Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen TV-t vegyek?
- Logitech Z906
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Projektor topic
- Milyen Android TV boxot vegyek?
-
PROHARDVER!
A témaösszefoglalót kérésre töröltük.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zapkorte
tag
Olyan szempontból váltak be, hogy a Panasonicok volt azok, amelyek szinte bármelyik ügyfél rissz-rossz kazettáját lejátszották, és sosem ugrált vagy csíkozódott a képük, sosem kerregett a hifi hangjuk, sosem vibráltak a piros színek stb.
Más típusoknál előfordultak kép- és hanghibák bizonyos felvételeknél, és/vagy valamelyik műanyag alkatrész rendszeresen eltört, pl. a Samsungnál a csévéző fogaskerék, jvc-nél a capstan motoron lévő bordásszíj-kerék, Sonyinál a kék töltőfogaskerék... a Panasonicok jól szolgáltak. Képminőségről meg amatőr kamerás felvételek esetében úgysem volt szó, mert azok a kilencvenes évekbeli CCD-k a maguk 420.000 képelemével, silány jel/zaj viszonyával, gyenge objektívekkel, risszrossz megvilágításban alapból nem produkáltak értékelhető eredményeket. -
zapkorte
tag
válasz -szabi- #3242 üzenetére
Sokat csináltam. Nagyon-nagyon kevés filmen volt korrekt élesség. A nyersanyag szemcsézettsége prímán látszott HD-ben, de a kép kontúrjai általában életlenek. Nem állítom, hogy soha egyetlen filmet se láttam, amit gondosan nem vettek fel... de az kb. 2%
Általában még a fényelés is el van cseszve, túl sötét, vagy túl világos... vagy ezek váltakoznak, és lehet percenként utána menni a digitalizáló kütyüvel. A színes filmek persze össze-vissza vannak már fakulva (kivéve kodachrome és az orwok egy része), sokszor penészesek is. És persze nincs hang se. Ha van, akkor meg egy zagyvaság a snittelés miatt. Különösen akkor rossz, ha valami zene szól a helyszínen. Szóval nincs benne sok köszönet, és a HD-ért sem kell nagyon kaparni, hacsak nem volt nagyon-nagyon profi, aki felvette őket.
Ja, hát igen, a film kontraszt aránya sokkal nagyobb, mint a kijelzőinké, de vannak olyan kamerák, amelyek össze tudják kompresszálni (állítható gamma)... de csak a helyesen exponált felvételeknél működik, ha a film sötét, és fel kell emelni a megvilágítást, akkor a fényes részek könyörtelenül elégnek. No szóval egy nagy kínszenvedés az egész, a végeredmény meg a leggondosabb munka mellett is nagyon-nagyon messze jár attól, amihez manapság hozzászokva vagyunk. Mondtam is mindig az ügyfeleknek, hogy hát azért nem véletlen, hogy a moziforgalmazásban nem super-8-at használtak, ne várják ugyanazt a minőséget, mint egy hollywoodi szuperprodukció blueray kiadásától... -
zapkorte
tag
Amíg csak hangosítani akarsz, addig nincs gond. De ha már mondjuk egy véletlenül elcsattant indulatszót vagy köhintést szeretnél eltüntetni, netán hangeffekteket, zenét hozzáadni frame pontosan, akkor azért már szofisztikáltabb eszközre van szükség. És az AVS azért jó, mert a hanghullám mellett egy bélyegnyi képen látod a videót is, tehát mindezt megcsináljhatod vele. Nekem nagyon bevált az ilyen kisebb szépítgetésekre.
-
zapkorte
tag
ui: az AVS-ben az a jó, hogy nem csak kiveszi a hangot, hanem vissza is tudja rakni a videóba a javítottat, a nélkül, hogy a képtartalomhoz hozzá nyúlna.
-
zapkorte
tag
válasz Ladislaoca #3193 üzenetére
AVS Audio Editor! Kiveszi a videóból a hangsávot, tud hangosítani, és van benne egy jó "noise reduction" algoritmus a sistergés csökkentésére. (Persze szarból azért nem lehet várat építeni, inkább csak a majdnem jóból tud jót csinálni.)
-
zapkorte
tag
Persze, hogy interleavelve van, másképp nem is lehetne a kazettán, hacsak nem lenne a kamerában egy ramdiszk a hangnak, hogy utána egyben ragaszthassa a file végire... nyilván nincs. De valahogy mégis szét tudott csúszni. Igen, pont ezért lett rá megoldás a dvcam-ban, mert akkor már tudták, hogy szét tud csúszni.
Amúgy normális esetben tényleg semmi szükség nincs a kép és a hang szinkronozására, minden 960. samplenál van egy frame váltás, oszt kész. Csak annyit kellett volna megoldani, hogy minden frame és minden sample a diszkre kerüljön a kazettáról. Mondjuk egy pár másodpercnyi anyagot magába fogadó FIFO tárral, és ha abból is kifut, akkor kazetta visszateker és újra vesz... simán meg lehetett volna csinálni, de e helyett "jóvanazúgy" módra rakták össze.
Amúgy te milyen capture programot használsz? -
zapkorte
tag
válasz Ladislaoca #3177 üzenetére
Ki kell sütni.
Sticky-shed syndrome - Wikipedia -
zapkorte
tag
Pedig van olyan. Az avi-ban ugyanis a kép és a hang semmilyen módon sincsen szinkronizálva. Ebből kifolyólag hogyha a digitális átvétel során a gép eldob néhány frame-t, mondjuk mert éppen akkor jön egy megszakítás kérés a hálózati kártyától, vagy swappelgetni támad kedve a vindóznak, vagy akármi, akkor a hang és a kép könyörtelenül szétcsúszik. Nem is kell sokat eldobnia ehhez... ha csak minden négyezrediket dobja el, már akkor is kb 1 mp-t késik a hang a 60 perces miniDV kazetta végére a képhez képest. Anno tengernyi sokat szívtam emiatt a firewire és usb adatátvitelek során. Persze, ma már, a 4-8 magos procik, gyors ssd-k meg a 16-32GB operatív táras gépek korában lehet, hogy ez nem olyan sarkallatos probléma...
-
zapkorte
tag
válasz garga01 #3170 üzenetére
Hát ez még régen vót, még a P4-2200 + winxp korszakban, IDE merevlemezek, 512MB operatív tárak idején, a windows movie editor című remekkel. Talán még win7-tel próbálkoztam egyszer, de azóta elengedtem a dolgot, mert nem volt szemmel látható minőségromlás analóg átjárón át sem, és akkor legalább hardverből be is gyúrta mpg streambe az eszköz, mehetett egyből a dvd/re, pendrive-ra, és nem szüttyögött még órákig vele a tömrítő.
Ja, meg a másik, amitől kiborultam idegileg, hogy a firewire-en át benyalt dv-avi-ban valahogy fordítva volt a sorváltás, úgyhogy még arra is külön ügyelni kellett konvertálgatáskor, hogy visszacseréljem... na neeeeem, ehhez nekem elfogyott a türelmem, úgy döntöttem, hogyha a tévé studiókban a digital betacam bejátszókat össze lehet kapcsolni analóg kábelen, akkor a konzumer dv-t is össze lehet, slusszpassz.
Volt még néhány ilyen kudarcom, példul a minidisceket sem tudtam USB-n át benyalni, hiába vettem olyan eszközt, mert a sony jól megvédte a szerzők jogait tőlem, és volt olyan is, hogy dvd kameráról kellett analóg kábelen digitalizálnom, mert egy-két lemezt nem tudott lezárni a dög, és semmi sem olvasta őket, csak ő maga. :-D
Egyesegyedül a DAT kazettákat tudtam digitális formában átrakni a gépre egy megflashelt adatmagnóval, az működött. De mondjuk a DCC-t megint csak D-A-D konverzióval tudtam.
Most meg már erőst örülök, hogy eltűntek már az életünkből ezek a mindenféle szedett-vedett mechanikus eszközök. Pedig amikor billgéc bemutatta 1995-ben a "multimédiját", ami akkoriban egy pár perces 320x240-es indeo avi volt, amivel koppig tele volt a hdd-m, még azt gondoltam, ez hülyeség, gyermekjáték, nem jó semmire. Persze, akkoriban még az okostelefon-szerű eszközök is sci-fi filmek témái voltak... -
zapkorte
tag
Én sokszor inkább analógon raktam össze, nem szenvedtem a kehes firewirével meg a bugos retro-szoftverekkel. Jó, tudom, a minőségromlás... de most őszintén: milyen minőségről beszélünk? Még SD videónak is gyenguszok ezek. És az analóg kijáraton legalább szinkronban marad a kép és hang, meg ilyesmi. :-D
-
zapkorte
tag
válasz Ladislaoca #3149 üzenetére
Miért ne? Megveszed a drágát, megcsinálod vele a 10 kazettádat szuper minőségben, aztán eladod itt, a hardveraprón ugyanannyiért, amennyiért vetted. Nem kell azt neked megtartani úgyse veszel már föl kazettára soha többé semmit se...
-
zapkorte
tag
sztem vállalható... legalábbis youtube videónak.
(Bár sztem már a youtube úgy ahogy van, vállalhatatlan. Amikor legutóbb feltöltöttem egy videót, belevégták az állampárt politikai reklámját, aztán másnap már le is tiltották, mert az egy órás videóban valamelyik helyszínen egy bekapcsolt rádióból pár percig olyan dallamtöredék szólt, amit a youtube felismert, mint jogdíjköteles szerzeményt... na jól van, akkor itt fejeztem be örökre a youtube-bal. Vicc az egész... de még annak is rossz.)[ Szerkesztve ]
-
zapkorte
tag
Az a francia izé valami clouddal volt kapcsolatban, és azt vették ki mögüle. Nem tudom, hogy ezzel csak a remote access szünt meg, vagy totál használhatatlan kacattá vált, mint a vindóz telefonok... nem is foglalkoztam vele, nekem ilyen kis 4-5000 Ft-ért vett p4-es pc-im voltak Grasswalley kártyákkal, oszt az azokon termő file-okat áthoztam etherneten egy 8 magosra, ott voltak megeditálva, és aztán adathordozóra írva.
De most már én is programozó lettem mint mindenki más, jobban lehet vele keresni, az árak meg napról napra emelkednek, úgyhogy nem mindegy, hogy mennyi a bevétel. -
zapkorte
tag
Nem emlékszem már rá... rég vót, nagyon rég... vagy 10-15 éve... és épp akkor vették ki mögüle a szerver hátteret, szval még ha emlékeznék is, és találnál is egy eladót, akkor se biztos, hogy bármire is jó lenne. De alapból nem volt sok, és lehet, hogy már azok is rég elhullottak kondipúposodásban. Vegyél inkább valami rendes Matrox, Pinneacle, Dazzle vagy Canopus videó editáló kártyát meg valami p4-est alá, amiben még van PCI, dobj föl rá egy xp-t vagy win98-at, vagy amivel az adott kártya menni szeret, jobban jársz. Kicsit lehet, hogy zsebbe nyúlós, de ha végeztél a dolgoddal, eladhatod ugyanannyiért, és akkor a újra a pénzednél vagy.
-
zapkorte
tag
Nem hát. Meg igény se nagyon volt erre, amíg 130 Ft volt egy blank dvd lemez és 12.000 Ft egy 1GB-s SD kártya. :-D
Ezek a mai fiatalok nagyon el vannak kényeztetve, belecseperedtek a jóba... pedig nem is olyan régen, még egy 15 évvel ezelőtt nem volt se hdtv, se okostelefon, se pendrájv, se wifi, se semmi. Internet már volt... jó esetben egy 1 (!) mbps-es ADSL kapcsolat otthon, ha nagyvárosan laktál, vagy 56kBps betárcsázós, ha vidéken, de az is minek, alig volt rajta tartalom, max az index fórumokban lehetett kérdezgetni, oszt evvel be is fejeződöt a digitális hóka-móka csodavilág, nem úgy volt az, hogy veszek egy 128GB-s SD kártyát 7000-ért a sarki trafikban, utána csak bedugom a VHS oldalába, oszt az egyből fel is veszi rá, persze deinterlacelve, 720-ra felskálázva, és h.265-be betömörítve. :-D -
zapkorte
tag
Nem, én kifejezetten olyat láttam, amiben nem is volt dvd mechanika, csak vinyóra rögzített. Valami francia találmány volt, elsősörban tévéműsor ideiglenes rögzítésére kitalálva, mint egy modern settopbox, csak éppen ebben még digitális tuner sem volt, csak analóg. De nem voltak túl elterjedtek.
Nagy összegben meg merném fogadni, hogy az az SD kártya nyílás csak arra jó, hogy az 1,3 megapixeles digitális fényképezőgépedből kivett kártyát beledugva a tévéképernyőn nézegethesd a jpg-ket. Nem is nagyon voltak komoly SD kártyák, egy 8 vagy 16GB-s kártya még 2016-ban is "zsebbe nyúlós" volt. -
zapkorte
tag
Nem sűrűn. Az analóg videónak bő tíz évvel hamarabb vége lett, minthogy a megfelelő méretű és sebességű memória kártyák megjelentek volna.
Olyan eszközről már hallottam, ami valami HDD-re tudott felvenni analóg forrásból... de nem voltak túl elterjedtek azok sem. A VHS leginkább a DVD-vel volt átfedésben, a legtöbb kazettát dvd lemezre írtuk át. de 2023-ban már szerintem nem fogsz találni működőképes dvd/vhs kombót, kidöglöttek már rég fejhibával. Ha mégis találsz, akkor egy újraírható lemezre kikarcolhatod a műsort, arról meg már csak be kell másolni a vob file-okat, lásd fentebb... de sztem ez ma már totál halott ügy, ezeknek a dvd recordereknek a fénykora 2003-2005 körül volt, elhasználódtak már mostanra. -
zapkorte
tag
Hát én ilyet még nem tapasztaltam. Én inkább olyat szoktam tapasztalni, hogy a drágalátós konverterek összemalackodják az interlaced formátumot, és utána már az az eszköz se tudja fésűtorzítás mentesen lejátszani többé, amelyik elvileg tudná az 50i-t.
Visszatérve: a képaránynak elvileg minden keyframe-nél ott kéne lennie az mpg transport streamben. Ha mégsincs, akkor a DVDPatcher nevű program bele tudja írni a nélkül, hogy újratömörítené az egész file-t, így a minőség teljesen változatlan marad.
Inkább az avi formátumra jellemző, hogy nem tartalmaz képarányt, s emiatt a firewire-on bejátszott miniDV kazetták, ha torzításosban voltak fölvéve, nem széles vásznúként jelennek meg a médijapléjerben. De ez így van rendjén, az avi sose tartalmazott ilyen adatot, képaránya mindig is a felbontástól függött, úgy van kitalálva. (Eredetileg ez csak játék volt, sztem az M$ se gondolta 30 évvel ezelőtt, hogy valaha ebben a formátumban HD mozikat fognak tárolni... matematikai modell se volt, meg megfelelő számítási kapacitás se ehhez akkoriban, amikor kitalálták.) -
zapkorte
tag
Én úgy szoktam, hogy egyszerűen bemásolom a *.vob-ot egy könyvtárba, aztán összemergelem őket ezzel:
Join VOB Files Tool - join, multiplex, merge, combine VOB files open source software (beginwithsoftware.com)
utána ha nagyon kell konvertálgatni, mondjuk mert fel akarom tölteni valami streamelőre, ahol csak mp4 az elfogadott, akkor egy bizonyos Bigasoft Total Video Converterrel szoktam átkonvertálni. De magamnak inkább elteszem az mpg-t, ma már olcsóak a gigabájtok, és minden konverzióval csak romlik az amúgy is trágya minőség. :-( -
zapkorte
tag
válasz #28054016 #3094 üzenetére
minden másolással romlott a minőség, és úgy tetszik, hogy nem túltervezett az eszközöd, már az első generációs másolatot se tudja értelmezni. valami tbc (time base corrector) áramkör volna számodra a megoldás. van videólejátszóba épített, videó digitalizáló eszközbe épített, külön dobozba épített is, közös jellemzőjük, hogy jól megkérik az árukat, és mégis kétszer körültáncolhatod örömödben a szobát, ha egyáltalán valamilyenre sikerül szert tenni...
-
zapkorte
tag
A videószalag átviteli frekvenciatartománya kisebb, mint amit egykor kisugározni tudtak. Ezért a videómagnó a színsegédvívőt egy alacsonyabb frekvenciára konvertálja át, mielőtt a szalagra írná. A MESECAM és a kizárólag francia piacra gyártott SECAM videók között az volt a különbség, hogy ez az alacsonyabb frekvencia pontosan mennyi is?
Tehát csak a szalagon lévő jelek különböznek, a scarton/rca-n kijövő secam jel ugyanolyan. De vannak olyan digitalizáló eszközök, amelyek egyszerűen nem fogadnak SECAM jelet, és kész. Pl. az én kedvenc Canopus MVR-D2200-as kártyáim sem. Ilyenkor egy norma konvertert lehet közbeiktatni, amelyik a SECAM színsegédvívőt átalakítja PAL-lá. Meg persze a bejátszó magnónak is tudnia kell azt a szabványt, ami szerint a kazettát felvették. Ha a magnó német feliratos, vagy a hátulján a német posta sasos matricája van, akkor van rá esély, hogy semmilyen SECAM-ot se tudjon, ott ugyanis csak a határvidéken árultak kétnormás készülékeket, ahol az NDK adások foghatóak voltak. Az NSZK belsejében egynormás volt minden. Anno külön iparág volt arra, hogy az ilyen tv és videókészülékeket "kétnormásítsa", plusz áramkörök beépítésével SECAM képessé tegye. -
zapkorte
tag
Jó volt a dvd fölvevőzés egykor, LG is volt, Pioneer is volt nekem, sok kazettát átírtam velük, nem lobogott, nem ugrált a kép... de ezek ma már 15-20 éves készülékek, szerintem aligha akad köztük olyan, amelyik még teljesen működőképes. Még ha gyári csomagolásban álltak a polcon mostanáig, akkor se garantálhatja senki, hogy nincsen kipúposodva bennük az összes elkó. (Mert pont ezeknek a fénykorába esett a legnagyobb elkó-botrány.) Én ebbe az irányba ma már nem indulnék el. 6-8 évvel ezelőtt talán még lehetett volna, de most már ez a hajó elment.
-
zapkorte
tag
Van olyan, hogy Boilsoft Video Joiner meg Boilsoft Video Splitter, ezek pont ezt csinálják.
De ha mpeg-2-ről van szó, akkor inkább a Womble Mpeg-VCR-t ajánlanám, mert az nem csak keyframe-eknél tudja elvágni a streamet, mint a fentiek, hanem akárhol, de csak azt a néhány frame-et encodolja újra, ahol a vágás van, az összes többit direktbe másolja, én leginkább azt szoktam használni. De ez viszont csak mpeg-2-t tud kezelni, semmi mást. -
zapkorte
tag
Én már láttam SECAM VHS-C házi felvételt. Ráadásul nem is MESECAM volt, hanem osztásos SECAM. Francia piacra készültek ilyen camcorderek.
Szerencsére idehaza tényleg nem túl gyakoriak, csak néhány külszolgálatosnál fordul elő néha-néha. A Sony a 8mm-es rendszerét soha se csinálta meg SECAM-ra, inkább adtak minden kamerához egy PAL->SECAM transcodeurt ajándékba, oszt avval felejtsék el őket a franciák. :-D -
zapkorte
tag
Nem kell ezt túlcifrázni, keress egy gombostűt, ami beleillik a csatlakozóba, kösd rá a videójelet, kapcsold be az eszközt, aztán próbálgasd végig azt a kilenc lyukat, látod majd a képet, vagy hallod majd a hangszóróban a brummogást. Rajzold le egy fecnire, hogy hova, mit kell kötni, aztán utána már meg lehet forrasztani véglegesre, mini din csatlakozó néven találod a boltban a dugaszt.
Amúgy elég vacak egy csatlakozó, kontakthibás szokott lenni, mindig igazgatni kell, szóval lehet, hogy jobban járnál azzal, ha kiforrasztanád, és a lyukján át kilógatnál három RCA lengő aljzatot három tíz centis kábeldarabon. -
zapkorte
tag
Ja, igen, ez is tipikus, hogy nem kapcsolják ki az OSD-t, és tele van a kép teljesen irreleváns infokkal, például hogy mennyi volt a kamera akkujának töltöttségi szintje abban a húsz évvel ezelőtti pillanatban, amikor átmásolták a felvételt. :-D
Ja, az Universum a Quele saját márkája, de videó esetében általában valami Funai modellről van szó. Ami önmagában nem baj... patinás gyártó, van múltja a videótechnikában, már a fekete-fehér orsós képmagnók korában is a piacon volt - de szinte mindig OEM brandek alatt. Pl. a Bauer VTR-1004 is egy Funai termék, vagy a Technicolor 212 is egy Funai termék...
A másik bolond OEM manufacturer meg a Sanyo volt. Itthon leginkább Fisherként vagy Siemensként vagy Nokiaként ismert, de az ő készülékeik is szinte bármilyen néven előfordulhatnak, pl. Magnavox feliratost is láttam. -
zapkorte
tag
Úgy nézem, ezt sehogy sem fogod olcsón megúszni. A vaterán a legolcsóbb videó, amihez oda merték már írni azt, hogy jól működik, 10.000 Ft, plusz a digitalizáló eszköz... nemtom hány kazettád van, de lehet, hogy azzal a 4000/kazettával mégis jobban jársz. Vagy csak egy picit rosszabbul, de legalább az idegtúrát megspórolod.
Valami kétfejes tragacsot, átnézni hogy melyik kazin mi van, akár még én is adhatok kölcsön, ha eljössz érte dél-pestre. Csak a kevés kilóméteres, hifi hangosaimat nem adom, mert olyat már én sem tudok csak úgy leakasztani... (szerencsére bespejzoltam belőlük régebben, amíg még lehetett ezresér venni működő videót távpiszkástul... de úgy nézem, ennek a korszaknak vége)[ Szerkesztve ]
-
zapkorte
tag
Nem egészen így van, sokhelyütt kidobták az egészet. Végülis ki a fene is volna kíváncsi mondjuk a Gundel-Takács féle táskanyitogató vetélkedő 2004 októberi adására? :-D (Mondjuk én, mert fater volt az egyik játékos, de mindegy, annyira azért nem hiányzik ez az életemből, hogy komolyabban utánamenjek.)
Voltak, akik átmásolták nagy kazettára a cuccokat, igen, de olyanok is voltak jócskán, akik nem. Sőt, én még olyan embert is ismerek, aki, ha betelik a digitális fényképezőgépében használt sd kártya, nem másolja a gépére, hanem vesz egy új kártyát. És úgy nézi a képeket, hogy a digitális fotógépet ráköti a tv-jére scarton, és cserélgeti benne a kártyákat. :-D
Azért a Sony kamerák nem voltak éppen low-endek soha. Inkább a JVC meg a Funai meg a Sanyo követett el néhány emberiségellenes bűntettet, a Sony meg a Panasonic azért elég mindig szép képi világú volt - nyilván a formátum limitjei között értve.
Én a miniDV-kkel mindig szenvedek. Nem tudom, a kazetták öregedtek-e meg, vagy a gépek, de sokszor, nagyon sokszor van olyan, hogy a kis kamerák akadozva játszák le, és be kell tennem a Pana NV-DV-10000-be, pedig azt próbálom kímélni, hátha kell még nagy kazettához. Pedig több kamerám is van, mindenféle márkájúak... de a mini DV mindig vergődés, a digital-8-al meg soha semmi baj nincsen. Talán pont azért, mert azt csak a Sony csinálta, úgyhogy minden készülék és eszköz 120%-ban megfelel a szabványnak.
A nagykazettás VHS-ek meg egyszerűen szörnyűek. Mindenféle szedett-vedett képmagnók voltak itt használatban, Funai meg Goldstar, meg később németből lomizott, és szorgos devecseri szerelők által úgy-ahogy életre piszkált felültöltős őslények... na meg is látszik egyik másik kazettán, lehet vergődni, hogy ezt most mi fogja lejátszani? A Panasonic? A Samsung? Az LG? A Sharp? A Sanyo? És néha még az is megesik, hogy hozzá kell tekergetni a szalagvezető babákat meg a hangfejet a kedves ügyfél kazettájához, mert valami totál elbarmolt videója volt. Az már csak a hab a tortán, hogyha mégis hifi hangos videója volt, akkor féloldalas a hang, mert a mono kamerából csak egy drót jött ki, hát bedugta valamelyik dugóba, a másikat meg üresen hagyta. És ha kézi kivezérlésállító volt rajta, akkor azt minek is állítgatni... :-D Szerencsére találtam egy jó kis programot, amivel a nélkül tudom a hangot szerkeszteni, hogy újrakódolná a képanyagot. De van, amin ezzel sem tudok segíteni. Éppen most volt itt egy üf, aki nagykazettákra másolta a kamerakazettáit, és aztán azokat letörölte, csak az a baj, hogy amikor átmásolta, akkor a bejátszó magnóján bekerregett a hifi hang. És én már hiába mentem át a lineáris hangra az enyimmel, mert ott is rajta volt a kerregés. Ezért is nem szeretem az ilyen átmásolókat. Meg azért sem, mert a letörölt kazettákról sokszor bevillan egy-egy másodpercre a korábbi felvétel. Aztán ott vannak még a meggyűrt cuccok... most volt itt egy esküvő két példányban, egyiken a szertartás volt kifodrozva, a másikon a menyasszonytáncot salátázta be valami tragacs magnó, és mindennek a tetejébe az egyik kazettán elejétől a végéig gyenge és tompa volt a hang. Ebből kellett összebuherálni egy élvezhető DVD-t. Hát megcsináltam, de tisztára idegállapotba jöttem tőle. :-D Meg olyan is volt már, aki beletörölt a saját esküvőjébe pár perc dallast. Ezért jobb szeretek én, az eredeti kamera kazettával dolgozni, mint az ilyen házilag buherált másolatokból. Arról már nem is beszélve, hogy ezek az amúgy is gyengécske felvételek minden másolással egyre rosszabbak lettek. -
zapkorte
tag
Viszont érdeklődés sem nagyon van rájuk. Legalábbis nálam nem keresik, pedig van mindenféle, betacam, u-matic, pal is meg ntsc is... de úgy látom, a tévéseknek már nem nagyon akaródzik 4:3-as SD anyagokat adásba tenni, magánszemélynél meg nem volt ilyen. Néha-néha beesik valaki valami reklámfilmmel vagy videóklippel, aminek az elkészítésében részt vett, meg egyszer volt egy doktorbácsi valami rettenetes agyműtéttel, meg egszer valaki a Sportmúzeumból valami filmanyagok ferrit beta átirataival, oszt halihó.
Ami még érdekesebb, az, hogy SVHS-ből még ennyi sem jön, pedig SVHS-C kamera viszonylag sok volt közkézen... de úgy látszik, azokba is csak sima VHS-C kazettát vettek. No, nem mintha nem lett volna az is bőven elég az akkori CCD-k képalkotó képességéhez... csak csodálom.
Szintén mostohagyerek volt a digital-8, pedig sokkal jobban sikerült, mint a miniDV, utóbbi baromi kényes, a legkisebb kosz a fejen, vagy egykicsit is szoruló kazetta, és már kész is, kihagy a hang, kimerevedik a kép... tragikus. -
zapkorte
tag
Keress LG-t (Aiwa néven is árulták) vagy Sharpot. Azokban nem nagyon törik a műanyag. De persze gatyává kopott vagy púposkondis azok is lehetnek.
Illetve még a kamerákkal lehet jól járni. Bár a nagykazettás VHS-eket általában a lagzisok meg a falutévék nyúzták, de mondjuk VHS-C-ből simán lehet találni olyat, ami csak pártucat órát ment egész életében, mert amit felvettek vele azt adapterkazettával játszták vissza az asztali magnóban. -
zapkorte
tag
Ezeknél a középmechanikás panáknál a jobb oldali behúzókar műanyag fogaskereke is el szokott törni, oszt akkor mindenféle bolondságot csinál. A régi Sony-knál (SLV-777 és tsai) ugyanez a helyzet. A Samsungokban az orsózó csonkokat hajtó, középső műanyag fogaskerék szokott megrepedni, a Philips/Grundig csodákban a hosszú tengelyen lévő kúpfogaskerék, a Thomsonban a töltőmotor csigakereke, JVC-ben a capstan motoron a bordásszíj meghajtó műanyag... de ezen kívül is bármi bajuk lehet, hiszen 20-25 éves szerkentyűk már ezek mind, ha valamelyik véletlenül még működőképes, az csak véletlen szerencse lehet. Javítóanyag meg hozzájuk már nincsen, legfeljebb bontani lehet, mondjuk egy jól működő kétfejest feláldozva egy törött hatfejes megjavításáért... de az is csak ideig-óráig tart, hiszen azok is csak huszonéves alkatrészek, amelyek bármikot elreccsenhetnek.
Szerintem kb. 10-15 év múlva lehetetlen lesz működőképes VHS-t találni, úgyhogy akinek ami becses felvétele van, digitalizálja be, amíg még lehet. -
zapkorte
tag
válasz garga01 #2538 üzenetére
Pedig ez fejnek tűnik. Egy sort leolvas, aztán azt ismételgeti végtelenségig a dropout kompenzátor. Az, hogy szemmel láthatóan nem kopott, még nem jelent semmit. Szokott lenni olyan is, hogy a fejtrafóban elenged a vezetékek ragasztása, kezdetben csak csuruszkoló hangja van, aztán ha már alul-fölül is elengedett, összeakadnak, és a fejmotor széttépi az egészet, oszt utána hiába nem kopott a fejdob, többé nem ad képet.
Úgy vélem, itt is valami ilyesmi lehet.
Vagy csak egyszerűen megdöglött az elektronika. Kb. 2000-es évjáratú gép ez, pont akkor volt a Capacitor plague -
zapkorte
tag
Újabban a hifisták is kezdenek rákapni, hogy a hifi hangos videó de mennyivel jobban szól, mint a sima kazettás magnó... persze ők csak a kivezérlésjelzős őslényekre buknak. És az se zavarja őket, ha a képe vacak, meg nincs meg a távpiszka, csak ne legyen szétkopva a fej.
-
zapkorte
tag
Az tuti, hogy érdemes. Nekem hat különböző VHS van kéznél (Panasonic, Philips, JVC, Sharp, LG, Samsung), és bizony olykor-olykor akad olyan kazetta, amelyet csak az egyik vagy csak a másik tud hibátlanul lejátszani. A panasonicnál a kép szokott ugrálni, ha gyenge a jel, az LG-nél a hang szokott ide-oda váltogatni a normál és a hifi hangsáv között, mindnek megvan a maga gyenge pontja, az áramköri és mechanikai megvalósitástól függően. A legtöbb kazettát mind viszi, de vannak olyan elfuserált felvételek, amelyeket nem mind.
-
zapkorte
tag
válasz Primary92 #2382 üzenetére
Legjobb, ha tbc-s digitalizálót veszel. Második legjobb, ha külön doboz - bár ekkor már bekerül egy felesleges AD-DA átalakítás. A legrosszabb, ha a magnódba van beépítve, mert akkor ha bedöglik a magnó, akkor elvesztetted a TBC-t is.
No meg persze ha külön van, vagy a kártyán, akkor más videó rendszerekhez is használható, mondjuk video-8-hoz, vagy u-matichoz. -
zapkorte
tag
válasz garga01 #2381 üzenetére
A legtöbb miniDV kamerán az USB csak az állóképeket tároló kártyához fér hozzá, videót csak a firewire-on ad ki. De sajna az is igencsak hajlamos dobálni a frame-ket, úgyhogy ha van megbízható digitalizáló eszköz, vagy netán még fényelni is kell, akkor meggondolandó, hogy ne-e mégse az analóg kijáratát használd... Ja, meg ugye ha az analóg kijáratát használod, akkor nem kell field swap sem, ha viszont a firewire-t, akkor még azzal is lehet kecsölni.
-
zapkorte
tag
válasz cech19960320 #2347 üzenetére
Nekem volt valaha egy LG RC-7300 gyártmányú DVD-VHS kombinációm, ami nagyon kifogástalan minőségben tudott VHS-t DVD-re felvenni. (Négy vagy öt éve nyúlt ki végleg a lézere.) Ha találsz egy működőképes darabot, vagy valami hasonló készüléket, azzal olcsón megúszhatod a kérdést. Ha utána el is tudod adni, akkor ingyen.
Aztán a lemezekről már bármelyik kompjuter le tudja grabbelni a streamet, ha NAS-ra akarod tenni. -
-
zapkorte
tag
Nekem az MVR-D2200 vált be. Igaz, csak mpeg-2-t tud, de azt jól. Az ebayon néha van. Nem ócsó... de ha végeztél a melóval, eladhatod ugyanott, ugyanannyiért. ;-)
Vagy ha nincs kedved várni, nekem van MVR4000-am 15.000-ért. De előre szólok, hogy a hozzáadott programján nincs overlay, szóval egy kistévén kell nézned, mi jön le a videóról. Viszont ez már tudja az mpeg-4-et is. Csak eredetileg nem házi használatra fejlesztették, hanem valami broadcast rendszernek volt a része, aztán amikor összeomlott az SD piac, akkor a maradék kártyákhoz sebtiben gányoltak egy full fapados programot, és kiszórták őket a népeknek. Én meg megvettem. De nincs kedvem softvert fejleszteni hozzá, úgyhogy félredobtam. PCI-s, és low profile gépbe is betehető. Valami 3000 Ft-os p4/1700 win xp-vel teljesen jó neki.
-
zapkorte
tag
válasz geckowize #2290 üzenetére
Attól függ, felesleges időd vagy felesleges pénzed van-e?
Végülis bármit vehetsz hozzá a vaterán, aztán ha végeztél, eladod ugyanannyiért, és a pénzednél vagy.
De az idődet, amit eltöltesz vele, nem kaphatod vissza sehogy sem.
Szóval ha pénzre, és pedig több pénzre tudod váltani az időd, mint amit a szolgáltató kér, akkor egyszerűbb kiadnod a munkát.
Természetesen minden szentnek maga felé hajlik a keze, én például saját magamat tudnám ajánlani. :-)
De van sok cég, map.google.com beírod, hogy videó digitalizálás, és elmész a legközelebbihez. De ne halogasd sokáig, mert kb. mikuláskor elszabadul az őrület, mindenki digitalizáltatni akar, és aki későn fut, annak nem lesz készen szentestére. -
zapkorte
tag
válasz klacaca #2278 üzenetére
Monnyuk az ugrást nem tartom korrektnek, hiszen hangos felvételekről beszélünk. Tf. kislány verset mond, hát inkább legyen értékelhetetlen kép, vagy kimerevedő kép, mintsem, hogy kimaradjon 1-2 szó a versből, mert az nagyon idétlen.
Aztán ha a hang miatt nem kritikus a dolog, akkor még mindig ki lehet vágni a hibát... de ez hadd legyen már a szerző döntése, egy eszköz ne dobáljon ki másodperceket önkényesen! Ez biztos, hogy nem feature, hanem egy randa bug. -
zapkorte
tag
Meg amikor a vindóz a swap file-ját buzerálja.
Ha tömörítetlen avit akarsz felvenni, legjobb, ha jól tkitömöd a gépet rammal, és letiltod a virtual memory-t.(Ehhez persze 54bites os is kell, mert a 32-es csak 4GB ramot lát.) Máris SOKKAL kevesebb lesz a frame drop. Még tovább csökkenthető az "allocate disc space" funkcióval, vagyis ha előre megcsinálod az avi file-t, és csak töltöd bele az adatot, de közben nem kell a FAT-ot frissítgetnie az oprendszernek, mert abból is drop szokott lenni. És ha még ez sem elég, akkor jöhet a négy vinyó strippelve.
Én így veszek fel nagyhd-s, tömörítetlen avit USB machine vision cameráról. -
zapkorte
tag
De minek? Venni kell alá valami ótvar P4/1700-et, rá egy kopasz XP-t meg a canopus programot, oszt csókolom. Ennél egyszerűbb és megbízhatóbb megoldás a világon nincs.
Ilyet vegyél:
http://www.ebay.com/itm/1PC-used-canopus-MVR-D2000-MPEG-DVD-compression-capture-card-1-/282610831090Ez jó kártya, jól szinkronizál, hardverből be is tömörít Mpeg-2-be, a bitrátát megválaszthatod 1 és 15000 között, és hát egy 15.000 kbit-es adatfolyamot bármilyen gép simán zsebrevág, nincsenek eldobált frame-k meg semmi szopatás. Egyetlen hibája, hogy a SECAM-ot nem tudja, a régi szoci tévéfelvételeket transzkódolni kell neki PAL-ba.
-
zapkorte
tag
Szerintem nem. Legalábbis az MVR-D széria csak a saját programjával megy.
Mondjuk az SDK publikus hozzájuk... de ki a francnak van kedve SW-t fejlesztgetni egy 15 éve nem gyártott hardverhez? :-D
Megjegyzem, nekem semmi bajom a gyári programjával. (Azon kívül, hogy egyes beállításokat nem jegyez meg két kikapcsolás között... de ezzel együtt lehet élni.) -
zapkorte
tag
Pár éve még a DVD írósdi a járható út volt, de már azokból is lámpással kell keresmi működőképeset. A sony kamerák is kezdenek behalni elkópestis okán... Lassan már tényleg csak az marad, hogy az ebayon kell vadászni túlárazott Canopust, és alátolni egy 5000 Ft-os P4-1700-et a bolhapiacról. :-( Legalábbis annak, aki most akar belépni a digitalizálgatásba.
-
zapkorte
tag
válasz sellerbuyer #2220 üzenetére
Hogyne lenne. Ez még a PAL-M-et is tudja. Van ilyenem. 20GBP-ért vettem az ebayról. Teljesen használható. Csak néha-néha lobog a teteje bizonyos kazettáknál, mint anno a Color Star tévének. Mondjuk húszból egynél van ilyen. (Azokat megcsinálom a Sharp AN-200SC-vel. Annak a szinkronja sokkal jobb... viszont egy generációval öregebb, és ez meg is látszik a képén. Mondjuk VHS-hez még megfelel, de U-Maticot nem csinálnék vele.
-
zapkorte
tag
válasz sellerbuyer #2213 üzenetére
Betű szerint véve a jogszabályt tényleg nem szabad, de gyakorlatilag nem foglalkoznak vele a jogvédők, ameddig nem százszámra sokszorosítod és nem pénzért árulod a másolatokat.
SECAM-ot PAL-ra egyszerű analóg konverterrel is át lehet tenni, és akkor bizti nincs szaggatás. De digitálisból is akad, ami jó, ezt a fajtát pl. nyugodtan meg lehet venni:
https://www.arcade-game-sales.com/arcade-parts/converters/ntsc-pal-universal/1321-1.html
(No persze nem itt és ennyiért, hanem az ebayon 14 euróért.
16mm-est tudok most csinálni. A 8-as gépem szétkopott, már nem működik megbízhatóan, kínszenvedés vele dolgozni. Majd csinálok egy újat, de az jópár hétbe beletelik még... főleg, hogy most autót kell szerelnem, mert augusztusban műszakira kell vinni, és itt is kotyog, ott is rozsdás, így még jattosra sincs képem elvinni. :-)
[ Szerkesztve ]
-
zapkorte
tag
válasz Doky586 #2211 üzenetére
Komponens kimenete biztos nincs, mert olyan jel egyszerűen nincs semmilyen VHS lejátszóban. :-D
S-videót még lehet rá bütykölni, ha nagyon akarsz, de komponenst az nem. Ahhoz be kellene építeni egy színdekóder áramkört. De ennek semmi értelme sem volna, hiszen a digitalizáló eszközben úgyis van. -
zapkorte
tag
válasz Doky586 #2207 üzenetére
Az s-video is normafüggő. És a secam gépeken tipikusan nem szokott lenni, mivel az SVHS szabvány nem volt secamra kidolgozva. Amelyik tudott is secamot rögzíteni, az is visszaváltott VHS alapszabványra, ha olyat kapott a bemenetén.
Nota bene: az s-video: y+c, vagyis luma+chroma, magyarul fényességjel+színsegédvívő. A különbség a CVBS-hez képest csupán annyi, hogy két külön érintkezőn vannak ezek kivezetve, és nem összekeverve ugyanazon. -
zapkorte
tag
válasz sellerbuyer #2203 üzenetére
Nálam is csak egyszer volt osztásos SECAM amatőr felvétel.Francia rokon küldte a caméscopot.
De van más is. Példul volt egyszer egy nőci, aki valami hegedűművész volt, és egyszer felléptek a francia tévében, és azt kinti rokon föl is vette neki, ő meg idehaza nem tudta lejátszani semmivel.
Igen, persze, tudom, piszkosul sárba tiportam a francia tévé szerzői jogait azzal, hogy áttettem 10 percet dvd-re a csajnak... de fütyülök rá. (Megjegyzem: szerintem ők is. Lement a műsor, besöpörték a reklámbevételeket, kifizették a művészeket meg a stábot, és már el is felejtették az egészet.) De ez is egy olyan eset volt, hogy ha már ide jött amiatt az egy osztásos SECAM felvétel miatt, hát ide hozta nekem az összes többi hasonló kazettáját is.
Ha nem tudom neki megcsinálni a francia SECAM-ot, valószínűleg az egész megbízás ugrott volna. -
zapkorte
tag
válasz Doky586 #2197 üzenetére
Vannak esetek. Pl. hagyatékban találják, vagy valamilyen évfordulóra (mondjuk ezüstlakodalom) megcsináltatják... vagy csak egyszerűen fejükbe veszik, hogy könyvespolcnyi gyűjteményük legyen inkább egy pendrive-on. És igen, van egy csomó játékfilm is, ami egyszerűen nincs meg, vagy nem úgy van meg. Pl. a Michael Todd féle 80 nap alatt a föld körül c. film ugyan megjelent DVD-n, csak éppen a magyar szinkron nincs rajta azon a dvd-n. A Krapachuk meg meg sem jelent, még csak VHS-en sem. Pedig szinkronnal ment a tévében, nem is régi, 98-as, nem is túl egzotikus, francia gyártás, és mégsem létezik sem égen, sem földön. A dokufilmek meg szinte teljesen hozzáférhetetlenek. A fő csapás inkább az esküvő, szalagavató, gyerekzsúr, sportversenyek stb. Abban igazad van, hogy lassan azért elfogynak már ezek...
-
zapkorte
tag
válasz sellerbuyer #2194 üzenetére
MII? 8-o
hol használtak Mo-n MII-t? -
zapkorte
tag
válasz sellerbuyer #2193 üzenetére
a MESECAM-mal nincs gond, azt szinte minden magyar gép tudja, a német lomisok közül is sok ("ost rezeption" felirattal szokták jelölni). Amelyik mégsem tudja, többnyire abba is simán beépíthető, egy IC és néhány alkatrész csupán.
Az megint egy más kérdés, hogy nem minden eszköz tudja kezelni a SECAM színsegédvívőt. Az én kártyáim is csak PAL-t meg NTSC-t esznek, a SECAM-ot transzkódolnom kell beadás előtt. De ezen kívül sosem volt gondom a MESECAM kazettákkal. SECAM-nál a színsegédvívő frekvenciamodulált, még az agyonmásolt kazettáknál sem szokott kihagyni, mint a PAL-osoknál. -
zapkorte
tag
A hazánkban fellelhető JVC és Panasonic magnók tipikusan NEM szokták tudni a francia SECAM-ot. De azért túlzásnak érezném Franczusországból küldetni egy ilyen nehéz dögöt, türelmes kereséssel azért lehet idehaza is találni olyat, én 5db-ot is vásároltam idehaza az elmúlt két év alatt. Igaz, nem mindegyik volt azonnal hadra fogható, de még olyan is akadt köztük. És volt még egy hatodik is, de azt nem vettem meg, mert 3000 Ft-ot kértek érte, az meg azért mégiscsak sok. :-D
-
zapkorte
tag
válasz RexMaximus #2184 üzenetére
Ez egy jó kis gép, valójában Sanyo konstrukció, csak ITT néven árulták.
De a Sanyo gépek közül egy sem tudta a francia SECAM-ot, csak a MESECAM-ot. -
zapkorte
tag
válasz sellerbuyer #2183 üzenetére
SECAM-ra két felvételi eljárás van VHS-nél. Az egyikben egyszerűen lekeverik a SECAM színsegédvívőt, ugyanúgy, mint a PAL-t. Ezt MESECAM néven szokták emlegetni (ME= middle-east vagy middle-europe). A másiknál a SECAM színsegédvívőt leosztják pontosan az eredeti frekvencia 1/4 részére. Ez utóbbit használták a franciák a nyolcvanas években, de később ők is áttértek az MESECAM-ra. Hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, néhány idióta gyártó a MESECAM videóira is azt írta, hogy PAL/SECAM, de ezek a francia kazettákat nem tudják lejátszani. Tehát olyan gépet érdemes keresni, amelyen PAL/SECAM/MESECAM felirat van, mert az tudni fogja a francia kazettát is, a régi magyar tévéfelvételeket is, meg a magyar műsoros kazettákat is (amelyek PAL-ban vannak).Ilyen viszonylag kevés van, legkönnyebben a kilencvenes évek Samsungjaihoz lehet hozzáférni hazánkban:
Illetve elő szokott még fordulni a Sharp VC-477E is, ebből 1986 körül kiszórt pátszázat a Skála Áruház, és ez is tudja az osztásos SECAM-ot:
De ezeknek a többsége már régesrég kikopott, és működésre bírni őket elég macerás, mert egy dörzskereket kell esztergálni a csévézőmotorjukra. (Megjegyzem a Seltron meg Orion gépek ugyanebben a betegségben szenvednek.)
-
zapkorte
tag
válasz RexMaximus #2181 üzenetére
Legjobb, ha pont olyan típust veszel, mint amivel egykor fölvetted őket.
Az osztásos SECAM nehéz dió... a kora-nyolcvanas évek őslényein és túlárazott "világvideókon" kívül egyes Samsung típusok szokták tudni ezt a kundsztot. Mondjuk a VK-330-as, vagy az SV-651F. De ezeket is vadászni kell. -
zapkorte
tag
Teljesen tök mindegy, hogy hol van a frame synchronisered a bejátszó magnóban-e, a kártyán-e, netán külső dobozban-e? Utóbbi két esetben viszont tudsz válogatni a bejátszó magnók között. Mert vannak elég beteg változatok. Osztásos secam, PAL-M, lineár sztereó hang, EP sebesség... az NTSC kazetták meg aztán totális káosz... és van élet a VHS-en kívül is, pl. decemberben elég jó kis pénzt kaszáltam egy reklámstudió U-Matic és Betacam archivumának átkonvertálásával. Persze mondhatod, hogy az ilyen perverz dolgok ritkák, de akinek csak egy is van, az már nem fog átmenni máshoz a PAL VHS-eivel. :-)
-
-
zapkorte
tag
Kipróbáltam már néhányat, nyugi bele:
Érdekesképp az a tapasztalat, hogy pont a "jobb mechanikás" régi gépeknek silányabb a képe.
A Canopus kártyáim mindent normálisan tudnak, ha rádugok egy beta-SP-t, zongorázni lehet a különbséget bármilyen VHS-hez képest, tehát azt hiszem, alkalmasak arra, hogy megítéljem a valós különbséget VHS magnó és VHS magnó között.
Az már megint egy másik eset, hogyha az olcsó, gagyi eszköz olcsó gagyi comb filterét SVHS csatlakozón keresztül kerülöd ki... Én erre nem sajnáltam a pénzt és az időt, és kerestem használható eszközt, ami akár egy ótvaros felültöltős betamaxról vagy video-2000-ről is normális minőségben tud digitalizálni, mert ilyenek is felbukkannak néha-néha. És innentől fogva jöhet az 1-2e Ft-os goldszar meg szarszung meg tomfos videók végeláthatatlan tömege, ha elkopik vagy elromlik, bal kézzel jobb váll fölött... A Philips VR-1000 meg JVC BR-S600 meg Grundig VS-680 meg társai csak sátoros ünnepeken kerülnek elő. Vannak olyanok is, igen. De minek amortizáljam őket, hogyha semmivel sem adnak szebb képet, mint mondjuk egy mezitlábas Sony SLV-715, amiből három is van a padláson félretéve "nehezebb időkre"? Hogy aztán ha hoznak igazi SVHS kazettát, akkor ne legyen mivel visszajátszani?
[ Szerkesztve ]
-
zapkorte
tag
válasz sellerbuyer #2166 üzenetére
Remek jó szakmai fórumokat üzemeltetnek az "audiofilek" is, ahol az egyik hülye megmagyarázza a másik hülyének, hogy amióta csapágygolyókra tette az erősítőjét, sokkal szebben szól, mint amíg gumilábakon állt, meg hogy feltétlenül árnyékolt hangfalkábelt kell használni, mert manapság már annyira erős a napfolttevékenység, hogy simán belehallatszik a hangszóróba, meg hasonló faszságok. :-D
-
zapkorte
tag
Én azért egy magyarázatnak jobban örülnék. Szerintem a VHS egy kompozit videórendszer, fizikai képtelenség, hogy egyiknek szélesebb legyen a luminanciaspektruma, mint a másiknak. Ott ugyanis, ahol további képrészletek lehetnének, már a lekevert chroma jel van
Rontani lehet rajta ócska playerral, de javítani hogy lehetne? Hiszen már a felvevő magnóban limitálva lett a sávszélesség, mielőtt a (lekevert) színsegédvívővel összeboronálták volna a világosságjelet. -
-
zapkorte
tag
válasz sellerbuyer #2157 üzenetére
Nem lehet mindenki műszerész... és tulképp a video-digitalizáláshoz nem is kell annak lenni.
De ez még ártatlan kis tévedés, engem igazándiból a hifisek tudnak irritálni. "Valahogy nem szólj jól a hifim, de aztán rájöttem, hogy az volt a baj, hogy nikkelezett RCA dugókat használtam, amint kicseréltem őket aranyozottra, máris hallhatóan szebb lett a hangkép" stb. No, én ezektől dobom el az agyamat. Meg magyaráz a skin hatásról nekem... közben szerintem fogalma sincs róla, hogyan kell behatolási mélységet számítani, és mennyi is az hangfrekvencián? :-D
Aztán van a másik fajta, amelyik ezekkel a faszságokkal telebeszéli a fejüket, hogy mindenféle túlárazott kacatot rájuk sózhasson, mint pl:
http://audiocentrum.hu/spd/unas_965723/Bluehorizon-PROBURN-kabelbeegeto
No ezek azért már Btk-s kategóriába esnek. (373. § Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz, csalást követ el. Ráadásul minősített eset: bc) üzletszerűen.)[ Szerkesztve ]
-
zapkorte
tag
Hát egy gyenge minőségű, vagy kikopott magnó sokat tud rontani a képen, ez így igaz. Viszont egy svhs magnó semmit sem tud javítani egy közönséges vhs felvételen. Megvannak az alapszabványnak a maga korlátai, amelyen egyszerűen lehetetlen túllépni. Nem lesz belőle SVHS minőség attól, hogy SVHS-en játszod vissza, csak tök feleslegesen növelted a működési költségeket.
-
zapkorte
tag
Nekem az LG RC-7300-as kombómmal nagyon jó tapasztalataim voltak. Igaz, annak idején nem tartozott a legolcsóbb kategóriába... De végül anank is bekrepált. a dvd része. Kétszer még sikerült életre piszkálgatni holmi IC-cserékkel, harmadszorra már nem, ment az intermetálba.
-
zapkorte
tag
válasz Doky586 #2143 üzenetére
Még egyszer: nem csak filmet digitalizálok, hanem MINDENT. Még ilyen szarokat is hoznak néha
https://www.facebook.com/filmmasolda/videos/667593166745661/
Ezt példul pont deinterlace-lni kellett, mert az a terv, hogy 40 év után visszamegy a stáb forgatni ugyanarra a cigánytelepre, és bevágják az archivokat a kortárs, HD technikával készülő filmbe.
-
zapkorte
tag
válasz Doky586 #2141 üzenetére
A filmes témák természetesen egyből HD progresszívben mennek:
https://www.youtube.com/watch?v=GdzC3WqJYIIDe egyelőre még nagy a katyvasz. A mai negyvenesekről baba korukban még szuper-8-as, kamaszkorukban VHS-C vagy Hi8, majd kb. 2000-től miniDV (fordított sorváltás!), később 720p, a közelmúltban meg 1080i készült. Ha valakinek az a dilihoppja, hogy összevágja a teljes élettörténetét egy 1,5 órás moziba, akkor ezt a formátum-katyvaszt közös nevezőre kell hozni, és ahhoz bizony kell egy gusztusos deinterlace és resize algoritmus is.
-
zapkorte
tag
Lévén szó hangosfilmről, a gép természetesen 24fps-el megy, és a kamera elektronikusan rá van szinkronizálva, hogy ne vibráljon.
Remekül működik, csak azért nincs még összerakva, mert a kamera rögzítése még nem megfelelő, kalimpál, mint bíró seggibe a lófasz. Középen kell rögzíteni, a közgyűrűnél fogva. -
zapkorte
tag
Persze, persze, ez igaz, de ahhoz, hogy megértsem, több oldalnyi angol szövegen kéne átrágnom magam meg minden... virtualdubban beállítok mindent menüből, aztán egy kattintással elmentem, és utána ugyanúgy bármikor elővehetem, mint te az avisynth scriptjeidet. Szóval most már elég csekély a motivációm arra, hogy megtanuljam a scriptírást. Ha nagyon akarnám, megtanulhatnám... de ha fejleszteni akarok, akkor inkább ilyesmivel babrálok:
-
zapkorte
tag
válasz sellerbuyer #2120 üzenetére
Én használok. Egy Sharp AN-200SC-t meg egy noname-et, bizonyos CDM-630 feliratút. Mind a kettő digitális konverter, vagyis az eltérő sorszámot és képfrekvenciát is konvertálni tudja. Ezek a típusok el is fogadják a VHS jeleket. Az ebayos, kicsi, fehér dömpingárú sajnos nem, és vannak a piacon analóg konverterek is, amelyek képfrekit meg felbontást nem konvertálnak, csupán a színsegédvívőt tudják áttenni. Monnyuk a SECAM-hoz jó az is, de az NTSC-ből max PAL-M-et tud csinálni, amivel kb. semmire sem mész. Szóval ha ilyesmit akarsz venni, jól utána kell olvasni előbb a neten...
-
zapkorte
tag
Virtualdubhoz van egy "smart deinterlace" filter, bizonyos Donald A. Graft csinálta 2005-ben. Ilyen szinten összerakja a 25i-t 25p-be, mint a csatolt képen. No persze egy kissé erőforrásigényes... a 8 magos gépemen 20-21 fps-sel tud dolgozni... de messze kenterbe ver minden mást, amit eddig kipróbáltam.
-
zapkorte
tag
válasz Pizzafutar #1947 üzenetére
10 év körül már be-bedöglik a dvd.
De egyelőre még mindig ez az az uralkodó formátum, amit ha bármilyen ismeretlen helyre mész, jó eséllyel le tudsz majd játszani. Akár ha valami képcsöves ócskaság van is ott egy 8000 ft-os tacskós lejátszóval, akár ha egy kompjuter.
A jövő nyilván nem ez lesz, hanem majd a tyilifonunkról osszuk meg wifin át a műsort a tévével, meg ilyesmi, ez már sok márkánál ma is működik, de szerintem még egy 10-15 év kell még, mire végleg kifut a dvd. -
zapkorte
tag
Tulajképp ma már, amikor 10e-ért kapsz egy 1TB-s vinyót, tárolhatod az SD anyagaidat akár AVI-ban is. Az egyetlen probléma ezzel csupán az, hogyha meg akarod nézni, akkor a nagyobb fájl lejátszásához nagyobb sávszélesség is kell. Ameddig a kompjutereden nézed, addig nincs ezzel gond, de ha mondjuk már föl akarnád tölteni a youtube-ra vagy a faszbúkra, akkor már szopacs van, mert a legtöbb net szolgáltatónál a föltöltési sávszélesség SOKKAL lassabb, mint a letöltési.
A San Remoi kép azért "hullámzik", mert rongyosra van nézve a szalag, és ahol egy-egy sorban értékelhetetlen jelfolyam jött le róla, ott a videó megismételte az előtte lévő sort. Ez egy teljesen elterjedt hibasavítás, 1972 óta minden videóba beledrótozzák. Addig, ameddig csak egy sort kell megismételni, addig nem is feltünő. Ez esetben 3-4-5 sorokat ismétel a gép. Ha megállítod a videót valamelyik ferde vonalnál, jól tettenérhető, hogy a "hullámoknál" a ferde vonalak függőlegessé válnak, mert újra és újra ugyanazt a sort ismétli az elektronika mindaddig, amíg nem talál újra értékelhető jelet a szalagon.
Ez egy objektivitás, nem ez alapján kell megítélni a képet. -
zapkorte
tag
8000-el 1..1,5 óra fér egy lemezre. Ez bőségesen elég, ennél többet úgysem lehet végigseggelni semmiből.
A TBC nem a kép és hang közti különbségek javítására való, hanem a sorfáziskülönbségek korrigálására. (Vagyis hogy ne legyenek a függőleges vonalak cikk-cakkosak.)
Természetesen 720x576-ban digitalizálok, hiszen a hangot sem 20kHz-es mintavételezéssel vesszük fel. Ettől viszont még tény ami tény: egy VHS-ből soha, semmilyen eszközzel nem fogsz 240 oszlopnál nagyobb felbontást kicsikarni, mert ennyit tud az alapszabvány Színben pedig még ennyit sem. Lehet ennél több információt rögzíteni videókazettára, de az már nem VHS, hanem U-Matic vagy Betacam, és egészen más az egy óra játékidőre jutó szalagterület. ;-)
Miért kellene egy digitalizáló eszköznek 10.000 Ft körül lennie? 30.000-ért már kapni olyat is, amivel nem egy kínszenvedés az élet:
http://www.ebay.com/itm/301976998071?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
És hidd el, elég jó minőségű Y/C szeparáció van rajta. Meg TBC is. Meg hardveres mpeg tömörítés. Csak összedugod bármilyen rissz-rossz videóval, és amikor lejár a kazetta, máris van egy kifogástalan mpeg file-od. Valami ilyesmi: https://www.youtube.com/watch?v=_aglO_rkMQ0Hagyjuk már az ilyen barkács megoldásokat, hogy bedugom a VHS-s az asztali dvd-be, abból az SVHS-t a D8 kamkorderbe, abból a firewire-ot a kompjuterbe, abból legrabbolok egy DV-AVI-t, amit aztán transzkódolok mpeg-be, hogy végül kikerülhessen egy korongra... ha csak végiggondolom, már attól lefáradok. :-)
-
zapkorte
tag
Hát nem kell agyontömöríteni. Egy 8000 kBps-es mpeg-2 stream már igazán semmit sem ront egy VHS minőségén. Editálni ugyanúgy lehet (pl. az MpegVCR nevű egyszerű kis programmal), és azonnal, konverzió nélkül ki lehet karcolni dvd-re,
És még egy kva nagy előnye van a hardveres tömörítésű eszközöknek: nem kell hozzá erőmű, és mégsincsenek eldobált frame-ek. Egyetlen egy sem. A kép és a hang tökéletes szinkronban marad az LP-ben felvett 240-es kazetta legvégére is.
-
zapkorte
tag
Egyébként is felesleges. Egy VHS kazettának, az alapszabványból adódóan van kb. 240 oszlopos világosságjel-felbontása, ez 3,75MHz sávszélesség, amit egyszerű eszközökkel, kényelmesen és hatékonyan külön lehet választani a 4,43MHz-es színsegédvívőtől, melynek oldalsávja alig van a VHS kb. 30 oszlopos színfelbontása miatt.
Az Y/C csatlakozónak ott van jelentősége, ahova kitalálták: az SVHS/Hi8 gépeknél, ahol a világosságjel közel teljes sávszélességű, így az Y/C szeparáció során károsodhat. -
zapkorte
tag
Így van, nekem is olyan D8-am van, ami nem olvas sem V8-at, sem Hi8-at. Mondjuk különösebben nincs sok jelentősége, mert van mellé 3db kommersz Hi8-am is, úgyhogy a D8-at csak akkor veszem elő, ha digitális kazettát hoznak.
Hozzáteszem, ezt a D8 kamerával való digitalizálást eleve elhibázott ötletnek tartom, mert még ha minden jól működik is, a végeredmény akkor is egy bazinagy AVI lesz, amit még külön át kell konvertálni valami mpg-be. (Hacsak nincs egy canopus firecodered is hozzá, ami röptiben mpeg-be rakja ami a firewire dróton bejön.)
[ Szerkesztve ]
-
zapkorte
tag
válasz Pizzafutar #1920 üzenetére
Nekem volt egy LG RC7200-asom, gyönyörűséges átiratokat csinált a VHS-eimről. De kidöglött a lézere, és mivel 38.000 + ÁFA lett volna bele az új fej, ment az Intermetál Kft-be. :-(
-
zapkorte
tag
válasz deadwing #1861 üzenetére
Hát, bele kell próbálni többféle masinába is. Lehet, hogy egy kézi tracking állítós lesz a befutó. Vagy ha fodros a szalag széle, akkor egy darab filccel oda kell nyomni a kontrol fejhez. De lehet, hogy akkor sem lesz benne köszönet.
A kerregés szintén rákerülhet lejátszásnál, de rákerülhetett felvételkor is. De azt szerintem valami jobb hangszerkesztővel ki lehet vonni belőle. A legrosszabb esetben a mélyhangok beáldozása árán. -
zapkorte
tag
válasz deadwing #1859 üzenetére
VHS-en két sávos a hifi hang, ez általában sztereo, de egyes történelmi típusoknál ez lehetett két mono sáv is, amelyek között lehetett választani egy kapcsolóval. (Pl. kétnyelvű kazetta.)
Egyes típusok esetében szintén külön kivezették, vagy kézzel volt kapcsolható az állófejes hang is, amelyből szintén létezett két sávos kivitel, vagyis összesen négy féle hang lehetett egy VHS kazettán, két hifi, és két állófejes, utóbbi néha dolby zajszűrővel is.
A kilencvenes években a kapcsolók eltűntek a videókról, az állófejes sztereo és a dolby szintén megszűnt. Ezek a videok már automatikusan kapcsolnak: hogyha hifi hangsávot nem találnak, akkor lejátszák az állófejes hangot monoban.
Nekem vannak működőképes, kapcsolható, négy hangsávos videóim, amivel meg lehet vizsgálni a kazettáidat. Két ősrégi Blaupunkt is akad köztük, úgyhogy még az is meglehet, hogy pont olyan is van, mint a tied volt.De aban biztos vagyok, hogyha a tv műsor hangja van a hifi sávban, akkor a te demóid legfeljebb a lineáris hangsávban lehetnek. Ahhoz viszont modern videóval csak monoban férsz hozzá, és akkor is csak az esetben, hogyha belenyúlsz az elektronikájába, mondjuk lekötöd a hifi fejeket a forgótrafóról, hogy ne lássa a hifi hangot, és átkapcsoljon a lineárisra. -
zapkorte
tag
válasz BathinApe #1853 üzenetére
Hinnye, ilyet még én sem láttam. Nem, ez tuti, hogy nem sávváltási csíkozat. Azért érdekes, mert áll, tehát a képszinkronjelhez van valami köze, viszont csak a kép alsó felén van, tehát nem egy egyenletes zavarjel... lehet, hogy tényleg így van a szalagon. Bár nem értem, oda is mitől kerülhetett így?
-
zapkorte
tag
válasz sellerbuyer #1847 üzenetére
A főnök nyilván úgy gondolja, hogy majd a normál napi feladatai mellett időnként kazettát is cserél a droidja.
Az elgondolás egyébként nem rossz, kevés VHS kazetta igényel folyamatos felügyeletet, a legtöbb emberi kéz érintése nélkül szépen bedigitalizul, utána meg egy vágóprogramban végig lehet pörgetni pár perc alatt, hogy nem csíkozódott-e be valahol?
Csak hát beruházásigényes ez a dolog, mert egy jó digitalizáló eszköz az drága. Gyengébb képminőségű darabokkal meg kár az időért... -
zapkorte
tag
Meg kell jegyeznem, hogy minap hozott egy ügyfél egy D8-as meg egy V8-as kazettát is, én persze elővettem a D8-as kamerámat, hogy majd azzal megcsinálom mindkettőt... és hát el kellett vennem egy Hi8-ast is, mert a D8 az istennek sem vitte az analóg kazit. Nem mintha ne lenne rengeteg Hi8-asom... de mivel ritkán kellenek, el vannak pakolva a táskáikba, én meg lassan már aludni is lusta vagyok... de ezúttal nem úsztam meg. No szóval nem mind arany, ami fénylik, legalább egy olyan D8 típus biztos, hogy van, amelyik nem vágja zsebre az analóg jeleket. (Analóg bemenet sincs rajta.)
-
zapkorte
tag
válasz Shadowguard #1844 üzenetére
Én attól tartok, hogy ez is az 5000 Ft-os eszköz, csak adnak hozzá egy olyan software-t, amelyik megpróbálja realtime betömöríteni az adatot. (Mi másért lenne 4,3GHz-es CPU a minimális követelmény hozzá?)
Én nem mernék megvenni olyan külső eszközt, aminek kisebb a doboza, mint egy CD tok. Az ilyen zsebrevágható holmikba túl komoly elektronikát aligha lehet beépíteni...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
- Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art objetkív + táska ( Nikon )
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest