Új hozzászólás Aktív témák
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6508 üzenetére
igazából nem tudom, hogy mi lesz ..
de újraolvasva .. a kiinduló feltételezéseket, valószínüleg más információból indultunk ki .. én sokkal későbbre várom a megjelenést ( 2023Q2 .. és a szerver és Threadrippernek nagyobb prioritást adok mint a consumer vonalnak )
ezt irtad:
> A Bergamo szintén 2022 végi - 2023 eleji termék.
Az én fejemben meg inkább 2023Q2 volt ..
és Lisa Su is 2023H1 -re tette még pár hete
"We are sampling Genoa processors to customers now and are on track to launch later this year with Bergamo shipments planned to follow in the first half of 2023."vagyis én a Bergamo / ZEN4c -t a
ZEN4 és ZEN5 közé - durván a félidő környékére teszem.
Legyen az 2023 Április.
Feltételezve a "Server first .. Desktop/Consumer later .." prioritást
és hogy fél évre előre vannak rendelt mennyiségek, valamint a CFO nyomását, hogy minnél több zsíros bevétel legyen .. szerintem agusztus előtt nem nagyon jut zen4c -s chiplet a consumer piacnak.
És akkor ott van pár hónap múlva a zen5.legalábbis én így okoskodtam.
> A Bergamo szintén 2022 végi - 2023 eleji termék.
v2.
Ha viszont decemberben már lesz Bergamo (zen4c) szállítva;
akkor már el lehet (és el is kell ) gondolkodni, hogy technikailag mennyire megvalósítható egy desktopos verzió.
(io-die kompatibilitás? ; alaplapi bios, szoftveres ütemezés, stb.. )
és akkor mindent újra kell gondolni.De én itt erős alternativaként felhoznám a Bergamo alapú Threadripper-t
és én inkább erre szánnám a zen4c chipletek egy részét.> Viszont azt gondolom, hogy amennyiben a Bergamo
> tényleg megérkezik 2022Q4-2023Q1-ben, .... Zen5Mikori és Hol olvastad a 2022Q4-es Bergamo infót?
vagy hogy érted a "megérkezik"-et ?MLID -szerint
- Bergamo Q2 2023 ( launching ) ( ami 2023H1 mint Lisa Su állította )
- ZEN5: Q4 2023 ( 11-14 hónappal a zen4 launch után )
Igazából nem tudom és minden nagyon mozog még.
Bár technikailag megvalósítható lenne, de én a szűk kapacítások és a gazdasági szemlélet miatt nem sok esélyt adnék neki.
És ha mégis lenne ilyen - akkor meglepődnék.
A kérdés, hogy 1 év múlva milyen lesz a kereslet és a gyártókapacítás
3-4 hét lenne a normális és nem 3-6 hónap.
"According to Mizuho Securities, Intel’s Xeon server processors are presently available with a lead time of just 1-2 weeks. In comparison, the same for AMD’s Epyc Rome and Milan offerings range between 20 to 26 weeks. This info was obtained in July 2021 during a call with a global server OEM." ( via ) -
carl18
addikt
válasz
Petykemano #6508 üzenetére
Az AMD fejlesztési ciklusa ~15 hónap
Igen, na ez az hogy a Zen 3 után úgy látszik eddig még semmit se dobtak a piacra.
És talán a Warhol jött volna most januárba/februárban. De mivel a Zen 3+-t törölték így gondolom a Zen 4-re fokuszáltak.
Talán a Warhol azért törölték mert túl közel lett volna A Zen 4-hez.
Minden esetre kár hogy nem jött egy utolsó széria AM4 platformba, egy Zen 3+ csiszolt verzió.MInden esetre egy biztos idén jön a AM5 és a Zen 4. Azért még ha az AMD piacra is dobja, a DDR5 árak sok embet eltaszíthatnak a vásárlástótl. Az intel kínálatát látva az AMD-nek is piac képes árazást kell tudnia produkálni.
MInden esetre, mivel ennyire közel van a Zen 4 startja, és a Zen 3 még mindig pokoli áron megyeget. Szerintem így már sokkal jobban megéri mindenkinek kívárni az új platformot.
Tudtommal az AM5 foglalat hűtése kompatibilis marad az AM4 socket coolereivel.
Azért ez nem hátrány, mert a régi hűtést könnyű lesz új platformba átvinni.Hát már kíváncsi leszek, de egy valami lehetséges a készlethiány a Zen 4-re is ki fog hatni.
De ha a Zen 3-4 árazása nagyon közel lesz egymáshoz, főleg idehaza akkor jobban megéri majd az utobbit vásárolni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged