- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gyuri27
félisten
Eztet mondom én is, de akkor a kingmaxos társadalom a fejem veszi. Meg különben is olcsó. Igaz, hogy kb. +5k-ért már geil ultra 1066-t kapni, de ők mindig ezen spórolnak.
DeadMeat: persze, hogy nem veszünk össze. A kingmax nem ér annyit.
Egyébként valóban mint irtam nem értenek az 1066-s kingmaxhoz. Azért ez is igaz.
-
Gyuri27
félisten
válasz
DeadMeat #296 üzenetére
Ezek nem userek ami súlyosbitó körülmény. Illetve erre a ramra azt kellett volna írni, hogy giga p35. Mert az rendben, hogy egy egy termék akad, de hogy ez a ram kb. 3 féla lappal hajlandó normálisan működni minden varázslás és ráolvasás nélkül az nonszensz. Szerintem.
-
Gorneck
legenda
-
Gyuri27
félisten
[link] így jár az aki nem olvassa a nagy ramos totyikot és a kingmax 1066-s csoda ramjait használja.
-
SzlobiG
félisten
válasz
VaniliásRönk #284 üzenetére
Na tényleg nem írok többet.
-
SzlobiG
félisten
válasz
VaniliásRönk #281 üzenetére
Vissza nem tudok mert nem szoktam nézegetni intel topikot.
Nyugi nem fogok flamelni csak az igazságot írtam le ennyi.
-
aginor
veterán
Köszi a válaszokat!
Tudom, hogy nincs sok tuningeredmény, ezért tőletek kérdezem. Nekem igazából nem a 4mag kellene, hanem nagyobb teljesítmény. AMD vonalon meg csak a Phenom van, de az a 2700MHZ nagyon karcsú, legalábbis ő szerintük: [link]..Oliverda: tudom,hogy nincs, de akkor hol kérdezzem, a c2d topicban?
-
aginor
veterán
Erre valaki?
-
Oliverda
titán
-
Thrawn
félisten
-
Oliverda
titán
Majd most kiderül hogy hogyan lehet élni a 3 éves AMD garral. Vagy éppen hogyan nem...
mod: Persze én marha véletlenül megint elindítottam azt az Everest-et (pedig már átraktam egy "killer" nevű könyvtárba). Úgy lekapcsolja a gépet hogy áramtalanítani kell utána. Ha nem áramtalanítom akkor újraindítás után kb. 1 másodperccel ismét leáll a gép.
-
Csiborbogár
őstag
Sziasztok!
Kapni már alaplapot kis hazánkban ezek alá a Phenomok alá?
Én még nem találtam sehol sem. -
Oliverda
titán
Na ez az... amúgy ha jól látom (mert most elindítani nem fogom megint) akkor ez a 4.00-ás Everest. Majd délután átviszem egy másik gépre és ott elindítom. Remélem azt nem gyilkolja meg.
A procit majd megpróbálom legariztatni, ha netán nem sikerülne, akkor jövőre veszek egy B3-as 9650-et ~150 dollárért.
Persze tegnap este azért egy pár percig eléggé ideges voltam az eset miatt, de végülis ez csak egy proci. Ráadásul még BUG-os is (volt).
Már azon is gondolkoztam hogy talán ez egy az átlagosnál is BUG-osabb verzió volt.
mod: Ami viszont továbbra is aggaszt kissé az az alaplap. Marhára cicereg valamelyik tekercs rajta mióta a Sempron van benne. Nagyon remélem hogy nem a procival együtt hibásodott meg rajta valami...
-
OC
őstag
Na pont a lényeget nem írtad be Thrawn, amit tegnap (inkább ma hajnalban megbeszéltünk).
Tehát addig stimmel a fenti idézetből, hogy a prociban lévő memvezérlő feszültsége is nő, ha memfeszt emelünk. A lényeg viszont az, hogy van egy bizonyos feszültségkülönbség a vdd és vcore között, amit ha túllépünk, akkor távozik az a bizonyos füst:
riginally Posted by Micutzu
First of all, the CPU doesn't have to do directly with the VDD, but with Vtt/Vref, wich should vary from 1.25 to 2V when you adjust the RAM from 2.5 to 4V. Maximum JEDEC Vdd voltage is 2.85V, and lowest voltage for A64 CPU's (CnQ activated) is 1.1V, so we know for sure that a difference of 0.325V between Vcore and Vtt is safe. This means that for a 1.35V Vcore voltage, we can have a safe Vdd of at least 3.35V, and for 1.5V Vcore -> 3.65V Vdd.
Probably the real danger is when those diodes go near the opening (conduction) voltage, wich should be ~0.6V for Si-based junction; if this is true, 1.35V Vcore and above 3.9V Vdd should kill the CPU instantly ... anyone wanna try ?Tony:
you are touching on what I have tried to tell every one. its not the value of VDD, its the voltage difference between VDD and vcore on the cpu you all need to watch and keep as small as possible. -
Ez azt jelenti, hogy a megemelt RAM feszültséggel a memóriából a processzorban lévő memóriavezérlőbe jutó jel szintje (feszültsége) is megemelkedik, amit már a proci nem visel el. Javítsatok ki, ha rosszul értelmeztem!
Aztán az miért menti meg a procit, ha a CPU feszt is emeljük, nem tudom.
-
Thrawn
félisten
the memory controller onboard the phenom processor has to communicate with the ram at the ram's signaling levels. if you increase ram voltage (and therefore, raise the signaling voltage), you also increase the signaling voltage the cpu memory controller receives.
LinkÉs ez az amit valami dióda a prociban már nem visel el. Link
Francba, de kár érte
-
Oliverda
titán
Úgy néz ki hogy megvan az első döglött Phenom. A következő történt:
Már nyilván páran ismerik az esetemet a Gigabyte lapjával. Miután BandiT visszaadta a pénzemet cserelap híján, úgy döntöttem hogy beruházok egy 790FX -es DFI-be. A lapot kedden meg is kaptam. Hogy teljes legyen az öröm, ma vettem hozzá egy 520W-os moduláris Corsair tápot is. Miután ma este hazaértem, összeraktam az egészet. Pöccre indul, gyönyörűen, ahogy kell. Beállítok mindent a BIOS-ban, egyedül a RAMoknak adtam 2.20V-ot, mivel tudom hogy alatta szokásuk a hülyéskedés. Minden rendben, a WIN felismeri az eszközöket, restart, majd kikapcs, a DVD-t is rádugtam (mivel ez elmaradt), azzal is minden rendben. Feltelepítem a lap CD-jéről az integrált hálózati vezérlők meghajtóit, ezekkel is minden OK. Majd kis netezés után reflexből hőmérséklet és feszültség ellenőrzés céljából elindítom a start menüben található, viszonylag régebbi Everest-et, ami azzal az üzenettel fogad hogy ismeretlen alaplap, ilyen és ilyen chipkészlettel, küldjem tovább az infókat. Ezzel párhuzamosan csontra fagyott a gép, majd reset után semmi. A lapon lévő post debug kijelző folyamatosan C1-en áll. Mem. cserebere jött, de eredménytelenül. Majd végül ismét előkapartam a tartalék Sempron-t, amivel viszont már elindult a cucc. Phenom vissza, ismét C1. Phenom átköltöztetése a már korábban kipróbált ASUS M2A-VM lapba, eredménytelenül, ott sem indul. Tehát nagyon úgy fest hogy feldobta a talpát a proci. A Sempron-nal is elindítottam azt a bizonyos Everest verziót (már kétszer is), és lazán kikapcsolja a gépet amikor az ominózus ablakhoz ér...
Ráadásul azóta sistereg a lap. Az a tipikus toroid cicergés, de csak terheletlen állapotban. Persze lehet hogy a Sempron miatt van, de a Phenom-mal nem csinálta ebben biztos vagyok.
Kissé értetlenül állok az eset előtt, hogy mit ne mondjak...
-
Thrawn
félisten
-
P.H.
senior tag
Erratum 298 will be described as follows: "The processor operation to change the accessed or dirty bits of a page translation table entry in the L2 from 0b to 1b may not be atomic. A small window of time exists where other cached operations may cause the stale page translation table entry to be installed in the L3 before the modified copy is returned to the L2. In addition, if a probe for this cache line occurs during this window of time, the processor may not set the accessed or dirty bit and may corrupt data for an unrelated cached operation.
Megpróbálom röviden leírni:
Adott a virtuális memória az OS alatt, ami nagyon nagy vonalakban azt jelenti, hogy több memóriát használhatnak a futó programok, mint amennyi valójában a gépben van. Kicsit pontosabban: minden program használhat (32 bites környezetben) fejenként legfeljebb 2 GB 'memóriaterületet' a saját általános céljaira, egyfajta saját virtuális memóriát lát, ami kizárólag az övé (~védett mód). Az operációs rendszer és a hardware ezt úgy valósítja meg, hogy ezt a 2 GB-os 'memóriaterüleket' felosztja lapokra (általában 4 KB Windows-ban, de lehet 2/4 MB vagy a K10 óta 1 GB is, maradjunk a 4KB-os méretnél a továbbiakban), és ha szükség van egy-egy lapra, akkor azt a fizikai memóriába beolvassa 'valahova', ha helyhiány van, akkor egyet, amelyikre nincs szükség, kiírja a merevlemezre, így gazdálkodva a sokkal kevesebb fizikai memóriával. Ebből a program (és a programozó) semmit nem vesz észre.
Azt, hogy egy-egy ilyen lap (amelyek egymás után következő sorozatai a program számára egy folyamatos memóriaterületet jelentenek, viszont a fizikai memóriában valójában teljesen szétszótva lehetnek) hol van a RAM-ban, azt egy lapleíró táblázatrendszer (page directory) írja le, ami szintén a memóriában van, ezek tartalmát az OS kezelgeti, mert ő olvassa be és helyezi el a lapokat egy tetszőleges helyen, vagy írja ki a swap-be a legrégebben használtat, így ő 'tudja', hogy mi került be és hova, illetve mi került ki. Ezen táblázat elemei a lapbejegyzések (page directory entry). A CPU ismeri ezen laptáblázatok kezdőcímeit, és ha az éppen futó programban egy bármilyen memóriaművelet van, akkor ezen táblázatok alapján megkeresi, hogy a cím, amire a program a saját virtuális memóriájában hivatkozik, hol van valójában a fizikai memóriában (table-walking), illetve, hogy ott van-e, vagy a HDD-ről kell beolvastatni az OS-sel. A Translation Lookaside Buffer ezeknek a legutóbbi fordításoknak az eredményeit tartalmazzák (mert ha pl. egy 4 KB-os alapban valahonnan olvasott a program egy adatot, a következő olvasása is nagy valószínűséggel onnan lesz, tehát nem kell megint újra magához a lapleíró táblázathoz fordulni), vagy jelzik, hogy a RAM-ban a táblázatokhoz kell fordulni; gyakorlatilag a CPU ezen része 'szorosan együttműködve az OS-sel' valósítja meg a swap-et.
Tehát a fizikai memória egyfajta cache-ként működik csak a programok virtuális memóriája felett, csak ezt a cache-t az OS kezeli. Mivel cache, cserélődnek benne az adatok: egyrészt tudni kell, hogy ha egy új lapot kell beolvasni a HDD-ről, akkor mit írjunk ki helyette (mondjuk a legrégebben használatat), illetve azt is nyomon kell követni, hogy a kiírandó lap tartalma megváltozott-e egyáltalán a HDD-n levő verzióhoz képest, mert ha nem, akkor nem is kell írási műveletet végrehajtani (a HDD-re írás nem egy 'gyors' folyamat). Ez megint az OS és a CPU közös feladata.
Amikor a CPU a lapleíró táblázatokból olvas, mivel azok a fizikai memóriában vannak, a tartalmukat - a táblabejegyzáseket - is cache-eli. A laptábla-bejegyzésekben a fizikai cím mellett van egy Accessed és egy Dirty bit, ezek 1-re állításáról a CPU hardware gondoskodik, a programtól (és a programozótól) szinte függetlenül: minden esetben, amikor ír vagy olvas egy 4 KB-os lapról, akkor beállítja az Accessed bitjét 1-re, és minden esetben, amikor ír a 4KB-os lapra, akkor a Dirty bitet is 1-re állítja. Ebből az OS később, ha vissza kell írni egy lapot a HDD-re swap miatt, akkor pl. a következőket tudja meg: kellett-e valójában ez a lap, mióta beolvasta, de ami még fontosabb, megváltozott-e a tartalma (azaz tényleg ki kell írni a lapozófile-ba).
És akkor maga a hiba: az Accessed és a Dirty bitek módosítása nem atomi művelet. Mivel a CPU L2-cache-ében van a laptábla-bejegyzés, amíg a hardware beállítaná valamely bitet egyre, az L2-cache egyidejűleg (feltehetőleg ha pont akkor történik, ha az adott csoportban ez a legrégebben használt cache-vonal) kidobhatja azt az L3-ba, helyet adva egy újabban szükséges adatnak. Ennek (egyik) nyilvánvaló negatív következménye az, ha ez ráadásul 'nagyon szerencsétlen' körülmények között történik (nem részletezném, de fentiekből már talán levezethező a legegyszerűbb eset), az OS nem fogja látni beállítva az adott lap Dirty bitjét, lapozásnál nem írja vissza a HDD-re, ezáltal a módosított adatok elvesznek. A másik, hogy a laptábla-bejegyzés helyett az annak helyére beolvasott adat egy részét fogja átírni.
-
aginor
veterán
Sziasztok!
Ezek a phenomok nagy átlagban meddig mennek tuningba? Érdemes lehet egy 2940MHz-en szaladgáló am2-ről váltani rá?
-
golya87
őstag
Ez igaz, hogy nem jobb. De mint jó magyar állampolgárnak, mivel olcsóbb, jobban tetszik. És ezt a bugot leszámítva amiről még mindig nem tom, hogy micsoda, nem rosszabb annyival, mint amennyivel olcsóbb. Plusz mire én eljutok odáig, hogy ilyet szerezzek be, valszeg már kijavítják ezt a hibát. Ugyanis egy m-ATX-es Hibrid Crossfire-ös rendszerben képzelem el álmaim AMD-jét.
De amúgy ezt a pozitív hozzáállást úgy szerettem anno a PS3-nál is. Vmi nem úgy sül el, mint ahogy kéne és már temetik az egész gyártót. Most miért kell ez? Megpróbálták, nem jött össze, majd összejön. Egy ilyen hibát nem hagy/hagyhat kijavítatlanul egy ekkora gyártó. Még most úgyis csak a nagyon fanatikusok vesznek "hibás" Phenom-ot, és őket se nagyon zavarja ez a bogár. -
golya87
őstag
És akkor most egy balga kérdés tőlem, mert nem igazán találtam számomra is megérthető magyarázatot erre a bizonyos TLB hibára. Szóval akkor ez most mi is akar lenni? Vagy esetleg magyar linket vki a témáról? Előre is köszi. Nagyon csiklandozzák a fantáziámat az ilyen Phenom-ok, olcsók is és jók is, plusz AMD
-
westlake
félisten
Together with the recommendation from AMD to force the crippling BIOS fix, the Phenom 9600 Black Edition looks anything but lusterous, which is a real shame because the previous Black Editions have been bright rays of light shining through the otherwise dull and gray clouds over AMD's headquarters.
imadom az ilyen gyonyoru mondatokat
#230: a 9700-at nyugodtan el lehet felejteni szerintem februarig.. -
Oliverda
titán
Áámerikában már kissé lecsúszott a Phenom 9500 ára.
-
-
Darkipapa
csendes tag
Szevasztok! Nemrég boldog tulajdonosa lettem egy Msi K9A2 platinum + Phenom 9500 párosnak 2 giga 800 mhz geil rammal. Elkezdtem nézegetni a bios-t némi tuning lehetőség után kutatva de sajnos a régi tapasztalataim amit egy 3700+ os san diegoval nyertem eléggé lemaradottak ugyanis több olyan beállítást is találtam ami (fingom sincs) mire való
. Bármilyen tanácsot szivesen fogadok hogy mit kell állítani mennyire és az mire jó, az fsb ram és Volt beállítások nem okoztak problémát de pl. az állítólagos NB és társairól semmit se tudok. Előre is thx.
-
Thrawn
félisten
Nem visszaolvasni kellett volna, hanem az ASUS oldalára ellátogatni
-
Pocok9b
aktív tag
Sziasztok!
Ne haragudjatok Lusta voltam visszaolvasni!
Azt szeretném megkérdezi h. Asus M2N32-SLI delux alaplapba megy-e ez a proci.
Választ előre is köszönöm. -
fLeSs
nagyúr
-
fLeSs
nagyúr
a giga bios-ban az nb szorzó csak dísz, nem csinál semmit, felfelé állítva pedig el sem indul a gép.
a mem órajelét az "fsb"-ből származtatja, ugyanúgy ahogy az intel chipsetek.
a ddr2-800 beállítás 2x-es, a ddr2-1066-os beállítás 2,66x-osnak felel meg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tőzsde és gazdaság
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen házat vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Renault, Dacia topik
- BestBuy ruhás topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Elemlámpa, zseblámpa
- Hyundai, Kia topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
- AKCIÓ! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
- Apple Cinema HD Display 23" eladó
- BenQ PD-2700-U Monitor - Designer 4K 27"
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged