Hirdetés
- Hisense LCD és LED TV-k
- Apple MacBook
- Több bérgyártóhoz viheti a készülő fejlesztéseket az NVIDIA
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- TCL LCD és LED TV-k
- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen egeret válasszak?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Azonnali informatikai kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Uh, kicsit halott a topik, de azért linkelem GAI megatesztjét, A8-9600 és A12-8870 (ez most nem is világos, hogy Carrizo vagy Bristol Ridge, elvileg előbbi, de AM4-be) a szorítóban korábbi és későbbi AMD és Intel integrált megoldásokkal, meg alsó kategóriás VGA-kkal együtt.
-
válasz
cseptomi #162 üzenetére
Szia!
Wikipedia oldala, AMD UVD motorról
Valamelyik UVD 6-os van benne, H.265 (=HEVC) 4K lejátszás elvileg megy, H.264 is szinte tuti, VP9 kérdéses, 4K-ban valószínűleg nem, csak 1080p-ig, ha nem hazudtak AMD oldalán. (azért a hsz-t linkelem, mert ez a felület már nem elérhető AMD-nél)
De vannak a neten egymásnak ellentmondó infók VP9 kapcsán, legtutibb az lenne, hogy valaki megnézi.Amúgy ha most vennéd, miért nem veszel Raven Ridge/Picasso-t (2000G/3000G szériák)? AM4-be mennek ezek is, belőlük is van B-s (business), árban sem elrugaszkodottak, ezeknál már VP9 esetében is tuti van 4K lejátszási képesség (Ryzen 5 2400G-m van, teszteltem)
-
cseptomi
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Meg tudnátok mondani, hogy az AMD A12-8800B - R7 APU-val támogatja-e a 4K-s tartalmak lejátszását?
HEVC, H.264; H.265; VP9Valahol azt írják, nem támogatja, valahol meg azt hogy igen.
Ha tudtok ezzel kapcsolatban infót adni azt köszönöm!
-
a fogyi tuti nem lesz olyan alacsony, mint volt.
Amúgy ha újat építesz, én akkor már inkább Athlon 200GE/220GE/240GE/3000G vonalon építkeznék, ezek is 35W TDP-sek, ezeknek már a 4K sem gond, az A10 esetében pl youtube gyorsítás nincs ilyen felbontáson.
Kérdezz be a topicjukba, hátha használ valaki NAS-nak egy ilyen Athlont. -
GAbre
veterán
Tudom,jelenleg inteles van nasnak(nasnak is gondoltam ezt).Full hdkat elviszi,2-4k-t már nem tud.
Nem mintha nagyon érdekelne,elég a Fhd.
Max annyi a baj,ha nekiállok letölteni,van,hogy meghal a net a gépen,és csak restart segít.
Annyiból lenne jó ez,hogy akkor a nagy gépnek is lenne donorja,ha vmi gond lenne,át tudom rakni ehhez a procihoz ramokat+vga-t.(Illetve vinyó is kikerülne usb-s nasból)
És akkor tudnék gamelni is,amíg megjavul fő gép.+4k ready alapból.
De nem hiszem,hogy fogyasztást olyan szinten tudja tartani,mint n3700.
És hosszú távon talán ez a legfontosabb. -
GAbre
veterán
Üdv!
Próbáltam tesztet találni hogy a10 9700e mennyivel fogyaszthat többet intel n3700-nál.
Mivel amd 35w-os intel elvileg csak 6w-os tdp-s. -
Zoo123
senior tag
Na úgytűnik megvan a hiba: A radeon beállításoknál ki kell kapcsolni a Freesyncet -alapból be van kapcsolva- és nem akad a videólejátszás. A 4k Youtube videók többségével elbir az A8-9600k, bár 4k mkv videólejátszás még mindig akad. A lényeg hogy az 1440p videók lejátszása most már tökéletes, ezzel így együtt tudok élni.
Lehet hogy gyorsabb RAM megoldaná a gondot.Szóval -tapasztalatom szerint- akinek videólejátszás teljesítményproblémái vannak annak ajánlott kikapcsolni a Freesyncet, sokat segít.
-
Zoo123
senior tag
#153 Amazonas: Chrome tiszta telepítés, nem raktam fel 1 plugint-sem, VLC plugin sincs. Ha csak 1db videostreamelő lap van nyitva akkor is nagyon magas a processzorterhelés.
Természetesen nem ragaszkodom a Chromehoz, de mivel 1440p monitort használok, ezért szeretném ezen a felbontáson "élvezni" a videókat is. Edge az nem adja be csak max 1080p minőségben, Firefox, Chrome már engedi 1440p-ben is lejátszani, csak nagyon terheli a processzort és akad.#154 solfilo: Újraraktam a Chrom böngészőt, sajnos semmi változás.
Az i7 4790k proci márpedig akadásmentesen viszi a youtube 4k-t, hogy van-e IGP gyorsítás azt nem néztem, csak egy feladatkezelőt ott 20-30% processzorterhelést mutatott.
Az Intel displaydrivert természetesen felraktam, anélkül egy 1080p videó is diavetítés volt.
Általában van VGA a gépben, de a teszt erejéig természetesen kivettem.Igaz amit írsz, az A8-9600 hardveres videógyorsítás 1080p-ig működik (Windows feladatkezelőben látni hogy dolgozik az IGP is) de sajnos a processzorterhelés akkor is magas. Próbáltam Edge, Firefox, Chrome böngészőket, ezek közül a Chrome terheli legjobban a processzort, Edge legkevésbé.
Az A8-9600 az AMD adatlapja szerint szorzózármentes, szerintem inkább a Gigabyte alaplapom gyengesége hogy nem lehet húzni, de ezt a procit nem is nagyon van értelme, egy r7 2600,2700-at már inkább.
Csak 1 kijelző van a gépre dugva, a FullHD TV-t egyre kevésbé használom.
Driver verzió: most épp 17.12, de frissebbel is úgyanúgy gyenge eredményt ad.Próbaképpen beraktam egy rx570-et az A8-9600 mellé (driverrel együtt természetesen), de sajnos úgy is szaggatnak a youtube videók, ki érti ezt?
Én hajlok rá hogy alaplapi BIOS, vagy valamilyen driver anomália húzódik a háttérben, de nem játszom vele tovább, letöltőgépnek/videónézős gépnek marad így, ha kell a kraft arra meg ott az i7.
Ha megjelenik végre az új 3xxx-es Ryzen széria akkor atváltok arra a "gamer" konfiggal is, GTX 1080 TI-vel karöltve, remélhetőleg jobban kihajtja majd mint a korosodó i7 4790k.Mindkettőtöknek köszönöm a segítséget!
-
Egy próbát megérhet, rakd újra a chrome-ot, jártam már úgy a Ryzen 5 2400G-vel, hogy nem ment a hardveres gyorsítás, 4K youtube-nál 100% prociterhelés, újrarakva meg malmozik a proci, mert teszi a dolgát az IGP.
Egyébként az i7-4790K nem vihetné ilyen alacsony terheléssel a 2160p youtube-ot, mert az IGP-je nem gyorsítja, nincs VGA a gépben?
4K-t amúgy sosem fogja vinni az A8-9600, nem tudja gyorsítani, csak 1080p-ig a VP9-et. De ezt a felbontást hardveres gyorsítás nélkül is röhögve ki kéne köhögnie.
Szorzót gondolom azért rakod hiába feljebb, mert szorzózáras a proci, amit vettél.
Amúgy a két kijelző egyszerre van a gépre dugva?
Driver verziója melyik?Amúgy szerintem valami szoftveres dolog lesz, mint előbb írtam, anyám A8-7600-asa röhögve viszi az 1080p youtube-ot Chrome-mal, pedig régebbi és gyengébb is, mint a tiéd. Meg ugye írtad, hogy az Edge jól szuperál.
-
Amazonas
senior tag
Szia,
a leírtak alapján szerintem a ludas maga a Chrome, hiszen te magad írtad, hogy az Edge-el nincs akkora prociterhelés. Azt nem írtad, hogy a Chrome mennyire van telerakva plugin-ekkel, stb., illetve, hogy több videót stream-elő lap is nyitva van-e.
Első körben próbáld meg a chrome://plugins menüben kikapcsolni a VLC-player plugin-t.
Van valamilyen oka, hogy nagyon ragaszkodsz a Chrome-hoz?
Vannak más böngészők is az Edge-en kívül: Firefox, Waterfox, Vivaldi... -
Zoo123
senior tag
Kipróbáltam az i7 4790k HD4600 IGP-vel tökéletes!
2x4GB DDR3 2400, mezitlábsa HDD, nem SSD, Win7 64 bit gyönyörűen szalad.
Chrome, Yotube, 4k videólejátszás 15-20%-os processzorterheléssel megy, ahogy az elvárható LENNE az AMD A8-9600 APUtól is, csak azon még egy FullHD videó is akad mint a ku..élet, nemhogy 4k...Az előbb kimaradt, de az AMD APU-ra a szükséges amd display driver természetesen telepítve van, Cod2-őt (nem röhög) gyönyörűen viszi.
Valaki aki szintén csak 1 db memóriamodullal használja nézne nekem egy processzorhasználatot google Chrome böngészős Yotube FullHD / 1440p / 4k videólejátszás közben?
Hátha közelebb kerülünk a probléma megoldásához.
Előre is köszönöm a segítséget! -
Zoo123
senior tag
válasz
Amazonas #150 üzenetére
Jó lenne a végére járni mitől ilyen tetülassú, a körítés a következő:
-Gigabyte AB350 gaming alaplap (legújabb BIOS, f24c, kiadás dátuma: 2018.12.06)
-A8-9600 gyári beállítással, a tuning ebben az alaplapban nem működik (Biosban be lehet állítani 34-nél magasabb szorzót is csak éppen marad a 3.4GHZ boost órajel, nem lesz gyorsabb.)-Kingmax DDR4 2400 gyárilag (cl17-16-16-39), de inkább cl13-14-14-39 időzítéssel használom, mert a processzor max 2400-as sebességet enged beállítani, így marad az időzítés amivel lehet játszani.
-WD3200lplx-60ZNTT1 (320GB, 7200ford/perc, 2.5" notivinyó) ez gyenge pont tudom, de most ez van kéznél.
-Corsair TX850 v2 tápegység, erős túlzás, régóta megvan, amolyan tartalék tápegység.
-1440p, 144Hz-es monitor@HDMI / FullHD TV@ HDMI
-Win10 64 bit, 1703-as, egyenlőre nem tervezem 1803-ra frissíteni mert ez csak másodlagos gép, amolyan letöltőgép, annak tökéletes mert falból mérve átlag 40W-ot fogyaszt. Ahogy megjelenik az új 3xxx ryzen elérhető áron, már repül is bele ebbe a konfigba, 2x8 GB szélsebes memória társaságában.Én úgy látom hogy böngészés közben eléggé felmegy a procihasználat, nemritkán 40-60%-ra is.
yotube videólejátszás,1080p, EDGE böngészővel akadásmentes, processzorterhelés 30-40%
yotube videólejátszás 1080p, Google Chrome böngészővel, processzorterhelés 100%, folyamatos akadások amik másodpercekig tartanak
(nem a net sebességével van a baj mert a videó 5-15 másodperccel előrébb tart a cachelésben, nem fut ki a cacheből)
Nem fogy el a 4GB ram, nem darál a HDD, egész egyszerűen a Chrome böngésző megeszi a processzort de nagyon durván.
Az adatlapomon lévő konfiggal tökéletesen mennek a 4k-s videók is (rögvest kipróbálom az i7 4790k IGP-t is), harmadik gép egy 2 magos (négyszálas) 2.4GHz-es procival, 4GB rammal, SSD-vel rendelkező notebook -ha jól emlékszem- meg simán lejátsza a FullHD-s yotube videókat.Egyszóval elhiszem én hogy másnál remekül működik, de én csak a magas processzorhasználatot és a normál böngészés közben is jelenlévő akadásokat látom.
-
Amazonas
senior tag
A másodgépemben egy A8-9600 van úgyanúgy egy szál 4 GB 2400 MHz-es, ráadásul a tiédnél lassabb memóriamodullal (CL16). (Lap: Asrock A320M-HDV.)
A rendszer (Linux Mint KDE 18.2) és a böngésző-cache SSD-ről megy.
Firefox vígan viszi a YouTube-ot full HD-n, úgy, hogy sok más böngészőlap is nyitva van, pedig a KDE asztali környezet hagyományosan memóriaigényes. -
Nálad a memóriával lesz gubanc szerintem vagy nem tudom, csak mert anyám gépében A8-7600 proci van (2*4 GB 2133MHz RAM-mal), az öregebb, butább és gyengébb is az A8-9600-nál, mégis simán viszi Chrome böngészővel az 1440p youtube-ot is procierőből.
De amúgy igen, az A8-9600 árán vétek nem Athlon 200GE-t venni. -
Zoo123
senior tag
válasz
domiromm #146 üzenetére
Még azzal egészíteném ki az előttem szóló kollégát hogy google chrome böngészővel még az 1080p-s videókat SEM tudja lejátszani, csak másodperces akadásokkal !!!
Edge böngészővel akadás nélkül lejátssza az 1080p videókat (épphogy elbír bele), de nem adja be az 1440p, 4k, 8k opciókat.
Az igazsághoz hozzátartozik hogy csak 1db 4GB-os DDR4 2400 (cl11) memóriamodullal használom, a windows 10 érezhetően lassabb mint az 5 éves 2 magos 2,4 GHz-es notebookon, nem tudom hogy az L3 cache hiánya vagy az esetemben egycsatornás memóriakezelés öli meg ily mértékben a teljesítményt, de ez így kb használhatatlan.Tervezem ryzenre váltani, ezt csak átmeneti jelleggel használom, de ezzel még egy sima böngészés, yotube is eléggé nyögvenyelős. ezt a processzort SENKINEK nem ajánlom, hasonló áron egy athlon200g, vagy kicsit drágábban egy ryzen 2200g fényévekkel jobb!
-
válasz
domiromm #146 üzenetére
Szia!
Nem viszi, nem tudja hardveresen gyorsítani, csak 1080p-ig.
De egy árban van vele az Athlon 200GE, szintén AM4 foglalatba, az már gyorsítja a 4K youtube-ot, és erősebb is picit, mint az A8-9600.B450-es lapot keress alá, azok jó eséllyel bios frissítés nélkül is már az Athlont, míg A320-asok esetében valószínűleg szükség lenne rá. Vásárlás előtt nézd meg a lap gyári oldalán a cpu support listában, hogy melyik biostól támogatja a procit.
Kérdés esetén topikja erre felé: [link] -
domiromm
tag
Üdv.
Olyan kérdésem lenne hogy ez a fajta processzor : AMD A8-9600 youtubon lejátssza a 4k-s videókat.
Választ előre köszönöm. -
Nem tudom mennyi tulaj lehet, hardveraprón is adnék fel hirdetést, hogy kerestek frissítés erejéig procit.
Emagnál most 12k egy A6-9500, ha minden kötél szakad, megfontolandó (tán ingyen viszik), aztán később eladni egy másik sorstársnak aprón.
-
@aMoRF
tag
Csatlakoznék az előttem szóló sorstárshoz.. egy 0km-es Asus Prime B350M-K alaplap bios frissítéséhez kellene AM4-es proci. A konfighoz vett Ryzen 5 2600-al sajnos nem nyikkan meg a konfig..
Békés megye és környéke játszik. Ár és helyszín megegyezés szerint!Valaki???
-
John Rose
aktív tag
Segítségre lenne szükségem. Nem lenne valakinek Csákvár környékén kölcsön egy am4-es ryzen 2xxx előtti procija amivel bios-t tudnék frissíteni?
Előre is köszönöm a segítséget!
[ Szerkesztve ] -
Nem tudom hány tulaj lehet, de akinek Bristolos gépe van, az erre figyeljen majd a jövőben.
Dobhatják a gyártók a Bristol Ridge támogatását az egyes alaplapokon -
S. Szabi
őstag
Amint megjelenik, rendelem is a 2400G-t. Aztán megnézem ugyanazokat a teszteket, amiket az A12-9800-al.
Játék nekem kimerül a DiRT3-ban
Ha az megy 60FPS-el maxon, legalább 1080p-ben, örülök.Nem mai játék, de én szeretem, és végre egyszer végig akarom normálisan játszani
De lehet majd ha azon rendesen mennek megnézek másokat is. Akkora játékos nem vagyok, hogy vegyek egy rendes VGA-t, de örülnek ha végre simán az internet teljesen "smooth" lenne
-
válasz
S. Szabi #138 üzenetére
Én várom erősen, bár a memória árak miatt nem lesz még vásás.
CPU rész tuti jó lesz, 2400G-re Ryzen 5 1400 körüli tempót mutatott egy AMD-s dia, szóval Bristolhoz képest hatalmas ugrás lesz elvileg mindenben.Ryzen 5 2400G vs Ryezn 5 1400
és
Ryzen 3 2200G vs Ryzen 3 1200Játékokban is elég lesz nekem, lehet a kisebb is.
összes dia innen
-
S. Szabi
őstag
Idei első hozzászólás
Na fiúk-lányok, ki várja a Ryzen 2400G-t, 2200G-t?
Remélem ezekkel végre menni fog a YouTube 4K is
Plusz a CPU rész is rendben lesz
-
válasz
asvojtkovics #136 üzenetére
Szia!
Az kizártnak tűnik, hogy menjen 3600-on mellette a RAM.
Én most A8-9600-ban gondolkodnék, valami olcsóbb RAM-mal, aztán jövőre váltanék a jóval erősebb Raven Ridge-re, s vennék hozzá 3200+ RAM-okat. -
asvojtkovics
csendes tag
Sziasztok!
Érdekelne engem is egy A12 9800-as.
Azt tudom ,h az APU sebessége nagyban függ a memóriától. Esetleg tudtok olyan tesztet, ahol összemérik a különböző frekvenciájú memóriákat?
Kíváncsi lennék ,h mit tud mondjuk 3600-as frekin.
-
pele81
tag
Köszönöm szépen a választ!
Nem értem akkor minek írják, hogy szorzózár mentes, ha nem mész vele semmire!?
Vacilláltam az athlon x4 950 és ez között, de ezek szerint jobban jártam volna az athlonnal.
Igazából csak addig kell, amíg februárban kiadják a frissített ryzent, mert akkor tervezek venni egy erősebb cpu-t, mert sokallom a mostani árakat, az egyébként szintén nem túl tuningbarát ryzenre, de lehet, hogy ezt visszaküldöm a pcx-nek, és rendelek egy athlont, végül is az már 15k-tól kapható, ez pedig 34 volt.
Még egyszer köszönöm! -
pele81
tag
Üdv mindenkinek!
Látom nem igazán pörög a topic, de azért írok, hátha olvassa valaki.
"Boldog" tulajdonosa lettem egy a 12 9800 apu-nak, ami tudomásom szerint szorzózár mentes.
A helyzet a következő: adott egy gigabyte AB350 Gaming 3 alaplap, amiben ez a processzor van, amit szeretnék egy kicsit tuningolni. Az alaplap f7-es bios al érkezett, de a honlapon az f6-tól támogatott ez a processzor, de kipróbáltam az összes biost, és ennek ellenére nem sikerül még a gyári turbo órajelet sem fixálni (4.2Ghz) nem, hogy tuningolni!
A bios-ban beállítom a szorzót mondjuk 43-ra, és el sem indul, ha mégis, akkor a bios-ban 4300Mhz-t ír, a windows- ban pedig a cpuz is csak 3798mhz-t lát, 38-as szorzóval!!!
Sajnos a fesz. emelés sem segít, és nem is találtam erre vonatkozó megoldást.
Légyszi segítsetek!!! -
Kuter
senior tag
Nálam is ez volt tegnap A10-9700.
Telepítés után elment frissíteni , és ezután kékhalál hurokba került.
Sehogyan sem lehet vissza hozni az életbe a Windowst , csak újratelepítéssel
Megoldás: Telepítés hálózat nélkül , alaplap saját dvd-ről telepíteni a driverokat.
Utána vissza a hálókábel és mehet a frissítés .Érdemes a AMD drivereket is frissíteni.
Nekem igy sikerült.(én is a harmadik telepítésnél húztam ki a hálókártyát)Sajnos a Microsoft szerveréről hibás AMD driver jön le és borítja a rendszert.
Jó lenne már ha kijavítanák ,mert ez jó pár embert érint.Üdv Kuter
-
Chp
őstag
Szia!
Prime95 közben 76'C maximum a procira vonatkozóan, AIDA alatt pedig még a 60'C-t sem tudtam elérni terhelés alatt. Úgy veszem észre, hogy az idle, böngészés közbeni cicergés bár elég halk, teljesen random(zavar egyébként, főleg, hogy az első pár napban nem csinálta), a Prime95 alatt mintha folyamatossá válna - mint egy játék menüjében cicergő dVGA -, AIDA alatt pedig megszűnik. Az SSD 48'C-on stagnál.
Mi a véleményed?
Köszönöm szépen!
-
válasz
golffanatic #111 üzenetére
Ha lesz VGA, az FX-et vedd, egyébként meg az A10-7700K-t, persze csak ezekből.
-
S. Szabi
őstag
Nem tudom van e valamiből, google képkeresővel találtam, csak úgy, "skull"-ra keresve.
RAM-os topikban írják mindig, hogy az új AMD-khez csak olyan RAM-ot szabad venni, ami egy-egyben szerepel az alaplap listáján, különben nem biztos, hogy jó lesz. Nekem sem volt egyszerű, míg megtaláltam azt, amelyik a listán is rajt van, meg a boltban is, meg még az ára is elfogadható volt
-
Chp
őstag
válasz
S. Szabi #112 üzenetére
Szia!
Szerepel a listán a Crucial, csak nem a 3200MHz-es.
Holnap az esti órákban lesz lehetőségem, meg is fogom nézni amit írtál.Nem hiszem, hogy az SSD huncutkodik, "fentebbről" jön a hang.
Az avatárod nem a Quake vagy Hereticből való?
...s persze köszönöm szépen a válaszod! Lekötelezel!
-
S. Szabi
őstag
Helló!
RAM-okat az alaplap listájáról választottad?
A ciripelés alaplap vagy a táp miatt lesz szerintem.
Nálam az alaplap 90°C-ig is elmegy, szerintem az sem normális, proci 65-ig kb (CPUID HWMonitor, Max értékek), de csak a procihűtő ventilátora van (be quiet! Darck Rock 3), ház ventilátor nincs, táp is el van választva.
Az M.2 SSD-kről is azt írják, nagyon melegszenek. Illetve nem lehet, hogy az ciripel?
Nézd meg a fennt említett programmal is a hőmérsékleteket terheléssel, meddig megy el. Kíváncsi vagyok, M.2 SSD-re is, mit ír.
-
golffanatic
tag
sziasztok, egy kezdő vagyok és a segitségeteket kérem... egy játékra is alkalmas gépet szeretnék..van 3 proci kb 1 árban 1: A8 6600K 2: A10 7700K 3: FX6100 MELYIKET VEGYEM??? köszi...
-
Chp
őstag
Na, én is beléptem a klubba egy A12-9800-zal. Eddig jók a tapasztalataim, de van néhány anomália is, amiket meg kell fejtsek még. Leírom őket, hátha valaki tud segíteni, de mielőtt ezt megtenném, leírom a többi hardvert.
Az alaplap egy Gigabyte GA-AB350N-Gaming WIFI, a memória Crucial 8GB (2x4GB) DDR4 3200MHz BLE2C4G4D32AEEA és egy ID-Cooling IS40V3 hűti az APU-t. Adattárnak egy Silicon Power M.2 formátumú SSD és mindez egy Chieftec FI-01B-U3 házban, gyári táppal. Térjünk az érdekességekre:1, Se XMP-vel, se sima 2400MHz-es beállítással nem ad képet az egész, csak is 2133MHz-en üzemel az egyébként gyárilag 3200-as memória.(a majdani Raven Ridge-hez vettem). A Giga honlapján a memória listán valamiért 2133MHz-et ír natív sebességnek a 3200MHz-es modulokhoz. Nem tudom erre mi a magyarázat.
2, Volt egy - két alkalom, amikor valamiért 85'C-ot írt a CPU-ra az Aida, mégsem éreztem olyan nagyon melegnek a ház oldalát. Ami még ehhez kapcsolódik az az AUX hőmérséklete, ami sokszor 80'C körül mocorog ha terhelem, de emellett a CPU-ra csak 67'C-t ír legnagyobb terhelésnél. Érdekes. Szintén nem érzem forrónak, kellemesen meleg a borda.
3, Két nap használat után néha cicereg valami a processzor környékéről. Van, hogy csinálja, van, hogy nem, teljesen spontán, játék alatt is random a dolog.
Emellé a Giga honlapján 1.3GB-os a chipset driver telepítő, ami mindig a grafikus kártyára hivatkozik, hogy ő annak a telepítője, ennek ellenére az AMD-től beszerzett illesztő csak ~400MB. Feltegyem egyáltalán a Giga félét?
Ja, és a memóriáimnak nincs sorozatszáma, de ahogy elnéztem másnál is előfordult Crucial RAM-okkal, pedig 10 év garanciával vettem az 'lzáról. A valaki tud nekem segíteni a leírt dolgok megfejtésében valamint vannak tanácsai vagy tippek UEFI beállításhoz, bármi, annak hatalmas tisztelettel megköszönöm a segítségét!
Mikrolagok is akadnak néha.
Mindenesetre maga a rendszer stabil, gördülékeny és szépen teszi a dolgát.
Mégegyszer ezer köszönöm!
-
S. Szabi
őstag
válasz
hegegabi80 #95 üzenetére
Tomb Raider 720p-ben Low-on, MSAA-val játszható, de hát ahogy ilyen beállításokkal kinéz... Sok értelme nincs
-
-
PuMbA
titán
válasz
S. Szabi #100 üzenetére
50Mbitnek elég kell lennie, ugyanis 30Mbit-esek a YouTube-on az UHD videók
Nekem 100Mbit-tel másodpercek alatt leszed 30 másodpercnyi videót. A videóra kattints jobb klikkel és a statisztikákban a Codecs sorban mit látsz? Milyen böngésző? AMD driverben nem tettél fel AMD Gaming Evolved vagy hasonló AMD-s segédprogramot, amit ilyeneket tud okozni? Ezeket szedd le.
-
S. Szabi
őstag
Ja, hát az kétszer olyan gyors, mint nálam. De hihetetlen, hogy nem elég 50Mbps-s net hozzá.
Mondjuk azt sem értem, hogy miért nem tölti be attól függetlenül, ha meg van állítva, a töltés miért áll meg, vagy elejére téve, miért tölti újra. Régebben nem így volt. Hely a RAM-ban is, meghajtón is lenne bőven, hogy betöltse. Mondjuk nem tudom hogyan működik ez pontosan, azt sem, eddig hogy működött, vagy kisebb videoknál hogyan működik.
-
S. Szabi
őstag
válasz
hegegabi80 #95 üzenetére
Dirt 3 FHD, 2xMSAA, Medium, 50-60 FPS meg van. Alapból 1440P-re rakta, úgy 30-40.
Akkor nézek egy Tomb Raidert majd.
(#94) solfilo: Igen, azt láttam. De attól van ez is, hogy be sem tölti rendesen? Azt nem gondoltam, hogy az is amiatt lehet.
Ez pl. még 1440P-ben sem megy rendesen: "Real 4K"-ként kerestem YouTube-n
-
S. Szabi
őstag
válasz
hegegabi80 #92 üzenetére
DiRT 3 jó lesz?
azt ismerem, régebben szerettem, meg azt tudom másik gépeken hogy ment, kíváncsi vagyok egy ilyen APU mennyit tud, nemsokára próbálom. Mondjuk ugye nem mai.
Valami újabbat, mit nézzek?
-
S. Szabi
őstag
válasz
hegegabi80 #90 üzenetére
Na szóval AMD A12-9800...
Nekem az i5-ös, de 4 éves laptophoz képest megváltás ez a gép, minden érezhetően gyorsabb, gördülékenyebb, végre a monitor is 60Hz-en megy, észrevehető a különbség. (Win 10 Pro). AM4 kezdő szettnek tökéletes, később jöhet VGA, aztán meg jobb CPU bele. Vagy új APU.
Stabilitással még mindig semmi gond (Corsair 2400MHz-es CL16-os RAM-ok, msi B350M Mortar lap)
Az új 3DMark tesztek is lefutottak gond nélkül, a pontok, ha valakit érdekel:
Sky Diver: 6794
Cloud Gate: 7459
Fire Strike: 2017
Time Spy: 716YouTube 4K: mikor megy, akkor szépen megy, de meg-meg áll tölteni, és hiába pillanatmegállítózom, akkor nem tölti, ha vissza teszem az elejére, neki áll előről tölteni. (Internetem 50 Mbps, mérés szerint ~47 Mbps, Opera, másk böngészővel nem próbáltam, sima filmlejátszás megy szépen a 4K). Lehet, hogy kevés ez a net a komolyabb videókhoz?
-
S. Szabi
őstag
Meg lett nekem is a cucc, nem számítottam rá, hogy ma itt lesz minden és össze tudom rakni a gépet
Először nekem is bedobta ezt a hülyeséget pár perc után, amiről csináltál képet is, az atikmdag.sys hibát friss Windowsal, aztán feltettem a chipset drivert, a Crimsont, felment minden gond nélkül, majd frissítettem a Windows, az is leszedett valami direkt AMD-s frissítést. Még csak telepítgetek meg stb, de eddig minden okés
-
zzola
titán
válasz
hegegabi80 #86 üzenetére
6x húztam újra a rendszert...
Természetesen a legfrissebb BIOS volt a lapon...szóval nem user error volt... -
hegegabi80
addikt
Akkor lehet a vga drivert le kellett volna vakarni és újra rakni, meg még pluszba valami cpu-hoz, nem tudom pontosan.
Igen valami AMD driver hiba. Nekem nem sikerült első körben megoldanom. És az az érdekes, hogy akkor dobta fel ezt a kék halálos hibát, amikor teljesen leáramtalanították a gépet. Pihent pár napot, aztán bekacsolás után amikor a windows kezdett volna betöltődni, akkor jött a hiba.
Ha jól tudom a számtech guru keresztfia mintha megoldotta volna. Majd lehet megpróbálok utána járni. Igaz már kicsit késő, de hátha jó lesz későbbre is megoldásnak.
-
zzola
titán
válasz
hegegabi80 #84 üzenetére
Ez valami AMD driver hiba. De nem értem, ez csak úgy random jön a usereknek? Vagy hardver környezet függő?
Igen, csak csere volt...meg kikerült a VGA a gépből. Még új ramok kerültek be, de az újjakkal előtte is hasított a ryzen...
Úgy mondom, csak az APU volt az új elem... -
hegegabi80
addikt
Na ugyan ezt a hibát dobta nekünk is időközönként az FM2 apunál, a hibajelenség atikmdag.sys volt de a leállási kód memoria managament valami, és win 7 oprendszer.
Egyébként ezt az atikmdag.sys hibakódot vagy kétszer nekem is bedobta, nekem intel és amd vga van.
Amúgy csak simán kicserélted a két cpu-t a lapban?
-
zzola
titán
Tudom, hogy nem Ryzen volt! Egy Ryzen 1600 helyére tettem be és olyan ramok voltak benne, amivel a Ryzen hibátlanul ment! Láb sérülést nem tapasztaltam, gyakorlott gép építő vagyok, simán beleesett a proci a foglalatba...
Nekem is furcsa, gondosan szoktam hardvereket válogatni, nem igazán szoktam találkozni kék halállal (Ryzennél sem volt egyébként)... -
S. Szabi
őstag
Érdekes a szitu az biztos.
Ez az APU egyébként nem volt Ryzen, még az előtte lévőkre épült, csak AM4-es foglalattal.
Az nem lehet, hogy az alaplappal volt valami vagy processzorláb sérült? Mondjuk ezeket már nem tudjuk meg...Az is lehet, hogy G.Skill vagy HyperX RAM-okkal jó lett volna, azokat dícsérik most a RAM-os topikban.(#80) hegegabi80: Én is kíváncsi vagyok már nagyon, de most azt írják a rendelés állapotánál, hogy 6-án lesz csak szállításra összeállítva a csomagom
Annyira nem sürgős végül is, de jó lett volna ha már hétvégén összeáll a gép. De az APU még ma itt lesz, azt másik boltból rendeltem, azt tudom nézegetni
-
hegegabi80
addikt
Nos ez engem is elszomorított egy kicsit. Azért még megvárom az új apukat amikor megjelennek, rávárok még egy kicsit, aztán max utána lépek. Addig marad intel és dvga.
Egyébként én kollégám FM2 apujával szívtam sokáig, sőt a mai napig nem tudom mi a gebasz. Néha neki is kék halált dob, elvileg driver gondja lehet.
Kíváncsian várjuk majd S. Szabi véleményét is.
-
zzola
titán
Rövid ideig tartott itt a pályafutásom! Visszavittem az üzletbe a professzort, némi ellenállásba ütköztem, de végül visszafizették az árát! Most totál kiábrándultam az ebből, inkább nem tesztelek, maradok Intel vonalon.
A Ryzen nagyon elnyerte tetszésemet, de ez az APU nekem nem jött be! -
Mosogatás közben leesett, hogy nem is mehet a 4K ezekkel (nem is értem hogy felejthettem el), vmi AMD-s oldalon mintha csak 1080p-t írna Bristolra, 720p-t Stoney-ra, megkeresem.
A Ryzen 3 + dVGA mindenképp jobb opció.mod: megvan, igaz noti procikról szól, de a Bristol az Bristol. Szóval csak FHD (1080p), Stoney meg csak HD (720p) gyorsítja a YT-t. Filmeknél megy a 4K HEVC.
Úgy fest 4K YT-höz Polaris vagy Raven Ridge kell. Kicsit elszabta ezt AMD, nem is értem hogy nem hitték el, YT átáll VP9-re. -
zzola
titán
-
S. Szabi
őstag
Aha.
Na akkor kíváncsi leszek nálam mi lesz. Ráadásul én a RAM-os topik ajánlás ellenére Corsair-t választottam G.Skill vagy HyperX helyett, de azért, mert csak az volt az egyetlen, ami egy az egyben meg volt a listán, meg a boltban is, ahonnét rendeltem a cuccot (elfogadható ár mellett).
-
Elállási jogod van még (már ha webes rendelés volt)? Lehet becserélném valami másik RAM-ra. Tudom más, de Kaveri alatt volt egy ASUS A88XM-Plus lapom, a Teamgroup RAM-jaimmal kétnaponta csontra fagyott a rendszer (DDR3@2133MHz), lecseréltem egy MSI lapra, azóta nincs ilyen hiba, szóval én ASUS-t azóta nem szeretem.
-
zzola
titán
Resettel kezdtem. XMP profile nincsen, JEDEC szabvány szerinti 2400-as modulok, Patriot Signature CL17 (PSD44G240081). Próbáltam 1 és 2 modullal is, különböző slotokban, de random kék halál van, néha már a win sem töltődik be. A lap Asus Prime X370PRO. Állítólag nem szeretik ezek a lapok a páratlan időzítésű modelleket. Volt Teamgroup CL16-os, azok még 2666-on is mentek Ryzennel...
-
zzola
titán
Hát srácok, nekem nem sikerült normálisan beüzemelni az A8-9600-at. Szinte folyamatosan kék halált kapok, pedig a modulokat a kompatibilitási listából választottam ki. Most megy a memtest, de szerintem minden rendben lesz...
-
S. Szabi
őstag
válasz
hegegabi80 #61 üzenetére
Igen az meg a másik, amennyivel kisebb a lap, és amennyivel kevesebb minden van rajt, túlzás, hogy jóval drágább is.
Házat is sokat nézegettem milyen legyen, nem volt egyszerű választani. A legtöbb elrendezése elég rossz, kockaházat akartam mindenképp, választék van bőven, azzal nincs gond. De olyat találni, ami jó is, az már nehezebb. Így találtam az Antecet, kb ez volt az egyetlen, ahol a táp nem a proci elől szívja el a levegőt. Mondjuk, ha a procihoz kompakt vízhűtést raksz, akkor ez nem gond, a radiátort el lehet úgy rakni.
Amire nekem kell, arra elég kell legyen "smooth"-osan
De majd hiszem, ha látom. Szóval ne kelljen várni, hogy betöltse az Operát, foobart, TotalCommandert, stb stb, weboldalak betöltésénél, görgetésénél ne a gép gép legyen a gyengepont, meg ilyenek.
-
S. Szabi
őstag
válasz
hegegabi80 #58 üzenetére
Ezt teljesen megértem
Én először Mini-ITX-et akartam, de túl sok kompromisszum esetleges későbbi bővíthetőségre, így inkább maradt a M-ATX, minél kisebb házban.
-
S. Szabi
őstag
válasz
hegegabi80 #55 üzenetére
Ahhoz a monitorhoz a mostani géped is elég, nem hinném, hogy sok értelme van váltani platformot emiatt. Sokára térülne meg a fogyasztás oldalán szerintem.
-
hegegabi80
addikt
Nos akkor lehet még kivárok, bár szerintem a mostani is elég lenne nekem, hiszen most is csak egy RX550 vga-m van i3-al.
4K jelenleg nem érdekel, meg egy darabig nem is fog, szerencsére nincsenek nagy igényeim. A jelenlegi moncsim is 1600*900-as és ez is marad egy jó darabig.Viszont most jó borsos ára van a memóriáknak, és ahogy korábban olvasgattam nem is igazán lesz olcsóbb.
Ha meg idővel kevés az apu, akkor mehet + vga és kész is. -
S. Szabi
őstag
válasz
hegegabi80 #52 üzenetére
Igen valamikor jön majd komolyabb CPU-s APU is
Én netezésre, filmre, zenére használom a gépet, de lényeg, hogy kicsi, csendes és megfelelő erős legyen, jó alkatrészekből, tapasztalatom alapján már ehhez is erős gép kell, hogy kevés kompromisszummal működjön a dolog
De elég bele APU is, később lehet cserélni az újra majd.
Ami fontos volt, hogy M-ATX alaplap DisplayPort 1.2-vel, meg Toslink legyen rajt, ezt egy lap tudja, msi B350M Mortar, meg annak a fehér változata. 16 GB RAM (alaplap listájából választottam, (Corsair Vengeance LPX 16GB (2 x 8GB) DDR4 2400MHz CL16 (CMK16GX4M2Z2400C16) lett, jó táp (Corsair RM550x), meg egy kis, jó elrendezésű ház (Antec ISK 600M), egy jó nagy proci hűtő, hogy halk legyen (be quiet! Dark Rock 3), víz szerintem felesleges, meg max iylen kis kompakt cucc jöhetne szóba, még nem volt, de ott a ventilátpr meg a pumpa hangja is azoknál. SSD megy át a laptopból ebbe ( HyperX FURY 120GB).
Monitor Dell U2515H, amit a laptop csak 30Hz-n tud hajtani
Nem túl élvezetes, de már így sem rossz.
-
hegegabi80
addikt
-
S. Szabi
őstag
Végre eljutottam odáig, hogy megrendeltem a cuccot
A hét végéig összeáll a gép AMD A12-9800-al, kíváncsi leszek mennyire lesz érezhető változás a mostani laptophoz képest, de bőven kell legyen, már csak azért is, mert végre rendes kép lesz a monitoron
A laptop nem tudja 2560x1440-es felbontást 60Hz-en. Meg sima netezés közben sem az igazi már.
Majd írok pár sort, ha meg lesz.
-
Procierőben nem lehet nagy difi, Trinity óta egy helyben toporognak az APU-k, kb a TDP határozza meg a teljesítményt. Bristol elvileg turbóban fejlődött érdemben, de hogy a gyakorlatban ez hogy jön át, azt nem tudom.
Én lehet akkor vennék egy olcsó Kaverit/Godavarit, aztán majd mire lemennek a DDR4, meg a Raven árak, váltanék.
A8-3870K (100W) vs a 4 évvel újabb A10-7870K (95W) teszt, és van köztük 14%. Nem hinném, hogy a 65W TDP-s Bristol jobban virítana.
-
Értem, kössz!
Én tuti nem fogok ZEn+VEga párosra váltani a megjelenéskor, mert anniyt nem szánok gépre (lap+Ram+APU).
Most Richland procim van; A10-6800K, és erről lenne jó egy picit feljebb lépni, de nem is feltétlenül sebességben, hanem linux kernel támogatásban, ami a GCN-es IGP-k esetén adott.
Tehát azt kell eldöntenem, hogy a mostani FM2+ lapba veszek egy A10-7890K-t, vagy beújítok egy B.R.-t Zen-re készülve.
Szerintem elöbbi lesz, ha nem sokkal jobb a B.R., mert később - amikor Zen-re váltok - jobb áron tudom majd megvenni az AM4-es konfigot, vagy azonos áron jobbat tudok venni. -
apa111
aktív tag
Szia!
Nekem csak A8 7600 volt ,most a8 9600 van minimális a különbség az utóbbi javára igp -nél kicsit jobban ki jön az előnye. A hőtermelés nagyon jó átlagba 25c fok egy eldugott helyen zárt házban ,egy r1700 venti hűti .Ez be tudható valószínű annak ,hogy elég sokat van a fesz 0,4 -0,6 volt között.Szerény véleményem azok után ,hogy volt fm2+ is ,ha van valakinek abból egy gép össze rakva én nem váltanék erre B.R szériára meg várnám a jövő februári / ZEN+ VEGA / kombót ,nálam is csak kényszerből lett ez ,tönkrement az asszony laptopja ,de ha jó áron lesz az új széria repül ez is
-
Sziasztok!
Olvagatom itt, hogy a B.R. nem egy nagy eresztés.
Egy FM2+-os A10-7890K -hoz képest milyen?
Érezhetö pl. a kisebb hötermelés? -
apa111
aktív tag
Vég leges helyén van a gép nem valami jól szellőző helyen ,így most 41c fok lett aida stressz alatt a tegnapi 36 c viszonyítva még ez is nagyon jó főleg így be építve a ház.rakok fel egy két eredményt ,hw infó meg volt nyitva a stressz alatt és egy kicsit fúra a vcore eredmény,cb15 alatt igp van le futattva.
-
apa111
aktív tag
Szia!
Volt egy kis szünet a gépen ,így kipróbáltam a /patagonia 8k/ wifin keresztül a 4k simán lement vitte minden akadás nélkül ,viszont a 8k nem bírt a wifi de amennyi be jött így belőle vitte ,de majd ki szedem a gépet be viszem vezetékes netre ,és akkor lesz úgy is egy próba.
-
apa111
aktív tag
Sziasztok!
Beléptem a klubba egy A8-9600 és egy Asrock A320M-HDV alap lappal ,meg 2x4 g cl16 Team group Elite memóriával.Első tapasztalat minden simán ment ,elsőre indult a gép .Kapott egy bios frissítést /3.10 / .Azt kell mondjam összehasonlítás képen ,volt előtte A8 7600 -m ez kb 5% -al erősebb processzor részről ,igp 10% -os előre lépés ,én ezt a ddr4 javára írnám azt is csak azért régi /ddr3 2133mhz vs ddd4 2400mhz / talán ennyi az előnye.Ki próbáltam 4k tv-vel wifin keresztül , /4k tartalmú videó játszható nem akad /.Most egy Bohemian2 micro atx házban van jól el dugva egy szűk helyen,egy thermaltek táp van benne és az r7 1700 ventilátora van rá szerelve.Csináltam aidával egy stresz tesztet 36 c foknál nem ment feljebb 35 percig futott.A rendszer egy Ocz Agillity 120g minden napi érzetre amire/ asszony pajtás / használja / Net,face,youtube, és win movi maker/ tökéletes .Még annyit ebbe az alap lapba nem raknék csak apus procit ennyit bír.
Üdv : Gábor -
jedis
senior tag
Hát az excavator architekturától ne várjunk csodákat.
Hozza az előző platform teljesítményét ( FM2+ ), csak már modernebb körítssel. Ha valaki ezt a réteget célozza meg, nem rosz választás, és azt se felejtsük, hogy akár mikor lecserélheti az ember egy 1800X -es Ryzenre, ha arra lenne szükség. Szóval időt állóságban elég jó.A Zen-es APU-k meg nem ebbe az ársávba fognak jönni. Szerintem simán egy 2-es szorzót rájuk lehet majd rakni, igaz a sebességük se lesz köszönő viszonyba a Bristol-okkal.
-
PuMbA
titán
Szokásosan alapos Hardware Unboxed teszt
-
Ha én vennék most, a jövőre nézve elmennék 3000-3200 MHz-ig, ha Ryzen viszi, akkor Raven is fogja jó eséllyel, az IGP meg ugye szereti a minél nagyobb sávszélt. Mindenképp a lap QVL listájából választanék, nehogy később gubanc legyen.
Időzítéshez kéne keresni tesztet, melyik számít jobban, ez, vagy az órajel.
-
jedis
senior tag
válasz
rundll32.exe #27 üzenetére
A memória milyen kiszerelés, és milyen frekis ? Mivel az ilyen APU-k a rendszer memóriát használják videó memóriának, így nagyon fontos , hogy párban legyenek ( kitt ), és minél magasabb órajelen járjanak ( 3000-3200 ). Én is most tervezem leváltani a 1150-es I5-ös konfigomat, egy ilyen cuccra, csak én 350-es alaplapot ( ASROCK AB350M Pro4 ) néztem ki , 2x4GB 3000-res rammal ( Corsair DDR4 3000 8GB Vengeance LPX CL15 KIT (2x4GB) Piros ). Ahogy számolgatom, most egy az egybe ki tudnám cserélni a cuccot, nulla ráfizetéssel, mert per pillanat még jó árban mennek a 1150-es lapok, procik, de ha kijön a coffe lake, akkor már nem biztos, hogy ennyiért el tudnám adni.
-
válasz
rundll32.exe #27 üzenetére
Alig van teszt róla, minden tapasztalat jól jön!
-
rundll32.exe
csendes újonc
Csatlakozom az új Bristol Ridge tulajok táborába
Egy Thinkpad T420 laptopot váltott ez a konfiguráció és nagyon megvagyok vele elégedve.
Volna-e arra igény hogy csináljak egy kis tesztet Windows és Linux alatt?
-
Shaq-34
csendes újonc
Már itthon is kapható az utolsó Bulldozeres APU, immáron AM4 foglalatban és DDR4 támogatással. A legerősebb A12-9800-as APU 32 ezer forint körül indul a hazai boltokban, az A12-9800E jelölésű társa is ebben az árkategóriában mozog. Csak referencia ár összehasonlítás gyanánt, az előző generációs A10-7860K 26 ezer, míg a túlhúzott A10-7890K 37 ezer forint körül mozog.
Néhány videó összehasonlítás: A12-9800 vs A10-7860K
Rise of the Tomb Raider
F1 2017
DiRT 3A nagy kérdés, hogy ezek után mikor jön a Zen-es desktop Raven Ridge APU rajt ...
-
Ha nem egyezik a két konfig, akkor kb ki is lehet dobni a fogyasztás eredményeket. Egy rosszabb hatásfokú, vagy nagyobb teljesítményű táp önmagában rá tud pakolni az idle fogyasztásra.
Egyébként komolyan fel nem fogom, miért nem teszteli kb egy neves oldal sem a Bristolt.
Itt valamelyik oldalon mérnek idle fogyasztást, de most nem tudom megnyitni, itt ahol vagyok, le van tiltva az oldal. Mondjuk ez sem egy neves tesztoldal.
<5W rémlik. -
ronaldo
őstag
Az elérhető infók alapján idle inkább 10W+ a különbség, persze 3000 Ft sem a világ, viszont terhelésen még nagyobb különbség tud lenni, persze ha igazak a mérések. Mert sajnos egyben nem, csak külön-külön tesztben (...erősen eltérő konfig és környezet mellett) lehet fogyasztási értékeket találni ezekhez.
Ami persze innen nézve nem horribilis összeg még mindig (mondjuk 4-4,5k), másik oldalról viszont egyhavi villanyszámlám.
Egyébként én is várom a lelkes tulajdonosok élménybeszámolóit.
-
Pont ezért kéne néhány teszt, idle fogyasztásra meg hasonlókra választ adnának.
Ha most idle lenne köztük 5W, akkor az napi 20 órával számolva évi 36,5 kWH, az meg kb 1500 Ft, így talán ez nem annyira lényeges szempont.
Feltételezem az alulfesz is megy, de majd ha lesz egy tulaj itt, talán meg tudja mondani tutira.AM4 most indult, Raven jön bele, s olvastam valahol hogy Ryzen 2-t is várják még bele, szóval egy ideig még lesz.
Ez alapján Raven és a finomhangolt Zen belemegy még AM4-be, utóbbi - ha jól tudom - nem a Ryzen 2, de lehet hülyeséget mondok. -
ronaldo
őstag
A G4560T variánst venném, az olyan mint az AMD-nél az "E". Annak 35W a TDP-je, a valóságban pedig vga nélkül 12-14W az idle fogyasztása. Természetesen alul lenne feszelve egy kicsit, amivel kicsit lejjebb vihető, de persze +2(3) hdd-vel több lesz. Ha kap terhelést, akkor "meglódul", és elmegy a TDP értékig.
AMD-nél ezeket (a12-9800e, 9700e, stb) alul lehet feszelni? Mivel a 24 órából átlag 20-at idle közeli állapotban mennek majd, nem elhanyagolható tényező.
X370 chipset AM4 vonalon hosszútávon tervezhető?
Alapvetően egy "erősebb" NAS-t akartam venni, de azok még mindig horror áron vannak és akkor is gyenge a HW. Nyilván kevesebbet fogyasztanak, ezért nem is mindegy, hogy most ugyanannyiért (vagy akár többért) itx pc-t építek, ami persze gyorsabb, viszont éves szinten +20k a villanyszámlám, szóval törekednék a fogyasztás minimalizálására. Aztán ha a következő 2-3 évben végre kijön olyan NAS, ami out of the box ki tud hajtani egy 500mbit/s netet a jelenlegi energiafelhasználással, és nem kell minden kattintást után másodperceket várni, akkor az befigyelhet egy, aztán az itx configot fel lehet rázni egy cpu+vga pakkal.
-
Hosszabb távon szerintem AM4 mindenképp. Kaby-val bezár a bazár Intel oldalon, Coffee Lake nem megy bele a jelenlegi lapokba, szóval itt várni kell. AM4-be meg már most kapsz erősebb (de legalább is időtállóbb) procit, mint az i7-7700K, és jön még bele generáció. Szóval azt nem tudom, ebben mi a dilemma.
Ha ennyire zavar a fogyasztás, vegyél 35W TDP-s E végű procit, ahogy jedis ajánlotta. Vagy veszel egy A10-9700-at, és biosban beállítod 65-ről 45W TDP-re (ezt már az én régi Kaverim is tudja). G4560-nak 54W a TDP-je.
más: úgy látom iponnál kifogyott az A8-9600, ezek szerint viszik.
-
jedis
senior tag
Van olcsóbb a 9800E-nél, a 9700E.
Ha meg mindenféle képen Intelt akarsz, akkor meg várnod kell, amíg kijönnek a 300-as chipset-ek, mert csak azok fogják támogatni a Coffee Lake procikat. Ezen felül a Coffee Lake is max. 6/12 -es lesz, ha minden igaz, AM4-be meg már most 8/16 a legnagyobb. Azért később jó árasítva egy 65Watt-os 8/16-os 1700-as nem mutatna rosszul abba a mini deszkába.
Én már tuti nem ölnék pénzt 100-as, meg 200-as Intel alaplapokba. Főleg mini-ITX formátumúba, mivel azok soha sem az olcsóbb szegmensbe tartoznak. AM4-be még a következő Ryzen széria tuti bele megy.
-
ronaldo
őstag
Elég nagy dilemmában vagyok; htpc/nas kombót szeretnék építeni (itx méretben), de a ház választásánál helyet hagyva esetleg később egy erősebb vga-nak, ha kitalálom, hogy játszani szeretnék. Ez szerencsére elég jól megoldható.
Ebből látszik, hogy az egyik legfontosabb szempont most a fogyasztás, illetve hogy 2-3 év múlva is értelme legyen egy upgrade-nek.
AM4 vonalon maradva kb. az egyetlen értelmes igp-s megoldás az A12-9800(E). Persze ha úgy döntök később, hogy diszkrét vga, akkor cserélni kell Ryzenre. Raven ridge ki tudja, mikor lesz desktopra, ki tudja mennyiért. Ennyit már nem akarok várni.
Intel 1151 vonalon a Pentium G4650(T) az opció, ami olyan kegyetlen jól sikerült, hogy bár tagadja az Intel, de elkezdte emelni az árát szépen lassan, de még most is csak 23k bruttó. Itt ha csere kell, akkor valami i5 repül bele. A durva, hogy idle fogyasztásban nincs is olyan durva eltérés eközött és egy i5 6600k között.
Az AMD 28nm-es, "lényegesen" többet fogyaszt, ráadásul 36k, ami 55%-al drágább így, mint az Intel. Az IGP gondolom erősebb, de ez most tényleg nem szempont, ezért nem biztos, hogy megéri a felárat.
Egyébként 16gb ddr4 2400mhz, m.2 ssd, 2-3 nagyobb hdd menne bele első körben.
A dilemma az, melyik lesz a tartósabb platform? Vagyis a 1151 már most az, hiszen a Kaby Lake-el nagyon melléfogni nem lehet, ha teljesítmény irányába (is) fordulok. A kérdés inkább az, mit hoz a Raven ridge / Ryzen a jövőben?
-
jedis
senior tag
Mivel már az OEM-eknél rég vannak ilyen APU-k, a neten lehet már bőven találni teszteket róluk. Nem is olyan rosszak.
-
Egy notebook procihoz képest csak érezni lehet majd a fejlődést.
Bár ahogy nézem, az az i5 3,2GHz-ig turbózik, úgy már elég harapós, azonos órajelen meg ugye a modulos AMD-k elmaradnak az Ivy Bridge szériától, netezéskor meg igazából az egyszálas teljesítmény számít. Szóval nem tudom mennyit kompenzál az A12 magasabb órajele.Mindenesetre ha veszel egyet, írhatnál róla néhány sort, hogy vált be, vagy hogy nem vált be.
-
S. Szabi
őstag
Monitorom egy Dell U2515H, ami ugye 2560x1440-es, és a mostani laptop, még a monitort sem tudja meghajtani ekkora felbontással 60 Hz-en (39 Hz a maximum), nemhogy ennyi mindent egyszerre simán futtatva, ahogy én szeretném
Valamint DisplayPorton kalibrált a monitor, szóval leendő alaplap sem mindegy, mert kell DisplayPorton szeretném használni. Szerintem kipróbálom az A12-9800-t, aztán ha kevésnek bizunyul, lehet bővíteni Ryzenre + VGA-ra. (De végül is jövő hónap végén lesz belőle valami, addig még jöhet több infó is)
Most még sok weboldalon is meg-meg akad, nem szépen görget (még facebook sem megy teljesen simán, főleg ha még beágyazott videó is van. Pedig i5-3230M van benne (ugye HD4000-el), ami felett csúnyán eljárt az idő úgy néz ki
Előtte volt rendes gépem, abban i5-3570K volt, előtte csak AMD-k voltak, de abban az időben ugye nem sokat nyújtottak. Viszont most megint visszapártolnék AMD-re
-
Arra én is kíváncsi lennék, mennyire elég Youtube 4K-ra a Bristol. Ha dedikált részegységgel oldja meg a Youtube gyorsítást, akkor elég egy A8-9600 is, de ha az IGP erőből oldja meg, akkor jobb lehet a több CU, s így az A12.
A Ryzen 3 + RX 550 biztos erősebb, de netezéshez, filmezéshez lehet elég a Bristol is. Saját tapasztalatom nincs, én Kaverivel nyomom, az buta 4K-hoz és YT gyorsításhoz már.
Az erősebb multitasking mondjuk a Ryzen mellett szól.Egyébként most milyen procid van?
-
S. Szabi
őstag
Üdv a friss topiknak!
Van már valaki, aki A12-9800-at használ? Kíváncsi lennék, hogy általános felhasználásra mire elég, GPU-val mindennel. Azt vettem észre, lassan netezéshez (internet több oldal megnyitva, YouTube-n 4k videók, nem is beszélve a 360°-os videókról stb, meg 4k filmek stb.) is már erőmű kell, ha egyszerre akarsz több dolgot csinálni.
Alaplap msi B350M MORTAR lenne, ezt találtam csak, amin van DisplayPort, ami Micro-ATX méretű (meg ennek a fehér testvérén), 16GB Corsair Vengeance LPX DDR4-2400 DIMM CL14 RAMmal.
Kezdésnek megtenné, vagy inkább egyből Ryzen+VGA párososn gondolkodjak, ha biztosra akarok menni? Pl. Ryzen 3 1200 + Radeon RX 550?
-
AMD Bristol Rige A12, A10, A8, A6 9xx0 és Athlon X4 9xx (Socket AM4) topik
Az AMD úgy döntött, hogy 2017. július végétől nem csak az OEM partnerek vásárolhatják meg a 2016.09.05-én megjelent Bristol Ridge APU-kat.
Mindegyik modell egy vagy két Excavator modult tartalmaz, így rendre kettő, illetve négymagosak, kétcsatornás memóriavezérlővel rendelkezik, hivatalosan 2400 MHz-es DDR4 szabványú memóriák társíthatók melléjük. Jelenleg ezen APU-k és processzorok jelentik a legolcsóbb beugrót az AMD új, AM4-es foglalatára.Asztali APU-k és processzorok specifikációi az alábbiak:
- A12-9800 (4 mag) / 3,8/4,2 GHz / 2 MB L2 / R7 8CU (1108 MHz) / 65 W
- A12-9800E (4 mag) / 3,1/3,8 GHz / 2 MB L2 / R7 8CU (900 MHz) / 35 W
- A10-9700 (4 mag) / 3,5/3,8 GHz / 2 MB L2 / R7 6CU (1029 MHz) / 45/65 W
- A10-9700E (4 mag) / 3/3,5 GHz / 2 MB L2 / R7 6CU (847 MHz) / 35 W
- A8-9600 (4 mag) / 3,1/3,4 GHz / 2 MB L2 / R7 6CU (900 MHz) / 45/65 W
- A6-9550 (2 mag) / 3,8/4 GHz / 1 MB L2 / R5 6CU (800 MHz) / 35/45/65 W
- A6-9500 (2 mag) / 3,5/3,8 GHz / 1 MB L2 / R5 6CU (1029 MHz) / 45/65 W
- A6-9500E (2 mag) / 3/3,4 GHz / 1 MB L2 / R5 4CU (800 MHz) / 35 W
- Athlon X4 970 (4 mag) / 3,8/4 GHz / 2 MB L2 / nincs IGP / 65 W
- Athlon X4 950 (4 mag) / 3,5/3,8 GHz / 2 MB L2 / nincs IGP / 45/65 W
- Athlon X4 940 (4 mag) / 3,2/3,6 GHz / 2 MB L2 / nincs IGP / 45/65 WA gyártó a Near Silent 65 és 95W TDP-re tervezett hűtőit csomagolja a dobozokba.
Tesztek:
...forrás: PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RX 5700 8GB Rampage SHIVA FSP 600W
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ Sapphire / Gigabyte RX 7700 XT / RX 7800XT 16GB / 7900XTX 24GB videokártyák 3 év 27%
- Lenovo ThinkStation P520 Workstation! W-2145, 64GB, 512 SSD /Quadro - Számla, garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Honor 90 512/12GB / Újszerű állapotban / 12 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest