- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED monitor topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- 3D nyomtatás
- ASUS ROG Ally
- Akciókamerák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
koshmar
addikt
Na végre itt egy nekem megfelelő topik.
Csatlakozom, ha nem gond...Én 2001-ben kezdtem a szemüveg témát,, egy +0,5-ös darabbal, azóta pedig...háát 2010 októberében kaptam meg a -4,5-est és elegem llett.
Azóta végleg letettem, és a Bates-féle szemtornával javítom a látásom.
Eddig eltelt 3,5 hónap> 1,5 dioptria javulás.Ismeri itt valaki Bates-t?
-
Bushmann
tag
Már egy hete viselem a szemüvegem és élvezem, ahogy napról napra szokik hozzá a szemem. Türelem, az biztos, hogy kell hozzá, elég fura, hogy nem látok jól benne és minden nap egy picivel távolabbra látok élesen. Aki felírta azt mondta, hogy 2 hétig ne menjek ki vele a házból, otthon használjam. Ezt vajon miért mondta? Én biztonsági szempontra gyanakszom, hogy nehogy elüssön valami, vagy bele ne essek valamibe
Perszem nem tudtam megállni, hogy ne vegyem fel napközben is. Vajon nem gáz? Mármint tekintettel arra amit írtál (ferkoboy), hogy a távolba látásomhoz a közelre való fókuszálást erőltetem rá, nem fog az történni, hogy felveszem a szemüveget, homályosan látok vele és arra is azt próbálja meg a szemem, hogy ki akarja élesíteni valamilyen rossz módszerrel? Nem biztos, hogy érthető a kérdésem, ha így van, bocs
-
ferkoboy
senior tag
válasz
Winner_hun #794 üzenetére
Azok nem rosszak.
-
ferkoboy
senior tag
válasz
Winner_hun #792 üzenetére
Milyen keret?
Mennyire sokba?
Feltételezem látatlanban, hogy a megmunkálás minősége, a festés minősége,s nem utolsó sorban, hogy nem egy allergizáló alpakkából készült fémből készült. Vagy más hasonlóan gyenge minőségű fémből....Üdv: Ferkó
-
Winner_hun
félisten
válasz
ferkoboy #791 üzenetére
Ojje. Akkor azt hiszem lassacskán elmegyek lencséket cseréltetni. Kicsit karcos is ami van, - bár ez még nem zavar - flexelés miatt is van rajta nyom meg tán egy fél dioptriával erősebb is kéne. Legalább a méregdrága keret árát megúszom. Mondjuk el nem tudom képzelni hogy mi kerül egy vékony szál fémben ilyen sokba..
-
ferkoboy
senior tag
válasz
Winner_hun #790 üzenetére
Igen.
-
Winner_hun
félisten
Ha új szemöveg kell akkor a régi keretbe beleteszik az új lencséket?
-
Bushmann
tag
Első szemüvegem ez, féltem is rendesen, ezért lenne egy kérdésem az ápolásával kapcsolatban. Többen is írtátok, hogy szappanos vízzel a legjobb tisztítani. Namost az a kérdésem, mivel az egész keretet éri a szappanos víz, hogy nem árthat neki? Fa berakás is van benne, és miután megtisztítottam, eléggé tapad az egész szemüveg. Szóval nem kezdheti ki valahogyan a szemügemet ez a sok lúg?
-
ferkoboy
senior tag
válasz
_Highlander_ #786 üzenetére
Nem vitaminhiány. ( - lehet azonban anyagcserezavar következménye is - C vitamint szedhetsz rá, ártani nem árt)
Normál - fiziológiás eltérés. (lehet kóros is, de ez más kérdés)
Az üvegtest kocsonyás állományában található homály okozza a panaszt.
Fáradtan hamarabb látod, és erősebb fényben hamarabb érzékeled. -
_Highlander_
csendes tag
válasz
Bushmann #785 üzenetére
Jah olyan nekem is van, nem mindíg de van mikor látom őket! Így lesem azt megy kifelé a képből, annyira hogy már nem bírom követni, visszapozícionálok középre akkor visszaugrik
Ilyet mikroszkópban szoktak nézegetni. De nem mindíg látni őket, lehet hogy valami vitaminhiány.
-
Bushmann
tag
válasz
ferkoboy #784 üzenetére
Ok, köszi megint a választ. Két nap után valóban nem kellene csodát várnom, tényleg szükség van türelemre
Egyébként megbízom benne, semmi panaszom nincs egyelőre és nagyon értette a dolgát, látszott rajta.Egyéb szemproblémáimra is magyarázatot adott, csak lestem, hogy mennyire vágja a témát. Pl. vannak ilyen fehérje bigyók a szememben és emiatt régóta foltokat látok. Azt mondta, hogy ezekre is ráfókuszál a szemem, ami miatt mégjobban kifárad. És valóban, sokszor szánt szándékkal követem a foltokat. Elég fura, hogy arra is tud fókuszálni az ember, ami benne van a szemében
Érdekes dolog ez a szem. na midegy, ezt már csakúgy írtam...
Keretnek meg egy Range Rover márkájút sikerült választanom, nem is tudtam, hogy gyárt szemüvegkeretet is. Ő lenne az: Range rover Stornoway
-
ferkoboy
senior tag
válasz
Bushmann #783 üzenetére
Üdv!
Cylinder: az a tizenvalamennyi nekem sántít. Értékre mindenképp, tengelyállásra már nem lehetetlen. Viszont cylinder gyakorlatilag mindenkinél mérhető (fiziológiás [= élettani / normális] asztigmia kb 0,50 dioptria cylinder - ez 100ból 100 embernek van).
Akkor szükségeltetik megadni: ha a hiánya tévesztést eredményez, panaszt okoz. Pl. 73-at 78-nak látod....
Amennyiben nem lett felírva, valószínűleg ugy ítélte meg a kolléga, hogy nem kell.Jobb vs Bal:
Nem én vizsgáltalak, így látatlanba nagyon nehéz bármit is mondani. Szükségeltetik a bizalom az optometrista és a páciens között.
Amit javasolnék, hogyha azt írta fel, akkor viseld azt,úgy ahogy felírta. Nem kell semmi tréning, se oldalak takargatása. Hord a szemüveget, és mással ne foglalkozz.
Ha 2-3 hét után is van panaszod, akkor pedig menj vissza, és meséld el, keressetek rá megoldást! ( vagy bizalmatlanság esetén keress fel mást, akiben meg tudsz bízni )Remélem mindenre válaszoltam! B.U.É.K.!
És kérdezz nyugodtan! Igyekszem válaszolni!Üdv: Ferkó
-
Bushmann
tag
válasz
ferkoboy #782 üzenetére
Szia!
Ő is olyan 1,5-re saccolta, és ő is azt mondta, hogy legalább 3 hónapot várjak vele
Viszont az a legfurcsább a számomra, és ebben is kikérném akkor a véleményedet
, hogy a bal szememmel van ez a probléma, legalábbis sokkal jobban romlott az állapota, mint a jobbnak. Viszont a jobbnak is szüksége van legalább erre a +0,5-ös dioptriára. Namost megint az van, hogy sokkal homályosabban látok a bal szememmel, nagyon nehezen szokik hozzá, míg a jobb pikk-pakk meg fogja szokni, már érzem. Most mi a legjobb módja a bal szemem szoktatásának, az ha mindkét szememmel egyszerre lesek, vagy, ha amikor csak lehet a bal szememet tréningelem?
Más
Tisztán emlékszem, hogy a vizsgálat végén olyasmit említett, hogy cylinder tizenvalamennyi. Azt nem tudom, hogy mennyi, de mondtaNamost a kártyán, amit a lencsékhez kaptam, csak a jobb, bal 0,5 érték van feltüntetve, de a cyl-nél 00,00 van mindkét lencséhez írva. Most akkor raktak "rá" cylindert vagy nem? Illetve honnan tudom, hogy hiányzik, hogyha elszúrtak valamit?
Hú, kicsit hosszúra sikeredtem bocsi, de ha a felére válaszolsz, már jó
Előre is köszi -
ferkoboy
senior tag
válasz
Bushmann #781 üzenetére
Szívesen!
Lehet a 1,5D eltérés cikloplégiában (gyógyszeresen kikapcsolva az alkalmazkodó képességet)mérve nem is 1,50 Dptr. , hanem több lenne.
Jót akarhatott / akar az optometrista ez esetben szerintem bátran bízz meg benne. Lehet érdemes kb. 3 hónap mulva visszamenned kontrollra, és lehet már akkor lehet (kell) változtatni a korrekciódon.
Türelmet kívánok hozzá -arra ugyanis szükség van!Üdv: Ferkó
-
Bushmann
tag
válasz
ferkoboy #779 üzenetére
Valóban, ő is alkalmazkodásról beszélt. Akkor most megnyugtattál
Egyébként most már értem miért nem akart egyből nagyobb dioptriával kezdeni, holott szükség lesz majd rá. Már a 0.5-öshöz is nagy munka lesz hozzászoktatni a szememet. Szerintem a másfelessel csak bambulni tudnék
Köszönöm válaszod!
-
ferkoboy
senior tag
Vékonyított.... falra tudnék sokszor menni ettől a szótól.
Van a lencséknek egy tulajdonsága, ami nem más mint a törésmutató.
Adják meg pontosan.
Normál műanyag: n=1,5
"Vékonyított" n=1,6 ; n=1,67 ;n=1,7Sokszor nevezik ezeket "egyszeres vékonyítás"-nak, "kétszeres vékonyítású"-nak, stb.
Sorolhatnám még.Lényege: minél nagyobb egy anyag törésmutatója, annál jobban töri meg a fényt.
Egyszerűbben: adott dioptria esetén nagyobb törésmutatójú alapanyagot választva, csökkenthető a lencse szél-, illetve középvastagsága.Én nem tudok vékonyítani, más sem tud.
Más alapanyagból lehet csak rendelni. (kisebb/nagyobb törésmutatójúból).18k/db. n=1,67 lencsék esetében ez egész átlagos árnak tűnik. Van olcsóbban is, drágábban is. Gyártó/réteg/felszín sokban befolyásolja az árat. (Persze a vásárlás helye is.)
n=1,60 lencsék azért olcsóbbak.
n=1,7 -> ez többszöröse, mint 18e/dbKenvelo - nekem nem szimpatikus, ha csak ez a kettő játszik, akkor inkább már Converse -csak saját szubjektív vélemény!
Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
válasz
Bushmann #778 üzenetére
Szia!
Ha az nem optikus, hanem optometrista.... akkor ok. Látszerésznek nincs jogosítványa szemüveg felíráshoz!
Egyébként hypermetrop fénytörési hibád van (convex [+] lencse korrigálja - akkor természetesen van ilyen. Nyugodj meg. Ez esetben azért látsz jól távolra, mert a szemlencséd alkalmazkodóképességét használod arra, hogy távolra jól láss. (ezt az alkalmazkodó képességet normál állapotban csak a kb.5m-en belüli tárgyak szemlélése közben kellene használnod (30-40cmtől egészen 5m-ig)Ne félj! Nem árt az a kis hozzászokás. Elképzelhető, hogy akár még több Dioptriányi fénytörési hiba is rejtve maradhat - és csak a jó szemüveg felírásával, rendszeres viselettel - rendszeres kontrollal (akár közben szépen felfelé haladva a korrekciós lencsék törőerejét tekintve) derül fény a tényleges fénytörési hiba teljes mértékére.
-
Bushmann
tag
Sziasztok. Én is belépek a klubba, ma meglesz a szemüvegem. De lenne egy kérdésem, ugyanis fura dolgot mondott az optikus. Azzal a panasszal mentem be, hogy bal szememre homályosan látok távolra, fárad is rendesen a szemem. Megvizsgálta a számítógéppel, ezután felolvastatta velem a betűket. Na ez nagyon ment. Azt mondta 125%-ot olvastam a szememmel, viszont a számítógépes vizsgálat kidobott egy pár dioptria értéket. Elkezdte a lencséket rakosgatni a szemem elé, és végül az jött ki, hogy a szememnek szüksége lenne +1-1,5-ös szemüvegre, viszont most először csak egy 0,5-öset írt fel a legolcsóbb lencsével, amíg hozzászokik a szemem, azután lehet majd néhány hónap múlva berakni a végleges lencsét, azt már olyan extrákkal amivel akarom. Mondom neki, "á, biztos megszoknám azt is egyből nem?" azt mondta nem-nem
Van ilyen, hogy első szemüvegnél ilyen hozzászoktatás van? Gondolom nem lenyúlni akart, hiszen a keret az megmarad legközelebbre is , a lencsék meg nem nagy összegek egyelőre.
-
lorcsi
veterán
-
nofi
addikt
válasz
ferkoboy #774 üzenetére
Ismersz esetleg olyan helyet ahonnan beszerezhető? ebay-en sem nagyon találtam, csak olyat ami csavarozható:/
A szárral az a baj, hogy van egy kis holtjátéka, tehát szétnyitás után még erő hatására enged pár millimétert. Sajnos egy nagyobb fejmozgatásnál ez máris hátrány. -
ferkoboy
senior tag
Igen, létezik műanyag kerethez is szilikon orrtámasz -felragasztható. Ez azonban elég ritka. (De beszerezhető!)
Másik megoldás, a szemüveg fejre adaptálása. - A szárakat beállítani, hogy ott rögzítsen a füled mögött.
Lehet elegendő ez utóbbi is, de kétségtelenül a legjobb a kettő együttes alkalmazása lehet.
-
nofi
addikt
Sziasztok!
Műanyagkeretes szemüvegem van, alkalmilag hordom, mert inkább kontaktlencsézem. A műanyag váz miatt az orromnál elég könnyen csúszik a keret, így pár bólogatás után már igazítanom kell. Érdekelne, hogy valamilyen diszkrét szilikon tapaszt, vagy hasonlót szoktak az orrnyereghez tenni, hogy ne csússzon a keret?
-
ferkoboy
senior tag
válasz
Speeedfire #771 üzenetére
Rendben. Remélem segíteni fog!
-
ferkoboy
senior tag
válasz
Speeedfire #769 üzenetére
Látszerész dolga -munkája- a keret fejre adaptálása , nem javaslom a "csináld magad" módszert!
-
Speeedfire
félisten
Hát igen, ez kicsit zavaró. Én is abban reménykedtem, hogy felveszem és minden passzol majd megfelelően, de sajnos nem. Nekem mondjuk "csak" 48K volt, de így is földhözvágott főleg így karácsony, szilveszter előtt.
Nekem amúgy a távoli dolgok homályosak (kb 5 méter után már csak folt egy ember feje), olvasásnál tű éles minden, meg így gép előtt ülve is kb ~60-70cm-ről.
Más: Hogyan lehet kicsit "szorosabbra" állítani a keret? Erőteljesebb megmozdulásnál már le akar esni.
-
DigitXT
félisten
válasz
Speeedfire #767 üzenetére
Nekem is pont egy ilyen 5 fokos eltérés volt.
Annyi a különbség, hogy nekem nem igazán
homályos, csak inkább "nem tökéletes". Ha
az egész szemüveget kicsit "ferdén" veszem
fel, akkor meg tök jó: kár, hogy nem alapból
ilyen. (Makogtak valamit, hogy eleve 5 fokos
pontossággal tudnak csak lencsét gyártani,
de ez egyrészt nem is számíthat túl sokat,
másrészt meg jól gyártották le -> szerintük.)Szerintem meg többek-közt az a baj, hogy a
baszom-drága "FILA" keretben nem teljesen
vízszintesen áll a lencse. Szerintem ez, meg
az az 5 fokos mérési hiba összesen legalább
egy 10 fokos eltérést eredményez... Ami már
bizonyára szerintük is észrevehető... Mondjuk
nekem is úgy áll a dolog, hogy szokjam meg,
majd jó lesz az. Hát. Inkább csak monitorhoz
használom, arra (kicsit balra elforgatva) tök jó.Mindezt egy szumma ~82K-s szemüvegnél.
(Örültem volna annak, ha simán felvéve is jó...) -
Speeedfire
félisten
Most voltam bent.
Valamennyi eltérés van a 2 vizsgálat között a bal lencsénél.
A dioptira ok. A prizmadioptria ok.
A cylindernél van 0,25 különbség illetve a foknál van 5 fok eltérés. Ami elvileg ennyire nem kellene, hogy homályosítson.
Azt mondta lehet "rejtett kancsalságom" van, amire rá kell állnia szememnek. Elmondása szerint nála is ilyen volt a legelső szemüveg, homályos volt.
Abban maradtunk, hogy most használjam így 2-3 hétig aztán menjek vissza és meglátjuk, hogy rátudott-e állni a szemem vagy sem. Ha sem akkor új lencse kell. -
ferkoboy
senior tag
válasz
Speeedfire #764 üzenetére
Remélem azért megoldódik, s nem "buksz" 24 e Ft-ot!
Én mint jeleztem is, nagyon szívesen segítek, csak a távolságot nem tudom eképpen legyőzni.Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
válasz
Speeedfire #759 üzenetére
Van valami fejlemény? Jól készült el a szemüveg? Tudod már használni?
-
ferkoboy
senior tag
válasz
Speeedfire #759 üzenetére
Tégy úgy! Tényleg azt javaslom, hogy menj vissza, mutasd meg, mondd el a saját szavaiddal a problémád a szemüveggel.
Engem csak az zavar a problámáddal, hogy azt mondtad nem is látsz az egyik oldalival élesen.
Én mikor az első prizmás szemüvegem feltettem - nem mondom, tényleg szokatlan volt,de - éles volt minden. Jól láttam vele. -
ferkoboy
senior tag
Van. Alapanyaga jobb, és a festése is másabb!
Persze akadnak kivételek, nem azt mondom, hogy márkásabbak közt nem lehet kifogni egy-két selejtes keretet, de azért nem mondanám, hogy egy kutya mind.
Ugyanez azért ritkább esetben a másik fél oldalán is elmondható. Lehet olcsón is jót venni, de azt nagyon ki kell fogni. -
lorcsi
veterán
voltam ma szemüveges boltban
érdekesen vannak ám árazva ezek a keretek
egy bizonyos forma tetszik (mégpedig az amelyiknek alul damil van és nem látszik csak az üveg) viszont volt noname 9-12-15 körül...aztán pedig egy nagyobb ugrás...kb. ugyanaz de márkásban (disel, jaguar stb..) 25-30-40az árán és azon kívül hogy neve van van más különbség iy a keretek között ?
-
ferkoboy
senior tag
válasz
Speeedfire #757 üzenetére
Látni kellene a szemüveget, és visszanézni, rajtad.
Javaslom a vizsgálat helyszínét keresd fel! Ott esetleg még le is tudnák ellenőrizni, hogy te hogyan látsz az elkészült szemüvegben.A szemed hol/hogy fáj?
-
Speeedfire
félisten
válasz
ferkoboy #756 üzenetére
Alapvetően a jobb szememmel lett volna a probléma, kicsit balra "húz" és gyengén is látok vele. A bal szememmel nem volt különösebb gondom. A vizsgálaton jól láttam a "szemüveggel". Elvileg a lencse úgy lett legyártva ahogy kell, legalább is a dioptria és a cilinder megfelelő értéket mutatott, a többit tudom (fokok stb).
A bal szememmel a távoli dolgok homályosak és egy 20 perc után már fáj is a szemem tőle.
-
ferkoboy
senior tag
válasz
Speeedfire #755 üzenetére
Ezt így elsőre hadd ne kommentáljam.
Látatlanban nehéz rá bármit is mondani.
Vizsgálaton az adott törőerejű lencsével jól láttál?
Ha igen, akkor gyaníthatóan az elkészítéssel lehet gond.
Kettővel együtt hogy látsz? Rosszul, zavaróan?
Próbáld kicsit részletesebben leírni a problémádat, hátha ki tudunk belőle valamit hámozni.Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
válasz
Speeedfire #752 üzenetére
Üdv!
Felső sor jobb, az alsó vonatkozik a bal szemre.
-
Speeedfire
félisten
Üdv!
Amit linkeltem vényt a múltkor ott melyik sor a bal és melyik a jobb szem?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Peugeot, Citroën topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Politika
- OLED monitor topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Motoros topic
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- További aktív témák...
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnal elérhető, raktáron lévő HPE Aruba switch-ek
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest