Új hozzászólás Aktív témák
-
gyapo11
őstag
Stúdió vakum nincs és nem is fotóztam vele, szóval ebben nem tudok véleményt nyilvánítani. Vakuval már kattintottam párat, és már a filmes időkben az 1 fokozatú vakukkal feltűnt, hogy ha nem direktben kapja a fényt a téma hanem plafonról vagy falról visszaverődve, akkor csúnyán alulexpós tud lenni az irányszámból számított blendével. Nameg pár évet iskolában is eltöltöttem, ott is volt szó azért fénytanról, optikáról, meg pár könyvet is sikerült elolvasni a fotózásról, mint gondolom itt sok embernek.
A kérdésnek az alap dolgokra irányuló részére próbáltam válaszolni, hogy vakufénymérő nélkül hogy lehet megtudni a szükséges blendét. Stúdió vakura is igaz, de a fényformálók már módosítják a dolgokat, ez tény.Új kérdés: sok vakun van S1 és S2 mód, ilyenkor az első vagy a második villanásra működik. Viszont a Panasonic GX7-es manualjában mintha olyan vezérlésről lenne szó mint a vezeték nélküli vakukioldók, amik teljes TTL kommunikációt átvisznek. Lehetséges lenne, hogy egy villanásnak látszó pillanat alatt átvillantja a vakuba a beállított értékeket? Ha igen milyen vakuba?
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
ph_5.5
aktív tag
válasz gyapo11 #9201 üzenetére
Nem a tudásodat kérdőjeleztem meg, vagy azt hogy ne értenéd azt a részt amiről írtál.
Én csupán arra akartam rávilágítani hogy stúdióvakunál (főleg hogy a kérdező munkára szeretné használni ahol 1 villanás - 1 jó kép lenne a cél) ott nem máködik az hogy számolgat.
És nincs megfelelő matek arra amit kérdezett.
Fénymérő nélkül maradtak volna a próba villantások. Ami rutonos fotósnál lehet hogy már a 3. exponál jó eredményt ad... de az is lehet hogy nem.
S1 S2 mód sima slave1 slave 2 jelentésű. Ilyenkor aktiválódik az infra kioldója a vakunak, de ilyenkor tudsz Godoxra csatlakoztatni külsős gyártók kioldóját is.
TTL kommunikáció ami nem rádiós nem újkeletű. A Nikon közel 20 éve már CLS néven futtatta ezt a rendszert és teljesn jól működött zárt térben. (Creative Lightning System).
Ott akár a vázba épített kisvaku fénnyel villgta el villám gyorsan a távolabb elhelyezett rendszervakunak a fénymérés adatait. Az első villanás volt a mérő... mert a rendszervaku elvillant, az objektíven keresztül a fény megérkezett (a vaku visszavert fénye a tárgyról) és ehez állította be véglegesre a villanás erősségét a rendszer.
Évekig használtuk, örültünk is ... de a rádiós rendszer mivel már kültéren is használható volt, nem zavarta be a napsütés és társai, elfeledtette a rendszert.A pár rádisó rendszervakun túl én jelenleg ezekkel dolgozom. (meg van még azóta más is ami nincs képen).. de a lényeg, én ezért merek beleszólni a vakus témákba.
-
gyapo11
őstag
Nem azt kérdezte, hogy hogy kell halat fogni, hanem hogy hova tegye a horgot meg az úszót stb. Alap dolgokat, amire válaszoltam. Ha azt kérdezi, hogy stúdióvakuval, softboxszal hogy kell beállítani akkor meg se szólalok.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Taci
addikt
Mindannyian hasznos tanácsokat adtatok, köszönöm szépen. Időközben vettem egy fénymérőt, hisz' ahogy írtátok is, stúdióvakunál nem működik a számolgatás - ellenben nagyon jó tudni, hogy hogyan kell számolni, és jó tudni és érteni a miérteket.
Köszönöm a segítséget mindenkinek. -
oAcido
aktív tag
Sziasztok!
Páromnak szeretnék venni egy vakut Canon Eos M50 gépe mellé.
Főleg beltérbe használná, állványon (hobbi szinten potréfotózna a baráti körben). Kicsi utána olvasás után egy Godox TT685 II-t néztem ki, egy Godox Xpro társaságában (ez az összeghatár a plafon).
Ennyi pénzért (kb. 90 ezer) lenne esetleg jobb alternatíva vagy nyugodtan megvehetem ezt a szettet?
-
gyapo11
őstag
Ha tud slave módot akkor igen. Vagy kell egy olyan vakupapucs, amin van fényérzékelő, és az el tud villantani bármilyen vakut. link
Nem bármilyen vakut, írja hogy Canon, Sony, Minolta nem jó neki.[ Szerkesztve ]
-
gyapo11
őstag
A kézikönyve szerint van benne rádió:
TT600 has 2.4G ratio transmission (Master/Slave)
Viszont a TT350-et nem említi:
As TT600 adopts Godox wireless X system, it is compatible with
AD360II-C、AD360II-N、TT685C、TT685N、X1T-C、X1T-N
wireless control, etc.
De a TT350 kézikönyve szerint oda-vissza megy a dolog:
When using Godox 2.4G wireless X system, TT350S is perfectly
compatible with other products of our company.
As a master unit, TT350S can control the following slave unit
models: AD600, AD600M, AD360II-C, AD360II-N, V860IIS, V850II,
TT685S, TT600.
As a slave unit, TT350S can be controlled by the following master
unit models: X1T-S, V860IIS, V850II, TT685S, TT600.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Canonfan
senior tag
Sziasztok!
A véleményeteket szeretném megkérdezni, ugyanis gondolkozom hogy vennék egy második vakut a meglévő mellé. (Főleg ha esetleg most pénteken lenne valami jó fekete péntekes ajánlat) A váz Canon 70D amúgy.
Jelenleg egy Yongnuo YN568 EXII-m van, amivel teljesen elégedett vagyok, sőt nagy túlélő, mert egyszer le is esett a váztól és ki is tört az infra előtt a vörös plexi, de utána ment tovább közben persze pótoltam és azóta is tökéletesen működik.
Viszont már 6 éves és sok rendezvény benne van már, ezért gondoltam másodvakunak megtartani és venni fővakuként egy újat.
Bár kézenfekvő hogy maradjak a márkánál, mert akkor ha vennék hozzá később egy Yongnuo vezérlőt akkor már adott lenne két vaku amit vezérelni tudnék vele, bár ez jelen pillanatban nem fontos.
Viszont nem tudom érdemes-e maradni a márkánál, mert nekem egy rossz szavam nem lehet rá, de egyik barátomnak ugyanez van csak újabb verzió az EXIII-as, és ő azt mondta hogy neki már voltak gondjai vele szervizben is volt már nem sokkal utána mikor vette. Szóval nem tudom, hogy én fogtam ki nagyon jót vagy ő rosszat
Yongnuo-ból egyébként az Yongnuo YN-685 II ami előrelépés is lenne elsősorban azt néztem a márkából.
Viszont látom már a Godox amit inkább látni, a Mikrosatnál is már csak azt láttam pedig tőlük vettem a Yongnuo-t anno de ha jól láttam azt már nem is tartanak.
Godoxból pedig a GODOX TT685II-C viszont ha jól láttam ez nem jelzi az elem töltöttségét, míg ahogy láttam az újabb Yongnuo-k igen.Azt szeretném megkérdezni, hogy ti mit gondoltok, ti melyiket javasolnátok a kettő közül, illetve ha hallottatok/olvastatok véleményeket megbízhatóságra a két márkáról azt is megköszönöm!
-
gyapo11
őstag
válasz Canonfan #9211 üzenetére
Hosszútávú tapasztalatot nem tudok írni, de hátha így is tudod hasznosítani.
Canon 6d - Yongnuo 685 tökéletes
Nikon D200 - Yongnuo 468 II gépre téve villan de kicsit, vezeték nélküli kioldóval jól villan de csak manual módban, ttl-ben nem
Sony A7 - Godox TT-350s illesztési problémája van, ha simán rátolom a vakut a gépre akkor nagy eséllyel nem működik, ha balra forgatva szorítom meg a rögzítő csavart, akkor nagy eséllyel tökéletes. Azok a kis érintkezők nem volt jó ötlet a Sonytól.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Canonfan
senior tag
válasz gyapo11 #9212 üzenetére
Köszönöm szépen!
Mindig nehéz amúgy két szinte egyforma tudású termék között dönteni, de majd megpróbálkozom vele.
Bár most jelenleg a Godox felé húznék mert ahogy láttam a Mikrosatnál 2 év garit adnak rá + szervizelik is. Régebben a Youngnuo-val volt így mert anno tőlük vettem, és amikor kitört a kis bordó plexi az elejéről tudtak küldeni olyan darabot nem kellett feltúrnom a netet utána, gondolom most a Godoxxal van ez most így ezért az biztosabb választásnak tűnik.Azt szeretném megkérdezni, hogy neked a Yongnuo 685-ön mennyire hasznos funkció az elem visszajelző?
Ahogy láttam szinte csak ez a kényeges különbség köztük a Youngnuo 685II-n van, a Godox TT685II csak akkor villog ha már lemerült (mint a mostani Youngnuom) de olyankor már úgyis észreveszem mert már nem villan. Viszont egy külföldi értékelésben azt olvastam hogy nem valami pontos pedig ez plusz lenne pl egy rendezvényen egy díjátadás előtt ha látom hogy merül kicserélném időben nem lenne az a rizikó hogy épp amikor darálni kell a képeket akkor merül ki az AA-s aksi.
Ezért szeretném azt megkérdezni, hogy mennyire tapasztaltad pontos/hasznos funkciónak ezt? -
gyapo11
őstag
válasz Canonfan #9213 üzenetére
Hát én ritkán használok vakut, akkor se rendezvényen, ha nem villan akkor cserélem az akkukat. Szóval nemigen tudnék válaszolni, hogy mennyire pontos. A ceruzaakkukat nem tartom benne, és időnként más eszközökben is használom, ezért néha töltöm is, nagyjából mindig szinte tele vannak amikor beteszem a vakuba.
-
ph_5.5
aktív tag
válasz Canonfan #9213 üzenetére
Rendszerben érdemes gondolkodni. Abban pedig jelenleg a legjobb (a megfizethető kategóriában) a Godox. Egyazon kioldóval tudod használni és vezérelni vázról a rendszervakut, az FV sorozatú ledet, az akkus vakucsalád kissebb tagjait ( 100-200-300 Ws-os pl Ad sorozatot) a nagyobb akkus eszközöket, vagy akár a sima hálózati stúdióvakukat.
Rendszervakuból is van már náluk kör alakú fejjel termék, vagy hagyományosabb kinézettel de cserélhető Li-akkus megoldás. (860-as rendszervaku család).
Godox alatt árban pl most újdonság a Jinbei vakucsaládja. Mármint régi piaci szereplők, de most van egy HD2 max nevű rendszervakujuk. 80Ws erejű, érintőkijelzős, cserélhető akkuval. Igaz, ez még most picit akciósan is 102.000 Huf körül mozog. -
Canonfan
senior tag
Köszönöm szépen, akkor szerintem eldőlt a kérdés.
Bár teljesen elégedett vagyok a Yongnuommal, de nekem is úgy jött le hogy most eléggé a Godox felé billen a mérleg, kevesebb helyen lehet Yongnuot látni, ami valóban a jövőre gondolva ha szeretném bővíteni később pl rádiós kioldóval lehet alig találok majd valakit aki foglakozik vele az alkatrészellátásról nem is beszélve.
Úgyhogy valóban marad a Godox de a TT685II tudása szerintem elég lesz nekem (az aksitöltöttség mutatást leszámítva) ez is előrelépés leshet majd a mostani Yongnuomhoz képest. Van két garnitúra Eneloop aksim úgyhogy max marad ahogy most van, hogy ha lemerült akkor cserélgetem őket.
-
gyapo11
őstag
válasz Canonfan #9216 üzenetére
Valamennyi visszajelzésnek jó a töltésre felhasznált idő, ha egyre hosszabb, akkor már merülnek az akkuk, de még párat villanthatsz vele ha nem nagyon rövid időközönként kellenek a villanások és/vagy nem max erővel.
-
Taci
addikt
Sziasztok!
A stúdióvakukat min keresztül kötitek elektromos hálózatra? Sima hosszabbító? Túlfeszültségvédelemmel ellátott?
Mivel nem csak itthon akarom használni a felszerelést, ezért mindenképp egy túlfeszültségvédelemmel felvértezett elosztót szeretnék. 5 méter kábellel már úgy-ahogy jó lehetne, viszont ilyenből kevés van. Szóval inkább mindegy milyen hosszúságú kábellel, de egy megbízható minőségűt, és azt megtoldva egy elég nagy hosszabbítóval?Ti mit használtok, illetve milyen márkát ajánlanátok? Jó lenne, ha lenne rajta USB port is, bár igazából nélküle is megvagyok. A fő szempont a megbízhatóság lenne. És 4 port legalább kellene (mármint elektromos hálózati), mert közben jó lenne tölteni szükség szerint az akksikat is. De túl nagy se legyen, mert az se jó, ha csak a port fogja a nagy része, szóval ilyen 4-8 port között gondolkodom.
Hátha tudok saját tapasztalat alapján valami jó minőségűt ajánlani (vagy pont hogy valami kerülendőtől megvédeni).
Köszönöm. -
gyapo11
őstag
Az áttetsző és a visszaverő esernyőknek milyen előnyük-hátrányuk van a másikkal szemben?
Az áttetszőt meg lehet villantani teljes felületén (ha eltekintünk az ernyő kerek formájától és a fényfolt téglalap alakjától), és ennek a felületnek minden pontjából mennek a fénysugarak minden irányba. A visszaverő ernyő nagyjából fókuszálni tudná a fényt ha a vaku a gyújtópontban lenne és vagy 300 fokban gömbszimmetrikusan sugározna, de ez nem így van. Ennek ellenére talán több fényt ad előre irányban, tehát kisebb energiát kell elhasználni egy expóra. Jól gondolom?menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
ph_5.5
aktív tag
válasz gyapo11 #9219 üzenetére
Én alapvetően ernyő "ellenes" vagyok. Persze ismerem az előnyeit pl olcsó ár, bármivel kompatibilis, könnyű stb... de számomra a hátrányai miatt ritkán használt eszközök.
1. nem szeretem a szemfényét (ronda pálcás látványt nyúkt)
2. kevés olyan vaku van ami pont képes az ernyő közepébe villantani, így azt egyenletesen kivilágítani. Leginkább felfelé tolódik a vaku fénye, és így asszimetrikus lesz az ernyőből kilépő fény. Tudom- ez sokszor észrevehetetlen, de ha tökröződő felületen látszik (pl emberi szem, ablak... bármi felület, akár egy sima fal, akkor engem zavar)
3. Az áteresztő szétszórja a fényt. Nagyon. Kapsz egy általános lágy fényt, ami kicsit visszafleé, kicsit oldalirányba... és nagyobb részt előre lép ki.
4. A visszaverő jobban hasznosítja a fényt, ott az ernyő nyitási szögével, vagy a pálca betolási hosszával a vaku felé szabályozható a fény jellege. SZórtabb, koncentráltabb... plusz van fehér belsejű, ezüs, arany vagy akár kombinált felületű.
Ha ez a visszaverő ernyő kap egy huzatot, akkor már brollyboxnak hívjuk Ez egy ésszerű olcsó alternatíva.. főleg nagyobb méretek esetén. -
gyapo11
őstag
OK, köszi, gondoltam, hogy az áttetszőnek sok fény kell. Nekem is furcsák a szemben látszó bármik, akár a kör, akár a valamilyen alakú softbox, sajnos ezt csak baromi nagy mérettel lehet kompenzálni, azt meg nem akarok. De akkor még mindig inkább a kör alakú fényfolt mint valami szögletes. Vagy utómunkával kiszedni ha kevés képből kell.
-
ph_5.5
aktív tag
válasz gyapo11 #9221 üzenetére
Emberi archoz a kör az elterjedtebb, és a szemben jól mutat az a forma. Legalábbis a többségnek bejön. Kiretusálni nem célszerű- élettelen lesz tőle a tekintet.
Ernyő helyett onkább egy olcsó kicsi beautydish szerintem jobb döntés, vagy egy kisebb nyitható parabox. Néha olcsó ki lehet fpgni őket... -
gyapo11
őstag
Találtam egy összehasonlító oldalt, lehet nézegetni a különböző fényformálókkal készült képeket: link. Nem túl közel lehettek a fényforrások, de át lehet számolni kisebb távolságra a méreteket.
-
ph_5.5
aktív tag
válasz gyapo11 #9223 üzenetére
Az a helyzet hogy mind a szögek, mind a távolság változtatásával, a könyezet fényvisszaverő képességeivel változni fog a fényformáló hatása a képi világra. Pl egy 3x3m-es fehér falú helyiségben ha egy 100cm-es áteresztő erőyvel fogsz világítani mondjuk 2m-ról, akkor kapsz egy szinte árnyékmentes fotót. Ha ezt kültéren használod ahol a téma közelében nincs "semmi", akkor más hatást fogsz elérni. És más lesz 30cm-re az arcába tolva a fény és más 5m-re távolítva.
Nekem is van ernyőszerű cuccom... csak picit nehéz, meg annyira nem kicsi (mindkét lány 180cm közeli magassággal bír)
-
gyapo11
őstag
Így van ahogy írod. Kültér nálam nem annyira játszik. Eddig vakuval meg elemlámpával fotóztam kisebb tárgyakat, de persze direktben nem jó. Vettem derítő lapokat, de azok kézbe valók és nincs mindig segítség. Tehát kell valami állványra szerelhető, ernyő, softbox. A tárgyhoz képest nagyobb fényfolt kell, ezért jött az ernyő ötlet, de pl. hwaprón 2 50x70-es softbox állvánnyal és 2 135 W-os fénycsővel 20-ezer, csak nekem nem fénycsöves kell hanem vakut tennék bele. Szóval lehet még lesz kedvező áró softbox ajánlat.
-
sicc_innen
tag
Sziasztok!
Egy egyszerű problémám van. 3 különböző (Canonhoz készült) rendszervakut kellene vezeték nélküli módban slave-ként használni egyidőben. Canon 550EX, Yongnuo YN 568 III, Godox TT685 II (C) a rendelkezésre álló modellek.
Gyenge tudásommal és némi utánaolvasással arra jutottam, hogy ez nem igazán lehetséges, mivel ez a Godox csak rádiós vezérlést fogad, az előző kettő pedig csak optikait.
Az lenne a szerény kérdésem, hogy létezik-e olyan (vezeték nélküli) távvezérlő (jeladó), ami tud optikai és rádiós (masterként) is működni, lehetőleg TTL-ben is?
Köszönöm a válaszokat előre is.Minden változik, csak a Boltzmann-állandó
-
markussandor
senior tag
válasz sicc_innen #9226 üzenetére
Szia,
nekem Yongnuo YN 568ex van, az el tud sülni, ha látókörön belül villan a master. Szerintem ezt a tieid is tudják.
-
sicc_innen
tag
válasz markussandor #9227 üzenetére
Igen, a Yongnuo és a Canon vakuk mennek optikai vezérléssel amit Canon gépváz ad. Viszont a Godox nem akar. A menüjében is csak rádiós beállítási lehetőséget találtam.
Ezért lenne jó valami hibrid jeladó. Ha egyáltalán létezik ilyen...Minden változik, csak a Boltzmann-állandó
-
gyapo11
őstag
válasz sicc_innen #9228 üzenetére
A Godoxot süsd el távkioldóval, és annak a fénye elsüti a másik kettőt. TTL persze így nem lesz.
-
tvamos
nagyúr
válasz sicc_innen #9228 üzenetére
Legrosszabb esetben optical slave modban megy az is, mint nekem a TT350, nem?
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
sicc_innen
tag
gyapo11
Az a gond, hogy a Godoxot nem tudom elsütni távkioldással, mivel a gépváz csak optikai jelet ad. Külön RF jeladóm nincs.tvamos
A TT685 II nem megy optikai módban, ez a probléma. Próbálgattam, de semmi.
A másik két vaku rendben van. Az optikai vezérlés megfelelő lenne, mivel beltérben kellene háromvakus felvételeket készíteni.[ Szerkesztve ]
Minden változik, csak a Boltzmann-állandó
-
gyapo11
őstag
válasz sicc_innen #9231 üzenetére
Akkor a gépre kell tenned a Godoxot, és ha van master módja akkor kevés fényt fog hozzáadni az expóhoz, esetleg tehetsz elé infra szűrőt. A másik két vaku lesz a fényed. Vagy eltereled a fényét két derítőlappal, hogy onnan menjen a fény a témára ahonnan eredetileg is szeretnéd. Mondjuk levesz a két tükrözés, szóval nagyot kell villantani.
-
sicc_innen
tag
válasz gyapo11 #9232 üzenetére
Köszönöm a választ!
A két másik vakut vezeték nélkül el tudja villantani a váz a beépített kis vakujával, tehát ha a Godoxot feltennénk rá, nem lennénk vele sokkal előrébb. (Ez a kakukktojás a rendelkezésre álló rendszerben.)
A sok agyalgatás közben az ugrott be, hogy - ha más megoldás nem adódik - lehetne a kakukktojást vezetékes vezérléssel életre bírni. Feltéve, ha a gép egyidőben engedi a vezetékes és vezeték nélküli jeladást. Vennénk egy 5 m körüli vakujelkábelt, és ezzel talán át lenne hidalva a probléma.Minden változik, csak a Boltzmann-állandó
-
gyapo11
őstag
válasz sicc_innen #9233 üzenetére
Nem tudom mennyibe kerül egy ilyen vezeték, de lehet hogy nem sokkal drágább egy vezeték nélküli adó-vevő pár, vagy még jobb lenne egy adó a Godoxhoz ha van benne vevő, a TT350-ben van azt tudom.
-
sicc_innen
tag
válasz gyapo11 #9234 üzenetére
A TTL-t átvivő vakuszinkronkábelek 10 e Ft körül vannak, a manuális beállításhoz valók csak 1-2 e Ft.
Ha adó-vevő párt vennék, annak az adóegysége a vakupapucsra menne, ami a beépített vaku működését gátolná, így az optikai jeladási lehetőség megszűnne a másik két vakuhoz.
Nem egyszerű a helyzet... 🙃Minden változik, csak a Boltzmann-állandó
-
Zaji
őstag
Sziasztok,
Sony A6300 és 18-105 F4 kombinációhoz keresek beltéri felhasználáshoz vakut. Melyik típus ajánlott?
Köszönöm szépen a válaszokat. -
Zaji
őstag
-
whatnot
őstag
Sziasztok!
Elsősorban makró fotózáshoz tervezek venni Godox TT685II vakut. (Természetesen más esetben is előkerülhet.)
A kamera egy Sony A7 IV, az objektív Sony Macro 90mm/2.8.
Milyen diffúzort érdemes használni? -
Zaji
őstag
válasz vihartigris #9238 üzenetére
Sonyhoz 350s vagy 685 ll-s?
-
gyapo11
őstag
válasz whatnot #9239 üzenetére
20 mm-ig tud zoomolni meg van beépített diffúzora is, egy vezeték nélküli kioldó kell hozzá és a távolsággal be lehet állítani a fényerőt, ha nem tudja eléggé levenni.
-
gyapo11
őstag
Az, amikor csinálsz valamit a fénnyel mielőtt eléri a témát. Szétosztod diffúzorral, softboxszal, ernyővel, visszavered derítőlappal, ernyővel, fallal, plafonnal. Ezekkel tudod változtatni a fény irányát, erejét, színét, a megvilágított felület nagyságát, a fénysugár/fényfolt formáját.
-
gyapo11
őstag
Nem ismerem, de a TT350-et igen, az egy jó vaku, csak kicsit több mint fele akkora az irányszáma, kisebbet villan. Ha a 685 is hasonló, akkor jó választás.
-
whatnot
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest