Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• S_x96x_S

addikt

válasz joysefke #2809 üzenetére

> Azoknak a felhasználói pedig aligha
    > fognak olyan szoftvereket írni ami
    > majd pont a szerver vonalat mozdítja át x86-ról ARM-re...

ebben nem értek egyet.

a forradalom már elég régóta zajlik.
    - (RaspberryPi) MálnaPC .. szerinted milyen proci van benne? (ARM!)
    - Jetson nano - AMD +nVidia
    és még lehetne sorolni. ( csak a málnaPC-nek van egy tucat klónja)

Az AMD-s ZEN forradalom csak késlelteti/lassíthatja az átállást.
    ( Raspberry Pi Zero = $5.00 ) igaz, ez több mint egy lyukas garas.

És a következő egy két generáció ezen nő fel. Nem véletlen, hogy a Microsoft-nak is lénie kellett erre - és portolta is a Windows10-et a MálnaPC-re. és az rPi4-en már elég jól is fut.

és igazából erre kell az AMD-nek is válaszolni.
    Stratégiailag kell egy olcsó APU, ami alapján egy "nép" NUC-ot lehet kiadni.
    A http://linuxgizmos.com/ -oldalán a gépek nagy része Intel vagy ARM processzoros. ( és a trend az, hogy egyre több az ARM-es )
    Az AMD-s viszont nagyon ritka.

az ARM-es debian/ubuntu disztribúció már eléggé használható.
    én amikor próbáltam nem volt vele semmi gond.
    ha van androidos(ARM)-es telefonod, akkor a termux-al tesztelheted .
    nem is kell málnapc.

• Petykemano

veterán

válasz joysefke #2809 üzenetére

Nem tudom pontosan, hogy az Apple-nek milyen előnye származna az Arm-ra váltásból azon kívül persze, hogy már most is van egy cpu tervező részlege, most is nagytételben gyártat és talán olcsóbbra jönne ki, mintha ilyen kapacitás mellett nem külsős komponenseket vásárolna elsősorban ugye notebookokba.

Ilyesmire gondolok, hogy spórolnának-e a szoftveren, ha nem kéne ARm-ra és x86-ra is fordítani, vagy ha átjárható lenne a telefon, tablet, noti, munkagép. (feltéve, hogy most nem az)

És valóban már be is jön egy érdekes kérdés, hogy csak a notikba? És lemond a 32 vagy 64 magos threadripperről? Vagy ugyanúgy meghagy egy törésvonalat az Arm és az x86 között, csak más termékskálán?

Amúgy akik arra tesznek, hogy az Apple váltani fog saját cpu-ra a nagyobb mobil eszközök esetén is abból indulnak ki, hogy milyen fejlődést járt be az Arm önmagában és különösen az Apple tervezőinek keze alatt: év 20-30% IPC és 5-10%-os frekvencia emelkedés.

1) Ha és amennyiben ez a fejlődési ütem megmarad
    ÉS
    2) Ha és amennyiben a harmadik féltől vásárolható x86 procik teljesítménye nem kezd el hasonló ütemben növekedni

akkor ha most azonnal nem is, de 2-3 év múlva meglehet az a teljesítmény/üzemidő előny, amiért már - a usereknek is - megérné bevállalni a váltással járó kellemetlenségeket.
    De nyilván ha valaki ilyesmit fontolgat, akkor az erre való felkészülést (tervezést) már most el kellene kezdeni.

Én nem állítom, hogy erre nagy esély van (mivel azért úgy tűnik, az AMD diktál egy tempót és az intel is össze fogja szedni magát), de szerintem nem is zárható ki 2-3 éves távlatban.

Új hozzászólás Aktív témák