Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kgymac

    őstag

    válasz Essejó #17016 üzenetére

    Nem kell azonos vezérlőn lenni, a dsm-nek csak belső portos hdd(k)-nak kell látnia a kezeléshez. Centos alatt bármelyik hdd-ből tudsz építeni mdadm-mel tömböt. Persze, érdemes azonos elérési sebességű eszközökből összerakni, hogy ne legyen nagy szívás.
    A dsm is létre tud hozni tömböt mdadm-mel usb-s hdd-ről, gyugyo79 postolt a syno topicban erről. A létrehozott eszközt már a dsm is megjeleníti a tároláskezelőben, helyesen (csak ne töröld, mert akkor el fog tűnni). A fő hátránya, hogy ups kell hozzá és neked kell megírni a fel/lecsatoló (mdadm "összeszerelés" majd mount ill. umount majd mdadm logikai "törlés") scripteket (dinamikus eszköznév meghatározással persze). Így lehet pl. felcsatolni olyan diszket, ami linux raid partíciókat tartalmaz ésd alapból nem csatolódik külső eszközként.
    A Q1900 fő problémája inkább az, hogy jelenleg ugyan támogatott mindkét vezérlő, de előfordulhat a jövőben, hogy az xpeno boot nem fogja támogatni egyiket, esetleg többet is. Jó példa erre a jun104b, ami elég kevés hdd vezérlőt kezel (persze sas vonalon sokat nem lehet tévedni, mpt2sas (9208i) valószínűleg támogatottabb lesz, mint sok egzotikus vezérlő). Lásd xpenology.com fórum kapcsolódó topicjai.
    Azt ugye nem is kell mondanom, hogy egy új alaplap/xpeno img -re minden próba nélkül feldugni egy 4 lemezes shr/shr2 kötetet életveszélyes. Végig kell próbálni a portokat egyesével egy új (üres) hdd-vel, hogy látja-e a hdd-t a telepítéshez.
    A másik, hogy eltérő sebességű a két vezérlő, ami sebesség gondokat okozhat. A gen7 is problémás ebből a szempontból, úgy tudom, hogy csak a hackelt bios oldja meg a 3 és 4. slot sata3 sebességét, én emiatt is használok dell h310 hba-t. Konkrét link nincs, de úgy emlékszem, a homeserveshow-n olvastam, elég régen, még az első megvásárlása előtt.

Új hozzászólás Aktív témák