Hirdetés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
-
PROHARDVER!
Xpenology Téma Összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Synology(Xpenology) alatt valakinek sikerül közületek a bluepy-t feltenni (pip3 install bluepy)? Sajnos nem fordítja le, ipkg-t telepítettem, de sajna így sem...
-
RobexX10
aktív tag
válasz
noorbertt #17093 üzenetére
Igen én úgy látom is /docker/hass.io/homeassistant útvonalon. De HA-ban telepített samba-án keresztül nekem nem jelenik meg semmi hiába adom hozzá usert és passt.
configuration.yaml tartalma nálam csak ennyi alapból:
# Configure a default setup of Home Assistant (frontend, api, etc)
default_config:
# Uncomment this if you are using SSL/TLS, running in Docker container, etc.
# http:
# base_url: example.duckdns.org:8123
# Text to speech
tts:
- platform: google_translate
group: !include groups.yaml
automation: !include automations.yaml
script: !include scripts.yaml
scene: !include scenes.yamlNektek is csak ennyi volt?
-
-
válasz
noorbertt #17093 üzenetére
csak onnan nem tudtam hol lesz a hassio könyvtára (többi dolgot látom)
Vagy a Hassio dokerben kell állítani hova mountolja be?
(Home assitantnál valahogy úgy volt amikor parancssorból feltettem)(#17092) RobexX10
Dockerben nem, csak a Hasio pluginek között a SAMBA-t kell telpíteni és beállítani
-
RobexX10
aktív tag
-
válasz
RobexX10 #17090 üzenetére
SSH-t inkább magának a Synologynak adj.
Sambat érdemes hogy tudd könnyen szerkeszteni a configuration.yaml-t és estleg custom componets is tudj hozzáadni (pl Sonoff dolgokat gyári FW-vel, nem része a hass.io-nak de mennek)
Adnod kell usernevet és passwordot különben nem megy. Utána hozzá tudod adni mint hálózati maghajtót ott be kell írni az adott usernevet és passwd-t (automatán nekem sem jelentek meg) -
RobexX10
aktív tag
Sziasztok!
Szeretném kipróbálni hassiot. Béta verzió. Fel is települ el is indul látja is pl. a hálózaton lévő Philips HUE cuccokat. Szeretném beállítani samba, ssh elérést. Telepítem őket beírom a hozzáféréseket de nem látszanak a hálózaton. Olyan mintha nem lenne jogosultságom hozzájuk vagy valami hálózatin gond van. Mit kell és hol állítanom hogy menjen??
DSM 6.1.7 15284 Docker 18.09.0 -0506 verziók. -
válasz
noorbertt #17087 üzenetére
Majd kíváncsi leszek BT szenzorokkal tud-e mit kezdeni... sajna az elég nyögve nyelős, az ismételt kiolvasás elég problémás, van hogy eltűnik, vagy hosszú órákon keresztül nem frissül
Meg 3 Xiaomi gatewayem is van és sajnos sokszor hiszti van velük, hol ez egyik, hol a másik nem látható (főleg ha esetleg tesztelgetés miatt másik gépen is megy Hass.io/hom,me assistant) -
-
noorbertt
őstag
https://synocommunity.com/package/hassio
Vegre elerheto itt is. -
Pubszon
veterán
Van egy SHR kötetem 3x4TB felállással.
Ehhez raktam be a negyedik helyre egy 2TB-os lemezt, hogy külön kötetként legyen.
Erre nem hajlandó a gép bootolni csak ilyen felállásban.Mondjuk a sok ki-be kapcsolástól a 4. lemez rendszerpartíciója összeomlott, az épp javítás alatt áll.
Venni fogok jófajta, hajlékony SATA kábeleket és kicserélem mindet.
-
-
-
Köszönöm a segítségeteket, mindkét BRIX frissült 6.1.7-re, lett is újabb Docker
(nem mertem eddig, mert valahol azt olvastam nem lehet csak így frissíteni, de téves info volt...) -
Pár dolgot töröltem -lefordított csomagokat stb, kicsit több hely lett így sikerült.
Bár újraindulni sem volt hajlandó, csak áramtalanítás segített, de így remélem helyre jön. -
Letöltöttem, elindítottam a frissítést, elment 0 percig a visszaszámlálás majd, semmi..
Bementem a frissítés menöbe ismét és ez fogadott:
login as: root
root@192.168.1.241's password:
root@Synology:~# df
Filesystem 1K-blocks Used Available Use% Mounted on
/dev/md0 2385528 1765520 501224 78% /
none 853600 0 853600 0% /dev
/tmp 858868 948 857920 1% /tmp
/run 858868 3000 855868 1% /run
/dev/shm 858868 200 858668 1% /dev/shm
none 4 0 4 0% /sys/fs/cgroup
cgmfs 100 0 100 0% /run/cgmanager/fs
/dev/md2 475842584 196701864 279021936 42% /volume1
none 475842584 196701864 279021936 42% /volume1/@docker/aufs/mnt/bf44 ced6dd0ff873a82cfac9a6571a93b74f475533773f9ef9df41852ca3eb87
shm 65536 0 65536 0% /volume1/@docker/containers/3b 54cc89027ddf0b9aaf5e61762dd265d8558f1a2ac28b516f54cb485afc803b/shm
root@Synology:~#Mit tudok tenni?
-
-
kgymac
őstag
válasz
kenand #17073 üzenetére
Én úgy emlékszem, két programozótól is van 6.x-es bootloader. Az egyik a jun féle, szimpla egyszínű a fekete háttér mellett, míg a másik kissé színesebb (és sokkal később is jelent meg). A jun féle 102b több változatban is letölthető, a támogatott hw-kben tér el (elvileg jun csak kevés hw-hez fordított kernel modult, a képernyőre kiírt szövegben is különböznek a rá épülő változatok). Az "eredeti" mega-n lett megosztva, még jun által, a download.iroot.kr-en lévőt nem tudom, én már ezt töltöttem le (a proxmox vm kivételével, mert azon nem települt).
Én speciel polanskiman leírása alapján telepítettem, volt is itt vitám egy kollegával, hogy kell-e az áthúzott sort is módosítani. Szvsz igen (és az xpenology.com fórum gazdája szerint is).
Már csak azért sem, mert a kiadott x ezer ID-t nem tehetné bele a dsm telepítőben, de pár default ID-t akár ki is zárhatna a syno. Pl. a megosztott bootloaderekből. -
válasz
kgymac #17072 üzenetére
Bocsánat ha értetlen vagyok, de amit a logout-os leírásnál letöltöttem az nem biztos, hogy Jun’s loader v1.02b DS3615xs...akkor sem kell kiírnom?
-
kgymac
őstag
válasz
kenand #17070 üzenetére
Nem kell újabb pendrive, VM alatt sem kell új img.
Pendrive majd akkor kell, ha sikerül 6.2-re frissíteni. Előfordulhat, mert nálam két xpeno telepítés után is visszállt a frissítési opció default-ra az első újraindításkor. Ellenőrizni szvsz nem árt és én általában netet sem adok, csak ha már elindult és ellenőriztem a frissítési opciókat.@Bornie127:
Úgy emlékszem igen, de jelenleg minden gépemen usb-s klavcsi/egér kombó van.
A pendrive boot img kezeli a boot alatt. -
Bornie127
aktív tag
Sziasztok!
Az érdekelne, hogy a bootloader telepítésnél, ps2 billentyűzet működik? Tudok a listából választani?
-
-
kgymac
őstag
válasz
kenand #17068 üzenetére
Ha 6.1.3-on vagy, akkor jun102b-vel működik a rendszered. A vezérlőpult update and restore menüben, a dsm update lapon állítsd be a frissítési opciókat, a lapra visszatérve fel fogja ajánlani a dsm a frissítést, ha van a frissítési opcióknak megfelelő frissítés.
Katt rá (Status: xxxxxxxxxxx), majd települ, újraindítás és öröm és boldogság.
Vagy any@z@s, ha nem volt átállítva az opció, mert akkor 6.2 lesz. -
válasz
pclaci #17066 üzenetére
Igen.
Az a baj hogy sima Dockerben is próbáltam, Home assistantot, de vannak BT szenzoraim LCD themometer, miflora és ahhoz Bluez kell. egy éve le is fordítottam optaware és jókora modding segítségével, de tönkrement az Xpenology-m majd újrahúzva csomó minden elveszett, most enteaet állítottam azzal meg nem megy a bluez fordítás. Emitt tettem VM-re egy másik BRIXen, ott minden könnyebb, Hass.io is felment, de a BT kezelés katasztrofális, 1x lekérdezi, majd 100x nem sikerül.sudo hcitool lescan
parcs 4-5 eszköz után input/oputput errort küld.
Ha megpróbákok egy BT sticket az nem is tudja használni, pedig mint eszközt látja (akkor a belső le van tiltva)
sudo hcitool lescan parcsra nem talál semmit sem...Most valaki fordított Hass.io-t egy Dockerben, de újabb Dockert igényel..
Egyébként most sikerült egy amlogic TV boxra is feltenni a hass.io-t , de ott meg a szerver vezérlés részben nincs konfiguration.yaml ellenőrzésre lehetőség, nem tudom miért... (ne és szivat 3db Xiomi gateway, hol az egyiket, hol a másikat nem látja)
(#17067) Essejó
Oks ezt kérdeztem hogyan kell, letöltök egy új loadert arról bootolok és frissítem a hozzá való PT file-val?
nem csináltam még azért kérdezem... -
-
Logout-os leírás alpján telepítettem a 6.1.3-at, egy (pontosbban 2) Brixre.
Most próbáltam volna egy Hass.io-t telepíteni de újabb Dockert kérne.Hogy tudnék újabb 6.1.x-re frissíteni?
-
scansat
tag
Sziasztok
Olyan problémába ütköztem, hogy a Gen8-ra telepített XPEnology (DSM 6.1.7-15284 Update 3) a gépem DS3615xs-nek látja. A problémám, hogy telepítettem a Csomagkezelési Központban lévő DVBLink Server mára megszűnt utódját, a DVBLogic TV Mosaic-ját. Nevezett programnál azt írják, hogy azon USB tuner (műholdas DVB-S/S2) kártyákat támogat Synology alatt amiket a Synology támogat. Nem találom hogy a DS3615xs milyen tuner kártyákat támogat? Valaki esetleg használ ilyesmit? A jelenleg lévő TBS 5925- tunert rádugtam USB-n de nem látja. -
seger
addikt
MegTaláltam itthon 2db sata kártyát.
Sataportmap-ot hogyan kellene állítani, hogy ha működik a kártya akkor jó legyen?
Egyik kátya 4db sata csatlakozó van, másikon 2db. -
kgymac
őstag
válasz
BeriJan #17054 üzenetére
Kérdezd le a lemezek hőmérsékletét a smartctl-lel, szűrd ki a hőmérsékleteket, majd küld el magadnak levélben. Tedd be ezeket a lépéseket az ütemezőbe, naponta. Majd olvasd is el a leveleket
.
A gyorsabb átfutás végett érdemes az első sorban jelezni, hogy minden OK vagy gáz van. -
BeriJan
csendes tag
válasz
hanics #17051 üzenetére
Az értesítés müködik naponta kapom az éjszakánkénti mentés sikerességét, meg egyébb (UPS, SMART teszt) üzenetet. A túlmelegedést is jelezné, de ezek szerint a 70 fokot még "normál" működésnek tekinti. Stabilan működik a padláson, így megfeledkeztem arról hogy igényel néha egy kis karbantartás így 348 nap üzemidő után.
-
baglevy
csendes tag
Sima fekvő Lenovo kétmagos gépre felment a frissítés (24922 - legfrissebb) kézzel, simán.
Ugyanezt a bootloadert használtam a DELL Precision 390-el, de az 23739-esre ráfrissített rendszer elhasal. Nem értem mi lehet a különbség. Hálózati kártya drivert nem ismeri? Chipsetet? Kérlek adjatok tippet, mit lehetne tennem.
Köszi.Levi
-
BeriJan
csendes tag
Régebben volt arról szó, hogy a vezérlőpult / általános fülnél a Hőmérsékleti állapot zöld pontra mutatva mindig 40 fokot mutat.
Az előbb nekem 70-et mutatott. A 4 Merevlemez meg 61 - 70-et. :-(
A CFI A7879 ház ventilátora megszorult. A hiba elhárítása után a hőmérséklet csak 40-ig csökkent, a HDD-k 27-30-ig.
Ezek szerint 40 alatti értéket nem ,csak magasabbat mutat.
Megoldható, hogy Ilyen hibára valami jelzés zaklasson? -
Egy Gigabite BRIX-en fut a Xpenology, VM-ben (Ubuntu) azon, Hass.io (Home ASssistant) sajnos a bluetoooth szenzorokat elégé roblémásan kezeli
sudo hcitool lescan
Parancsot kiadva keresi a BT eszközöket,m majd input errorral kilép
Így nem igazán tud ja a szenzorokat sem biztonsággal ismételten lekérdezni.
Legújabb 5.50 Bluez-t fordítottam hozzá. -
hanics
aktív tag
Viszonylag még újnak számítok Xpenology terén, de közel 2 hónapja használom stabilan a 6.2-s szoftver azt 1.03b-s loaderrel.
Nézegettem, hogy összesen 3 fajta verzió támogatott a hakni részen úgye van a 918 a 3615 és a 3617.
Jelenleg a 3615-t nyúzom és furcsa, hogy eddig 1x sikerült megfektettnem, de restart után minden jó volt újra.
Nézegettem én is a frissítést, de valahogy nem mertem még feltenni.
Viszont minden hardveres mókát könnyen kezel, értem itt, hogy volt cpu csere illetve memória bővítés minden féle móka nélkül.Zökkenőmentesen cseréltem mindkettő alaktrészt és stabilan ment tovább a masina.
Jelenleg egy i5-3470S cpu van benne 12GB memóriával.
Alap konfig pedig egy i3-3240 volt és 4GB memória.Másik része, hogy ezekben nem megy a synology loginos rész, viszont DDNS és port-forwardingal tökéletesen megy minden funkció. Elérek mindent távolról és még a 2 játék szerver is megy rendesen ( RUST + Factorio ) .
Illetve az alap WMM sem a legjobb, de használható. Persze én is cseréltem Virtualbox-ra és ott megy minden rendesen ( Hobby XP + Win7 + Win10 ) .
Egyedül a virtuális hang az ami érdekes mert szaggat, de a többi része megy rendesen. -
Essejó
Topikgazda
Én nem mondtam (írtam) hogy balek, hanem hogy vannak kivételek akiknek megy. Valószínű alaplap és a hozzá tartozó hálókártya miatt, de ezt csak sejtem. Mondjuk elmondhatnád esetleg, hogy elhasalás után mi az a kis apróság, ami után megy.
Az meg őszintén eszembe sem jutott, hogy az 1.0.3b loaderrel próbáljam meg feltenni a 6.2.2 24922-t, én még abban nőttem fel a Xpenoval, hogy Fő és Al verzióra csak friss loaderrel frissítünk. Ezért eszembe nem jutott amikor karácsonykor kipróbáltam az 1.0.3b-vel a 6.2 23739-et, hogy loader váltás nélkül menjek a 6.2.2 felé. Anál inkább nem, mert ugye kijött a 918+hoz az 1.0.4b loader, gondoltam majd a 3615-höz is készül, de elég régóta nem. Az már csak hab a tortán, hogy nekem AMD procihoz kell a loader. -
seger
addikt
válasz
Essejó #17045 üzenetére
Akkor lehet BALEK vagyok.... nem az első ami sikeres. És persze a frissítéskor elhasal, és nem látja a hálón. De egy kis apróság, és megy......
Hozzáteszem, hogy az 1.0.3b loader ami használ a nem BALEK a 6.2.23739-en, és ott használja a hálózatot és minden frankó, akkor ugyan meséld már el, hogy miért nem menne a 6.2.2.24922-vel???Mellesleg senkinek nem mondtam, hogy álljon neki!!!! Lehet nem ugyan abban a moziban ülsz!
-
Essejó
Topikgazda
Persze kivételek és szerencsés flótások mindig voltak és lesznek is, de úgy általánosságban több a sikertelen próbálkozás egyelőre a 6.2.2-vel. Meg aztán mi garantálja, hogy a te sata és hálózati drivered, ami neked jó, az az ő alaplapjához is jó, vagy a neki való is benne van a loaderben, ha nincs ami sanszos, máris lehet matatni az extra lzma fálj cseréjével, és imádkozni, hogy ebben legyen megfelelő. Aztán az se mindegy hogy egy üres 4 TB-s HDD-re szüzen telepítesz vagy 16 TB éles adatot akarsz épp migrálni.
Vagy ki mersz állni a teljes Plénum elé, hogy tuti biztos minden, és nyugodtan álljon neki mindenki frissíteni a 6.2.2-re semmi gond nem lehet senkinek? Ehhez minimum kellően kell dresszírozni a felmenőket, hogy erőst csuklás állóak legyenek, mert mi van ha a biztatásod ellenére pár embernél be üt a Krach. Én biztos nagyon emlegetnélek! -
Essejó
Topikgazda
válasz
baglevy #17041 üzenetére
Ezt jószerivel nincs aki megmondja, ki kell próbálni. Ha tippelnem kéne akkor szerintem nem. Az egy dolog, hogy gyárilag Intel 4 magos proci van benne. Intel Celeron J3455, ehhez képest a C2D-d mit tudna az azért kérdéses. De próbáld ki, mit veszíthetsz? Hozzá való loader és pat fájl van a fenti linken. PErsze szűz üres HDD-vel.
-
bupemko
senior tag
válasz
baglevy #17041 üzenetére
Én sokáig elvoltam 4.3-on meg 5.1-en a két HP szerveren. Az elmúlt hetekben frissítettem 6.1.7 U3-ra mindkettőt, megvagyok 6.2 nélkül. Van valami konkrét feature 6.2.x-ben ami miatt neked a legújabb kell? Nekem stabilitás/megbízhatóság fontosabb annál, hogy mindig a legfrissebb verzión legyek.
-
Essejó
Topikgazda
válasz
baglevy #17039 üzenetére
Igazából ami a legstabilabb az a 6.1.7 15284 u3 eddig stabil
Felmehetsz vele esetleg a 6.2 23739-re is de mindkét esetben előre töltsd le a pat fájlt és kézzel tallózd be. A 6.2-nél semmi esetre ne fogadd el a felajánlott frissítést mert tuti 6.2.2-re frissül és elérhetetlenné válik a hálózaton a szerkentyű. Ahhoz csak 918+ loader van viszont a sima 6.2-nél is előfordulhat, hogy nem kapsz ip-t mert hálózati kártya gondja lehet, valamiért abba a loaderbe kevesebb hálókártya driver került be.
Ja és a frissítéseket a topiknyitóban látható módra le kell korlátozni.
Illetve a 6.1.7 nek és a 6.2-nek külön loader kell letölthető -
-
ekkold
őstag
válasz
kenand #17029 üzenetére
Nekem is 6.1.7 update 3 van rajta, hibátlanul megy. Régebben egy 1Tb-os vinyó, jelenleg egy 1Tb-os SSD van benne. Az alsó SATA csak toldókábelel használható normálisan, és kevés a hely is a házban második meghajtónaknak. Bennem felmerült az is valamikor, hogy a ház külsejére rögzítek második meghajtót, és kivezetem a SATA csatlakozót hozzá - de egyelőre marad az 1db meghajtó.
Egy háromszög alakú alumínium lapot készítettem a meghajtó rögzítéséhez, ill a rögzítő csavarhoz tartozó helyre egy távtartót raktam be (eredetileg csak egy rögzítő csavar volt itt). -
baglevy
csendes tag
Sziasztok!
Xpenologyt használok évek óta ESXI alatt, de most PC-re szeretném telepíteni. Lehet egy nagyon bagatell dolgon csúszok el, mert a frissítés után nem működik.
A legfrissebb 3615-ös bootloadert használom, beleírva a PID/VID számokat. Be is indul, de a legfrisebbb pat fájlt (DSM_DS3615xs_24922) nem engedi feltenni, hanem egy korábbit sikerül csak DSM_DS3615xs_23739. Mihelyst ezután befrissítem, lehasal, és nem kap IP-t. ESXI-n a legfrissebb megy. Mit rontok el? A gép egy régi DELL precision 390. Kérlek, segítsetek!
Köszönöm.
Levi -
Laslie
tag
válasz
kenand #17029 üzenetére
6.1.7u3 fut rajta nekem is. 8GB RAM, 1TB HDD. A 16GB SSD-t meghagytam cache-nek. Jun 1.02b-vel simán fut. Rá van még kötve USB-n egy HDD backupnak. (Hyper Backup)
Már két éve megy, hibátlanul.
Nem tudom mennyi RAM van a tiédben, de a teljes mennyiség kihasználáshoz ezt is be kell állítani. disable_mtrr_trim [link]
(Előzmény: [link] ) -
kgymac
őstag
válasz
kenand #17031 üzenetére
Benne van a link az összefoglalóban (nem a megás, egy kicsit mintha több hw-t támogatna, pl. vmxnet3 is benne van /vmware esxi alá/).
jun102b kell a dsm 6.1.x telepítéshez, én 6.1.3-ról indultam valamikor réges-régen.
Szvsz nem, a két sata port egymás felett van 90 fokkal elforgatva. Az alsó sata csatiba egy kártya formátumú ssd /16GB az alap/ megy bele, a felsőnél rögzíthető hdd. Kell még pluszban egy hdd rögzítő (pl. [link] ), mert általában nincs benne. 3D nyomtatóval kinyomtatható (pl. a HA-n is van vállalkozó szellemű user ), de Potternél is kapható 2-3e-ért.
Az alsó sata-t egy tápos hosszabbító kábellel távolabb viheted, de a hdd rögzítése kérdéses. Talán két 7mm-es elfér egymás felett (nem próbáltam, az én seagate-em 9.5mm, reszelni kellett a felfogatón, mert az 7mm-es volt).szerk: a slot mini pci-e
-
válasz
kgymac #17030 üzenetére
Köszönöm szépen, szóval nem reménytelen
"Jun102b-vel (iroot.kr-ről) telepítettem."
Ezt nem igazán értem, de nem gond ha belevágok, kérrdezem majd.Ha van ilyen géped..
2db. 2.5" HDD megy bele? (2 SATA portot írnak)Wifi slot miniPCI? White listes? ha igen BT mehet akkor USB portból...
-
HP T610 thin client AMD T56N pricival melyik Xpenologyt tudná futtani ? (korábban volt hozzaszólás, hogy használják)
-
ekkold
őstag
Win7-et használok. Felraktam virtualbox-ra a xpenology-t, rendben működik, bár én virtuális lemezt raktam alá, mert ez csak kísérleti célokra kellett (van külön szerverem is). De amúgy a virtualbox is át tud adni lemezt, de ahhoz parancssorban kell picit mókolni. Ezt a funkcióját eddig csak boot pendrájv teszteléséhez használtam, ill. egyszer XP-t is indítottam így - tehát 99%- hogy a xpenology is működne így.
-
kgymac
őstag
Szia,
Direktben át kéne tudnod adni a hdd-ket vagy a sata vezérlőt, hogy áttehető legyen a VM alá.
Nem tudom, hogy a virtualbox tud-e ilyet, esxi alól működik, nekem a VM direktben megkapja a dell h200 hba-t és az azon lévő 4 hdd-t. Van egy tartalék is, proxmoxal, szintén azonos a működési elv: h200 átadva hdd-kkel.
Ha nem tudja a virtualbox, talán lehet futni egy kört a vmware player-rel, bár nem tudom, hogy át tud-e adni egy hdd-t. Régi canon lide80 scannerhez használom egy-egy hp i7-es és i5-ös notin xp vm-mel, az usb-s eszközt simán át tudja adni. A player-es xpeno vm telepítés hasonló az esxi-s vm-hez, úgy emlékszem proxy2-nek volt egy blogja a telepítésről (vm létrehozás, paraméterezése, lehetséges hdd átadási módok (3 féle), stb).
Ha nem tudja a hdd átadást, le kell mentened a hdd-t, meg kell formázni w10 alatt, lemezképet kell létrehoznod és azt hozzárendelni a vm-hez. Plusz probléma, hogy ekkor a w10 fogja kezelni a "lemezeket". A VM xpeno telepítés után visszamásolni a cuccaidat, csomagokat telepíteni + paraméterezni. Kb. röviden ennyi.
A vezérlő átadásnál csak a vm konfigot és a megfelelő boot img-t kellett előállítani (a diszk img-t raw módra állítva nem kell bohóckodni a konvertálással).szerk:
vmware player nem tudja a sata vezérlő passtrought-ot [link]
fizikai diszket elvileg át tud adni [link] , ekkor nem kell másolgatni. Persze, egy üres hdd-vel próbálnám ki, csak ha megy, kapná meg a jelenlegi rendszer hdd-it. De tartok tőle, hogy a w10 okozhat még kellemetlen meglepetést lemezügyben (ha nem tűnik el a hdd w10 alatt) -
somag
tag
Sziasztok!
Van egy működő 6.1.7 es xpenologym. A cél az lenne, hogy ezt a gépet másra is tudjam használni. Tehát tennék rá egy win 10-et és virtualboxra tenném az xpenologyt. Működhet egyáltalán? Ha igen, lehetne olyat csinálni, hogy a win indulásakor induljon el a szerver is? Van valami extra a virtualboxos telepítésben amit esetleg nem úgy, vagy +ban kell csinálni az installkor? Használja napi használatra így valaki?
Köszi -
kgymac
őstag
válasz
Essejó #17022 üzenetére
Nem. Egy üres hdd-vel indítani, majd assistanttal/routeren dhcp listában megkeresni az ip címét, majd belépni a felületre az ip:5000 porton.
Ha panaszkodik, hogy nem talált hdd-t, akkor ezzel az img gond lesz xpeno alatt. Persze, ezt el kell játszani az összes sata porttal.
Ha minden ok, csak akkor dugnék rá 4 vagy több lemezes shr/shr2 kötet lemezeit. Szvsz könnyen belátható, hogy probléma lesz, ha nem lát 1 hdd-t, de akár szét is esik a kötet, ha több hdd-t nem lát.
Én úgy olvastam, hogy 1-2 slot sata3, 3-4 slot csak sata2. Meg ugye a sata5-6 port csak raid-ként tud bootolni hackelt bios nélkül. Ugyan nem a gen7, de a gen8 chipkészletére épül a cégnél egy fujitsu primergy 100 szerver (intel c200), ami a gen8 minisas + 1 sata csatijával ellentétben 6 db sata-ként jelenik meg az alaplapon. Szívok is vele, mert a friss, ropogós sata3 hdd-ket csak 3GB-n kezeli a 6GB helyett. A hw biztosan tudja a sas 6G-t és a sata3-at, de ezen a gépen nem (centos7), míg nálam a gen8-on mind a proxmox , mind az esxi alatt simán megy a sata3 sebesség a datastore-okon.BIOS-ra tippelnék, de mivel éles rendszerek futnak rajta, marad így. Meg már nem is garis vagy 5 éve és nincs ilo+dual bios sem. A gen7-emen is orig hp bios van, nem kockáztatnék, ha meg lehet oldani másképpen is. A sata/sas sebességeket le lehet kérdezni elég sokféleképpen, pl. a smartctl is elég megbízható.
Az itx-es gépeden legyen azért egy pcie16x(min8x) csati, sokat segít, ha gond lenne az alaplapi vezérlőkkel. A jövőt ugye nem igazán látjuk (bár látnoknak érzem magam, mert a syno sok 6.2 update-be tett egy kis fw frissítést, ami hazavágja az xpeno-t, várható, hogy folytatódik a 7-tel is.)
-
Essejó
Topikgazda
válasz
kgymac #17021 üzenetére
Akkor szerinted jobb egy gyári négy lemezes Syno bepróbálása?
"A gen7 is problémás ebből a szempontból, úgy tudom, hogy csak a hackelt bios oldja meg a 3 és 4. slot sata3 sebességét, én emiatt is használok dell h310 hba-t. Konkrét link nincs, de úgy emlékszem, a homeserveshow-n olvastam, elég régen, még az első megvásárlása előtt." A 3 és 4 slot ugyanúgy a mini sas-ba megy bele mint az 1 - 2, szóval ott érdekes lenne ha lenne sebesség különbség(szerintem), a hackelt bios tudtommal ahhoz kell ha a DVD író sata portjára is HDD-t akarsz kötni amit Ahci módban akarsz használni. (többek közt) -
kgymac
őstag
válasz
Essejó #17016 üzenetére
Nem kell azonos vezérlőn lenni, a dsm-nek csak belső portos hdd(k)-nak kell látnia a kezeléshez. Centos alatt bármelyik hdd-ből tudsz építeni mdadm-mel tömböt. Persze, érdemes azonos elérési sebességű eszközökből összerakni, hogy ne legyen nagy szívás.
A dsm is létre tud hozni tömböt mdadm-mel usb-s hdd-ről, gyugyo79 postolt a syno topicban erről. A létrehozott eszközt már a dsm is megjeleníti a tároláskezelőben, helyesen (csak ne töröld, mert akkor el fog tűnni). A fő hátránya, hogy ups kell hozzá és neked kell megírni a fel/lecsatoló (mdadm "összeszerelés" majd mount ill. umount majd mdadm logikai "törlés") scripteket (dinamikus eszköznév meghatározással persze). Így lehet pl. felcsatolni olyan diszket, ami linux raid partíciókat tartalmaz ésd alapból nem csatolódik külső eszközként.
A Q1900 fő problémája inkább az, hogy jelenleg ugyan támogatott mindkét vezérlő, de előfordulhat a jövőben, hogy az xpeno boot nem fogja támogatni egyiket, esetleg többet is. Jó példa erre a jun104b, ami elég kevés hdd vezérlőt kezel (persze sas vonalon sokat nem lehet tévedni, mpt2sas (9208i) valószínűleg támogatottabb lesz, mint sok egzotikus vezérlő). Lásd xpenology.com fórum kapcsolódó topicjai.
Azt ugye nem is kell mondanom, hogy egy új alaplap/xpeno img -re minden próba nélkül feldugni egy 4 lemezes shr/shr2 kötetet életveszélyes. Végig kell próbálni a portokat egyesével egy új (üres) hdd-vel, hogy látja-e a hdd-t a telepítéshez.
A másik, hogy eltérő sebességű a két vezérlő, ami sebesség gondokat okozhat. A gen7 is problémás ebből a szempontból, úgy tudom, hogy csak a hackelt bios oldja meg a 3 és 4. slot sata3 sebességét, én emiatt is használok dell h310 hba-t. Konkrét link nincs, de úgy emlékszem, a homeserveshow-n olvastam, elég régen, még az első megvásárlása előtt. -
Korábban felmerült, hogy lehet-e 2 Xplenologyt futtatni 2+2 kamerához:
Csak kipróbáltam tudom nem ez az ésszerű út, de kíváncsi voltam, fő cél a Home Assistant/Domoticz könnyebb/tökéletesebb használata ezért beüzemeltem még egy BRIX Xplenologyt (elő Xplenologym is BRIX) (ezen VM-ben fut egy Ubuntu azon a Hass io és a Domoticz, mivel a Synology Linuxa nagyon korlátozott, BT eszközök egy szívás rajta) de rátettem a Surveillance Stationt is, Synology portot átállítottam a 2-on 5000-ről 5002-re, így két kis géppel már 2+2 kamerát tudok és z Androidos DS Cam appal is nézhetem mindkettőt, egyiket az 5000 másikat az 50002-es porton
-
Essejó
Topikgazda
válasz
mcroberto #17012 üzenetére
Ezt értem, nekem is Gen7 N40L van, 6 éve vettem ki a dobozából, és ha megadja magát szerintem keritek egy minimum 4, de akár 6 satás mITX lapot. Ha esetleg nem jön ki olcsobban a többi cuccal mint a gyári syno 4 lemezes, eröben tuti leveri. Ha érdekel, belinkelem a keresö oldalt.
-
bupemko
senior tag
Hova tűnt a szabad helyem témával kapcsolatban érdekesség:
Sikerült lementenem a HP Gen8 XPE 5.1-5022 Update 4 3 lemezes szerverről is minden adatot 6.1.7 upgrade-re készülve és meglepve tapasztaltam Total Commanderben, hogy az elvileg üres /data partícióról ezt mondja: 5 1xx xxx xxx k of 5 804 728 512k free.
Ekkor jutott eszembe, amit korábban itt olvastam, hogy vannak rejtett mappák is, be is néztem ssh-n a szerverrel, ott ezt láttam:
gen8> pwd
/volume1
gen8> du -h -d 1
16.0K ./lost+found
10.6M ./@tmp
16.0K ./@S2S
142.3M ./@database
16.0K ./data
408.0G ./@eaDir
1019.1M ./@appstore
16.0K ./@download
3.7G ./Plex
3.2G ./@quarantine
862.2M ./homes
81.3G ./@cloudstation
35.5M ./web
8.0K ./tz40
20.0K ./@spool
69.7M ./@cloudsync
87.5G ./CloudSync
585.7G .A fentiek közül egyedül a ./@eaDir mappát nem tudtam hova tenni, hogy miért foglal olyan sok helyet, ezért belenéztem:
gen8> cd ./@eaDir
gen8> pwd
/volume1/@eaDir
gen8> ll
drwxrwxrwx 3 root root 4096 Apr 18 2015 .
drwxr-xr-x 19 root root 4096 Dec 21 08:42 ..
drwxrwxrwx 2 root root 4096 Jan 19 11:43 data
gen8> cd data
gen8> ll
drwxrwxrwx 2 root root 4096 Jan 19 11:43 .
drwxrwxrwx 3 root root 4096 Apr 18 2015 ..
-rwxrwxrwx 1 root root 437997430784 Jan 19 11:43 SYNO@.fileindexdb
-rwxrwxrwx 1 root users 6 Jan 19 11:43 SYNO@file_index_queue.tmpSzerintetek normális, hogy az index fájl ekkora? Kicsit meglepődtem...
Szerk.: helyesírás, DSM verzió
-
Pubszon
veterán
válasz
mcroberto #17012 üzenetére
Nekem az ASRock Q1900-ITX lapot tökéletesen támogatja a DSM 6.2.
Egy ilyen lappal működésre tudnád bírni. Vagy másik lap is jó, de az ezen lévő LAN és SATA vezérlő biztosan támogatott. Sokkal olcsóbban jönnél ki mint bármilyen 4 lemezes synoval, amivel valószínü nem is menne mert nem lehet kevesebb lemezesre váltani ha jól tudom.A lemezek sorrendje meg szerintem számít, de nem tudom, olyat is hallottam hogy nem...
-
Essejó
Topikgazda
válasz
toxin2 #17002 üzenetére
Mindenképp érdekes probléma, olyan h*lyeséget gondolom ne kérdezzek, hogy háló csatit kihúztad meg fújkáltad, a csatlakozót megpróbáltad letépni a kábelről(sikerült?
) persze mindkét végén, esetleg másik kábelt próbáltál-e, router (switch) másik portjába is próbáltad a kábelt átdugni?
-
kgymac
őstag
válasz
mcroberto #17001 üzenetére
Bár a másik topicból van, de lehet segít a beazonosításban.
Én elsősorban memória gondra tippelnék, majd hűtés (talán túl lassan forog valamelyik venti). Próbáld ki csak egy memória modullal, esetleg ha van, egy nem ecc-ssel. Én egy n36l-t vettem egy 4gb-os nem ecc-s modullal, rendben működött vele, persze kicseréltem a gen8 korábbi ramjaira, amikor bővítettem. -
mcroberto
tag
Sziasztok.
A segítségetekre lenne szükségem.
Közel a 8 évhez meghalt a HP N36L gépem
. Leállítottam mert tervezett villamoshálózat karbantartás volt. Utána nem kapcsolt be. Csak piros HP logó világított illetve a LAN led villog. Ventik pörögnek stb, de nem elérhető, nem pingel, és képet sem ad.
Kipróbáltam másik táppal is de semmi életjel.
Xpenologyval (6.2) használtam, de ha nem tudom talpra állítani, akkor kénytelen leszek 4 lemezes Synology NAS-t venni..
Kérdés az hogy csak átrakom a 4 lemezt, és elkezdem beállítani és észreveszi a 4 lemezen tárolt dolgokat, és nem lesz adatvesztésem? Vagy bukok mindent?
Illetve számít-e a diskek sorrendje?Járt már valaki így? Tudom hogy a rendes Synology topicba kellene megkérdeznem elsőnek, de itt sok a tőlem okosabb ember
Válaszokat előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A Synology szervereinek a Quickconnect használatával történő visszaéléséről szóló hozzászólások vagy témák előzetes értesítés nélkül törlésre kerülnek!
A párosított generátorok (MAC és SN) linkek vagy eszközök is törlésre kerülnek!
A Surveillance Station feltörésére vonatkozó hozzászólások vagy témák és / vagy a feltört / SS hivatkozások létrehozása törlésre kerül előzetes értesítés nélkül.
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 PRO - Garancia
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest