- Vezetékes FEJhallgatók
- Gaming notebook topik
- Apple asztali gépek
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Máris befutott a hibajavításoktól duzzadó GeForce driver gyorsjavítása
- Gigantikus leépítéssel építené újra az Intelt a cég új vezére
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zoli2
aktív tag
Sziasztok!
Geil memóriával (512 MB, 800 MHz) van valakinek tapasztalata?
1 db-bal jó, dualban belassul és újraindul.
Thx
[Szerkesztve] -
DJ.Gróf
aktív tag
Tényleg vista alatt már megy az asus wifi driver is?
-
ploteus
aktív tag
Sziasztok!
Egy érdekes kérdés:
Feltettem a Wlan drivert vista alá, de nem lát hálózatot. Igaz csak a drivert tettem fel.
De a beépített keresőjével már működnie kellene, nem?
Esetleg valakinek ötletet, mi okozhatja?
Amúgy a fenti beállítások nagyon sok alapra igaz, de a nagy igazság, laponként kell kitesztelni!
Én a fenti beállításokkal 410FSB simán elértem, úgy , hoyg a memóriát is igencsak megemelte, és mindezt 533 memókkal! Kis változtatással szerintem 430 vagy annál többet is el lehet érni! -
knbs
senior tag
Huhh,csak lohalalaban estem be
Koszonom a segitseget, kulonos keppen Mcwolf-naka hetvegen belevagok a tuningba kicsit jobban. Tegnap alapfeszen ment 9*370-et, de 380-nal mar nem akarodzott a dolog haldni
1.4v-on mar bebutolt 9*400-on nem volt tesztprogim igy csak fel ora cod1-el teszteltem le... majd a hetvegen meglassuk. Bar nagyon hajtani nem akarom,csak kivancsisagbol megnezem mit lehet belole kihozni,aztan minden fissza alapra,majd tuningolok,ha valaminel eszreveszem az ertelmet
Jo hetveget mindenkinek! -
Zoli2
aktív tag
Sziasztok!
Erre az alaplapra rá lehet szerelni a Zalmann 7700CU hűtőt? Nincs útban semmi? -
PC-Style
tag
Hali! Ha az itt leírtakat próbálod végigvinni egy P5W DH Dlx-en, bizony bele fog fájdulni néhányszor a fejed!!!
Ugyanis az itt leírtak egyértelműen egy Gigabyte alaplap bios beállításait taglalja. Ráadásul azt is elég idióta módon. A P5W DH Dlx-ről épphogy megemlíti, hogy ott bizony másképp vannak a dolgok. Üdv!
[Szerkesztve] -
knbs
senior tag
Fan kontrollra milyen programot erdemes hasznalni???
-
knbs
senior tag
Ahh elkveredtem valahol biztos a menukben
Ezt a leirast probalom kovetni,de nem talalok par dolgot a biosban sajna
Part1. Tidying Up Your BIOS (not all BIOS may have those options)
*You must update your BIOS to the latest version before proceeding*
1. Set PCI Express (PCIe) frequency @100Mhz (‘Auto’ for DS3/DS4/DQ6)
2. Disable ‘Limit CPUID Max to 3’
3. Disable ‘C1E’
4. Disable ‘EIST’
5. Disable Virtualization Technology
6. Disable any other thing you don’t use
7. Do not enable any speed enhancements you see
The purpose here is to lighten up duties placed on the chipset
Part2. Memory Adjustments
**Expand options for Gigabyte BIOS under ‘M.I.T.’ by pressing CTRL+F1**
Gigabyte: Set ‘Memory Multiplier’ to 2 (1FSB:1RAM operation)
As you increase the FSB, the RAM will follow in the pattern of 1:1 shown in BIOS.
1. Set ‘DRAM Timing’ to manual or disable SPD (use SPD for P5W DH)
2. In BIOS you will see 4 separate timing digits, change them to the ones specified on your RAM
e.g. 4-4-4-12
CAS# Latency (tCL)
RAS# to CAS# Delay (tRCD)
RAS# Precharge (tRP)
RAS# Precharge Delay or Active to Precharge (tRAS)
When 1FSB:1RAM is overclocked above the rated frequency of your RAM use the following values
Timing: 5-5-5-15
vDIMM: 2.2V
e.g. DDR2-667 4-4-4-12 1.9V operating at ~400Mhz will need to be set to 5-5-5-15 2.2V
3. Leave the rest of other timings either at ‘Auto’ or at their default values
Part3. Voltage (again not all BIOS will have the option or uses different name)
***The following voltages are to be used with Part4***
1. Set DRAM/DIMM Voltage (vDIMM) to 2.1V or 2.2V if specified by RAM (+0.3V or +0.4V)
2. Set MCH Voltage (vMCH) to 1.55V
3. Set FSB Voltage (vFSB) to 1.40V
4. Set CPU Voltage (vCore) for the following CPU
E6300=1.370V E6400=1.375V E6600=1.400V E6700=1.400V X6800=1.400V
Part4. Frequency Control
First attempt:
1. Set CPU Host Clock/Frequency (FSB) to 333Mhz (300Mhz for X6800)
2. Set CPU Clock Ratio or Multiplier to the default value for your processor
E6300-> 333x7=2331
E6400-> 333x8=2664
E6600-> 333x9=2997
E6700-> 333x10=3330
X6800-> 310x11=3410
3. Save settings and reboot
Further attempts:
1. Up even more FSB by 5Mhz or 2Mhz increasement
2. Calculate your final clockspeed
3. Up even more vCore if needed by 0.025V increasement
Part5. Stability Testing
You will need the following programs:
- CPU-Z
- Prime95
- Memtest86+
- Core Temp
- SpeedFan
ha valaki be tudna linkelni a bios kepernyoit azert baromi mod halas lennek -
FehérHolló
veterán
válasz
McMurphy #3284 üzenetére
Delta beles.
400 watt bőven elég a konfignak. Olyan 250et eszik + merevlemezenként kb 10W. Nézd meg itt a tesztkonfiguráció fogyasztását kokszon: [link] A külön SLI-hez való táp körülbelül arra jó, hogy mégegy bőrt lehúzzanak a tudatlan vásárlóról.
Viszont én hozzá nem kötöttem volna semmit miután rögtön bedugáskor levágta a biztosítékot. Messziről ordít róla, hogy zárlatos.
Ha nem szoftveres baj, akkor VGA-t vidd szervízbe!
Az egér rendetlenkedését más okozza, az viszont valószínűleg szoftveres.
[Szerkesztve] -
knbs
senior tag
Szervusz!
Nagy parasztsag lenne azt kerni toled,hogy a bios beallitasaidat leirod nekem ehhez a 400-as fsb-s beallitashoz,vagy ha lefenykepezed az is tok szuper lenne.
Tegnap meglett a lap, bios: 1407 semmi gond nem volt a 6600-as c2d vel neki egybol ment. Tegnap mar nagyon keso volt,a tuninghoz najo egy 333-as fsb beirtam neki, de a pc probe 300-fokokat irt ki a procira,a freezer 7 es is felporgott rendesen,aztan inkabb hagytam,mar faradt voltam nagyon. Amugy nalam beriasztott a lap az elejen,a procihuto fordulatanak alacsonysaga miatt(900rpm) ez ignore-ra allitottam gaz???
Jah nekem ugy erkezett meg a lap,hogy a foglalatot vedo kis muanyag vedolap mar a foglalat mellett volt...Elofordulhat,hogy a szallitasnal ez kiesik,vagy kiprobaltak a lapot es nem raktak normalisan vissza?
A bios beallitasoknak tenyleg nagyon orulnek,mert nagyvonalakban en is mar korbeolvastam mindent,de pont ehhez a laphoz jo lenne a pontos beallitas... -
ByB
addikt
válasz
McMurphy #3284 üzenetére
A bios frissítés - [link] - sosem árt és nekem a táp is gyanús. Egy ilyen konfigot én nem szívesen bíznék egy ilyen kvalitású tápra.
A következő lépés szerintem lehetne az ezeréves jól bevált: egyesével cserélgetős módszer. A VGA-val kezdeném, hátha így hamar a hiba okára lehet bukkanni. Ehhez viszont kell egy kölcsön konfig.
Szervizbe vinném utoljára, oda is csak úgy, hogy a full konfigot előttük bekapcsolva, együtt átnézve a hibajelenségeket. -
McMurphy
csendes tag
válasz
FehérHolló #3266 üzenetére
Üdv All!
A chieftec tápon nem látok delta jelzést>GPS 400AA-101-A modell, 1 TÜV Manufactured Product Safty írás vmi 3szöggel kombinélva> ez talán delta? madeinchinaalig látni ezt is.
Amíg az FSP-t javították csak a 400W jutott neki és bizony kevés volt a szörnynek, már ameddig le nem kapcsolt. Akkor Nvidia driver-nél alacsony áramellátás hibüzenettel leállt, mivel a legalacsonyabb üzemmód sem felelt meg az épp futó FarCry-nak.
Otthoni üzembehelyezéskor vert le minden biztit az FSP mivel olyan borotválkozógépes dugója van ami nehezen illeszthető be, DE a gép nem volt áram alatt.
Nemtom mi lehet még fontos adat: az alplapi bios>2006-19-26 - 1407 verzió, talán frissitéssel elfogadja a kingstont ( PC5300 sn:A2161A7E, 2005 áprilisi gyártás.)
Szoftveres hiba? Friss winfossal sajna csak a 3DM06ot futtatuk a boltban, de azt tudom ellenőrizni, az egyik aktiv rendszert (game) ujratöltöm és a gázos progikat ott tesztelgehetem. Képet (CPU-Z) sajna nem tudok feltölteni, ujonc vagyok.
Pl az gáz ha a lomtár kb 5 perc után jön fel és ha van benne kb 100 fotó 6M-ak akkor azok miniaturáinak mutatása > lefagyás > restart stb, vagy az egér vzszintes és függőleges mozgása nem mükszik alapból néha game alatt.
Előre is köszönöm a segítségeteket,
van még ötlet, vagy vigyem szarvízbe a vga-t, kottlanak rajta hetekig én meg annyit sem tudok dolgozni amit eddig azért el-el vitt
thx
McMurphy
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
FehérHolló
veterán
válasz
zolee001 #3252 üzenetére
Mindent szedj le, amit eddig a Wireless-hez felraktál, utána csomagold ki az alsó linken található dolgot, és a gyökérkönyvtárában lévő setupot inditsd el. MSN-en szerettem volna küldeni, de soha nem vagy fenn.
[link]
#3282: Szerintem igen. Azzal eddig nem volt ilyen gondom. Csak ki kellett húzni és visszadugni, ha nem ment.
[Szerkesztve] -
ByB
addikt
válasz
FehérHolló #3281 üzenetére
A bill ps/2-s, esetleg egy usb-s megoldás lenne?
-
ByB
addikt
Valaki esetleg találkozott a lap kapcsán rendszeres fagyással, vagyis inkább billentyű érzéketlenséggel ami restartot igényel? Nekem napi rendszerességgel jön elő a probléma...
-
modflow
veterán
válasz
FehérHolló #3275 üzenetére
Ú bakker? Ez komoly? Újrarakni az egérdrivert majdnem. Hát az elég gáz lett volna.
Na akkor semmi módszer nincs rá?
[Szerkesztve] -
law007
aktív tag
válasz
FehérHolló #3275 üzenetére
ehh sorry, bocs hogy felizgattalak és állva hagytalak....
-
law007
aktív tag
válasz
modflow #3249 üzenetére
asszem sikerült rátalálnom a világító egér rejtélyére.
az USB34 tud egyedül wakeup-ot, ezért értelmezésem szerint oda nem kell kötni az egeret. ez az alaplapi alsó kettő, ahova a távirányító is jön.
Ezen a lapon nincs jumper erre, tehát ps/2-es porton esetleg a biosban kapcsold ki az APM cuccosnál a ps/2 keyboard-mouse power on-t.
nemtom hogy így műxik-e, de egy próbát megér -
law007
aktív tag
elvileg a lap vége 400-450MHz FSB körül van, az enyémet már láttam 430-on, csak nem játszottam ki a max értéket. most 400-ra van állítva univerzális netezős-jáccós beállítások miatt.
Ha eltávolítod a bordákat, és újrazsírozod, az szerintem máris nyerünk vele valamit, ezt még szerintem érdemes is kijátszani. Az lenne az übertuti, ha lenne rá lehetőség 500-as körüli fsb-re húzni a lapot. Én fázok minden ilyesmi forrasztásos dologtól...
Azt tudni kell, hogy ez a hőcső fasza dolog, de én minden lapomat plusz egy kilences rendszerventivel hútök pluszba a vga-ra állítva, ami az északi chippet hűti. Ennél a lapnál is szükség van erre, mert instabil lesz magas fsb-nél. (álló hőcsöves hűtésem van mindig, és a proci felett a hűtő alatt is mindig kell légáramnak lenni.) -
knbs
senior tag
Amugy oromomben linkeltem be
, mivel itt lattam a kepek kozott hovezeto-paszta felvitelet( igaz nem procira ), pont ma epitem majd a gepet es eddig meg nem csinaltam ilyet,itt legalabb latszik korulbelul hogy kell csinalni. Eddig csak sematikus kepeket lattam a technikara, es olvastam,hogy a paszta felvitele igencsak fontos dolog, igy orultem hogy talaltam real life kepeket is rola.
-
knbs
senior tag
válasz
FehérHolló #3269 üzenetére
A visszaolvasasban 1200.-postnal vagyok es 3000-korul csatlakoztam be, olvasom tovabb
De tenyleg regi a mod,es mara mar tenyleg nem helytallo,thx a kiigazitast! -
FehérHolló
veterán
Szerintem már volt linkelve a topic elején, de sebaj. Néhány érdekes dologra felhívja a figyelmet. Csak végig kell gondolni, hogy pontosan mit és miért csinál az ember, mert ez még akkor íródott, amikor még nem volt C2D-t támogató BIOS, tehát elég régen. A körülmények azóta sokat változtak.
-
knbs
senior tag
Egy kis modding,direkt ehhez a laphoz. [link]
-
knbs
senior tag
válasz
McMurphy #3265 üzenetére
Szervusz!
A proci biztos nem keves a vga-hoz, a Kingston ramokra eleg sok ember panaszkodik ebben a lapban,az is lehet gubanc okozoja.
A problema leirasabaol,en arra gondolok,ahogy te is,valami kaphatott abbol a delejbol sajnos,de sajnos nemtudom hogy lehetne valojaban megtalalni,melyik periferia betegeskedhet.A tapegyseges topic-ban van sok jo szakember,szerintem ott elobb kapsz segitseget... legalabbis remelem -
FehérHolló
veterán
válasz
McMurphy #3265 üzenetére
Hát elég kevés infot adtál, hogy ki lehessen deríteni, hogy mi pontosan a baj, tehát csak találgatni lehet.
A hibákat okozhatja valami szoftveres gond is. Ha újratelepítetted a rendszert, és a hibák még mindig fennállnak, akkor érdemes csak a hardware-rel foglalkozni.
Mindenek előtt én megnézném, hogy a Chieftec házhoz Chieftec tápot adtak-e? Ha igen, és az oldalára valahova oda van írva, hogy Delta, akkor nincs semmi gond. Egyéb esetben kicsit fenntartásaim lennének, de ez lenne a legvalószínűtlenebb hibaok. Ha pedig nem Chieftec táp van benne, mivel tudtommal mást is szoktak mellé csomagolni, vagy esetleg a boltban ''véletlenül'' kicserélték, akkor mindenképp érdemes egy normális tápot beszerezni (ezek listáját a Hűtés - házak - tápok - modding főtopic ''Milyen tápot vegyek'' c. téma első hozzászólásában találod).
Én nem bíznék a külön SLI tápban azután, miután elszállt. Elég lenne 1 vagy 2 molex -> PCI-e tápcsati átalakítót venned olyan 100 forintért, mert egy 400W-os Chieftec táp simán elvisz még a konfigod mellett is 2db 8800-ast. Ha elszállt, akkor pedig komoly kárt okozhatott anno a rádugott VGA-ban, és érdemes lenne legalább egy bevizsgálásra visszavinni a szervízbe. Valószínű különben, hogy a videokarival van a gond.
Az USB portokon nem azért van fesz, mert elszállt a tápod, hanem azért, mert a lap nem kapcsolja le az USB-ket kikapcsolás után sem. Ez nem bug, hanem feature. -
McMurphy
csendes tag
Sziasztok!
Karácsonyi új konfig lassan 2 hónapja betegeskedik és sajnos több gyanusított is van a rendszertelenségre.
Asus P5W DH Deluxe, C2D E 6400, Kingston HX 2x512 MB DDR2-667, MSI NX8800 GTX, Chieftec 400W + FSP X3 Booster 300W nVIDIA SLI táp, xp sp2.
Hibajelenségek: game és PS CS2, Premiere2 alatt fekete képernyő csipogás majd restart, elmentett game-et nem tudja folytatni, minden veryhigh visszavéve mediumba akkor is,banális egyszerű picasa kép indexelés alatt is elhal
Nem hallom hogy ha a megnövekedett teljesítményigényre a ventik felfutnának (mindegyik szabályzott inteligens) korábbi házhoz vettem az FSP tápot, de az nem szellőzött rendesen > így Chieftec ház 400-as táppal + a megmaradt FSP (25A a 12V ágon) elég kell hogy legyen a szörnyeteg 8800-nak.
Az új házba költözéskor FSP táp elszállt, csípett a delej a házon keresztül, azóta is javítják, de kaptam újat.
Lehet,hogy a vga kapott vmit ebből a szivárgásból? Azóta is van feszültség az usb portokon kikapcs után.( jumperelés -ok- olvastam )
Elöző lapomnál P4E800 Delux ha nem ment valami akkor kockázott, szaggatott de nem leállt stb, főleg nem PS alatt.3DM06 hiába fut le , valós progikkal kell(ene) bizonyítania.
Win úraindítás kikapcsolva, nincs húzva sem, gyári msi driver 9.6.8.9 , több forceware driverrel próbáltam mindig volt vmilyen extra geometriai hiba a háttérben, tiszta scifi.
Kérném annak a polihisztornak a segítségét, aki az alaplap-vga-mem-cpu -k közül ráismerne ezen hibajelenségek okára.
Milyen progikkal tudok tesztelni valós terhelés alatt? Everest értékek elfogadhatók, talán a proci kevés a vga meghajtásához,vagy a Kingmax inkompatible
THX
McMurphy
[Szerkesztve] -
knbs
senior tag
válasz
mcwolf79 #3263 üzenetére
Erre csak helyeselni lehet
a 6600-as proci 9x szorzoja miatt, jobb valasztas a p5wdh. A 9x miatt ugysem tudod kihasznalni a tuninpotencialt a p5b-be gondolj csak bele peldaul 9x525Mhz
.... az mar leggel igencsak behalna, de szerintem a 400 feletti is elkell a vizhutes.
[Szerkesztve] -
strebacom
senior tag
válasz
mcwolf79 #3253 üzenetére
Igen nekem is hasonló a dolog, de mivel barátom a számtechboltos, igy ma adott cserébe egy asus p5b-t nem tudom hogy milyen lap ez, szerinted, szerintetek, milyen lap ez a p5b???? Bár csak próbára adta ide, de azt mondta, hogy ha kell maradhat és a különbözetet rendezi nekem!!!
-
knbs
senior tag
válasz
mcwolf79 #3257 üzenetére
1 honapja koltoztem uj lakasba,szoval nincsenek vekony eszkozok a kozelemben,remelem a gitarpengetom jo lesz neki
Hollandiaban ugorj at a szomszedba es probald meg elmagyarazni,mit szeretnel kolcson kerni... volt mar par jo szitum a holland nyeltudasom hianyossaganak koszonhetoen,de ez utne az eddigieket szerintem
Koszi a tippet majd igyekszem,de ugy nez ki ha a csomag tracker jol mukodik,meg a masik varosban van a csomagom :s lehet csak holnap kapom meg... sebaj azon nem mulik -
mcwolf79
veterán
Nem egy nagy ördöngősség.
Van aki azt mondja,hogy a proci közepére kell nyomni,és a cooler majd szépen szétnyomja.
Én nagyon vékonyan fel szoktam kenni az egész CPU-ra.Kinyomom rá a megfelelő mennyiséget,és valamilyen vékony eszközzel szétkenem a proci felületén.Nem kell rá egy kiló
Sok sikert! -
knbs
senior tag
Ma jon meg a lap elviekben... proci huto(freezer 7 pro) pasztazasahoz van valakinek valami fenykepes illusztracioja, mert olvastam,hogy eleg sokat szamit a paszta felvitele,es nem szeretnem elbarmolni ez az elso eset,hogy en rakom ossze a gepet, szurkoljatok!
-
mcwolf79
veterán
Szerintetek megéri ebbe a lapba venni 1066-os ramot
Gondolkozom rajta,hogy veszek majd egy A-Data EE 1066+-os memót.Megéri szerintetek?
-
mcwolf79
veterán
válasz
strebacom #3248 üzenetére
Hát ahogy leírtad nem tudom egy cipőben járunk-e,de olyat nálam is csinál,hogy power on, gép beindul,ventik pörögnek,de maga a gép nem csinál semmit
.HDD led villog egy picit,de semmi .Utána 5-10 másodperc múlva nyomok egy restetet,és indul minden rendesen.
De van amikor semmi gond.Volt olyan,hogy 1 hétig nem csinálta,aztán elkezdte megint a sz@rakodást.
[Szerkesztve] -
zolee001
őstag
válasz
FehérHolló #3251 üzenetére
Hello
Realtek cuccot telepitettem , azzal müködik AP -ként de az Asus féle Wifi-Ap -t továbbra sem tudom szora birni még sima XP alatt sem.
Mindenesere köszi a segitséget és ha kérhetném akkor küldd el azt amit te ajánlasz.
Hali -
FehérHolló
veterán
válasz
strebacom #3248 üzenetére
Nálam ugyanezt csinálja, ha kikapcsolás után a hosszabbítón nyomom le az áramot és nem a tápot kapcsolom ki.
Megoldás rá, hogy tápot ki, majd visszakapcs kb 5 másodperc múlva.
Persze nálad más is okozhatja, de nálam ez van. (Valszeg nem túl jó a kínai, 300forintos hosszabbító.)
[Szerkesztve] -
modflow
veterán
Valaki légyszi árulja már el melyik jumpert kell átrakni, hogy kikapcsolt állapotban ne világítson az egerem, mert azóta se találom.
-
strebacom
senior tag
Sziasztok kérnék egy kis segitséget:
Véletlenszerüen nem idul a gépem, csak a ventik pörögtek fel, de nem indult el a bios, lehúztam az alaplapi 4-es és 24-es tápcsatit, majd visszadugtam és ment rendesen, egy hétig,most megint nem indult a gép, de úgy hogy olvasgattam a biosban, és ott fagyott le , nyomtam egy resetet és nem indult el, csak a ventik pörögtek és ennyi, lekapcsoltam a tápot, meg mindent egy perc után vissza és megint megy, pedig most a csere táp van benne, tehát nem táp hiba, hanem szerintem a lap hibás, bár azt is mondták, hogy a procifoglalat is lehet kontakthibás, vagy a memóriavédö elem, nemtudom???
ui: nincs húzva semmi!!!!
???? -
FehérHolló
veterán
válasz
SeatZola #3246 üzenetére
Nekem ment minden driver nélkül is, valószínűleg a Winfosban alapban benne van a chipset és egyéb meghajtóprogi. Azon lepődtem viszont meg, hogy a Vista magától letöltötte a Microsoft oldalról az ATi (AMD) Catalystot... Supportját egész jól megoldották, annak ellenére, hogy a Microsoft csinálta.
-
SeatZola
őstag
Üdv. All!
Azt szeretném kérdezni, hogy Vista alá milyen drivert rakjak fel a laphoz. A gyári telepítőlemezt nem engedi. A 19.01-es BIOS van fenn. -
Szipi
aktív tag
Üdv.
Én eddig úgy tudtam, hogy a déli híd SATA 2-es vezérlőjére van rákötve a hw raidvezérlő.
Hiányzik is a lapról a SATA 2-es csati csak a dugó helye van rajta.
Ha nem arra van rákötve akkor miért hagyták volna le a lapról?
Ha megtehették volna biztos rajta lenne csak, hogy elmondhassák nem 7 hanem 8 satas meghajtót lehet a lapra kötni.
De az is lehet, hogy a pci-re van kötve és direkt hagyták le a 2-es satat(és bemagyarázták, hogy arra van kötve a raid, de akkor szerintem nagy idióták). -
erdoke
titán
Nem meglepő, mert a Silicon Image 4723 egy árérzékeny szegmensbe szánt SATA port multiplikátor, ami egy PCI buszon csücsülő szingli vezérlőn keresztül kommunikál a rendszerrel. Tehát a PCI busz korlátoz, mivel annak a sávszélessége 133 MB/s, és sok más is használja (USB, FireWire, hang, stb).
-
law007
aktív tag
Mivel nemrégen átestem egykét RAID tömb felépítésében, és miután kiengedtek a zártosztályról, a tapasztalataimat megosztom most veletek. Elöljáróban annyit, hogy nem készítettem soha olyan tesztet, ami alkalmas arra mondjuk egy szaklapban megjelenhetne, ez egy otthoni projekt, csak lelkes amatőr vagyok az ilyesmiben.
Tesztkonfig:
- P5W DH Deluxe
- 8db Sata2 WD 250Gb 8m cache, egymás utáni sorozatszámmal
- E6300 core2 duo
- 2x1 Gb OCZ ddr2 800Mhz
- Windows Vista Ultimate build 6000
minden alap órajelen, default értékekkel
Alaplapi vezérlők:
- ICH7 alaplapi sata2, RAID0 2x250 és 3x250 tömbben
- Jmicron alaplapi sata2
- SILICON IMAGE alaplapi sata2, RAID0, RAID0 BIG
Tesztpogramok:
- Total Commander
- HD Tach
- WinRar
Először is az ötletet az adta, hogy a rendszer 500-as vinyót lecseréltem ilyen 250-es wd-kre, és át akartam klónozni a régi rendszert. Végülis telepítős windows backup-restore módszer nyert, így bátran jáchattam a raid tömbökkel, az adatvesztés kockázata nélkül. Jótanács, nem a témába vág: Vista rendszert NEM TUDSZ KLÓNOZNI, érthetetlen, de a norton ghost is csődöt mond!
Első körben az alaplapi vezérlők (ICH7, Jmicron) sebességeit teszteltem a HD tach szoftverrel, mindegyikre 250-es wd vinyót kötöttem:
[link]
A piros a Jmicron, a kék az inteles ICH7.
A tesztben az INTEL nyert, noha papíron nincs sok különbség.
RAID tömböt eléször a beépített SIL4723 vezérlőre raktam
A SIL4723-mas érdekessége, hogy semmiféle vezérlőt nem kell szoftveresen telepíteni, simán rá kell kötni két hdd-t a narancssárga sata portokra, és jumperrel kell meghatározni milyen tömb legyen, ezután biosból engedni kell a változtatást. A bios innentől az ide ezközöknél a tömböt EXTERNAL DISK-nek azonosítja, mint egy fizikai meghajtót. Mellékesen jegyzem meg, hogy ezt a raid tömböt az ich7 később a saját raid tömbjébe is bele tudja foglalni, így multi raid keletkezik.
Először tévedésből BIG-re tettem (két vinchester, egy logikai lemez), és miután elkezdtem tesztelni, igencsak kétségbe estem a gyatra eredmények miatt. a HD Tach görbéje miatt eszméltem rá, hogy valamit eltoltam. Az összehasonlításban a BIG és a RAID0 STRIPE görbéje látható.
[link]
Eredmény: nemtom mire lehet így jó a BIG, de nagyon el kell felejteni.
A következő összehasonlítás a SIL éz az ICH7 Raid0 Stripe tömbjeit veti össze.
[link]
A teljes képhez hozzátartozik, hogy a sil vezérlőn fut a rendszer, ezért pontatlannak tekinthető a mérés, de lényegében az intel győz megint, majdhogynem megalázóan.
További érdekesség, hogy az ich7-es vezérlőn a hdd-k tudják az NCQ-t, a SIL-esek nem.
Most jönne az igazi fűszer, az ich7-es stripe tömb 3 vinchesterrel, amit meg is építettem, le is teszteltem, de eközben szétesett a raid tömb. A teljes összeomlás előtt pár kép és adat még mentésre került.
A max olvasási érték 160Mb/sec, becsszóra, suhan mint egy kiscica.
Végeztem pár egyszerűbb összehasonlítást, például a winrar kitömörítést. Ez egy időben azonos file kibontása a sil és az ich7-es raid tömbökön.
Látható hogy a SIL tömbnek több idő kell a kitömörítéshez.
Egymás közötti írás a SIL és ICH7 között:
Ez így elég jó. Kipróbáltam, hogy egy stripe tömbbre két sima partícióról egyidőben másoltam fel, így mindkét esetben a maximális olvasást produkálták a hdd-k, a stripe tömb meg a duplájával írt közben.
Konklúzió:
Nagyon jó kis lap ez a P5W DH Deluxe.
A SIL vezérlő nem a leggyorsabb, viszont nem kell vele sokat molyolni, és betonstabil. Az sem utolsó, hogy valódi hardveres vezérlő, meg a bios egy lemeznek látja a tömbböt, és nincsenek driverek, amik megnehezítenék az életünket telepítésnél, vagy ami rosszabb javításnál vagy adatmentésnél. Mégegy piros pont annak, hogy így a narancssárga sata csaikat is kihasználhatjuk, így marad még 4 (3 ICH7 és 1+1 Jmicron) sata port, plusz 4 ide ezkösz a hagyományos PATA portokon.
Windows telepítésnél megfigyeltem, hogy a Jmicron-ra kötött DVD olvasó látványosan gyorsabban kapkodta a lábát mint az ICH7-es.
Az ICH7 vezérlő nagyon gyors, de a 3 lemezzel kész öngyilkosság. Egy nálam okosabb barátom elmondta, hogy az a pletyka járja, hogy a raid tömböket illik párosával elkészíteni, hiszek neki. Egy ICH8-as stripe tömböt építettem egy barátomnak, az azóta is stabil.
Én a SIL mellett maradtam végül, az NCQ hiánya és a viszonylagos lassúság ellenére.
[Szerkesztve] -
Szipi
aktív tag
válasz
strebacom #3239 üzenetére
Üdv.
Ezzel a progival elméletileg vissza tudod flashelni akármelyik régebbi biost.
[link]
Már csomó ember belefutott ebbe a problémába.
Nem kell vadul minden új biost a lapba flashelni főleg ha béta vagy nem hoz semmi lényeges javulást amire szükséged lenne, nagyobb lehet a kár mint a haszon! -
strebacom
senior tag
Sziasztok, nem tudok biost frissiteni, mert a bios fájlra az irja, hogy nem ehhez a laphoz való, nem értem a gyári 1901-röl van szó, és most kipróbáltam, a downgradet is és a régebbieket sem engedi feltenni(azokra is azt irja nem ehhez a laphoz való!!), sem win alatt se bootról, mi lehet az oka???
-
hülyegyerek
addikt
válasz
FehérHolló #3237 üzenetére
THX
Amúgy a nickem tükrözi fejlődési szakaszaimat....ne aggódj,nemsoká padavan leszek,aztán meg true jedi warrior
Lényeg,hogy akkor nem érdemes várni az 50 ropis e6600-ra... -
FehérHolló
veterán
válasz
zolee001 #3235 üzenetére
Keress rá az eredeti realtek driverre guglin, vagy itt a hozzászólások között a wirelessre vagy wifire, azt meglesz a link. Ha nincs, akkor vasárnap este el tudom küldeni a 32bites XP-hez való drivert, amivel megy, de neked és nekem is jobb lenne, ha magadtól próbálnál rátalálni.
#3236:
Ennél jobb nicket nem sikerült találnod?
Olyan 2 hónap alatt fogynak el az előző készletek, utána lesz valami hatása az árcsökkenésnek. Bár lehet, hogy csak annyi, hogy a kereskedők nagyobb haszonra fognak szert tenni (=ugyanannyiért adják az olcsóbban beszerzett cuccokat).
[Szerkesztve] -
zolee001
őstag
Sziasztok!
A wifi-vel lenne egy kis gondom, konkrétan , hogy semmilyen Op rendszer alatt nem müködik. ( 2003 server,Vista, Lonhorn server)
Az rtwlan.exe nem tud elindulni, több driverrel probálkoztam 2 db alaplappal de mindig ugyanaz a hibakod.
Esetleg valakinek ötlete? (skype, msn, icq is jöhet)
Köszi -
modflow
veterán
Most, hogy levettem róla a DVD írót már nekem is működik rendesen, nincs kékhalál.
Tuningolásnál a BIOS-ban csak annyit lehet állítani, hogy az alap 266 -ról, ami 266*9=2,4 Ghz feltolom a 266 értékét valamennyire és kész?
Merória órajelét ez automatikusan viszi. Nem lehet külön?
Én egy más típusú bioshoz vagyok szokva, sose volt még eddig ami-s biosom, és ez most kicsit fura még. -
law007
aktív tag
válasz
Csabifater #3228 üzenetére
csak nyugodtan.
egyébként nekem is annyira tetszik ez a lap, hogy tuning ide vagy oda (p5b, comando) váltani csak az újgenerációs chipsetre fogok, ami már ddr3, pcie extra valami ilyesmi, és remélem gamer edition lesz.
[Szerkesztve] -
mcwolf79
veterán
válasz
hülyegyerek #3230 üzenetére
Szerintem rá kell hogy férjen.Nekem Infinity-m van,az is majdnem ugyanakkora(ha nem nagyobb),és ráfér.Szvsz a Ninjával sem lesz gond(bár gyömöszölni kellett Nekem rendesen
).
Amúgy szerintem nyugodtan megveheted,jó kis lapMár mondhatni kinőtte a gyerekbetegségeit,nincs vele probléma
[Szerkesztve] -
hülyegyerek
addikt
Hal!
Scythe Ninja szerintetek ráfér?Mert ha nem,akkor mégiscsak ds3-at kell vegyek.... -
modflow
veterán
Jó ötlet ez a kanáris dolog.
De inkább megkeresem a jumpert. Csak nem találom a könyvben.
Amúgy azt mondtátok simán rá lehet rakni dvd írót a Jmircon vezérlőre.
Hát nálam felpörgetésnél megakasztja a rendszert állandóan, ami kék halálban vágződik rosszabb esetben.
[Szerkesztve] -
law007
aktív tag
válasz
Csabifater #3223 üzenetére
az a ide csati a Jmicron vezérlőé, ahogy a vga feletti kis fekete sata csati is, és a hátlapi esata kimenet is
bios/onboard pheriferial vagy mi vackok/jmicron controller/enabled és tedd basic-ra, vagy ha van satás ncq-s vinyód amit ráteszel akkor ahci. és kész is. -
law007
aktív tag
válasz
modflow #3218 üzenetére
úgy lehet kikapcsolni, hogy nem engedélyezel áramot az usb/ps2 portoknak poweroffban.
Ez nem bios beállítás, hanem egy jumper az alaplapon balra fent, közel a ps2-es aljzathoz. nézd át a könyvet hol is van pontosan, el ne kavard.
Ezzel azt éred el, hogy pl a billentyűzettel nem kapcsolhatod fel a gépet.
másik megoldás letakarod az egeret éjszakára mint egy kanárit. -
Csabifater
tag
Hi!
A legalsó PCI foglalat alatt lévő IDE csatlakozóra rákötöttem két winchestert, de nem látja a rendszer. Mit kell állítani, hogy tudjam használni a két vinyót?
A másik IDE csatin van egy vinyó meg DVD író azok működnek normálisan.
Üdv -
modflow
veterán
Hogy lehet azt beállítani, hogy ha ki van kapcsolva a gép, akkor ne vílágítson az egér?
Én még le bírok hajolni és megnyomom a bekapcs gombot, ha kell. -
mcwolf79
veterán
Valaki használ ebben a lapban A-Data EE-t? Ilyet tervezek venni(valszeg 1066+ -ost),és jó lenne,ha nem b@szakodna a lap ezzel a memóriával
-
mcwolf79
veterán
válasz
Csabifater #3213 üzenetére
Szerintem csak nem adsz bele apait-anyait. Nekem Scythe Infinity-m van,és ugyanaz a rögzítési metódus,mint a stock coolernél. Hát kell nyomni rendesen,én is alig bírtam beleerőszakolni a lyukba,szinte testtel kell ráfeszülni,de csak sikerült.
-
gfefe
őstag
Ez a lap támogatja a CrossFire AMD összekötést? (na most ezt jól megaszondtam)
valamint használtan és újonnan mennyi most az ára?
THX Feri -
Csabifater
tag
Hi!
valaki segítsen! Raknám össze a gépet Asus P5W DH delux alaplap és E6600 proci gyári hűtővel. És nem tudom a hűtőt felrakni mert a 4 kis pöcköt nem tudom teljesen lenyomni.
Mit csinálok rosszul? Úgy néz ki mintha az alaplap alján levő x alakú szar nem engedné a proci hütő pöckeit a helyére tolni.
Segítsetek
[Szerkesztve] -
knbs
senior tag
Szervusztok! Megrendeltem ezt a lapot,de nem figyeltem egy ''aprosagra'' miszerint,ez nem fogadja alapbol(regi biossal) a conroe procikat
Mivel egy c2d E6600-lesz melle,en eddig nem figyeltem fel lehet uj dolog,de az asus honlapjan most lattam egy megjegyzest,miszerinte regi bios nem ismeri fel a conroe procit
Mekkora esely van ra,hogy egy regi biosos lapot kapok,mert az asus allitja,hogy folyamatosan frissitik a biosokat,de akadhat olyan,ami meg az elso biossal megy.
Mekkora az esely erre, csak mert a kozelben sincs ember,aki megdobna egy intel procival -
modflow
veterán
Köszi. Így már értem.
És végre látom, hogy milyen Everest-et használsz. Nekem régebbi volt, ezért nem mutatott minden érzékelőt.
Ez a legfrissebb: Lavalys EVEREST Ultimate Edition 2006 3.50 Build 761
Amúgy egy gondom van az Everest -el. B@sztatja a hangkarit, vagyis recsegteti, ami nagyon idegesítő. Ha fut mindig reccsen egyet időnként, ha kikapcsolom semmi gont. Mondjuk eltartott egy ideig, amíg rájöttem, hogy az Everest miatt vav ez.
Neked nem csinál ilyet? Audigy 2 -m van. -
Szipi
aktív tag
Üdv.
AUX az sajnos nincs rajta de van CD-IN azzal ugyanúgy működik csak akkor lekell mondani az audio cd-k analóg lejátszásáról mert azt kellene odakötni eredetileg, bár szerintem kevés embert érintene ez. Nem finnyás a ramokra a lap de azért írd be előtte a keresőbe a kiszemelt ramot, sosem lehet tudni.
P5W DH Deluxe vs Abit AW9D-MAX?
Amelyik szimpibb mindkettő stabil.
hülyegyerek: Feszeket lehet rendesen állítani(CPU, Ram, Északi-, délihíd, FSB termination)
400-as FSB-hez a ram időzítést manuálról BySPD-re kell állítani és a HyperPath-ot ki kell kapcsolni, az északihídnak nem árt egy kis plussz fesz +0,5V - +1,5V(laptól függően).
Nálam így simán megy 400-at. -
hülyegyerek
addikt
Na még egyszer nekifutok
Mostanában kezdtem el szemezni a lappal.Eddig a giga ds3 volt a tuti nyerő,de mivel elég rendes multimédia támogatottságú gépet akarok építeni,átgondoltam a dolgokat,aztán arra jutottam,hogy plusz wifi,távirányító,hangkari,mp3 modul megéri azt a plusz 20e-t a gigához képest,azért az 50 plusz fsb-ért (400vs.450) meg valszeg nem fogok lemondani ezekről a dolgokról.
Az lenne a kérdés,hogy az adható feszültségek limitálva vannak-e a lapon,és hogy kell-e valami speckó trükk a 400as fsb-hez.
Üdv. -
seal84
csendes tag
Még egy kérdés,
Milyen ramot szeret a P5W DH? 2x1GB 800MHz-t szeretnék beletenni.
köszi! -
seal84
csendes tag
Hello!
Ilyen alaplap vásárlásán gondolkodom ,van egy kérdésem.
Van egy tunerkártyám amit ebben az alaplapban szeretnék használni.
A tunerkártya hangját a régi gépben a hangkártyára kötöm a belső AUX hangcsatlakozóra.(az a széles lapos asszem 4 tűs)
A kérdés, hogy ezen az alaplapon van-e ilyen csatlakozó, amire ra lehet kotni a tuner kartya hangját ?
Elore is koszonom a segitseget!
És még azt szeretném kérdezni hogy P5W DH vagy Abit AW9D-MAX?
nem igazan akarok tuningolni, fő a stabilitás!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kingston FURY Beast DDR5 RGB 32GB (2x16GB) 6000MT/s DDR5 CL36 INGYEN FOXPOST
- Garanciás! ASUS ROG STRIX B650-A GAMING WIFI Alaplap
- Kingston FURY Beast DDR5 16GB 1x16GB 6000MT/s DDR5 CL36 DIMM INGYEN FOXPOST
- Corsair Vengeance LPX 16 GB (1 x 16 GB) DDR4 3600 (PC4-28800) AMD C18 INGYEN FOXPOST
- Gigabyte GA-H77M-D3H (rev. 1.1) LGA 1155 alaplap
- 105 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 (ELKELT)
- AKCIÓ! Apple Macbook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- TAVASZI RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest