- Hobby elektronika
- Elkezdtek szállingózni az Arctic P Pro sorozatú ventilátorai
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Mini-ITX
- LCD, plazma és projektoros TV-k hibái
- Gaming notebook topik
Aktív témák
-
WN31RD
addikt
válasz
eddie303 #1258 üzenetére
Nem rossz a Gentoo, sokat használtam, egyáltalán nem mondhatom, hogy ''nem jön be''. Inkább csak úgy döntöttem, hogy hosszú távú használatra nem az a legalkalmasabb.
Számomra a Gentoo inkább kísérleti rendszer: Sok jó ötlet van benne, sokat lehet tanulni az ebuild file-okból, sok új cuccot beleraknak, és nagyon egyszerű kipróbálni, mert az ebuild általában működik jól.
De azért az én tapasztalataim szerint a Debian más szinten van, ami a csomagok kiteszteltségét és összehangoltságát illeti.
Továbbá az, hogy szinte mindent forrásból rak fel, szerintem nem előny. Nagyon sok időt elvesz, és itt nem elsősorban egy telepítésre gondolok, mert az csak egyszeri alkalom, hanem pl. egy rendszerfrissítés/upgrade-re, vagy arra, ha már az X-dik gépre kell felpakolni egy oprendszert (persze nem mindre ugyanolyat, mert az egyszerű helyzet lenne). Jó poén persze mindent forrásból pakolni (fordítottam én OpenOffice-t is Gentoo alatt), de előnye csak akkor van, ha tényleg módosítasz is valamit a forráson. Ez pedig kevés csomag esetében fordul elő, és ha ilyenre van szükség, nem nehezebb Debian alatt belepiszkálni a forrásba, mint Gentoo alatt. (Sokan nem tudják, mert ezt nem reklámozzák túlságosan, mivel ritkán van rá szükség, de Debian alatt is nagyon könnyű forrásból telepíteni a cuccokat.) Mellesleg a közhiedelemmel ellentétben kevés alkalmazás profitál jelentősen abból, ha az adott processzorra optimalizálják, 1-2%-os sebességnövekedésért pedig nem várok órákat. (Mint ahogy 10%-os sebességnövekedésért nem veszek 2x annyiba kerülő processzort, pedig megtehetném, hanem inkább elvagyok a Duronnal.)
Ezzel együtt jópofa a Gentoo, de szerintem leginkább két esetben érdemes használni: 1. ha valamilyen különleges igénynek ez felel meg legjobban, 2. ha valakinek (irracionális - de ebben semmi rossz nincs) örömet okoz a tudat, hogy mindent forrásból pakolt fel, és a saját gépére optimalizálta.
Aktív témák
- Hobby elektronika
- Elkezdtek szállingózni az Arctic P Pro sorozatú ventilátorai
- Tőzsde és gazdaság
- Hamarosan rézhiánytól szenvedhet az egész chipgyártás
- Milyen routert?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Légies iPhone halvány színei
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- Felújított szerverek, storage-ok, hálózati eszközök Enterprise szinten, minden gyártótól
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest