- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Egyelőre túlmelegszenek a Huawei új AI gyorsítói
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- OLED monitor topik
- Dell notebook topic
- Androidos fejegységek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PuMbA
titán
Azt nézd meg, hogy 70%-on ugyanolyan hangosak-e, mert előfordulhat, hogy a potik miatt nem egyezik a hangerő. A stúdió monitorokat ezért is ajánlott 100%-ra tekerni és a hangerőt a külső DAC hangerő potméterével állítani, amit te is tudsz az M-Audio AIR-en. Windows-ban szintén 100% hangerő.
-
freelanced
addikt
válasz
lezso6 #57041 üzenetére
Ebben van valami.
Köszönöm!
Akkor gondolom az adott árkategóriában (100-ig bezárólag), nem nagyon érkezett új szereplő az elmúlt hónapok alatt ami érdemesebb lehet mint az Eris E5, vagy hasonló társai (JBL stb.), ízléstől, preferenciától függően.
Kábel terén egyébként az Audió interfész mellé melyik érdemesebb, XLR-Jack vagy Jack Jack?
Valami ehhez hasonló működhet az interfész és a Stúdió Monitor közé: link ?
Egyébként az adott árkategóriában levő Stúdió Monitorok közül van olyan ami kimondottan zajos(abb), zúg a többihez képest? Gondolom valamennyi zaj mindegyiknél lesz a beépített erősítő okán.
-
válasz
tipuka #57021 üzenetére
Szia!
Ez tipikus esete a földhuroknak / földzajnak. Ez azt jelenti, hogy a gép USB földje és a stúdió monitorok földje között feszültségkülönbség van. Konkrétan a gépben lévő videokártya rángatja a gép földjét, ezt hallod.
Megoldás egy USB izolátor.
Vagy próbálkozhatsz ezekkel még, hülyén hangzanak, de ingyen van:
- a gép vagy a hangfalak tápkábelét fordítva dugod be a konnektorba
- egy elosztóba rakod az összes tápkábelt (hangfalak, gép), egymás mellé.
- kipróbálod a hangkártyát a gépen lévő össze USB porttal, hátha valamelyiken nem zajong
- a videokártyát másik PCIE tápcsatlakozóval kötöd be (már ha a tápon van több), így a PC tápegységének másik másik ágát terheledszerk: esetleg még lehet az, hogy tök hülyeség amit fent írtam, s valójában az a gond, hogy a számítógép közel van a DAC-hoz vagy a hangfalakhoz, és a VGA által kisugárzott EMI zavarja azokat.
-
válasz
Archttila #56930 üzenetére
Milyen DAC-od van?
Igazából akár sima PC jack kimenetre is ráköthetők a stúdió monitorok, csak hát nem érdemes. Ugyanis ilyenkor a hangerőszabályzást az operációs rendszeredben szoftveresen kell végezni, ami a mai 24 bites hangkártyák világában habár minőségvesztést gyakorlatilag nem okoz, de nem valami praktikus. Másrészt a stúdió monitorok érzékenyek a zajra, szóval simán egy PC kimenetéről előfordulhat, hogy pl tücsök módjára halkan ciripelni fog a hangfal.
-
PuMbA
titán
-
Logapeti
tag
válasz
lezso6 #56835 üzenetére
Lehet akár akusztikai probléma is, de netes felvételen és mérésen is kijött (a linkelt csatornán). Persze lehet ott is akusztikai probléma, csak a többi, ugyanott tesztelt hangfalhoz képest is van egy nagy süllyedés a frekimenetében. Majd megkeresem a linket hozzá.
A B77-et próbáltam, jó kis hangfal volt 20-ért, amikor 20 volt, most 35. Viszont nem kiegyenlített: a mélye ugyan nincs túltolva, de kifejezetten fényes a hangkaraktere. Én alapvetően komolyzenét hallgatnék, ott ez nagyon nem tesz jót. Nagyon sajnáltam, mert amúgy nagyon jó kis cucc volt annyi pénzért.
Ha feljebb mennénk árban, mit tudsz javasolni, ami nagyjából kiegyenlített karakterű? A stúdió monitorok közül mi most az ajánlott mondjuk 100-ig? Én a Mackie mr524-et hallottam, hát az se volt egy lineáris cucc, enyhén szólva
-
válasz
Hauptmann #56478 üzenetére
Igen, erre van szükség, nem DI boxra. A Xonar erre alkalmatlan. Eleve egy számítógépen belüli kártya rengeteg EMI zajt is kaphat, ami jól hallható ciripeléssel, sistergéssel, bármivel járhat. Ezt alapból a sima hangfalakon nem hallod, de a stúdió monitorok érzékenyek erre mert kvázi csak végfok van bennük. Hangerőszabályzó sincs rajtuk. Ezért kell a külső USB "hangkártya", azaz audio interfész, mert azon van hangerőszabályzó, balanced kimenet és külső cucc. A beépített fejhallgató-erősítő meg bónusz.
-
válasz
Hauptmann #56451 üzenetére
Igen, az S350DB inkább csak akkor ajánlott ha valami kompakt kell vagy TV mellé (mert van rajta optika). Amúgy inkább stúdió monitor, pl M-Audio BX8 + DAC, kb 140ezer körül kijön. Stúdió hangfalnak nem kell távolság, sőt ezek ún. közeltéri stúdió monitorok, szóval inkább közelről szólnak jól.
Az R2750DB-nek azért kell távolság, mert egy olcsó 3 utas hangfal, ezek meg jellemzően fázishibáktól szenvednek, ami kb a furcsa, bizonytalan hangban meg a széthulló, pontatlan térérzetben nyilvánul meg. Ezek a problémák a távolsággal javulnak. Stúdió monitornál ilyen nem szokott lenni, sőt: definíció szerint a stúdió monitorok a lehető legkevesebb fázishibával kell hogy rendelkezzenek.
-
freelanced
addikt
válasz
lezso6 #56196 üzenetére
Köszönöm a válaszod.
Őszintén ezt is meg tudom érteni, ráadásul nem minden esetben, nem minden felhasználásra éri meg, főleg kis keretből "hagyományos" passzív rendszert venni, és kicsit úgy érzem ebbe a kategóriába én is beleesek.
Egyelőre nem is nagyon találtam olyan erősítő / hangfal párost ami ne lenne kompromisszumos valamilyen módon, ha meg nagyon régi, amiatt is felmerülhetnek problémák. Látom előnyeit, és mivel nincs egyben a rendszer így kicsit könnyebb fentebb lépni, de, hogy az árkategóriámban van-e értelme ezt vadásznom most, ebben én sem vagyok biztos, na meg ahogy te is írod eléggé el tudja vinni a pénzt, ez pedig nem épp ideális jelenleg.
Szóval lehet, hogy aztán jobban járnék én is valami stúdió monitorral, utána később még mindig tudok variálni ha úgy döntök.Illetve ami miatt még ezek inkább előnyösek számomra, az az, hogy viszonylag közelről hallgatnám, ebben meg nagyon hangfal válogatja, ha jól tudom, passzívaknál, hogy mennyire háklis rá, így főleg kis keretből az sem biztos, hogy találok olyan méretűt ami nem túl nagy, és jól tolerálja a kis hallgatási távolságot, hiszen gondolom első sorban inkább távolabbra vannak ezek kitalálva. Persze gondolom nem ennyire kőbe vésett az egész, de azért a stúdió monitorok nagy többsége csak arra van kitalálva, hogy közelről hallgassa az illető, tehát ez biztosan előny.
Ha már aktív stúdio monitor mit ajánlanál az árkategóriában (60-70), mit lenne érdemes megnézni, meghallgatni jelenleg? Nagyjából visszaolvasgattam, de nem tudom mennyire friss az összefoglalóban található információ. Illetve érdemes egyáltalán ebben az árban ilyesmit nézni, vagy ha nem tudok többet hozzátenni, maradjak az Edifier R1700 és társainál? Egyáltalán mennyivel nyújt többet annál?Illetve ez már abszolút kíváncsiság, de bővülne valamivel ami lényegesen jobb a lista, ha emelnék valamennyit a kereten?
Köszönöm!
-
válasz
freelanced #56187 üzenetére
Már sok éve aktív stúdió monitorokat használok, csak kíváncsiságból próbáltam ki a fenti hangfalakat.
Én nagyon aktív párti vagyok, a "hagyományos" erősítő-hangfal párost már elavultnak tartom, oldalanként egy szélessávú erősítéssel lefedni az egész tartomány elég drága mulatság, meg ott a passzív keresztváltás, ami nem csak drága, de minőségileg se az igazi. A hifi szerintem leginkább arról szól, hogy hobbiból cserélgetsz mindenfélét keresed a szinergiát, s közben rengeteg pénzt elköltesz. Na meg elég sok ezo-bullshit van, amikor konkrétan a semmire költesz pénzt. Aktív stúdió monitoroknál a szinergiát nem kell keresni, hanem van, hiszen az erősítő nem csak a hangdobozhoz, hanem egyenként a mélyközép és magas hangszórókhoz vannak tervezve, hisz bi-amp aktív a keresztváltással.
De ez csak az én véleményem, s nem állítom azt se, hogy van jó hifi, mert biztos van.
-
válasz
zsirimiri #56090 üzenetére
"Az az igazság, hogy néztem én is olcsóbb, 2.1-es rendszereket, de nem szeretném a hangminőséget feláldozni csak amiatt, hogy egy kicsit több basszust kapjak."
A sokpontegyekből nagyon sok gagyi van. A Klipsch nem ilyen, az kb az első normális. De persze így is van kompromisszum, de persze nem az a vállalhatatlan mértékű, mint a gagyiknál. Ezt neked kell eldönteni, hogy mély vagy minőség.
"Studió monitorokról azt olvastam, hogy inkább zenekészítésre alkalmasak, nem pedig hallgatásra, mert ugye nagyon laposak."
Ez nem igaz.
Rengetegen használnak zenehallgatásra stúdió monitort, pl én is. És nem feltétlenül lapos, azaz neutrális a hangzásuk. De ha mégis, az sem baj, sőt. Pl a Microlab Solo 6C, Edifier R2750DB, S880DB és S350DB is viszonylag neutrális. De az R1700BT meg a Klipsch Promedia 2.1 az nem.
-
válasz
zsirimiri #56088 üzenetére
Hát ha olyat hallgatsz amiben nagy szerepe van a mélyeknek, akkor szerintem semmiképp sem a pici hangfalak közül kéne válogatnod, mert nem lesz meg a zene alja.
A stúdió monitoroktól nem kell félni, azoknál csak arra kell figyelni, hogy darabáron szoktak lenni, és kell hozzájuk külön DAC-ot és kábelt venni. Kivéve a budget stúdió, azok önmagukban is használatra készek.
Annyit még hozzátennék, hogy 105k körül az S350DB sem ajánlott, csak akkor ha nem fér el más. Kicsit hozzátéve egy pár 8" stúdió monitor kapható (M-Audio BX8), ami lefújja a fejedről a hajat.
Ja, meg most nézem, már 65k-ért is van Klipsch Promedia 2.1 BT. Ha fontos a mély, akkor ez esetleg nyerő lehet. Persze minőségre biztos nem annyira jó, mint egy S880DB, de azért a szokásos 2.1-es bögreszettekhez képest ég és föld.
-
válasz
Antipasti #55721 üzenetére
Nyilván S1000, de jelenleg elmebeteg ára van. Jelenleg a sokkal jobb S3000 is kapható 190ezerért, ami nem rossz ár, ha valaki praktikus, out-of-the-box működő rendszert szeretne vagy nagyon nem tetszik neki a stúdió monitorok designja. Egyébként stúdió monitor ajánlott ebben a kategóriában, sokkal jobb hangminőség érhető el vele.
-
PlayMax
nagyúr
válasz
tamassneff #55487 üzenetére
Annak ITT a helye...
Én csak stúdió monitorokat vennék ,ennyi pénzért 8 col ,Tannoy 802 -ből kijön 4 db a szoba minden sarkába. -
PlayMax
nagyúr
válasz
tamassneff #55447 üzenetére
Hála égnek megúsztam csak ennyivel ,én sem hallok különbséget.
TV mellett vannak és kezd veszélyes lenni a dolog a gyerekre nézve is (magára húzhatja az egész rendszert).Muszáj magasabbra helyeznem őket és a falra felfúrnom egy állvánnyal ,csak jelenleg tanácstalan vagyok milyen állvány legyen 8 colos stúdió monitorokhoz ,nem szeretném maga a hangfalakat fúrni - csavarozni bármilyen formában ,pedig csak olyan fali állványokat találok ahol a hangfalt is rongálni kell rögzítés céljából.
-
tibbike01
őstag
válasz
lezso6 #55361 üzenetére
A studió monitorokat ne vegyük ide, mert azok másról szólnak (interface kell, balanced kábel, nincs bennük bluetooth és optikai bemenet, se távirányító...stb). Amúgy sem igazán van 90k környékén 5" mélyközéppel ellátott stúdió monitor...kábelestől interfészestől meg pláne.
Így 2021 év közepén lassan felesleges arról beszélni, hogy 1-2 éve mi mennyibe került. Tudom nagyon jól, hogy mennyiért adták az R2000DB-t, ha rákeresel itt a fórumban nem egyszer linkeltem ezt a hangfalat. Újracsomagoltan volt 50k alatt is.
DE, lassan oda érünk, hogy 94ezerért jó vétel lesz az R2000DB.
Mutass más, jobb kompakt (tehát nem R2750DB nagyságú) hangfalat, ami nem 2.1 (elhelyzés macerás), van benne minden földi jó (bluetooth, optika, távirányító, visszajelző led...stb).Részben a COVID miatt is az egekben vannak az árak...ez van sajnos. Tartanunk kell a lépést.
-
válasz
PlayMax #55265 üzenetére
Nekem ez nagyon bevált:
A jól ismert, high-end PENNY márka vörösbab-csillapítású állványa. Rendkívül jó hang jellemzi, akár 8" méretű stúdió monitorokat is elbír.
Jelenleg épp tesztelek egy másik márkát is, állítólag annak még jobb minőségű a csillapítása, habár az ára több mint duplája, így csak egyre volt eddig pénzem.
-
válasz
Impulsivex #55244 üzenetére
Nem. Én valahogy így csoportosítanám, habár ezekből a dőlt betűseket nem hallottam, de talán nem tévedek nagyot:
-1. egy utas szemetek (bögreszettek, stb)
0. Creative T20
1. Genius 1250B
2. Edifier 1280T
3. Mircolab Solo 6C, Edifier R2750DB
4. Edifier S350DB / S351DBS ezek után jönnek a stúdió monitorok, de azon belül is több kategória van, nagyjából, ár alapján:
5. Kompakt illetve budget stúdió (Alesis Elevate, M-Audio BX)
6. Belépő stúdió (Tannoy Reveal, JBL LSR, Mackie MR, KRK Rokit, Presonus Eris, Yahama HS, Adam T, Kali LP stb)
7. Alsó-közép kategóriás stúdió (Focal Alpha, Presonus R65 / R80, Mackie XR, Kali IN?)
8. Közép kategóriás stúdió (Adam AX, Eve SC, KRK V S4, Mackie HR, Dynaudio LYD, Presonus Sceptre)
9. Felső kategóriás stúdió (Genelec, Neumann, Adam SX, stb) -
válasz
M4T4D0R #55236 üzenetére
Nem jó. Meg amúgy az X-Fi HD sem egy nagy eresztés, legalábbis az eredeti 25-30k körüli áron biztos nem, mert 10-15k-t ér kb a hangja.
Az X-Fi HD egyébként meg azért nem jó, mert nincs rajta hardveres / analóg hangerőszabályzó. A potméter rajta, de az szoftveres, a windows hangerőszabályzóját használja. Persze használhatod azzal, én is így tettem régen, de azt vedd figyelembe, hogy már 10%-on is üvölteni fog, amire vigyázni kell, mert mondjuk 50%-on már lehet szétcseszi a hangfalt (ha nincs benne védelem), illetve zajos is lehet.
Stúdió monitorokhoz rendes interfész való, pl Tascam 2x2, Scarlett Solo vagy hasonló, ezek 40k körül vannak.
-
alphamooncam
őstag
válasz
rAY.BAN #55062 üzenetére
Nincs ESI tapasztalatom.
Van viszont JBL. LSR305-310.
Baromság, hogy társasház problémát jelent. Nem jelent. Az akusztika viszont lehet rossz, de az általánosan ajánlott 8", de még az 5" collos "stúdió monitoroknál" is lehet problémás.
Ilyenkor nem a hangsugárzót célszerű cserélni, hanem az akusztikát javítani. Persze csak szerintem. [link]
Azt gondolom, hogy amit hangsugárzókat "összeterveztek" a mérnökök, az együtt is működik.
Majd számolj be róla mi lett.
-
akela91
addikt
Sziasztok!
Közeledik a költözés, és végre lesz helyem és lehetőségem stúdiómonitorok megvételére, és hallgatására is.
1. 100.000Ft -ot szeretnék költeni darabjára(active nearfield monitor)
2. Íróasztalon külön asztali-állványon, vagy az íróasztal mellett közvetlen álló állványon használnám. Elhelyezés ügyileg szerintem 1-1.5m körül lesz a fülemtől, de ezen tudok módosítani ha kell. A szoba egy 12m2-es szoba lesz, ha kell hangnyelőket teszek majd fel a falra, az elején még alig lesz sajnos bútor bent, így biztos lesz gondom a visszhanggal.
3. Van egy Focusrite Scarlett Solo 3rd Gen-em, aminek van 2 Balanced 6.3"-as Jack outputja, így a TRS input elvárás.
4. Extra nem feltétlen kell.Sokat gitározom (elektromos gitár -> focusrite -> laptop -> Guitar Effects Processor -> fejhallgató), és a fejhallgató helyett, a jövőben természetesen használnám a monitorokat is, ezen felül természetesen zenét hallgatnék rajtuk(metál).
8" -ban gondolkodom, hisz számomra fontos az alsó tartomány is(bass gitár, lábdob, 7 húros gitár).
Illetve egy furcsa igény: Vagy viszonylag halkan fogom hallgatni(asszony ha otthon van), vagy eléggé hangosan. Nem tudom ez fontos infó-e, de megemlítettem.
Egy Presonus R65-öt hallgattam a napokban, nekem tetszett a kialakítás minősége, és nagyjából a hangzása is perfect volt, de egy picit sub tartományban gyengének találtam. Szerintem nem is ment le elég mélyre, de mennyiségben sem volt a toppon (sajnos nem volt figyelve az akusztikára ahol hallgattam).
Mit gondoltok, egy Presonus R80 a fenti igényeimnek megfelelne-e? Esetleg tök felesleges ennyit költenem, mert egy M-audio BX-8 D3 bőven lefedi az igényeim?
Egyébként nem vagyok profi zenész, amatőr szinten tolom szorgosan, de szeretek adni a minőségre ha valamibe időt teszek. -
keménygödör
tag
Ha már volt az a link, ezt még kiemelem a szövegből: "The mating of satellites and subs is seamless and perfectly calibrated by use of Acourate loudspeaker and room correction software from AudioVero. Acourate corrects phase, impulse response and time alignment." Mindez egy akusztikailag már kezelt stúdióban! Nem véletlenül... De ez már nem a "multimédiás szettek" területe, így ez itt (nekem) "offtopic". Ettől sajnos azokra is ugyanúgy igaz, akár monitorokra, hogy tudásuk töredéke érvényesül, ha akusztikailag kompromittált környezetben pazarlódnak.
-
keménygödör
tag
Pl. mastering stúdiókban is előfordulnak (külön) subok. Itt általában a figyelem (az átlag helyiségek esetén szinte mindig súlyos) akusztika veszteségek lehetséges csökkentésére irányítása helyett (vagy minimális elhelyezési történetek mellett), legtöbbször egyszerűen beesnek a lebeszélés kategóriájába, és (kvázi két "sub"-os) 8 colos monitorok javaslódnak helyettük.
-
Ricco_hun
senior tag
Sziasztok! Edifier R2750 vagy Microlab Solo 9C? Apropó a 9C most akkor 2 vagy 3 utas? Ellentmondó információkat találok a neten. Hangosabb és tisztább zenehallgatásra kellene. Most egy Genius SP-HF1800A van, innen történne a váltás úgy nézzétek.
Gondoltam stúdió monitorokra is (pl Yamaha HS7), de azt írják hogy zenére azoknak túl naturális a hangzásuk, túl kiegyenlítettek.
-
válasz
roppli #54675 üzenetére
Nem, nem így van, nem az ár a probléma.
A stúdió monitorok nem úgy működnek mint egy random PC-s hangfal. Nem lehet (érdemes) csak úgy rákötni a PC-re aztán hurrá. Ugyanis nincs hagyományos értelemben vett hangerőszabályzójuk, egyből erősítik a jelet, ami jön.
Persze, rákötheted mondjuk sima jack-RCA kábellel a gépre, csak egyrészt valószínűleg lesz egy komoly alapzaja meg a windows hangerőszabályzóját kell használnod, ami effektíve kb 0-15% között lesz használható, mert felette orbitálisan hangos lesz.
Ezért kell rendes DAC, stúdió hangkártya / interfész. Pl Tascam US-2x2, Focusrite Scarlett Solo, M-Audio M-Track, stb. Az még fontos, hogy ezen kívül XLR / TRS kábelt is venni kell ám a hangfalhoz, mert alapból nem jár kábel se a hangfalhoz, se a DAC-hoz. Ja meg arra is figyelj, hogy a stúdió hangfalakat darabárra szokták adni.
-
válasz
Logapeti #54358 üzenetére
Dehogy akarok én itt ízlést formálni. A Microlab mellett nincs más ajánlható hangfal, ami kb ugyanezt tudja ugyanennyiért, csak más karakterrel, mondjuk mélykiemelősen. Más kategóriában van ilyen, lásd 1280T vs Microlab B77, vagy stúdió monitorok, ahol millió választék van egy ársávon belül. A Microlab Solo 6C-nek sajnos nincs közvetlen konkurenciája a saját árában, ezért azt kell szeretni ami van.
-
"Kivancsi vagyok mit fogsz tapasztalni, bar neked telesen mas technologiaval rendelkezo tweetereid vannak, nem tudom ez mennyire fogja befolyasolni."
Ja hát a ribbon / AMT az más.
"a KH120-nal konnyen ertheto, csak nezz ra a waveguide-ra."
Nem.
Egy waveguide habár nyilván beleszól a dologba, de nem okoz ilyen kioltást, ez tipikusan az a probléma, hogy a tweeter és a woofer annyira eltérő távolságba kerül a füledtől, hogy jelentős lesz a fáziskülönbség, kioltások lesznek, megváltozik a hangkép. Persze léteznek eleve fekvő stúdió monitorok is (pl Adam A77X, Eve SC307), de ezek ugye eleve erre vannak tervezve meg hát távolabbról is kell őket hallgatni.
"A magasat talan itt is el tudom forgatni 90 fokkal ha szamit valamit."
Hiába forgatod el, ha körszimmetrikus.
Pont az a lényege a 3 utasnál az elforgatásnak, hogy a keresztváltásnál ne legyen probléma.
"Epp ez az, hogy oldalra fektetve van a magas sugarzo tokeletesen szintben a fulemmel amikor elotte ulok, esetleg ha fejjel lefele teszem."
Ja, látom nem állítható az állványod magassága. Ez mondjuk probléma. Esetleg a székeden lehet magasítani, de akkor meg az asztal lesz kényelmetlen.
Használd úgy ahogy neked a legjobb, nem ördögtől való az oldalra fektetett használat, valamikor úgy a legjobb.
Én anno a KRK Rokit 10-3 G3-mal szenvedtem hasonlóan, ott is túl magasan volt a tweeter, az állványt nem lehetett lejjebb engedni. Végül a flexet hívtam segítségül, így nyertem 13 cm süllyesztést.
-
válasz
Perillustris #54245 üzenetére
Filmhez az Edifier R2750DB nagyon jó filmezésre, bármire. Egyedül annyi kitétel van, hogy távolról szól igazán jól, közelről nem.
Az S350DB (S351DB) jobb, csak nem ér 120ezret, mert annyiért veszel 8" stúdió monitorokat is, melyek sokkal jobbak. Egyedül akkor éri meg az S350DB ilyen áron, ha mindenképp valami kompakt cucc kell. Amúgy 80k körül merem ajánlani.
ITT hasonlítottam össze bővebben a két hangfalat.
-
Logapeti
tag
válasz
Degeczi #54200 üzenetére
Köszi a segítséget! A távirányítós kapcsolat nekem is eszembe jutott, és hát... hol van már gyerekkorom Technics erősítője, amin motor tekerte a hangerőpotit, ha a távval állítottam
Bár sok 2.0-ás "PC" hangfalat hallgattam meg az elmúlt 1,5 évben, annyira nem vagyok tapasztalt, hogy meg tudjam mondani, pontosan milyen hatása van ennek a jelenségnek, és hogy számomra mennyire a "világvége". Járt nálam nemrég egy Triangle Sensa Sn01-es, aminek számomra nagyon digitális hangja volt. De se azt nem tudom, hogy milyen erősítője van (az optikai és az USB bemenet miatt úgy sejtem, hogy digitális), se azt, hogy más digitális erősítőjű hangfalakat hasonlóan "digitálisnak" hallanék-e.
A legtöbb kishangfal, amit hallottam, azért erősen sántított valamiben amúgy is, és ezek között biztosan voltak "hagyományosak" (pl. Solo 6C, de gyanítom, hogy a T20/T40 is az). Engem jobban zavart az, hogy a legtöbbnek meg voltak emelve a sávszélei, amit értek, hogy a közízlés, illetve a "boltban jobban szól" idéz elő, csak sajnálok. Nyilván erre megoldást jelenthetnek a belépő szintű (60e Ft fölötti) stúdió monitorok.
-
válasz
Logapeti #54128 üzenetére
Milyen hangfal, milyen hangkártya? Stúdió monitorok esetén ezt a számítógép és a hangfal közötti földhurok okozza a ciripelést. Leginkább emiatt ajánlott hozzájuk olyan hangkártya, ami ezt kiküszöböli, pl Tascam 2x2 külső táppal (külön megvásárolható) ilyen. Vagy egy olyan DAC, amit optikán csatlakoztatsz a géphez, mert akkor ugye nincs elektromos kapcsolat a DAC és a PC között. De ugyanez működhet USB kapcsolattal is, de csakis akkor ha van a DAC-ban az USB galvanikusan le van választva. S habár utóbbi lehetséges egy speciális USB kütyüvel is, ami USB isolator névre hallgat, de ebben az esetben figyelni kell arra, hogy a kütyü elég áramot át tudjon ereszteni a hangkártya meghajtásához.
-
asuspc96
senior tag
Helló!
Szeretnék érdeklődni, hogy az összefoglalóban található "Stúdió monitorok" részben lévő hangfalak még mindig aktuális ajánlások ?1. Mennyit szeretnél költeni?
100-150k a keret cakumpakk.
2. Hol és hogyan használnád a hangfalat? TV mellett, íróasztalon, milyen messze leszel tőle, stb.
Nagyjából egy 25nm-es pincében, úgy gondoltam, hogy mivel 2 darab van, ezért a szoba két végébe helyezem el őke. Átlagosan szerintem nem több mint 2 méterre.
3. Milyen forrással rendelkezel? TV jack vagy optikai kimenete, DAC, hangkártya, telefon, stb.
Telefon, szóval javarészt youtube, spotify.
4. Milyen extrák kellenek? Bluetooth, távirányító, optika, stb.
Bluetooth jó lenne, ha lenne, mivel így egyszerűbben tudnám vezérelni.Mindezek tudatában mit ajánlanátok ?
előre is köszi!
-
válasz
lezso6 #53747 üzenetére
Edifier S350DB update:
Az elmúlt napokban kicsit A-B tesztelgettem az R2750DB-vel. Nagyon fura, hogy pici mérete ellenére a 350DB szatelitjeinek jóval nagyobb tere van: szélességében sokkal jobb, és van mélysége, továbbá jóval kevésbé érződik az, hogy a hangszórókból jön a hang. Magában a középtartomány is sokkal jobbnak tűnik, habár az fontos, hogy amíg a 2750DB-nél a közép teteje és a magas alja dominál, azaz kifejezetten világos; addig az S350DB esetén az egész középtartomány, emiatt jobban a képedbe is van nyomva a színpad, sötétebb a hang. Emiatt a magas így picit úgy tűnik, mintha háttérben lenne, de ha ez nem tetszik, akkor korrigálható a treble feltekerésével. Illetve az fontos, hogy a szatelitek az ember fülére irányuljanak, tehát ha asztalon van érdemes megdönteni felfelé, különben a közép teteje a részletekkel együtt háttérbe szorul. Közelről és távolról is jól szól az S350DB, habár távolabbról jobb, úgy fut ki igazán a tere.
Megpróbáltam megfingatni ezt a megabögreszettet kemény rockkal, mert a dinamikahiányban szenvedő hangfalak itt hamar elvéreznek. Nos, kurvára meglepődtem. Simán jobb, mint a R2750DB, az énekhang is hozza a szintet. Egyedül annyiban rosszabb, hogy 200 Hz alatt nincs tér, de ez igazából ez lenyelhető, a többi előny miatt. Meg ugye amíg az 2750DB kb 45 Hz-ig megy le, ez simán 40 Hz-ig, ami elektronikus zenénél nagy előny, csak fontos, hogy jól legyen elhelyezve a mélyláda.
Persze ha már az árat is figyelembe vesszük, akkor az S350DB bajban van. Hiába, 80k-nál többet szerintem nem ér, hisz ennyiért vannak stúdió monitorok is, habár ilyesmi áron csak a BX8 tud hasonló mélységű mélyet. De ha mindenképp kompakt egybeszett kell, ami korrektül szól, akkor abszolút ajánlható. Csak hát elkérik az árát.
-
Na, álljunk meg egy kicsit.
Meg kell különböztetnünk két dolgot: azt hogy neked szubjektíve mit tetszik, meg azt hogy objektíve mi jobb.
Az Edifier R1280 mélyben illetve mélyközépben erősen kiemel. Ez tény. Meg ugye te is írtad, hogy a Genius 1250-hez képest ez a tartomány hiányzik, pedig ám az is kiemel, csak nem annyira. Ami nem kiemelős, az pl a Microlab B77, ami az 1280-nál objektíve jobb. Lásd / halld:
Microlab B77 vs Edifier R1280T || Sound Demo
Microlab B77 review. Great value for little money
Ez viszont NEM jelenti azt, hogy futás B77-et venni 1280T helyett. Ugyanis a legtöbb embernek szubjektíve jobban tetszik a több mély és hülyét kap tőle, ha nincs elég. Emiatt ajánlott inkább az 1280. Nem lehet hogy pont ez hiányzik neked az említett stúdió monitorokból? Ugyanis azok inkább lineárisra vannak hangolva, így mély az szinte semmi nincs bennük. Lehet neked egy R2750DB sem tetszene, mert annak sincs emelve a mélye.
-
Az 1280T-ről azt azért tudni kell, a mélyek mennyiségével próbálja kompenzálni a méretét.
Szóval igazából nem az 1250B-ben kevés a mély, pont hogy az a kiegyenlítettebb.
Persze ez nem azt jelenti, hogy jobb, hiszen ízlés kérdése, hogy melyik karakter tetszik.
"belépő studio monitoroknál jobb vagy egy szinten van a 1280T és olcsóbb..."
Ez mondjuk elég meredek.
Gondolom itt leginkább budget stúdióra gondolsz, miből jutottál erre?
-
válasz
olymind1 #53536 üzenetére
Sehol, mármint az ilyen 80-100k / pár árú monitorok szintjét biztosan nem hozza. Az R2750DB előnye a stúdió-monitorokhoz képest a feature set (BT, optika, coax, távirányító, DAC) és az out of the box működés. Ugye egy stúdió monitor az full fapad, kábelt meg DAC-ot is venni kell hozzá.
-
-
gubabela
senior tag
Jó lehet, nyilván nem ideális. A tèrábrázolásnak nagyjából búcsút is lehet mondani, ès a fal távolságának függvènyèben a mèly feldúsulhat, de ha máshogy nem megy akkor nem megy. Milyen forrásról lenne használva? Ha el tudod helyezni klasszikus lehallgatási pozícióban (háromszög) akkor azèrt annyira nem lesz vèszes szerintem. (Nekem is hasonlókèppen vannak a 8as stúdiók monitorok)
-
-
-
válasz
cimbi186 #51854 üzenetére
Pedig az tényleg kb 136 watt RMS. Oldalanként 40 + 14 + 14 watt, azaz 2x68 watt. S ez
nagyjából igaz is lehet, mert kép alapján a táphoz 500 mA van írva 240 V-on, szóval a 120 watt körül fel tud venni a konnektorból.Solo 6C-nél meg 600 mA van odaírva, szóval a 100 (2x50) watt biztosan valós.
Az más kérdés, hogy ennek mi a relevanciája. Leginkább semmi, nem a wattokat kell nézni, hanem a maximális hangnyomást, csak hát ezt max stúdió meg PA monitorokra szokás megadni rendesen dB(SPL) mértékkel. De ott is van többféle mérési metodika, hogy A, B, C, D, stb weight meg folyamatos vagy pillanatnyi hangnyomás, satöbbi.
Szóval marad az a szabály, hogy ha nagy hangerő kell, akkor nagy hangfalat kell venni, nagy hangszórókkal.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
PlayMax #51790 üzenetére
A topic témája PC mellé való aktív szettek. Nem stúdió monitorok. Az egy dolog ha kezd osszemosodni a két kategória.
Azzal viszont egyetértek, h minel többet meg er az ember highendben, annál könnyebben élvezi az olcsóbb cuccokat. Nem a geniust, de kicsit felette már vannak zsnehallgatasra alkalmas dolgok. BX5, bx8 körül találtam ezt.
-
PlayMax
nagyúr
válasz
Laca19 (a) #51788 üzenetére
Én már ezt végig rágtam és megtaláltam az okát.
Nagyon sokan ,értendő a mostani generációra ,csak gyengét kapnak drágán is ,teszem azt nem a 90-es években nőttek fel és nem tudják milyen egy igazán minőségileg elkészített hang rendszer ,ami valóban tömör fából készült ,minden egyes alkatrészben volt anyag ,nem volt kispórolva semmi és nem is igazán volt bekategorizálva legalább 10 szériára ,amiből 9 gagyi és csak a legdrágább az egyetlen legjobb ,így ezek az emberek tudat hiányában nem hibásak ,a legnagyobb hibás napjainkban létező és említett tömeggyártás.Ott tartunk sajnos amit nem rég említettem is ,hogy szegény hangfal vásárló manapság ,ha jót akar 200k elköltésénél sem haladnak az igazi minőség felé ,ami nem kevés pénz és valljuk be pofátlanság is az egész iparágat tekintve. Környékén is csak csipogó ,dinamika hiányos monitorok vannak ,haza viszi az ember és azt képzeli ez egy nagyon jó minőség ,hisz drága volt ,meg mondjuk Yamaha ,ismét jön a tudatlanság.
Én jelenleg sajnálom is ezt a réteget akik csak újban gondolkodnak ,mert nehéz ,ha meg nem akkor valóban több száz ezrek azok a dolgok ,amiket régen egy erre szakosodott gyártótól megkaptad akár 100k alatt.Itt a fórumon tudják többen én zenélek ,végig jártam a Hitspace összes aktív 5 colos monitorjait ,jártak nálam alsó kategóriás Edifer/Alesis/Mackie cr4-cr5 csodák is ,de akadt a felsőházból Genelec/ATC sugárzók ,az utóbbiak nem az enyémek csak a nagy stúdióban velük dolgozom.
Mondanom sem kell ,hogy a alsó kategóriás Edifer/Alesis/Mackie cr4-cr5 kínálatok borzasztóak az árukhoz képest is ,miközben a visszajelzések javarészt pozitívak ,itt is a fiatalsággal járó tudatlanság okozza az egészet ,ami meg a tömeggyártás hibája. -
Bodz
nagyúr
válasz
rAY.BAN #51669 üzenetére
Neked nem lenne fontos, hogy pontosan kapd vissza a zenét?
Amúgy egy tévhitből, félreértésből indul amit írsz, és sajnos nem lehet a köztudatból kiírtani. Állítólag a monitorok tök semlegesek, kiegyenlített hangúak, mindent hallasz, stb, stb, többi ökörség, csak hát ez nagyon nem így van. Természetesen azért van bőven ilyen is, de nem az olcsóbb kategóriában, na meg amikre ezek igazak azok sem szólnak ugyanúgy... Tehát az ízlés mindenféleképpen játszik, még munkánál is.
Nekem pl CMS40 és Alpha 65 is van, semmi közöm a stúdiózáshoz, csak zene hallgatás, film, szokásos dolgok, aztán mégis marha jól szólnak, elégedett vagyok velük.
Ha ennek ellenére mégis más irányba nézelődnél, akkor ott van pl az Edifier R2000DB. -
válasz
tothjozsi96 #51403 üzenetére
Nyilván nem ugyanazt hallja, de a lényeg az, hogy időskorban a magas hangok érzékelése romlik meg úgy általában a hallásküszöb. De a minőség nem. Apám 10kHz felett nem már hall, mégis lazán észrevette a belépő és középkategóriás stúdió monitorok közötti minőségkülönbséget.
-
-
-
Hát de hallják...
Ha mindenképp kell teszt szám, akkor ez:
Calyx & Teebee - Elevate This Sound (Instrumental)
Habár eléggé primitív szám, de azért jó erre a tesztre, mert viszonylag gyors a dallam és nagy frekvenciasávot ível át:
43 Hz-ről (F1) indul és 39 Hz-nél (D#1) van vége. Ebből az első hang csak 8"-on fog értékelhető módon kijönni, utóbbi meg már nem mindegyik 8"-on.
Meg az is lényeges, hogy mekkora a harmonikus torzítás, azaz a valódi hangot hallod-e vagy csak a felharmonikus torzítást. Stúdió monitoroknál ez nem nagyon szokott lenni, de az olcsóbbaknál igen, ez a Digital Stereophony youtube csatorna videók végén lévő bass testnél elég durván hallani.
-
tamas87
csendes tag
A Ribbon hangszórókról mit érdemes tudni?
Találkoztam ilyen hangszóróval szerelt stúdió monitorokkal. -
Leginkább a tápellátás. Mert a többi hiába jobb, ha zajos a gép USB földje ÉS az adott interfész USB bemenete nincs leválasztva galvanikusan, akkor földhurok ciripelés jelenik meg a monitorokon.
Azt tudom, hogy a Tascamra ha tápot dugok, akkor az megszünteti az esetleges földhurkot, megszűnik a ciripelés. Illetve az is lehet megoldás, hogy az adott USB-s eszközhöz vesz az ember egy USB isolator kütyüt, de ez kb 10k és az USB áramának csak 40%-át képes átengedni, emiatt az adott interfész esetleg nem működhet megfelelően.
Jó lenne tudni, hogy mely interfészek azok, melyek USB-je eleve galvanikusan le van választva trafóval, azaz nincs esélye földhurkos ciripelésnek. Mert ezeket tudnám nyugodt szívvel ajánlani stúdió monitorokhoz.
-
tamas87
csendes tag
Sziasztok!
Segítségeteket, illetve tapasztalaitokat szeretném kérni. Tervezem, hogy beruházok egy aktív stúdió hangfalszettre.
Csak otthoni zenehallgatásra vásárolnám a monitorokat (2 db) és egy mélysugárzót is.Tudom, hogy személyesen lenne tanácsos meghallgatni a monitorokat, de most erre jelenleg nincs lehetőségem, azonban szívesen meghallgatom és olvasgatom a tapasztalatokat, negatív illetve pozitív véleményeket egyaránt.
Amiket nézegettem eddig:
- Prodipe Pro 8 + Prosipe 10S sub
- Presonus Eris8 + Presonus Temblor 10
- Macike MR824 + Mackie MRS10 sub
- M-Audio BX8 + M-Audio BX subMivel hosszútávra tervezem a beruházást, így +/- 50 ezer Ft nem mérvadó, a lényeg a minőség.
Előre is köszönöm szépen a segítséget!
-
válasz
jozsef83 #50086 üzenetére
Jelentős különbség van a kettő között DAC viszonylatban. Nyilván nem olyan változás, mintha lecserélted volna a hangfalakat, de mindenképp jobb, stúdió monitorokhoz minimum egy Tascam 2x2 ajánlott. Kb olyasmi lesz a különbség, mint amikor a telefon kimenetét hasonlítod a Creative X-Fi HD USB-hez.
-
-
FistXL
senior tag
Én nekem az igazán drága (150k+)-os cuccokkal kb. zéró tapasztalatom van, az az alattiak ~90%-a esik szét, ha nem pont úgy vannak elrendezve, ahogyan egy sztereó szettnél az ideális lenne a hallgató irányába. Ráadásul ezt is le lehetne szűkíteni a stúdió monitorokra, hiszen ezeket főként közelre terveznek, a bazi nagy álló edifier hangszóróknál ezt jóval kevésbé tapasztaltam, ismerős használ a tv mellé egy 2730DB-t, az 5 méterről is és 45 fokos szögből is jól szól, a Tannoy meg ha nem pont veled szemben van, már olyan, mintha egy másik szobából hallgatnád.
Tannoyból meg nem igazán kapható Magyarországon más, mint a Reveal széria, ami meg van, azt rendkívül nehéz beszerezni/meghallgatni. Az általad felsorolt Erisek meg nem olyan drágák. (Őszinte leszek: 5 percnyi tapasztalatom van az olcsó Erisekkel, az 5-öt a Hitspace-ben, A 4.5-öt és 3.5-öt ismerősöknél hallgattam, elég is volt ennyi, engem utoljára sem az zavart náluk, hogy épp milyen hangjuk van, ha éppen a konyhából hallgatom őket, de ezt már ezerszer leírtam...). A mindenhogy jól szóló hangszórók meg azért drágák, mert mindenhogy jól szólnak.
A Sweet spotot pedig azzal árnyalnám, hogy ha olcsóbb lett volna az Adam Audio T5V, azt vettem volna, mert bár a magas hangok picit rosszabbul szólnak, mint a Tannoyon, de cserébe viszont zéró az alapzaj. A kettő mértéke hangbeli különbségben kb. kiüti egymást.
Teljes mértékben igazad van abban, hogy ameddig nincs sokrétű és nagyon hosszútávú tapasztalatom, addig nem száz százalékban tűkrözi a véleményem a valóságot. Én kizárólag az olcsóbb (hogy ne legyen félreértés, 150k alatti) szettekről rendelkezek tapasztalattal, és ezeket osztom meg. Úgy gondolom, hogy az emberek 99%-a nemhogy hangszóróra, de semmilyen hangtechnikai eszközre nem költenek ennél többet, aki meg mégis, az elsősorban hallgassa meg az elérhető eszközöket, majd csak utána kérdezze az emberek véleményét. Persze, hogy szubjektíven beszélek, ez nem egy olyan téma, mint a számítógép monitorok, ahol műszerrel pontosan meg lehet határozni a képet. Legfeljebb a frekvenciagörbe, de jelen esetben az is csak tájékoztató jellegű, hiszen pl. a hátsó reflexes hangszóróknak nincs olyan jól irányított, feszes basszusa, mint az első reflexesnek, de a görbén csak azt látod, hogy mekkora hangerővel adja ki a hangot. Itt legfeljebb akkor lehetsz objektív, ha ugyanazt mondod, mint mások
-
FistXL
senior tag
Egy dolog, amit még megjegyeznék, hogy azokhoz a stúdió monitorokhoz, amikhez szerencsém volt, 90%-ban szétesik a sztereó hangkép, amennyiben nem pont veled szemben vannak a hangszórók. Ahol meg nem, az jellemzően az olcsóbb, ~40-50k és az alatti kategória, valamint azoknak a hangkeltőknek sokkal jobb hangja van szemből, ahol szétesik, mint amelyikeknél nem. Persze a szép szubjektív
-
sphe
senior tag
válasz
FistXL #49878 üzenetére
A Behringer és a Tannoy is dobozhangúbb itt, az Eris pedig kiemeli a magasakat, azon kívül eléggé közel (a három közül legközelebb) áll hangképben - nem ahhoz ami a szoba hanghoz képest hifi hangot csinál- hanem ahhoz, ami az eredeti felvételeken is szól. A videó hozzászólók nagy része is ezt vallja. Mindhárom fajtát kezdő stúdió monitorokba ajánlják viszonylag jó hangjuk miatt. De ha neked egy Lidl 2.1 szett a referencia pont, akkor megértem miért írod hogy kevés a basszus...
De hamarosan érkezik egy Eris és el tudok menni a hitspace-be is tannoyt hallgatva nyilatkozni.
-
PuMbA
titán
Képes
Az alsó kategóriás stúdió monitorok között van mindenféle. Mackie-k mély és magas kiemelésesek, ezért a legnépszerűbb.
Másrészt mivel minden zenét máshogy kevernek, ezért nincs is nagyon értelme ennek a kérdésnek. Stúdió monitorokon kevernek zenét és ha sok mélyet kevernek, akkor neked is sok mélyed lesz otthon rajta és nem kell hozzá kiemeléses hangfalat venned, mert a "zenében van benne".
-
válasz
norba69 #49671 üzenetére
Dehogy. Nálam most szilveszterkor pont ezt a számot rakta be valaki üvöltetni, s a 8" stúdió monitoroknak meg sem kottyant. Mert ez a szám alig tartalmaz komoly mélyet. Kb 50 Hz az alja. A végének is. Ezt egy tisztesség 6.5" tudni fogja, tehát egy Microlab Solo 6C is, de lehet nem olyan 2.1-es brutalitással, ahogy a kérdező szeretné, így félő hogy csalódni fog benne.
Persze, egyébként teljesen megértem a 10" mániát. Egy jó mélynyomó általában legalább 10" szokott lenni, mert ekkora membránnal már nem nehéz mérnöki munka megcsinálni, hogy egyszerre legyenek meg az igazán mély hangok, a jó minőség és a nagy hangerő. Azaz egy jó kiegyensúlyozott, minőségi hang.
Slett27-nek viszont nem ez kell, legalábbis abból amit ír, azt veszem ki, hogy a nagy hangerő és az igazán mély hangok fontosak számára. Ebből a szempotból a 7" Logitech Z623-nál nincs jobb. Amúgy persze borzalom egy bögreszett, senkinek se ajánlom, hogy ha minőség is számít, de ha brutál mély kell, akkor olcsón nincs más választás.
-
PuMbA
titán
válasz
Alabástrom #49587 üzenetére
Ezt elég nehéz megmondani, tekintve amit OPiiPO kolléga írt, illetve, hogy a Dali árában biztosan valamennyire többet fizetsz a nevért. Meg kéne hallgatni őket, de ez elég nehéz, mert ezek nem stúdió monitorok.
-
válasz
goro1000 #49508 üzenetére
Ha házibuliról van szó, akkor szerintem a mókásabb hangú monitorok a legjobbak, pl KRK vagy Mackie, de az DAC-kal és kábellel nem fér bele 150k-ba. Ezért a M-Audio BX8 és hasonlók maradnak, de ezeknek nem tudom milyen az alapkaraktere, azt valaki más tudja megmondani.
DAC-ból a szokásos Tascam 2x2 ajánlott (43k), kábelből pedig két db TRS jack-jack kábel, azaz sztereó 6.35mm (nagy) jack, pl két ilyen 3 méteres Klotz kábelt, persze nem muszáj pont ezt, meg ugye lehet rövid is.
Viszont ha hangosításra gondolsz, akkor ne stúdió monitort, hanem valami dög PA-t.
-
dzsi23
addikt
válasz
Franticfox #48213 üzenetére
Még mindig kókányolás párosítani a Logitechet a stúdió monitorokkal, akár külön kapják a jelet, akár nem.
-
válasz
racskobalazs #47580 üzenetére
40 Hz alá aligha megy az a szett, szóval ott tényleg max hangtalanul rezonálni tud. De lehet a portzajt hallod (reflexcsőből jövő szélzaj), az ellen meg nincs mit tenni, bár a mélyet nem nyomja el. Vagy szimplán rosszul van elhelyezve a mélynyomó és az akusztika miatt bizonyos mélyeket nem hallani (mások meg esetleg nagyon erősek). Ha felvennéd azt a bizonyos rezonanciahangot, lehet többet tudnánk segíteni.
Az Edifier M3600D egy "brutál" típusú falbontó 2.1 szett 8" méllyel, hasonlóan a Z-623 / Z-625 bögreszettekhez. Szóval 2.0-ra csak akkor van értelme váltanod, hogy ha 8" stúdió monitorokról lenne szó, de az meg 120k-tól indul. Viszont ha mindenképp cserélni szeretnél valami jobbra, és nem 120k-ért, akkor 85k körül a Taga InTONE 2.1 lehet jó választás, ez 2.1 létére ügyes, ami ritka képesség. De sajnos ahogy nézem most sehol nem kapni.
-
válasz
IO.sys #47491 üzenetére
Miért fontos a 3 utas kialakítás? Mert az R2730DB nem azért jó, mert három utas.
Utóbbi amúgy sem automatikusan jó, egyszerűen csak abból következik, hogy egy 8"-nál nagyobb hangszóró már alkalmatlan mélyközépnek, ezért a 3 utas dizájnnak van csak értelme. Sőt, általában a 8" is kisebb-nagyobb mértékben gyengébb szokott lenni az 5" és 6.5" változatoknál középtartományban, ez az olcsóbb (100-200k / pár) stúdió monitoroknál különösen igaz.
Szóval röviden: a 3 utas kialakítás nem feature, hanem kényszer, s a nagy (8" vagy nagyobb mélysugárzóval szerelt) dobozoknál. Máshol csak bullshit.
-
-
AMDFan
addikt
válasz
norba69 #47020 üzenetére
Mit jelent az, hogy igazi hifi? Nem a Tannoy Reveal 802 a stúdió monitorok csúcsa, ezt nyilván tudod. Sőt valójában ez belépőszint. Jóval drágábban lehet venni Genelecet, ATC-t aktív monitorból is, és az bizony más kategória lesz. A konzumer hifi eszközöknél éppúgy léteznek ezek a minőségi szintek, csak sokkal nagyobb labirintusba lehet belefutni.
-
Audigy 2 ZS és integrált hang (ALC1150) van
Elgondolkodtató a Reveal 802. Kissé tényleg nagy, de méregettem, elvileg el tudom helyezni úgy (falig tolva), hogy 80-90 cm-re legyen az eleje az az ülő pozíciómtól. A szép mélyek miatt talán megérheti a több mint dupla árat az R2000DB-hez képest (nincsen tapasztalatom a stúdió monitorokkal, és itt vidéken meghallgatni sincs lehetőségem). -
válasz
SunMount3r #46791 üzenetére
Persze, átalakítható. Sőt, ha csak TRS (balanced / sztereó nagyjack) bemenete van, abba dugatsz TS-t (mono nagyjack) is. De erősen javallott a balanced DAC. Na elsősorban nem azért, mert balanced, hanem mert egy "sima" hangkártyára kötve sajnos nem minden esetben működnek kifogástalanul a monitorok. Jóval érzékenyebbek a hangkártyából jövő zajra, mivel egyből erősítenek mindent. Hasonló a helyzet mintha egy PC-s hangfalat úgy használnál, hogy maxra tekered a hangerőszabályzóját és windowsból állítanád a hangerőt, szoftveresen. Ilyenkor ugye simán előfordulhat, hogy van egy komoly alapzaj, ami a hangkártya, a hangfal vagy a kettő együttesen okoz. S ha a hangkártya miatt van, akkor az a stúdió monitoron is ugyanúgy meglesz.
-
válasz
tzsolesz #46139 üzenetére
Ez bevált szokás stúdió monitoroknál is. Pl a KRK 10-3 is ilyen (330 e / pár), csak kicsit másképp: fogták a Rokit 4 G3-at és összeházasították a Rokit 10s mélyládával. Vagy jóval feljebb (a valódi 3 utasoknál) az Eve SC407 (1.3 M / pár) középsugárzónak az SC204 mélyközepét használja. Illetve még feljebb az Adam S4X-V (2 M / pár) középsugárzója valójában az S1X mélyközepe. Persze Adamnél azóta kijött új és ott már egy feladatra specializált szuperdóm dolgozik középsugárzónak, ami még jobb, de attól még egy kis mélyközepet középésugárzónak használni nem rossz ötlet.
A lényeg, hogy jól kell alkalmazni: jó erősítőt kell elé tenni és aktív hangváltással. Az egyes hangszórók pedig külön dobozban vannak. Az R2730DB-nél is.
-
Baliga Tamás
senior tag
A digitàlis bemenetek megléte ès a DSD lejàtszás nem zárja ki a "sima" zenehallgatàs lehetőségét - ezalatt azt értettem hogy nem akarok klasszikus értelemben vett stúdiós "munkàlatokat" végezni rajta..!
De azóta vannak fejlemények - Xonar ST/SoundBlaster ZxR/ Popcorn A500 Sabre Dac-jàval kipróbálva - mindhárom abszolút szépen és jól hajtja a Mackie-ket, ráadásul RCA-n keresztül; szval nem kell ide semmilyen interfész és ilyesmi. Egy passzív hangerőszabályzót berakok a láncba és fine..!
Jól írta Bodz - jöhetnek bàrmikor kellemes meglepik - nem ajánlott az RCA-s kapcsolódás monitoroknàl; valójában pedig mégis - nàlam nem is tudom lehetne-e ennél is jobb..? Szval ez így maradt..! -
KFeri22
tag
Sziasztok!
A nappalimból a garázsba költözik a régi Sony hifi, helyette szeretnék valami mást. Elképzelésem az, hogy egy Yamaha WXAD-10 lenne a lejátszó, stúdió monitorokkal szólalna meg. A monitorokra kb 100 ezret költenék.Ha ez érdekes, a nappalim kb. 20 négyzetméter, a belmagasság 3 méter. Egy térben van a konyha-étkezővel. A hangfalak a tv feletti polcon lennének kb. 150 cm magasságban, egymástól kb 120 cm-re. A lejátszón kívül a tv-t kellene még megszólaltatniuk. A kérdésem, hogy milyen monitorokat ajánlanátok?
Előre is köszönöm. -
Baliga Tamás
senior tag
Új év - új hangok; holnap érkeznek a monitorok - amelyek végül a Mackie MR6 mk3 példányaiban lettek a "befutók"..!
Szeretnék kérni Tőletek hozzájuk illő USB-s DAC ajánlatokat; zene szerkesztés/felvétel/fejhallgató erősítő megléte nem fontos szempont..., semmilyen stúdiós tulajdonságot sem fogok rajta müvelni/hasznàlni - kizárólag hallgatás volna a cél..!
Köszi..! -
Vadmeggy
aktív tag
Sziasztok!
Régóta szeretnék PC-mellé egy rendes hangszórót/monitort és egy picit elvesztem a részletekben.
A keret nagyjából 100k +-25% lenne mindennel együtt. Legszívesebben monitorpárt vennék és az M-Audio BX5 D3 -el szemeztem.Viszont olvastam, hogy az aktív monitorok mellé érdemes DAC-ot, vagy valami interfészt venni rendes kimenetekkel, Itt egy picit elvesztem, hogy pontosan mire is lenne szükségem. Zenehallgatásra/filmnézésre használnám, minél egyszerűbben.
A kérdésem, hogy az adott keretet, hogyan tudnám a legésszerűbben elkölteni
?
Ti hogyan kezdenétek bele? Vegyem meg a stúdiómonitorokat, kössem össze az alaplapi jack-kel és ha elégedetlen vagyok bővítsem a rendszert? -
RoryBreaker
aktív tag
Igen.
Ez kimaradt, bocs.Ne legyen azért nekem mély hiányos, azt nagyon nem szeretném.
Nem azt mondom, hogy dübörögjön, arra sincs szükség. De azért rock zenénél is megállja a helyét. Bár 70% ban jazz-t hallgatok. a maradék classic rock, nagyon kevés elektronikus zene.
Jelenleg felszámolom teljesen a passzív hifi rendszerem, (ez félig már meg is történt) mert nagyon nagyon sok pénz áll benne (1,3 - 1,4 M ) és nekem ez nem életszerű. + nem érzem jól magam emiatt, hogy ennyi pénzt belepumpáltam. + elegem van a passzív hifi rendszereket körüllengő ezotériából. de nagyon. És ezért sem akarok annyi pénzt elkölteni aktívakra, max 200-t.
Jelenleg több potenciált látok aktív hangsugárzókban. Nincs az a rengeteg kábel. Az erősítő része jobb esetben hozzá van tervezve a hangsugárzó részhez, kompakt dolog, könnyebb elhelyezni, stb, stb...
+ most a nagy asztal szobába kerülése (melóm miatt) után van helyem az asztalon monitoroknak.
DAC van és kész. Megvan minden. A Források jók. általában 24/92, az akusztikával foglalkozva lett (diffúzorok, elnyelő panelek)Szóval kellene valami normális aktív 2.0 / stúdió monitor. Viszont jól akarok dönteni.
Köszi!
-
válasz
AMDFan #45225 üzenetére
Technikailag szerintem is előrébb vannak az aktívak (stúdió monitorok). A hifi inkább egyfajta hobbi. De nem mondanám, hogy rosszabb, ám abban biztos vagyok, hogy sokkal könnyebb eltévedni, mert egy külön ipar épült a hifi-ezotériára.
Ha igazán pontos akarok lenni, akkor úgy mondanám, hogy a pro audiót jobban szeretem a consumer audionál. Utóbbinál sokkal nagyobbakat lehet hazudni a marketinggel, és nem nagyon van következménye, mivel nem profik használják.
-
Elektronikus zenéhez minimum 6.5" kéne, mert különben a lábdobot nem fogod jól hallani. És ha a bassline A1 (~55 Hz) alatti, akkor már 8"-ra van szükség. Persze ezek nélkül is meg lehet lenni, csak akkor fejhallgatóval kell külön megcsinálni a mélyet.
Stúdió monitorok nem zavarják a szomszédot, több ok miatt is:
- általában feszes, kontrollált mélyük van, ami nincs túlhúzva a többi hanghoz képest, nem csinál rezonanciakatasztrófát, azaz hangosan hallgatva sincs sok mély
- 70-100 cm-ről hallgatod, szóval nem kell annyira felhangosítani, meg eleve halkan is jól szólnakÉn eddig 4 társasházban laktam 8" stúdió monitorokkal, és egyszer sem csesztetett semmilyen szomszéd értük, akkor sem, amikor mozihangerőn filmeztem. Koliban volt ebből csak probléma, de ott papírból voltak a falak.
-
CsyGaBiKa
tag
Köszönöm a segítséget! Esetleg valami ajánlást kaphatok más hangfalpárra, ami nem rendelkezik abszolút alapzajjal, mert úgy látom a stúdió monitorokat ki kell zárnom ebből a szempontból.Tehét hangerő nem számít, csak legyen szép egyenletes hangszíne. Creative Inspire T10-esem meg van még csak problémás összekötni az mtrack 2x2m.el, de csak megoldható valahogy. Kicsit off , de ott meg a fejhallgató kimenete picit gyengébb minőségűre sikerült, de ezzel együtt is nagyon elégedett vagyok vele.
-
válasz
Balazuz #44604 üzenetére
A Tascam 2x2 gyakorlatilag egy külső USB-s hangkártya. Csak van pár hasznos extrája, a legfontosabb a fejhallgató-erősítő és a hangerőszabályzó. Utóbbi az ideális stúdió monitorokhoz, mivel nem a windows csúszkájával kell bohóckodni.
Az ilyen külső "hangkártyáknak" (interfészeknek / DAC-oknak) nagy általánosságban jobb hangja szokott lenni, mint egy belsőnek. Nem hajlamosak felszedni mindenféle zajt, meg ezek kifejezetten stúdió monitorokhoz készülnek, szóval ezért feltétlenül ajánlottak.
-
Bodz
nagyúr
válasz
lezso6 #44513 üzenetére
Hát a B77 egy rikta állatfaj.
Tisztább a 980-nál, de a lényeges, hogy nem operál akkora kimeléssel, mint amit alkalmazni szokás a méret kompenzálásra. Ennek megfelelően páran mély hiányosnak érezhetik. Én szeretem, azt kapom, amit várok. A B77 az olcsó hangfalak igazi stúdió monitora.
Értse mindenki jól, köze nincs a komolyabb monitorokhoz nyilván.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés Zenehallgatásról dióhéjban III.
- Teszt A zenehallgatásról dióhéjban II.
- Elemzés A zenehallgatásról dióhéjban I.
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 980 4GB Aio Corp Croma CM 600W
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest