- Kompakt vízhűtés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- RAM topik
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Léghűtés topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Projektor topic
- Bambu Lab 3D nyomtatók
-
PROHARDVER!
Ez a Zen4 (Ryzen 7xx0 / 8xx0) topic!
A Zen5 (Ryzen 9xx0) topic [erre található] !
Új hozzászólás Aktív témák
-
SirRasor
addikt
Majdnem kaptam egy kisebb szívrohamot. Elmesélem tanulságképp, és hátha valaki tud rá logikus magyarázatot.
Ryzen 5 7600X, ~1 éve szépen behangoltam és teszi a dolgát. Amit állítottam akkor rajta PBO-ban, pár nap finomhangolás után:
-Thermal limit: 80
-PPT limit: 85
-PBO Curve Optimizer: allcore offset: -5 (alatta instabil; ezt dobta sajnos a chip-lottó)Pár napja valahol olvastam, hogy a 2 legjobb mag lehet, hogy nem bírja túl magas negatív offsettel, de a többi mag mehet jóval többel, úgyhogy megint elővettem a Curve Optimizer-t és behangoltam a 6 magot -10,-5(*),-10,-7(o),-10,-10 értékekkel és láss csodád, full stabil volt
Ma valamiért az a beteg ötletem támadt, hogy a Ryzen Mastert fogom megkérni arra, hogy magától határozza meg a per core negatív offseteket, mert manuálisan sok idő állandóan kitesztelni.
1 óra és pár fagyás után kiköpte, hogy -28,-18(*),-28,-22(o),-28,-28
Alkalmazom a beállítást? OK. Restart, onnantól kezdve ahogy elkezdi tölteni a wint, azonnal újraindul és/vagy kékhalál "kernel security check failure"-val.
Oké, irány a BIOS: nézem, a Curve Optimizer-nél a régi (jó) értékek vannak. WTF.
Indítok egy Memtest-et és azonnal kezdi kiköpni a hibákat. Basszus.
Kiszedem az egyik memóriamodult, ugyanúgy hibázik. Kicserélem a másikkal: ugyanúgy hibázik.
Kész, tönkrement a proci...
Oké, BIOS gyári beállítások visszaállítása (tudom, semmi se változott, de nincs jobb ötletem).
Restart. Leáll. Restart. Gondolkozik fél percet, majd elindul.
Memtest: minden OK. WTF.
BIOS: visszatöltöttem a régi jó beállításokat, majd vissza Memtest-be: minden OK.
Boot windowsba, minden ok.
MI A FRANC? Az előbb pontosan így nem működött.Tanulság: Ryzen Mastert azonnal letöröltem és semmit se bízok semmilyen automatizmusra.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest