem ilyen finom munkához való úgy tom.)Szóval ha valaki lenne szíves megosztani velem hogy melyik fajta mire jó és miért az nagyon megköszönném. Valamint én úgy gondoltam hogy mivel elég sok a nagy felület így azokat lehetne kompresszorral fújni és csak a rácsos részt(pad támláját kéne kenni kézzel mivel így tán kevesebb anyag is fogyna)
Illetve milyen márkát ajánlátok ami belefér 10-12E Ft-ba kb. Elég sokat menne mivel van 10 asztal meg hozzá 10*2=20pad. Így nem akarok annyira gagyit venni. Bosch-t nézegettem dehát az nem éppen ilyen áron van bár kitudja lehet kitudok fogni valahol akcióba egyet. Épp ma sikerült vennem 10k-ért egy 720W-os Bosch flexet, aminek a rendes ára 15900 lenne más boltban.
Előre is kössz.
-
L.Szilárd
csendes tag
válasz kalman7 #3753 üzenetére
Üdv!
Házilag úgy biztos nem fogod tudni megcsinálni mint a kilincsek vannak. Ha azt szeretnéd, hogy szép és jó legyen akkor keresned kellene egy JÓ autófényezőt, aki le tudja néked szépen festeni, még akár bronz színűre is. De akkor viszont azt tanácsolom, hogy ne csinálj te rajta semmit. Nem igazán örülnek neki.
Csáó!
-
L.Szilárd
csendes tag
Üdv!
A Kromofágot direkt nem ajánlottam neki Thyeby. Mert az jó a festékleszedésére, de utána meg azt kell nyomtalanul lemosni róla. Mivel ha ezt nem teszed meg és utána lefested, még kiis fehéredhet a festésed, ahol ott maradt. A másik meg, hogy a Kromofág, és a rozsdamarónak van egy olyan tulajdonsága, ha nincs jól letakarítva a maradéka akkor utána már pont az ellenkezőjét csinálja mint amire kitalálták. Elősegíti a rozsdásodást, és a festék lepergését. Meg nem is mindig válik be annyira remekül a Kromofág. Mert néha hosszú órák kínlódásába kerül mire hajlandó leszedni valamenyire is a festéket.
Csáó!
-
mdk01
addikt
válasz kalman7 #3748 üzenetére
"Szakszerű dolog-e vízzel higítani a sima fehér ragasztót, hogy lassabban kössön?"
Amit lehetett rajta hígítani azt a mérnökök már megtették a gyárba térfogatnövelés céljából.
Nem érdemes hígítani, mert csökken a ragasztási erő és állítólag hamarabb is bedöglik.
Lehet kapni hosszú nyitott idejő PVAC ragasztót is, akkor használd azt ha arra van szükséged. -
thyeby
őstag
válasz kalman7 #3752 üzenetére
Figyelj, Pucukám!
Felejtsd el a kisflexet, drótkorongot! Az jól hozzáférhető helyekre való, nem egy cikornyás Singer öntvényre. Vegyél két üveg kromofágot. (Indulásnak egy is elég, ha elfogy, hát veszel még.) Veszel hozzá a kezedre méretes gumikesztyűt. Vastagot! Nem olyat, amivel a prosztatát vizsgálják! (Szoktam én kesztyű nélkül is kromofágozni, de vigyázva kell. Ha az bejut a bőröd pórusain, hát csak a szemed fehérjét fogja látni körösztanyád.)
A kromofágot használat előtt jól felrázod, mert különben csak a pénzt dobtad ki érte. Ügyelsz, hogy a szemedbe még véletlenül se kerüljön. (Az ecsetről könnyen odapriccen, ha tévesztel!) Ha mégis a szemedbe kerül, rögvest folyó vízbe nézel, és pislogsz....és így egy óra alatt fémtiszta lesz a varrógéped.
(A rozsdát a kromofág nem szedi le, arra jó a kisflex.)
Fekete hemerájttal mángálnám be. Nem szép az öntöttvas fémesnek meghagyva.
-
thyeby
őstag
válasz Madmax81 #3750 üzenetére
Köszi!
Ha nem lenne olyan messze, meg is nézném. Egyébként a jobb játékok fel szoktak kerülni innen az Internetre - már megismertem néhányat.
Van is figyelemre méltó köztük, de azért az a jellemző, hogy ezeket egyetemi hallgatók tervezik, készítik, és szerintem többségük messze jár a gyerekvilágtól, inkább kamaszlogika mentén halad - a kamasz meg már nem gyerek.Több fa van, mint asztalos!
-
kalman7
csendes tag
válasz Madmax81 #3751 üzenetére
De ti nem festettétek le ugye? A kilincsek mintha bronz vagy réz színűek lennének.
Nekünk az erkélyen lesz, könyöklő asztal belőle. Ígérem fából lesz a teteje és akkor témánál vagyunk.Sopronban csak játékokat fognak kiállítani? Mert akkor engem annyira nem érdekel, mint amennyire messze van.
-
kalman7
csendes tag
válasz L.Szilárd #3749 üzenetére
Kisflexre gondoltam én is a védőcuccokkal, meg még talán füldugóval, mert annyi ezen a flikk-flakk, hogy eltart majd pár óráig. Festék helyett nincs valami más? Valami passziválás, vagy olaj ráégetése? Jól mutatna, ha a fém látszana, de kint lesz az erkélyen, néha azért éri majd egy kis pára, harmat.
-
L.Szilárd
csendes tag
válasz kalman7 #3747 üzenetére
Üdv!
Azt nem tudom mennyire szakszerű, meg hivatalossan hogyan csinálják a restaurátorok. De én ha valami régi fém alkatrészről le szeretném pucolni a festéket akkor kisflexre drótkorongot rakok és azzal pucolom le. Az eredeti fémet nem igazán roncsolja de a festéket kiméletlenül leszedi. Az mondjuk annyi hogy nagyon vigyázni kell vele, mert nagyon VESZÉLYES! Igazából hosszú ujjúba, kesztyűbe és védőszemüvegget is kell húzni. És utána már csak alapozni, és mázolni kell a munkadarabot.
Csáó!
-
kalman7
csendes tag
-
kalman7
csendes tag
-
Madmax81
aktív tag
válasz Vikusz77 #3740 üzenetére
Szóval az volt hogy megvettem hazavittem használtam a kis csaj azt mondta hogy eben már gyárilag benne van az edző nem kell bele rakni semmit .
Nem is raktam bele semmit és még is bekötött a ragasztó magától .
Utólag kiderült hogy kb 1000 vödör hibás ragasztó került forgalomba ami gyári hibás volt " a körlevélben amit én is kaptam kiderült hogy a ragasztás minősége nem lesz rossz csak egyszerűen a vödörben beköt az anyag " szóval amit ezzel megragasztottam azt nem kell garanciába cserélnem .
Ha jól emlékszem akkor két lépcső és egy tucat ajtót ragasztottam ezzel majd szét aszott az ideg ha garanciába cserélem kell valamit az nem lesz jó a hírnevemre nézve .1956-2010 07.22 Varga László
-
Vikusz77
tag
válasz Madmax81 #3735 üzenetére
Ja, nem voltam figyelmes, ez nem pur.
Ez érdekes, mert úgy készül a D4-es a ponal fehér ragasztóból, hogy a Ponal D3 hoz kell adni egy x % D4-es edzőt. Elvileg ezt használhattad, ha csak azóta nincs valami forradalmi újítás (de azt nem hinném). (Közben megnéztem, nincs egykomponensű (nem pur) ponal d4.)Ez a cucc bekeverve, ha jól emlékszem 7-8 óráig felhasználható D4-es ként, utána pedig a bekevert ragasztó-edző visszaalakul D3-assá.
De bekötnie akkor se lenne szabad.Esetleg ha bekeverés után többször adagolnak hozzá edzőt (miután visszaalakult) azt nem biztos hogy szereti. Mondjuk valaki bekevert egy kisebb adagot, majd a maradékot(mivel visszaalakul úgyis "normál" d3-assá) visszaöntötte a vödörbe. Aztán ugyanezt többször lejátszódott.
Nem ez történhetett? -
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #3731 üzenetére
Miket tudok meg?
Úgy két éve történt, h a D3-al ragasztott csónakjaim szétmállottak a vízben. Csináltam próbát egy vödör vízben, és negyed óra elég volt hozzá, h szétessen a ragasztás. Leellenőriztem a szav. időt, rendben volt. Csak arra tudok gondolni, hogy a boltban, v szállításkor megfagyhatott.
Nna, ekkor beszartam, rendeltem D4-est (vagy 4 rugó volt). Azóta se bontottam ki, mert nagyon hosszú szorítási időt ír elő, azzal meg nem sok szart érek, hogy egy nap megragasztok öt csónakot bruttó ezerötszáz forintért.(azóta ha csónakot ragasztok, akkor előző nap csinálok próbaragasztást - hosszantartó vödörvizes próbával, és megixelem a flakont hogy az volt a próbaragasztós)
-
Vikusz77
tag
válasz Madmax81 #3730 üzenetére
Elvileg a párától köthet be. Mondjuk ha sokszor használjátok kis mennyiségben akkor megeshet.
Eszembe jutott hogy öreg volt esetleg a ragacs, de nem hinném.
Mivel öreg, bedöglött pur d4-et láttam már(3 éve járt le), az nem száradt be csak a kötéserő nagyon gyenge volt. És ez utólag derült ki! . Pofára nem volt rossz.
Sima PVAC (fehér enyv) használtam már pár éve lejártat, ott nem volt (érzékelhető) gond a ragasztás szilárdságával.
Kültérre ha jól tudom kizárólag D4-et illik használni. -
Madmax81
aktív tag
válasz L.Szilárd #3726 üzenetére
Hali
Nagyon jó ragasztó én a D4 verziót használtam a nyáron de sajna valami megmagyarázhatatlan okból bekötött a ragasztó .
A felét sem használtam el , vissza vittem a boltba ahol vettem " mire ők azt mondták rosszul használtam biztos azért kötött meg a dobozban " , sokk magyarázkodást követően sikerült " becserélnem egy D3 verzióra " azóta én is ezt használom .1956-2010 07.22 Varga László
-
L.Szilárd
csendes tag
válasz Vikusz77 #3724 üzenetére
Üdv!
Én ezt a ragasztót használom:
Mondjuk ez nem D4 vízállóságú, de le teszteltem szerintem elmenne annak is. Mivel egy ezzel rasztott fa darabot több mint egy hétig áztattam egy veder vízben. Ami nem tudom mennyi esőnek, vagy párának felel meg. Utána sem tudtam a rasztásnál eltörni. Kalapáccsal sikerült a ragazstás felett 2mm-rel a fát eltörnöm. Ebből 6000Ft 5kg. Tehát 1200Ft/kg körül van az ára.Csáó!
-
Madmax81
aktív tag
válasz Dízeles #3723 üzenetére
Sok meló volt vele hogy igy nézzen ki de megérte .
Makita team meg enyém ezt nem igazán értem ?
Az utód nagyon brutális 65 Nm tud a 160 as csavarokat csak úgy tekergetem befelé a fába csak a csuklóm nem birja a tempót , párszor úgy megrántotta a kezemet a gép majd besz....rtam
1956-2010 07.22 Varga László
-
Madmax81
aktív tag
-
Madmax81
aktív tag
-
Vikusz77
tag
-
Madmax81
aktív tag
Mint pár hónapja mondtam neked egy korhű lakást házat kellett csinálnom igy hát bele ástam magamat a dologba és a megrendelők is.
Sok kutatás után ráleltünk egy olyan lerakatra ahol régi dolgokat árultak és vettünk egy rakás vasalatot sajna csak a zárakat sikerült beszerezni a pántokat nem de ez is valami .
Szerintem ha elvesztik a kulcsokat ( kb 10-14 cm hosszúak ) elég nehéz lesz másoltatni valahol1956-2010 07.22 Varga László
-
Madmax81
aktív tag
Látom mindig kiragadsz egy érdekes részletet .
Ez a ragasztó egy érdekes anyag a neve ICEMA "R
Ez gyakorlatilag sima" pur hab " mindent ragaszt mindennel én főként lépcső ragasztására használom iszonyat erős kötést ad , nem térhálósodik annyira mint a purhab .
Én kéz alól veszem 4 ezer per darab kicsit drága de megéri
A RAGASZTÓ
2
31956-2010 07.22 Varga László
-
Madmax81
aktív tag
válasz Sanyabá #3708 üzenetére
Ok
Teszek fel róla képet de egy kicsit elakadtam egyrészt nincs rá időm másrészt egy jó Marós és egy jó esztergályos kellene a megvalósításhoz , szerintem az lesz a vége mint mindig hogy kell a gép és gyorsan be kell fejezni .
Az alap koncepciót már láttad , az új abból különbözik hogy itt már az asztal szerkezete is fém és a szalag feszítő is máshogy lesz megoldva ez már egy jóval komplexebb szerkezet lesz .Csak nem te is valamilyen hasonlót szeretnél csinálni ??
-
Madmax81
aktív tag
Hosszú időn keresztül szolgált de semmi nem tart örökké
Alkatrésznek beszereztem egy másik gépet ( kemény 3 ezer ft volt )
-
Madmax81
aktív tag
válasz Dízeles #3701 üzenetére
Nagyon köszönöm a részletes választ sajna kettő külső falam van és elég hidegek az ágyam pont az egyik mellett van.
Úgy gondoltam adok az élet érzésnek és ha karácsony és szilveszter között lesz egy kis időm akkor neki esek .1956-2010 07.22 Varga László
-
Dízeles
aktív tag
Valamint érdemes előre beszerezni a hőszig. Így a nikecell szélessége (50 cm) lesz a párnafák távolsága.
thyebykösz a figyelmet és a verset[ Szerkesztve ]
Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.
-
thyeby
őstag
válasz Dízeles #3702 üzenetére
Szóhoz se hagytál jutni.
Annyit üzenek még Madmaxnak, hogy a hőhídtól meleg anyagok esetében nem kell tartania, mint gipszkarton, nikecell, lambéria. A hőhíd elterjedten a betonon, vasgerendán, alu ablakon, ablaküvegeken keletkezik - Intenzív páralecsapódást okozva kiváltképp kevésbé fűtött helyiségekben.
Nagyon bölcsen és szakszerűen igazítottad el, hogy a szellőzést a hőhídtól függetlenül, külön tésztaként kezeljük.
S mégvalamit:
Azon túl, hogy egy szakszerűen megszellőztetett szigetelés sohasem fog penészedni, stabilabb lesz a fajlagos hőátadási értéke is, homogénebb, és komfortosabb érzést ad a használata. (Mert nem tud a légrésben a meleg levegő fent, a hideg pedig lent megrekedni, hiszen szépen monoton cserélődik.)Több fa van, mint asztalos!
-
Dízeles
aktív tag
válasz Madmax81 #3700 üzenetére
Hali
Akár a lambériát akár a gipszkartont választod rakhatsz szigetelést .A szellőztetés fontos.
Javaslom 3 cm vastag párnafákat használj.Ezek közé rakj 2cm vastag nikecelt.A nikecell ne a falra feküdjön .Javaslom 1 cm vastag távtartó léceket szegelj a falra..A párnafák és a távtartólécek függőlegesen fussanak.A falon lent és fent is alakíts ki szellőző furatokat vagy réseket.Értelem szerűen minden párnafa főzt.És ne feledkezz meg a szigetelést is kialakítani a szellőzéshez.Nem külső falra a gipszkartont púrhabbal is felragaszthatod.A széleitől 15 cm távolságban kezdve 4 sávban teljes hosszban nyomd rá a habot.A gipszkarton lapot elfekteted és úgy fújod rá a habot.A fal felületet pedig benedvesíted.Vannak ezek a kézi spriccelős kütyük az tökéletes.Ezek után nekitámasztod a falnak.És az előre odakészített lécekkel kitámasztod.Ahol a lécek nekifeküdnek a gipszkartonnak tegyél egy 30-40 cm hosszú és 8-10 cm széles lapot (lambéria) ,hogy ne sérüljön a gipszkrt és egyenletesebb legyen a támasztás.
Rakhatod folyamatosan is és akkor a támasztékok érjenek át a másik lapra is.Nem kell agyon nyomatni .Lehetőleg 2méteres vizimértékkel vagy egyenes élű deszkával ellenőrizd nincs-e túl nyomatva.Ne legyen hasas vagy vincsaft.[ Szerkesztve ]
Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vodafone mobilszolgáltatások
- SSD kibeszélő
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Path of Exile 2
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Windows 11
- Bestbuy játékok
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest