Aktív témák

• WN31RD

addikt

válasz eddie303 #1258 üzenetére

Nem rossz a Gentoo, sokat használtam, egyáltalán nem mondhatom, hogy ''nem jön be''. Inkább csak úgy döntöttem, hogy hosszú távú használatra nem az a legalkalmasabb.
    Számomra a Gentoo inkább kísérleti rendszer: Sok jó ötlet van benne, sokat lehet tanulni az ebuild file-okból, sok új cuccot beleraknak, és nagyon egyszerű kipróbálni, mert az ebuild általában működik jól.
    De azért az én tapasztalataim szerint a Debian más szinten van, ami a csomagok kiteszteltségét és összehangoltságát illeti.
    Továbbá az, hogy szinte mindent forrásból rak fel, szerintem nem előny. Nagyon sok időt elvesz, és itt nem elsősorban egy telepítésre gondolok, mert az csak egyszeri alkalom, hanem pl. egy rendszerfrissítés/upgrade-re, vagy arra, ha már az X-dik gépre kell felpakolni egy oprendszert (persze nem mindre ugyanolyat, mert az egyszerű helyzet lenne). Jó poén persze mindent forrásból pakolni (fordítottam én OpenOffice-t is Gentoo alatt), de előnye csak akkor van, ha tényleg módosítasz is valamit a forráson. Ez pedig kevés csomag esetében fordul elő, és ha ilyenre van szükség, nem nehezebb Debian alatt belepiszkálni a forrásba, mint Gentoo alatt. (Sokan nem tudják, mert ezt nem reklámozzák túlságosan, mivel ritkán van rá szükség, de Debian alatt is nagyon könnyű forrásból telepíteni a cuccokat.) Mellesleg a közhiedelemmel ellentétben kevés alkalmazás profitál jelentősen abból, ha az adott processzorra optimalizálják, 1-2%-os sebességnövekedésért pedig nem várok órákat. (Mint ahogy 10%-os sebességnövekedésért nem veszek 2x annyiba kerülő processzort, pedig megtehetném, hanem inkább elvagyok a Duronnal. ;))
    Ezzel együtt jópofa a Gentoo, de szerintem leginkább két esetben érdemes használni: 1. ha valamilyen különleges igénynek ez felel meg legjobban, 2. ha valakinek (irracionális - de ebben semmi rossz nincs) örömet okoz a tudat, hogy mindent forrásból pakolt fel, és a saját gépére optimalizálta.

Aktív témák