- Programajánló: közeleg az idei Bacsis-tuning Retró Számítógép kiállítás
- Computex 2025: az Akko klaviatúráira nem mondható, hogy unalmasak
- Computex 2025: szinte mindenre gondol a Team Group
- ATX 3.1-es tápokkal gyarapodott az MSI MAG termékcsaládja
- Még mindig nem döntött az ASML High-NA gépeiről a TSMC
- Steam Deck
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Melyik tápegységet vegyem?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Fujifilm X
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Kedvező árú Philips OLED televízió a tesztpadon
- OLED TV topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
-
PROHARDVER!
Üdv minden érdeklődőnek.
Ebben a topicban várok mindenkit, aki zenelejátszót szeretne építeni, összerakni, a magas hanghűség figyelembe vételével.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Polllen
nagyúr
A voyage linux és voyage mpd között mi a különbség?
-
Patice
Topikgazda
válasz
alphamooncam #4093 üzenetére
Esetleg innen kiindulhatsz.
-
vadkörte
addikt
és (#4095) Polllen:
Köszönöm a váaszokat. Ha rászánom magam a vásárlásra és megérkezik a cucc, mindenképpen jelezni fogom. Addig is fejben tervezem tovább a rendszert (szerintem nem hagyom magam rábeszélni a Rock64-re (kollégám agitál nagy erőkkel) marad a Pi. Ha nekiállok az építésnek, mindenképp beszámolok róla.
-
Polllen
nagyúr
-
Pé
senior tag
válasz
vadkörte #4092 üzenetére
Akár működhetnek is. A nevesebb DAC-ok valszeg annyival tudnak többet, hogy minőségibb alkatrészekből állnak, illetve van rajtuk 1-2 extra fícsör. Nekem pár napja jött meg a Mamboberry LS, spéci alacsony zajú alkatrészek vannak rajta, aranyozott csatlakozókkal, illetve valami feszültségszabályozó/szűrő. Nekem megérte az árát, de mondom, az általad linkeltek is lehetnek jók. Ha rendelsz mindenesetre számolj be légyszi
-
alphamooncam
őstag
Srácok meg tudnátok spórolni nekem pár órát, ha séróból tudnátok, hogy létezik-e olyan player, streamer, ami mondjuk Rpi-re vagy más SBC-re felmegy, és VST-pluginokat kezel.
Hálószomban lévő asztali gépemen W10 fut. Foobarral MeldaEQ VST-jével kapott hangot szeretném utolérni.
Sajnos a "moziszobámban" lévő Daphilt nem tudtam frissíteni, így ( alapvetően nem értek hozzá ) FIR szűrőjére sem tudtam rákacsintani, hogy mennyit javít/ana a hangon.
-
vadkörte
addikt
Előszöris szépen kérlek Benneteket ne nevessetek ki!
Egy barátomnál találtam elfekvőben egy Prominent de Lux 214 tranzisztoros rádiót. Kb 50 éves lehet, az utóbbi 10-15 évet egy pincében töltötte. Ennek következtében a préselt hátlap tönkrement. Ezt leszámítva egyben van.
Ez a doboz megindította a fantáziám. Építenék - persze egy alapos tisztítás és az egyedi hátlap méretre szabása után - rá egy médiacentert, a belsejéből nem tartanék meg semmit, csak a dobozt, meg az előlapi (váltó)gomb sort és a potik gombjait és a skálaüveget.
A központi egység egy Raspberry Pi2 lenne kiegészítve egy DAC-kal, meg egy külső kis kompakt erősítővel + a hangszórók. (pl. Breeze Audio 2.0 erősítő e-bay-ről mély/magas szabályzóval) Viszont árban nem akarok elszaladni, az audiofil hangzás sem elsődleges prioritás.
Médiaforrások USB-ről és NAS-ról lejátszott filmek, zenék.
Fimre LibreElec, zenére Volumio. (egy kártyára fel tudtam imádkozni őket, működnek is szépen)A tervek fejben megvannak, de el kelle döntenem, hogy milyen DAC-ot veszek. Találtam egy érdekes board-ot az IQaudIO Pi-DAC+-t, csak kicsit sokallom az árát. Mire ideér lenne 15E.
Banggood-on futottam bele egy elég jó árú PiFi DAC+-ba meg egy számomra eddig ismeretlen de szintén jó árú Suptronics X920-ba.Ugyanazok a kimenetek, ugyanarra a chip-re épül mindhárom. Szóval számomra a két utóbbi a szimpibb.
Vélemény?Ismételten kérlek Benneteket, ne nevessetek ki!
-
Polllen
nagyúr
válasz
alphamooncam #4089 üzenetére
A dac ajánlása szerintem rendben van. Mást nem olvastam tőle.
Szerintem amúgy az e10k elé ne vegyél ilyesmit. Innen ha költeni akarsz egyszerűbb még dac-ra.
-
alphamooncam
őstag
válasz
alphamooncam #4064 üzenetére
Meg ahogy nézelődtem találtam egy IFI SPDIF iPurifier -t is,ami eléggé megmozgatta a fantáziámat.
Nem tom van-e tapasztalata itt valakinek ezzel.
John H. Darkonak mennyire lehet hinni ? Egyébként Fiio E10K-m mögé gondoltam.
Vagy ugye az előző Allo-s kombi sem hangzik rosszul.
Na most melyiket?!
-
Polllen
nagyúr
válasz
toroB86 #4077 üzenetére
Elsőre elkerekedett a szemem, mikor olvastam, hogy nem működik, de aztán helyreállt a lelki békém.
Úgy tűnik egyébként, hogy az allo az usb vonatra is felül:
Ezenkívül egy i2s Ess9028 dac-t is kiadnak szeptember vége előtt. És elkezdtek r2r dac-t fejleszteni.
Lehet még visszatérek boardpc-re.
-
toroB86
csendes tag
válasz
toroB86 #4079 üzenetére
nos, beszereztem végre a mindkét pi-hez 2A-s tápot, 2A-s usb kábelekkel.
a kodisról eltűnt a villámocska, pedig alatta eddig is egy 2,15 A-s volt, csak lehet hogy ratyi kábellel,
a moode-s alatt pedig egy 650 mAh-sfigyelt, és baszki, meghallatszik a hangban.
mintha pörgősebb, élettelibb lenne kicsit, de a basszusok egyértelműen nagyobbat ütnek
A DAC-omat szeretném majd egyszer jól megtápolni még, állítólag az smsl sanskrit 6th egyértelműen meghálálja, ha nem a gyári 12V-os tápról hajtjuk. Szerintem tekercseletetk oda egy lineárisat majd. egyszer... -
Patice
Topikgazda
A passzív hűtésű, hangtalan - azaz "alacsony zajú" tápokat ne keverd össze az elektromosan alacsony zajú (angolul: ripple noise) tápokkal!
Tesztekben a fenti szót keresd, pl. low ripple noise ATX PSU --> Google. Angol nyelvű tesztekben fogsz találni pontos típusokat.
A talált értékek közül, csak hogy tudj mihez viszonyítani:
A sokak által dicsért HDPlex Hi-Fi DC-ATX paneltáp gyártói specifikációi szerint tud minden feszültségen 10 mV feszültségingadozást, ami egy egész jó érték. Sima, hétköznapi ATX tápok kb. a 100 mV-os tartomány közelében vannak, ami bár megfelel az ATX szabványnak, hifi szempontból túl zajos.
Előző módszerrel gugli kidobta ezt a tesztet. Csak egy példa és 2014-es, de itt pl. a Super Flower Leadex Gold 650W-os tápja, vagy a Seasonic M12II Evo Bronze 620W-os modellje viszi a prímet.
Vagy itt egy CA-n más oldalról átvett (lefordított) teszt amiben lineáris tápokat hasonlítottak össze alacsony zajú kapcsoló üzeműekkel. Meglepődtem pl. azon, hogy az iFi iPower milyen jól teljesített és pont ez már nem a milivoltos (mV) tartományban mozgott, hanem 3 nagyságrenddel (!) lejjebb a microvoltos (uV) tartományban. Ez jobb érték, mint amit akksiról mértek!
Szóval keresgélj teszteket, nézz ki pár modellt, aztán apróhirdetésekben, webshopokban indulhat a kutakodás.
-
-
Smiley
addikt
Szerintem azert egy minosegi seasonic tappal nem tudsz nagyon melle loni. Nem feltetlenul erdemes egyedi tapot keszittetni, ugyanis a "zaj" nagy reszet a lap fogja generalni... nalam egy seasonic tap es maya44e+hd598 kombo dolgozik egy 10 eves lapban. Kb full passzivban tud menni, az oreg Q6600-al, ez eleg a DSD-hez. Amennyire lehet passziv a gep, es zene kozben lelovom a winyokat, es memoriaban vannak a szamok. Realisan nezve szerintem ez a boven hasznalhato otthoni szint.
-
Alu
senior tag
A nagy fogyasztás miatt kéne normálisabb ATX?
Na, akkor a HDPlex is ugrott...
Eleinte én is külön akartam táplálni az összes feszt, de az igényes megoldás valóban nem olcsó. Alapvetően szerintem nem lenne bonyolult összerakni és az alkatrészekből is szerintem a trafó(k) lenne(ének) a legköltségesebb(ek). Olyat is olvastam, hogy manapság az alaplapok az 5v és a 12v ágról veszik fel a legnagyobb áramot, így a 3.3v és a -12v ágnak nem kéne nagy teljesítményűnek lennie, ezeken lehetne spórolni.
Egyszer már elkezdtem tervezgetni egy kapcs. rajzot és összeszedni az alkatrészeket, de elakadtam. Nem rendelkeztem és egyenlőre (!) nem is rendelkezek olyan tudással, hogy egyedül meg tudjam csinálni. Egy villamosmérnöknek nem hinném, hogy nagy kunszt lenne. Esetleg itt valaki, aki tudna nekem ebben segíteni? -
Patice
Topikgazda
Ha az adatlapodon levő konfighoz keresel alacsony fesz.ingadozású tápot, akkor szerintem neked pont, hogy nem paneltáp kellene, hanem egy minőségi, alacsony zajú, normál méretű ATX táp.
Másrészt: a HDPlex is kapcsoló üzemű, csak igyekeztek minőségi alkatrészekből összerakni.
Az analóg táplálás PC esetében - sok különböző feszültség szint - nem olyan egyszerű, minden feszültségnek külön tápegységet kellene csinálni, akár feszültségenként külön trafóval. Vannak fanatikusok, akik ezt is meglépték, de szerintem nem lett a végén viszonylag olcsó megoldás.
-
Alu
senior tag
válasz
krichd1 #4071 üzenetére
"Nekem paneltáp zsákutca volt."
Ezt csak a PicoPSU -ra értetted, vagy mással is próbálkoztál?
Ha már szóba jött megkérdezem:
Én most tervezgetem, hogy a meglévő konfigot átalakítom zenelejátszásra és ezekkel a paneltápokkal szemezgetek. HDPlex 160, HDPlex 400, Pico 300w, Pico 250w.
Hangzás szempontjából a legjobb gondolom két HD Plex lenne, ráadásul elég tág a bemeneti feszültségük, ami csak további előny, ellenben rettentő drágák. A kínaiak közül a 300w -os is jónak tűnik, csak nem tudom mennyire lenne zajmentes. Árban a kínai 250w -os lenne a legjobb, csak ennél se tudom mennyire lenne zajmentes, illetve kellene elé egy 12v -os stabilizálás, amit 15-20A -nél elég izgalmas összehozni.
Te melyiket ajánlanád a linkeltek közül? Esetleg más alternatíva? Lényeg, hogy mindenképpen analóg megoldást szeretnék. -
toroB86
csendes tag
-
toroB86
csendes tag
múlt pénteken szereztem Pollen kartárstól egy pifi digi+-t, meg hozzá egy pi2-t a moode-hoz, és még nem sikerült megfülelnem, mert eddig az új pi3 és az osmc házasságával bíbelődtem, sehogy sem akart hang kijönni, se USB-n a sanskrit 6-on, se HDMI-n tévén, tápolási gondokra gyanakodtam, mert néha felvillant a kis sárga villám, állítgattam mindent ide-oda, próbálgattam, dugdostam a kábelek, ki-be kapcsoltam mindent, de sehol semmi, menühang se.
Aztán tegnap végre megláttam, mivel próbálgattam: a kodi zene menüjében az első ikonra kattintottam mindig: Télepopmusik - Angel Milk - 15 minutes
15 perc csend...
Szóval megnyugodtam, hogy én vagyok hülye
Mondjuk a menühangok hiányát nem értem...
És végre a dsd sem töredezik, a régi pi egyszerűen kevés volt hozzá hardveresen.Ma kipróbálom végre az pi2-őt is, optikán, elvileg már mindent beállítottam szoftveresen, real-time kernel, stb, már csak az MPD-hez kell hozzácsapnom a NAS-om zenemappáját. Nagyon kíváncsi vagyok
-
Pé
senior tag
Igen, elsősorban a Kali-ra gondoltam mint továbblépés. 😊
Külön szimpatikus, hogy a Mambo nyákjáról meg lehet hajtani mind a 3 eszközt, bár ehhez az iFi power teljesítménye kicsinek tűnik. Pláne ha még USB-re ráakasztanék egy 2.5-es hdd-t. Tehát lehet hogy alapból egy nagyobb táppal kéne kezdeni. 5V 5A ultra low noise ultra low jitter linear. -
krichd1
addikt
válasz
Fandango #4068 üzenetére
Nem ismerem, de nézz utána a teszteknek.
(#4069) eboostr: Ez lesz az.
(#4070) Polllen: Attól függ mit tekintünk átlagos alaplapnak és tápnak. Alaplapra én mindig is 30eFt körül költöttem, a tápra egy nagyon gagyi Codegen és egy kevésbé gagyi, de hangos FSP táp után szintén minőségibb és halk tápokat vettem szintén 30-40eFt körüli áron. Ha nem olyasmiket vettél, amiket írtam, akkor szerintem tárgytalan, nem "jobb átlagos tápról és lapról" beszéltem. Nekem paneltáp zsákutca volt.
Átlag transzportokhoz szintén nem árt egy jobb USB forrás, illetve ha van egy jobb USB kártya DAC-ban, akkor nem is szükséges. Most leginkább a jó órákkal és táppal megcsinált XMOS vagy Amanero kártyákra gondolok. Például az Audio-gd-s Amanero NDK-s oszcillátorokkal simám túllépi a Gustard U12 szintjét.
Paul Pang kártya és Wyrd esete már érdekesebb, nekem az ilyen izolátorokkal elég vegyes tapasztalataim vannak, Paul Pang kártya biztosabb előrelépést szokott hozni és megbízhatóbb forrást. Bár Wyrdet még nem sikerült kipróbálnom normális körülmények között, pedig már volt egy nálam rövidke időre, de majd elkérem még egyszer, ha lesz ilyesmikre időm.Egyébként meg pont az alaplapokban látom a PC-k - ide értve a mini PC-ket is - legnagyobb gyengeségét és korlátját. Egyszerűen nem lehet kapni olyan alaplapot, ami kifejezetten audio forrás célokra lett kifejlesztve és minőségi szinten lett volna megcsinálva. Ebben nagy előnyük van a gyári zenelejátszóknak.
-
Polllen
nagyúr
válasz
krichd1 #4066 üzenetére
Árnyaljuk a képet azzal, hogy egy átlagos táphoz képest ez +10-20k is lehet, egy átlagos laphoz képest ez +10k.
Itthon paul pang v2 kb. 30-40k. Egy wyrd hasonló árban van. Ha nulláról építkeznék, erre költenék.
Kíváncsiságból legutóbbi upgrade-nél vettem egy jobb átlagos tápot és lapot. Adatlapomon látható. Tényleg javult az usb eredménye, de nem éri el egy asrock am1b + 75W-s paneltáp eredményét. A teljes am1 konfig táppal kijön 30k-ból. A mostani lapom valahol 25k körül volt.
És usb 3.0-n rosszabbul teljesít, mint usb 2.0-n, ha zenéről van szó.
Amikor pedig szintet lépünk usb-n (már költségeket tekintve), rögtön képbe kerül mondjuk a gustard u12 spdif-re. Nyilván ez már azon múlik, hogy az általunk használt dac-ban milyen az usb/spdif implementáció, de visszakanyarodva az elejére. Én lapra tuti, hogy nem áldozok legközelebb többet. Inkább tápra és táp/usb szűrésre. Egy j1900/AM1B-ból is ki lehet csikarni zseniális hangot..
-
krichd1
addikt
és alphamooncam, illetve mindenkinek:
Egy univerzális célú, vagy HTPC esetén, ami zenehallgatásra is van használva és valamennyire fontos a hangminőség, legalább az alaplapra és tápegységre oda kell figyelni, ez nem jelent sok plusz költséget. A legfontosabb legelső körben egy olyan alaplap, aminek van egy normálisabb USB portja. Gigabyte esetén érdemes olyan típusokat választani, amin van USB DAC-UP port, vagy az újabbakon a továbbfejlesztett DAC-UP 2. MSI-nél is vannak hasonlóak, ott USB Audio Power PRO-nak nevezik. Ezek semmi különös csodát nem tudnak, csak egy tisztességesebb szabvány USB portok, amilyennek lennie kellene az összes többinek (RPi3, fapados miniPC-k is elvéreznek ilyen téren). Illetve ezek az alaplapok már valamivel jobbak a nagyon fapadosaknál, amiknél a tápáramköröket is nagyon elspórolják. Ha valakinek ez nem elég, akkor jöhet a legolcsóbb Paul Pang kártya, de az már a következő szint, bár itt meg már szinte mindegy milyen az alaplapi USB port.
Legelső körhöz visszatérve, kell egy modern, alacsony zajú (picoPSU-nél jobb) PC tápegység, mint például a Leadex Gold, de Seasonicnak is vannak jó típusai, de most nincs időm kikeresni a típusokat. Vannak hasznos tesztek tomshardware, eteknix, techpowerup, bit-tech oldalakon, meg van valami orosz oldal is aminek sose jut eszembe a neve. Eddig nagyjából mindenkinek el kéne jutni, aki zenePC-t akar.
Processzor, RAM, adattároló már kevésbé fontos szerintem, illetve itt bejönnek az egyéni igények, kinek mire van szüksége. Vagy kell-e pluszban videokártya játékhoz vagy madVR-hez, bár ezekhez ugye már kell a jobb processzor, ha valaki komolyabb szinten gondolkodik. Nyilván egy sima zenelejátszó, vagy egyszerű videólejátszó géphez nem kellenek ilyenek, a videokártya amúgy is csak plusz zajforrás mindenféle szempontból.Innen fentebb már csak nagyon költséges módon lehet érdemben előrelépni, sok embernek nem is éri meg szerintem, főleg ahogy olvasom a hozzászólásokat a különféle audioval foglalkozó topikokban, többeknek még mindig alapvető hangdoboz elhelyezési és szobaberendezési problémáik vannak.
Na meg a tipikus kezdők, akik hangdobozt szeretnének, ami sehová sem fér el. -
Patice
Topikgazda
válasz
alphamooncam #4059 üzenetére
Amikor megvettem a Pi-t, meg a Hifiberry-t mellé, csak a kíváncsiság hajtott. Ekkor már megvolt régóta a zenekockám, meg épített HTPC-m is, Bladelius USB DAC-om, a kockához iFi iPower tápegység, ami a Raspberry-hez is jó volt, csak úgy hozta a sors, hogy döntenem kellett melyik utat választom: az USB-t vagy az SPDIF-et.
A Bladelius DAC-ot megpróbáltam eladni, de senkit sem érdekelt, senki sem keresett, hogy akár csak kipróbálásra elvinné. Ezért úgy döntöttem, hogy marad és az USB-s vonallal megyek tovább, azt fejlesztem.
Ezután jött az iFi nano iUSB3.0 táp, meg előtte a HTPC-be egy Paul Pang V2 USB kártya, és legutóbb ezt az USB kártyát sikerült megtámogatni a kockához vett 5V-os iFi iPower-rel.
A HTPC-ben a PP V2 kártyával a kockát sikerült meglépni hangban. Az USB-s tápolás még tovább léptetett és az USB kártya külső tápolása még tovább finomított az összképen.
Szerintem erre célzott krichd1, amikor a jól megépített PC-re célzott.
Ha maradtam volna a Pi-nél, akkor ott is lehetett volna lapátolni a zsét a projektbe, a Digi kártya alá beszereztem volna egy Allo Kali újraórázó lapot, amit külön tápolással láttam volna el, utólag itt is az iFi tápjában gondolkodnék, és az egész mögé odaraktam volna egy Moment DAC-ot.
Ők azok: MBL.
-
krichd1
addikt
válasz
A linkelt mini PC-vel rosszabb digitális forrásod lesz USB-n, mint egy kis figyelemmel összerakott egyszerű asztali PC-vel.
Amúgy USB alapon is igen jó hangot ki lehet hozni. Amikor meghallottam az MBL nagy láncát saját bemutatótermében egy sima laptop USB-ről, akkor nem kicsit átértékelődtek bennem a dolgok. -
Polllen
nagyúr
válasz
Én azért váltam meg tőle, mert a jelenlegi dacom esetén elhanyagolható különbség van usb és spdif jel között. (nad d1050)
A dac egyik oldalán ott a pc, a másikon ott az rpi. Egyelőre két eszköz felesleges és a pc-hez ragaszkodom jobban. Az rpi-s lánc ára megy fejhallgatóra. Nyilván ezzel most egy időre elköteleztem magam az usb mellett.
A denon da-300 és az m-dac is - szerintem - lényegesen jobb volt spdif-ről, mint usb-ről, szóval dac függő. Ha újra spdif forrásra lesz szükségem, jó eséllyel pi-t/odroid-t veszek megint.
-
alphamooncam
őstag
válasz
krichd1 #4058 üzenetére
A tapasztalataid alapján ( kábeles összekötést ) nem javaslod, pontosabban zsákutcának nevezted az I2S vonalat.
Rövid tájékozódás után pár gondolat.
1./ "I²S ( Inter-IC Sound ), kifejezett szem-squared-ess (bocsi így fordította google) , egy elektromos soros busz interfész szabvány, amelyet a digitális audioeszközök együttes csatlakoztatására használnak. A PCM audioadatok összekapcsolása az integrált áramkörök között egy elektronikus eszközben. Az I²S busz elválasztja az órajeleket és a soros adatjeleket, ami alacsonyabb jittert eredményez, mint a kommunikációs rendszerek tipikus jellemzője, amely az adatáramból az óra visszanyerését eredményezi."
Ehhez nem igazán tudok mit hozzáfűzni, pont ez lenne a célom.
2./ "Az I2S-csatlakozást nem szándékosan kábelen keresztül használták, és a legtöbb integrált áramkör nem rendelkezik megfelelő impedanciával a koaxiális kábelekhez."
Kábel vs. nyákon fixen rögzített tűsor. Nem is tudom... olyan közel vannak az elektronikák, hogy nem tudom lehet-e egyáltalán ebben az esetben impedenciáról beszélni. Ennek még nem néztem utána, hátha valaki okosabb, és tudja.
"Az I2S (Inter IC Sound) kommunikációs protokoll a digitális audió technikában használt eszközök (audió feldolgozó DSP processzorok, ADC, DAC, Volume Control IC, stb) közötti, digitális audió adatátvitelére lett kifejlesztve. A kommunikáció egyirányú, és minimum három vezetékre van szükség, ezek a következők:
• SCLK-SerialClock - az adat szinkronizálására szolgáló órajel,
• LRCLK-Left Right Clock - a sztereó csatorna szétválasztására szolgáló órajel,
• DATA - adatvonal.E három jel kiegészülhet még az MCLK-val (Master Clock), ami az I2S adatot fogadó eszköz fő órajelét szállíthatja. Erre abban az esetben van szükség, ha a fogadó eszköz nem rendelkezik saját órajel forrással, például osszcillátorral. A jelek közül az LRCLK, SCLK, DATA-nak szinkronban kell lenniük egymással, mert az adat kiolvasása élszinkronizált.
Ez olvasatomban annyit jelent, hogy amennyiben a három csatorna ( kábel, akármi ) akárcsak a legkisebb mértékben is eltér egymától, hosszban, vezetőképességben, vagy bármilyen villamos paraméterben, akkor instabil lehet a kapcsolat. Nem tudom, hogy létezik-e olyan kábel, ami megfelel ennek az elvárásnak!
Más. Patice és Polllen ! Mindketten RPi2-vel (forrás) és SPDIF ( HB Dac+pro és Pifi Digi ) eszközzel kipróbáltátok, és jó hangúnak találtátok a kombinációt, mégis eladtátok mindketten, miért?
Nem volt elég felhasználóbarát? Nem illett a környezetbe ? Vagy más, esetleg több oka volt ? Nem volt elég jó a hangja ?
Sztereózásra ez jó lehet kiváltani egy nyilvánvalóan jitteres miniszámítógépet, forrást, ami nemigazán fejleszthető, max. külső USB-s DAC-kal? (Amit, mármint az az USB-t tudvalévőleg nem kifejezetten audiócélokra fejlesztettek ki.)
Ha erre az útra lépek, ez várhatóan jobb hangot fog eredményezni, mint más?
-
krichd1
addikt
válasz
alphamooncam #4051 üzenetére
Beírod a google-be hogy i2s és rengeteg forrásanyagot találsz arra, hogyan is működik. Röviden, ez egy integrált áramkörökre kitalált szabvány (Inter-IC Sound), chipek közötti adatátvitelre, nem pedig kábeleken történő adatátvitelre.
Személyesen is kipróbáltam pár éve, már 30cm-es jobbféle CAT vagy HDMI kábellel, jó csatlakozókkal (extrém érzékeny az I2S jel a nem megfelelő impedanciára) is rosszabb, mint bármi más, ami használatban van. Totál zsákutca.(#4052) alphamooncam: Mindkettő számít S/PDIF-nél, a forrás és a fogadó oldal minél pontosabb órajele. USB-nél elvileg aszinkron adatátvitelnél nem kéne számítani annyira a forrásnak, gyakorlatilag ott is számít.
-
Patice
Topikgazda
válasz
Polllen #4055 üzenetére
Szerintem a rezgéscsillapítás nem az SSD-nek kell, hanem izoláció a háztól. No meg, hogy az oszcillátor rajta ne kapjon felesleges rezgéseket kívülről.
Amikor szekrény méretű, böhöm nagy dobozok mélyhangszórói megindulnak, azért ott lesz a szobában pár nem kívánatos rezgés, ami nem biztos, hogy jó a készülékeknek.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Nincs HDMI konverzió, csak annak a kábelét használják, mert viszonylag jó minőségű több eres és árnyékolt.
-
Patice
Topikgazda
válasz
alphamooncam #4052 üzenetére
Van már rá példa (Paul Pang volt talán a világon az első, aki ezzel kezdett nyílvánosan foglalkozni és most mindenki az Ő nyomdokain halad), sőt, itthon is jó páran foglalkoznak ilyen PC-k építésével (FaPaci, Menyus a.k.a Core Audio, Bodor Feri a.k.a Bodor Audio).
-
Polllen
nagyúr
válasz
Tapasztalatom szerint a pi-nél nincs jelátviteli probléma. Inkább csak az, hogy nem erre találták ki, így alapból érdemes olyan kártyát használni hozzá, aminek van saját órája és tápszűrése is.
-
alphamooncam
őstag
válasz
krichd1 #4049 üzenetére
Csak félve merem megemlíteni. A logikám azt diktálná, hogy a forrás ( alaplap ) órajelgenerátorát ( merthogy annak is van, ami diktálja a tempót - úgy ahogy ) kellene stabilabbra cserélni, nem pedig holmi tápellátási mellékvágánnyal foglalkozni...
Nemtom erről mi a véleményetek. Van erre vmi szakirodalom, volt már aki cserélt akár x86-x64, vagy ( ami perpill engem a legjobban érdekel RPI alaplapjában órajel generátort?
Megvalósítható vajon???
-
alphamooncam
őstag
válasz
krichd1 #4049 üzenetére
Tudnál valami forrásanyagot linkelni erre az instabil I2S jelátvitelre, vagy esetleg ez egy személyes tapasztalat?
Esetleg összefügg egy HDMI konverzióval, és/vagy kábelhosszúsággal?
Mennyire igaz egy olyan tűsoros kapcsolódásnál, mint amit egy RPi és pl. egy Hifiberry Digi+ pro ( pifidig, allo ) képvisel?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Steam Deck
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Melyik tápegységet vegyem?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Interactive Brokers társalgó
- Villanyszerelés
- Nintendo Switch 2
- Fujifilm X
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 9400/ RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Dell G15 5530
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
- Samsung Galaxy A25 5G / 8/256 GB / Gyárifüggetlen / 12hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest