Hirdetés

Aktív témák

• james

aktív tag

válasz james #3619 üzenetére

1 napja megvan a Sungoo 20'' -as. Ha valakit érdekel felrakom az első tapasztalatokat.

A sarokbefénylés alapján elég valószínű Prémium MVA panel az AUO tól. Erről vagy ehhez hasonló panelról volt már cikk a Ph-n. [link]

A befénylés tényleg alig látszik, és tényleg nem zavaró. A fekete tónusa sötét szürke, közepesen mély. Igazán klasszis monitort még nem láttam, de ez kb. annyit tud, mint egy jobb TN-film. A 700:1 reális lehet, bár 1000:1 re van datálva, ezt nem tudom ellenőrizni. Jó még benne a nagy betekintési szög, ami miatt szerintem sokkal kellemesebb nézni mint a TN-paneleket. Korábban volt már nálam egy Fujitsu TN paneles 19''-es széles, annál pl. elég zavaró volt ez a jelenség. Gyak. csak merev pozicióból lehetett optimálisan látni, ami nem a legkényelmesebb, vagy jó messziről, ami szintén nem túl jó. Ennél a panelnél sokkal jobb a helyzet, és az optimum nézőszög is sokkal szélesebb és puhább átmenetű. A színek elég jónak tűnnek, ezt közepes tapasztalattal mondom, mert ki tudja. A mozizás kapcsán, minha kevésbé zsizsikelne, mint a TN panel, az a moncsi már nincs nálam, de rémlik annál kifejezetten zavaró volt. A DVD színeket összevetve egy elsőosztályú CRT Sony TV-vel, nem teljesen olyanok, első sorban a zöld színek mások, meg a kontraszt. Ha kevésbé vagyok szigorú akkor viszont egészen jó. Különben valószínű, hogy ezzel a TFT technikával nem is lehet sokkal jobb színeket előhozni... Ezzel együtt elég élvezetes, ha leszámítjuk a sötétebb jelenetek szürkés jellegét, ami persze szintén a technikából fakad.

A konstrukció masszív, bár egyszerű. Semmi állitgatás oldalirányba meg forgatás, csak fel-le. Ami jó még, van rajta USB hub a monitor álványán, van DVI, meg a VGA sub, és van rajta két hangszóró, de nálunk füllhalgatóval megy, emiatt az még nem szólt.
    Media Markt 80k, Saturn 100k, máshol állitólag nem kapható. Fontos, hogy az összes többi Sungoo sima TN paneles. Egyébként ez könnyen ellenőrizhető a boltokban, a fel-le hajolós teszttel. Ja és 5-év gari van hozzá. A pixelhibákat engedték ellenőrizni, így az nincs. :)

Összevetettem még egy laptop TN panellel, az is Fujitsu (kevesebb mint egy éves) és egész jó. Az utánhúzást tekintve meglepően a TN látszik lassabbnak, különösen a képernyőn történő ikon vagy szövegvonszolás tesztben. Másfelöl viszont a TN-nek nincs szellemképe, ami viszont van az MVA-nak. Ezt a jelenséget korábban nem ismertem ezért leírom ha valakit érdekelne. (állitólag ez az összes overshot-os MVA-ra jellemző...?) Tehát a pixelváltás vagyis pl. feketéből fehérbe nagyon gyorsan megtörténik, becsülve kb. 30-60% al gyorsabbnak tűnik, mint a TN panelon, de ez a váltás csak a denzitás kb. 99.5 százalékára érvényes. A maradék 0.5 % meg alig észlelhető de 1-2 másodpercig kitartó halványuló szellemképként jelenik meg. Először azt hittem, valami por vagy pára lecsapódás, szóval elég halvány, de azért kellő érzékenységgel simán látható. A jelenség erősen függ a képváltás kontrasztjától, ezért nem mindig feltűnő. Ennek ellenére filmeknél néha látszik, de nem jellemző, gyorsan változó játékokban és főleg FPS-nél viszont mondhatni zavaró. Valójában a játszhatóságot nem rontja le, csak nem túl szép, ahogy a textúrák a gyors forgások után finoman szemetelik a képet...

Összefoglalva a TN nem szellemképes, kicsit vacakabb színű, emellett kifejezetten zavaró a szűk betekintési szög. Az MVA kellemes színű, nagyon kényelmes betekintési szögű, de FPS-ben esetenként idegesítően szellemképes.

Aktív témák