- TCL LCD és LED TV-k
- Hardverbálák rakodása nélkül nincs hétvége
- Házimozi belépő szinten
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- ASUS notebook topic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- SONY LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ HD 7950 / 7970 topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pug
veterán
Ez még mindig nem válasz arra, hogy normális hőmérsékletek mellett mitől is füstölne el az adott kártya. Az általad leírt hibalehetőség bármelyik tuningolt kártyánál igaz lehetne, mondjuk állításod megalapozásához szükséges lenne bizonyítani, hogy az adott 6950-es PCB valóban alkalmatlan paraméterei alapján az adott teljesítményigény kiszolgálására. Részemről is ennyi.
Mellesleg ugye már a 6950/70 esetében is van beépített védelem, mind hőfok, mind TDP limit szempontjából.
Tehát ez az "elfüstöl" megjegyzés továbbra is fals az én nézetemben, de ha Te így gondolod, lelked rajta.
(#23827) radi8tor1:
További commenteket én sem hagyok itt ezzel a témával kapcsolatban.
-
Pug
veterán
válasz
haddent #23811 üzenetére
Nyugi anno ez még rosszabb volt: moddolt 6950 vs 6970.
Ott konkrétan a PCB-n összesen volt asszem egy darab kondi eltérés, de ennek ellenére a 6970 tulajok foggal körömmel azt a mantrát fújták, hogy egy moddolt 6950-es jóval gyengébb, mint a 6970-es, hiszen a tápcsati....(#23812) radi8tor1
Szerintem nem kell duzzogni, de ez természetesen a Te döntésed.
Mellesleg pont az a lényeg, hogy a mondanivalód általánosító volt és így abban a formában nem állta meg a helyét, szerintem oly nagy dolog ezt beismerni, de természetesen ez is a Te döntésed.
(#23815) radi8tor1:
Nálam kettő járt, új tulajoknál most is teszik a dolgukat, érdekes, se itt se a net más fórumain nem találkoztam tömeges moddolt 6950 elhullásról, de gondolom neked vannak más forrásaid (főleg, hogy mint ahogy már anno a topicjában is ki lett tárgyalva a két ref PCB 99.9%-ban egyezik, de sebaj
). Persze ha van valami forrásod erre a tömeges elhalálozásra, nyugodtan oszd meg velünk.
-
Pug
veterán
-
Pug
veterán
válasz
ricshard444 #23340 üzenetére
Teljesen jogos.
(#23341) Karesz2300:
Ha ekkora rá a keret. én mondanám azt, hogy +10K és 7950CF használtan, de ha mindenképpen 7970-ben gondolkodsz és/vagy csak új kártyában, akkor Lightning a Te kártyád.
-
Pug
veterán
válasz
Whit3Rav3n #23335 üzenetére
Nem gamer vs nem gamer, konkrétan egyén függő, hogy ki mennyire háklis az input lagra.
Van aki könnyebben tolerálja, van aki falra mászik tőle.
-
Pug
veterán
válasz
Whit3Rav3n #23326 üzenetére
Akkor áld az eget, hogy nem vagy rá érzékeny
, már 3 GPU esetében is igen zavaró tud lenni, nem hogy 4 esetében.
-
Pug
veterán
"A halksága ugye nagy mértékben függ attól, hogy milyen ventiket veszel hozzá. Nálam még a maxon járatott Nosieblocker eLoop B12-4-es ventivel is messze halkabb, mint a gyár. Egész este minimumra tekert ventikkel ment a gép, Bitcoin bányászat, 1000/1500@1000mV, a gépnek kb semmi hangja nem volt a VGA meg 56/67/61 (GPU/VRM1/VRM2) fokos volt. Imádnivaló hűtő. Max ventifordulaton, szintén Bitcoin bányászat, 1200/1500@1187mV, 74/81/72 (GPU/VRM1/VRM2) fokos volt, itt persze azért már van a két eLoop-nak hangja, de még mindig messze halkabb, mint a Powercolor V2-es hűtése, mellyel a hőfokok ilyen terhelésnél így alakultak: 89/98/87 (GPU/VRM1/VRM2)."
Ezt sikerült összehozni vele.
Játék alatt 1200/1500@1241mV (ez kb 1180-1200mV között droppol) mellett is barátságosak a hőfokok:
Crisy 3: 74/83/72 (GPU/VRM1/VRM2) fokos a kártya (max ventifordulat mellett. -
Pug
veterán
Nem-nem, sem a felfogató lyukak nem egyezznek, és a Peter VRM hűtője egysoros VRM-hez van, a Powercolor-nak meg 3 soros így mindenképpen bukó. A thermal glue-val dobtam fel a magasabb ramsüniket a VRM chipekre.
(#23171) ricshard444:
Már nem vagyok annyira képben az AB-vel kapcsolatban, ezen kívül még mit takar az Unofficial mod az AB-ben?
(#23172) ÁdiBá:
Gyanítom lépésenként lefele haladva ki kell tesztelni.
-
Pug
veterán
-
Pug
veterán
válasz
Cole86 #23161 üzenetére
Játék közben nem tudod vele kiíratni, de a fesz állítás és órajel emelés egyszerűbb volta miatt én is áttértem rá, mióta 7950-eset használok.
Ha nagyon érdekelnek a játékközbeni szenzor adatok, akkor ott a GPU-Z logfile. Persze ízlések és pofonok, kinek a pap, kinek a rabbi.
-
Pug
veterán
"Bár lehet az lenne a legcélravezetőbb, ha szétkapnám pasztázni, és megnézném, milyen a talp, és ha nagyon göröngyös/vagy nem sík, akkor nekiesni a polírnak...."
Szerintem adj neki egy re-pasztát, csak nyerhetsz vele.
" Eléggé veszélyes is lenne, ha ez terjedne el a hagyományos valuták helyett... De ez itt már nagyon OFF..."
Veszélyei és lehetőségei is vannak, kérdés ki, mire használja. Ugyan úgy, mint magát az internetet. Én próbálok pozitívan hozzáállni és remélem egy jobb világ felé haladunk.
A mostani árfolyamon én 50%-os haszonnal bányászom az 1000/1500@1000mV-os fogyasztás/hatékonyság mellett, ha a felére esik az árfolyam még akkor is nullán vagyok. Mondjuk mivel én bízom a jövőjében, ezért nem most akarom felhasználni. Majd meglátjuk mi lesz belőle. -
Pug
veterán
válasz
radi8tor #23134 üzenetére
(#23134) radi8tor1:
Van, hosszútávú befektetés, pillanatnyilag egy BTC kb 27K HUF-ot ér. Ez mostanában biztos vissza fog esni, de később (nagyobb elfogadottság/elterjedtség esetén) akár jóval magasabb is lehet az árfolyam. Nem mellesleg egy p2p protokolon, matematikai alapokon alapuló deflációs valuta, mely teljesen decentralizált, nagytestvér mentes keretek között. Nekem nagyon szimpatikus, ha értelmes lenne a világunk, akkor ez lenne a jövő. De mivel a világunk eléggé beteg, így kérdéses a jövője, én azért bízom benne.
(#23135) ÁdiBá:
Korábban Dridmester linkelte, CF esetén így nézne ki a dolog:
Amúgy egy kártyás kiépítésnél is lehet fölé tenni ventiket, olyan a felfogatója.
(#23137) radi8tor1:
Lassan
1 db 7950-essel 1000/1500-on (mem órajel nem igen számít neki, GPU a lényeg) napi 0.02 BTC bányászható. 1200/1500-on 0.025 BTC. Te 2 db 1200-on járatott 7970-essel 24 óra alatt kb 0,0575 BTC tudnál bányászni, vagyi kicsit több, mint 3 hónap alatt (100 nap) majdnem 6 BTC-t (5,75) tudnál bányászni, ami jelenlegi árfolyamon kb 155K HUF, persze ebből lejön az áram díja.
-
Pug
veterán
Szerintem a polírral, pasztázással is nyehetnél 4-5 fokot minimum
. Plusz még jó lenne, ha a gyári ventik helyett fel tudnál fogatni 2 db 12 cm-es, azzal szerintem sokat nyernél mind hangban, mind pedig hőfokokban is.
(#23130) ÁdiBá:
CF esetén nem elé kell tenni a ventiket, hanem merőlegesen a 2 kártya fölé. így elégséges 2 db 14cm-es, persze még így is kb 50K 2 kártya esetén a dolog.
-
Pug
veterán
A halksága ugye nagy mértékben függ attól, hogy milyen ventiket veszel hozzá. Nálam még a maxon járatott Nosieblocker eLoop B12-4-es ventivel is messze halkabb, mint a gyár. Egész este minimumra tekert ventikkel ment a gép, Bitcoin bányászat, 1000/1500@1000mV, a gépnek kb semmi hangja nem volt a VGA meg 56/67/61 (GPU/VRM1/VRM2) fokos volt. Imádnivaló hűtő. Max ventifordulaton, szintén Bitcoin bányászat, 1200/1500@1187mV, 74/81/72 (GPU/VRM1/VRM2) fokos volt, itt persze azért már van a két eLoop-nak hangja, de még mindig messze halkabb, mint a Powercolor V2-es hűtése, mellyel a hőfokok ilyen terhelésnél így alakultak: 89/98/87 (GPU/VRM1/VRM2). Szóval valóban más kategória. Ha 2 db 14-es ventit teszel a Peterre, akkor ezek a hőfokok jobbak is lehetnek, a Peternél nagyon pozitív, hogy az ember saját maga választja meg hozzá a ventiket. Nagy hátránya persze a költség, nekem mindennel együtt 29K volt így a Peter (18K Peter + 11K 2 db Noiseblocker eLoop B12-4). Mivel a kártyához nagyon baráti áron jutottam hozzá és jól bírja a tuningot, így nem bántam meg ezt a kombinációt.
Én csak ajánlani tudom.
-
Pug
veterán
Azt kell, hogy mondjam nagyon kellemesen teljesít a Peter a kártyán, tényleg más dimenzió.
(#23122) ÁdiBá:
Peterrel megoldható, csak nem olcsó azért 2 db..
-
-
Pug
veterán
válasz
fatal1ty1984 #23070 üzenetére
Persze, mivel más üzemi frekvenciára hitelesített memória chipek vannak a két kártyán. Ezt eddig is tudtuk.
(#23072) ricshard444:
Nekem is kellett egy szerkesztésnyi idő mire sikerült dekódolnom.
-
Pug
veterán
válasz
DroiDMester #23057 üzenetére
VRM-re átdobtam a magasabb RAM süniket, most éppen olyan 7970-es BIOS-t vadászok ami rámenne, de eddig siker nélkül sajnos, pedig jó lenne kitolni a TDP keretet.
Két ilyen figyel (Noiseblocker eLoop B 12-4) rajta, nem PWM-esek, az Asus Thermal Radar soft-jával szabályzom szépen őket.
Most BIOS progálgatás megy ezerrel, eddig egyiket sem szerette...
-
Pug
veterán
Ha valaki max hőfokot akar nézni a kártyáján, akkor nyomjon egy kis Bitcoin bányázatot, lesznek ott hőfokok.
-
Pug
veterán
válasz
fatal1ty1984 #23040 üzenetére
Hogy a kártyák milyen módon és mekkora tápellátást vételeznek, akár csatlakozón, akár alaplapi foglalaton keresztül, az nem csak "tápos" téma.
-
Pug
veterán
És Tökmindegy:
Annyi valóban kimaradt, hogy a TMU-k esetén van még eltérés:
7970: 128 db
7950: 112 dbA ROP-ok tekintetében nincs eltérés.
(#22969) Tökmindegy:
A csak 8%-os eltérés azonos órajel mellett található, tehát egy BOOST-os 7950-est 925-ről fel kell hozzá húzni 1000mhz-re, hogy csak ekkora legyen a maximális eltérés a 7950-es és a 7970GHZ Edition között.
Esetemben általánosságban elmondható, hogy az 1200-on járatott 7950-esem egy 1100-on járó 7970-es teljesítményét képes behozni. Mint már mások is írták, akinek a maximum kell lutri és tuning nélkül, annak a 7970GHZ edition a tökéletes választás. persze csak egy GPU-s rendszer esetén, vagy a Titán, de az a termék finoman szólva túlárazott. Persze h a pénz nem kérdéses, akkor pillanatnyilag Titánt kell venni. Mondjuk én inkább 7950CF-re tenném a voksom, de hát kinek a pap, kinek a Titán.
-
Pug
veterán
válasz
Tökmindegy #22962 üzenetére
Az órajeleken kívűl még annyi az eltérés a két termék között, hogy:
- A 7970-esben: 2048 db shader core van
- A 7950-esben: 1792 db shader core vanAzonos órajelek mellett ez a fizikai eltérés a játékok esetében 2-8% közötti teljesítmény eltérést jelent.
Magyarul a legnagyobb eltérést mutató játékok esetében egy kb 8%-kal magasabb órajelen járatott 7950-es hozza a nála 8%-kal alacsonyabb órajelen járó 7970-es teljesítményét. Tömöre ennyi a történet.(#22965) DroiDMester:
Teljesen jól írod. A nálam járt két darab 7950-es mindegyik ment 1200 fölött, mégsem írtam egyszer sem, hogy az összes rendelkezne ilyen tuningpotenciállal. A tuning mindig lutri.
Akinek fixen, zsákbamacsak nélkül kell a maximális alap teljesítmény és a tuning rizikóját nem kívánja vállalni, annak 7970-est kell vennie.
-
Pug
veterán
válasz
radi8tor #22957 üzenetére
Nem elméleti síkon hozza annak teljesítményét adott magasabb üzemi frekvencián, hanem a gyakrolatban. Ha ezt továbbra sem sikerül értlemezni, arról feltehetőleg nem én tehetek.
Azonban ha a megfogalmazás ennyire zavaró számodra (halkan megjegyzem eléggé szörszálhasogatásnak tűnik
), akkor nyugodtan kérd meg a szerzőt, hogy két darab "teljesítményének" szócskát emeljen be az adott mondatba és akkor mindenkinek nyugodt lesz a lelke
-
Pug
veterán
válasz
radi8tor #22954 üzenetére
Ezt korrábban is felvetetted a cikkírónak és akkor is leírta neked, hogy játékban nyújtott teljesítmény alapján így szimulálta a 7970-es sebességét is, ezért alkalmazta ezt a megnevezést, mely ezen kikőtés mellett:
-játékok alatt nyújtott teljesítmény
meg is állja a helyét.
Magyarra lefodítva:
Egy 1125mhz-en hajtott 7950-es hozza játékok alatt egy 1050mhz-en járó 7970-es teljesítményét. Szerint mikor elsőre választ kaptál Tőle erre a kérdésre, ez akkor is eléggé érthető volt.
-
Pug
veterán
válasz
fatal1ty1984 #22952 üzenetére
Valóban kezd már vicces lenni az ezzel kapcsolatos értetlenkedés. Senki sem azt mondta, hogy húzva fizikailag 7970-essé válik a 7950-es
Csak annyit, hogy c2c vizsgálva játékok terén marginális, 5-8% a különbség a két kártya teljesítménye között, így ebből kifolyólag, némi tuninggal a 7950-es könnyen behozza a 7970-es teljesítményét.Egy kis szösszenet a kérdéssel kapcsolatban.
Amúgy az 1300mhz eléggé kimagasló tuningpotenciál 24/7-re, azt a teljesítményt egy 7950-es kb 1400-1425mhz-en hozná csak.
-
Pug
veterán
A cikkben ez szerepel:
Az elektronmigráció jelensége viszont lehetővé teszi, hogy az áramkörökből elszökő elektronok miatt, azokat kisebb terhelés érje, így magasabb feszültségen is stabilak maradhatnak.
Ebből számomra sehogy sem következik ez:
"Régebben más csipeknél az volt a tendencia, hogy a magasabb szivárgású csipeknek kisebb fesz kellett ugyanahhoz az órajelhez és magasabb órajelet bírtak maxra, "
Nem extrém hűtés (pl pot-ozás, vagy kompresszor) esetében a magasabb szivárgás tuning szempontjából sem igen nyerő:
Ennek van még egy következménye, ami a jóval magasabb hőtermelésben mutatkozik meg,
-
Pug
veterán
-
Pug
veterán
válasz
fatal1ty1984 #22436 üzenetére
Én eddig szerencsére csak AB esetén tapasztaltam. Feltehetőleg az adott program verziószáma is közrejátszik.
-
Pug
veterán
válasz
Raggie #22433 üzenetére
Egy konkrét példát sikerült vga tuninghoz kapcsolódóan említeni, mely specifikusan egy adott tuningprogramhoz köthető. Lehet nyugodtan csavarni a dolgot, de vga tuning esetén driver recovery-s hiba mellett felesleges az OS restart, persze erre egy jó kivétel volt az AB esetében jelentkező clock beragadás. Tömören ennyi.
radi8tor1: Olyan jó, hogy még nem volt dolgod ilyen kártyával, de mély meggyőződéssel hirdeted, hogy milyen macerás a tuning.....
El kell, hogy keserítselek, eddig 2 boostos kártyám esetében egyiknél sem volt semmi macera az 1200/1500 belövésével. Lehet inkább olyan információkat kéne terjesztened, főleg moderátorként, melyeknek valóban a birtokában is vagy. -
Pug
veterán
válasz
DroiDMester #21967 üzenetére
Ennyi, meg egy bambi...
-
Pug
veterán
Nyugi, ez a V2-es, csak mind a Powercolor, mind az iPon oldalán rossz adatok vannak, ez van.
Írtam amúgy a Powercolornak, hogy küldjenek már egy hivatalos non-BOOST BIOS-t is.(#21772) HSM
V2-es ezekkel a specifikációkkal (piros nyák, 925 core clock,) nem is létezik hivatalosan -
Pug
veterán
válasz
haddent #21747 üzenetére
Én nem kívánom itt tovább offolni a topicot. Összeségében kb mindkettő jó választás lehet igényektől függően, így nem állja meg a helyét az az állításod, hogy a 8350-es minden esetben rosszabb választás az i5-höz képest /főleg, ha munkára is kell a HW és nem csak játékra/. A másik, hogy nem osztozik a két integer végrehajtó mindenen ( Te azt írtad, mindenen osztozik). Mondom olvass utána, mi előtt olyat írsz, amiről nincsenek helytálló információid.
Azt meg, hogy hátránynak tekinted, hogy nem évente váltogattak foglalatot, ahhoz nem tudok, mit hozzáfűzni, mert feltehetőleg moderálnák a mondandómat.
-
Pug
veterán
válasz
haddent #21737 üzenetére
Tessék olvasgatni....
Haddent:
Persze, az 8mag, csak épp minden 2 mag osztozik minden máson..
Oliverda PH!-s elemzését is érdemes elolvasnod, mert nem nagyon vagy képben..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- TCL LCD és LED TV-k
- Hardverbálák rakodása nélkül nincs hétvége
- Konteó topic
- Politika
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Házimozi belépő szinten
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 15" 2019 i9 9980HK 32GB 500GB Radeon Pro 560X hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pulse RX 7900XTX 24GB Videokártya!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest