- SSD kibeszélő
- Házimozi belépő szinten
- TCL LCD és LED TV-k
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Notebook / laptop alkatrészek cseréje (processzor, RAM, HDD)
- ASUS notebook topic
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- 3D nyomtatás
Aktív témák
-
sirály12
őstag
-
Cathfaern
nagyúr
Hé! Nem ér kitalálni a gondolataimat!
Ez is egy linuxos program?
Mesélnél erről az XFCE-ről egy kicsit?
Mennyire nehéz beállítani? Magyar billentyűt rendesen kezeli?
És végül az utolsó, de legfontosabb kérdés: miben okozhat problémát egy új ablakkezelő? (magyarul mit kell újból beállítani?) -
Cathfaern
nagyúr
Igazság szerint nem akarok hasonlítgani, csak megnéztem
De valószínűleg tényleg ''belemér'' még valamit a KDE és a GNOME renszermonitora, mert azóta akármivel nézem, minden töredékét (~250 MB RAM foglalást) mutat.
Lenne viszont egy kérdésem:
Az ablakkezelő csak a megjelenítésért felelős, vagy esetleg bővebb feladtaköre van. Ez azért nem világos számomra, mert pl. a KDE Vezérlőpultja eléggé kiterjedt: foglalkozik a hangtól elkezdve a nyomtatóig bezárólag mindennel. -
WN31RD
addikt
válasz
Cathfaern #190 üzenetére
Ha arra vagy kíváncsi, hogy a Linuxod a Windowshoz képest több memóriát igényel-e, akkor próbáld ilyen téren túlterhelni mindkettőt, és nézd meg, hogy hány nagy programot kell futtatni ahhoz, hogy észrevehetően belassuljanak.
A Windowsok hajlamosak kiüríteni a memóriából minden régebbi cuccot, míg a Linux inkább benne hagyja, amíg nem kell a hely másra. Tehát az éppen aktuális szabad memória mennyisége nem feltétlenül jó összehasonlítási alap. -
Cathfaern
nagyúr
Őszinte legyek, passz. Az biztos, hogy a swap nincs benne (azt külön mutatja).
Polesz:
Meg van ez a glass, csak az a baj, hogy így nem lesz teljesen átlátszó: a kijelzők mögötti rész fekete maradVagy ez amiatt van, mert ez eredetileg Gnome-os program, én meg KDE-t használok?
-
Polesz
addikt
válasz
burgatshow #178 üzenetére
xpaint
-
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
burgatshow #178 üzenetére
A kpaint az kb. azt tudja mint a win-es paint. Ha kicsit komolyabb kéne mégis, akkor meg ott a GIMP, ez kb. Photoshop szintű.
-
burgatshow
veterán
Halihó!!! Gyorsan kéne nekem linuxra egy az mspainthoz hasonló progira! Nem kell hoghy többet tudjon mint az mspaint!!! Please help me!
-
Cathfaern
nagyúr
Valaki lenne olyan kedves nekem elmagyarázni, hogy mi a jó fenéért használ ez a kedves, aranyos linuxocska 424MB Ram-ot?
. Jó, nem azt mondom, hogy nem fut semmi, de a Windows az életben nem használt még ennyit! Ja egyébként fut: KDE, Mozilla, Dcgui, Lineakd. Illetve még kismillió program, de ezeket a MDK volt olyan kedves, hogy magától betöltötte
Nem tudja valaki, hogy hol lehetne megnézni, hogy miket tölt be induláskor? (igen, tudom, etc/rc.d de úgy gondoltam, hogy ne kelljen fájlokat böngésznem)
-
rii
nagyúr
-
rii
nagyúr
ööööööö ..... de most már visszalépés történ az ügyben ........ // szemlesütő szmályli mért nincs .......? // most már az ./alsaconfig-al el se jutok addig .... nem rakja ki menübe a hangkareszt .....
hmmmmmmmm .... és a modconf-ban is drasztikusan lecsökkent a modulok száma .... sound-pci egyáltalán nincs ..........
kicsit kavartam ... EHHHcsinálok telyát ......
lyót fog tenni .....
-
rii
nagyúr
a /usr/src/linux -ban kiadott make menuconfig is betegeksedik ....
uNtiTLeD:/usr/src/linux# make menuconfig
rm -f include/asm
( cd include ; ln -sf asm-i386 asm)
make -C scripts/lxdialog all
make[1]: Entering directory `/usr/src/linux-2.4.21/scripts/lxdialog'
make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-2.4.21/scripts/lxdialog'
/bin/sh scripts/Menuconfig arch/i386/config.in
Using defaults found in .config
Preparing scripts: functions, parsingscripts/Menuconfig: line 1: 16480 Segmentation fault awk ''$1''
Awk died with error code 139. Giving up.
make: *** [menuconfig] Error 1
uNtiTLeD:/usr/src/linux#
azé mert töröltem a kernel-header-2.4.18-5-t......? -
rii
nagyúr
uNtiTLeD:~# lsmod
Module Size Used by Tainted: P
vfat 9372 1 (autoclean)
nvidia 1629120 8 (autoclean)
snd-ac97-codec 34752 0 (unused)
snd 29664 0 [snd-ac97-codec]
uNtiTLeD:~# -
rii
nagyúr
Ez a 4 csomag kell neked. ... byte-ra pontosa ezek vannak a másik gépen ...
Ebből a tools-ban csak könyvtárak vannak (ha minden igaz), ezért azzal nem fontos fogalalkozni. ... ok
A többit kell lefordítani. .... ok
Az snddevices parancsot kiadni a driver könyvtárából .... ok
majd a tools alól az alsaconf-ot futtatni. .....? te is montad, hogy a toolsal nem kell foglalkozni ...az ./alsaconf az a driver/utils alatt van ....
de elinditom az alsaconf-ot ... ez egy szép karakteres kékhátteres menüs progi.... két sound card-ot kinál fel .... az egyik a via82xx azaz a AC97 rev 50 ....
.... de erre megkérdi, hogy módositsa e a /etc/alsa/modutils/0.9-et .... de ilyen dir. a kanyarba sincs ......... és hivba üzenettel el is száll mint a vadliba .... de ez tegnap már egyzser lyól lement ............nem akarok kerenl küldeni .... nem lehet hogy benne hagytam a kernelben valami snd-t......? csak mer nem is tudom megnézni.... mer a make menuconfig bepusztult ..........
---------------------------------------------------------------------------------------------------------- -
Polesz
addikt
Na akkor:
ftp://ftp.alsa-project.org/pub/driver/alsa-driver-0.9.6.tar.bz2
ftp://ftp.alsa-project.org/pub/lib/alsa-lib-0.9.6.tar.bz2
ftp://ftp.alsa-project.org/pub/utils/alsa-utils-0.9.6.tar.bz2
ftp://ftp.alsa-project.org/pub/tools/alsa-tools-0.9.6.tar.bz2
Ez a 4 csomag kell neked. Ebből a tools-ban csak könyvtárak vannak (ha minden igaz), ezért azzal nem fontos fogalalkozni. A többit kell lefordítani. Az snddevices parancsot kiadni a driver könyvtárából majd a tools alól az alsaconf-ot futtatni. Ezután mehet az rc.alsasound start vagy alsasound start parancs. Ha ezután se jó akkor nem tudom
Eddig 2 gépre raktam alsa-t. Az enyémre (cmipci) és egy haver gépére (emu1k0) és működik! -
Cathfaern
nagyúr
2. Miért is jobb az ATI driver? Én a X-be építettet használom és a 3D-s dolgok úgy futnak, mint Win alatt.
Leszámítva egy benchmark-ot. Egy magyar csapat csinálta. Ha linux alatt futtatom, akkor mind képi világában, mind sebességében jelentősen elmarad a win alól látottaktól. Innen lehet leszedni, ha valaki érdekel: http://kac.poliod.hu/~fresh/demos/parasite/index.html -
rii
nagyúr
azé én leforgattam mindent .....
mind a 3-ban mind a 3 parancs ....
utánsa sndconfig ... és ott van az lsmod-nál az snd-ac97-codec....
# modprobe sdn-ac97-codec
#
nem ir ki semmit.. tehát lyó ......
és az
driver/utils/alsasound status
ALSA sound driver loaded
driver/utils/alsasound stop
ALSA sound driver NOT loaded
driver/utils/alsasound start
driver/utils/alsasound restart
mé nem hajélandó után beindtani...........?
most már ''csak'' eszt kell mekcsinálnom ..... -
-
proximus
senior tag
Adj Isten!
Na ha már így belelendültetek a kérdezgetésbe, akkor ''segítek'' én is
1. Írtad te régebben egy Vmware -s topicban, hogy a régebbi 3 -as -hoz nem kell kulcs. Hogy is van ez? A 4 -es piacra dobásával szabaddá tették volna a 3 -ast?
Vagy van valami amiről én még nem tudok
2. Nemsokára szeretnék vidkarit cserélni, gef2mx ---> radeon 9000 pro-ra, vagy 9100 -ra. Az Nvidia -hoz képest mennyire (nem) használhatóak a driverei?
A dri -s drivereket érdemes használni, vagy az ATI -ét? (Az ATI nem nagyon csipkedi magát).
Tudnál ezekben segíteni legalább egy hangyányit? -
Polesz
addikt
ftp://ftp.alsa-project.org/pub/utils/alsa-utils-0.9.6.tar.bz2
Ezt töltsd le, csomizd ki.
./configure --prefix=/usr
make
make install
Utána újra az előző műveletet. -
Cathfaern
nagyúr
Desktop van (ugyebár mindezt a sajátuser könyvtárban kell keresgélni?)
Egyébként KDE
Ez a xinitrc ismerős...mintha ide lett volan beírva régen valami, amitől elindult magátólCsak le lett szedve a MDK (erről te biztos nem tudsz
) és nem találom azt a fórumot, ahol leírták, hogy hova mit írjak
-
-
Polesz
addikt
Te meg leszel szíves bekotorni a tools vagy mifene alkönyvtárba ahol volt az alsaconf is és ott van egy alsasound vagy hasonló script. Ha azt elindítod kiírja, hogy:
akármiscript [start|stop|restart|status]
Akkor ezt elindítod akármiscript start -tal és meglesed, hogy mit csinál. Lehet, hogy előbb egy stop kellene vagy start, stop, és megint start. -
rii
nagyúr
az lsmod mááá kiirlya, hogy snd-ac97-codec ..... :-/ ... most hogy ..........?
# modprope snd-ac97-codec
# -
rii
nagyúr
háááát .... ugy mongya mint ahogy te montad .....
de mond egy olyan rész is hogy ketté áll a ször a hátamon ...
....
aszongya hogy:
edit your /etc/modules.conf (see the kmod support below)
szal hogy módosiccsam a modules.conf-ot az etc-be, de elötte nézzem meg a kmod szápportot .....
az etc-be semmilyen alsa nem keletkezik...... -
rii
nagyúr
detect-álja a card-okat, majd kiad egy listát .... 2 választás van ....
1. via82xx VIA Tech. Inc. AC97 Audio Controller (rev 50)
2. legacy_ Probe legacy ISA (non-PnP)chips
kiválasztom az 1. -t és akkor mekkérdi, hogy
''do you want to modify /etc/alsa/modutils/0.9''....
// Yes/No //
YES <enter>
és mongya hogy
/etc/alsa/modutils/0.9 : no such file or directory .....
és télleg... nincs még a /etc/alsa sem .....
.... hol az error .....? -
Cathfaern
nagyúr
válasz
burgatshow #101 üzenetére
Mire van beállítva az egér? Állasd át (logitech) ''mouseman+''-ra, akkor menni fog (nekem is ilyen egerem van és ilyen beállításokkal OK a görgő).
-
rii
nagyúr
''...........Amúgy az alsa-driver alkönyvtárban van egy tools vagy scripts könyvtár abban van olyan script ami autodetektálja a kártyád és a megfelelő modulokat megcsinálja hozzá. .............''
a alsa-driver könyvtárban van egy scripts link, ami a alsa-driver/kernel/scripts -re mutat ....
ééééééééééésss ...
ebben van a
*kdeps
*kernel-doc
*kmerge
*ksync futtatható file-ok .... melyiket inditsam el ? -
Polesz
addikt
válasz
Görgőzéshez szúrj be egy sort a /etc/X11/XF86Config fájlba, nevezetesen ezt:
Option ''ZAxisMapping'' ''4 5 6 7''
Restart X és kell lennie görgőnek. -
Polesz
addikt
Akkor azt hagyd ki simán.
Amúgy az alsa-driver alkönyvtárban van egy tools vagy scripts könyvtár abban van olyan script ami autodetektálja a kártyád és a megfelelő modulokat megcsinálja hozzá. + még a főrészen lévő snddevices filét is futtatni kell.
./snddevices
Ezután láss csodát.
rc.alsasound vagy hasonló és start paraméter és megy. Debiannál asszem automatikusan menni fog bootkor. -
burgatshow
veterán
válasz
götgő = görgő
-
burgatshow
veterán
Mandrake 9.1 + Icewm + Logitech MX500 = Icepref götgő támogatás on = nem megy a görgő icewm újraindítás után sem! Help me!
A másik az x indulásánál hogy tudom kikapcsolni az nvidia logot?
Előre is kösz!
Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- SSD kibeszélő
- Microsoft Excel topic
- Házimozi belépő szinten
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- TCL LCD és LED TV-k
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- AKCIÓ! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ismét elérhető 3db - Sennheiser MOMENTUM 4 fejhallgatók
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest