- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Apple asztali gépek
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Hobby elektronika
- John Carmack csalódott a DGX Sparkban
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Autóhifi
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- 3D nyomtatás
Új hozzászólás Aktív témák
- 

cs.zs. veterán válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreNyiss meg egy feladatkezelőt, menj rá a vram-ra, és tálcázd le. 
 Játék közben nézz rá, mennyit használ abból a megosztott részből...
- 

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreSajna ez nem ilyen egyszerű, és hirtelen ne is költs most erre! 
 A saját 4 GB vram-ot a gép használja, az elkülönített "fél-ramot" meg használHATja, de majd nézd meg, alig fogja...
 Örülhetsz, ha már 0,5-1GB-ot fogsz ott látni.
 Ramot bővítened akkor kell, ha azt a részt valóban el is használja, és elfogy.
 (nem jellemző)
- 

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetére"...de az össz megosztott memória 12GB..." 
 11,7 GB, nem?
 16 GB ram esetén a szabad ram (15,4GB) fele, 7,7GB + RTX 4GB
 32 GB ram esetén a szabad ram (31,4GB) fele, 15,7GB + RTX 4GB (19,7)
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreAtya ég a 6800H már durván tápos lehet... te jó ég  
 Képzelem, hogy nem egy teknős. Hát remélem csütörtökön legkésőbb meglesz a gépem az ügyfélszolgálatos is azt mondta, az már nagyon a legkésőbb.
 Aztán írok róla meg minden...
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreNeked mióta van meg? Meg most akkor a 12450H és 3050 el szerelt változat? rakjál már be fotót róla... esetleg kis videót is. Pont ezt tervezem én is, hogy biztos nem lesz kikapcsolva, csak kapjam meg, de sajnos óráról órára csökken az esélye hogy a héten megjön, bár csoda bármikor lehet  
 Szépen feltelepítem, aztán hadd menjen. GTA V el akarok játszani, meg vagy 8-10 videót kéne megvágnom csak 
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreKöszönöm szépen. Hát én tűkön ülve várom hogy megérkezzen. 
 A régi ótvar tn paneles celeronos gépekhez képest biztos megvaltás lesz.
- 

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreSzia, 
 TUF-ból is lehet fullos belsővel ellátott darabot venni, persze hogy drága lesz, jó lesz. Ez nem változtat azon, hogy a gamer kategória egyik leggyengébb kijelzője lesz benne.
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreMindenképpen írok blogpostot és berakom majd ide is...  
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreNa kérem. 
 Vodás a rendelés, mint a screenshoton is látszik. Mármint a mostani. A múltkori az meg auchanos volt.
 Majd jövő héten kiderül. Igen az FX506 tényleg egy rakás... Akkor neked úgymond szerencséd volt.
 Amúgy én is felhívtam az Asust, ahol nagyon segítőkész volt az ügyfélszolgálatos. Egy rossz szavam nem lehet, a szervízre meg pláne.CharlieDrop Én egy sima Samsung mobiltőlrőe gondotlam, elvileg 15W os. Ha más nem napközbe mikor mást csinálok töltögetheti. Jólenne ha így is működne és nem kéne cipelni a nagy töltőt. Persze olyankor nyilván no game ilyesmi. 
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreJah utóirat. 
 Nekem a cserét fel sem ajánlották mert nem volt a gépből, a szervizes meg nem tudott mit kezdeni vele, nem is értette miért küldték egyáltalán oda. Mondta hogy annyit tud segíteni, hogy nem is rak rá RMA számot, hanem beszéljek az auchannal hogy nettó vesztesség javítani a gépet. Ráadásul áruhiteles volt, tehát még bonyolultabb volt a dolog. Annyit írtak a jegyzőkönyvbe is hogy nem gazdaságos a javítása. mert minden főegység cserés lett volna.
 De remélem egyszer jól járok, bár a Vodánál is bármi megtörténhet 
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreHa lett volna ryzenes a gépből, biztos hogy azt választom. 
 Bár ilyen "durván erős" gépem még sosem volt. Aztán hogy meg is kapom e a vodától. Az már más kérdés. Mert a rendelési oldalon eligazodni az nettó lehetetlen. Az Arénában is intéztünk még ügyet és ott azt mondták feldolgozás alatt két napja a rendelés. Hogy aztán mikor kapom meg. Mert mielőtt megrendeltem a gépet verték a mellüket, hogy ááá holnaputánra már kézbe kell legyen a gép Hát még feldolgozni sem sikerült a megrendelést. Jelzem elérhetőre rakta a weboldal, vagyis webshopnak nevezett "sz@r valami' és kb fél óra alatt el is kapkodták a gépeket. Nyilván nem csak én vártam, mint a messiást. Hát még feldolgozni sem sikerült a megrendelést. Jelzem elérhetőre rakta a weboldal, vagyis webshopnak nevezett "sz@r valami' és kb fél óra alatt el is kapkodták a gépeket. Nyilván nem csak én vártam, mint a messiást.Na és ezt a két képet illetve az elsőt szorozzátok be 12 vel, ugyanis annyiszor jelenik meg csak  
- 

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreEddig kizárólag 220-on volt? 
 Egyszer sem merült még le?    
 A kapacitás megvan, az a lényeg

- 

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreNa és fél év után hogy áll az akku? 
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreAmúgy igen az fx506 ra pedig figyelmeztettek hogy elég vackok. Hat a szervízben sem tudtak mit kezdeni vele. 2 napos új gép és kijelző, alaplap meg bill hiba egybe 
- 

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetére
- 

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreRengeteget vonatozok, járom az országot. Van hogy van áram az IC-kocsiban, van hogy nincs, sőt, van hogy konnektor sincs. 
 Ha tehetem, én is hálózatról használom, de nincs mese, szépen lassan mennek bele a ciklusok. Azért van!
 Nov 17-én vettem a laptopot, az elmúlt 43 nap alatt 12 ciklus ment bele, és a tényleges kapacitás jelenleg a tervezett felett van.
 Messze még a vég.

- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreHp noti 2 év használat után kb 3%-ot esett. És sosem foglalkoztam ezzel, szinte csak töltőn volt mindig. 
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreNincs olyan, hogy jó márka vagy rossz márka-ez köztudott(kellene hogy az legyen  ) )
 Mindegyiknek van jó és kevésbé jó gépe-így írom inkább.
 Amoda az ár-érték arány miatt javasolják a Legion gépeket-azért ebben azért van valami, tesztek, stb. is igazolják-mondom ezt úgy, hogy nekem sem az van, kb. 20 éve Asus vonalon vagyok.
- 

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetére"...Azt a topikot engedd el, és töröld ki a listázásból!! Azóta vagyok boldog..." 
 Nehari, de ez fájt
 Még sírtam is!...  
 Részemről (és vannak még ott páran) semmi másról nem szól a fórumozás, minthogy másoknak segítsek/segítsünk a tapasztalatok megosztásával.
 Legfontosabb: soha senkit nem szoktam blamálni !

Nagy család vagyunk 3 nagy fiúval, én vagyok a vén trotty, apa,
 4 saját gép van most a családunkban + 1 db céges.
 Sok-sok gép fordul meg a kezeink között, állandóan itt vannak a fiúk haverjai is a kínjaikkal, meg a haverok haverjai is, stb, marha sok gép.
 Családi géppark, ami folyamatosan változik, jelenleg:
 Lenovo Legion 5 15ACH6 2021/12 Ryzen5-5600H + RTX3050 Ti
 ASUS Rog Flow X13 2022/02 Ryzen7-5800HS + RTX3050Ti
 ASUS Rog Zephyrus G14 2022/09 Ryzen7-5800HS + RTX3050 (nem Ti)
 ASUS Zenbook 14X 2022/11 Ryzen5-5600H - no GPU (ez most a sajátom)
 + Dell Latitude 5410 2022/06 (céges) i5-10310U + 16GB DDR4 2666 excel+adatbázis kezelés
 Hidd el, van összehasonlítási alapunk, a múltbéli, és a jelenlegi készlet miatt is. Nem kell márkahűnek, lojálisnak lennem, lennünk, senki nem fizet azért, amit leírok.
 Volt Acer Nitronk, erős volt, de nem jött be. Volt Lenovo Ideapad gaming-ünk, olcsó volt, de erős, ... nem jött be. Volt ASUS TUF, olcsó volt és erős, (és hangos) - nem jött be, volt Fujitsu, 13" is, meg 14" is, nem nekünk találták ki,
 és aztán lett 2 db Legionunk, na az bejött. 1 még mindig megvan.  
 Ha valaki azt mondja, hogy 400-450-500e Ft-ért kell egy jó gép, és méret nem számít, akkor a Lenovo Legion nyer, mert továbbra is a legkiegyensúlyozottabb ár/érték-arányú gép, szép kijelzővel, jó hűtéssel, jó bővíthetőséggel, minőségi anyagokból.
 Ha viszont egy kisebb (14" körüli) erős gép kell, akkor jelenleg ASUS. Hozzuk-visszük a gépeinket, utazunk távolsági járatokon, és BKV-n is, számít a méret is és a súly is. Mi is elindultunk a méretcsökkentés útján. Erős belső kell, kis méretben? Mi más? ASUS...
 Tudsz más gyártót kis méretben, GTX vagy RTX kártyákkal, H-s procikkal, 300nit, vagy nagyobb fényerejű kijelzővel, ... ???
 Ezért van már 3 db ilyen kis méretű ASUSunk, meg egy céges fél éves 14" Dell Latitude, amivel úgy bánunk mint a hímes tojással, mert nem a miénk, és akkor megtapasztaljuk, hogy ezek mellett az Asusok mellett egy F.O.S.
 (de ez is csak magánvélemény)
 Szóval csak annyit akartam mondani, hogy a Legionok előtt leborulás nem véletlen, de használni kell ahhoz, hogy megértsd hogy miért is,
 meg hogy a gaming topicban esetleg leblamálnak (?)
 Nem, nem jellemző, inkább csak azt mondanám, tolnak a jobb felé.

- 

MinionFlasH senior tag válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreKöszi, [innen] szeretném megrendelni, szerintem jó áron van. Hűtőpad nélkül milyen hőmérsékleteket tapasztalsz? cpu/vga/felülete? Mikulásbá! Jogos túlzásnak túlzás, de van benne igazság. Mindenkinek köszönöm a válaszokat. 
- 

Bone123 HÁZIGAZDA válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreKöszi, megteszem. Ettől függetlenül: vajon mi merítheti kikapcsolva? 
- 

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreKöszi, én is kíváncsi vagyok Dell után Asus 'élményre'.   
- 

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreBonyolult ez, én sajna nem vagyok szakmabeli, majdnem egy egyszerű felhasználó vagyok. A majdnemet csak azért teszem oda, mert rengeteg gép van a baráti-rokoni körünkben, és állandóan laptopokat bújunk. Mindenfélét. Minden nap. 
 Dedikált GPU-s gépeknél is láthatod a feladatkezelőben, akár Intel, akár AMD, hogy ott van a GPU-nak a saját memóriája, + elviheti a ram felét. De ez csak egy elméleti dolog, mert ott az elvihetőnél ("megosztott") 2-3 tizedtől többet soha nem lehet látni. Miért? Nem derült még ki, soha senki nem írta le. Egy RTX3050 4GB GPU-nak is simán elfogy a 4 gigája, és 32GB RAM esetén vihetne még 15-16 gigát, de nem viszi, és a rendszer ledöccen.
 Dedikált videó nélküli gépeknél, Iris XE, Radeon Graphics, ugyanúgy a ram fele van ott megosztva, amit húzhat - és húzza is.
 Nyiss meg egy feladatkezelőt, tálcázd le, kezdd el fingatni a gépet, és közben nézd mi történik: teljesen olyan, mintha a ram dolgozna GPU-gyanánt. Innentől kezdve nyilván nem mindegy, hogy 2933 MHz-en ketyeg, vagy 4266-on, vagy a legújabbakban 6400 MHz...
 Megnézném...
 Úgy tippelem, hogy ha a ramokat is elkezdenénk hűteni (hőcsövezés, ventik), még nagyobb 3D teljesítmény állna rendelkezésünkre. Ezt a mostani teljesítményt nyilván nem lehet összemérni a normálisan hűtött 60-80-100-150 Wattos dedikált GPU-k teljesítményével, ugyanakkor látványos a fejlődés.
 i5-12500H volt nálunk Iris XE integrált megoldással, illetve itt van most ez a Ryzen5-5600H, és ezek mindketten nagyobb fps-sel játszanak dedikált gpu nélkül, mint az MX150-250 2GB dedikált megoldások.
 Barátaim azonnal referáltak: Innentől nem látható az MX kártyák létjogosultsága. Addig volt nekik létjogosultságuk, amig a H-s procik nem teljesítettek így.
 Más kérdés, hogy ezek a H-s procik önmagukban is drágábbak, mint egy nem H-s + MX...
 Címszavakban ennyi
 Írja le más is, hogy mit tapasztal!
- 

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreSziasztok, volna pár általános kérdésem Vivobook S15 OLED notebookba költözve (120 Hz, 2880 x 1620 px) - van-e szignifikáns üzemidő különbség 120 és 60 Hz-es Windows beállítás között, ha egyébként az esetek többségében statikus a kép (a mobilok ilyenkor gyakran 1 Hz-re váltanak akkukímélésből) 
 - a HDR mód bekapcsolása csökkenti-e az üzemidőt önmagában, ha nem nézek épp HDR tartalmat? 
 - OLED-en egyértelmű üzemidő előny-e a sötét mód (Windows, Office, levelezés stb.), ahogy OLED-es mobilon?
 - az eszköz USB-C-n tölthető 90 watton (20v/4,5A) azzal a gyártói megjegyzéssel, hogy csak ilyen paraméterű töltőt használjak. A laptop és otthoni mobiltöltőm viszont egyaránt USB-PD kompatibilis - lehet és biztonságos-e néha más alacsonyabb teljesítményű USB-PD töltőt rádugni, töltésidő kérdéskörét félretéve?Köszi  
- 

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreNagy sebesség/nagy teljesítmény-átvitel. 
 Ugyanazon a csatlakozón egyre nagyobb sebességek vannak, és egyrészt ez mutatja a benne lévő hardware erejét is, másrészt meg bizonyos alkalmazásokhoz, perifériákhoz szükséges.
 pl külső videókártyát lehet csatolni dedikált gpu nélküli gépekhez
 Van egy egyszerű i5-12500H Vivobookod, amivel játszani szeretnél, nem kell eladnod, nem kell lecserélned a szeretett gépedet, hanem veszel egy eGPU-t.
 Ha az az USB-C csatid 5 Gigabit/sec sebességű, nem fog működni. Ha 10 Gigabites, akkor sem. Ha TB4, 40 gigabit/sec, akkor meg igen...
 Ezek az eszközök részben azért nem terjedtek még el, mert nem volt általános az ilyen gyors adatátvitel, de most jönnek sorban. 2022 vége van, ideért a technika. Ma még lehet hogy úgy érzed, nincs rá szükséged, pár év múlva meg lehet hogy elengedhetetlen lesz. (és akkor sajna megint mindent dobhatunk a kukába)
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreAMD-s rendszeren, gondolom AMD-s verzió ez is: 
 [DRIVERS] AMD|MediaTek WiFi/Bluetooth (asus.com)
 Innen ha felmegy ,akkor AMD-s Egyébként ma is volt frissítés, Egyébként ma is volt frissítés,- AMD|MediaTek WiFi Drivers (Drivers Only) : 
 Drivers : 3.3.0.702 WHQL [01/11/2022]
 Download : Link
 Install/Update Process :- Press Windows key + X > Device Manager > Right-click on your AMD|MediaTek WiFi device > Update driver > Browse my computer for driver software 
 - Browse... > Select the extracted drivers folder (WiFi_AMD-MediaTek_v...) > NextHivatalosan Windows 11 kompatibilisnek van minősítve az ASUS által a Xonar U5 külső hangkártya is  Az AMD oldaláról leszedtem a legfrissebb Chipset drivert, javulást hozott, mert az ASUS oldalán lévővel ébresztéskor nem kapott az Epson Perfection V19 scanner áramot, csak újraindítással. Ez ismét működik. 
- 

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreAz, hogy AMD vagy nem, az egy ideje már nem számít. 
 Szeptemberben próbált i5-12500H Vivobook S15 Oled laptopban is MTK wifi-kártya volt, nem Intel AX...
 Fura volt a telepítése is. Egyrészt a telepítő pendrive nem látta az SSD-t, kellett még egy SSD-driver is a pendrive-ra, aztán meg ugye nem volt net, mert a wifi-kártya sem indult el driver nélkül. Telefon, USB net-megosztás, meglett az MTK-WIFI, onnantól hasított.
 10 napig volt nálam, nem tapasztaltam működési hibát. Erős gép volt.
- 

Necc addikt válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetérestart menü jobb klikk -> eszközkezelő 
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreA RAMOKRA iligy vagyok.  Ja, én meg frászt kaptam, mert eddig emelkedtek, most meg már ma 50K-ért is volt  A Notebook.hu-nál azt mondták, hogy elvileg szerintük még majd kapnak Fury-t A Notebook.hu-nál azt mondták, hogy elvileg szerintük még majd kapnak Fury-t  
 Igen az jó, hogy lehet szépen bővítgetni. Majd még talán egy + plusz TB-os SSD-t beteszek a meglévő mellé. Egyébként azon is van árnyékolás, csak az fekete. A RAM-on lévő az nálam nem ragasztós volt, legalábbis én úgy vettem észre    Érdemes megnézni, hogy a 3200-as modulokat az AIDA64 CPUID ha be van kapcsolva a magelkülönítés 3133-asoknak látja   
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetére Amúgy azt mondták bent, hogy csak pasztázni nem szabad garanciális időn belül, ott van is egy felkiáltójel. Minden mást szabad, takarítani, bővíteni stb.. https://www.windowscentral.com/how-check-memory-problems-windows-11 Szerintem ezt éjszakára ráengedem   
- 

#57171968 törölt tag válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetére"Valaki mondja már meg minek az a lap a ram tetejére" 
 Az az izé az elektromos sugárzást árnyékolja.
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetére"Ami nekem furcsa, hogy telibe alvásnál, tehát amikor egyértelműen alvóba rakja magát, nagy ritkán így felébred az álomból, felvillan a billentyűzeten az RGB, megmutatja a képernyőn a bejelentkezést rövid időre, majd vissza alszik újra  Szoktam is mondani, mivan felébredtél? Szoktam is mondani, mivan felébredtél? " "Ez az élmény nálam rendszeresen megvan  Ezek szerint nem egyedi az eset. Eseménynaplóban amúgy a régi alaplapnál még input mouse-t jelölt meg Ezek szerint nem egyedi az eset. Eseménynaplóban amúgy a régi alaplapnál még input mouse-t jelölt megEz a modern alvás... ez működik nálam. De azt, hogy mi alapján dönti el, még nem tudtam meglőni  " 
 Én nagyon gondolkozom veszek egy ilyen készletet (csavarhúzó) esetleg jöhetnének tippek melyiket vegyem. Van házilag is ilyen "bites" készletem elég minőségi, ha sima csillag van ezekben akkor az is jó, ha csak nem az a speciális fejű csavarok. Szóval filózok rajta ameddig nincs komoly gondja a gépnek megcsinálom magam. Igazából az Asus oldalán is fent van, hogy a garancia elvesztése nélkül bővíthető a gép. 
 Szvsz ne cipeld sehova, tedd bele."Igazad van. Eredetileg pont azért vettem a szerszámkészletet, mert úgy gondoltam, hogy előbb vagy utóbb ki kell takarítanom a laptopot... iFixit Essential Electronics Toolkit V2 13 390 Ft-ért - Elektronikai szerszámkészlet | Alza.hu Nekem ez van  HP-nál nagyon jól jött! Most remélem ASUS-nál is HP-nál nagyon jól jött! Most remélem ASUS-nál is 
   Akkoriban még ennyi volt. 
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreNekem is abból a szempontból mond, hogy össze tudom hasonlítani az eredményeket a korábbiakkal, mivel megvannak a 3DMark oldalán is, dátummal. A korábbi mérésekhez képest a mostaniak azért lényegesek mert: 
 1. Már az új alaplappal készültek
 2. Mindegyik a Windows 11 22H2 rendszeren, tehát nem okozhat ez sem megtévesztő differenciát.Amúgy a laptop jól működik. Az alvás az még mindig érdekes, de legalább már leveszi a világítást az egérről és a klaviatúráról. Viszont klasszikus alvásba nem igen megy le, a laptop oldalán lévő RGB világítás sem vált át a pulzáló pirosra, és az alvást jelző led sem villog. Mindegy, ezt elfogadtam ilyennek. Elvileg szerdán ér ide a RAM. A ragasztós RAM - nevezzük védő rétegnek - miatt, meg a garancia miatt gondolkozom, hogy: 
 1. Magam csináljam e - eszközök megvannak hozzá
 2. Cipeljem be Debrecenbe
 3. Küldjem e fel a FixDrirect-hez.Mert ha véletlen úgy járok itt mint páran, hogy nem ez az alaplap lesz a végső, akkor lehet jelentősége a dolognak. A 2. esetben is kapok számlát, de a 3. esetben biztos, hogy nem köthetnek bele. Ugyanakkor ha nincsen semmi baj, akkor a 2. esetben 5000 Ft megtakarítás, a 3. esetben meg futárral együtt olyan 11-12K. 
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetére
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreSpirit of Gamer SOG-VE500RE Notebook hűtőpad 17" - AIRBLADE 500, már tavaly novembertől  Igazából zavart is kicsit, mert ugye a laptop ventijét elnyomta, pontosabban nem hallottam, amikor a laptop ventije elhalkult. Aktív USB 2.0 hubon van, és 0-24-ben megy. Igazából zavart is kicsit, mert ugye a laptop ventijét elnyomta, pontosabban nem hallottam, amikor a laptop ventije elhalkult. Aktív USB 2.0 hubon van, és 0-24-ben megy.Ja azok Stressz tesztek  Igaza van stabilitásra remek, meg AIDA 64 System Stability Test is van (licencem van hozzá). Csak olyan teszt programokra gondoltam, amik autentikus pontszámokat adnak, meg FPS értékeket. Azért, hogy lássam RAM csere után mennyit jelentett vagy mennyit NEM jelentett esetemben az új RAM konfiguráció Igaza van stabilitásra remek, meg AIDA 64 System Stability Test is van (licencem van hozzá). Csak olyan teszt programokra gondoltam, amik autentikus pontszámokat adnak, meg FPS értékeket. Azért, hogy lássam RAM csere után mennyit jelentett vagy mennyit NEM jelentett esetemben az új RAM konfiguráció  
 Intel Burn Teszt Ryzenre  
 "Szerk: Lehet eljutottak hozzájuk a topikban leírtak? ..vagy már kínosan sok volt az érdekes vélemény a guglin? Minden estre tényleg le a kalappal. Jó látni."A topicban volt egy valaki, aki az árazásukat RAM-nál nagyon védte, azt gondoltam, esetleg ott dolgozik   
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreRAM esetében, én az alábbiak szempontjából hoztam meg ezt a döntést: 
 1. Jön a karácsony szezon. A következő két hónapban drágulni fognak. Egyre jobban kezdenek a DDR5-ösök elterjedni.
 2. Már a Notebook.hu-nál is az jelentet meg, hogy kifutó termék ez. A Fisthopnál meg az, hogy utolsó darabok ezen az áron.
 3. A szevizből kapott árral kapcsolatban felmerült az is bennem, hogy már kintről rendelve jelentős a drágulás a Ft gyengesége az infláció miatt, tehát a jövőben ez a 70 nettó lesz az új 32 GB-os kitek ára.
 4. Ha véletlen bekövetkezik az, hogy már nem kapok ilyen kitet, akkor 16 GB RAM-on ragadtam a következő évekre. Azt meg nem akartam. Ahogyan azt sem, hogy amit most megvehetek 35 E Ft-tal olcsóbban, azt pár hónap múlva mindenhol csak 35 ezerrel drágábban vehessem meg.
- 

Skatysuti tag válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreArra gondoltam hogy, 6gb vram néha kevés sajnos 
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreAmúgy ez a mély teszt akkor lenne talán az igazi, ha közbejön a hétvége... Ilyenkor ugye nincs bent senki a szervizben. Lehetne talán azt csinálni, hogy pénteken, lehajtott kijelző mellett, hogy az azért ne égjen be (én megúsztam egy ilyet, mert amikor meghibásodott, az lehajtott kijelző mellett, de a külső kijelzőre kivetítve volt a laptop által a lefagyott kijelző, a Windows 11 órájával, ami 16:30-on állt, miközben amikor megérkeztem a szobába majdnem 3 órával volt több az idő) , szóval hogy fusson a teszt, és ha hétvégén nem volt fagyás, nem volt újraindulás, akkor vélhetően nem lesz gond vele. Biztonsági szempontból meg gondolom van azért bent karbantartó személyzet, aki fel tud lépni ha zárlat van, egy porral oltóval. Meg ugye van ott bent ilyenkor több gép is nyilván. Ha nem tesztelik ilyenkor, akkor ezek a napok kárba vesznek. 
- 

Skatysuti tag válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreÉn anno nem olvastam utána a kijelzőjének. 
 Megbántam.
 Nagyon nem tetszenek a kijelző színei.
 Illetve néha a 3060 6gb ja kevés.
 Szóval ha mégegyszer vennék akkor g713qr 3070 el valasztanám
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreKöszi  
 Az egyetlen ROG cuccom  
 https://rog.asus.com/elite

Egy AAA-s játékot nem tudtam behúzni Annyi pontom nem volt Annyi pontom nem volt Far Cry 5 pl Far Cry 5 pl  
 Angol specifikációt nem nagyon találni róla  
 https://rog.asus.com/hk/laptops/rog-strix/2021-rog-strix-g17-series/spec/
 Érdekes, mert kínai , jellemzően hongkongi oldala van Szóval az egy rejtély, hogy a Telekom ezt a modellt hogy halászta elő, mert idehaza kb csak a Telekom forgalmazta Szóval az egy rejtély, hogy a Telekom ezt a modellt hogy halászta elő, mert idehaza kb csak a Telekom forgalmazta 
 Eltérés, hogy 1 TB az SSD, meg nem volt sem egér, sem hátizsák  
                 Asus ROG Strix G713QM-HX1139T MB: Asus ROG Strix G17 G713QM CPU: AMD Ryzen 9 5900HX with Radeon Graphics BitLocker modul:AMD PSP 10. Device TPM 2.0 RAM: 2x8GB Micron 4ATF1G64HZ-3G2E2 DDR4 3200MHz VGA: NVIDIA GeForce RTX 3060 Laptop GPU (6 GB) SSD I.:SK Hynix HFM001TD3JX013N - NVMe SSD SSD II. Samsung 500GB 860 EVO MZ-76E500B/EU (AXAGON EE25-XA6 USB 3.2 GEN 1 ALINE BOX) SSD III.: SAMSUNG 500GB SSD Series 850 Evo (MZ-75E500B) (AXAGON ADSA-1S6 USB 3.0) SSD IV Plextor M8PeG SSD meghajtó (PX-256M8PeG) HDD: WD6400AAKS 640GB ; WD 3TB Red IntelliPower 64MB SATA3 WD30EFRX ; (WD10EZEX) CB1TB HDD Case: SHARKOON Swift Case Pro USB 3.0, Laptop DP: BOEhydis NV173FHM-NX4 Keyboard: Cooler Master MasterKeys Pro M White MX Red Egér: Razer DeathAdder Elite USB HUB: Chieftec CHB-107; i-tec USB 3.0 Charging HUB 7port + Power Adapter 36 W Scan: Epson Perfection V19 Monitor: ASUS TUF VG249Q Gaming monitor 144Hz ASUS Xonar U5 OS: W11 
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetérePont ma egy éves  Amúgy a meghibásodás nem a legszerencsésebb időszakában következett be a hétnek, és így minimum egy + extra hétvége beesik. Most meg Hétfőn munkanap, kedden nem, szerdán talán átkerül a boltba, talán bekerül ott két nap alatt a RAM, extra szerencsével jövő hét péntek, de nem kizárt, hogy egy hét múlva még nem lesz itthon. Amúgy a meghibásodás nem a legszerencsésebb időszakában következett be a hétnek, és így minimum egy + extra hétvége beesik. Most meg Hétfőn munkanap, kedden nem, szerdán talán átkerül a boltba, talán bekerül ott két nap alatt a RAM, extra szerencsével jövő hét péntek, de nem kizárt, hogy egy hét múlva még nem lesz itthon.

- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreSzerencsére vannak Steamen nekem PCmark, és 3D Mark eredményeim felhőben is elmentve. Így viszonyítási alap is lesz  Mivel egyből Windows 11-re frissítettem 10-ről így az sem gond, mert az első méréseim is Windows 11 alól készültek. Annyi lehet a szoftveres eltérés, hogy az még nem a 22H2-vel készült, más driver verziók voltak. Ilyesmi. Illetve ha dupla annyi RAM-mal érkezik vissza, az is nyomhat kicsit a latban Mivel egyből Windows 11-re frissítettem 10-ről így az sem gond, mert az első méréseim is Windows 11 alól készültek. Annyi lehet a szoftveres eltérés, hogy az még nem a 22H2-vel készült, más driver verziók voltak. Ilyesmi. Illetve ha dupla annyi RAM-mal érkezik vissza, az is nyomhat kicsit a latban  
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetére"Én elengedném egyelőre a RAM kérdést legyen elsőre garantáltan rendben a gép, minden más ráér." 
 Igazad van, csak én pl eddig azért nem vittem be a debreceni szervizbe bővíteni, mert nem akartam buszon nyomulni vele... meg pont azon gondolkoztam, hogy milyen jó, hogy nem vittem be, mert azon kattognék, hogy vajon nem e akkor történt valami szerkezeti meggyengülés, ami most vált kritikussá...A másik opció lett volna, hogy rendelek RAM-ot és én szerelem be, de ezt úgy óvtam, hogy a HP laptopot kitakarítottam ugyan (ja 2018-2022 között, mivel az akkumulátora felpuffadt ) , hogy ezt még takarítani sem mertem szétszedni. A másik a RAM rendelésnél itt a topicban is az volt a javaslat, hogy inkább vigyem be a boltba, ott szereljék be, hogy biztosan működik e. Helyette figyeltem a hőfokokat ) , hogy ezt még takarítani sem mertem szétszedni. A másik a RAM rendelésnél itt a topicban is az volt a javaslat, hogy inkább vigyem be a boltba, ott szereljék be, hogy biztosan működik e. Helyette figyeltem a hőfokokat Most azért élnék ezzel a lehetőséggel, mert így: Most azért élnék ezzel a lehetőséggel, mert így:
 már ugye fent van - hiányzik rohadtul, mert videót vágni azt nem tudok, meg játszani sem - és ha minden jól megy, akkor egy legyet ütök két csapásra. A 32 GB RAM nekem az időtállóság szempontjából is fontos. 41 éves vagyok, már nekem elég az ,hogy erős legyen, munkára jó legyen, és biztonságos maradjon, sokáig támogatott. Meg érted... 2016-2021 között 32 GB RAM-on ültem - amikor rendeltem is azt néztem nem e lehetne gyárilag módosítani rajta már a Telekomnál, hogy 32-vel szállítsák ki. Nem lehetett - és ha minden jól megy, akkor egy legyet ütök két csapásra. A 32 GB RAM nekem az időtállóság szempontjából is fontos. 41 éves vagyok, már nekem elég az ,hogy erős legyen, munkára jó legyen, és biztonságos maradjon, sokáig támogatott. Meg érted... 2016-2021 között 32 GB RAM-on ültem - amikor rendeltem is azt néztem nem e lehetne gyárilag módosítani rajta már a Telekomnál, hogy 32-vel szállítsák ki. Nem lehetett Wondershare Filmorát használok, és sokszor volt, hogy 1-2 GB RAM volt feleslegbe. Szóval így elvileg garantált, hogy kompatibilis RAM-ot kapok bele (sajnos nem olyan egyszerű a képlet mint PC-nél) pl ilyesmibe nem akartam belefutni: Wondershare Filmorát használok, és sokszor volt, hogy 1-2 GB RAM volt feleslegbe. Szóval így elvileg garantált, hogy kompatibilis RAM-ot kapok bele (sajnos nem olyan egyszerű a képlet mint PC-nél) pl ilyesmibe nem akartam belefutni:
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetére"Na erre még engem nem figyelmeztetett, nem is írta sehol sem," 
 Az első két hétben engem sem Aztán szólt - igaz akkor még 100%-on volt tartva -, hogy érzékelte a rendszer, hogy folyamatosan, több napja magas az akkumulátor feszültségértéke, és javasolja, hogy legalább 240 óránként merítsem 50% alá, és töltsem utána 60%-ra. 49%-nál dugtam be aztán a töltőt Aztán szólt - igaz akkor még 100%-on volt tartva -, hogy érzékelte a rendszer, hogy folyamatosan, több napja magas az akkumulátor feszültségértéke, és javasolja, hogy legalább 240 óránként merítsem 50% alá, és töltsem utána 60%-ra. 49%-nál dugtam be aztán a töltőt  ASUS TUF Gaming A17 (2022) | Laptopok | ASUS Hungary - Specifikáció Most nézem a laptopod specifikációit. Nem semmi... erősebb mint az enyém, mégis 200K-val olcsóbb majdnem, és pont ezért az árszint miatt berakja TUF kategóriába ROG helyett. A közvetlen utód a 6900HX lenne, most néztem csak meg, korábban a 6800H-t néztem. Érdekes egyébként, mert 3xxx-es kártyák esetében az 5900HX-nél is az volt, hogy a 3080-at is simán ki tudta hajtani. A 6900HX esetében már ugye szerencsésebb lenne 4000-es kártyákat berakni, csak ugye azok akkor még nem jelentek meg. Majd a 7xxx-es CPU-k mellé. #34540MaxxDamage: 
 "Ha jól emlékszem, 2x cseréltek alaplapot a gépbe és végül sikerült rábeszélnem a szerviz vezetőjét, hogy intézzenek csere utalványt a gyártótól. Javítási költség hatékonyság túllépése címen ezt sikerült intézni, mivel jócskán túllépte a javítás költsége már az eszköz értéket/költségét (a 2 alaplap cserével már...a többiről nem is beszélve) " "
 Ahogyan írtad a blogposztodban is, ez az alaplapcsere olyan 400K lehet, hiszen repül ott CPU + GPU is. Nem gyenge már önmagában ez sem. De az, hogy képesek egy 600-700K-nál kétszer alaplapot cserélni, ami már önmagában 800K, majd végül kidobni az egészet, és adni egy teljesen újat, hát az valami egzotikum a kapitalizmus világában. Mert oké, nyilván nem dobnak mi mindent a kukába, amit lehet megmentenek belőle, de akkor is brutális kár, sokkal olcsóbb lenne cserélni 1x. Ha pechük van, akkor már második alkalomnál automatikusan csere, és még akkor is ráfizetéses a történet!Abban bízok, hogy az enyém már kezdetektől vacak volt, ez magyarázat lehetne az alvási problémákra ... és az új alaplap ezen a téren is megváltást hozna a régihez képest, persze ha nem, nekem az is jó, ha csak stabil, gyors, erős mint eddig volt   
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreA Ryzen 7 6800H egy mocsok állat, az én is lestem, hogy csupán egy generációval újabb mint az Ryzen 9 5900HX, és Ryzen 7-esként leveri. 2016-2021 között inteles vonalon voltam, és persze desktopon láttam. De mi volt a tendencia? Az, hogy a következő generáció i3,i5,i7 5-10%-kal gyorsabb mint az elődje, de az új generációs i3 nem verte le az előtte lévő i5-t és az i5 sem az i7-et. Ami még felvetődött bennem mint kérdés, az a garancia idejének alakulása. Eddig ugye ha valamimet cserélték (nagyon ritkán volt rá alkalom), akkor azt úgy egyben, hiszen egy alaplapot, egy videókártyát egyben cserélnek, és akkor újraindult a garancia, de alaplap esetében nagyon, nagyon régen 2003 előtt volt példa. Konkrétan 2001-ben. Most viszont alaplap cserénél hogy néz ki a dolog? Az új alaplapnál újraindul a 2 év, de a laptopnál nem? Mert eddig a MyASUS-nál ugye egyértelműen fel volt tüntetve, hogy a laptopra 36 hónap garancia van, de most ezután esetleg az új alaplapra is az eredeti dátum lenne érvényes? Vagy feltüntetik, hogy az alaplap + CPU + GPU esetében innentől 3 év, a többire meg annyi amennyi az eredeti vásárlástól van? "Én is használom a 60%-os módot.": Megmondom, hogy engem nem az idegesített, hogy 60%-on kell, vagyis ajánlott tartani, meg nem is az, hogy 240-250 óránként (Google Naptár figyelmeztetett mindig, hogy ma laptop akkumulátor ápolás lesz!), hanem az, hogy ugye néha, néha újra kell indítani a laptopot: Havonta 1x garantált, foltozó kedden, de ennél több alkalommal is, ha például olyan driver frissült, ami megkövetelte az újraindítást. Nos ilyenkor az újraindítás idejele alatt elkezdte tölteni az akkumulátort. Ha lefagyott, akkor megint, ha a lefagyás után lefuttattam a CHKDSK C: /F/R/X parancsot, akkor megint ... és ezt az akkumulátor nem feltétlen szereti. #34535MaxxDamage: Abból, hogy írtad mindig, és sikerült utalványra váltani, arra következtetek, hogy neked is sokszor volt javítva. Mi volt a gond? Illetve hányszor javították? 
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreÍrtam nekik, még nem kapták meg a laptopot, így még az sincs, hogy későn szóltam. Mondjuk ez a szöveg, hogy felhasználhatják stb... hát eszem megáll... "Ja és az állítólagos katonai szabványú tartóssággal, vagy strapabírósággal." 
 Most nézelődöm pont alaplapok stb után...
 ASUS TUF GAMING B550-PLUS WIFI II Alaplap leírásában:
 "- Fejlett tápellátás: 8+2 DrMOS tápfázis, ProCool csatlakozók, katonai minőségű TUF alapanyagok és Digi+ VRM a maximális tartósságért"Ja, ha ilyen strapabíró a katonai - ráadásul TUF szériánál írja, amelyik olcsóbb mint a ROG -, hogy megfekszik egy olyan laptopban amely a lakást sem hagyta el sohasem... akkor milyen lehet a többinél   Engem is megvettek, de ugye a körülmények miatt. Ugyanezt az összeállítást sokkal, sokkal drágább lenne PC-ben, PCX R7 5700X 6750XT 143579 számítógép | PCX.hu Például ez a konfiguráció CPU terén éppen veri. De komolyan nekem az lenne a legjobb, ha a pénzem kapnám vissza (erre esély csekély), és nem tökölnék többet laptoppal. Még akkor is keményen ráfizetnék kicsivel jobb teljesítményért, de érezhető 200K-t. 
 Viszont marad a remény, hogy talán pozitívan kapom vissza, én nem bontottam ki egyszer sem, így talán ha van benne némi por, azt is kitakarítják, ha már cserélik az alaplapot. Aztán bízom benne, hogy nem kell többet javítani. Eladni nem akarom, hatalmasat buknék rajta. A teljesítménye sok évre elegendő, az akkumulátorhoz úgy álltam, hogy van ez a 60%-os akkukímélő módja, hát azzal hátha elég 3-4 évente cserélni. Az sem olcsó... Nekem az a célom, hogy addig bírja ki - ez sajnos hosszú idő - ameddig a PC piac stabilizálódik. Ez a laptop ha hibátlan is maximum 500K-t ér már ... Akkorra amikor aktuális a csere, az a kategória lesz, hogy megérje megtartani arra az esetre, ha elutazom valahova az otthoni PC mellett.Nekem sok csalódást okozott, és az tény, ha tudom előre - az alaplapi hibát leszámítva, mert az evidencia - akkor nem vágok bele... Maradtam volna Windows 10 rendszeren a biztonság jegyében, aztán a 7700K-val kibírtam volna. Ha meg lerohad az alaplap, olcsóbb lett volna az alaplap + CPU csere mint ez így. Rossz döntést hoztam, és ezt már hónapok óta tudom, csak elfogadtam, hogy hát ez ilyen ... 
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreSajnos a Xiaomi féle márkaszervizzel jártam hasonlóan. Visszaküldték full hibás kijelzővel. Végül kicserélték a kijelzőt. A Xiaominál az volt, hogy megjavították garanciális kereteken belül, utána meg eladtam. Na most ez sajnos másik liga. 649 E Ft volt tavaly... a frankó az lenne ha cserélnék, de erre az esély nagyon gyér. Persze az alaplapot ki kell cserélniük előbb vagy utóbb, de akkor már ez egy javított valami lesz ... ha más nem is tudja, én tudom. Eddig még nem volt sosem szétszedve. Úgy voltam vele, hogy ameddig a hőfokok nem emelkednek, addig nem piszkálom. Mivel alaplapi hiba áll fent, ezt nem garanciális kereteken belül felérne egy hülyeségi bizonyítvánnyal  Ha nem lennének ilyen elmeháborodott árak, már rendelnék be egy új PC-t, ezt meg adnám el a francba javítás után Ha nem lennének ilyen elmeháborodott árak, már rendelnék be egy új PC-t, ezt meg adnám el a francba javítás után  De amit néztem CPU-t PC-be ami már eléri pontszámban ezt a szintet, sőt rá is ver egy kellemeset az magában 213 K + akkor VGA 522K, és még nincs sehol a RAM, a ház, a tápegység, és a hűtő, meg az új Windows ára... Ahogy írtad, vannak minőségbeli problémák sajnos már az ASUS eszközöknél is, de ami igazán durva, hogy nem egy 200K-s laptop... hanem egy ROG... és mivel költséges a javíttatása, a szerviz is érdekesen állhat majd a dologhoz, bár bízom benne, hogy nem igazolódik be a félelmem. 
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreAz a helyzet, hogy nekem ez a laptop, ami jelenleg ipari hulladék kategória ebben az állapotban, mióta itt van, megérkezett, nem hagyta el sosem a lakást. Még az ASUS által ajánlott 60%-on tartsam az akkumulátort, és legalább 250 óránként merítsem 50% alá, majd onnan 60%-ra töltsem féle rítust is maradéktalanul végrehajtottam, egészen a lefagyásokig amikor jobbnak láttam feltölteni 100% -ra mivel restart és boot között kegyetlenül tölti... 
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreRáadásul 649 E Ft -os laptop 🥹 Mármint tavaly annyi volt. Még nincs egy éves sem. A tárgyilagosság kedvéért 2003-ota csak ASUS alaplapjaim voltak, 2003 ASUS A7V8X-X LAN; 
 2005 ASUS A8N-SLI, 2010 ASUS M4A785D-M PRO, 2016 ASUS Z170-A utóbbi 32 GB RAM Corsair, i7 7700K társaságában. Azért szerencsém volt, hogy eddig egy ASUS alaplapom sem halt meg.. pechem,hogy ez meg igen. Egy alaplap halál PC-nel is meglövi az embert, ez vigasztaló nekem kicsit, mert sokkal korulmenyesebb a csere mint bármilyen más alkatrész esetében, a CPU T ki kell venni, magát az alaplapot, aztán ha pl már olyanra történik a csere amelybe már nem rakható bele a korábbi CPU, akkor ott is szívás van...Van egy 5. Éves HP laptop itthon, idén kellett kidobni az akkumulátort belőle, ezt leszámítva működik! 
 Amikor belevágtam ebbe úgy gondolkoztam, hogy hát oké nem cserélhető a CPU, GPU, de 3-5 évig simán kibírom vele, ameddig elmúlik a bányászláz, a chip hiány, és majd utána új PC-t építek... Az árak azóta csak romlottak... A bölcs döntés az lett volna ha maradok a 7700K-s rendszeren. Soha többé nem tervezek laptopot venni,nekem ez volt 1997 óta az első, a HP az anyukámé.https://prohardver.hu/tema/re_kiderultek_az_asus_z790-es_alaplapok_arai/hsz_155-155.html 
- 

s3int csendes tag válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreSzia, Megnéztem amit írtál. Kicsit elsőre olyan mintha Intel-Amd eltérés a fő különbség. 
 Az A15 kicsit drágább, nincs thunderbolt, van rgb bill., kisebb aksi, nehezebb kicsit.
 Mármint ezt a kettőt hasonlítgattam:
 https://www.digiprime.hu/laptop/asus-laptop/asus-tuf-dash-f15-fx517-ar/asus-tuf-dash-f15-fx517zc-75585-elado
 https://www.digiprime.hu/laptop/asus-tuf-gaming-a15-fa507rc-75273-eladoAmúgy a dash miben különbözik a nem dash-tól? 
- 

HartgeH3-2.8 addikt válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetére
- 

s3int csendes tag válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreA Dash sokaknak az, nem is vmi elterjedtnek tűnik kis hazánkban. 
 Olvasgattam a korábbi hozzászólásokat az F sorozatról, esetleg össze lehetne foglalni mi a baj velük?
 Ez elvileg 2022-es, de pont azért kérdezek mert megy a dillema és másnak (nektek) nagyobb a tapasztalata.
 A játék tényleg nagyon mellékes, az időm se a régi sajnos és ha van is ott az asztali gép minden földi jóval.
 Mit értesz belépő TUF-on?
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreÍgy van de ez itt már megtörtént, mert alaplapcsere is volt, most meg ez az ügy, innentől már jöhet a b. testület 
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreBékeltetővel kell kezdeni szerintem...  
- 

Norbi887 aktív tag válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreTeljesen rendben van, persze   
 (Ugyanez van régebbi, és újabb driverek mellett is). Most per pillanat csak az Armoury Crate-et akartam megnyitni, hogy beállíthassak pár dolgot, hát ideág jutottam. (Hozzáteszem mindez éppen akksiról működtetett állapot mellett történt)Először a Windows az dedikált kártyát nem is látta valamiért, pedig Standard GPU Mode-ban ment. Armoury Crate elindít, megfagy minden, és BSOD. Valami k@rvára nem kerek ezzel az egésszel, de már egyáltalán nem is érdekel.  Legfrisebb driverek vannak fennt, Windows is friss, tőlük kaptam vissza, állítólag "mély" teszten is részt vett a masina. 

- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreMég várj vele, ha valami nem tetszik vagy beüt a gebasz, arról állítja vissza a gép az előző rendszert. 
 Később, ha minden rendben, lehet törölni.
- 

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreMa adták át a GLS részére, holnap érkezik, aztán beállítok mindent rajta, és tesztelem  
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreKöszi, utánanézek. Hogy azok milyen árban mennek. 
- 

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreKis update: a jövő héten érkezik vissza, cserét még nem ajánlottak fel, hiába kértem, így most ismét szervizelik, aztán adok neki talán egy utolsó esélyt, elméletileg SSD cserén esett másodjára most át, tesztelem, használom, aztán bízom benne majd, hogy innentől rendben lesz a dolog végre valahára. Windows-bòl tapasztalatok alapján inkább 10-est, vagy 11-et ajánlanátok, így Asus Notebook esetében, hosszabb felhasználásra?   Csak amiatt, hogy mivel kezdjek neki még egy utolsót tesztelni, amint visszaérkezett hozzám.   
 Türelmesnek tartom magam egyébként ilyen téren, de mostmár tényleg bízom benne, hogy történni is fog valami ez alkalommal.  
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreArmoury nélkül sem alszik el, ha egyszer felébredt pontosan egy óra után. Újra kell indítani, akkor elalszik. Egy órára, majd ismét felébred és nem lehet visszaaltatni. 
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreAzt a HP-t most adtam el, már másik notit használok így (Asus).  
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreSemmit nem kímélsz rajta. Hp notit használtam 2,5-ig így, és alig esett az állapota. Pont nem figyeltem erre. Mindig töltőn volt ha lehetett, vagy kb 2-3 hetente dolgoztattam max, ha eszembe jutott. A MyAsus szoftverben ezt nem os állítottam be a mostani notimnál. 
- 

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreNos, hát túl jó híreim nincsenek, eltelt ismételten 3 bő nap, és délelőttre megint kékhalál fogadott, ugyanazzal a hibasorral/azonosítóval, mint a szervizelés előtti állapotában. Innentől kezdve Én azt hiszem ezzel együttvéve búcsúzom is innnetől ezen márkától valószínüleg, ami a Notebookokat/Laptopokat illeti egy kisi deig, mert nem fér bele sem a tanulmányaim, sem pedig a munkavégzés, és állandó napi használatba az, hogy majd két esetleg háromhetente küldözgetem oda- és vissza, hogy aztán kezdődjön az egész hóbelebanc előről.   
 Jószolván bízom benne, hogy nem fogják majd ki sokan mellettem ezt a szériát.  Írtam nekik ismétetlen egy mailt, melyben kezdeményeztem a cserét esetlegesen egy másik gyártó Notebookjára/modelljére, akár felár/árkülönbözet egyeztetéssel egybekötötten, csak kapjak egy használható gépet, ami megbízhatóan teszi a dolgát számomra. 
 Volt legalább 4-vagy 5 setupom az elmúlt 10 évben (asztali is, notebook is), de azt nem gondoltam volna hogy pont ebben az árrésben leszek meglőve ilyennel.  Maga a hardver/gép egyébként nem lenne rossz, sőt, de ez így összességében only negatív tapasztalat számomra most. Ettől függetlenül nem állítom, hogy az összes gépük rossz, csak hát ez most így sikerült.  Kicsit szomorú vagyok azért emiatt, de ez van. Kicsit szomorú vagyok azért emiatt, de ez van.  
- 

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreHello! 
 Nos, tegnapi nappal megérkezett végre a gép, Windows 11 install meg is volt, driverek, progik, játékok is tesztelve, eddig úgy minden rendben van. Estére direkt úgy hagytam Alvó Módban, mert a szervízbe is emiatt lett elküldve végül, hogy reggel felnyitáskor kékhalált kaptam. Na most nem történt ezúttal ilyen, viszont felnyitáskor villogott a Státuszjelző Led, de a gépnek nem akarózott felébrednie, csak ha hosszan lenyomva tartottam a Power gombot, utána már kapcsolt rendesen, ahogyan kell. 
 Annyi feltűnt, hogy kicsit melegebb volt reggelre a laptop amikor éjszaka úgyhagytam alvóban pihenni. (Gondolom ez alapvetően nem para, csak észrevétel). (Gondolom ez alapvetően nem para, csak észrevétel).Amit megcsináltam még extra opcióként, hogy kikapcsoltam a ''Fast Boot''/Gyors rendszerindítás opciót az Energiagazdálkodási beállításokon belül, azóta teszteltem az Alvást, látszólag semmi gond nincsen. Szóval tekerem, nyúzom, aztán remélhetőleg minden okés lesz mostmár.  Nehéz, az a baj elfeledni amik voltak vele, mivel rögtön első hetes gondok voltak ám, de azért mostmár remélhetőleg megbízható eszköz marad.  
- 

azbest félisten válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreSzerintem minden gyártó valamilyen helyi, vagy szomszéd országbeli szervizzel van elszerződve. Írják is melyik cégek azok [link] 
 Van cég, amelyik a sima lakossági termékeket egy nagy szervizcéggel csináltatja és az a cég sok más cégnek is szervizel. Meg van olyan is, hogy az ország több pontján, helyi szervizekkel vannak leszerződve. Az üzleti sorozatokat csinálják inkább az utóbbik, mert azoknál helyszíni szerviz is lehet.
- 

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreSzia! 
 Köszi az érdeklődést, pont akartam is írni, hogy igen, kaptam visszajelzést a FixDirect-hez került be, hiába ASUS RMA-n keresztül igényeltem a szervizelèst, ezek szerint itthon ide irányítják ezen termékeket javításra. Ma jött a mail, hogy holnap érkezik vissza hozzám, a GLS-el. 
 Szervíz leírása szerint: alaplap hibás volt (szinte gondoltam, hogy ez lesz különben, gyanús volt, hogy 3x Újra telepítés sem segített rajta), szóval azt teljesen kicserélték, átfuttattàk az ASUS-os termék teszteken, amin meg is felelt, záró mondatkènt annyit kaptam, hogy érdemes OS telepítèssel kezdeni (amúgyis úgy szerettem volna újra elkezdeni használni).Röviden, és tömören: elméletileg sikerrel zárult a javítás.    
 Holnap meglátjuk természetesen, a hét végéig nyúzom majd egy két játékkal, meg programmal.
- 

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreMegvolt, ma el is vitte délelőtt a GLS, aztán türelmesen várom vissza. 
 Hagytam nekik egy kis cetlit is a dobozban, hogy mellékletesen kihelyeztem az asztalon egy mappába az összes crash, meg blue screen log-ot, hátha segítségül szolgál majd a hiba elhárítására vonatkozóan. (dmp fileok, képek, ilyesmi).Aztán bízom a legjobbakban, máshogy úgy sincs értelme ugyebár  Remélhetőleg néhány napon belül, mondjuk jövő hétig vissza is kapom, jó kis gép alapvetően, csak most így jött ki elsőre sajnos. Remélhetőleg néhány napon belül, mondjuk jövő hétig vissza is kapom, jó kis gép alapvetően, csak most így jött ki elsőre sajnos. 
- 

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreTegnap este megadtam a szervizelèshez szükséges adatokat az ASUS RMA oldalán, de még egy visszaigazoló email sem érkezett egyenlőre. 
 Ez általában mennyi időt szokott átlagosan igénybe venni?
 Nem türelmetlenkedèsből, vagy ilyesmi, de azért legalább egy "hello, megkaptuk a kérést" mailnek örülnék.  Bízom benne azért hogy ügyesen sikerül ezt az egész mizèriát megoldani, 2 hetes laptop ilyen ár kategóriában háát ez így elég kellemetlen, hogy finoman fogalmazzak, hogy ezzel egyáltalán foglalkozni kell most sajnos.   Attól félek a végén majd kiderül hogy csak driver hiba aztán nem csinálnak vele jóformán majd semmit sem. 
 De azért bízom a legjobbakban.  
 Legutóbbi kékhalálròl sikerült elkapni egy screent, meg egy előzőről is volt BSOD Viewer képem még:

- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreBocsi, de ennek köze sincs az asus supporthoz.  
 Itt a kereskedő volt jó fej. 
- 

tomp félisten válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreExpertBook is már 318-on van július óta. Érdekes, hogy a TUF ennyivel hátrébb van. 
- 

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreIgen igen, FX516PC a teljes modellnév.  Lényegében akkor ezt így a Bluetooth driver visszaállításával sikerült is megoldanom, elsősorban amiatt használom az AirPods-ot vele, mert nincs vezetékes fülesem, ez pedig remekül helyettesíti azt lényegében.  Viszont most feltűnt egy másik dolog Windows 11-ben, hogy a gép bekapcsolása után amikor legelőször próbálom megnyitni a gyors beállításokat a tálcán jobb oldalt (Ahol a Wifi, Hang, és egyéb dolgokat lehet állítani), legelső alkalommal megakad egy pillanatra az egész rendszer (ideértve az egérkurzort is) ?  
 Gyakorlatilag minden egyes bootolást követő első alkalommal, amikor próbálom megnyitni, hogy beállítsak valamit, legyen az Wifi/Hangerő,Bluetooth ki-vagy be, stb.Ez mennyire ismert bug, vagy "feature" a 11-ben? 10-nél nem tűnt fel ilyesmi. 
 Na nem egy egetrengető dolog, csak kissé zavaró, megmondom őszintén.
 De lehet kénytelen leszek hozzászokni ehhez is  
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreAz újabb Windows nélküli Asus Vivobook-Zenbook szériánál voltak ilyenek, hogy amikor betetted a telepítő pent, nem látta a meghajtót. Ez a VDM beállítás a ludas, ami alapból RAID-ként akar telepíttetni.  
 Érdemes megjegyezni.  
- 

zsepii tag válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreA Support válasza sanos: Sajnos a felsorolt típusok egyike sem érhető el jelenleg Magyarországon és sajnos nincs információnk a várható érkezésről. Azért köszönöm a tippeket. 
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreÉn minden gépemet 80%-ra állítottam. 
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreVisszaállhat alapra igen, de elmondás alapján itt nem változott semmi. 
 Akksi mindig 100-on van nálam ha tehetem, régen nem figyelek ilyen hülyeségekre, az akksi tartósságára nincs hatással. Ezek az akksik nem igénylik ezt. Van túltöltöttség védelem is stb. Manapság már nem kell ez.
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreDehogy kell bios reset. És ha akksin vagy csak, akkor bios update “hibával” áll le. Nem frissíti, csak ha hálózaton vagy. 
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreJogos, a 'nélkül' lemaradt. Sorry. 
 Tehát minden rendben volt.
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreKöszi, de az van, hogy két laptop van itthon  Az egyik anyum öreg laptopja (HP Pavilion 15 cc516nh - 2LE41EA ) 2018-ban volt megvásárolva újonnan, és azóta nem volt még kitakarítva! . Youtube videókat nézek Az egyik anyum öreg laptopja (HP Pavilion 15 cc516nh - 2LE41EA ) 2018-ban volt megvásárolva újonnan, és azóta nem volt még kitakarítva! . Youtube videókat nézek  Szóval van két laptop, meg megvettem az iFixit Essential Electronics Toolkit V2-t volt az Alzában 3000 Ft kuponom mellé, meg le is volt árazva, és így más termékkekel együtt vásároltam meg... de még nem mertem belekezdeni. Óvatosan a HP-val fogom   
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreVedd fel a kapcsolatot vele, segíteni fog : [link] 
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreAz IRST driver a kezdeti probléma volt, az ahhoz kellett hogy lássa az ssd-t. Utána felment a windows 11, az asus magyar oldalán nem láttam wifi drivert, majd a nemzetközin fent volt. Nekem is furcsa, hogy egy windows 11 nem lát alapvető rendszer eszközöket telepítés után, de ez van. 
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetére
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreÚgy látom, nem vagy képben. Az új trend a forrasztott RAM és a forrasztott SSD!   
 Ahogy tomp írja, az alkatrészek cseréjének lehetősége egyre szűkül. Vegyél újat, ettől nő a GDP.
 ...de a szívószál, meg a zsemlés zacsi, az ellenség.  
- 

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreA 2011-es laptopomban még cserélhetős CPU van. Ugyan úgy cseréled mint az asztaliban. 
 Az áprilisban vásárolt gépben már fixen forrasztott CPU van.
 Igaz a régiben a CPU az még CPU volt beépített intel gpu-val. A mostani már SoC azaz minden vezérlő benne van. Chipset+wifi+bt, minden. Lehet ezért is fixen forrasztott.
- 

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetére"Ami a csövön kifér toljátok az FPS-t, vagy ti is visszakorlátozzátok 60-ra?" 
 Nem mindenki gamer vasat vesz.  
 Nekem ExpertBook-om van. Gyakorlatilag NAS szerepet tölt be. 0-24-ben megy, fix helye van.
 27fokos szobában(a héten már előveszem a mobilklímát) a proci 48-49fokos. A 2 mag 42-48 között mozog. Ha fut a Dolby Vision script akkor 70-80fokra is felmegy a 11gen i3-as mivel akkor 4GHz-en pörög. Ahogy megszűnik a terhelés 3-4mp alatt visszahűl.  
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreÉn hátizsákban-de papír-írószer boltban vettem 2 db kisméretű rajztáblát, azt betettem a hátizsákba, úgy teszem be a gépet, hogy a rajztáblák közé menjen a gép-az is még bubis fólia zacsiban van, tehát nem karcolja össze. Így biciklizni is lehet gond nélkül, nem fog ráfeszülni a gépre a hátizsák. Pedig 15.6"-os hátizsákban viszem a 17.3"-os laptopot, de mivel alig van káva, így jóval kisebb lett maga a gép. 
 Hőfok, hűtőpad, teljesítmény nálam nem ügy, visszafogni sem kell egy Zephyrus S17-et.
 Minden játék full maxra állítva, QHD-ban megy gond nélkül.
 Egyedül a kupakokat használom, de azt is csak megszokásból. 
- 

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreÚgy érzem nálam az ExpertBooknál nem kell alá hűtőpad. Kellőképpen lyukas az alja. 
 kép
 Amúgy meg igazából ha pörgetem a procit akkor úgyis megy a kijelző is. A gépet meg nem kapcsolom ki.Én mikor megvettem már rajta volt a rendszer azaz minden driver fent volt. Amit a MyAsus jelzett mint frissítés mindent felraktam. Utána a Windows Update is jelzett Asus firmware frissítést. Felment minden. BIOS-t már 2x frissítettem. 
 Igazából ha újra kellene telepítenem a Windows-t akkor sem üres rendszerrel csinálnám mert van egy tiszta rendszerkép mentésem így már eleve egy driverekkel ellátott rendszer menne vissza.Semmi extra nincs az SSD-vel. Ha beépített akksis a gép akkor először lehúzod az akksi csatlakozóját(nagyon egyszerű 2ujjal lehúzni a "konnektort") majd az SSD berakása után visszacsatlakoztatod.   
- 

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreAz semmi! 
 Nekem az Expertbook lekapcsolja a hűtést mikor a kijelző kikapcsol. Hiába pörög a proci 100%-on. Ha kijelző off, a hűtés is. Simán felmegy 99fokra. Akkor sincs ventilátor. Ha bekapcsol a kijelző azonnal turbó módban indul a ventilátor és pár mp alatt lehűti.
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreJól van az, ha 60 foknál kapcsol. 
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetérePersze, h meleg, ott távozik a meleg levgő. De a 60 fok az tökéletes. 
 mi is a pontos cpu?
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreÚgy értem, ne cseszd szét a csavar fejeit, ne roppantsd össze a alját leszedéskor, stb. 
 Lehet cserélni nyugodtan SSD-t és RAM-ot is, de előtte húzd le akku kábelét az alaplapról!
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreIgen, cserélhetsz, de barmold össze szétszedésnél, abba beleköthetnek. 
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreGoogle, 10 mp! "2021. január 1-jétől az alábbiak szerint változik a kötelező jótállás: 
 10 és 100 ezer Ft között: marad az 1 év kötelező jótállás.
 100 és 250 ezer Ft között: 2 év kötelező jótállás lesz.
 250 ezer Ft fölött: 3 év kötelező jótállás lesz."
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreMindegy mi van ott, a lényeg, hogy a vásárlás napjától számít a sávos garancia. Az enyémben is így van. 
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetére80 fok alatt mindenképp jó. 
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreMilyen gép ez, aminek ilyen a hőmérséklete? Ha alapból ennyi, semmi terhelés, akkor nagyon sok. Pláne paddal. 
- 

takcslajos1 tag válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreÉn ilyet vettem 2 hete, akkor még 3590 volt, tökéletesen belefér az enyém. 
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreÉn bubis fóliából csináltam fólia hegesztővel, de vannak eleve ilyesmi csomagoló zacsik, monitoros, stb. 
 Vagy akár puha ruha anyagból is lehet varratni méretre.  
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreBocsi, már jelentkeztek érte, postáztam is ma.   
- 

takcslajos1 tag válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreNekem nem tetszenek a matricák, szóval bent vannak a borítékban, de kidobni sincs szívem őket. Csak az alap programok vannak fent jelenleg, nem is nagyon laktam még be. Szerk.: a kérdésre nem válaszoltam.  Vivobook 14X Pro Oled. Ebből az i7-11370H+16GBram+500GBSSD+RTX3050 config. Vivobook 14X Pro Oled. Ebből az i7-11370H+16GBram+500GBSSD+RTX3050 config.
- 

válasz  HartgeH3-2.8

üzenetére HartgeH3-2.8

üzenetéreHWiNFO 
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- ASUS routerek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Renault, Dacia topik
- Apple asztali gépek
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- További aktív témák...
- ASUS X571GT 15.6 GAMER LAPTOP
- Lenovo T14 (Intel Core I5 32Gb DDR4 512Gb SSD) laptopom eladó kifogástalan műszaki állapotban!
- HP OMEN 17 // RTX 3070 Ti // i7-12700H // 16GB RAM // 1TB SSD
- Villámgyors 11.gen Core I7 Lenovo T14 S gen2 32Gb DDR4 rammal és 512 Gb SSD-vel eladó!
- Garanciális // dobozos // MSI KATANA 15 B13V // i7-13620H // 16GB RAM // 1TB SSD // RTX 4070
- Apple MacBook Air 13 M1 8GB 256GB magyar bill 1 év garancia
- Újszerű! HP EliteBook 840 G7 i5-10210U 16GB 512GB FHD 400nit 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3431, 94% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3687, 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! Asrock B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080 8GB Zalman T4 PLUS ADATA 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

)
 ) 

Egyébként ma is volt frissítés,
 Egyébként ma is volt frissítés,

Ha nem lennének ilyen elmeháborodott árak, már rendelnék be egy új PC-t, ezt meg adnám el a francba javítás után
 Ha nem lennének ilyen elmeháborodott árak, már rendelnék be egy új PC-t, ezt meg adnám el a francba javítás után 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif) 

Kicsit szomorú vagyok azért emiatt, de ez van.
 Kicsit szomorú vagyok azért emiatt, de ez van.  

Pyttawrx
 Pyttawrx