Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz #82819712 #2800 üzenetére

    az vótmá

    Viszont:
    Coreteks beszél a Fujitsu A64FX-ről
    - a chip egyszerre tud cPU-ként és GPU-ként funkcionálni
    - a HBM2 nem csak hogy ezt lehetővé teszi, hanem jobban skálázhatóbbá és kisebbé teszi az egészet, mint hagyományos CPU+GPU+RAM összeállításokat.

    Azt gondolom ez alapján, hogy a jövő iránya mindenképpen az, hogy a relatív távoli és nagyméretű DRAM-ot le fogja váltani, de minimum ki fogja egészíteni a sokmagos CPU chipek mellett közvetlenül elhelyezett relatív kis mennyiségű HBM, ami közvetlenül a háttértárról streameli a számára szükséges adatokat.

    Mai számokkal ha egy node-ban jelenleg elhelyezhető 256GB RAM, és 4 cpu, akkor ez úgy fog kinézni, hogy a CPU-k mellett lesz 32 vagy 64GB HBM és a DRAM vagy megszűnik és akkor nem is fogyaszt, vagy persze az is elképzelhető, hogy valamiféle 5. szintű cache-ként funkcionálhat a háttértár és a HBM között. De ez a funkcionalitást szerintem át is kerülhet az interconnectbe (buffer), ha nincs már most is ott.

    Azért a IF-fel és EMIB/Foveros-szal összehasonlítva elég jó számok.

    Ha az Ampere nem volt, elég ezzel kiegészülva ez így eléggé siralmas az intelre és az AMD-ra nézve.

    Vajon mit hozhatna nekik a konyhára a CPU mellé helyezett HBM?
    Vajon mit tudnának kezdeni vele? Elkezdik beépítani a GPU funkcionalitást a CPU-ba? Egyesül a CPU mag és a GPU EU/CU? Vagy maradnak a külön tervezett chipletek, mégha össze is csomagolják? (ez egyfajta statikus felosztás)

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák