Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• inf3rno

nagyúr

válasz gyulank #40327 üzenetére

Nekem 120GB keves volt winnek, es mindig ossze kellett kaparnom valaminek a torlesevel plusz tarhelyet, aztan mindig felnyalta az egeszet. Most meg 30GB, amit Ubuntu hasznal, igaz csak 2.1GB a swap, nem 16GB, mint Windows-nal. Nem is tudom mi lenne, ha teljes memoriakepet ki kene irni ra, vagy ez hogy mukodik Ubuntu alol. Mindenesetre egyelore nem foglalkoztat, ha elmegy igy is a rendszer.

• tordaitibi

veterán

Ne így csináld. Legalábbis szerintem ez a home mizéria teljesen felesleges.
    4 éves Ubuntum jelenleg 22,6GB. Nincs külön home, szinte nem is használom ezt. Hanem minden, de tényleg minden át van irányítva, symlinkelve, ikonozva egy 1 terás NTFS meghajtóra. Amit így az Ubi meg a Win közösen használ adatpartíciónak évek óta, a legteljesebb egyetértésben.
    Felbecsülhetetlen előny ha a rendszermeghajtó elhullik, márpedig az fog előbb mert milliószor többet van írva-olvasva, az összes, ismétlem az összes, akár 5-10 év adata ott a háttértáron.
    Amiről természetesen növekményes mentés készül külső usb-s hdd-re havonta.
    Amin természetesen ott a Win és az Ubuntu napi-heti mentése is.
    Azaz a teljes eddigi rendszer 1 bit adatvesztés nélkül visszaállítható, akár másik lemezekre, új lemezekre, elkerülve egy esetleges újratelepítés, testreszabás, hálózatba illesztés, nyomtatók etc. hetekig tartó folyamatát.

Az meg hogy a home nélkül újratelepíteni egy Linuxot, ennek se sok értelme van. Maga a rendszer a legritkább esetben hal meg, a Windowssal szemben rendkívül jól, rugalmasan javítható. Valamint az esetleges anomáliákat inkább hibás beállítás okozza. Akkor meg, mivel ezek a home alatt vannak, 15 újratelepítés után se lesz jó hisz ráerőszakolod a rossz beállítást.

És mégegy, menteni. Napi , tegnapi és heti mentés, én a Timeshiftet ajánlom. Napi mert bármit elqurhaunk, heti meg azért mert a bármi bármije esetén 1 héttel visszaállni az nem sok adatvesztés.
    Pl. régebben elbaltáztam a Pulseaudiót, de úgy istenigazából. Nekálltam fórumozni, órákig nyomtam a terminált, már hülyének néztek a fórumokon annyit szenvedtem. Persze nem sikerült visszacsinálni.
    Timeshift indít, tegnapra visszaáll, kész. Lefutott 20 perc alatt, addig megkávéztam, egy cigi és ott volt a jó rendszerem.

Én így csinálom, nem szentírás, nem kötelező, nem akarok dogmatikus lenni. Ennél jobb, kis helyigényű és abszolút biztonságos más megoldásokat nem tudok.

• urandom0

senior tag

Az exFAT SD kártyákra, pendrive-okra jó. Én pl. 4K-s kamerához használok exFAT-ra formázott SD kártyát, kell is, mert egy 10-15 perces felvétel is lehet több GB akár.

Amúgy telepítésnél mi van, ha kiválasztok egy fájlrendszert egy partíción, és az nem olyan mint amilyen rajta van, de nem jelölöm ki, hogy formázza?

Általában az van, hogy ha a fájlrendszer telepítésre alkalmas és az adott disztró ismeri a fájlrendszert, akkor fel fog települni rá, ha pedig nem, akkor nem. De a telepítő biztos, hogy jelezni fog.

És mi van mondjuk a btrfs-es, aminek frissülő verziói vannak?

A Btrfs feature készlete fix, az változni már nem igen fog, legfeljebb a még hiányzó részeket implementálják. A driververzió növekedhet, de ez nem jelent problémát, mert az új verzió kezeli a régi verzióval létrehozott fájlrendszert.
    Probléma akkor adódhat, ha valaki mondjuk újabb kernel mellé fordít egy régebbi Btrfs drivert, ott lehetnek fennakadások, de ez azért nem túl általános.

Csak érdekességképpen, van natív Btrfs driver Windowsra, azt nem tudom, mennyire stabil: https://github.com/maharmstone/btrfs

• hcl

titán

LOGOUT blog

Az exFAT nem naplózó, amúgy én sosem javasolnék exFAT-ot semmihez. Sosem volt egy kifejezetten jó filerendszer.
    Én is látom Linuxról az NTFS winyókat, de amíg még volt Windowsom a gépen, és az adatok NTFS-en voltak, mindig volt valami macera vele. Amúgy a "nem látja" akkor van, amikor a Windows Fast Startup-ja nem választja le :D

Többit jó kérdés :) De sztem ha nem formázod, és más FS, akkor szólni fog, hogy nem lesz úgy jó.

"És mi van mondjuk a btrfs-es, aminek frissülő verziói vannak? Frissül az azzal formázott fájlrendszer,"
    Szerintem a BTRFS leírásában ez meglesz, a legenyhébb az, hogy nem csinál semmit, csak a régebbi verziót használja tovább.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés