Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• SirRasor

addikt

Majdnem kaptam egy kisebb szívrohamot. Elmesélem tanulságképp, és hátha valaki tud rá logikus magyarázatot.

Ryzen 5 7600X, ~1 éve szépen behangoltam és teszi a dolgát. Amit állítottam akkor rajta PBO-ban, pár nap finomhangolás után:
    -Thermal limit: 80
    -PPT limit: 85
    -PBO Curve Optimizer: allcore offset: -5 (alatta instabil; ezt dobta sajnos a chip-lottó)

Pár napja valahol olvastam, hogy a 2 legjobb mag lehet, hogy nem bírja túl magas negatív offsettel, de a többi mag mehet jóval többel, úgyhogy megint elővettem a Curve Optimizer-t és behangoltam a 6 magot -10,-5(*),-10,-7(o),-10,-10 értékekkel és láss csodád, full stabil volt :D

Ma valamiért az a beteg ötletem támadt, hogy a Ryzen Mastert fogom megkérni arra, hogy magától határozza meg a per core negatív offseteket, mert manuálisan sok idő állandóan kitesztelni.
    1 óra és pár fagyás után kiköpte, hogy -28,-18(*),-28,-22(o),-28,-28
    Alkalmazom a beállítást? OK. Restart, onnantól kezdve ahogy elkezdi tölteni a wint, azonnal újraindul és/vagy kékhalál "kernel security check failure"-val.
    Oké, irány a BIOS: nézem, a Curve Optimizer-nél a régi (jó) értékek vannak. WTF.
    Indítok egy Memtest-et és azonnal kezdi kiköpni a hibákat. Basszus.
    Kiszedem az egyik memóriamodult, ugyanúgy hibázik. Kicserélem a másikkal: ugyanúgy hibázik.
    Kész, tönkrement a proci...
    Oké, BIOS gyári beállítások visszaállítása (tudom, semmi se változott, de nincs jobb ötletem).
    Restart. Leáll. Restart. Gondolkozik fél percet, majd elindul.
    Memtest: minden OK. WTF.
    BIOS: visszatöltöttem a régi jó beállításokat, majd vissza Memtest-be: minden OK.
    Boot windowsba, minden ok.
    MI A FRANC? Az előbb pontosan így nem működött.

Tanulság: Ryzen Mastert azonnal letöröltem és semmit se bízok semmilyen automatizmusra.

Új hozzászólás Aktív témák