Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Aryes

nagyúr

válasz csongi #13886 üzenetére

A lapocska pár 10mA nagyságrendben fogyaszt, illetve attól is függ, hogy éppen használod-e rajta a wifit, esetleg alvó módban van.
    Ahhoz, hogy áramszünet esetén is tudj időt mérni vele, szükséged lesz vagy egy külső RTC modulra, vagy egy táptól független, elemes vagy akkus táplálásra. A legegyszerűbb talán 3db AA vagy AAA tartós elem lenne egy diódán keresztül a táppal közösítve: a dióda megakadályozza a táp irányából az elem felé a visszáramot, évekig is elketyeg róla a cucc, ha nincs túl sok áramszünet.
    Az áramtalanítás szerintem nincs rá hatással, ez csak egy mikrokontroller. Esetleg adatot veszíthetsz, ha használod a beépített flash-t (SPIFFS fájlrendszer), de károsodni szerintem akkor se igen fog.

u.i.: jó sokáig írtam :DDD

• gyapo11

őstag

válasz csongi #13886 üzenetére

Nem tudom mennyire ismered az arduino programnyelvét, amit az IDE-be kell bepötyögni. Szólj, ha valamit nem értesz.
    Szóval kell egy időmérés. Erre van a millis() függvény, ez másodpercenként 1000-rel növekszik. Vagyis ha a program indulásakor elteszed az aktuális értékét egy változóba és utána összehasonlítod a millis() aktuális értékével, akkor megkapod, hogy az elejétől mennyi idő telt el. Ez az időmérés alapja, ha 5 perc múlva akarod a relét bekapcsolni, akkor a millisnek 5*60*1000-rel kell nagyobbnak lenni, mint induláskor volt. Ha 50 napnál hosszabb ideig lesz bekapcsolva az arduiono, akkor meg kell oldani a millis() 50 naponkénti nullázódását.

A relé bekapcsolásához kell egy digitális kimenet, amit outputra kell állítani. Ezután ha high értéket írsz bele, akkor 5 V lesz a kimeneten, ha low értéket akkor meg 0 V. Kell ide egy fet vagy egy ellenállás+npn tranzisztor, hogy a relé ne a processzor kimenetét terhelje.

Áram nélkül nem fut a program, és az eepromot és flasht kivéve minden adat törlődik. Vagyis használhatsz egy külső táppal ellátott ramot, pl. rtc-t, vagy beírhatod a nem felejtendő adatokat az eepromba vagy a flashbe. Ezeket a következő bekapcsoláskor beolvashatod, és folytatódhat a program ott ahol az áramszünet jött. Az áramszünettel nincs baja, csak előtte mentsd el az adatokat.
    Fogyasztás 10-20 mA lehet kb.

Új hozzászólás Aktív témák