- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra - más dimenzió
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Canon EOS DSLR topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Forrmell.enn
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hobby elektronika
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk #26282 üzenetére
Ahh, és ezzel sikert a hibás szektorok számát olvasható formában kiküldeni mint rendszerüzenetet:
#!/bin/bash
sudo smartctl -a /dev/sda | grep Current_Pending_Sector > smartlog.txt
sudo smartctl -a /dev/sda | grep Offline_Uncorrectable >> smartlog.txt
cut -f2 -d"-" smartlog.txt > smartlog_cut.txt
notify-send -u critical "Hibás / gyenge szektorok: " -t 5000 "$(cat smartlog_cut.txt)"Most boldog vagyok.
Minden bash tudásomat bevetettem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szeretném normál user számára engedélyezni a smartctl futtatását úgy, hogy az ki is tudja olvasni a smart adatokat.
A sudoers fájl aljára beírtam ezt:
topias ALL = NOPASSWD: /usr/bin/smartctl
De nem segített. Jól próbálkozom ezzel?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
KDE-s Mint 18.2-n próbáltam csinálni ezt a tutorialt: https://techbase.kde.org/Development/Tutorials/Plasma5/QML2/GettingStarted
Már futna a cucc, de aztán visszakapom ezt:
...main.qml:4 module "org.kde.plasma.plasmoid" is not installedMi hiányzik a gépről, ami ezt tartalmazza? Eléggé alap dolognak tűnik, de a google nem segített a kérdésben.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nyaralásnál egy nagyon dzsunka TV-t kellene a laptoppal meghajtani hdmi-n, de a kép kilóg a képernyőről és Inteles vga miatt nem tudom, miként lehetne underscan / overscan értékét állítani. Ez még mondjuk kibírható, a nagyobb baj az, hogy tearinggel a kép.
Windows alatt sem jó a képernyő kitöltése, de ott nincs tearing. Legalább a tearinget meg kellene szüntetni valahogy. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van egy Debian-os problémám, de hátha így előbb lesz megoldás, ránéznétek? https://prohardver.hu/tema/debian_gnu_linux/hsz_8159-8163.html - azóta megkapta a legújabb biost a laptop, de nem történt változás.
Köszi.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Gyb001 #25044 üzenetére
Pl. fogsz egy Debian-t, az simán megtalálható ipari területen is. Kötsz valami szenzort a gépre ami mondjuk mozgásérzékelő, hőmérő, stb. és ezeknek a kezelését meg megcsinálod Linux alatt, shell szkripben vagy C-ben.
A folyamat állapotáról meg diagramokat is csinálhatsz pl. a gnuplot progival, vagy mondjuk valami egyszerű webszerverrel kirakhatod a belső hálóra amit elérsz mobiltelóval stb.Szóval bőven van mit csinálni ebben a témában, ha eléggé elszánt vagy.
Én villmérnökként egy mérőrendszer építettem és annak a vezérlését csináltam Debian alatt, a mérés végeredményéből meg grafikont rajzolt a gép. Bőven kitöltötte a bsc szakdoga tartalmi igényeit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #25041 üzenetére
Most legalább tiszta a fájlrendszer. Volt rajta pár fájl amit még Linux hozott létre, de aztán se Linux, se Windows alól nem lehetett törölni őket.
Amúgy ha visszaalakítom, akkor is sok idő rámegy, mire adatmozgatós úton összevonja egy program a két partíciót, összesen 800GB+ cuccal. Na most a felétől megszabadultam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #25039 üzenetére
Minden google találat azt mondta, hogy csak törléssel lehet visszaállítani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Véletlen csináltam két egymás melletti partícióból dinamikus partíciót, amit már csak a partíció(k) törlésével lehetne orvosolni, de most nincs hova lementeni a cuccokat.
Hogyan lehet ilyen partíciót felcsatolni Linux alatt? Tervezem egy extra vinyóval megoldani a partíció visszaállítását, de addig is el kellene érnem azt a partíciót és a normál fstab csatolás az eredeti, azóta törölt 1. partíció tartalmát csatolja fel. A cuccok meg a másikon vannak.
Röviden leírva, volt egy kicsi partíció elől és egy nagy mögötte. Töröltem a kicsit, lett üres hely és azt akartam, hogy adja hozzá a nagy partícióhoz csak nem az lett belőle, hanem dinamikus partíció...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #25024 üzenetére
Pedig azt írják a neten, hogy az Andorid specifikus dolgok implementálása csak részleges a "fő" kernel fában, mert ezeknek a minősége jellemzően nem üti meg a szintet, de dolgozik ezen egy csapat.
Mindegy, ez a patchelés szerintem nem járható út. Nincs semmi infó, amiből ki lehetne indulni. Se google részéről patch csomagok, csak kész források.Vladi: a jelek szerint nincs ilyen készlet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #25019 üzenetére
Szerintem jól érted. Viszont amíg nem a mainline kernelt használja az Android, addig a mainline krenelhez való patchek szerintem galibát okoznának. Arról viszont nem tudok, hogy ilyen patch készlet elérhető-e az androidos kernelhez, ott még csak teljes forrásokat találtam.
Az inkább járhatónak tűnik, hogy leszedem innen https://android.googlesource.com/kernel/msm.git/+refs a Qualcomm soc-hez való újabb kernelt és azt megpróbálom lefordítani nálam, csak itt meg van egy rakás branch, nulla információval. Ez az egész Android téma egy nagy katyvasz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kérdés. Van egy CyanogenMod forrásom egy telóhoz, benne a hozzá kellő 3.4-es kernel a saját configommal. Az egész cucc lefordul, a telefon működik hibátlan. Van arra mód, hogy a kernel forrást 'felpeccseljem'?
Szeretném, ha valamelyik következő LTS kernel-el tudnám fordítani a CM-et, de nem találok egyértelmű információkat azon kívül, hogy ez a kernel forrás nem azonos a normál Linux kernel forrásával. Valakinek van ilyesmi információja? Nem lenne rossz, ha ki tudnám cserélni a kernelt a CM alatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csináltunk egy alap Redmine munkaidő / project szervert itt a cégnél teszt üzemben egy Debianos gépen. Ha beválik, akkor majd átkerül a végleges helyére.
A jelenség az, hogy ha maga a redmine van elindítva és localhoston keresztül használjuk, akkor minden része jól működik, beleértve azt a vagy 10 extra plugint is, amit még beletettünk. Viszont ha Appache-on kersztül fut, akkor ugyan bejön a redmine, de nem minden funkciója működik, olyan mintha egyes részei csak olvashatóak lennének.
Néztem mappa jogosultságokat, de azok rendben vannak.Kicsit nehéz megfogalmazni a probléma eredetét, de hátha valaki tudja mit kell ilyenkor megnézni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ahh megvan. A buildroot konfig felületéből nem érhető el a kernel konfig felülete, ott be kellett állítani a CONFIG_INITRAMFS_SOURCE= elérési utat a rootfs tömörített csomagjára és már bootolt is a cucc!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #24729 üzenetére
Hogy az övé nagyobb-e azt nem tudom.
A HW viszont azonos, ez egy dev kit. Utánaolvasva a simpleimage-nek kicsit az tartalmazza a kernelt, a devicetree-t és a ramdisk image-t is és rögtön bootolható, nem kell hozzá uboot. Szóval lehet valami boot= paramétert kellene beírnom a kernel parancssorába a kernel konfigban talán, hogy tudja merre van a rootfs. Csak még nem tudom mit.
A kernel image which includes the ramdisk image is named simpleImage.initrd.virtex*. The kernel build process takes the kernel image and a ramdisk image and combines them into a single kernel image that can be downloaded to memory using XMD.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Vladi és Bambano:
Logikus amit mondtok, de megnézve a 4. linkemet, ti mit mondtok erre? Mondjuk ennyi hely összesen nincs a flashben, ahová a kolléga letöltötte a simpleimage-t, mert a flash csak 16MB és a bootloader amúgy is elvisz pár megát önmagában.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Próbálok egy Microblaze procira (Xilinx fpga) Linuxot varázsolni ezen remek buildroot-os leírás alapján:
http://rdepablos.merlitec.com/arty-and-linux-1-fpga
http://rdepablos.merlitec.com/arty-and-linux-2-linux-device-tree
http://rdepablos.merlitec.com/arty-and-linux-3-buildroot
http://rdepablos.merlitec.com/Synthesize-Load-and-Run
http://rdepablos.merlitec.com/Storing-system-into-the-QSPI-FlashAmivel eljutok odáig, hogy elkezd bootolni a kernel az eszközön, csak a root filerendszert nem tudja csatolni, kernel panic van.
VFS: Cannot open root device "<NULL>" or unknown-block(0,0)
Please append a correct "root=" boot option; here are the available partitions:
Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0)A leírás szerint 3. része szerint a "tar the root filesystem" opciót kell használni. Azzal létrejön egy 4.2MB-os bináris "simpleimage", meg mellette egy 12.8MB-os rootfs.tar fájl. A leírás szerint csak a simpleimage-t kell leküldeni az eszközre, amiből én arra gondolok, hogy az valamilyen formában tartalmazza a root fájlrendszert is, bár a mérete elég kicsi.
Jól gondolom? Szükség van még valaminek az átállítására?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez pontosan mit jelent a már meglévő játékok szempontjából?
"- The option to "unredirect fullscreen windows" is being removed, a.k.a. the option many Linux gamers used for full-screen gaming. Due to various bugs, this option is being removed and instead KDE developers want the games to specify to block the compositing -- unfortunately though not many games currently do this. "
A KDE 5.8 újdonságai között van. [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Emberek, van valamilyen egyszerű módja annak, hogy egy repo sync parancs eredményét lássam? Magyarul azt szeretném látni, hogy a parancs lefutása után melyik fájlokba írt bele a rendszer, mi frissült. Az adatmennyiség 30GB cyanogenmod forrás.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#68216320 #24310 üzenetére
Megborult a fájlrendszer a az SDB eszközöd 1-es partícióján. (root fájlrendszer?)
Szerintem tölts le egy live képes disztrót, bootolj be róla egy pendriveot használva, majd pl. gparted / kpartedet partíciószerkesztőt rátéve / elindítva ellenőrizd le az a partíciót. Azok is fsck-t nyomnak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #24241 üzenetére
Suse Studio imagewriter a Linux alatti grafikus tool Chakra kiírására.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #24222 üzenetére
Atmel Sama5D3-Xplained (AT-91) cuccra. Ebben pedig ez van: SAMA5D36 Cortex-A5 Microprocessor
Az itteniek [Linux4sam] szerint csináltam, csak a 3.18-as kernel branch-et használva, mert a 4.1-es branchben nem volt meg semmi proci specifikus beállítás.Vannak egyéb leírások is kernel fordítás terén ehhez a SAMA cucchoz, de azokban nem volt meg a framebufferes LCD kezelés lehetősége, mi viszont tettünk rá egy LCD-t. Az még egy érdekes kérdés lesz, hogy a touch érzékelést miként lehet használni rajta...
Mr Dini: ezt így nem, mert az alapértelmezett make része a zimage generálás is, az az utolsó lépés.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Mr Dini #24220 üzenetére
És újabb kernelt nem lehet lefordítani nálad?
Nálam zimage van, azaz tömörítve van, de a kicsomagolás után nem jut el a bootolásig. GCC hiba nincs, és az eredeti tavalyi forrásból kimásolt zimage bootol, ugyanannak a forrásnak a másolatában ha nyomok megint egy make ARCH=arm -et, akkor annak az új zimag-e már nem bootol. Mivel a .config azonos, így tényleg csak a GCC verziója az eltérés a kettő között.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Mr Dini #24218 üzenetére
Hú, de régi az a kernel már.
Nálam totál más a szitu, mert tisztán csak a GCC verzió okozza a különbséget. Lehetne még helyette a Linaro GCC-t használni, de annak meg a hibakimenetét nem sikerült megértenem, mindenféle furcsa karaktert dob ki meg igazából nem is tudja, hogy miért nem működik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lefordítottam ARM-re egy kernelt azzal a GCC-vel ami van a Debianban. Ugyanezt a forrást ugyanezzel a .config fájlal lefordítottam Debian 7 alatt az akkori GCC-vel tavaly, de akkor még el is indult a végeredmény. Most viszont a kernel kicsomagolása után megáll ott, hogy booting kernel.
Ezzel a dologgal most megakadtam, nem tudom merre induljak. A kernel konfigban már mindent állítottam, semmi hatása.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kernel fordításnál lehet paraméterezni, hogy hová kerüljenek a lefordított dolgok? Mert sehogy sem találom meg, hogy a modulokat hová rakta. Zimage, devicetree fájlok az /arch/arm/boot alatt megvannak, de a modulokról fogalmam sincs merre vannak.
Arm-re fordítok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
brickm #24096 üzenetére
Ki kellene írni egy Windows telepítőt a live rendszer alól egy penre. Kicsit komplikált, de nem megoldhatatlan: [link]
Vagy újrarakod az Ubuntut, akkor lesz működő GRUB-od, ahonnan el tudod indítani a Win10-et, az alatt meg tudsz pendriveot csinálni, majd azzal mbr-t helyreállítani.
De pusztán az Ubuntu törlése miatt még kellene lennie egy működő grub menünek, amiből tudod indítani a Windowst. Ha esetleg elve nem volt, akkor lehet nem is keresett másik rendszert valamiért, de ezt furcsállnám.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kernel gurukhoz szól a kérdésem. Android alá fordítok kernelt és itt-ott optimalizálom amit lehet. Milyen "varázs" beállításokat tudnátok javasolni?
Olyanra gondolok, mint pl. a slub_debug alrendszer és a printk kikapcsolása, ezek majdnem 1MB-al kisebb kernelt eredményeztek, alapból 6.3MB volt a CM beállításaival.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ToMmY_hun #23712 üzenetére
Nem ugyanarra az eszközre telepítesz? Mert az MBR/GPT az eszköz szinten van, nem partíció szinten.
Őszintén szólva ilyen "install alongside" opciót sosem használtam, egyik disztrónál sem. Amikor kézzel csináltad, akkor megadtál egy partíciót "/" -nek, meg esetleg egy swap-ot és felraktad? Ekkor mi lett az eredmény? Csak a Mint indult el?
Ha ez a helyzet, akkor próbálkoztál sudo update-grub parancs futtatásával? Valamint most a 17.3-nál tartanak, azt kellene felraknod. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ToMmY_hun #23709 üzenetére
Ha a bios / uefi-ben secure boot meg ilyen hülyeségek le vannak kapcsolva, akkor nem nagyon van mit állítgatni, csak felrakod először a win10-et, majd a Mintet és menni fog, a Mint csinál egy boot menüt mindkét rendszerhez.
Jim Tonic: a hibernálásnak nem láttam eddig még sok értelmét. Simán elég volt nekem letenni sleep-be a cuccot. Sleepben merült 10%-ot a laptop egy nap alatt, nagy dolog.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Debian8 Lxde nem jegyzi meg ha társítok egy alkalmazást egy fájltípushoz. Úgy nézem kézzel kellene megcsinálni. Mit lehet ezzel kezdeni?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Így van, KDE luxusban élek.
Jó lesz ez így, power gomb a gépen és kész. Nem szórakozok.
Ezt nem lehet elrontani.
Köszönöm a felvilágosítást. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez ugye az asztalra tesz ki parancsikont? Az most nem kell, mert a gép úgy van megcsinálva, hogy azonnal indul a böngésző teljes képernyőn, hogy nagypapámnak egyszerűbb legyen a használat. Most abban maradtam vele, hogy nyomja meg a gépházon a gombot, mert azzal simán leáll a gép kérdés nélkül. Így még egyszerűbb is.
bambano: azt tudom, hogy hogyan volt. Volt egy lock screen, meg mellette egy shutdown menü a panel jobb szélén. A lockscreen-t akartam eltávolítani (amit alkalmazásindítónak hívott), erre mindkettőt levette.
Jó ez az lxde, csak nem lehet eléggé testre szabni a panelt, hiányzik a kde... Pl. ezen a gépen nagypapám netezik, sikerült már kikapcsolnia a hálózatot, mert a hálózat beállítása ikont se lehet leszedni a tálcáról. Mondjuk most wicd van a tálcán, korábban valami más volt ott, itt már nincs benne a két kattintással kikapcsolás lehetősége.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
LXDE tálcájáról levettem a kijelentkezés gombot, de vissza nem tudom tenni, mert nem találom sehol a hozzáadható cuccok között. Tudtok erre valamit?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #23544 üzenetére
Dehogy kell költeni rá. A passians, space cadet és az aknakereső is jól fut wine alatt Linuxon.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Raynes #23542 üzenetére
No meg mennyi pluszmunka és idő felküzdeni a W7 SP1 óta kiadott valami 200+ frissítést is a gépre, rémálom. Biztos a Linux a bonyolult meg a nem felhasználóbarát, de érdekes módon ott pl. másfél giga frissítés lemegy 10 perc alatt egy mai gépen és nem is kell beiktatni több újraindítást a folyamatba... Azt a fél órát, órát nem is említve, amíg egyáltalán megtalálja a frissítéseket egy W7.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Siriusb #23414 üzenetére
Igen, minden kérdésedre. Mondjuk az lxde-s Debian verzió talán jobb, mert az olyan mint az XP volt.
Btw. be tudod állítani a Debiant, hogy frissítsen magától, valamint még a flashplugint is meg tudod csinálni ilyenre. A családban lévő Debian telepítések már több mint 1 éve mennek így önfrissítő módban.
Speeedfire: jaja.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #23411 üzenetére
Jah értem mit szeretnél. Viszont szerintem nem megoldható a teljes értékű Linux telepítés azokra a telókra. Neked egy boot képes img fájlt kellene gyártani ami megfelel a telóban lévő flash fájlrendszerhez, valamint ami tartalmazza a telóban lévő SOC minden kellékét, meghajtóját, stb.
Ez utóbbi a nagyobb probléma. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #23409 üzenetére
De egy rendes DAC-ot pl. I2S-en hajtasz meg, a telefonban nincs olyan.
Javaslom szerezz egy alap Raspberry PI1-et, tedd rá ezt a modult: [link] -az a dac még jól is szól- és tegyél rá egy RuneAudio Linuxot: [link]
Dugj rá egy régi wifi stivket, így kapsz egy otthoni webszervert, amit telefonról vagy akármiből tudsz böngészőből kezelni, az meg lejátszik hálózati megosztásról, pendriveról vagy netrádióról.
Nekem ez így kompletten be lesz építve a készülő nagyobb csöves erősítőmbe.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #23338 üzenetére
Unigine teszteket néztem mindkét rendszeren, ott tök ugyanolyan sebességeket mértem Win7 és Linux között is OpenGL-ben. Abu erre azt mondta, hogy egy "egyszerű" teszt progit könnyű optimalizálni, ellentétben egy AAA játékkal.
Viszont Win7-en kisebb volt az OpenGL-es teljesítmény, mint a DX-es, vagyis a DX-es megjelenítő gyorsabb volt az Unigie-ben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#59070464 #23335 üzenetére
A számításokhoz OpenCL-t használnak, a grafikához meg többnyire OpenGL-t. Egy egész érdekes témakör, hogy a grafikát az X -> Wayland / MIR és az OpenGL -> Vulkan témák mennyire befolyásolják.
Ha kíváncsi vagy az OpenCL dolgokra, akkor próbáld ki az oclhashcat progit jelszó törésre. Kicsit nehézkes elsőre a konfigja, de ez rendesen meghajtja a vga kártyát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jim Tonic #23250 üzenetére
Kparteddel csináltam utoljára ilyet Chakra live alól. Az kimentette a partíciókat képfájlokba, majd kimentettem az egész fat táblát egy fájlba. Másik vinyón visszatettem az előző fat tábláját, aztán a partíciókat állítottam vissza, végül pedig kiigazítottam az utolsó partíciót az új méretre.
Úgy emlékszem, hogy csak a Windows7 nem indult el ez a manőver után mert az az előző vinyót kereste, gondolom valami HW azonosító alapján.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
batagy #23195 üzenetére
Hű, most egy kicsit lesokkoltál így hirtelen.
Anélkül, hogy belemennék ebbe a vezérlős témába, a journaling azaz a naplózás az egy fájlrendszer tulajdonság. Az Ext2 nem használ naplózást, az Ext3 és 4 viszont igen, emiatt simán túlélik az ilyen fájlrendszerek a gép összeomlását vagy az akaratlan áramtalanítást. Nálunk van egy Ext3-as fájlrendszeres Debian, az alól hetente legalább egyszer kinyomják az elosztót, mégis túlélte eddig mindet.
Vagyis ez nem egy hardver függő dolog. Ha nem erről a journalingról van szó, akkor szólj.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
batagy #23188 üzenetére
Az nem hibaüzenet.
Az a no barriers azt jelenti, hogy nincs blokk írási korlát a fájlrendszerben. Ez egy gyorsítás, de csak akkor szabad bekapcsolni, ha nem fordulhat elő áramkimaradás vagy akaratlan újraindítás. Ha ez nincs engedélyezve, akkor a fájlrendszer jóval nagyobb megbízhatósággal fog működni, szóval szerintem érdemes kikapcsolni. (/etc/fstab alatt a csatolási opcióknál lesz egy nobarrier kapcsoló, azt kell kivenni onnan. A noatime mehet helyére ha még nincs ott, az is gyorsít csak az biztonságos) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
N0zer0 #23118 üzenetére
Egy ilyen emuláció ha esetleg képes kezelni több magot / szálat, akkor is teljesen alkalmatlan arra, amit egy GPU csinál hardverből a masszívan párhuzamos műveletek elvégzésével, ideértve még a régi GPU megoldásokat is. Szóval elég hihető az a nagyon minimális fps szám.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
_Dumber_ #23000 üzenetére
A root crontabjába tenném bele a kellő dolgokat, aztán ott egy rsync elintézhetné a szinkronizálást. Így nem kell még mount jog se a usernek, minden lefut a háttérben a tudta nélkül.
szerk: jah izé, hogy a usernek kellene indítania. Akkor sztornó. Fix időnként, és / vagy pl. kijelentkezéskor, gép indításkor, stb. az nem jó?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Adott a szitu. KDE5-ös Chakra, nyílt radeon driver + Radeon R7 260x és van tearing böngészőben, Youtube videónál valamint filmek alatt.
Ugyanezen a rendszeren Catalystot használva nincs tearing. Mit tudok kezdeni vele? Emlékeim szerint amíg a KDE4 volt, addig a nyílt driverrel nem volt ilyen gondom, még jobban működött 2D-ben mint a Catalyst.Néztem az Arch wikit a témában, de ott csak a zárt driverekre találtam tearinggel kapcsolatos dolgokat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én jártam úgy a Manjaronál, hogy nem kipróbált csomagokat raktak ki a stabil ágba és frissítés nem lett jó. Mikor szóltam akkor elnézést kértek és javították hamar, de addig fél napig nem ment a KDE ez miatt.
Később az ilyenek miatt átmentem a rokon Chakrára, csak ott meg szerintem kevés a dev gárda, így kicsit lassan mennek bizonyos dolgok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #22849 üzenetére
Így van. Viszont felrakta a grub-ot egy live disztró alól úgy ahogy azt kell (követve a téma összefoglalóban írtakat) az SDA-ra, aztán újraindítás után ez a kép fogadta: [link] mi szerint nincs olyan uuid-s eszköz.
Most hogy valami megváltozott, vagy a bios csinálja a szívatást, azt nem tudom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Gyurka6 #22746 üzenetére
Nem tudom, azon múlik, hogy a függőségei megvannak-e azon a gépen. https://packages.debian.org/jessie/putty
Lehet egy DVD méretű Debian telepítőt kellene magaddal vinni, abban lehet h. ott van a csomagok között, mert akkor arról mint csomag forrásról tudnád feltenni.
Viszont ha sehogy nem lehet netet rakni a gépre, akkor lehet nem putty kellene, hanem valami beépített cucc. Nézd meg ezt, itt van pár megoldás, pl. minicom. http://www.cyberciti.biz/hardware/5-linux-unix-commands-for-connecting-to-the-serial-console/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valaki próbált már widgetet csinálni az új KDE-re? Odáig tiszta, hogy nagyjából QML az egyetlen támogatott nyelv és ha kell, abba elvileg be lehet ágyazni bonyolultabb dolgokra C++ -t.
Na most az a gondom, hogy van egy widgetem KDE4-re (átvettem, miután az alkotója már nem fejlesztette tovább), ott python script ad ki shell parancsot, majd a parancs kimenetét feldolgozza, végül megjeleníti az eredményeket.A gondom az, hogy sehogy sem tudok elindulni a parancs kiadás kérdésével. Kevés új widget van még és egyik sem csinál ilyesmit. Valakinek van ötlete, hogy merre kellene elindulnom?
totron: KDE-s Debian alatt az energiagazdálkodás beállításai jól működnek. - Szintén ThinkPaden, bár ez mindegy.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Orionhilles #22645 üzenetére
Bootolj be egy live Linux alól pendriveról. Ha az nem unallocatednek látja, akkor szerencséd van, ha nem, akkor valszeg csak az adatmentés és a formázás marad.
Amúgy az fdisk tud partíció típust állítani formázás megy ilyesmi nélkül, de hogy az után mi fog történni, az jó kérdés.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lockdown90 #22643 üzenetére
Dehogy olyan komoly márka, ez egy csodás "Fastdisk"!
A 16GB-s verzió volt 5200Ft házhoz szállítva, most meg már 5000 alatt van ugyanez.- mondjuk úgy is a flash chip gyártóján múlik minden, akár még jó is lehet.
Amúgy nem tudom miként megy az Iceweasel (Firefox) session felismerése Linux alatt, de legalább is Lxde-n nem szokta észrevenni a gép újraindítását, a kezdőlap betöltése helyett általában visszatölti az előző munkamenetet, vagy ritkábban azt dobja, hogy sajnálatos dolog történt és próbálja újra. Úgy néz ki a kezdőlap megjelenítése dolog akkor működik, ha új példányt nyitok a böngészőből.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Basszus, Pentium E5300-on egy Kínai SSD-vel annyira gyorsan indul az Lxde-s Debian, hogy előbb tölt be az automatikusan induló Iceweasel, mintsem felállna a dhcp-s kapcsolat a routerrel, így a böngésző azzal indít, hogy az oldal nem található.
Lehet inkább bent hagyom a sima satás vinyót, azzal 47s a google megjelenése, ssd-vel meg 14, annyira nem nagy az eltérés, úgy is csak egyszer van elindítva... - Ez ilyen netezős gép a nagyszülőknek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #22557 üzenetére
Igen, egy tökéletes világban.
Sajnos ennél alapvetőbb problémák fordulnak elő a telepítések során, úgy hogy nekünk kell előre gondolkodnunk. A múltkor azért kellett görcsölni, mert a külsős telepítők egy része még XP-t használ, ami az egyik eszközünk minden bedugásakor rögtön új eszközhöz drivert telepíteni állt neki ami eltart minden esetben 10 percig, miközben bármelyik újabb Windows ezt már nem csinálja. Mondhatjuk mi, hogy mi legyen a gépükön, de ettől még nem fog megtörténni...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #22555 üzenetére
A másik lehetőség az, hogy csak az sql-t nem igénylő részei fognak futni, ha a telepítéskor nincs net...
Amúgy van a postgresből standalone telepíthető verzió Linuxra, ha az megcsinálja ezt a linkelést akkor nem is kell vele szívni ilyen esetben. Ezt majd még kivizsgálom. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
És kovaax.
Köszönöm, valamennyire világos. Mondjuk rájöttem, hogy egyszerűbb lesz mellécsomagolni a megfelelő helyre mutató linket a készülő .deb fájlba, mint a find-el vagy máshogy létrehozni. A libpq-dev csomag is csak ennyit csinál, de ha lehet akkor azt nem keverném bele a dologba a sok függősége miatt.
Úgy nézem, hogy a libpq.so -ból van egy libpq.so.5 nevű link is, ami az aktuláis libpq.so.5.xyz verzióra mutat, így nekem simán jó lehet egy libpq.so => libpq.so.5 link is.Ezek a hülyeségek azért kellenek, hogy ott is tudjam elérni a libpq.so-n kersztül a postgres adatbázist, ahol nincs internet és minden csomagból kerül telepítésre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hogyan tudom a find kimenetét rögtön felhasználni link kreálására?
Ez működik: find /usr/ -name 'libpq.so.5' 2>/dev/null, megtalálja a fájlt. Neten néztem az exec-es, paraméter kiíratást, de ez már nem ad ki semmit: find /usr/ -name 'libpq.so.5' 2>/dev/null -exec ls -l {\}\ \;
Szóval a link kreálásra már nem mentem rá... Ugyanabba a könyvtárba kellene létrehozni a linket ugyanazon a néven .5 nélkül. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mivel célszerű partíció backupot csinálni?
A Clonezilla a 40GB-s ext4 partíciót amin van mindössze 4.1GB adat, azt betömörítette 20 gigába. Én arra számítottam, hogy tömörítve kisebb lesz a kép, mint a használt adat mennyíség. - régebben ilyen módon backupoltam sok gigás SD kártyát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Erdély története I-II-III egyben 3990 ft
- 127 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- IPhone 15 Pro 128GB Szép Állapot! Akku:88% Jótállás: 2026.04.09.-ig
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest