Hirdetés
- CES 2026: Kojima segítségével tesz minden korábbi notebookot elavulttá az ASUS
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- CES 2026: Több képernyőn jobb a játék az ASUS szerint
- CES 2026: jön az AMD CES előadása és az NVIDIA GeForce ON
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- Mini PC
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Projektor topic
- CES 2026: jön az AMD CES előadása és az NVIDIA GeForce ON
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Gaming notebook topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Mielőtt hozzászólásban feltennéd a kérdésed olvasd el a Témaösszefoglalót, a Téma tudnivalókat vagy használd a keresőt.
Az esetek nagy többségében megtalálható a válasz!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peti19860726
csendes újonc
Sziasztok!
Kipróbáltam az új radeon drivert hátha segít megoldani az RX580amnál, hogy alap órejelen is tudjon stabilan működni, hát nem jött össze, 5 perc játék után fekete képernyő és kényszerített újraínditás. Sapphire Radeon Nitro+ Limited Edition van egyébként ami 1411mhz alap és 1450 boost órejelen kellene, hogy működjön stabilan, nos ez 6 éve sikertelen, talán az első időszakokban nem volt gond csak az utóbbi 4 évben kb. Tényleg hiába küldök be a radeonhoz millió 1 hibajegyet és nem tudják javítani ezt a driver problémát?? Miért??? Gondolom még rengetegen vagytok így. Szemezgettem egyébként a 6700xt videókártyával de már nem merek radeont venni mert tuti azzal is megszívom. -
-
Tegnap szétszedtem és újrapasztáztam a gyerek régi Sapphire RX580 Nitro+-át (2019-es kártya, 2020-ban vettem 110€-ért, kb. ugyanannyiért szerintem el tudom most adni
.)
Szerencsére a thermal padek remek állapotban voltak, egy kisebb darabot kellett a feszültségszabályozókon megigazítani, az szemmel láthatólag gyárilag ferdén volt felrakva. A memóriákon levők még ragacsosak és egyben voltak.
A hátlapi oldalon ki volt száradva a paszta a hátlap és a feszszabok alatt a hosszúkás alu hőközvetítő lapnál. Most jobban is melegszik a hátlapja érzésre.
A GPU-n magán is ki volt száradva, mindkét helyre MX4-et raktam.
A 80-85 fok helyett most 65-70 fokot éri el Superposition alatt.
Viszont a hangja szinte teljesen megszűnt, teljes terhelésen hallani némi ventizajt. -
bobalazs
nagyúr
válasz
Dark KillerX
üzenetére
Az fain!
-
Dark KillerX
addikt
RTX világ után visszatértem egy ideiglenes Strix 570-el
Teljesitménye bőven jó , kb 75FPS Horizon 5 alatt High-on , FIFA23 szintén szépen fut
Hűtése nagyon jó , pedig volt Gaming X 570-en illetve Nitro 480-am , a gigabyte Aorus 580-at meg nem is emlitem. Ezeknél mindegyiknél jobb
OC-ban pedig eddig 1350/ 2000Mhz-nél tartok , de hagyom is szvsz .
Legfrisebb driver-t használom , semmit sem állítottam
-
Aprósólyom
addikt
válasz
üzenetére
Esélyes, hogy nem az a következtetés igaz, hogy nem érvényesítette az AMD software a beállításokat, hanem hogy nem volt stabil a tuning. Sokáig én is azt hittem, hogy bug, de valójában, hiába stabil a stressz teszt 100% loadon (state 7 állapotban) a kártya, minden más körülménykor State 1 és State 6 között ugrál és meglehetősen gyorsan.
A freki ugrálása közben viszont magasabb feszültség kell, hogy stabilan üzemelhessen a GPU. Ha csak befixálnál egy állapotot state 1-től 7-ig és megkeresnéd hozzá a stabil feszt az jó, viszont hozzá kell adni még valamennyit, hogy a frekiváltáskor is stabil maradjon a GPU.
Ha megtalálom a stabil feszt egy adott State-en (1-7), akkor hozzáadok még 6,25/12,5/18,75/25mV-t. Próbálgatom, de már csak menet közben valós használattal. Ehhez nem stressz teszt kell, hanem daily usage scenario. (böngészés-stream nézés, gaming, és alt-tab, alacsonyabb és magasabb GPU hőfok közepette.) -
törölt tag
Pár nap után (igaz félve) ki merem jelenteni, hogy bios okozta az anomáliákat, az utolsó előtti bios volt fent (abból is egy már nem elérhető verzió talán C jelöléssel), ami miatt post screen és bios/uefi-be lépés is csak hardverelem csere esetén volt elérhető. De ez az anomália is csak dedikált kártyával jött elő.
A korábban írt 850mV-os alulfeszelés nem volt stabil, vagyis szerintem a radeon software viccelt meg, mert hiába állítottam be bizonyos értékeket, nem mindig érvényesítette ezeket. Pl.: rendszer indulásakor kiírta a beállított értékeket, de a hőfok és a kiírt W mennyiségből lehetett következtetni, hogy alapbeállításokon ment, és minden újraindítás után vissza kell állítani alapértelmezettre, majd újra betölteni a már kitesztelt profilt, sőt egyszer a gyári visszaállításnál lőtte be a 850mV-os beállítást, és fagyott is meg a gép

De a lényeg, hogy már nagyjából kiismertem a radeon software bug-okat (és bios anomáliákat), így már minden frankón megy.
20e-ért nagyon korrekt szerkezet ez az RX570, amit nagyjából kihajt egy 3e forintos R5 1400 is (3800MHz-en i7-6700 és 6700K közti teljesítmény), bár 1600 AF volt az eredeti elképzelés.
Úgyhogy köszönöm a tippeket és tanácsokat
-
törölt tag
válasz
üzenetére
Bios reset után volt post screen, "frissítettem" a bios-t egy 3 évvel ezelőttire.
Működik a shift+restart módszer, de amúgy is van post screen, így be tudok lépni bios-ba, épp prime95-tel nyúzom a procit. 5xxx-es procikhoz dobták ki alapvetően az új bios-okat, szóval 1xxx-el nem vártam csodát, de azért már láttam lelki szemeim előtt ahogy számítógéppel a talpam alatt táncolom el a lord of the dance-t... -
törölt tag
válasz
varmi2
üzenetére
Pontosan ezt csináltam, csak amikor kigugliztam a shift-es verziót, akkor nem néztem át az összes menüpontot. De mivel itt is ezt írtátok, így jobban ránéztem, de mindegyik alkalommal a windows töltött be. Most épp azon vacillálok, hogy bios reset után melyik régebbi bios-t rakjam rá, ami a gagyibájt szinten problémamentes lehet.
-
törölt tag
válasz
varmi2
üzenetére
Köszönöm a tippet

Próbáltam a shift-es verziót, de nem találtam olyan lehetőséget, hogy utána a bios/uefi-be lépjen, de ránézek még egyszer.
Jelenleg az vga alulfeszelést tesztelem, 0,850V-nál járok anomáliák nélkül.
szerk.: nem voltam eléggé körültekintő, megtaláltam, de ugyanúgy a windows töltött be.#47886Piloss
szerkesztettem közben a hsz-t, az sem működik. Uefi-s telepítés volt. Bios elem kivétel lesz, mert a vga-tól a jumperhez sem férek hozzá, szóval mindenképpen ki kell venni a vga-t hozzá. -
törölt tag
válasz
Gyuri27
üzenetére
Ez nem az én napom. Frissítettem bios-t hátha alapon, nem volt érdemi változás akkor.
Processzor csere után volt post screen és be tudtam lépni a bios-ba, be tudtam állítani a boot dolgokat és az XMP-t, de a procit nem babráltam, gondoltam majd később.
Most jött el a később rész, se post screen, de bios, semmi. Füstöl a del gomb semmi, rákötök egy vezetékes klavit, azon is füstöl az F2 és a del gomb, semmi. Nem állítottam be szándékosan fast boot-ot, külön figyeltem rá. Akármit nyomkodtam, mindig a windows töltött be. Ha nem látnám a post screen-t és a bios-t, akkor sem szabadna betölteni a rendszernek, ha füstöl a DEL és az F2 gomb restart után. Nincs olyan segédprogram, aminél be lehetne állítani, hogy a következő indulásnál lépjen be a bios-ba, fast boot esetén szokott ilyen lenni. Nincs, nem is volt. Kivettem az ssd-t, semmi. Visszaraktam, windows betölt, nyilván előtte füstölt a del gomb.
Egy szóval: gagyibájt
-
törölt tag
válasz
Gyuri27
üzenetére
Nem. Azzal kezdtem, hogy pcie-t állítottam be, de bios reset után alapértelmezetten is azon volt. Ezt írtam is korábban, és azt is, hogy a vga behelyezése után nem adott képet az alaplapi hdmi-n sem. Az ssd-n nem volt rendszer, mert amikor eladtam a játékos gépet havernak, azt lenulláztam. Neki már volt másik nvme m2 ssd-je (szintén tőlem), így nem tartott igényt az enyémre. Kiszerelés előtt nulláztam, és ezért kellett igp-vel telepíteni az új rendeszert. Volt egy megérzésem, hogy ha lenne rendszer a gépen, akkor települne a dedikált kártya drivere, és be is jött. Hibás hardver esetén máshogy reagál a gép (alaplapi csippanó nélkül is érzékelhető).
-
törölt tag
válasz
Gyuri27
üzenetére
Minden a helyén volt, "vakon" települt a driver, és utána adott képet a kártya. A gép viselkedéséből tudtam (venti fordulatszám, reagált a 3 gombra és power gombra), hogy megy és működik minden, csak post screen nem nem adott képet. Minden egyes próbálkozásnál ki kellett venni a kártyát, mert máshogy nem volt bios-ban kép.
-
törölt tag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Gyári értéken volt minden, a GPU 1244MHz-en ment, a vram emlékeim szerint 7000 helyett 6000 körül megy az ITX kártyán, vagyis a korábbi kártyámon így volt, de ezt 2-3 kattintással lehetett orvosolni. Mindent alapon néztem, csak a GPU kapott kevesebb feszültséget, és másik játékot még nem raktam fel.
Viszont a megvan a hiba forrása:
frissítettem bios-t, változatlan maradt.
Kicseréltem a R3 PRO 2200GE-t R5 1400-ra, és van post screen, bios-ba is be tudok lépni.
Ne kérdezzétek az okát, de megoldódott az amúgy is szükséges processzor csere után.
Öröm bódottá
-
törölt tag
válasz
Gyuri27
üzenetére
Nem akartam késő este zörögni, így nem néztem meg monitorral, de a szándék az adott.
Nulláztam a bios-t többször, illetve a R3 PRO 2200GE nem húzható, szóval amúgy sem opció bárminemű tuning beállítás. Alapvetően procicserével akartam kezdeni, de lusta voltam, és a lustaság miatt mázlim is volt, mert csak igp-vel kaptam képet. AM4 lappal és RX570-nel már volt bios problémám régebben, csak bios frissítéssel volt hangom a vga hdmi kimenetél, pedig alapvetően semmi közük egymáshoz.#47871 bobalazs
35W-os procival nyilán cpu limitem volt, folyamatosan 80-90% körül mozgott a prociterhelés. Nem véletlenül vulcan-os játékkal teszteltem
A számomra már soknak tűnő vga alulfeszelés hatására első körben nekem hihetetlennek tűnt, hogy nem veszít a kártya fps számot (félreérthetően fogalmaztam a teljesítmény fogalommal).
Eredetileg 1600AF-et vettem hozzá, de helyi fórumtársunknak nagyobb szüksége volt rá, és mire megérkezett a dedikált kártya, addigra R5 1400 lett belőle. Gyakorlatilag 3000 forintomba került a 4 mag 8 szálas ryzen.
Az előző gépben (B550, R5 5600, 2x8GB 3600c16) lévő 6700XT-nél és 6800XT-nél visszavett az órajelből, ha túltoltam az alulfeszt, azaz az fps szám ("teljesítmény") csökkent.#47874 Piloss
Szerintem első gazdás nem mekkbányászott™ kártyát sikerült kifognom egy deákért, az eladó csak wot-ra használta. 2020-as vásárlást volt, szóval sokkal fiatalabb nem is lehetne. Nincs bios kapcsoló, és uefi-s telepítés volt az új rendszer.#47872 TIT
Korábbi 2 ventis pulse kártyámnak már a 1,15-ról 1,05V-ra alulfeszelés is határeset volt emlékeim szerint, bár az nem is 1244MHz-en ment gyárilag. -
Gyuri27
félisten
válasz
üzenetére
Ez azt jelenti, hogy nekem kell adnod kevés pénzé. Itt el lesz cf-ben.

Ha bios nem látja az lehet a rossz tuning miatt. Pcie freki ugye 100? Soc fesz mennyi?
Egyébként az amd gyári órajelen 1388-on megy simán 0.9-en de még az alatt is.
Az 1388 vs 1244 közt fogyasztásban reális lehet a 20-30 watt difi.
A max frekit húzd le -6-7%-ra, az áramfelvételi korlát legyen 40-45% és már hangoltad is.
Persze lehet egyesével mókolni, megtesztelni a beállitásokat.Ha nincs biosban kép az lehet még inicializálás hiba is. Egy 450-es lapban nem kellene persze (esetleg egy újabb bios lehet megoldás). Ha nem a lap a ludas akkor a vga. Kérdés milyen bios van rajta, bios vagy más mókolás történt-e.
Annak a konfignak 350 watt bőven elég az fsp-től.
Monitoron ki tudod próbálni, hogy ott jó-e?
-
törölt tag
Tegnap került hozzám egy Sapphire RX570 ITX kártya, és Giga B450H-S2H lapban nem adott képet. 2200GE IGP-vel húztam rendszert, és ezután a kártyát a gépbe helyezve (némi driver telepítésre várakozás után) lett kép. Szóval post screen és bios-ban nincs képem, de telepített rendszerben már kapok képet. Ezt mi okozhatja? (TV, lap bios?)
2016-os Doom-mal teszteltem, és a 35W-os 4 magos ryzennel is ~100 fps kaptam fullhd max grafikán (motion blur off, TXAA helyett FXAA).
De most jön a lényeg, viszonylag kicsi táp miatt (FSP 350W) alulfeszeltem a kártyát, először a gyári 1,15V helyett 1,05V-ot adtam, így 115W körül fogyasztott 1700-as fordulatszámmal és 72 fokos gpu-val. Ezt csökkentettem egészen 0,9V-ig, és szemre nem csökkent az fps, viszont 85W körül 1500-as fordulatszámmal 60 fokra csökkent a vga hőfok.Nem szedtem elő a fogyasztásmérőt, de létezhet, hogy ennyire szereti a kártya az alulfeszt? Nekem a gyári 1,15V helyett 0,9V már irreálisnak tűnik teljesítményvesztés nélkül. Az fps nem esett, ezeket az értékeket az amd gyári szoftverével olvastam ki.
-
köpet
aktív tag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
-
köpet
aktív tag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Emlékeim szerint igen. Este csinálok róla képet és felrakom.
-
köpet
aktív tag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
2000MHz, ha jól emlékszem.
A GPU boost 1260MHz, amennyire meg tudom ítélni stabilan tartja. Az SKU számot nem találtam meg rajta, de gondolom az OC verzió lehet [link] . -
Aprósólyom
addikt
válasz
bobalazs
üzenetére
Nem is emlékszem, hogy említetted-e korábban, de jó ez a megerősítés. (Amúgy még gyanakodhatnák gyors kopás miatt arra is, hogy pl. ferde pozícióban pörög a venti (mert pl. lóg a VGA).
Ha a tengely nem függőleges és vág egybe a gravitáció vonalával, akkor "imbolyog" a tengely a perselyben. Az is koptathat gyorsabban.
De a fan-stop... Egyik kártyámnál már vészesen kóros volt a gyári hűtés fan-stopja. Folyamatosan bepörgette a ventiket, majd azonnal leállította és ezt a ciklust ismételgette hosszú percekig. Nem értettem, hogy mi ez a morgó hang. -
bobalazs
nagyúr
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Volt kerregős ventis 3 éves rx 480am ami biztos hogy nem a folyamatos ventijáratástól ment tönkre, hanem az állandó ki be kapcsolgatástól.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
bobalazs
üzenetére
Ui.: Amúgy teljesen abszurd a robbanómotoros hasonlata.
De a főbb komponensek (GPU, VRAM, MOSFET, kondik) élettartama szempontjából pedig hasznos min. fordulaton futtatni a ventit folyamatosan.
Egyébként a Be Quiet! márka pont ugyan ezen műszaki szempontok szerint nem tervez passzív tápegységet.
De hogy neki "tetszik a feature" az az ő gondja... A többség viszont biztos nem gondol a műszaki paraméterekre. Igazából én sem, amíg nem szembesültem a 4 éves kártyák kopott ventijeivel.... Régen nem volt ilyen.
Egyeseknek meg az is tetszik, hogy egy plexi dobozba felteszik a gépet az asztalra, hogy csodálják az RGB fényeket. Az se műszaki szempont...
Ha elmondod esetleg másnak, máshol ezt a szempontot, az szerintem nem erőltetés, hanem tájékoztatás. A többség valószínűleg nem gondol rá. Ha megosztják a tapasztalatot, onnantól többen fognak vele kalkulálni és eldönthetik, hogy mit választanak. -
Aprósólyom
addikt
válasz
bobalazs
üzenetére
Úgy ahogy mondja az nem korrekt, de lehet nekem is revideálnom kellene a korábbi állításom, mert az sem mindegy, hogy golyós vagy csúszócsapágyazás. De kár túlbonyolítani szerintem, illetve igazából labor adatok kellenének. Én alapvető műszaki elvek szerint és tapasztalatok alapján tettem korábban kijelentést.
Mivel folyamatos futásnál a tipikus élettartamuk leggagyibbaknak is emlékeim szerint min. 30k óra, egy jobb ventinek pedig 80-100k óra körüli vagy feletti, ezért én inkább egy alacsony fordulaton futtatom a tucatnyi ki-bekapcsolás helyett.
Ha csak 30k órával számolok, az napi 8 órával is ~10 év, úgyhogy én inkább kerülöm a napi több tucatnyi ki-bekapcsolást. Legalább legyen kihasználva a venti élettartama és tegye a dolgát: tartsa hűvösen a melegedő komponenseket.És hogy miért kerülöm a napi több tucat ki-bekapcsolgatást?
VGA-ból csak használtat szoktam venni, úgyhogy megfordult nálam már pár 3-4 éves VGA, még akár 5-6 éves is.
Amelyiknek már hallani a kopás hangját az biztos nem az üzemóra miatt lett olyan. Én a sűrű fan-stopra szavazok. 1-1 kártya a gyári értékekkel még desktopon is sűrűn kapcsol fel-le. Na azoknál már a VGA-knál, már 4 évesen is lehet hallani, hogy már megkopott a venti. -
köpet
aktív tag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Nem tuningolom, sőt. Amihez használom visszafogva is elég bőven.
A ventiprofilt már megtoltam picit, a zaj kevésbé zavar, mint a tudat, hogy melegszik.
Van valami power limit szerűség, azt is visszavettem valamelyest (-10%).
Undervolt már megvolt, mivel bányászcsákány a szentem, az utolsó state 970mv; egyszer próbáltam lejjebb menni, de egyből hibázott, ezt már valaki "behangolta". Bios-t nem szeretnék módosítani, ha nem feltétlenül szükséges... -
bobalazs
nagyúr
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Ez az okosnak tartja magát gyerek szerint nincs kopás. Nézd mit válaszolt. [link]
-
Aprósólyom
addikt
Sapphire Nitro+ egy elég strapa design és az RX470 sem egy éhes kártya. Ha nem tuningolod szét, akkor nagyon nem kell félj. (És szerintem tuningolni sincs nagyon értelme.) Illetve, ha nem fojtod vissza a ventivezérlést túlzottan/mesterségesen, akkor sem lesz baj.
De tennék pár javaslatot:
1.: szerintem a gyári venti vezérlés (Nitro+ RX 580 példa alapján) túl halkra van véve tipikus terhelésen ~1000. Egy picikét még fentebb lehet tekerni. Szerintem 1200-1300RPM körül még elfogadható a venti zaj, de ki kell tapasztalni.
2.: továbbá, gyárilag a minimum venti vezérlés 18%. Ha moddolod a biost, akkor lentebb viheted a minimális limitet: 14%-t még biztonsággal lehet használni. Ekkor rettentően csendes ~600RPM. (De ezt is ki kell tapasztalni, mert azért lehet minimális eltérés minden egyes legyártott példánynál. Esetemben 12-13% még kevés volt, mert ha megakad a venit, akkor nem lett volna elég ereje újraindulni, de a 14% már tuti volt. Nálad ez lehet 13% de lehet hogy 15%)
(magyarázat: Hogy ez miért jó? A fan-stop tök jó hogy hangtalanná teszi a kártyát, viszont a venti élettartama szempontjából sem feltétlen előnyös, ha sűrűn ki-be kapcsolgat, mert indításnál-leállításnál minden forgó gép erősen kopik. Ha pedig desktopon/light load-on is folyamatos 14%-os a fan, akkor már nagyon halk, közel hangtalan, és egyben hűvösen is tartja az alkatrészeket: Kondik és a chipek élettartama szempontjából nagy előny előny.)
3.: Undervolt is javasolt. A 470/570 kártyákon elég jó teljesítmény/fogyasztás érhető el. De ezt ki kell puhatolni, mert minden kártya egyedi, de mutatok egy példát az enyémről:
GPU
VRAM (Samsung)
-
köpet
aktív tag
Valamennyire sikerült kilapítani (a második 0.5mm-es réteget) meg összerakni, működni látszik, bár a hőmérséklet nem lett érzékelhetően jobb, viszont rosszabb sem.
Szétszedve az látszott, hogy pasztát cseréltek már, mert nem a gyári megkeményedett gyurma volt rajta, hanem szürke kenődő anyag, mint az mx-4 kb. Gondolom fogóval szedték szét és nem csavarhúzóval, ezért maradt ép a matrica.
A thermal pad-ek viszont sérültnek tűntek, szivacsos, száraz, filcszerű, néhol szakadozott valamik voltak a felületükön régi száradt pasztanyomokkal, na ezért cseréltem ki végül őket. Az még kérdés számomra, hogy ha a VRM vagy valamelyik RAM IC hűtése nem megfelelő azt miből veszem majd észre, mielőtt megsül mondjuk végleg? -
köpet
aktív tag
válasz
cech19960320
üzenetére
Nem voltam biztos benne, hogy ez jó ötlet, no meg nem maradt annyi, amennyi kellene...
-
köpet
aktív tag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
A stackelés az mit jelent?
No nekifutottam, a 0.5mm kevés, látható rés van a RAM IC-k és a borda között.
Rendelek 1mm padot, ha megjön folyt. köv.
Az arctic elég puhának tűnik, szerintem lapítható lesz, olyan gyurmaszerű valami. -
Aprósólyom
addikt
Arctic leírás szerint stackelheted a padokat. A keménység lesz kérdéses, hogy összeszerelve megfelel-e vagy görbíti-e a NYÁK-t.
De legfeljebb finom nyomással kicsit lapítasz a padon, hogy a NYÁK se görbüljön, de a GPU/VRAM kontakt is jó legyen.
Valamennyi préselést/alakváltást bírnia kell a padoknak, ezért is használják őket, csak a keménységük más és más, teszteld. -
köpet
aktív tag
válasz
Petykemano
üzenetére
A pasztázás nem kérdés, alapvetően azzal gondoltam kezdeni a helyzet orvoslására irányuló próbálkozásaimat, csak előbb ellőttem a memtest86-ot.
Hozzáteszem, hogy ha lehet hinni a szenzoroknak ~72 fokig melegszik terhelés alatt, viszont a csavarmatricák épek a hátán, vagyis ezt a darabot a bányász urak nem bontották meg elvileg.
Kérdeztem egy szervízt, ami útba esett, 14k ellenében csinálnák meg. Vettem Mx-4-et meg 0.5mm arctic pad-et (remélem jó lesz rá, mert egyértelmű infót nem találtam sehol) a szomszéd boltban a negyedéért, a hétvégén nekigyürkőzöm.
Utoljára egy radeon 9800 pro-t pasztáztam át meg cseréltem rajta hűtőt zalman passzív hőcsövesre, szóval arra már nem nagyon támaszkodhatok. Találtam még otthon egy hd5450-et, azt átkentem gyorsan, túlélte, bár az összehasonlíthatatlanul egyszerűbb darab.
Azt nem tudja biztosan valaki, hogy sapphire nitro+ rx470 8gb-ra milyen pad kell? Valahol 0,75mm van, ami nem kapható, utána az, hogy a 0,5mm jó, de valahol azt is írta valaki, hogy 1mm kell rá valahova, csak a memóriákra kell 0.5mm, szóval kicsit bizonytalan vagyok.
-
Petykemano
veterán
Csak a történet kedvéért elmesélem:
(nincs különösebb tanulság és nem is különösebben kapcsolódik)Nemrég cseréltem az RX 470-et RX 6600-ra.
Előbbit pedig a gyerek kapta meg a R9 290 helyére. Ugyan nem gyorsabb, a 1x8+1x6 tápcsatlakozó helyére (300W) így egy 1x6 tápcsatlakozós kártya került hasonló teljesítménnyel abban a reményben, hogy csökken a fogyasztás és a zaj is.Arra lettem figyelmes azonban, hogy már amikor elhelyeztem a gépben a kártyát, akkor desktopon 50°-ot mutatott és pörgött a venti. Amikor elindítottam egy játékot, kb 1 perc alatt meg is zuhant a gép.
6 éves a kártya, soha nem bontottam meg, de minden jel arra mutatott, hogy túlmelegedett az elégtelen hűtés miatt. Szétkaptam, megtisztogattam és újrapasztáztam. Visszahelyezést követően desktopon már csak 30°-ot mutatott és venti nélkül is csak 40-45°-ra ment fel. A játékban is csak 65°-ra szalad fel.
Azért meséltem el a történetet, mert egy ennyi idős kártya esetén tényleg indokolt az újrapasztázás.
Másrészt meg mert nekem is ez volt életem első GPU újrapasztázása. -
bobalazs
nagyúr
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Rendszer RAM lesz az, nem videoram.
-
köpet
aktív tag
Uraim, megosztanék egy rövid történetet, hátha másnak segíthet.
Vettem egy korábban bányában használt rx470 8gb kártyát az aprón pár hónappal ezelőtt.
Egy idő után elkezdett driver hibával kilépegetni játékokból, illetve firefox alatt gyakran kihalt a twitch, ha a hardveres gyorsítás be volt kapcsolva. A kártyára gyanakodtam, de némi idő után már más hibák is jelentkeztek, így elsőként memóriatesztet csináltam, amin el is bukott az egyik modul. RAM Csere óta nem volt hiba (kopp-kopp), így megkövetem az rx470-et és prémium újrapasztázásban részesítem, hogy gyanakvásom a feledés homályába vesszen... -
Aprósólyom
addikt
válasz
bobalazs
üzenetére
A szóbeli megállapodás is elismeri szerződésként a jog. A papír, az adás-vételi és annak a tartalma az eljárást könnyíti meg. De segíthet e-mail és üzenetváltás is.
Sose kár egy kis OFF-ért, mert sokan nem olvasnak sose jogszabályokat, pedig ingyen elérhető. Egy pár soros szóváltás pedig legalább a gondolatot elültetheti az olvasóban, hogy kicsit jobban tájékozódjon. -
bobalazs
nagyúr
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Ahhoz adásvételi szerződés is szükségleltetik. S akkor is a vevőnek kell bizonyítania hogy rejtett hibás. Kivétel ha cégtől veszi, ott meg az eladónak. De ez itt off, kár volt említeni.
-
Aprósólyom
addikt
PTK szerint nincs olyan, hogy nincs "garancia". Magánszemélyek esetében sem. Hiába jelenti ki előre bárki is, törvénybe ütköző, hiszen rejtett hibákért szavatosságot kell vállalni. (Magyarán, hogy ne bszd át a vevőt és a jog lehetőséget adjon a felelősségre vonásra.)
A probléma tipikusan a bizonyíthatósági eljárásban bújik meg, mert az nehéz.
De mivel igencsak macera a jogot érvényre juttatni, a megelőzés a legbölcsebb/legolcsóbb, de ahhoz meg kell némi tapasztalat és felkészültség, ami sokaknak nincs meg.
Ez egy viszonylag olcsó tanulópénz, hogy legközelebb felkészülten menjél hardvert vásárolni és ki tudd szűrni a trógereket. -
Atke
senior tag
-
Atke
senior tag
Visszavette az eladó a kártyát, igaz 3500-at buktam rajta, de úgy voltam vele, megnéztem, kipróbáltam és elhoztam..., Szóval tanuló pénzt megfizettem, de mondjuk azt hogy "jól jártam"
-
köpet
aktív tag
válasz
Thunderace
üzenetére
Ex bányász nitro rx470 8gb 970mV nálam, gondolom az se gyári...
-
Atke
senior tag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Nem az az accountja
/demweb adta meg/
tocsics16 -
Atke
senior tag
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget! Írtam neki..
-
Aprósólyom
addikt
Dominiknek van Prohardveres/hardveraprós accountja is: demweb - hardverapro.hu
Mondjuk nem tudom, hogy itt kereshető-e javításokkal kapcsolatban, sry.
-
Ellia
addikt
Nem biztos, hogy nem lehet javítani, javaslom, hogy emailben keresd meg vele Dominikot
DominikMuhelye vagy Dr. VGA-t @doktorvga. Esetleg más szakit akik foglalkoznak ilyennel és kérj tőlük tanácsot/ötletet. -
Atke
senior tag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Lefuttattam a GPU-Z-s tesztet. előszőr alapbeállításokkal:
Itt is throttling-olt...
Majd 1250MHz-n 1.000 V-on alulfeszelve( itt lehúztam a FAN speedet, hogy melegedjen. (majd vissza 1370-re) Itt 73-74 körüli hőfokon kezdte.
Szétszedtem, megnéztem a pasztázást és a GAP-padokat
A ventilátor kábel szigetelése sérült...
És erős a gyanum hogy BGA-zva? volt (GPU cserére gondolok) mert a nyákon folyás van a gpu körül. Annó volt egy lapom amin az alaplapi USB lábat pótoltattam, és azon volt utána ilyen"fényes folyás"
Fickó elmondta, vissza nem vihetem, mert hogy teszteltem, és eldönthettem hogy viszem vagy nem...Mindamellett szerintem átvágott, és ez javított, baromira nem pistike játszott vele.
Köszönöm szépen a segítségeteket. nem ragoznám túl a fórumot tovább.
Annyi lenne a kérdésem hogy mit tudok tenni így ezzel? Gondolom javítás Off. Eladni mennyiért lehetne? -
Aprósólyom
addikt
válasz
bobalazs
üzenetére
Balazs, nézd meg a video-t, amit a hsz. végén linkelt (#47822 Atke).
A CPU nem terhelődik Superposition alatt, a GPU hőfok pedig teljesen OK, max ~71 fok. De az első képén az első hsz.-ében sem volt magasab 68 foknál 100% GPU mellett.Én ezért tippelek VRM problémára: túlmelegszik vagy hibás (szivárog az áram vagy mifene, bár ennek nem tudom mennyi esélye van, de hát a mosfet is félvezető, úgyhogy elméletben van rá esély), ezért erős throttling alakul ki.
Persze ez feltételezés, már csak utána kell járni egy lightosabb 3D teszttel, ahol max órajelen is alacsony a kártya elektromos teljesítményigénye, így elliminálható a VRM bottleneck és igazolható/cáfolható a sejtés.Talán a GPU-Z PCIe render test-tel kellene próbálkoznia, mert ilyenkor maxra boostol a kártya, viszont a max TDP csak töredékét fogja felszippantani, a lightos terhelés miatt:
Nálam a 120W TDP kártya kb. a felét veszi fel, miközben max órajelekre boostol. -
Aprósólyom
addikt
Akár lehetne tápegység, de az infók alapján erre utolsóként gondolnék. Végül is 3060 Ti tökéletesen működi, és a GPU-Z képből is úgy saccolok, hogy kb csak 90-120 másodperc után kezd el throttlingolni, vagyis az órajel ugrálni.
Ahhoz képest, hogy mennyire beesik az fps a videón nem tűnik annyira szaggatósnak a monitoron, mint azt várnám.
Freesynces a monitor? Kíváncsiságból kikapcsolnám a freesyncet, letesztelném nélküle is, biztos ami biztos. Talán csak nem működik valamiért megfelelően az aktív szinkron és bezavar. Ez egy eléggé elrugaszkodott ötlet, de sokba nem kerül. Ha ez sem, akkor viszont:Az a szenárió, am számomra azt vizionálja, hogy túlmelegszik a VGA VRM-je vagy mert meghibásodott a VRM/vagy nem a gyárival ekvivalens alkatrészekkel lett javítva.
Ergo, ha a VRM, akkor már ott is így kellett működjön, csak nem figyeltél fel rá.
Vagy egy kis trükkel elhitette, hogy frankó a kártya, pl. limitálta a kártya TDP-jét.Te is tesztelheted a VRM-t úgy, hogy a Radeon software-ben különböző power limittel állítasz be a teszt idejére: -50%, -25%.
Ha a GPU-Z sensor ablaknál a GPU órajel nem lesz fésűsen foghíjas -50% power limittel, akkor erősödhet a gyanú a VRM témában.
Tuti válasz már csak akkor lesz, ha szétszereled és megnézed vagy megteszi ezt egy szaki.
Jótálási vita szagát érzem a levegőben. -
Atke
senior tag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
2 napja vettem. Személyesen vettem át, 5 perc furmark után egy superposition-t végig futtattunk 74 C főlé nem ment. Ez az ingadozás nem tünt fel, szerintem nem is volt,de nem tudom. (elvileg gyerek használta játékra) Hazahoztam, betettem és össze vissza ugrált minden. Az ASRock PG (asrock rx580 8gb PG) tweakerrel beállítottam a ventilátort hogy élhető legyen.
Volt egy pár kártya a gépben ezzel a windowssal (10 64bit) 3060Ti volt benne legutóbb.A GPU 1370-300 között ugrál a teszt alatt is. de csak attól a résztől ahol a gravity mód van.
Vettem fel egy VIDEÓT is róla -
Atke
senior tag
Sziasztok!
Ezt a dropot mi okozhatja?
állítottam alapra, játékra,egyedire a sémat, de akkor is ezt hozza (ac valhalla,orgins, Battlefield v) -
bobalazs
nagyúr
https://sourceforge.net/projects/amernimezone/files/
Amernime 23.4.1 meghajtók kerültek fel, Polaris/Vega/stb
architektúrákra! -
ZsYr
tag
Sziasztok, olyan gondom lenne az RX 580-as kártyámmal, hogy indulás után a gép 1 percen belül teljesen lefagy. Próbáltam már régebbi, legújabb driverrel, teljesen mindegy volt neki. Egyetlen egy megoldás van, ami 4 indításból 1x sikerül, hogy elindítom az adrenalint és lehúzom az állapotokhoz tartozó frekvenciát 1256 MHzra. Általában azért nem sikerül, mert minden indulás után 20-30 másodperccel bezárja a már megnyitott Adrenalint, mondván összeomlott. Szóval a gépet csak úgy és akkor tudom használni, ha ebben az első 30 másodpercben sikerül elindítanom és gyorsan letekernem a frekvenciát 1256-ra. Ha ezt utána feljebb húznám, azonnal lefagy.
Valaki találkozott már hasonlóval, vagy van ötlete mi lehet a gond? Előre is nagyon szépen köszönöm!
-
qukesz
senior tag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
-
Aprósólyom
addikt
válasz
qukesz
üzenetére
Tiszta sor. Ha így, akkor viszont tovább megyek. Ahova nem elég egy RX400/RX500 ~1200-1250MHz-en, oda eleve kevés ez a kártya 1500MHz-en is, hiszen a 25%-os órajeltöbblet nem hoz 25% 3D teljesítménytöbbletet.
Az 1200-1250MHz pedig azért érdekes, mert nagyjából ott van a technológia ideális teljesítmény/fogyasztás sávja.
Ráadásul a gyári értékek feszültsége meglehetősen túl van lőve.
Ha foglalkozol kicsit a feszültség és órajel görbével, simán spórolhatsz 60-80 wattot. Ha nem is a villanyszámla miatt, de hőtermelésben és ventilátor zajban jelentős lesz a különbség.
El lehet érni, hogy kis gépigényű játékoknál + FPS limit használatával (AMD driverben van erre funkció) fel se pörögjön a venti vagy elég ha végig 18%-os minimálon pörög, ahol közel nulla hangja van.
Csak egy példa: Paladins med/high beállításokon + 120FPS limittel, undervoltolt RX 580-al, az egész PC 90-120W között eszik a konnektorból. -
qukesz
senior tag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Mint mondtam engem annyira nem izgat csak kíváncsi volt a dolgokra. Azt a teljesítményt hozza így is ami nekem elég.
De köszönöm mindenkinek szánt rám időt.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Apucy01
üzenetére
Én kérek elnézést, olvasd el még1x, hogyan fogalmaztam.
Azt ő is tudja és nyilatkozta hogy 1430MHz. A kérdésére próbáltam egy tisztázó választ adni, hogy kb. mikben változhat a két állás. Gyanítom, hogy az SE esetében is hasonló változások történnek, azzal a különbséggel, hogy nem 1410MHz lesz a max., hanem 1430MHz.
De az is lehet, hogy a trarget RPM még magasabb. A TDP +/- szélső értékeknél viszont nem hiszem, hogy túllépik a 50%-t.#47805 qukesz: Bal oldali állásban csendes mód, Jobb oldali állásban teljesítmény mód: https://youtu.be/N_nZyfy2JEE?t=45
#47801 qukesz: Akkor módosított kártya. De lehet nem a BIOS moddolt, hanem csak a teljesítmény BIOS-ra is a 1340MHz-es csendes változtatott tették.
Viszont véletlenek nincsenek.... vagy figyelmetlenségből tették, vagy mert már nem bírja stabilan a gyári értékeket. Apucy esetében is ez utóbbi volt. Gyári BIOS-szal már termelte az apró hibákat a VRAM-ja, amit nem szabadna. -
Apucy01
őstag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Bocsánat barátom de! az se 1340/1430
-
Aprósólyom
addikt
válasz
qukesz
üzenetére
Egy sima Nitro+, nem az SE, amiről tudok nyilatkozni a gyakorlatban: A switch az egyik poziban 1410MHz a másikban 1340MHz.
Vagy kikapcsolt állapotban válthatod. Vagy bekapcsolt állapotban is átkapcsolhatod, de akkor kell egy újraindítás.
A plusz különbség, hogy a magasabb úrajelű BIOS-hoz, egyben magasabb max. TDP is tartozik. Illetve +/- 20% (1340MHz BIOS) helyett már +/- 50%-ban lehet módosítani a TDP-t az AMD software-ben az 1410MHz BIOS esetében. Illetve a venti vezérlés target RPM-je is nagyobb picivel.
Új hozzászólás Aktív témák
● Hozzászólás előtt olvasd el!
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- Mini PC
- Temu
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- weiss: Autó költségek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Endgame Gear gamer egerek /OP1 8K, XM2we, XM1R, XM1 RGB (fehér/fekete/lila)/
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2927, 100% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
.)

) 

Ne kérdezd miért....

És erős a gyanum hogy BGA-zva? volt (GPU cserére gondolok) mert a nyákon folyás van a gpu körül. Annó volt egy lapom amin az alaplapi USB lábat pótoltattam, és azon volt utána ilyen"fényes folyás"
állítottam alapra, játékra,egyedire a sémat, de akkor is ezt hozza (ac valhalla,orgins, Battlefield v)
Azt ő is tudja és nyilatkozta hogy 1430MHz. A kérdésére próbáltam egy tisztázó választ adni, hogy kb. mikben változhat a két állás. Gyanítom, hogy az SE esetében is hasonló változások történnek, azzal a különbséggel, hogy nem 1410MHz lesz a max., hanem 1430MHz.