Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • HSM

    félisten

    válasz carl18 #6122 üzenetére

    "De a fogyasztok nagy része azt veszi ami árban is elérhető."
    Szerintem ne az itthoni helyzetből induljunk ki... :B Értem én, hogy olcsó, meg ár/érték, de túlzottan nem egy erős CPU. Viszonyításképp, az ultrahordozható ~15W-os laptopomban erősebb CPU van, amiről most írok... (Ryzen 4650U) :U Az asztali Ryzen 3600 pedig lesöpri őket tokkal vonóval, pedig azt sem egészen 60K-ért vettem, tehát erősen "budget" opció volt.

    #6124 Petykemano : Sajnos nem tudom megítélni, megkésett-e, elég kevés róla az információ(m).

    "egy Zen2-es CPU-val szerelt APU kissé elavultnak tűnik"
    Ezt viszont határozottan nem gondolom problémának, a Zen3 legnagyobb dobása, hogy egyesítették a korábbi kettévágott felépítést, de 4 magnál ez a Zen2 hátrány egyáltalán nem jelentkezik. Így azt gondolom, ez is így "elég jó". Persze, belerakhatnának egy Zen3-at, de szvsz leginkább papíron nézne csak ki jobban.
    Azért lenne szvsz érdekes a magméret, mert abból lehetne következtetni, mennyire lenne gazdaságosan gyártható belépő terméknek, de sajnos erről semmit nem találtam. Ugyanakkor a Renoir APU pl. elég nagy, ~150mm2 , az nem jó ilyesmire. [link]
    A mag képe alapján jó alaposan meg kéne nyirbálni a GPU és IO részeket is, hogy lényegesen kisebb lehessen: [link] . Azért sem vagyok benne biztos, hogy a Van Gogh jó lenne ilyesmire, mert ott vélhetőleg még nőtt is a GPU rész, a fél CPU elhagyása önmagában még nem teszi picivé a csipet, így az inkább prémium hordozható gépekbe lehet ideális, mint pl. a Steam Deck, és kevésbé tűnik ideálisnak olcsó tömegterméknek.

    Persze érdekes kísérlet lenne ezt kihozni asztalra, azért lehet, hogy akadna piaca a jó IGP-nek egy nem túl erős CPU-val. Ez jó alternatívája lenne a régi, igen gyenge IGP-jű i3-aknak. A Kaveri-s időkben olcsóbb volt a GPU, és gyengébbek az IGP-k. ;)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák