Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• martonx

veterán

válasz MATEO6600 #5400 üzenetére

Nekem volt szerencsém korrepetálni középiskolás szerencsétleneket.
    Szvsz ezt az egész programozós érettségizős dolgot a tömegeknek nem kellene erőltetni. Sokan kitalálják, hogy ha már úgyis egész nam fb-znek a mobiljukon, meg tök jól eljátszanak a tabletjeiken, akkor ők máris programozók lesznek. Aztán az első tömb bejerásnál for ciklusnál megáll a tudomány, és a delikvensek jelentős százaléka (a kis merítésű mintavételem alapján ez olyan 80%) erről a szintről soha a büdős életben nem fog tudni feljebb jutni.

Azaz én az arra alkalmatlanokat (80%) kapásból kiszórnám az első felév végén. A többiekkel meg hagy haladjunk négyszer olyan tempóban, hagy oldjunk meg érdekes feladatokat, ne az unalmas sorbarendezésekkel töltsünk el egy félévet.

Persze ez amit mondtam a komplett közoktatásunkra igaz, ha egyszer valaki discalculusban szenved (ez eleve mekkora kamu már, buták mindig is voltak és lesznek), azért még nem kötelező neki matekból érettségiznie, és mindenféle felmentést kapnia (matek, fizika, kémia). Egyáltalán mostanra sikerült az érettségit a vicc szintjére süllyeszteni.

félisten

válasz MATEO6600 #5400 üzenetére

A LINQ tényleg "túl nagy" könnyítés, de ezt én is írtam. Egyetértek veled abban, hogy egy ilyen eszköz kézbevétele előtt hasznos lenne, hogy a diák értse a különböző algoritmusokat, és ha olyan környezetbe kerül, meg is tudjon írni magától egy kiválasztást, min/max keresést, stb.

De még ezt sem teljesíti a mostani tananyag rendesen. Az egész programozás témakört céltalannak és átgondolatlannak érzem – főleg ha a tényleges lefolyását és eredményét látom az infóóráknak.

A listákkal kapcsolatban máshogy gondolom. A lista, mint adatszerkezet, algoritmikusan is érdekesebb, mint egy tömb. Ha meg az érettségi feladatokat meg a valós felhasználást nézzük, végtelenül hasznosabbak is.

Kicsit hasonló a történet, mint amit szüleim meséltek az angol oktatásról, amikor tömegesen képezték át magukat az orosztanárok angoltanárrá úgy, hogy pár leckével jártak előrébb a tananyaggal, mint amit órán leadtak. Csak itt az induló nyelv a Pascal, a cél meg a C#.

Új hozzászólás Aktív témák