Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Házimozi belépő szinten
- SSD kibeszélő
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen TV-t vegyek?
- 3D nyomtatás
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Hobby elektronika
Új hozzászólás Aktív témák
-
Madmax81
aktív tag
Hali
Ez ha jól tudom Extool márkájú szett .
Jobban szeretem a Dimar marókat 3-5 tovább birják nem ütnek nem excenteresek stb és a csapágyakat sem kell cserélni rajtuk .
Egy Dimar nekem elmegy egy élezéssel majd 3 hónapot sűrű használatban de egy Extool max 1 hónap és kész .Ez a készlet anno 3 éve 15 ezer ft volt , egy Dimar fej majd 5-12ezef ft de megéri az árát
1956-2010 07.22 Varga László
-
thyeby
őstag
"Feláldozom a pénzem értetek"
Poénból írtad, de amikor olvastam a cikknek is beillő írásodat, ugyanezt gondoltam: Nna, emdéká benyúl a zsebbe, és ha jól vásárolt, mind megyünk utána, mint a kiskacsák az anyjuk után.
Ha így jársz, ha úgy, tőlem már van egy pirospontod. (...és nálam három pirospont egy zöldpont! )
"hogy a fórumon való olvasgatás és mások tapasztalatán mennyit spóroltam az évek során"
Igen. Nagyon sok ragadt rám is a fórumokból - egyebek közt itt a PH-n is. Egy-egy felvetett kérdésre sokan válaszolnak olykor, így sok nézőpontból, alaposan, és a sarkalatos dolgokat gyakran kiemelve kapja meg az ember. Hálás vagyok a véletlennek, hogy ide tévedtem valamikor. (s már az első alkalommal sejtettem, hogy ezen a fórumon valószínűleg maradni fogok) Mára azt vettem észre, kicsit PH függő lettem. Ha este nem futom át, hiányérzetem kerekedik.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Madmax81 #2396 üzenetére
Engem már megint a háttér érdekel jobban.
Már biztosan kidobtad a dobozát, így nem biztos, h tudsz az első kérdésemre válaszolni.
Ebben a kofferben protool, vagy extool marókészlet van. Nekem extool van (az a drágábbik - ugyanattól a gyártótól), és kíváncsi vagyok, hogy mi a tapasztalat a protool-al.
Ipari tempóval hajtom őket - eddig még csak csapágyat kellett cserélnem, azt viszont sokszor. A márkásabb marók léptékkel drágábbak. (Újabban azok csapágyait használom.)Van tapasztalatod arról, h mi a különbség a kofferedben levő, és egy 5-6 ezer forintos maró között?
[ Szerkesztve ]
Több fa van, mint asztalos!
-
Madmax81
aktív tag
Hali
Nem vagy bevállalós én is igy csináltam ( om ) a rossz cellákat cserélem éppen igy egy kicsit ki lehet tolni az élet tartamát az aksiknak .
Csak pár cella szokott meghibásodni azokat cserélem és még 1 -2 évig nem kell hozzá nyúlni .1956-2010 07.22 Varga László
-
mdk01
addikt
Nem érzem magam bevállalósnak egyáltalán csak gyári Makita 2,5Ah 12V aksi egy az hogy nincs kettő 9000,-+forrasztásból csinálok 2,5Ah-át míg a gyári2.0Ah-ás 14-15000,-.
Ennyi kockázatot sztem megér. Pláne hogy jelenleg 4 aksim van abból 1-et mihamarabb meg kell csinálnom a másik xart meg majd akkor ha beválik a dolog.
Ne felejtsük el azt sem ha sikerül, tovább tudom adni az infót nektek. Feláldozom a pénzem értetek
Meg azt se felejtsük el, hogy a fórumon való olvasgatás és mások tapasztalatán mennyit spóroltam az évek során(nem feltételen az asztalos topikra gondolok) amin azok az emberek akik megírták a tapasztalatukat pénzt buktak. Néha be kell szállnia mindenkinek abba a körbe is.Üdv.
-
thyeby
őstag
Igazából én vagy öt év múlva szeretnék majd újra visszatérni erre a toldottfoldott akksi dologra. Ha még akkor is megy a 2,5 A/h-s, nna, az pontot fog tenni minden aggodalmamra.
Mindenesetre bevállalósabb vagy nálam ebben a dologban, és nyerhetsz."abban a fázisban vagy hogy ha van munka az a baj"
Már harmadik éve abban a fázisban vagyok, hogy ha van munka, az a baj. Tulajdonképpen nem baj, csak néha már nagyon soknak érzem. Egyfelől pedig élvezem, hogy szinte pont úgy jönnek befele a dolgok, ahogyan kezdetekkor terveztem. (Talán ennek azért örülök inkább, mert elég sok kritikát kaptam, hogy hajlamos vagyok felültervezni a dolgaimat. Számtalanszor meg kellet alkudnom, mert nem egyedül voltam döntéshozó - hát most bizonyíthatok pro, vagy kontra.) Reményeim szerint úgy két év múlva juthatok abba a fázisba, hogy jó, ennyi mostmár elég, most nézzük, hogy lehet ezt kevesebb idő alatt.Több fa van, mint asztalos!
-
mdk01
addikt
Azért is vettem új gépet mert kellett az aksi meg azért mert az mégis gyári aksikkal van a xart meg megcsinálom majd egyszer és ha oké akkor jön a másik is.
Akkor most te is abban a fázisban vagy hogy ha van munka az a baj, ha nincs akkor meg az a baj. Hát csak kitartás. -
thyeby
őstag
Azt hiszem, ez az írásod sokak javát fogja szolgálni.
Hidd el, messze áll tőlem az, hogy nagyzoljak. Példának okáért, amíg Te a hasadat süttetted a vízparton, itt is ordító kánikula volt. Rengeteg csiszolnivalóm volt, és nem akarózott kimenni a fagarázsba, ahol egy böhöm faesztergára bazsevált csiszolódob feladata, hogy orromba, szemembe, fülembe, tökömbe vágja jó sebességgel az apró faport. A védőplexin ki se láttam, mert vastagon csurgott rajta a verítékem - lévén itt is nyaralásra teremtett ózonlyuk a fejem felett. Mármár azt mondtam, elszaladok én a boltba, és hazahozok húszért egy porelszívós kis csiszológépet, amivel a hűvös műhelyben elpassziózgatok ücsörögve a rahedli pószpász darabka fáim mellett. Ekkor átgondoltam: Tibi, ha most kimégy szaunázni a faesztergád mellé, húszezerrel hamarabb ruházhatsz be komolyabb gépre, és két óra múlva már ki is bújhatsz a kazánból.
Háát, főztem magam 20 ezerért.
Fejet hajtok az előtt is, ahogyan az akkuparkod kialakítottad. Szerencséd is volt ezzel-azzal, ám ennek ellenére is a Te érdemed mindez.
Nos, én a celláztatásról azért írtam, amit írtam, mert - ahogyan megfogalmaztad magad is, a ferdeszeműek pontheggesztik, és szavatolnak. A munka biztonsága sokaknál igen jelentős szempont. Jelesen, hogy xarakodás helyett, aki teheti, inkább pénzt keres. Épp a minap írtam, h miként jártam egy sürgős gyalulással a qrva késcsere miatt. És ami sürgős, az nem azért sürgős, mert gyorsan kérik, senem azért mert nekem gyorsan kell a pénz, hanem azért, mert határidőt csúszni könnyen annyit jelenthet, hogy odébb áll olyan megrendelő, aki évenként több százezret hoz a konyhára. Ha ennek az évi többszázezernek a biztonságára gondolok, hát aprópénz egy húszas két új aksiért - pláne pedig hat év használat után. (Összeszámoltad vajon, hogy azalatt a hat esztendő alatt hány húszast gyűrhettél a farzsebedbe a makitád jóvoltából?)
Amikor írtam, amit írtam, azt abból a szemszögből vizsgáltam, hogy mindenképp jobb egy 2 A/h-s japán akku sokért, mint egy 2,5-ös bizonytalan kimenetelű kevésért.Írásod attól kerek, hogy lámcsak, biztonság is van, meg erős akku is van - akku meg egy szatyorral, hogy már beleszól a kocsi fogyasztásába annyi aksi egy helyszínre vonulásnál.
Csupán jó szem kell hozzá, semmi több.Több fa van, mint asztalos!
-
mdk01
addikt
Hali!
Visszatértem a nyaralásból.
Nem feltétlen vitatkoznék csak inkább leírnám az én történetem.Én is vettem 2002 körül egy Makita behajtót 1.3Ah 12V. 2008-ig bírta az aksija úgy hogy vigyáztam rá egészen 2007-ig mikor is párszor kint hagytam a kocsiba télen és 1x 2x levettem a töltőről úgyhogy még nem fejezte be a töltést(dolgozni kellett nem volt mese) úgy hogy én is nagy szerepet játszottam abba hogy csak 2008-ig bírta az aksi és nem 2009-ig.
Kapott tőlem hideget meleget csavar téren is, mert elvileg azt hiszem 5x80-as csavart lehet vele biztonságosan(gyári adat) behajtani de számos esetben előfordult hogy a 16-os nyomatékon katogott és áttekertem fúrásra, mert hát annak a csavarnak be kellett menni a helyére ha törik ha szakad.
Jelentem túlélte és még a mai napig is használom, mert az egyik aksi még úgy ahogy bírja a kiképzést.(7éves aksi)
Viszont egy aksi nekem nem aksi úgyhogy kellett vennem egy másik gépet. A múltkor már írtam róla, hogy persze megint Makitát vettem. Viszont hogy ne szaladjunk annyira előre és rátérjek arra amiért is elkezdtem az irományom, szóval bennem is felmerült a cella cseréje.
Mivel egy cellát cserélni hülyeség ,mert nem lehet tudni a másik 9 mikor xarik be így tehát egybe szerettem volna cserélni az összeset. Van fehérváron egy kisgépekkel foglalkozó bolt és mindig hozzájuk járok, mert nem egyszer ők mondták a legjobb árat bizonyos gépekre így idővel nem is mentem más boltba ár után érdekelődni, mert tudtam hogy úgyis ők mondják a legjobb árat.
Szóval náluk került a 2.0Ah 12V-os aksi br.14.000,-/db az 1.3 12V -os pedig br.11.000,-.
Ezután elmentem egy elektronikai kütyükkel foglalkozó kisboltba, ahol 1db 2.0Ah-ás cella került "kedvezményesen" 600,- -ba tehát egy komplett 2.0Ah-ás aksi 6000,- -ba kerül meg persze össze kell forrasztgatni őket. Viszont volt 2,5Ah-ás cella is 900,-/db áron "kedvezményesen". Ezzel aztán lehet már folyamatosan dolgozni és 9000,- egy komplett aksi.Még egyszer a gyári 2.0Ah-ás 14.000,-.
Viszont most kanyarodjunk kicsit vissza a kisboltba ahol a gyári Makita aksit néztem, mivel volt náluk egy új fejlesztésű (gumírozott)Makita 1,3Ah-ás 12V-os gép, két aksival, gyorstötltőtvel és lámpával br. 34.000,- leakciózva br.29.900,-.
Itt már nem volt kérdés mit teszek---->ezt meg kell venni. Ezután még annyit hogy jött a számlás "kedvezmény". így már 26.500,-nál jártunk. Mennyi is lett volna két új 1,3Ah 12V -os aksi? Jah br.22.000,- Ezután hogy még ne legyen vége kaptam egy Makita bitkészletet, fém,fa,beton fúrókkal, mert még ez is járt az akció mellé. Igaz általába ezek a bitek meg fúrok nem sokat érnek, de mégis csak egy 20részes egységcsomag majd vmire jó lesz.
Szóval most van 2 behajtógépem egy lámpám 3db aksim ami mindegyik géphez használható egy gyorstöltőm és egy sima töltőm.
Egyébként az új aksikat is a régi töltőmmel töltöm, mert igaz az 1 óra helyett 25-30 perc alatt feltölti az aksikat a gyorstötltő ,de olyan hamar nem merítem le az aksikat, hogy 1 óránál hamarabb kellene. Itt megjegyezném akik nem tudnák:az 1.-es fokozat a gyavarbehajtásra való a 2.-es a fúrásra. Bocs ha ez egyértelmű, de sokaknak nem. Ezzel is lehet kimélni az aksit.Azért írtam mindezt mert nem feltételn kell új aksikat venni 20.000,--ért vagyis inkább soha.
Még annyit, hogy attól független, hogy vettem egy új komplett gépet a 4. xar aksiba kifogom cserélni a cellákat 2.5Ah -okra.
A forrasztással lehet még gond, mert a gyári cellákat ponthegesztéssel kötötték össze és az minimális hővel jár egy otthoni home made forrasztás viszont nem feltétlen tehet jót az aksinak. A lényeg ha sikerül jól megcsinálnom akkor a 3. félig meddig működő aksit is megműtöm.
Egyébként 10ből 5 ember azt mondja a Makita aksikat nem lehet szétszedni mert gyárilag össze vannak pattintva.Ez igaz is, de én is szét tudtam szedni, úgyhogy ha vkit érdekel elmagyarázom a trükköt.Üdv.
ui.:
Üdv. Peter -
peter...
csendes tag
csak szalagparketta...bocs ezt kihagytam.
az ajtó nett frontos szabás élzárás gyorsan megvolt és már csak össze kellett dobálni meg beszerelni....nem mindent lamellázok egyébként, mármint otthon ami csináltam. Jelenleg minden dominozva és lamellázva hagyja el a kezem....jó megrendelőim voltak otthon(vannak is) csak az otthoni dolgok hanyagolva vannak a volt kollega intézi őket... -
thyeby
őstag
válasz Madmax81 #2375 üzenetére
Ezt is köszi!
Eszembe is jutott, hogy rámkérdeztél régebben, mikor fogom a gépeimet és a hozzájuk fűződő tapasztalataimat megosztani itt a fórumon, és azt mondtam, hogy csigavér.
(Nekem most van a főszezon, és sokszor hogyozni sincs időm - csak akkor megyek üríteni, mikor már kezdek cikcakkot vágni, mert nem bírom tovább. Szóval ez a hajtás nem kedvez annak, hogy most bemutatókat írkáljak a gépeimről )
Most át kell gondolnom ezt a csigavér dolgot, mert példának okáért kacsintgattam épp erre a fúrógépre, s lám, milyen jó, hogy írtad most, amit írtál. Festool van nekem is (a domino), és azzal eddig elégedett is vagyok. A kapcsolóját már újkorában kímélni kezdtem, mert láttam, h milyen rendszerű, és biztos, hogy az nem napi 8 óra munkára termett - inkább 8 óra pihenésre.
Így hát nekem is Makitám lesz.
Van annak ütvecsavarozója. Egyet kipróbáltam. Valami műanyag fűnyírót szereltem össze a boltban vele próbaképpen, és azt vettem észre, hogy jól túl tud a csavar szaladni - műanyagban persze. Előbb ki kellene próbálnom fában, és majd utána dönteni.[ Szerkesztve ]
-
Madmax81
aktív tag
Hali
Ebben egy 12v os Festó gép Anno 125k volt de sajna egy nagy rakás sz.....
Alig 2 hét alatt elszállt a kapcsolója ( vagy is nem lehetett szabályozni a fordulatot vagy full gáz vagy semmi ) ez megtörtént 1 havonta garanciás csere nem gáz , de a nyomaték szabályzója is elszállt 2 havonta ( sz érdekesség az hogy ez nem mechanikus nyomaték szabályzóval szerelt gép hanem elektronikus egy potméterrel lehet szabályozni mennyire tekerje be a csavart )
Lassan megérett bennem a gondolat hogy ezek a gépek nem birják a strapát pedig vettem kettőt is belőlük
De se baj egyet már eladtam és a másikat is el fogják vinni1956-2010 07.22 Varga László
-
Madmax81
aktív tag
válasz peter... #2367 üzenetére
Voltam én is Angliában de valahogy az nem jött be, kicsit igénytelen népség de a tradiciók éltetik az országot begyepesedett asztalosokkal voltam körül véve nem engedtek az régi bevált dolgaikból
De a szerszámok első osztályúak voltak és a védő felszerelések is nem beszélve a pénzről1956-2010 07.22 Varga László
-
peter...
csendes tag
válasz Madmax81 #2366 üzenetére
jobban! Nem egyedül fizetem...Összehasonlíthatatlan a stresszmentes nyugodt biztonságos munka.Nincs az , hogy majd fizetünk stb..Összességében jobb mint otthon azt veszem észre...A kaja:-) hiányzik de fejlődök próbálkozom ezzel azzal persze az otthon megszokott dolgoknál nincs jobb:-)
-
peter...
csendes tag
válasz Madmax81 #2364 üzenetére
mindenkinek önnálló munkája van, kezdi és végig csinálja a beszerelésig...
Ismerettség volt és igy sikerült...A párommal vagyok és lakást bérelünk.
Otthon nem igazán használtam ezeket a cuccokat pont amiatt mert drága, meg kell hagyni megérik a pénzüket 1-2 kivételtől eltekintve -
Madmax81
aktív tag
-
peter...
csendes tag
válasz Madmax81 #2361 üzenetére
Mindenfélét...jelen pillanatban egy konyhát csinálok bútorlap korpusz és ahorn furnérozott , lakkozott ajtókkal...De volt már tolóajtós irodai szekrénykomplexum, irodai körasztal, egyéb szekrények! Február óta dolgozom, remélem sokáig.
Ami érdekes,m hogy kevesebb bútorlappal dolgozok, inkább rétegelt lemez illetve furnérozott felületek és tömör fa...
Würth-ös és hafele-s kiegészítők amit az itteni megrendelők 85%-a meg is tud fizetni. -
peter...
csendes tag
válasz Madmax81 #2356 üzenetére
Dolgoztam otthon voltak saját munkáim de ezt mellékállásban csináltam majd megunva a nem túl rózsás anyagi helyzetet kiléptem külföldre és itt dolgozom mint asztalos...szakmailag és anyagilag is jobb mint jelen pillanatban otthon, tudjátok, ismeritek a dolgot....próbálok felrakni képet az otthoni munkáim közül....[IMG:/dl/upc/2009-07/19/221974_ylp0riceliwkgev3_100_1054_2.jpg]
[ Szerkesztve ]
-
peter...
csendes tag
Én most vettem egy makita csodát...a melohelyemen ezt nyúzzuk és abból kiindulva amit ott láttam és tapasztaltam döntöttem ezen gép mellett...6281dwae
-
Madmax81
aktív tag
Hali
Hogy jobban megértsd a dolgot pár kép a cellákról
Sajna nem valami jó minőségűek lettek a képek
Kép 1Igy néz ki egy aksi belseje ezeket a cellákat szokták cserélni , kb 2500-3000 szer lehet tölteni őket hagyományos(60-45 perces ) töltővel de ha gyors(15-20 perc ) töltőd van az élettartamuk jelentősen csökken és a nagy hid sem tesz jót nekik .
Ugy nézem neked egy nagyobb Makita kell ezekhez a munkákhoz amiket irtál[ Szerkesztve ]
1956-2010 07.22 Varga László
-
peter...
csendes tag
Sziasztok!
Új vagyok bár elég régóta olvasom napi szinten a fórumot....Üdv mindenkinek! -
Dízeles
aktív tag
Kösz az infót.
Az aksist 10-35mm átmérőjű lyukak fúrásához,50-140mm csavar és állványcsavar behajtására esetenként napi 100-400db egyébcsavar behajtására.Valamint 10-15 cm vastag faanyag előfúrásához,és 6-os 10-es anyacsavarokhoz használnám. Intenzíven 2-3 napig.
Szóval csak egy márka jöhet szóba!Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.
-
thyeby
őstag
válasz Dízeles #2346 üzenetére
Kb a következőt:
Ahányszor megvan az akkuban 1,5 V, annyi cellája van. Ha csak egyetlen cella kipurcad, rohamosan kezd esni a teljesítmény is és az egy feltöltéssel dolgozható idő is. Ki lehet mérni, h melyik cella gyenge, és azt kicserélve újra a régi minden - de szerintem csak látszólag. Olyan ez, mint amikor egy négyhengeres autó egyik hengerjében a kompresszió leesik a kritikus szint alá. Akkor zabálja a benzint, az olajat, és gyenge a motor. Ha azt a hengert meggyűrűzzük, megint jó. De hogy mikor megy ki a másik három henger valamelyikéből a kompresszió, az zsákbanmacska.
Az én véleményem az, hogy akinek a munkájához kevés a skil, az természetesen makitát vesz. Aki viszont makitát vett, és sok év után behal egy cella, az nem pepecsel, hanem benyúl a zsebbe, és vesz egy húszasért két új akkut. Így ismét garantált újabb sok év bosszankodás és sz@rakodásmentes munka.
(Azt gondolom, Makitát egy akkuval talán nem is lehet kapni, legfeljebb a bolhapiacon valami lopottat.)Attól függően, h mire kell Neked a Makita behajtó, ugyanaz a dizájn van 30 ezertől hatvanig.
Ha napi nyolc órát nyüstölöd, megtérülőbb a drágábbik. Ha csak hetente egyszer kétszer dolgozik néhány órát, akkor a legdrágábbat megvásárolni annyit jelent, mint ágyúval lőni verébre. Persze szempont az ereje is. Ha rendre nagy csavarokkal kell bírkózni, evidens, hogy minél több volt legyen. Ha a nagy csavar csak hébe-hóba csavaródik, akkor elég a gyengébb. (Az se gyenge azért!)
Egy erős, gyorstöltős, kisülésvédett legújabb több mint kétszer annyiba kerül, mint a gyengébbik. Ám nem tud kétszer többet. Annak megtérülő csak, aki azt a pluszt, amit olyan busás felárért kap, jól ki is tudja használni.
Volt szerencsém dolgozni a leggyengébb és a legerősebb DeWalt-akkus fúróval egyaránt. Sokkal jobb az erősebbik testvér, persze. Én mégis percek alatt el tudtam dönteni, hogy doszta elég nekem a gyengébbik is. Mert gyakorlatilag évente egy-két olyan munkám van csak, ahol nagyon jó lenne az erősebbik, viszont a kicsi is megoldja, csak sűrűbben kell rákattintani a tele akkut.Több fa van, mint asztalos!
-
Madmax81
aktív tag
válasz Dízeles #2344 üzenetére
Hali
nekem kezdetben egy 12v Makita és egy 12v Festo gépem volt de a makitával 12-14 cm csavarokat tekertem előfúrás nélkül , mig a Festónak meggyűlt a baja a 10cm csavarokkal is .
Ha veszel egy Makitát az szinte életre szóló kapcsolat lesz , nekem 6 év után kellett celláztatni az aksikat , havernál a Bosch aksija csak 2 évet birt aztán kellett celláztatni .1956-2010 07.22 Varga László
-
Dízeles
aktív tag
válasz Madmax81 #2342 üzenetére
Hali
Hát csak azt tudom piros aksist és olyat amelyhez 2 aksi van.Az egyik "jókolegámnak "van és volt ,hogy 14 cm csavarokat hajtottunk vele egész délelőtt.Aztán akku csere és folytattuk tovább.ez 14,4-es.Évek óta használja gond nélkül,nagyon "atom".Szóval csak is Makita.
Jelenleg 1 Skill 12V van de ezzel 35-ös csavarnál nagyobb csavart nem is hajtok be.
thyeby:80-100e szánok robogóra[ Szerkesztve ]
Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.
-
thyeby
őstag
Nem, nem viccelek én.
Rengeteg a munkám, arra se volt idő, hogy megnézzem, mi újság van akkor a széleken. Nem kell nagy fejszámolónak lenni, hogy akkor ott több tized eltérés is lesz.
A gyári beállításával ez a gép újkorában (és vagy 3 m3 fáig) tizedpontos volt - a két szélén is.(A kardjaimat 9,8 -ra gyalultam rendre, hogy a tízes hosszlyukba bedugva ne tolja le magáról a ragasztót a fa, és gyors legyen a szerelés.) Hát nem biztos, hogy ezt ezután is meg tudom majd tenni.
Aztán persze egyenletesen kopott (jóindulattal, mert a széleit jobban gyötörtem), és mindig tudtam fejből, hogy a kurblival hány tizedet csavarjak rá pluszban - mígnem kiment az él, és ha picit megszorult az anyag, égetni kezdte. Meg már hanga is lett.
Érdekes, a gyalulási kép még mindig elfogadható volt. Nem volt már tükörfénye a bükknek, de egyenletesen sima volt. Viszont jól átmelegedett a léc, mire kibújt az elszedő oldalon.Ennek kapcsán:
Metebó. Amikor megvettem (Vén Pistabácsi - kalocsai boltjából NET-en), belealkudtam egy pár tartalék kést. Nyugodt voltam, hogy előbb megfordítom a gyárit, aztán ha ott is kimegy az él, teszem be a tartalékot, míg ez az élezőben várja a sorát. Nna, most kiderült, hogy a gyári kés 3mm vastag, és egyoldalú, Pistabá' pedig eldobhatós kést adott hozzá - ami természetesen nem jó bele.
Négy napot várni kellett a nagyon sürgős munkával, míg visszakaptam a késemet megélezve. Most pedig rendelhetek 25 rugóért egy belevaló tartalékkést.Ez az első gyalugépem. Tudom, hogy nem ez lesz az utolsó. Szeretném kicserélni egy Felder-re - s most megerősödött bennem, hogy jobban járok én, ha eldobható késes hengerrel kérem szerelni.
Apropó: A beruházásról jutott eszembe. A minap kaptam a Feldertől postán katalógust (a fene se kérte, de azért jó böngészni kaja közben). Abban van CNC marógép 25 misiért.
Aztán utánanéztem a lézervágásnak, a vízzelvágásnak is. Egy (nem is a legalsóbb kategóriás) laser vágó-gravírozó gép cca 3 M. Talán ebben a hónapban eljutok Inotára kipróbálni. Nagyon kíváncsi vagyok, milyen sebességgel vág. Mondta az a fazon, akivel egyeztettem, hogy a víz is szép vágásfelületet ad, ha szakszerű a vágás. Kipróbálták a fát vízzel vágni. Úgy öt centit stabilan vág, de kb nyolc centis vastagságnál felrobbant a medencében a fa.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
Mi az elfogadható tűrés a gyalukés beállításakor?
(300-as késen középre bedugva 75mm széles anyagot öt század az eltérés a két széle között - pedig fél órát pöcsöltem vele)[ Szerkesztve ]
-
Dízeles
aktív tag
Kösz
Hát ez azért nem egy tetőszerkezetet tart.Ha ketten hintáznak oldalirányú mozgása nincs.Igaz ha mellé álok és megmozgatom 2-3 cm kilengés van . De nem lett volna szép egy nagy kartámasz.Szerintem...
-Nem Sadolin valami West Germany lazúr .Egy melóból maradt ki kb 1,5 liter és a srác nékem adta.Saját alapozója van az is színes .Így csak két réteg van felhordva .Persze előtte szigorúan szálirányban csiszolva.Ha kell jövőre lekenem még 1 X.
-A gyerkőcök 9éves lány és 15 éves fiú.
-És kösz a fotós tanácsot!#2330 LOL
A felső gerenda a a lábakba be van lapolva valamint 2-2db 80mm-es csavarra fakötésű alátéttel rögzítve és a képen nem nagyon látszik de 1-1 db sarokvassal is megerősítve.-mdk01 -nak is kösz
[ Szerkesztve ]
Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.
-
thyeby
őstag
válasz Dízeles #2327 üzenetére
Szép a szemnek.
Nekem is ott állt meg a szemem a felső gerendán - kár, h nem hagytad hosszabbra, hogy frankón fogjon egy merevítést. (Nemrég épp Te hívtad fel a figyelmem a kartámasz optimális méretére...)
Ha nem csal a szemem, ez sadolin? Mivel szoktál alapozni?Mekkora a sarjad? (úgy vélem, a Te szüleidnek van gyereke )
Ha ilyet fotózol, állj a napnak háttal. Meglátod, sokkal dögösebb képet köp ki a fényképeződ úgy!
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz Ariadne #2322 üzenetére
Már elég késő van, hogy böngésszek Neked bemutatótermet a neten, de ha holnap ráérek, hátha sikerül. Sok trükkös megoldást láttam már - egyebek között olyat is, hogy az ajtó befordul oldalra. Drága dolgok, azt tudnod kell. Viszont kiemelkedően jó minőségűek. (Szerintem csak azért drágák, mert most ez a trendi. Valamikor egy mezei gurulós fiók árán egy fogsort lehetett csináltatni, most meg már a putriban is olyan van. Most az ütődéscsillapítókon, a polcok hóbelevancostul kihúzásán a sor, no, meg mindenen, ami (még) nem elterjedt)
-
thyeby
őstag
válasz Ariadne #2321 üzenetére
Nem tudom most a fotóját hirtelenül feltenni Neked, mert a másik lakásban van ez a szekrényem. (Ha ráér, lefotózom.)
Ha jól emlékszem, függő sínnek nevezik, de nem vagyok benne biztos. Bemégy egy szerelvénybolt kiállítótermébe, és meglátod.(Pl Nati Bázis) Kb tízezer egy kétméteres darab ára.
Szerintem ebben mdk01 jobban el tud Téged igazítani, mint én.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
Hmm, igen, ez így van.
Azt még meg is értettem valahogyan, hogy az oldallap is spórolás. Végül is, ha jól van beállítva egy szekrény a helyére, akkor sokáig hibátlanul fog funkcionálni, hiszen ott a teherviselés igen szerencsés. Ám amikor a polc is spórolás, és nem hogy könyveket nem bír meg, hanem egy átlagos TV-t sem, ott már nem értem a vásárlót - aki tulajdonképpen generálja ezt az egész jelenséget.
Ha veszek valahol valami ismeretlen felvágottat, akkor itthon azzal kezdem, hogy adok belőle a macskának. Ha az hátat fordít neki, akkor fölösleges olvasgatnom az összetevőket. Egy idő óta már a sajtra is oda kell figyelni, mert a cicusteszt azon is szokott "pozitív" lenni.(Mennyit törtem már én a fejem azon, hogy mivel lehetne leállítani ezt a jelenséget - mára az ipar és a kereskedelem bármely szegmensében...??? Az az elgondolásom tűnt eddig leginkább épkézlábnak, hogy oda kell tenni a xar mellé a minőséget. De ez is kemény dió. Pesten sorozatban látom, hogy kiíírják a sápadt tojásgubókra, hogy tanyasi. Honnan is tudhatná egy pesti ember, hogy kukoricán nevelkedett tyúk sosem tojik fehér tojást, a tehén pedig nem lila...)
-
-
Dízeles
aktív tag
válasz Ariadne #2312 üzenetére
Üdv
Kérdésedben a válasz .Menj el egy redőnyöshöz és vásárold meg a redőnyt és a vezető síneket.Először legyen meg a szekrény a belvilág magasságából kivonod az egyik vezető sín vastagságát ez lesz a redőnyök hossza .
Igy nem kell dupla hátfal.
A redőny házból csak a tárcsákat és a rudat vedd meg egy kis kézügyesség és kész is...Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.
-
thyeby
őstag
válasz Ariadne #2312 üzenetére
Átgondoltam, h mit szeretnél megoldani, és a következő a javaslatom:
Nem kell annak a tolóajtónak feltétlenül bekanyarodnia. Ha megfelel az a kompromisszum, h egyszerre csak az egyik ajtó legyen nyitva, akkor extrafinom megoldások léteznek, és nincs semmi műanyag.
Nekem a szobában így van megoldva a szekrény, és évtizede egy ujjal odébbtaszítható, nem kopott, nem lötyög - még csak nem is zörög. (egy masszív alu sínben fut, ami persze takarva van)Több fa van, mint asztalos!
-
Winner_hun
titán
válasz Ariadne #2314 üzenetére
A szorulás egy kis szappannal orvosolható. Pl. Lehet hogy kicsire csinálták meg az utat, azért szorul. Bár amit én láttam az nagyon könnyen ment. Ekkora ajtónál lehet nehezebben mozogna, műanyag jóval könnyebb. Lehetni természetesen lehet műanyagot fához
Küldd el privátban az elképzeléseidet, lehet tudok segíteni
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
mdk01
addikt
...ha még csak pótkocsival hozatnák. Gyakorlatilag azok a gyárak akik ezeket a fajta bútorokat gyártják vagonszámra hozatják a bútorlapokat.
Azt meg azért ne felejtsük el, hogy ezek a bútorok nem feltétlen 18mm vastag bútorlapból készülnek(jó esetbe csak a tető) hanem képesek az oldalakat is 16mm-es anyagból csinálni. Itt megintcsak spórolnak. Aztán amit nem lehet eladni I. osztályú anyagnak azokat a táblákat is ezek a gyárak használják fel. Nézzetek meg közelről egy ilyen tömeg gyártott bútor bútorlapjának a felületét mennyire silány xar. Amiket Ti/mi kis,-nagykereskedelembe megveszünk táblába vagy szabatunk m2-re azok klasszisokkal jobb minőségűek. Ezt viszont az átlag ember nem látja, és nem is érdekli őket míg nincsenek felvilágosítva. Persze vkit még az után sem érdekel.Na mind1...ezt csak úgy írtam.
-
Ariadne
őstag
válasz Winner_hun #2313 üzenetére
Hehe, tényleg! (homlokracsapós smiley) Hát feltaláltam a spanyolviaszt, pedig úgy örültem, hogy mekkora ötlet már. Viszont a kenyértartóból kiindulva fából elég nehezen mozog ez a szerkezet, nem? Lehet fát műanyaggal kombinálni, mármint fa szekrénybe műanyag rolót? Bár elég ótvarul nézne ki, azt hiszem... Honnan lehet ilyen rolót szerezni?
Hmm, bár azt hiszem, lehet inkább asztalost kellene keresnem, aki elkészíti, ha eltáncoljuk, mire kell és mekkora. Nem is tudom, merre keressek...
"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)
-
Ariadne
őstag
Üdv, szakik!
Egy kérdésem lenne. Szűk helyre (előszobába) tervezünk egy szekrényt spájz gyanánt. Sok helyet elvenne, ha rendes kétszárnyú nyitható ajtaja lenne, ezért Ikeában látott ötletet módosítva gondoltam lekoppintani, vagyis valamilyen fa vagy műanyag redőnyt tetetnénk bele ajtó gyanánt. Mintha egy rolót vízszintesen helyeznék el, középen kétfelé nyílna. Ez működő megoldás, létezik elég keskeny léc ahhoz, hogy kis helyen be tudjon kanyarodni? Egy kb. 140 cm magas, 60 cm mély és 80 cm széles szekrény lenne, a redőny elhúzása miatt dupla fallal, hogy legyen mire rögzíteni a polcokat. Hú lehet, hogy bonyolultan fogalmaztam meg, mit terveztünk, lényeg hogy ilyen redőnyös megoldás megvalósítható?
Előre is köszi a válaszokat.
[ Szerkesztve ]
"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)
-
thyeby
őstag
válasz TexT-BoY #2308 üzenetére
15 nem sok egy kész darabért. Ennél már csak akkor olcsóbb, ha magad készíted, de az egyrészt plusz macera, másrészt el is lehet azt rontani. Tíz alá menni még úgy is bravúr.
Értek a bútor készítéshez, de volt már, hogy megvettem egy komplett szekrénysort inkább készen. Aki sorozatot gyárt, léptékkel olcsóbban jut bútorlaphoz, mint egy mezei vásárló, és nem mindenki van olyan helyzetben, hogy egy pótkocsis szerelvény bútorlapot hozasson magának.Több fa van, mint asztalos!
-
TexT-BoY
addikt
megvettem a butorzatot . 15.000Ft volt most leakciózva
HAAAAAKUNA BATATA "Mert ha nekem szar, neked jó, tipikus ember morál..."
-
ABnormal
őstag
-
thyeby
őstag
De jó!
Végre a személyes adatlapot nem lehet motorral halászni, csak egyenként kézzel.
Túlságosan nem zavart, mert elégedett vagyok a spamszűrőmmel. Inkább az elv csípte kicsit a szemem, hogy egy a maga nemében profi gárda felépítette ezt a széles látókörű, és igen látogatott PH-ságokat, az a cicakaka meg ott maradt. Ez is a helyére került hát!Kinek kongratulálhatok Winner ?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest