Hirdetés
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dchard
veterán
válasz
csaszi75 #7952 üzenetére
Persze ezt értettem, csak hát ez egy mobil hálózat nem sima VoIP, még csak nem is sima SIP. De csak a poén kedvéért tételezzük fel, hogy adnának neki user nevet meg jelszavat. Mire menne vele? Csak az IMS APN mögül menne, és kéne dedicated bearer támogatás, meg erre alkalmas eszköz, tehát az sem világos, hogy mégis milyen eszközzel és hogyan tudná ezt igénybe venni
-
thomas77
senior tag
válasz
csaszi75 #7902 üzenetére
Nem tud wifi6-ot a routerem. Amúgy ez egy szolgáltatói eszköz. Minden alapbeállításon van.
A szifon nem akar átváltani sehová, mert repülőben van a telefon. De ha nem lenne bekapcsolva a repülő mód, akkor a gyenge térerő miatt VoWifin akarna felépülni a hívás. Ugye a szifonin nem lehet állítani, hogy melyik legyen a prioritás. Ő maga dönti el. Ennek az az eredménye, hogy ugyanúgy nem jön be a hívás, mint repülő üzemmódban. -
tisztavíz
kezdő
válasz
csaszi75 #7883 üzenetére
Már rég elengedtem, miután kiderült, hogy a One nincs a képben, illetve a VoWiFi megléte roaming-ban nagyon extra, nemhogy még minőséget várjak el. Bizonyos számokat nem lehetne roaming-ban hívni, tehát a VoWiFi nagyon nagy segítség, de nem csak emiatt. A traceroute-ot elküldtem, nem analizáltam.
2017 óta vagyok a spusu-nál. A Drei " le( nem )fedettségén" kívül a hívásminőséggel kapcsolatos problémára nem emlékszem, a mostanit leszámítva. A 7-8 év alatt új SIM-el volt egyszer eszköz kompatibilitási probléma. Ketten használtuk. Úgy ajánlotta egy elégedett felhasználó. Mindvégig nagyon gyorsan válaszoltak bármilyen csatornán és korrektek voltak. Ez alapján nem low cost.
Ha a VoWiFi nem garantált szolgáltatás, kis előfizető számnál még elmehet a külföldi megjáratás. A minőségi probléma nem biztos, hogy ettől van. Most tesztelem honos hálózatból. -
zelikocc
senior tag
válasz
csaszi75 #7883 üzenetére
Tehát akkor nem az itthoni vezetékes nettel van a problémád.. hanem a Spusu nemzetközi route-olásával..
Vagy pont hogy az itthoni vezetékes szolgáltató nemzetközi peeringje a szar.
Kipróbálnám egy másik szolgáltató WiFi-jéről, mondjuk nem pont egy Telekomosról, mert annak borítékolhatóan szar, de egy próbát azon is megérhet.Egyébként nem feltétlen kellene hogy az "angliai megjáratás" gondot okozzon.
Például nálam is UK IP-t ad a tranzit szolgáltató IP-jére, pedig a hostnevek és a Ping alapján Budapest után Bratisla..izé Pozsony, majd egyből Bécs jön.
-
tisztavíz
kezdő
válasz
csaszi75 #7879 üzenetére
~ $ traceroute 83.216.33.116
traceroute to 83.216.33.116 (83.216.33.116), 30 hops max, 60 byte packets
1 x.x.x.x (x.x.x.x) 15.557 ms 15.617 ms 16.572 ms
2 * * *
3 catv-89-135-221-78.catv.fixed.one.hu (89.135.221.78) 39.428 ms 39.628 ms 38.370 ms
4 * * *
5 catv-89-133-5-121.catv.fixed.one.hu (89.133.5.121) 41.636 ms 40.905 ms 47.835 ms
6 193.188.137.82 (193.188.137.82) 51.066 ms 27.105 ms 33.879 ms
7 193.114.177.174 (193.114.177.174) 34.401 ms 31.859 ms 33.695 ms
8 213.164.2.218 (213.164.2.218) 33.700 ms 34.034 ms 33.302 ms
9 * * *
10 * * *
...
29 * * *
30 * * * -
tisztavíz
kezdő
válasz
csaszi75 #7879 üzenetére
Próbálom harmadszorra leírni másképp. Semmilyen mobilnet nincs a képben. Csak One vezetékes internet van, amin kimegy a WiFi. Csak és kizárólag ezt használom VoWiFi-hez. Egy telefonban van a spusu és Yettel eSIM, mindkettő VoWiFi-n lóg, a telefon repülőgép üzemmódban. Összehasonlítási alapnak írtam a Yettel-t, mert azonos körülmények között azon jó a hangminőség, amíg a spusu-n nagyon rossz Mivel a jelenség nem csak nálam fordult elő, gyanús, hogy központi probléma. Ha engedi a Linux emulátor, futtatok traceroute-ot később. Minek az IP címe a 83.216.33.116?
-
tisztavíz
kezdő
válasz
csaszi75 #7876 üzenetére
Talán egy valamiben tévedtem, de összeszedetten írtam pedig. Idézem a saját írásom, benne a válasz:
"A WiFi is a sz...ok One vezetékes hálózatán megy a netre, de mostanában stabil, ennyire nem lehet rossz. A Yettel VoWiFi kristálytiszta volt, de arról már nem hívok semmit. A spusu-t 100%-ban VoWiFi-n használom és rendkívül meglepett a hangminőség ilyen mértékű romlása, hogy már nem lehet érteni mit mondanak."A spusu adatkapcsolaton van 4G roaming, most próbáltam ki. VoLTE nincs, de az nem fontos nekem, 2G-n pedig nem várok el jó minőséget. Nem osztom vissza a mobil kapcsolatot, kizárólag ugyanazon, a One vezetékes hálózatán netre menő WiFi-n lóg a VoWiFi, amin talán joggal várok el minőséget.
Domper2015 válaszát meg kell erősítsem: a spusu nemrég még roaming-olt a Yettel-en is, már csak One-ra megy fel. Manuálisan sem megy fel sem a Yettel, sem a Telekom 2G/4G-re. De ennek a VoWiFi szempontjából nincs jelentősége ezekszerint.
Mégegyszer: a spusu-t roaming-ban csak VoWiFi-n használom. Ha a minőség rossz, ezen csak a spusu segíthet, mint kiderült.Az Orange-t mobilhálózaton használom (van VoWiFi, de azzal nem lehet ingyen hívni). Eddig felment mindhárom szolgáltatóra. A Yettel-re már nem megy fel manuálisan sem. Automatikus csatlakozással véletlenszerűen a One vagy Telekom hálózatára csatlakozik.
Ismét idézem magam:
"Az Orange sem jó minőségű és sok számnál a kicsörgést sem hallom, elkezd időt számolni és süket (bizonyos számoknál 100%-ban, másoknál 50%-ban vagy véletlenszerűen). A másik fél ilyenkor mindig hall engem."A One-on egy bizonyos ismert számnál kirakja a HD jelet, de itt is csinálta, hogy nem hallottam semmit. Ez nem feltétlenül VoLTE kérdéskör, de szerintem ezen is csak az Orange segíthet vagy jobb térerő, ami nálam sosem lesz.
-
domper2015
senior tag
válasz
csaszi75 #7876 üzenetére
A Spusu Magyarországon jelenleg csak a One hálózatán roamingol, a Yettel a múlt hét óta nem használható.
A Spusu VoWifi néha vállalhatatlan minőséget produkál, víz alá szorul sörösdoboz hang. Hívás bontása után a következő próbálkozásra minden tökéletes lesz. Ez ilyen..
Drei MVNO a Spusu, de a roamingban jelentősen eltér a Drei-tól. Ott nincs roaming VoWifi, de van VoLTE barangolás Mo.-on. -
tisztavíz
kezdő
válasz
csaszi75 #7870 üzenetére
Köszönöm a hozzászólásokat. Nem sorrendben, igyekszem mindenkinek válaszolni.
1. osztrák spusu (MVNO, Drei hálózatán), lengyel Orange
2. Nem tiltja, kijátszás/trükközés sem volt, alapból megy mindkettővel (értelme csak a spusu esetében van). A Yettel gyakorlatban tiltja, volt szerencsém tapasztalni, de ezt már korábban kitárgyaltuk.
3. Nem internet szolgáltatóra, hanem a roaming szolgáltató IMS AP-jára gondoltam, mint közbenső állomás a telefon és a honos szokgáltató között. Erről is volt szó. Csak azóta már a fórumtársnál is a One-on roaming-ol és nem a Tele2-n. 4Grider azt írta direkt kapcsolat van, erre később válaszolok.
4. A kérdés arra vonatkozott, ki lehet-e tiltani a One-t meghagyva az automatikus szolgáltató-választást. Az összes szolgáltatón 0-1 vonalka a 4G jelerősség általában és gyakran nincs 4G. Váltogat 2G és 4G között. 2G van közel teljes jelentősséggel, de ha van 4G éppen, jobb lenne az. A manuális választásnál Yettel 2G, Yettel 4G, Telekom 2G, Telekom 4G, stb. lehetőségek vannak. Ha éppen nincs 4G a kiválasztott szolgáltatón, fel sem megy vagy felmegy és hamarosan ledobja. Automatikus módban muszáj hagyni.
5. A kérdéseket leírtam. Azt szeretném elérni, hogy normális minőségben tudjak telefonálni (legalább érteni lehessen a beszédet). Néhány napja mindkét SIM a One-ra mászik. A hangminőség botrányos szintre süllyedt (recseg, pattog, torz, kihagy) VoWiFi-n is. A WiFi is a sz...ok One vezetékes hálózatán megy a netre, de mostanában stabil, ennyire nem lehet rossz. A Yettel VoWiFi kristálytiszta volt, de arról már nem hívok semmit. A spusu-t 100%-ban VoWiFi-n használom és rendkívül meglepett a hangminőség ilyen mértékű romlása, hogy már nem lehet érteni mit mondanak. Zsinórban több hívás ilyen volt Ausztria geográfiailag legkülönbözőbb pontjaira. Tegnap kiírta, hogy nincs kapcsolat a szerverre és egy ideig nem engedett hívni, amíg magától újra nem csatlakozott a VoWiFi. Akkor kezd el ilyen lenni, amikor kiveszem repülőgép üzemmódból, felnegy a r..ek One-ra, majd visszateszem repülőgép üzemmódba. Az Orange sem jó minőségű és sok számnál a kicsörgést sem hallom, elkezd időt számolni és süket (bizonyos számoknál 100%-ban, másoknál 50%-ban vagy véletlenszerűen). A másik fél ilyenkor mindig hall engem. Ausztriából nem csak a honos spusu-val, az Orange-el is kifogástalan a hangminőség, mindegy, hogy VoWiFi-n vagy VoLTE-n vagyok. Igaz, 4G+ és 5G van (majdnem) teljes jelentőséggel, de mi köze ennek a VoWiFi-hez, ami tökéletes volt. -
4Grider
nagyúr
válasz
csaszi75 #7863 üzenetére
Még mindig azt boncolgatjuk, hogy a VoLTE/VoWiFi szolgáltatások miért támogatottak alapból a legrégebbi és legújabb, legbutább és legokosabb ezeket tudó készülékekkel a Telekomnál, és miért erősen hiányos a támogatás VoLTE és legfőképpen VoWiFi tekintetében a hazai kínai alapú szolgáltatóknál (One és Yettel).
Ugyanez a különbség a Digi régi rendszerével kapcsolatban is megfigyelhető volt (azaz hogy alapból támogatott majdnem minden VoLTE és VoWiFi képes készüléket). -
tisztavíz
kezdő
-
tisztavíz
kezdő
válasz
csaszi75 #7733 üzenetére
Dehogynem tudja. A Telekom oldalán a felsorolásban szerepel. Itt Android 10-el tudja, görgetve látszik a telefon menüje is. Még az elődje is tudja, nemhogy ez. A menüben be van kapcsolva a WiFi hívás, úgy mint a fenti link-en. Az alatta lévő menüben az a preferált. Csak nem működik a Yettel miatt. Telekom kártyával szerintem fog, csak tudjam végre kipróbálni.
Van újabb készülèk, amin vígan megy a lengyel Orange-el. De a cél a régi készülék lenne, mert oda akarom adni valakinek. Kimondottan fontos lenne a WiFi hívás. -
korika18
csendes tag
válasz
csaszi75 #7712 üzenetére
Ma felhívtam a Vodafone szolgáltatás.
Azt mondták náluk minden rendben van. ( ki be kapcsolták a funkciót) Indítsam újra telefont és ha nem lesz jó ezután se akkor Samsung ügyfélszolgálatot hívjam. Hátha valami telefon beállítás lehet probléma.
Jelzem a telefont Vodafonetól vettem.Holnap hívom őket...
-
dchard
veterán
válasz
csaszi75 #7650 üzenetére
"Az telefon készüléknek támogatni kell a volte roamingot.. tehát kell VoLTE profil!"
Nade ha a HPMN szolgáltatónál nincs IMS, akkor ugyan honnan/miért lenne egy telefonban VoLTE profil az adott operátorhoz?
És főleg az nem látszik, hogy az egész miért érné meg két olyan operátor között, akik IMS képesek? Azt értem hogy miért poén ez ha a HPMN nem IMS képes, nade a mi esetünkben nem erről van szó.
De akkor konkretizáljuk a kérdést: tudomásod van arról, hogy a magyar voda ügyfelek az ATT és Verizon hálózatokon ilyen technológiával roamolnak jelenleg is?
A patentet a hétvégén átnézem.
-
szabadulo
friss újonc
válasz
csaszi75 #7624 üzenetére
Sose volt rá szükségem, hogy valós roamingot használjam USAban egy valag pénzért. Aki meg akart találni otthonról az vagy küldött SMSt vagy csörgetett, én meg leraktam és visszajeleztem neten vagy hívtam amcsi számról. Szal, hogy a hívás konkrétan hogy és milyen minőségben épülne fel VoLTEn nem tudom.
De most néztem NEM VoWifi képes készülékről, sima roaming esetén Android ezt írja: Mobil voice network type: 4G. Ahogy más is írta már nincs se 2G se 3G, szal nem túl meglepő. -
dchard
veterán
válasz
csaszi75 #7641 üzenetére
Persze, mert "nincs". Nade érted a kérdést: akkor az IMS regnél hogy a tökömbe auth-ol? Ha érted, hogy az AKA hogy működik Milenage algoritmussal, akkor azt is értened kell, hogy miért problémázok ezen ennyit.
Mostmár offba rakom, mert rajtunk kívül biztosan lópikulát nem érdekel.
-
dchard
veterán
válasz
csaszi75 #7639 üzenetére
Tehát az az állítás, hogy az amcsi szolgáltató a saját IMS core-ján keresztül kvázi megszemélyesíti egy honos IMS-t (p-cscf, s-cscf címeket is belül átfordítja?), és valahogy MAP-on megcsinálja az IMS auth-ot a honos hálózat felé? Még mindig az auth rész a gyenge pont ebben: ha a honos szolgáltatónak nincs IMS-e, akkor az IMS AKAv1-MD5 auth.ot hogy csinálja meg MAP-on? A SIM az IMS regnél két irányú auth-ot csinál, ez csak akkor működik, ha az amcsi szolgáltató IMS-e valahogy hozzá tud jutni ezekhez az adatokhoz, ami csak a HPLMN HSS-ben van meg.
-
dchard
veterán
válasz
csaszi75 #7635 üzenetére
Nade pont ez az: ahhoz hogy a kinti IMS-en a hazai SIM auth-olni tudjon, ahhoz a kinti IMS-nek el kell érnie a honos hálózatot DAIMETER-en vagy MAP-en. Ha pedig a honos hálózat IMS képes egyébként is, ugyan miért érné meg egy 3rd party cég közbeiktatásával meg a saját IMS-nek egy idegen hálóaztba való iylen bekötésével bajlódni? Nehéz elhinni, hogy az ennél sokkal egyszerűbb VoLTE roaming helyett tényleg ezt csinálná két olyan operátor, akik egyébként is IMS képesek.
-
dchard
veterán
válasz
csaszi75 #7632 üzenetére
A corporate bullshit-et kár újra belinkelni, nem válaszol meg semmit a kérdés műszaki részéből. Ráadásul a "megoldás" azt feltételezi, hogy a honos hálózaton nincs IMS képesség, esetünkben meg pont hogy van.
"Úgy képzeld el, hogy IMS to break-out MO-Voice to PSTN..."
Még egyszer megkérdezem: az amerikai oldalon lévő nem honos IMS-re hogy authentikál a magyar SIM? Nem véletlenül kérdezem pont ezt. Nem az a kérdés, hogy az amerikai IMS után (ha addig eljutott az ügyfél) mi történik, láttam már SIM box-oló interconnect carrier-t
Új-Zéland felé volt hogy a Liberty is csinálta (hogy ez mennyire volt összhangban a szerződéssel azt mindenkinek a fantáziájára bízom).
-
-
thomas77
senior tag
válasz
csaszi75 #7564 üzenetére
Feleségem telefonján kikapcsoltam a VoLTE-t. Úgy se megy. Kipróbáltam még azt is hogy 4G only-ra tettem, adatroaming ki-be, adattakarékos mód ki-be, VoWifi ki-be, repülő be-ki és ezek mindenféle kombinációja... Sehogy se megy.
Pénteken felhívtam az ügyfélszolgálatot és megkérdeztem, hogy hogy áll a hibabejelentésem. Azt mondta az ügyintéző, hogy még folyamatban van a dolog. Ez tök jó, mert ma lejár a 14 napos elállási időm, szóval ez a teszt már minimum 60e forintomba fog kerülni az 1 éves hűség miatt.
De legalább mi itt a fórumon körbejártuk az ügyet, amennyire tőlünk telt. Mi legalább foglalkoztunk a kérdéssel. -
thomas77
senior tag
válasz
csaszi75 #7538 üzenetére
Nem kell osztani. A magyar Voda kártya a másik sim adatkapcsolatát használja a VoWifi kapcsolat felépítéséhez.
-
dchard
veterán
válasz
csaszi75 #7538 üzenetére
Az SMS-over-IP feltétele a vowifi-nek, olyan nincs, hogy van vowifi de nincs SMS-over-IP. A vowifi bevezetés előtt valóban csak SMS-over-SGs volt.
#7532 4Grider:
Pontosan, mindkettő postpaid volt.
Vowifi-vel kapcsolatos érdekes megfgyelés: több 5GHz-es AP között megy a 802.11r (fast transition), de abban a pillanatban hogy vowifi hívást indítok, utána nem megy többet, a teló a szomszéd AP-t sem méri többet. Vodával és A1-gyel is ugyanez a jelenség. Ha nem vowifi-n indul a hívás, hanem bármilyen klasszikus IP-s megoldással (Viber,Whatsapp, Skype stb), akkor hibátlanul működik.
Ez nem szolgáltatóhoz kötődő probléma, de érdekes hogy pont vowifi közben (ahol a leginkább kéne), épp ott nem működik a wifi roaming...
-
thomas77
senior tag
válasz
csaszi75 #7499 üzenetére
A feltöltős kártyámon Magyarországon valóban ment a VoLTE és a VoWifi is, de roamingban nem megy most se a VoWifi. Az előfizetéses simen viszont megy.
VoLTE roaming egyelőre nincs mifelénk. A Vodafone UK-n roamingol a magyar Voda kártya. 5G a fasorban sincs itt sajnos. Persze ettől még kikapcsolhatom, de sok vizet nem zavar.
Az a baj, hogy 3 feltöltős simből egyen se ment. Több fórumtársnak se megy. Valamilyen komolyabb hiba lehet, mint hogy az én simemen félrement volna néhány parancs.
Te használtad Görögben a telefonod adatkapcsolatra és normál (nem VoWifi) hívásra is a kártyád? Mert nekem az első hívásnál, vagy adatforgalmazásnál kotlott mindig meg, ha roamingolni kezdett a kártyám.
Lehet, hogy neked másodlagos kártyának volt beállítva a telefonodba Voda feltöltős sim. Nem azon használtad a mobilnetet és telefonálni se telefonáltál vele, csak VoWifin. Így el tudom képzelni, hogy ment neked. Mint ahogy mások is jelezték, hogy ment, de valószínűsítem, hogy csak így. -
dchard
veterán
válasz
csaszi75 #7421 üzenetére
Amennyiszer leírtuk, annak ellenére sem sikerül pontosan visszaidézni.
Nem a Xiaomi engedte el, hanem a MediaTek. Ebből kifolyólag vannak olyan Xiaomi (és más) telefonok amiket MTK modemmel szereletek, amik nem válogatnak; és vannak olyan Xiaomi (és más) nem MTK-val szerelt telefonok amik viszont igénylik a megfelelő profil meglétét. Például az én (QCA-val szerelt) Xiaomi-m is olyan, amihez kellett a profil, előtte meg súlyos hekkeléssel ment kizárólag. Generikus profil mellett pedig nincs garancia a megfelelő működésre (IPsec, DPD, Supl és a lista még hosszan sorolható).
-
Landsmann
addikt
válasz
csaszi75 #6851 üzenetére
Újabb teszt, ezúttal azt néztem, hogy wifiről mikor vált mobilhálózatra. Oda is és vissza is akkor történt váltás, mikor a wifi térerő -80 dBm-et elérte. Az átmenet rendben volt, akkor volt egy pici szakadozás a hangban, ha a térerő nagyon hirtelen csökkent. De egyébként észrevétlenül ment a váltás. Szerintem teljesen jól működik a kis öreg telefon. Mobilra váltáskor ésszerűen először B8-ra váltott és majd onnan lépdelt felfelé a magasabb frekis sávokra. (B1, B3) Szerintem az a korábbi leváltások még a hálózat konfigurálása miatt lehetett, mert utóbb már több mint 24 óráig (míg ki nem kapcsoltam a wifi elsőbbségét) folyamatosan wifin maradt a telefon.
-
Landsmann
addikt
válasz
csaszi75 #6839 üzenetére
öregnek öreg, de kifogástalanul működik. A wifi térerő tökéletes. Itthon kb 60 centire van a routertől, melóhelyen meg kb 8 méterre. Érdekes, hogy ma meg nem váltogatott a hálózatok között, végig wifin volt. Éjjel is végig. Ma csináltam egy újraindítást a miheztartás végett.
Igen, állítható hogy mi legyen a preferált. (wifi vagy mobilhálózat) -
goop
őstag
válasz
csaszi75 #6822 üzenetére
Nem hiszem, hogy az antennákkal lenne a gond. A nat lényege, hogy kifelé gond nélkül megy minden, befelé viszont sokkal nehezebben jön a csomag, és ugye itt ráadásul elvileg udp protokoll alatt megy minden, az meg ugye nem túl megbízható, és inkább ez támasztja alá, hogy kifelé ok, befelé nem mindig ok.
-
goop
őstag
válasz
csaszi75 #6819 üzenetére
Az én S21 em az otthon van non stop. Az egy másod telefon csak. (S23 van nálam, de ezt nem néztem) Azért írtam a mai első hszt, mivel kb 1 hét távlatából már lassan kijelenthető, hogy most így tökéletes a vowifi. De majd írok egy hsz-t. 1 hónap múlva is, a tapasztalatokról.
Gyengébb a rádió az a34-ben, de kb. 500/500 Mb visz wifin. (Már nem a flipesen, de máshol igen.) -
goop
őstag
válasz
csaszi75 #6816 üzenetére
Rossz ütemben nézted akkor, a lényeg röviden: voda, mobilhálózat nem a legjobb neki, kapott egy galaxy a34 et, voda vowifi belőve. Neki flip, optika, szolgáltatói huawei ont, gyenge wifivel. Szakadozott néha a hang, kimaradás is volt. Vittem neki egy másik routert, az tárcsáz és only wifi5. Minden tökéletes lenne, hang jó, nincs kimaradás, de sokszor bejövő hívásnál nem volt jó a hang minőség, ellenben a kimenő mindig jó volt. Bejövőnél nehezen is csengett ki. Erre próbáltam több mindent, de csak 1 megoldás volt, flipet hívni és levetetni a natot a netről. Azóta tökéletes minden. Az otthoni s21 et csak azért írtam, hogy jelezzem, alapban a voda vowifi telekom, optika, public ip vel tökéletes, sose szakad, mindig kicseng elsőre. Azaz, mióta saját router van, publikus ipvel anyámnál, a galaxy a34 is tökéletesen szuperál vowifi téren. Valóban működik nat mögött is, de a publikus ipvel 100% os.
-
dchard
veterán
válasz
csaszi75 #6586 üzenetére
A beszélgetés kontextusában azt jelenti, hogy ha mondjuk Németországban vagy és német számot akarsz hívni, akkor Vowifi-n 76Ft-ot fizetsz percenként, ha meg a helyi hálózaton romaingolsz akkor csak 40Ft-ot. Erre írta, hogy vigyázni kell a Vowifi-vel ha külföldön helyi számokat akarsz hívni.
-
brumicica
tag
válasz
csaszi75 #6582 üzenetére
Mert így például mondjuk ha wifin hívsz egy német hotelszobából magyar előfizetéseddel egy német telefonszámot, akkor vowifi esetén nem az EU roaming 1 díjszabás alapján (tehát hazai percdíjon) fog megtörténni, hanem Magyarországról Németországba irányuló nemzetközi tarifán. Ha magyar számot hívsz, nincs probléma.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
csaszi75 #6527 üzenetére
Ez sajnos tényleg nem ilyen egyszerű ügy, rengeteg múlik a szolgáltatón is, hiába tudja a készülék. Pl. a VoWifit régóta ismerő, kezelő Samsungokon csak a december környékén megjelent Android 14-es frissítés óta működik a Vodafone-nál a VoWifi. Más szolgáltatónál ment korábban is. Rengeteg más márkán továbbra sem megy ugyanott, pedig a készülékekben ott a támogatás.
Szóval ez tényleg egészen más, mint a 4G. -
4Grider
nagyúr
válasz
csaszi75 #6527 üzenetére
Sajnos nem úgy néz ki, hogy minden VoLTE/VoWiFi képes készülékben benne lesz minden szolgáltatónak a VoLTE és VoWiFi konfigja és ezt a szolgáltatók mindegyike támogatni is fogja. Mindenképpen hátrányt szenvednek azok a gyártók/modellek, amik az adott régióban nem igazán elterjedtek, illetve a kisebb gyártók.
-
Avayasoft
aktív tag
válasz
csaszi75 #6520 üzenetére
Annyira nem jó a 4G-s példát, mert lehet hogy 2012-ben negjelent a 4G, de a rá 1-2 évre megjelent telefonok már gond nélkül tudták használni. Lassan 6 éve -a Digi óta - van "forgalomban" a Volte és a Vowifi, de nézd meg hogy még mindig hogy pörög ez a fórum... még mindig nem működik minden készülékkel.
-
-
martonl
senior tag
válasz
csaszi75 #6435 üzenetére
Köszi, át fogom nézni. Sajnos én elég naív vagyok, annakidején, a 4G megjelenésekor én azt gondoltam, hogy a beszédhívás is alapértelmezetten rajta van a hálózaton. Most meg azt mertem képzelni, hogy ha egy készülék az adott honos hálózaton VoLTE-kompatibilis, akkor a VoLTE roaming is automatikusan működni fog. Kivettem a biliből a kezem (ismét).
-
mobilemaster
csendes tag
válasz
csaszi75 #6339 üzenetére
3-4 frissen aktivált vodafone tuti100+os kártyával hívtam fel az ügyfélszolgálatot, hogy nem megy a volte. Érdekes módon miután bekapcsolták, pár perc és egy újraindítás elteltével működött is gond nélkül. Előtte hiába vártam két hetet, magától még véletlenül sem aktiválódott, hiába volt a telefonon bekapcsolva.
Az első ügyfélszolgálatos kiemelte hogy minden frissen aktivált kártyán engedélyezve kéne hogy legyen, ennek ellenére az enyémen tiltva volt. A második ügyintézőt kártya aktiválás után 2 órával hívtam, mondta hogy ilyenkor 48 óra az átfutási idő, de lássak csodát bekapcsolja nekem azonnal. Repülő mód ki-be, és már ment is. Igaz, azzal kezdte hogy biztos én nem kapcsoltam be a készüléken, és onnan kéne engedélyeznem. Erre mondtam neki hogy 2 hét alatt ezzel az úttal nem oldódott meg korábban a probléma, úgyhogy tapasztalatból azonnal ügyintézőhöz fordulok, nem próbálkozok feleslegesen, hogy hátha működni fog, mert nem fog magától.
Yettel kártyákkal gondban vagyok, mindössze egyen megy a volte, az összes többin nem hajlandó. Szerintem azok esetében is hivogatnom kéne az ügyfélszolgálatot, és pár perc alatt megoldódna.
Őszintén megmondva, nem tudom miért érdekük a szolgáltatóknak hogy 2G hálózaton menjenek a hívások 2023-ban. Legalább szolgáltatói oldalon alapból engedélyezve lenne a volte...
-
dchard
veterán
válasz
csaszi75 #6070 üzenetére
A CS core elég sokáig Nokia maradt , ahogy a 2G RAN is. SGSN/GGSN lett Starent elég hamar (felvásárolta őket a Cisco később). Arról nem beszélve, hogy amikor még az RNC NSN volt, elég volt picit megpiszkálni az NSN matricát és kiderült hogy valójában NEC
Persze ennél nagyobb gond volt, hogy a papíron vállalt kapacitása 60%-nál felkoppant a fenébe. De mindez erősen off topik.
martonl:
Senki nem néz le senkit. A probléma azzal van (sokadszorra), hogy emberek kevés rálátással minimális (szelektív) saját tapasztalat alapján fikáznak különböző technológiákat úgy, hogy semmi rálátásuk nincs. Amivel nincs semmi gond, csak akkor fogadd el ha a náladnál sokkal tapasztalatabb megmondja neked, hogy mivel van a valódi probléma és mivel nincs. Főleg az után érdemes lenne elhinni, hogy az összefüggésekre is rávilágítottam. De persze olvashatsz is a témában, ahogyan bárki más is, minden amiről eddig szó volt nyílt és elérhető módon dokumentált, nem hitéleti kérdés. El ne felejtsd: nem én kezdtem el szidni valamit, amit aztán nem tudtam semmivel alátámasztani.
-
mobilemaster
csendes tag
válasz
csaszi75 #6068 üzenetére
Ez teljesen új szám, ebben a telefonban lett aktiválva szeptember elején, hogy kipróbáljam a Vodafone-t, hogy milyen a környéken. (Amúgy 0-2 csík közt van a jele az 4-ből, tehát -100 -121dBm, van olyan pozíció ahol ki se csöng, BP lakótelep, 2G és 4G is ugyanilyen bivalyerős). Korábban ígértem hogy téglafonban is ki lesz próbálva a jelerősség, erre még nem került sor.
Abban viszont igazad van, hogy aktiváláskor lehetséges hogy a telefonomon nem volt bekapcsolva a volte, és emiatt nem engedélyezte a szolgáltató alapból, ez bennem is felmerült. Mindegy, most működik, így hogy 4G és 2G hívás is mehet, talán kevesebbszer fordul elő hogy be se érkezik a hívás. -
zelikocc
senior tag
válasz
csaszi75 #5961 üzenetére
“Használja mindenki az amit akar, de ne hirdesse a felsőbbrendűségét egyik tábor sem“ - írod ezt azután, hogy jól beleálltál. Egyébként pontosan így gondolom én is.
De azért van mit tanulnia az Android oldalnak is az Apple-től.
Kezdve azzal, amiről Oliverda írt. Ugyanis akármennyire is fáj egyeseknek, de igaza van és ezzel nem a márka “felsőbbrendűségét” hirdette, hanem leírt egy tényt.
Nem is értem miért kell egyből szidni az ájfont, mert valaki leír egy tényt. Lehet még valakinek hasznos is, ha éppen olyan telefont keres amivel soha nem lesz baja VoLTE, VoWiFi, VoLTE Roaming téren, mivel ugye ez az a topik.
Pont az ilyen Apple utálkozó megnyilvánulások az elfogult márka “felsőbbrendűség” hirdetőek amiket most itt látni.
Lehet mondani 100 meg egy féle dolgot amiben az egyik jobb és mégegyszer ennyit amiben meg a másik jobb, sőt ugyanennyi dolgot amiben az egyik szar és amiben meg a másik szar.
De ez itt a VoLTE VoWiFi topik, és itt a készülékeket ennek a szempontjából kell nézni. Ebből a szempontból pedig óriási lemaradása van az android vonalnak, ami egyébként leginkább a frissítések béna alkalmazása miatt van.
Én lennék a legboldogabb, ha végre ezt eltanulnák az Apple-től. -
-
brumicica
tag
válasz
csaszi75 #5937 üzenetére
A vodka bevezetett a szifonosoknak egy olyan kedvező vowifi konstrukciót, amely külföldön is használható, és olyan percdíjakkal, mintha otthon lennél. Hasonlít a Digi korábbi Vowifi megoldására. Belföldi csomagnak megfelelő hívásindítás magyar számra és ha jól értem korlátlan hívásfogadás.
-
martonl
senior tag
válasz
csaszi75 #5898 üzenetére
Én úgy tudom, hogy ha van külön beállítás, akkor a "mobilhálózat előnyben" azt jelenti értelemszerűen, hogy csakis akkor kapcsolja be a vowifit, ha gyenge a mobilhálózati jel (a korábbiak alapján lehetséges, hogy a 4-5G hálózat meglétét nézi (?)). A "wifi előnyben" beállításnál pedig bármikor, amikor megfelelő wifi hálózat van. Mediatek telón sikerült előcsalnom olyan beállítást is, hogy "kizárólag wifi", ilyenkor nem adja át a hívást a mobilhálózatnak (ezt ki is írja, tehát wifi elhagyásakor a hívás megszakad). Belföldi környezetben alapértelmezés a "mobilhálózat előnyben", míg roaming esetén a "wifi előnyben", vagy a "kizárólag wifi", ha van ilyen.
2G esetén is van vowifi, csak természetesen nincs hívásátadás. -
dchard
veterán
válasz
csaszi75 #5900 üzenetére
Az megtörténhet, hogy ha nincs 4G, csak 2G akkor a telefon IMS reg hiányában azt mondja, hogy ugyan van 2G, de mégis elengedi a Vowifi-t, hiba "network preferred" a beállítás. Mondjuk ezt könnyű kipróbálni: 2G onlyba rakja a telót és megnézi, hogy min indul el a hívás.
-
goop
őstag
válasz
csaszi75 #5898 üzenetére
Dehogy állítja a gyártó. Eleve te kapcsolod be, és ott még mindig dönthetsz, hogy wifi hívás előnyben vagy Volte előnyben. Olyan amit írtál hogy vowifi-4G-2G biztos nem lesz, mivel eleve is csak volte vowifi átjárás van, oda vissza. Ha volte előnyben van, akkor csak akkor megy vowifin a hívás, ha a 4G szinte teljesen halott.
-
zelikocc
senior tag
válasz
csaszi75 #5894 üzenetére
“Bocs, miről írsz pontosan?”
Tanácsként iOS 17 Yettel VoWiFi-ről beszéltem, hogy a bekapcsolása után egy repülő mód működésre bírhatja, ami láthatóan jó tanács volt, mert 4Grider visszajelzése szerint el is kezdett működni.
Fogalmam sincs mi alapján priorizál iOS-en, én aktívan csak a román Digivel használom, azzal meg folyamatosan működik, ha van aktív WiFi hálózat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 3840x2160 - 138Hz / 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- 3db Dell PowerEdge R730XD és 3db Netapp RS-1401 NAS
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest