-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hát, emiatt badarság lenne felhagyni az Ubuntu használatával. Az a vicc, hogy ezeket az ablakokat bedobja, de a gyakorlatban meg nem veszel észre semmit. Ha meg észreveszel, akkor meg feleslegesen értesít róla, maximum hibajelentéseket küldözgethetsz (bár sokszor az sem sikerül). Egyszerűbb megoldás ha kiiktatod ezt az egész hibajelentősdit, aztán nem fog zargatni többet.
-
De, a kernelben van beállítva a performance, aztán 1 perc elteltével vált át automatikusan ondemandra. Nálad meg az a probléma, hogy előbb van átállítva, minthogy ondemandra beállna. Ez egy Ubuntus megoldás, így elvileg gyorsabban áll fel a rendszer, utána pedig mehet az energiagazdálkodás.
Semmi probléma, egy kicsit bonyolultabbra kell venni a figurát, aztán kész:while ! grep ondemand /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
do sleep 3s
done
echo powersave >/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor -
válasz
banán007 #6739 üzenetére
Az adatvesztés rajtad múlik, mert kézi particionálásnál te utasítod a gépet arra, hogy mit csináljon. De egyébként érdemes lehet az üres helyet előre megkreálni neki, akár a használatos partíciókat is elő lehet készíteni (így pl. nem kell telepítésnél meglepődni azon, hogy csak négy elsődleges partíció lehet). Aztán a telepítővel csak formáztass, meg határozd meg a csatolási pontokat.
-
válasz
Fire/SOUL/CD #6733 üzenetére
De, csak éppen a legacy meghajtóról van szó. Az HD 2XXX-től 4XXX-ig támogatja az AMD grafikus processzorait. Amiről te linkeltél, az meg HD 5XXX-től fölfele. Ennek az előző kiadása a 12.6-os volt, azt váltja. Csak éppen még a hónapokkal ezelőtt kiadott legfrissebb Ubuntuval sem kompatibilis.
(#6735) róland: Futtatni kell, ahhoz pedig előbb be kell állítani a jogosultságainál ezt (chmod +x), majd futtathatod:
./fájlneve
Érdemes Debian telepítőcsomagokat kreáltatni, a Next-Next-Finish megoldás nem túl nyerő. Ehhez csak használd a --buildpkg Ubuntu/quantal kapcsolót.
-
válasz
Fire/SOUL/CD #6731 üzenetére
Ez nem ehhez a Catalysthoz való.
-
válasz
eternam #6729 üzenetére
Jó kérdés, kár, hogy az AMD semmilyen changelogot sem ad, egyszerűen nem szokása.
A Phoronixen írnak róla, csak az is kár, hogy pl. az X.Org Server 1.13 támogatása valótlan információ, valamint a 3.4-es kernelnél sem támogat nagyobbat. Ez a hír fórumában kiderül, mert tesztelték.
De elvileg tartalmaz javításokat a Steames játékokhoz. -
De nem feltétlenül a hibernálásról van csak szó, ha valóban kell használni a SWAP-ot, akkor nem SSD-t érdemes venni, hanem plusz memóriamodult. Mert ha van 384-512 MB RAM a gépedben, akkor nem biztos, hogy SSD vétellel kellene kezdeni, bár tény, hogy egyébként az is sokat számít ha tempóról van szó.
-
-
Nem is arról van szó, hogy akkor hirtelen tönkremennek, de tény, hogy véges az írhatóságuk a memóriacelláknak. Legalábbis a jelenlegi technológiánál ez van, és az idő előrehaladtával csak rosszabbodik a helyzet. Ebből a szempontból a modernebb technika csak hátrány.
Egyébként én is elhasználgattam a SWAP fájlt egy darabig SSD-n, aztán áttértem inkább a zram-ra. Így ha kell, akkor tömöríti RAM-ba az adatot, de egyébként meg nem is nagyon nyúlt hozzá a rendszer, csak memóriatúlcsordulásnál (de akkor meg úgyis mindegy). -
válasz
MacCaine #6580 üzenetére
Okés, de amúgy ha SWAP-olni kell, akkor nem nyugalmi állapotban van a lemez, mert ugye a RAM-ba is a merevlemezről érkezik az adat. SWAP-olásnál szenved a vinyó, az író/olvasó fej ide-oda mozog. Legfeljebb az adat kiolvasásánál van már jobb helyzet, meg intenzív memóriatúlcsordulásnál (csak akkor meg lefagy a gép). Ezért célszerűbb külön háttértárolóra rakni a SWAP partícióját (csak kérdés, hogy mihez képest).
-
De az a kép nem arról szól, hanem arról, hogy tök különböző helyre történő címzéseket állít sorba úgy, hogy fizikailag sorrendben haladjon el felettük a fej. Szóval a képen négy különböző I/O műveletet látok, így nem is lehet összefüggő az eredmény. Mert még egyszer mondom, az NCQ-nak nem az egyszálú folyamatos írásnál van szerepe, hanem akkor, ha egyszerre több, különböző címekre mutató parancsokat kap a vezérlő, akkor tesz rendet. Mert alapból a vezérlő a beérkező parancsokat tökre beérkezési sorrendben kezeli, legyen az akármennyire is nem hatékony, ahogy a képen látszik.
-
Formázásnál nincs is nagyon adatírás, csak logikailag vannak kiosztva a fizikai címek. Vagy van adatírás, de az teljesen folyamatos, ha meg is szakítják, attól még a címzés marad. Az NCQ lényege éppen az, hogy sorba rendezi az utasításokat úgy, hogy a leghatékonyabban legyen kihasználva a merevlemez. Szóval ahogy a kép is mutatja, úgy rendezi a parancssorrendet, hogy fizikailag egymás után következő helyeket érintsen az író/olvas fej, és ne ide-oda keljen neki mozognia, miközben sok felesleges forgási ciklus is lemegy. Mondjuk ennek a technikának a hatékonysága eléggé megkérdőjelezhető, de azért valamit csak ér.
-
válasz
MacCaine #6568 üzenetére
Arany középút? A lemez elején (a tányérok külső peremén) akár kétszer olyan gyors adatátvitel lehetséges, mint a végén (a tányérok belső felületén). Egyszerű fizikai jelenségről van szó, de semmiképpen sem középen a leggyorsabbak a merevlemezek, szóval ez a kell, elég gyanús kijelentés.
-
válasz
Nokedli92 #6512 üzenetére
Igen, mert telepítésnél a pendrive MBR-jébe települt a rendszerbetöltő. Szóval újra kellene telepíteni a GRUB-ot a merevlemez (vagy SSD) MBR-jébe.
Vagyis ha felállt a rendszer, akkor add ki a következő parancsot:sudo grub-install /dev/sdX
Ahol a /dev/sdX az a belső hátértároló egység.
-
Hát ez olyan dolog, hogy ha fel van véve egy olyan tároló amiben benne van, akkor mutatni fogja, ha nincs akkor meg az van mint nálad is. Tudniillik nem a Szoftverközpontban vannak az alkalmazások, hanem a csomagjaikat internetes tárolókból lehet elérni. A szoftverközpont egy csicsás csomagkezelő, és nem csomagtároló.
-
válasz
szaszayanou #6459 üzenetére
Attól, hogy megjelenik egy frissített telepítő, attól még az eredeti LTS telepítés nem változik, azt nem kell újratelepíteni. Viszont öt év nagyon hosszú idő az informatikában, a hardverek fejlődnek, és hozzájuk alapból a Linux kernel tartalmaz meghajtókat. Ha veszel egy új gépet, és élvezni akarod azt a bizonyos LTS előnyt, akkor az eredeti, régi telepítőt nem biztos, hogy tudod használni, az nem kezeli megfelelően a hardvert. De a frissített telepítővel meg feltudod tenni a rendszert, az pedig normálisan működni is fog.
Az pedig egyáltalán nem a te dolgod, hogy a Canonical munkatársainak mekkora plusz terhet jelent ez a megoldás. Neked, a felhasználónak ez csak előny, ők meg azért kapják a fizetésüket, hogy megoldják a problémákat.
A rolling disztribúcióknál sincs kevesebb hibalehetőség, sőt, lényegesen több van, de tény, hogy egyetlen kiadás futtatása nem jelent akkora terhet mint mondjuk öt különbözőé. -
válasz
szaszayanou #6456 üzenetére
Talán úgy, hogy nem települ magától semmi új, viszont a frissített telepítőt tudod használni újabb gépeken is.
-
Kisebb partícióra nem tudnád átmásolni a nagyobb fájlrendszert, mert hibás lenne, így, nagyobbra pedig minden probléma nélkül megy. A GParted az Ubuntu telepítőjének a része, így bármelyiket indítva máris használhatod.
dd if=/dev/sda1 of=/dev/sdb1 bs=4096
Ez így gyorsan megvan, de akkor utána úgyis kell particionálni, szóval csinálhatod az egészet a GParteddel is.
-
-
válasz
szoke12 #6350 üzenetére
Húh, én inkább a Systembacket ajánlanám, a Rendszerment már nem támogatott. Futási jog nem kell Debian csomagokhoz, mert nem futtatni kell őket, hanem kicsomagolni. Valamint vagy a Szoftverközponttal lehet alapból felrakni, vagy mondjuk terminálban a dpkg-vel. De érdemesebb a PPA-t használni, abban ott vannak a függőségei is.
-
válasz
God Vazzeg #6334 üzenetére
Kiváló, de remélem, hogy a hamarosan esedékes következő verzió is hasonlóan jól fog működni rajta.
-
válasz
karamblo #6332 üzenetére
http://wiki.mate-desktop.org/download
Az LMDE Debian tárolókat használ közvetlen, azokat használhatod Debianhoz is, igen, hiszen a sajátjai. A Mint külön tárolóit csak akkor érdemes használni ha a Minttet használod, egyébként nem sok értelme van. -
válasz
karamblo #6275 üzenetére
A PPA-k Ubuntu kiadásokhoz vannak, ugyanakkor bizonyos esetekben lehet használni őket Debian alatt is. Itt főképp kompatibilitási problémák léphetnek fel, nemhiába van minden egyes Ubuntu kiadáshoz is külön legyártva minden csomag, még egymással sem feltétlen kompatibilisek. Én a Lucid kiadáshoz gyártott csomagokat javasolnám tesztelésre (használatra), tehát ez a helyes cím:
deb http://ppa.launchpad.net/nemh/systemback/ubuntu lucid main
-
Elméletileg és jó esetben persze, a Windowst felismeri és berakja a GRUB indítómenüjébe.
Olyan nincs, hogy csak AMD-re való 64 bites telepítő. A fájl nevében az amd64 az az utasításkészletre vonatkozik, amit az Intel szépen lemásolt és átkeresztelt, viszont teljesen kompatibilis. Más disztribúcióknál ezt x86-64-nek szokták nevezni, de én speciel rokonszenvezek ezzel a megnevezéssel (hiszen milyen igazuk van). -
Nem nagyon kell hozzá semmilyen vírusirtó sem. Amik vannak, azok is leginkább a Windowst védik a kártevők ellen. Persze ez nem jelenti azt, hogy adott esetben nem lehet rosszindulatú programhoz jutni, de ha betartod azt, hogy csak megbízható forrásból telepítesz csomagokat, nem lehet túl sok gondod ilyen téren.
-
Hát, nekem még nem nagyon volt orosz rulett, mert legfeljebb akkor nem ment mikor inkompatibilitás lépett fel. Na és persze nálad sincs valami rendben, mert még az AMD honlapján is a 12.10-es stabil és 12.11-es béta meghajtót hozza a Mobility HD 5XXX-es szériához. Itt pedig nincs olyasmi mint a Windowsnál, hogy a gyártók nem kérnek a támogatásból. Elvileg mennie kellene, de ha szerinte nem támogatott, akkor úgysem fog.
-
A signature fájl nem lehet ott ha nincs telepítve az fglrx. De ha nem cseréled ki a signature fájlt, illetve nem támogatott hardvered van, akkor a vízjel ott lesz. Pontosan milyen videovezérlőről is van szó? HD 5XXX-től felfele támogatott, és szerintem a legfrissebb béta meghajtó a legfrissebb hardverig bezárólag jó.
-
-
A hivatalos leírással ne foglalkozz, annál bonyolultabbat én még nem láttam. Holott az egész baromi egyszerű. A lényeg, hogy kell egy kisebb Fat32-es partíció a /boot/efi alá (nem neked kell kézzel oda csatolnod, hanem a listából kell kiválasztanod, hogy UEFI boot partíció vagy mi a neve), ehhez a kézi particionálást javaslom (valami más). UEFI módban DVD-t lehet indítani, illetve pendrive-ot is, de csak akkor, ha az Indítólemez-készítővel lett elkészítve. A gép bekapcsolása után hívd elő az indítómenüt (F11, F12, Esc, Tab, stb., amit az alaplap kézikönyve ír), majd válaszd az UEFI: telepítőmédia menüpontot.
-
Az Indítólemez-készítőt próbáld meg direkt rootként futtatni, akkor nem lesz vele gond.
A /boot/efi alá biztosan kilehet kézzel is választani partíciót, hiszen elvileg meglehet adni kézzel is csatolási pontot. Ugyanakkor ahhoz, hogy működjön (értelme legyen), UEFI módban kell indítani a telepítőt. Viszont akkor meg ott lesz a listában, és nem szükséges kézzel variálni. -
Semmi, mert a kettő ugyanaz, csak esetleg más verziószámmal. De az AMD honlapjáról letölthető futtatható fájllal is készíttethetsz Debian telepítőcsomagokat. Megjegyzem, hogy úgy is érdemes telepíteni, a hagyományos kattintgatós megoldás csak addig tart ki amíg nem jön kernelfrissítés.
-
-
-
válasz
szoke12 #5924 üzenetére
Hát, igen. Ez azért van, mert ugyan specifikálva vannak a témákban dolgok, de a Mate átnevezgetései miatt azok nem érvényesülnek, hiszen GNOME-hoz vannak. Tehát jó, hogy forkolták a GNOME 2-t, csak rossz, hogy számos dolog inkompatibilis. Ezzel pedig csak plusz egy környezetet hoztak létre amit támogatni kell(ene).
-
válasz
God Vazzeg #5893 üzenetére
Hát, lehet, hogy neked új, de Linux alapú rendszerek alatt AMD-vel eddig sem ment alapból a videók GPU-gyorsítása. Természetesen a megfelelő szoftveres támogatás hiánya erre a magyarázat. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem mennek a FullHD-s filmek, pl. nálam is röccenésmentesen megy minden, de még a madaras videó is alig akad meg.
-
válasz
Nagytalp #5888 üzenetére
Akkor kellene vigyorogva mennie a FullHD lejátszásnak, ha a proci izomból kitolná. Egy viszonylag idős, már csak Legacy driver formájában támogatott GPU-tól (főleg Ubuntun) az viszont nem reális elvárás, hogy általánosságban gyorsítsa hardveresen a videókat. Amiknek ugye amúgy is csak egy részét támogatja, kódolástól függően. De sajnos az fglrx-en keresztül elérhető gyorsítási megoldás szoftveres fejlesztése már jó ideje leállt, így annak a valószínűsége, hogy az aktuális driverekkel megy a régi kód, nem túl valószínű.
A VirtualBoxos megoldás esélytelen, hiszen annál meg egy emulált videóvezérlő dolgozik. Ott még a 3D gyorsítás is bugos, nemhogy a videóké. -
válasz
Nagytalp #5885 üzenetére
A videók GPU-gyorsítására gondolsz? Mert az amúgy sem nagyon lesz vele, hardveres 3D gyorsítás meg van. Esetleg lehet próbálkozni a VLC-vel meg az xvba-va-driverrel, de a legjobbat úgyis max. XBMC-vel tudod kihozni (mármint az XBMCbuntuval próbálkoznék). És micsoda véletlen, pont HTPC-re való egy szoftver.
-
válasz
Nagytalp #5866 üzenetére
HD 4200-hoz maximum csak a Legacy fglrx-et tudod telepíteni, de abból meg a legfrissebb sem kompatibilis az Ubuntu 12.10-es kiadásával. Egyedüli megoldásként ez a PPA használata van.
(#5865) eternam: Biztosan egyszerűbb, de én nem is mondtam ennek az ellentettjét.
-
válasz
buherton #5830 üzenetére
Valójában van root nevű felhasználó, van neki saját könyvtára és saját beállításai is. Csak te a sudo segítségével tudsz az ő nevében cselekedni, amikor is a saját jelszavadat kell megadnod. De a bejelentkező képernyőnél nem célszerű hozzá bejelentkezni, ez jobbára tiltva is van (illetve mint azt már mondtuk, nincs is neki alapból jelszava, ami megakadályozza a bejelentkezését).
-
Az a probléma, hogy ez a grafikus meghajtó hibája. Az Ubuntura épülő Linux Mint esetében pedig igen nagy a valószínűsége, hogy ugyanez a hibajelenség fog jelentkezni. Inkább az ilyenkor szokásos kernelopciókat kellene kipróbálni, főleg a nomodeset lenne ebben az esetben kézenfekvő. Aztán pedig az esetleges zárt meghajtót kéne telepíteni.
-
válasz
#40553216 #5811 üzenetére
Hát, ezt nem tudom, én csak a technikai logikát látom át és értem meg. A felhasználók meghódítása engem nem nagyon foglalkoztat. Felőlem aztán használhatjuk össz-vissz százan is a rendszert. Én tudok kompromisszumot kötni (hiszen azt minden rendszernél kell, még amit magad fejlesztesz, annál is), csak használható legyen. A használhatatlanságnak pedig vannak fokozatai. Van amit könnyen megold az ember, van amit csak kompromisszumosan, van amikor kerülőmegoldás kell, és van amikor semmit sem lehet tenni. Te a Unity lecserélésével egy kerülőmegoldáshoz folyamodtál. Én pedig kompromisszumot kötöttem, és mára már elég jól elvagyok vele. Van akinek mondjuk driver problémák miatt viszont teljesen használhatatlan az Ubuntu, annak meg marad az, hogy nem használja.
-
válasz
#40553216 #5808 üzenetére
Nem véletlenül, azért mert annak idején nem volt LLVMpipe.
Itt az elején így is lassú és nagyjából használhatatlan azokon a gépeken amelyeken nincs megfelelő 3D gyorsítás, de legalább nem két felületet kell támogatni. Mert a Unity2D bármennyire is hajaz az eredeti megoldásra, annál inkább különbözik tőle technikailag. -
-
válasz
#40553216 #5800 üzenetére
Az Ubuntu egyetlen támogatott felületet kínál, ha neked az nem felel meg, akkor nem az Ubuntu telepítőjével kell telepítened a rendszert. De ezt már írtam is. Az Ubuntu nem olyan mint a SUSE, nem tartalmaz egyetlen telepítőmédián több, választható környezetet. Minden külön van, és a telepítők nem csomagokra, hanem rendszerképre épülnek. Ez is egy fontos, és igen jelentős eltérés.
A DVD méretű .iso nem épülhetne rendszerképre, mert akkor mindenkinek minden települne és ott tartanánk méretileg mint egy Windowszal. Csak éppen sok felesleges dolog lenne telepítve (persze pont az nem ami neked kellene, a zárt meghajtók). Ha csomagokra épülne a rendszer, akkor akár már választani is lehetne, hogy mit raksz fel, de az Ubuntu alapvetően nem ilyen (mint a SUSE), és most már nem is lesz. Az a megoldás lassú, és a mély konfigurálhatóság túl bonyolult, nem kompatibilis az Ubuntu szellemiségével.
Megoldás lenne egy hibrid telepítő (mint amilyen azelőtt a DVD-s volt, csak az kicsit másról szólt), de igencsak nagy problémát jelentene ha a DVD-nek egyfolytában ott kellene bent lennie a meghajtóban, és mindig pörgetné mikor akár csak a csomaginformációs adatbázist frissíti az ember. Van akinek jó lenne, akinek nincs internetkapcsolata, de Ubuntunál alapvetően nem az offline használatra mennek rá. Fél évente jönnek új kiadások, nem lenne értelme a harminc (vagy mit tudom én mennyi, de sok) DVD-s letölthetőségnek sem mint a Debiannal. Annál évekig elvagy, offline meg nem érdekelnek a biztonsági frissítések, a rendszer meg stabilabb már a kezdetektől.
A Unity összeomlása pedig nem egy várt esemény, ugye nem gondolod komolyan, hogy pont erre számítva fognak tartalék felhasználói felületet biztosítani? Ami egyébként van, csak nem olyan formában ahogyan te gondolod. -
válasz
#40553216 #5793 üzenetére
De nem tudnak csinálni, pár éve megy már a huzavona vele. Illetve tudni tudnának, de érdekellentétek lépnek fel. Egyrészt akarják a CD méretet, másrészt akarják azokat amitől már nem lehet CD méretű. 50 MB erősen tömörített adat nem olyan kevés ám a CD méretéhez viszonyítva.
A feltétlenül szükséges alatt azt értem, hogy az alaptelepítés részét képező alkalmazások ott vannak. Plusz nem települ, csak maximum kiváltó csomagok, mint amilyenek a nyelviek is. A többi amit felraksz már a te dolgod, az egész tároló meg nem fér rá egyetlen DVD-re, csak sokra. Szóval akkor mi legyen benne, honnan tudod, hogy ki mit használ?
Tehát a feltétlenül szükségest te értetted félre, az Ubuntu kiadásának csomagjairól van szó, és nem remixekről, vagy egyéb, saját összeállításokról. Arra ott van a MiniCD-s telepítő.
Az internetes tárolókat megint te érted félre. A rendszer csomagokra épül, és erős függőségi rendszerre. A csomagokat alapvetően internetről szerzi be az ember, az offline telepítés erősen korlátozott. Hiába szeded le mondjuk a Skype Debian csomagját, nem tudod hibátlanul feltelepíteni, mert jó pár függő csomag kell még a működéséhez. Ezeket internet nélkül egyenként beszerezni és telepíteni nem túl kellemes.
Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet használni a kész rendszert internet nélkül, de beláthatod, hogy internet nélkül elég nehéz elkezdeni a használatát. Ezen egy DVD méretű telepítő sem segíthet. -
válasz
#40553216 #5776 üzenetére
Lehet, hogy nevetséges, de szerintem te sem tudnád jobban összezsugorítani. Egyszerűen képtelenség ennyi adatot kisebbre csinálni. Nagyon sok apró trükköt vetettek már be így is, hogy kordában tartsák a .iso méretét (volt pár huzavona alaptelepítésű alkalmazásokkal is), de 2012-ben már szerintem nem éppen gond, hogy a kisebbség között is csak a kisebbség által használ CD-vel nem kompatibilis a telepítő. Ez viszont nem jelenti automatikusan azt, hogy akkor már elszaladhat a ló, és a következő határ a DVD mérete. Az összes feltétlenül szükséges csomag ott van, annál többet nem célszerű belevenni, mert úgyis frissülnének a telepítést követően. Az elv pedig nem változott, az összes asztali környezet külön telepítőmédián kap helyet, nem gyúrják egybe őket, hogy telepítéskor választhasson az ember. Az internetnélküliség persze jó kifogás, de ha az Ubunturól van szó, akkor ez viszont tényleg nevetséges. Egy alapvetően internetes tárolókra épülő rendszert internet nélkül nem éppen célszerű használni.
-
-
válasz
domiromm #5712 üzenetére
Lehet, hogy mégiscsak problémás emiatt ez a RAID tömb. Megpróbálhatod a tömbön kívülre telepíteni a rendszerbetöltőt (pl. pendrive), esetleg másik partíciós tábla használatát (GUID, + 1 MB BIOS GRUB partíció ha nem UEFI-s az alaplap), vagy szétválasztod a tömböt. Nem tudom, én nem nagyon szoktam RAID-del szórakozni.
-
-
Nem hiszem, hogy kompatibilis lenne a régebbi Compiz a Quantallal.
(#5497) tragiQss: A konfigurálása teljesen más kérdés mint az egyszerű telepítése, vagy éppen az indítómenü frissítése. Ezek egy-egy parancsból megvannak, korántsem nevezhető bonyolult megoldásnak.
(#5499) fradi81: Szerintem kölcsönösen a Compiz és a grafikus driver hibája. Ez tűnik a leglogikusabbnak, hiszen csak Compizzal jelentkezik és csak NVIDIA-val. Legalábbis nálam teljesen simán mennek az ablakok. Én személy szerint megpróbálkoznék a legfrissebb NV meghajtóval.
-
Tudjátok mit? A rendszerjavításba beépítem ezt a lehetőséget, most úgyis így néz ki. Odabiggyesztek harmadik lehetőségnek egy csak boot javítást, aztán kész. Úgyis kell hozzá csatolgatni, és legalább az indítómenü is frissülhet.
-
válasz
tragiQss #5486 üzenetére
Én meg éppen úgy érzem, hogy a GRUB 2 sokkal egyszerűbb. Csak ennyi a konkrét telepítőparancs:
grub-install /dev/sdX
Ahhoz, hogy kitudd adni, csak chrootolni kell a telepített rendszerbe, de baromi egyszerű:
mount /dev/sdXN /mnt
mount -B /dev /mnt/dev
mount -B /proc /mnt/proc
mount -B /sys /mnt/sys
chroot /mntÁruljátok el, hogy ebben mi a nehéz? Írjátok le egy papírra ha nem tudjátok megjegyezni ezt a pár parancsot.
(#5487) afgk2012: Nem magyar hanem eredetileg angol nyelvű, csak van magyar fordítása. Ilyenje bizonyára lehet annak az alkalmazásnak is, csak valakinek - akinek szüksége van rá - el kellene készítenie.
-
válasz
afgk2012 #5483 üzenetére
Már egyszer linkeltem itt, mert egyik közkedvelt, többnevű fórumtársunk is hasonló funkciót szeretett volna. Csak azt nem értem, hogy ha valakinek pont egy ilyen megoldásra van szüksége, akkor miért nem nézi meg, hogy van-e már ilyen? Boot-Repair a neve, és Ubuntus segítős oldalon van róla leírás.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Fel kell készülnünk a 2G kivezetésére
- BestBuy topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- AKCIÓ! Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Asus ROG Flow Z13 +ROG XG RTX 3070- i9 12900H 16GB DDR5 1TB SSD RTX 3050Ti 4GB + RTX 3070 W11
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3330
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest