Hirdetés
- Házimozi és Hifi kábelezés!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Milyen joysticket vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Videós, mozgóképes topik
- SSD kibeszélő
- Visszatért a mítosz, a legenda, a világ leghasznosabb terméke!
- OLED TV topic
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jester01
veterán
válasz
VladimirR #2371 üzenetére
Egy kis háttérinformáció az ld-hez: igen, az a linker. Viszont van fordításidejű és futásidejű komponense. A fordítás során használt ld a klasszikus értelemben vett linker, object fájlokból gyárt neked futtatható programot. Ha használtál dinamikus librarykat akkor olyan programot kapsz aminek indításkor első dolga lesz meghívni a futásidejű linkert, aki szépen betölti neki a szükséges könyvtárakat. A windows-sal ellentétben itt nem csak fix helyeken keresi a libeket, hanem az említett /etc/ld.so.conf fájlban megadott directorykban (plusz az LD_LIBRARY_PATH környezeti változóban felsorolt helyeken). Hogy ne kelljen mindig a fájlrendszert túrni ezért van neki egy cache az /etc/ld.so.cache fájlban. Ezt az ldconfig parancs (felteszem ngabor erre gondolhatott
) hatására újragyártja ami egyúttal frissíti a libekre mutató szimbólikus linkeket is, a verziószámoknak megfelelően.
A futásidejű linkerrel lehet mókás dolgokat csinálni, man ld.so. Egyik tipikus trükk az LD_PRELOAD használata, amivel explicit be lehet tölteni plusz könyvtárakat. Ez azért jó, mert felül lehet bírálni függvényeket. -
ngabor2
nagyúr
válasz
VladimirR #2371 üzenetére
igen, közben még egyszer átnéztem, és javítottam.
az, hogy a ./configure megtalálja, az nem elég. annak a dev-csomagok kellenek, azokat meg valszeg megtalálta. az ld.so.conf-ban levő kt-kat nézi át libek után.
nem kell utána újrafordítani, csak egy progit kell futtatni (asszem dl, vagy valami hasonló... ennek is mindjárt utánanézek...)
a libaa.so pedig így látatlanban az aalib csomagban lesz, mindjárt utánanézek.
mod: megnéztem, nem sokat tévedtem[link]
aalib1-dev csomag kell neked.
mod2: dl a progi neve, alapcsomagban van, tehát fenn lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650M R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RX 6900XT 16GB ZALMAN Z1 Plus EVGA 750W
- Autós kamera eladó
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- 20.000 - tól RÉSZLETFIZETÉS. BANKMENTES. Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - KÉK . 2 év garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest